esmaspäev, 9. detsember 2019

Mägede iluduskuninganna - Tammsaare Teater


Kes ei tunne, siis fotol vasakul on Galina Tikerpuu. Eesti teatri kolmas “Mag”. Pärast Herta Elviste ja Ines Aru Mag’e... Paremal on Jana Volke. Eesti teatri kolmas "Maureen". Pärast Liina Tennosaar'e ja Ülle Lichtfeldt'i Maureen'e....

Tead mis tükist ma räägin? 
Vihjeks veel, et tegemist on ühe maailma praeguse hetke kuumima näitekirjaniku näidendiga. Ta on britt, aga iiri juurtega...Võitnud oscari lühimängufilmi "Six shooter" eest ja oli nomineeritud ka nii “Kolm reklaamtahvlit linna serval” kui ka "Palgamõrtsukad Brügges" eest oscarile? 

Just - Martin McDonagh ja tema Leenane’i triloogia esimene osa, ehk maakeeli “Mägede iluduskuninganna”. Kellel pole õnnestunud Mäeotsa lavastust Vanemuises vōi Saaremäe lavastust Rakvere Teatris näha, sellel tasub seada sammud Tallinna vanalinnas, Hopneri majas tegutsevasse Tammsaare Teatrisse. Allan Kress on lavastanud selle loo väga sobivasse kohta ja teatav maamaja tunne tekkis Jana Wolke kujundusest. 

Jana Volke - Maureen, on teise peaosalise "tütar". Teeb selle ehedalt. Oli üks stseen kus tuli ka Liina Tennosaare lausutud repliik meelde, sest Jana kasutab teatavat sama tooni oma Maureenil. Galina Mag’il pole Herta ja Inese Mag’idega midagi sarnast, peale teksti loomulikult. Kui Herta ja Ines lōid "karakterid" ja suurepärased karakterid, siis Galina, vōib-olla sellepärast, et pole teda varem mängimas näinud, poleks nagu karakterit loonud, vaid väga loomulikult lihtsalt "oli" see tegelane. Sellel on oma võlu. 

Lavastaja Allan Kressi valitud jutustamisvorm ei ole nii peenetundeline, kui selle näidendi eelkäijatest lavastajate omad. See kahetine tunne, et kes kellega mängib, kas ema tütrega vōi vastupidi ja kes sellises olukorras on süüdi, selle on lavastaja seekord palju selgepiirilisemalt lahendanud, rõhutades teatavat tütre eripära ja jättes ema sama vea kuidagi vähem fookusesse tõstmata, muutes ta lihtsalt oma huvides tegutsevaks vanainimeseks... Vōi siis Galina ei mänginud seda päris nii. Kuigi Maureen’i peika (Jaanis Valk) noorem vend (Martin Urve) oma tekstis selgelt rõhutab "ema ja tütre sarnasust". 

Nagu ilmselt on aru saada, siis ma laveerin siin sõnadega, sest ei taha üllatavaid pöördeid reeta neile, kes seda lugu näinud pole. Trikk ongi selles, et mina vaadates juba teadsin, mida oodata ja sellepärast tekkis ka selline tunne, et need üllatused selles lavastuses ei ole enam piisavalt teravalt ehmatavalt avastuslikud - mis on üks näidendi suuremaid võlusid. 

Olen kade nende peale, kes seda lugu ei tea ja saavad seda alles avastada. Ja see on kahtlemata avastamist väärt!

Hinnang: 3
Harrastusteatri kohta oli naiste töö vägagi professionaalne. Eks tervikus on rabedust ka, mis ei lase siiski lõppkokkuvõtte eksitada, et oleks millegi muu kui harrastusteatriga tegemist. Ent väga hea ja tubli sellisega. Olematu eelarvega on loodud täiesti arvestatav versioon, mis paneb rõhud tavalisest teistele kohtadele ja nõnda muutub ka loo tegelaste vastu sümpaatia ja poolehoid hoopis teisele inimesele. Ma ise eelistan teist versiooni, aga antud juhul, mil seda on õnnestunud näha juba mitmes versioonis, mõjus huvitavalt ja teistmoodi. Nõnda sobiv vaatamiseks nii neil, kes juba varem Mägede iluduskuningannat või Leenane'i kaunitari näinud, aga ka neil, kes lugu ei tea - see on siiski võimalus McDonagh'i psühholoogilise tippdraamaga tutvuda ja ise oma poolehoiu valida ema ja tütre vahel.

---

Tekst lavastuse kodulehelt (sealt on pärit ka siin kasutatud foto):

Martin McDonagh’i 

“Mägede iluduskuninganna”

Lavastaja: Allan KressNäitlejad: Jana Volke, Martin Urve, Galina Tikerpuu ja Jaanis Valk (vabakutseline filmirežisöör)
Kujundaja: Jana Wolke
Muusikaline kujundaja: Kristo Klausson
Plakat ja kava: Andres Kask
Hall piiritu maa, hall argipäev, hallid inimesed …. Kuidas hakkama saada kui eilne kordub täna ja homme ja ka ülehomme ….? Kaaslaseks ainult töö ja ema …
Kaks naist – kaks põlvkonda, mis hoiavad üleval argipäeva katust. Kaks konkurenti ajale, et püsima jääda. Kuid sellest peab ju olema väljapääs? Väljapääsuks on unistused, soovid, ihad …
Noore naise elus võiks olla rohkemat kui tee, hommikupudru, ööpoti sisu ja ema …
Mag : “Noortel tütarlastel ei sobi hilja öösel külavahel ringi aeleda!”
Mauree: ” Noortel tütarlastel?! Noortel tütarlastel!? Kõik, mis ma olen teinud neljakümne aasta jooksul , kahte meest olen suudelnud …”
Mag: ” Kaks meest on rohkem kui küll ”
Kuidas saada vabaks? Usk, et ühel päeval kõik muutub, annab jõudu.
Kindlasti kõik muutub… jah, ma tean, et kõik muutub! Tuleb loota ja loota ja veelkord loota ja vastu pidada selleks, et loota….

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar