teisipäev, 7. mai 2024

2023 Teatriaasta kokkuvõte - 2.osa - Teatrielamuste TOP50


1.jaanuar kuni 31.detsember 2023.aastal sai vaadatud-nähtud 158 lavastust Eesti teatrites... Lisaks mõned üksikud korduvvaatamised ja välismaa teatrites kogetud suurepärased elamused (mida siiski siinsesse Eesti Teatri 2023.aasta parimate edetabelisse ei kirjutanud). Muidu leiaks siit tippude tipust näiteks Eesti teatritest Vanemuise (suurepärase!) "Hüljatud" muusikali taaskordse tulemise ning ka Estonia "Tramm nimega iha" imelise ning dramaatilise lavastuse, kus Blanche'i rolli tantsis taastatud versioonis vapustav Laura Maya ning kes nii ise öise lambi kui ka kelle enda kui tegevuskohas "sähvatusena" mõjuva ümber ööliblikatena tantsisid mitmed meie head Rahvusballeti meestantsijad. Aga kui ma hakkaks siia ka nähtud Broadway ja West End'i lavastusi lisama (kogu teatriaasta eredaim elamus terve maailma teatrilavadelt ilmselt esireast Londonis "Moulin Rouge"i tegevustikku korduvalt kaasamine, lõi kõiki möödunudaasta teisi teatrielamusi), siis ei saaks niigi paljusid häid Eesti teatrite pakutud elamusi esile ning soovitustena välja tuua kui tahaks, kuna isegi praegu tilgub süda verd sellepärast, et nii mõnigi hea elamus jääb veel ka selle 50 tipu "joone alla".

Palun seega arvestada - selleks, et üldse siia TOP50 sekka pääseda, tuli neil aupaistele pääsenutel ületada 108 joonealuse lavastuse elamuslikkus, erilisus, sisukus ja/või lavastusterviku tase!
Jäägu siis ikkagi ülestähendatuna 2023.aasta kohta alles ainult siin see "aasta kõige-kõige paremate" ritta seatud tipp!
PS. Teatriliidu žürii lemmik ei puudu minu tabelist mitte sellepärast, et poleks seda näinud, vaid sellepärast, et etendus mida juhtusin vaatama oli päris mitmeski mõttes praak ning seega ei saa seda ka päris tõsiselt võetavana hinnata, ehkki muusikalise poole kohta kasutaksin ainult ülivõrdelisi omadussõnu.
PPS. 2023.Teatriaasta kokkuvõtte 1.osa, ehk TOP100 näitlejatööd leiab siit: 


TO50

*50. "Ottõ" Viru-Nigula teatriprojekt (Jaune Kimmel), lavastaja Jaune Kimmel
(Siin ja edaspidi selles nimistus) toon välja ka vastava lavastusega seotud aasta jooksul ülestäheldatud (pea- või kõrvalosade) kogu teatriaasta vastava kategooria tippude sees figureerivad väärt rollimeistrid: 
Stefan Hein, Karin Lamson, Miika Pihlak, Liivika Lukkering, jt.
Kultuurilooliselt oluline lavatus, millega autor-lavastaja on andnud näo meie kuulsale kirjamehele, kellest pole säilinud ainsatki pilti. Lavastus ise seob ideaalselt kohalikud harrastusnäitlejad massistseenidesse ning on ka muidu suveteatrilikult laia joone ja panoraamse lava ja mänguga. Eriti jäi meelde ka elava muusikaga muusikaline kujundus, poja vestlused ema vaimuga, lapsed ning Stefani/Otto hoolitsus nende eest ning Miika äge mässumees ja see, kuidas Karini aktsent mängis välismaalasest guvernandi rollile ideaalselt kaasa ning stseenidest Otto kodu röövimise mäsu, mis tõi meelde Viimse Reliikvia filmi. Pikema peegelduse kirjutasin siia: 

*49. "Külm supp" Kuressaare Teater (Aarne Mägi), lavastaja Aarne Mägi
Piret Rauk, Arvi Mägi, Lii Tedre, jt.
Justkui uusversioon klassikalisest "Siin me oleme" filmist, aga lugu on teine, ehkki mingid otsesemad vahvad laenu-kõrvad paistsid ka kusagilt terviku tagant. Perekonnakokkutulek jaanipäeval, mis kangesti kipub krimkaks kätte ära minema. "Ema on kadunud!" stseen oli meeldejäävaim ja Piret Rauk pani 101ga... aga meelde jäi ka see kui teistmoodi-rolli tegi Tanel Ting ning alati-alati on ülim heameel näha Lii Tedret ja Arvi Mägi laval mängimas! Mõnus ja suviselt suvine "Eesti oma" teatritükk. Hehh... harukordne võimalus ju näha teatrit, kus mängimas näitlejad eesnimedega - Lii ja Lee! :) Pikem kirjalik ülespildistamine on siin: 

48. "Vivaarium" VAT Teater (Helen Rekkor/Mihkel Seeder), lavastaja Helen Rekkor
Maarja Tammemägi jt.
Kontseptsioonilavastus, osalusteater ning mitmes mõttes väga eriline oma eelmängu ja sõõlamisega vastavalt inimeste valikutele. Kahju, et mass polnud sedavõrd ühtlasemalt erinev teineteisest, et tõesti olekski kõik vastavalt oma eelistustele õigetesse kapslitesse saanud... aga see ei vähendanud idee omapärasust ja kõrget hinnangut julgusele selline sotsiaalne eksperiment teatrivormis ette võtta! Meie kapsli liider oli nii äge ja täiesti rollis, et tõesti tõmbas...no vähemalt suurema osa kaaskonnast, täiega kaasa... Ja sedavõrd tõsiselt, et ma siiani ei saa päriselt aru oma kaaskodanikest, ehk kuidas küll ma vähemusse jäin valmisolekuga päästa need naaberkapsli "natsid", kes hätta sattusid - ikkagi inimesed ju! Aga tegelikult seal see etendusjärgne koosolek tegijate ja publikuga oli sedavõrd silmiavav ning isegi "fake news"e paljastav, et keeras veel omad vindid kogu tervikule otsa. Lahe-lahe-lahe! :)

47. "Õppetund" Teater Nuutrum (Eugene Ionesco), lavastaja Priit Strandberg
Karol Kuntsel, Lena Barbara Luhse, jt.
Ionesco näidend, mida siiani polegi veel meie lavadele toodud! Ja oluline ning hea kaasamõtlemismäng. Eriti kaugemalt ja lähemalt õppimise, õpetamise, koolide või ülikoolidega seotud inimestele. Võimumängud ja näitlikustatud paralleelid tegelikkusega, mille avastamine on vaataja jaoks omaette lisamäng. Väga head rollid ka ning iseäranis Karol ilmutas oma jätkuvat meistriklassi oma rollis. Lihtsalt Lena Barbara roll oli sedapidi kirjutatud, et tema energia kuhtus mida etendus edasi, sest eks need õppejõud ju meie koolisüsteemis üldjuhul hoiavadki jämedamat otsa köiest ning võivad ka õpilaste õpihimu kustutada - MOTT! Eriti osavamad manipulaatorid neist. Tekst ise ja tõlge ka nauditav. Pikemalt siit: 

46. "Naiste tuum, meeste kuub" Teatriprojekt Kondase Keskuses (Eesti naisluuletajad), lavastaja Adeele Jaago
Selle lavastuse puhul ei saagi otseselt rääkida näitlejate "rollidest", ehk ses mõttes hoopis pigem etenduskunsti valdkonna ääremaadel liigutakse lavastuses, kus kahe ägeda ja siin ka üsna füüsilise mängumaneeriga meeste (Mihkel Kuusk ja Kristian Põldma - megamõnus oli nende tegijate enda mängujanu ja -naudingut laval tajuda!) suudes kõlavad eesti erinevate aegade tippnaisluuletajate looming. Tõeline avastus oli Marie Underi "Kontvõõras" ja ühtlasi minu jaoks ka lavastuse kõrghetk kuidas see oli laval lahendatud. Aga lisaks kõik laulud ja liikumine ning seda ju tegelikult ühes väikses muuseumitoas, publikul põhimõtteliselt "peo peal"! Lavastus oleks kahtlemata väärinud palju suuremat publikut! Aga vast ehk ülestähenduse läbi väikegi võimalus end sinna saali kohale manada: 

*45. "Leopoldstadt" Vanemuine (Tom Stoppard), lavastaja Tiit Palu
Ragne Pekarev, Riho Kütsar, Andres Mähar, Maarja Johanna Mägi, Oskar Seeman, Külliki Saldre, Piret Laurimaa, Merle Jääger, jt.
Võimas saaga, mis on Stoppardil enda suguvõsa põhjal kirjutatud. Päris rahule just lavastuslikult ei jäänud, sest komponenditi kuidagi ebaühtlane ning minu jaoks üks (kogu loo vast) olulisim teema tuli seal valede rõhuasetustega (vähemalt minu etenduskorral) välja. Kuid oma ilmsetest vigadest hoolimatagi on see ikkagi mahtunud siia tipule ligidale just oma mastaapsuse ning autori isiklikkuse pärast. Mängutrupp ju igati tasemel ning ajaline ulatus ning psühholoogia eriline. Omamoodi "nukumaja", kus näitlejad tegelastena nukkudena nukumängus, sest lavaruum eriti ei muutu ning vaid näiliselt liigub aeg edasi....ent seejuures on vaadates pidevalt kaasas teadmine, et tegemist on päris elusaatustega. 

*44. "Head lapsed" Ugala (Yorgos Lanthimos/Roos Lisette Parmas), lavastaja Ringo Ramul
Klaudia Tiitsmaa, Tanel Ingi, Jass Kalev Mäe, Kadri Lepp, Marika Palm
Ugala väike saal täiesti ümbertõstetuna - sellisena pole seda saali veel kunagi kogenud ja see üllatuslik ning uudsus on kohe lavastuslikult pool võitu! Yorgos Lanthimos oli 2023 ka tema uusima filmi tõttu paljudel meelel ja keelel (ning on ka 2024, mil "Vaesekesed" auhindu muudku niidab), aga see Koerahammas -nimeline film oli tal vast esimeseks korralikuks läbimurdeks (minu arvates parem ja mõjuvam film kui see uusim). Natuke nurisesin sisemiselt, et teatri vormis mõned nurgad olid liialt lihvitud ning originaalloo karmi sisu tunduvalt mahendatud (ära on näiteks jäetud intsesti-teema), ent sellest hoolimata ka sellisena igati mõtte- ja aruteluainest pakkuv. Eriliselt hea trupp on lavastusel ka ning mängulisust jagub igale tegelasele. Siin pikemalt: 

*43. "Mavka. Metsalaul" Vene Teater (Lesja Ukrainka), lavastaja Mihail Khramenko
Tatjana Jegoruškina, Erika Babjak, jt.
Imeilus seikluslik kogu pere teater, mis jutustab ühe Ukraina armastatuima autori erilise ning põneva klassikalise muinasjutusaaga vabas õhus, taustaks võimas loodus ja sisus ka loodus-tegelased. Vahvalt olid integreeritud tsirkusenoored ning originaalmuusika/laulud. Elamuslik juba ainuüksi mängukoha pärast, ent ka lavastuslikult palju põnevaid ideesid (näiteks poolteisemeetriste jalgadega puu-tegelene!). Tatjana Jegoruškina karmi ämmamammana oleks pidanud saama Teatriliidu Salme Reegi auhinna-nominatsiooni! Siin veel palju täpsemalt: 

*42. "Lear" Tallinna Linnateater (William Shakespeare/Andres Noormets), lavastaja Andres Noormets
Rain Simmul, Egon Nuter, Mikk Jürjens, Ursula Ratasepp, Evelin Võigemast, jt.
Noormets kui tõlgendab klassikat, siis ühest küljest on seal selle klassika olulisemad jooned ka sees, aga teisalt kipuvad need minema Noormetsalikult täiest isenäoliseks. Nii ka Lear. Rain Simmulil oli lausa superhea aasta ja seda nii siin Learina kui ka Dostojevski-tükis (mis siin tabelis veelgi kõrgemal). Kuna Teatriliit aasta tegeliku parima meespeaosa, ehk Sander Roosimägi Liblikapüüdjast jättis üldse nomineerimata, siis võis eeldada, et Rain oma kahe tipprolliga viib auhinna koju...aga ju sooviti austust avaldada Peeter Jürgensi pikale karjäärile ning ilus žest ka see, kuigi jah, 2023.aasta oli Raini ja Sandri (natuke Pääru) aasta ka. Siin Learis ju tegelikult kogu Linnateatri tippnäitlejatest koosnev trupp heas sõiduvees. Ehkki lavastuslikult on hulka paremaid Lear'e nähtud, siis see omamoodi julgelt mänguline versioon on kindlasti väärt noppimist ka oma teatrimällu. Põhijoon Shakespeare'i loost on ju siin ka ilusti olemas.

*41. "Neljas õde" Vanemuine (Janusz Glowacki), lavastaja Stanislav Moissejev
Maarja Johanna Mägi, Piret Laurimaa, Riho Kütsar, Kärt Kull, jt
Kreisipöörane komöödia, mis viib absurdse Venemaa absurdsete inimeste, absurdetesse inimsuhete keerisesse. Minu arvates Piret Laurimaalt see ("me pole kunagi teda nii koledana näinud") roll oli veelgi mahlasem kui tema nomineeritud ja auhinnatud rollideprisma Vadi autorilavastusest (mille leiab siit tabelist mõnevõrra tipule ligidamalt). Aga vast veelgi hämmastavam, et Teatriliit Maarja Johanna Mägi lausa tema mitmete ja eriti ka siinse rolli eest üldse nominatsioonita jättis! Ma loodan, et mitte jälle mingi libapõhjusel, et Maarja ju sai juba eelmisel aastal midagi filmi eest vms. põhjusel. No tegelikult see on nagunii tema puhul ainult aja küsimus kui ta ka teatrirollide eest parimatetiitleid korjama hakkab... A muuseas, see neljas õde küll muide on hoopis vend ning Tšehhovi kolmest õest on siin vast ainult see, et tegelaste seas on küll 3 õde... muidu ikka suures osas midagi muud, ehk paralleele ülekantud tähenduses saab veelgi tõmmata, kes tahab, aga tegelikult on lugu hoopis teine ning teistsuguse tunnetusega ka kui Tšehhovil. Farsiga kurameeriv, mõlemad teatrimaskid korraga ees.

-----

TOP40


*40. "Mullingari kandis" Endla (John Patrick Shanley), lavastaja Madis Kalmet
Carmen Mikiver, Karin Tammaru, Jaan Rekkor, Sten Karpov
Iirilikud perelood väikekülade kogukonnas tekkivatest tormidest veeklaasis - need on ju ikka eestlaseid kõnetanud, sest eks meiegi ühiskond ja 1,3 miljoni elanikuga Eesti on tegelikult üks paras suur küla, kus kõik tunnevad kedagi, kes tunneb kedagi jne. Mis siis veel suguvõsast ja naabritest rääkida!
Carmen Mikiver on ka üks neist, kellele auhinnanominatsioonita jätmisel tänavu külma tehti. Minu hinnangul oli see üldse aasta nr.1 naiskõvalosa! Üldse tugev trupp, isegi viimasel ajal väga väsinult ja tülpinult mängivalt Jaan Rekkorilt ka tema aasta (ning isegi üle mitme aasta) parim roll. 

*39. "Klassis" Rakvere Teater (Iseult Golden/David Horan), lavastaja Elina Pähklimägi
Imre Õunapuu, Rainer Elhi, Jaune Kimmel
Väga mitmekihiliselt kõnetav lavalugu. Kõik saab alguse kohtumisest lapse klassijussiga. Ema ja isa on hiljuti lahku kolinud ja saabuvad kooli eraldi. Klassiruum…õpetaja…see tunne, kui on pidanud oma laste vanemate-koosolekule minema…segu paljudest tunnetest, mis nüüdselt tasandilt peas ja hinges kummaliselt nihkes. Lavastaja Elina Pähklimägi on pannud meid sellesse tunnete tulva- teame nipsust, mida tunnevad ka laval lapsevanemad nö. enda friiknostalgiasse sisenedes - võimu ja allumise minimudelisse nimega kool. Ehkki tegelikult on siin hoopis üksinduseteema kõige tuumaks. Ja kus läheb vägivalla alguse piir? See piir, et on õigustatud end kätega kaitsta või isegi vastu rünnata, kui teine pole Sulle kätt külge pannud? Samas on ju ka pelk hirmutamine juba vägivald? Kui oluline on oma ego väärtustamine…ja seda ka läbi teiste…teised peavad andma meile ja meie tegudele, meie olemusele heakskiidu…ilma selleta oleme nähtamatud. Loo lõpp vajab üksjagu sügavamat järelemõtlemist… Siin kirjutasin ka: 

*38. "Kolmanda impeeriumi hirm ja viletsus" Vene Teater (Bertold Brecht), lavastaja Timofei Kuljabin
Tatjana Kosmõnina, Viktor Marvin, jt.
Mitmed mininäidendid on seotud üheks suureks tervikuks. Brechtil oli neid tegelikult veelgi rohkem, aga valitud on just sobivalt sellised, mis on ülekantavad oma tähenduselt tänapäeva Venemaal toimuva konteksti. Selgelt mõjuvaimad 2 lõiku on need, mis on pikemad ning kulgevad läbi lavastuse - üks kus naine plaanin põgenemist, jättes sellest vihjeid, teine, kus ema-isa muutuvad paranoilisteks, et nende poeg võib neid reeta. Eriline lavastus, sisukas ning ajastu närvi pihta, aga peegeldasin seda pikemalt juba EPLis. Siit leiab teksti: 

*37. "Esietendus" Tallinna Linnateater (John Cassavetes), lavastaja Diana Leesalu
Elisabet Reinsalu, Anne Reemann, Alo Kõrve, jt.
Hobuveskis on Diana lavastanud selle nii, nagu publik ise oleks ka kogu näitlejate ja teatritegijate seltskonna seas. Ja iga teatriarmastaja ju armastab ka teatrit, mis on teatritegemisest. Siin muidugi üksjagu ka inimsuhteid. "Laske mind lavale" -telesarja võitja Emma Tross ka laval ühes erilises rollis! 

*36. "Klaasist loomaaed" Eesti Noorsooteater (Tennessee Williams), lavastaja Maria Peterson
Liina Olmaru, Maria Ehrenberg, jt.
Klassika, mis ka õiges ajastus laval. Vaesest perest, kus ema oma kahe lapsega, kellest üks invaliid ja teine peab pere ülalpidamiseks tööl käima. Kõige keskmes siiski ema, ehk Liina Olmaru superroll! Labiilne, enesekeskne, aga oi-kui-hästi elustatud. Mingid puhtad jooned ja lava laval kunstnikutöö oli ka eriline ning kui lihtne oli end perepoja asemikku manada ning mõelda, kuidas ise oleks käitunud selles Mirko Rajase tegelase nahas iseendana? Ja olen juba nüüd korduvalt tajunud, kuivõrd hästi Maria Ehrenberg oskab enda tegelastele laval kaasatundma panna!

*35. "Unistus" Kuressaare Teater (Tiit Palu/Hugo Raudsepp), lavastaja Tiit Palu
Andres Raag, Markus Habakukk, Allan Noormets, Merilin Kirbits, Luisa Lõhmus
Killuke Kuressaare Teatri ajalugu, aga veelgi enam üks killuke Ester Purje elulugu, mil ta liitus sealse trupiga ja seal lavastati Raudseppa. Vahvalt koomiline ning mõnus "teater teatris" žanr, ehk iga tõsise teatrisõbra üks lemmikžanre. Vahvate tegelaste, koomiliste juhtumite ning nö. harrastusnäitlejate "teatritegemise" sekelduste ja eluloolisusest tuleneva tõsiduse ideaalne sümbioos. Andres Raag teeb vaimustavalt hea rolli - ühe aasta parimatest kõrvalosadest!

*34. "Must/Valge" Rahvusooper Estonia („Open Door“ Katarzyna Kozielska/„Suite en blanc“ Serge Lifar), lavastajas Katarzyna Kozielska/Serge Lifar/Charles Jude
Instagrammis on pikemalt, aga sissejuhatus sealt: Kontraste täis balletiõhtu, mis koosneb mitte ühest, vaid tervelt kahest balletist! Mõistagi on need kumbki sellevõrra lühemad, et sobituvadki ideaalselt ühe teatriõhtu kaheks vaatuseks. Ja ideaalselt sobituvad nad ka just nimelt oma kontrastide poolest pealkirja konteksti (lisaks otsesemale, ehk kunstniketöödes värvide valikule). Esimene, ehk Saksamaal resideeruva poola koreograaf/lavastaja Katarzyna Kozielska “Avatud uks”, on nö.moodne ballett, moderntantsu-elementegi kasutav. Balletikaugem tunneb selle lihtsasti sellest ära, et varbad pole kogu aeg välja sirutatud ja kehad mitte nii lineaarsed ning väljapeetud, vaid kohati ka omade krõnksude ja konksudega “kandilised”, kui liigutustega edasiantav mõte/emotsioon seda nõuab. Siin Katarzyna kasutab seda ka justkui nimme rõhutamaks mingites detailides (vt.näiteks kohatised peategelase labajalgade ja põlvede aktsendid). Vahemärkusena ei saa jätta mainimata, et vaatasin esietendust koos balletikaugema teatrikaaslasega ning tema oli just sellest esimesest vaatusest vaimustuses. Siin sai ta “asjadest aru” ning emotsioone edastasid tantsijad ka lisaks tantsule oma mänguga. Minu narratiiveotsiv aju tõlgendas seda 1.osa kui ühe armunud tütarlapse suutmatust õhtul magama jääda, sest ta on oma tunnetest tulvil. Sest kui Uks…ehk "meel" on avatud valmis võtma armumist, võivad sealt ju samaga sisse lipsata ka igasugused kõhklused ja kahtlused…ja und ei saagi tulla, kui kõigele mõtlema hakkad. Nõnda tuleb mõtetesse nii see armastatu ja igasuguseid valgeid-helgeid mõtteid, aga ka mustad-varjatud-kahtlasemad, millest ju tegelikult miski magama jääda ei lase... edasi saab mh. ka lavastuse suurejoonelise 2.osa kohta siit kommentaariumist: 

*33. "Sammud" Eesti Draamateater (Paavo Piik), lavastaja Mari-Liis Lill
Henrik Kalmet, Helena Lotman
Rännaklavastus, mis läks väga korda. Koos linna-avastusretkega, teekonna eripärade ja just sellel päeval ettejuhtuvate "üllatustega", oli see ka ühe suhte (väga ligidalt) kõrvaltjälgimine. Ootustest, lootustest, enesele õhulosside ehitamisest, aga ka enesele kindlaks jäämisest. Ja see lõpp oli veel eriti mõjuv! Instagrammis pikemalt, kuigi järelmaitsena, millest ka seal ei kirjutanud, oli huvitav arutleda ka olukorda, kui hoopis mehel ja naisel oleks suhtumine-ootused-lootused-piiride alguses paika panemine olnud vastupidine...kuidas see suvine linnas uitamine siis oleks lõppenud?: 

32. "Ukraina avastamine" Tallinna Linnateater (trupp), juhendaja Anu Lamp
Oluline sisult, ilus vormilt. On vast alles andekas kursus lavakoolis praegu kevadel ülikooli lõpetamas...ja seda räägivad kõik, kes nende lavastustest osa on saanud...ja veel eriti just sellest (ning Tiit Pagust)! Mitte niivõrd tavapärane lavastus, sest ongi loodud koolieksami põhjal. Eksami, mille jaoks noored näitlejad pidid materjali otsima-koguma... need leitud materjalid siin ette kantaksegi, aga lisaks Ukraina laulud ning ilustatud lausa suurepärase liikumisega! Kindlasti üks aasta olulisemaid lavastusi. Instast leiab ka lühipeegelduse: 

31. "Metuusala" Villike Teatritalu (Jan Kaus+trupp), lavastaja Mihkel Kohava
Rainer Elhi, Karol Kutsel, Margaret Sarv
Eriline lugu erilises mängukohas eriliselt lavastatud ja hästi mängitud. Mäng hüpetega läbi Eesti ajaloo nii küüni sees, lakas kui ka selle ümber. Pikema peegelduse leiab siit: 

-----

TOP30


*30. "Naisteranna needus" Teater Nuutrum (Sven Karja), lavastaja Jaanus Nuutre
Ülle Lichtfeldt, Elina Pähklimägi, Amanda Hermiine Künnapas
Minust sai ka peaaegu päris teatrikriitik, päris ajakirjanik... nomaeitea... nagu teatris kombeks - mängisin ka mina just seda "rolli" suvel :) Igatahes siin on üks viljadest ja just selle lavastuse kohta, mis hargnes lahti ühes Põhja-Eesti paadikuuris, kus aeg liikus läbi 100 viimase aasta... esiti tundus, et üksjagu üleloomulikku on ka loos sees, aga kõigele leidus lõpuks seletus. Kolm naist mängisid (kammerlikul laval) paljusid naisi ning esindasid veelgi enamaid: 

29. "Tramm nimega iha" Ugala (Tennessee Williams), lavastaja Karl Koppelmaa
Maarja Mitt-Pichen, Janek Vadi, Adeele Jaago, Oskar Punga, Marika Palm, jt.
Pole nii hästi Ugala mammutsuurt lava täitvat kunstnikutööd vist näinud juba tubli tükk aega (kunstnik Kristjan Suits). Aga vähemalt sama suure üllatuse pakkus Maarja Mitt-Pichen Blanche'ina. Tõesti hämmastav, et teatriliit selle töö nominatsioonita jättis! Kohe alguses vaadates isegi niivõrd vaimustuses veel muus osas polnudki seekordsest "Tramm nimega iha"st kuivõrd ei lasknud see mind kuidagi lahti ning muudkui kummitas mõtetes edasi. Hämmastavalt palju sai kuulda, et tegelikult väga paljud ei olegi (mitmete Eesti varasemate lavastuste ja 4 Oscarit võitnud filmist hoolimata) selle materjali ehk looga kursis, seega täiesti õigustatud Ugalal see oma kavva lisada. Tahtsin ju tegelikult väga näha just Lauli Koppelmaad Blance'ina... ent ehk kunagi õnnestub see ka. Praegu ei saa tõesti nukrust pikalt tunda, sest tegelikult oli see ju ka tervikuna väga hea ja õnnestunud lavastus. Karl justkui näitas-tõestas, et tal hakkab ka lisaks enda kirjutatud asjadele ka suurele maailmaklassikale hammas hästi peale.

*28. "Kotka tee kalju peal" Saueaugu Teatritalu (Priit Põldma), lavastaja Priit Põldma
Grete Jürgneson, Andres Mähar, Sander Roosimägi, Kaie Mihkelson
Aasta parim dramaturgia, pisut kentsakas lavastuses, milles oli palju head, ent mitmeid küsitavusi ka. Ja seda nii ruumikasutuslikult. Näiteks see osa, mis majast väljas toimus oli ainult keskel istujatele mõeldud, mitmed kohmakused ja eriti kohtlane oli kui Mähar "last" mängis... paneb täitsa kukalt kratsima, et teatriliit just selle rolli aasta parimaks nimetas jättes isegi Sander Roosimägi Liblikapüüdjast üldse nomineerimata! Aga no loodetavasti siis pigem hinnati Mähari trükkali rolli, mida mängides ta kandis kogu lavastust üksi ning oli küll väga Mäharlik, aga minule tema mängumaneer meeldib ja seega ei hädalda tegelikult üldse, sest eks nemad annavadki pigem "pikema lavatöö" eest ja Andres on korduvalt nomineeritud ning ka rohkem väärt tööde eest ilma jäetud... Aga Kotka tee ju omamoodi ka päriselt elanud meie ühe kirjaniku elulugu kanalina kasutades jutustades ja näidates haruldaselt süviti mingeid inimsuhete mustreid, mis on küll loos konkreetsed, aga äratuntavad ka laiemalt, seega oli see ka kõigist oma vigadest hoolimata väärtlavastus. Elamuslik ning tõesti sügav. Ja dramaturgiliselt tõesti oligi kogu teatriaasta nr.1!

27. "Unistaja" TeisedLavastused (William Matrosimone), lavastaja Tõnis Veelmaa
Karmel Naudre, Miika Pihlak
Nii sümpaatselt kammerlik. Üheski teises lavastuses ei olnud sellel aastal näitlejad ilmselt nii ligidal vaatajatele - võib vaid ette kujutada, kui keeruline on niimoodi mängida proovides unustada see, et keegi vaatajatest Sulle lisaks partnerile näkku hingab. Ja sümpaatselt lavastatud-mängitud ka. Mina oleks ka siit jaganud parima naispeaosa nominatsiooni, sest Karmeli tundlikus ning psühholoogiliselt tabavalt mentaalse tervisega kimpus oleva neiu meeleolumuutuseid mõjuvalt, ent samas igal tasandilt äratuntavalt/usutavalt välja joonistades oli kahtlemata loorbereid väärt... Siit pikemalt: 

*26. "Sada grammi taevasina" Vanemuine (Urmas Vadi), lavastaja Urmas Vadi
Piret Laurimaa, Reimo Sagor, Veiko Porkanen, Lena Barbara Luhse
Vadi on ikka võrratult vahva. Mõnus ansamblitunnetus ning koostegemise vaim õhkus kogu lavastusest. Lihtsalt üks lahe elamus ja teatriliidult auhinna pälvinud Piret Laurimaa tõesti eristus trupis seekord eriliselt, kuigi seal oli neid säravaid rollikilde kõigilt! Eks mõni lõik töötas paremini ning koomilisemalt ja mõni jälle vast mõnele teisele vaatajale. Näiteks kunagisest Vadi Furby-loost eristus ka meeldejäävalt "kärbsepeleti" sketšilik lõik... seekord jällegi iseäranis jäi meelde Pireti plika pere-lõunasöögilaua ääres - muahhahaa! :)))

*25. "Reis metsa lõppu" Ekspeditsioon (Juhan Jaik/Lauri Lagle), lavastaja Lauri Lagle
Jörgen Liik, Marika Vaarik, Simeoni Sundja, Katariina Tamm
Assa... ma alati ei lähe selliste...no ütleme rohkem etenduskunstilike lavastustega niivõrd suhuvalt kaasa, ehk nende lainele, aga see oli ülimalt meeldiv erand! Kõnetas ja pani pikemalt järele mõtlema ning kauaks pähe pöörlema. Ja no muidugi Jörgen Liik ning tema "oopus grandiosa" oli veel omakorda eriline nael selles lavastuses! Unustamata Marika, Simeoni ja Katariina vingeid "lõpuniminekuid"! Natukenegi lahtikirjutasin nõnda: 

*24. "12 vihast meest" Eesti Draamateater (Reginald Rose), lavastaja Hendrik Toompere
Andres Puustusmaa, Viire Valdma, Karmo Nigula, Harriet Toompere, Raimo Pass, Jan Uuspõld, Merle Palmiste, jt.
On ju seda lugu nähtud ja peas üht ning teistpidi läbi hekseldatud korduvalt ja korduvalt nii teatrilavadelt kui filmidest vaadatuna. Ja ometi suutis Hendrik Toompere üllatada mingi omalaadse puhtuse ja stiilsusega oma lavastusversioonis. Mitmekordse kunstnikusilmaga (hea-stiilne stsenograafia ka Ervin Õunapuult!) Trupp ka kulda väärt - üks parem kui teine. Suurim üllatus, et Puustusmaale tema siinse rolli eest aasta parimate nominatsiooni ei antud - raudpolt kindlasti aasta TOP5 parima meeskõrvalosa seas! Aga heade seast silmatorkavamalt parimad lisaks just siin ülalmainitud...

23. "Varumehed/Varamiehet" Eesti Draamateater (Andra Teede), lavastaja Aino Kivi
Tiit Sukk, Taavi Teplenkov, Kersti Heinloo, Paula Siimes, jt.
Üksjagu eriline oli Helsingisse selle esietendust vaatama minna, aga õnneks osutus ka sisulises ja kunstilises mõttes selle keskmisest pikema teatrisse-sõidu vääriliseks. Eluloolised ja lõbusad-valusad lood ilmestasid hästi nii elu üles ja alla liikumisi, ent ka mõlemat teatrimaski. Sest üht või teistpidi, ühes või teises vormis on ka teater inimese, inimese suhete ja suhtumiste, ehk laiemas pildis just nimelt elu peegeldaja ning defineerija. Tekkinud mõtteaineid, märgatud detaile ja äratundmisi jagasin ka pikemas kirjutises: 

22. "Suur Boy ja väike Boy" TEMUFI (James Krüss), lavastaja Kaili Viidas
Terje Pennie, Luule Komissariv, jt.
Nii vahvalt suvine, kogu pere seiklus, veekogu kahel kaldal. Lastekirjanduse klassika osavalt teatrivormi valatud, kus esile on tõstetud ka loomingulisus ning kirjasõna ja seda mitmeti mängulises vormis, mis just nimelt kirjandussõpradele maiuspala. Lisaks suvel ju ikka on lapsed vanavanematega rohkem ja nõnda ka selles loos see soe sild üle generatsioonide. Vahvalt väljajoonistatud ka see, et lapsed ja vanainimesed ongi hea paar. Vanad saavad lastele elu õpetada ning vanadel endal ju elu selge, aga saavad läbi lapselaste ikkagu täiesti uut elu enda ellu ning just seda tarkust, mida neil omal ajal polnudki võimalik kusagilt õppida. Päevalehes oli võimalus ka häid sõnu jagada: 

*21. "Kaheteistkümnes öö" Ugala (William Shakespeare), lavastaja Tanel Jonas
Aarne Soro, Rait Õunapuu, Tarvo Vridolin, Maarja Mõts, Margaret Sarv, Jaana Kena, jt.
Shakespeare kogu oma värvikirevuses. Karakterid ja sõnad ning näitlejate mäng, mille lavastaja oma joonistega on pannud elama laval nii mahlaselt ja mõnusalt. Terve suure saali publik elas nii õhinal kaasa, et paljud tõusid ka seistes aplodeerima lõpus. igati täidlane ja tore teatrielamus. Aarne Soro koomiline pärl ning Rait Õunapuult korralik üllatuspauk...palju teisi häid ka, tegelikult kogu trupp!
Lugu ju klassikaline ja teatrisõpradele vast nii otseselt sellest loost, aga ka paljudest teistest just siit eeskuju saanud lavalugudest tuttav. Vend ja õde, kes tormise mere tõttu teineteist kaotavad, õel tuleb mehekski maskeeruda... sinna juurde suhteid kuninglikega, aga ka armusuhte segadusi kamaluga. Sasipundar, mille hargnemist publik saab kõige targemana kõrvalt jälgida... ja publik ongi ju teatris see tegelik "kuningas", kas pole?! :)

-----

TOP20


*20. "Kasvav kuu" Eesti Noorsooteater (Sarah Crossan), lavastaja Johan Elm
Joosep Uus, Mart Müürisepp, Laura Kukk
Väga hea materjalileid ning Johan, kuigi Noorsooteatri suurimal laval seda lahti harutamas, on siiski säilitanud kammerliku loojoonise, sest just nii on see kõige paremini ja sügavamalt naha alla pugev. Noortele ja just selle lavastuse kõige esmasele sihtgrupile, ehk keskkooliõpilastele, on nii vähe suunatud teatrit. Samas on see igati sobiv nutikamatele keskmisele koolieale kui ka loomulikult täiskasvanutele, kellele tegelikult need moraalsed dilemmad ning elulised ääremaastikud on igati ka otseselt suunatud. Selline haruldane kõigile-vanustele-lugu tõesti. Keskmes 2 venda, kellest vanim istub surmamõistetuna vangis. Noorimal tekib suhe ühe tüdrukuga, seal kõrval taustsüsteemid ja noorte inimeste eneseteadlikkus ning ongi põhiskeem paljudeks kihistusteks valmis.

*19. "Ja ei jäänud teda ka" Kellerteater (Agatha Christie), lavastaja Vahur Keller
Ago Anderson, Ülle Kaljuste, Liia Kanemägi, Liis Haab, Andres Roosileht, Riho Rosberg, Toomas Täht, jt.
Guinessi rekorditeraamatu läbi aegade kõige müüduim krimiraamat, mille Dame Agatha Christie ise on dramatiseerinud, jõudis Eesti publiku ette autori enda dramatiseeringuna esmakordselt ning oi-kuidas-ma-siiani-ei-saa-rahu, et ma ei osanud seda ilmselget vihjet sealt välja lugeda süüdlase suunas! Ülesehituslikus mõttes on see lugu ju suisa tõeliselt geniaalne - üksik saar, kus ükshaaval kõik (vägivaldselt) surema hakkavad, ent ei saa ju nii, kui keegi neist peab olema süüdi?! Aga vot saab. Ja no see finaal oli üks teatriaasta võimsamaid lavastuslikult! 
Päevalehes katsusin ka peegeldada:

*18. "Hääl minu sees" Rakvere Teater (Adam Rapp), lavastaja Mait Joorits
Tiina Mälberg, Karl Robert Saaremäe
Mul polegi rohkemat midagi lisada kui siin järgneva lingi all juba kirjas... see on ka tükk, mille kohta ei tasuks liiga palju ette teada, siis saab korralikult jahmuda (lugu on väga kaasaelama kutsuv mitmeti) ning teha oma enda tähelepanekuid ning tõlgitsusi. Õppida märkama ning õppida aru saama, et kõik, mis pinnale inimestest paistab, ei ole kõik. Eriliselt äratundmisi pakkuv kõigile loovatele inimestele, näiteks kirjaniku esimese ja teise raamatu künniste-ületamise pained...aga ka kriitikute ja kriitika mõju ning sissepoole elamise ohud...mis paraku on ju inimese karakterist tingitud ning seega mitte lõpuni iga inimese oma vaba valik. Aga vast sedagi olulisem just sellist märgata. Vaimustavad rollid päris elu emalt ja pojalt, kes siin on kirjandusprofessori ja loovkirjutamise üliõpilase rollides.
Pisut pikemalt ja oluliste asjade paljastamata jätmise äärel balansseerides katsusin midagi peegeldada ka: 

*17. "Nõusolek" Tallinna Linnateater (Nina Raine), lavastaja Taago Tubin
Külli Teetamm, Tõnn Lamp, Kaspar Velberg, Sandra Uusberg, Maiken Pius, Märt Pius, jt.
Taago Tubin oli Tallinna Linnateatris külas ja tulemuseks 1 vägagi kõnekas lavastus. Heas mõttes klassikaline teater…klassikaline Linnateater- vähemalt siin tagasi masti vinnatud meie psühholoogilise teatri lipulaeva lipp. Klassikalisele Linnateatri austajale (mina sealhulgas) igati meelepärane. 3 tundi meestest ja naistest ja egodest ja andeks andmisest ja mitte-andeks-andmisest. Kuidas andeks palumine on meile endale ja sellepärast see on päris. Andeks andmine on kellelegi teisele ja seega mitte läbinisti päris (aus). Kuidas me elame lõppude lõpuks kõik omaenda elu (vast ainult armumise periood on erand) ja sellest enda egost johtuvad ka meie päriselt olulised valikud. Ent seejuures on kummaline lühis inimpsüühikas, ehk kui armumine pole ju tavaliselt inimese enda valik, siis petmine alati on…isegi kui inimene on abielus ei ole ta immuunne armumise vastu abieluväliselt, kuid selle armumise ahvatluse toitmine petmisega ju on…või kas ikka on? Igatahes igasugune petmine tekitab vaimset vägivalda petetule. Ja igasugune vägivald on ju vale. Füüsiline(siin vägistamine) on üldjuhul tahtlik-tegija valik, vaimne võib olla ka millegi kaasnähtus…Aga kas esimene ongi alati teisest hullem? Ometi kohut mõistetakse kohtusaalis üldjuhul ikka füüsilise üle. Teisega saab ehk suheldes “omakohut” teha, aga omakohus on alati ainult ühepoolne ja juba olemuselt vägivaldne. Hammas hamba, silm silma vastu? Kas see on see, mis annab inimesele tegelikult rahulduse? Nagu selles lavaloos (ja ka elus tavaliselt) näha saab, siis inimsuhted on sedavõrd keerulised, et ega ju mitte. (keera teine põsk?)
Ega päris elu tavaliselt polegi nii mustvalge, nagu trükimust paberil. Kõigel on tagajärjed ja elus ning eriti inimsuhetes pole kaugeltki mitte kõik alati isegi loogiline.
Kõik tegelased oma inimlikke uperpalle tegemas psühholoogilisel mängumaastikul nii, et suhestub ise kõigi ja nende valikutega. Hea teater.

16. "Anne Franki päevik" Ajateater (Anne Frank), lavastaja Anne Velt
Katrin Valkna, Külli Reinumägi, Kristjan Sarv, Miika Pihlak, Mart Toome, Maarja Tammemägi, jt.
Nimiosas Maria Liive oma lavakoolijärgses esimeses suuremas rollis. Lapsepõlve üks lemmikraamatuid oli omal ajal pisarateni liigutav ning kaasahaarav ja ilmselgelt tundis üks Anne teise Anne hinge ning suutis selle kurva, ent täis elujaatust loo ka keerulisele Kumu lavale seada emotsioonetekitavalt ning kaasakiskuvalt. Kõik oluline mängiti ette ning mitmed karakterid elustati enamvähem just nii, nagu neid ka omal ajal lugedes sai ette kujutatud. Jah, laial laval ei ole seda kitsust, mida sai kogeda Anne enda kodus Amsterdamis, ent ka see tegelikult päriselt ei puudu lavalt (näiteks peidikukaaslase Peter van Pels - Anne esimese suudlus - väike nurk). Ka laiemalt see inimeste kokkuhoidmine, ka erinevate inimtüüpide kokkuhoid, mis ka meie ühiskonnas tugevalt teemaks... kas see tõesti sünnib vaid ühiste vaenlaste ees? Või kas tänapäeval enam sedasigi? Klassika, mis kahjuks ei ole kaotanud 80 aastaga päevakajalisust ning ilmselt paraku ei kaota ka järgmise 80 aastaga.

*15. "Mõõt mõõdu vastu" Theatrum (William Shakespeare), lavastaja Lembit Peterson
Kristjan Üksküla, Laura Peterson Aardam, Ott Aardam, Tiit Alte, Tarmo Song, Mart Aas, jt.
Pooleldi tänapäevastatud Shakespeare oli lavastuslikult konarlik ning kohati isegi imelike otsustega, aga sisu, tekst ja mäng põhitegelastelt ning ka siin mainitud kõrvaltegelaste näitlejatelt suurepärane! Lavastuse etendused on pikad ning sellepärast oli isegi kummaline, et öhe kanduval ajal mõnel näitlejal väsis isegi hääl ära, aga kahtlemata kogemist-vaatamist-kaasamõtlemist vääriv teatrielamus, mida tõendab ka siin nõnda kõrge positsioon. Minu hinnangul üldse siiani Kristjan Ükskülalt parim roll (oli ka minu arvates kogu 2023.teatriaasta nr.1 meeskõrvalosa).

*14. "Liblikapüüdja" Kellerteater (John Fowles), lavastaja Kersti Heinloo
Sander Roosimägi, Maris Nõlvak
2020 olid Lehmani vennad Guido, Mait ja Priit ning Lull Katkuhauas, 2021 Juhan Ulfsak Mefistos ning Niskamäe naised Külliki ja Ragne ning Petserimaa igatsejad Agur ja Lauli, Peipsiveere Raimond-Priit, eelmisel aastal arst Garmen Tabor ja musträstad Hendrik ja Ester. 2023 on „selle klubi“ kindel liige „Liblikapüüdja“st psühhopaat Sander Roosimägi. Sander, kes 2019 oli nomineeritud Teatriliidu parima meespeaosa näitlejaks oma Anderseniga (minu arvates tolle aasta nr.1), 2021 loomingu eest lausa 4 rolliga, lavastustest „Muusikale“, „Haige Mäger“, „Kadunud kodu“ ja „Teises toas“ ning eelviimasel gaalal 2022 tööde eest nominent parimale meeskõrvalosale 2 rolliga lavastustest „Ma võiksin sulguda pähklikoorde“ ja „Ainult jõed voolavad vabalt“. Tuletan siinkohal meelde, et Sander ei ole veel isegi 30-aastane! Kas meie teatriajaloos on kunagi olnudki niivõrd hinnatud (ja kiidetud) noort näitlejat? No igatahes pole ta veel seda auhinda koju viinud... Kersti Heinloo lavastuses võis saalis lausa füüsiliselt tajuda, et see aeg on käes! Teatriliidu žürii arvas siiski teisiti ning see on minu arvates seekord kõige suurem möödapanek neil. 2023. aastal mitte keegi ei suutnud seda tundlikku, tundeerksat, rabeda närvikavaga ja kohati ka endast väljaminevat, armastavat ning oma kollektsiooni väärtuslikuma liblika, nagu palava pudru ümber käivat karakteriseeringut ületada! See kaliiber Sandri rollil on lihtsalt niiiiiii suur! Vapustav roll, selle sõna kõige otsesemas ja aupaklikumas mõttes! Roll, mille kogemine oleks juba ainuüksi piisavaks põhjuseks selle lavastuse etendusi vaatama minna... kuigi tegelikult oleks tahtnud sellele tüübile, keda mängib, ise füüsiliselt kallale minna! John Fowles ei ole ameerika kirjanik ja seda on nii tema teistest teostest kui ka sellest Liblikapüüdja-loost kerge tajuda. Rääkimata loo lõpust. Tegemist britiga, kelle „Maag“ on minu elu 100 suurima lugemiselamuse seas üsna kõrgetel kohtadel. 1960ndatel, ehk peatselt peale raamatu ilmumist tegi „Liblikapüüdja“st William Wyler (tema käes on parima... 
Edasi saab lugeda siit kommentaaridest...aga lisan, et siiani on see isiklikus plaanis Kellerteatri repertuaarist minu nr.1 soovitus!:

*13. "Ülestähendusi põranda alt" Tallinna Linnateater (Fjodor Dostojevski/Rainer Sarnet), lavastaja Rainer Sarnet
Rain Simmul, Indrek Sammul, Hele Kõrve
Osad, kes väga ei süüvi sellesse lavastusse, need nurisevad, et kuidas Linnateater selle oma mängukavva on võtnud. Aga minu arvates hoopis Dostojevski pööraks hauas külge kui teada saaks millise koerustükiga Sarnet & Co on hakkama saanud, keerates Fedja sõnad tema enda vastu! Muahhahhha - paras! Superrollid ka kõik 3. Väga intelligentne, mänguline ning muusikaliselt ka äge.

*12. "Suur veeuputus" Tallinna Linnateater (Priit Võigemast+Laura Kalle+trupp), lavastaja Priit Võigemast
Maiken Pius, Elisabet Reinsalu, Priit Pius, Indrek Ojari, Jan Ehrenberg, Andres Raag
Pärast mõningast vahepealset mõõna, on Linnateater selgelt tõusuteel. Sellel aastal veel 10 sekka ei jõudnud, aga etteruttavalt hetkel istub 2024.aastal Nachtland 5.kohal ning kui vihjed ei peta, siis on oodata Shakespeare'i Nagu teile meeldib varsti. Selle suur veeuputuse lavastuse etendus oli minu hinnangul just see, mille jooksul sai ilmselt kõigist teistest kõige rohkem naerda. Selline huumor, mis peaks paljudele peale minema. Natuke tuli meelde "Hecuba pärast" ning ilmselt mingil sarnasel ühisloome moel ka loodud. Sketšilike lõikudega, millest muidugi mõned veel kohe eriti ägedad ja teravalt huumorisoont tabavad. Supertrupp ka seda mängimas ja vahva oli vaadata, kuidas nad ise ka end käima tõmbavad ning siis kui hoog sees, siis tuleb ju puhast kulda!

*11. "Hingest ja südamest" Eesti Noorsooteater (A.H.Tammsaare), lavastaja Mirko Rajas
Maria Ehrenberg, Taavi Tõnisson, Doris Tislar, Anti Kobin, Risto Vaidla, Laura Nõlvak
Tammsaare ja eestlased... Kuivõrd ilus on ta tekst ning tema mõtted ja need on juba meie geenides sees otsapidi. Siin oli väga eriliselt lähenetud temale ning tema loomingule ning seotud ka mitmetest teostest kokku stseenid. Esimene vaatus vast konkreetsemalt lugudepõhine, teises lisandus veel mingi kunstiline tasand. Ei tea, kuidas ja kas selle ümbertõstmine õnnestus teatrisaali, aga Tapa Raudteejaamas ning valguse ja kohvritega loodud atmosfääris võis küll lasta end kanda 100 aasta tagusesse aega ning saada tunda, kuidas seal need asjad olid... ning muidugi kõik see armastus, mis igast selle lavastuse lõigust ja loos vastu tulvas... Eriline ja ilus elamus ning ei trupis, materjalivalikus ega ka lavastuskomponentides ei ainsatki nõrka lüli!
Siin pikemalt mu vaimustusest:

-----

TOP10


10. "Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud" Tallinna Lavakool+VAT Teater (Merle Karusoo), lavastaja Merle Karusoo
Katrin Saukas, Emili Rohumaa, Astra Irene Susi, Karl Birnbaum, Laurits Muru, Richard Ester, Hele Palumaa, Kristin Prits, Alice Siil, jt.
Merle Karusoo on elustanud ühe lõigu meie kultuurilugu, mille üheks vedajaks ja hingeks ta on olnud. Andnud lavakoolitudengitele ühe nende ülikooliagsete lavastuste keerulisema materjali mängida, sest osalt neist tuli kehastada kõigile tuttavaid inimesi, sealhulgas Merlet ennast(!), Marko Matveret, Katrin Saukast + Johansoni vendasid ja teisele poolele mentaalse tervisega kimpus inimesi (keeruline, sest kui hakkad hullu hulluna mängima on kohe "ei usu!" tempel küljes...ja nii mõnigi valis selle madalal rippuva vilja ning naerutas ehk masse, ent petsid psühholoogilisemaid lahendeid ootavaid vaatajaid), kellega Merle ja Pirgu Laulu- ja Näitemängu Selts kokku puutus. Lavakanoorte vahel ühe tegelase, ehk nimitegelasena ka Katrin Saukas, kelle iga lavastustes osalemine on vähemalt minu jaoks nagu kingitus (mh.tema eriline hääl ning kohalolu!). Autorilavastuse pitseriga ja mõneti üsna keerulise (ühe teatrilava jaoks liiga keerulise?) lavastusliku struktuuriga, kus tegelased, juhtumid ja jutustused, videolõikudes arhiivimaterjal, laulud ja erinevad tasandid kokku saavad. Võibolla mitte kõige "puhtam" oma joonistest selles mõttes, aga teisalt just nii nõnda vägagi rikkalik. Hea võimalus muidugi noort näitlejatega hoopis uuest küljest tutvuda ning ise näiteks pöörasin esimest korda tõsisemalt tähelepanu Lauritsa ja Richardi mängu-tööriistade laiemale haardele, kui seni olin näinud. Samas kinnistas Emili end nende kõige rohkem päris lavadele oodatavate seas staatust. Ka tekstiliselt huvitav ning kuigi sellel ajal kui Pirgukad tegusid tegid, elasin ise Eestist eemal ning olen rohkem tagantjärgi kuulnud nende tegemiste kohta, siis ikkagi ühendas nii mõndagi ära.

9. "Meeletu" Saueaugu Teatritalu (Jaan Tätte), lavastaja Margus Kasterpalu
Pääru Oja, Katrin Pärn, Tõnu Oja, Meelis Rämmeld, jt.
Just see lugu ja just sellisest vormis - vabas õhus, ühe väikse, looduse rüpes asuva majakese ees, sees ja katusel mängituna - nii õige ja tabav. Ja muidugi Pääru Oja seal tantsimas neid oma šamaanitantse ning külarahva elu peapeale pööramas, rääkimata tegelase elust, mis enne oli linnakiiruses mammonakogumine ning nüüd kõigest sellest loobudes ja tõelisi elu väärtuseid otsides. Ajades ühtlasi oma pereelu upakile ja mis kõik veel! Lavastuslikult ka eriline vorm, et kogu etendus saab alguse hoopis teise kohas ning kuidas sealne järgnevaga seondub jne. Suveteater oma ehedaimas vormis, mis ühtlasi on omanäoline, huvitav ning üdini endasseimav! Ja seda isegi olukorras kui varasemgi lavastus ja film nähtud ning endas läbi elatud ning mõtestatud.
Natuke etendusejärgseid tundmusi täpsemalt siit:

8. "Ääremaal" Müüdud Naer (Urmas Lennuk), lavastaja Urmas Lennuk
Agur Seim, Marika Barabanštšikova, Tarmo Tagamets
Kurb lugu. Isegi väga kurb lugu. Lennuk käib sellega kusagil sügaval sopis ära. SopPiDEs. Ääremaastumine ning sellega kaasuvad nähtused on paljudele tuttavad. Samuti nagu suletakse koole, suletakse ka raamatukogusid ning seeläbi muud elu. Ja siis see sisse toodud absurdinoot, mis annab nii tegelaste ja tegevustiku dünaamikale nõnda palju juurde, aga ka põnevaid teooriatepunumise võimalusi vaatajatele. See oli midagi nii ehedat ning need teemad seal ridamisi avasid neid sügavate hingesoppide uksi. Ehteestilik, hingeline ja nii-nii ilus, ehkki just nimelt sellele hingele valus ka. 

*7. "Üksildane lääs" KaRakTer/Tegelt kah (Martin McDonagh), lavastaja Ain Saviauk
Tiit Alte, Margus Mankin, jt.
See lavalugu oli ka varasemast (erinevate lavastusversioonide kaudu) tuttav ja ometi tabas alles see trupp ja lavastus midagi väga olulist ära. Esiteks see mängukoht, mis muuhulgas andis võimaluse imeliselt tuua kohalik veekogu (väga ilusa kunstilise lahendusena) üheks tegelaseks juurde. Aga ma arvan, et see elamus ei platseeruks sugugi nii tipus kui poleks seda viimase poole tunni vendade pingpongitamist teineteise kõige valutekitavamate nuppudele vajutamisega. See on TULEVÄRK! See on see, mis teeb selles teatrielamusest (lisaks piisonitallikülastamise võimalusele) just teatrina kauaks meeldejääva. Tiit ja Margus on end selle lavastuse rollidega kirjutanud kogenud profinäitlejateks!

*6. "Lohengrin" Rahvusooper Estonia (Richard Wagner), lavastaja Michiel Dijkeme
Helen Lokuta, Rauno Elp, Charlotte-Anne Shipley, jt.
Ootamatu nii mitmestki mõttes. Esiteks see, et Wagneri lugu on võõraviha kritiseeriv... aga Wagner oli ju Hitleri lemmikhelilooja. Hämmastav! See visuaalsus lavastajajoonistes koos tema enda kunstnikutööga - ooper, mis lisaks muusikale ja lauluhäältele on vapustav ka visuaalselt! Ja siis need kurja punuvad Helen Lokuta ja Rauno Elp'i loodud tegelaskujud, mis on lisaks ka draamanäitlejatöö mõõdupuu järgi väga head. Kuidas Rauno oma häält väristas ning hüples seal nagu kaaren ning Helen, sähvakas linalakk nagu ta on, kurjust kehastab. Ja muidugi eriti-eriti see imeline muusika ning need lauljad! Mul on ainult iga asja suhtes ülivõrdelisi kiidusõnu ja vaimustust jagada! Usun, et ka ooperkaugematele hea võimalus just läbi sellise suurlavastuse saada sellele kunstiliigile lähemale läbi muinasjutulise loo, mis on antud juhul ka muinasjutuliselt lavale toodud... ja ma ei saa ka üle ega ümber nendest kostüümidest ning grimmist ja no absoluutselt kõik on kuld, mis selle lavastusega seotud!

-----

TOP5
Tõele au andes, pean lisama, et käin pidevalt edasi-tagasi, kumb kahest esimesest ikkagi see nr 1 ja kumb nr 2 on. Pidevalt vahetan järjekorda. Sama lugu tegelikult ka kohtadega 3.-6. Nende elamuslikkus on selles mõttes kummalisemgi võrrelda, et 2 on suure saali ja 2 on kammerlikud lavastused. Praegu sai see järjekord nüüd selline, ent palun arvestada, et teatud mõttes võib nii 1 kui 2 olla esikohal ning nii 3, 4, 5 kui 6 olla vastupidiseski järjekorras. Siin siiski hetke pildistades, siis just praegu tundub just selline järjekord kõige õiglasem.

*5. "Vend Antigone, ema Oidipus" Eesti Draamateater (Mati Unt), lavastaja Tiit Ojasoo
Taavi Teplenkov, Priit Võigemast, Ursel Tilk, Mirtel Pohla, Gert Raudsep, Teele Pärn, Hilje Murel, Guido Kangur, Helena Lotman, jt.
Võimas 5-tunnine lavastus, mis on jaotatud 3 vaatusesse ning iga vaatus on veel omakorda eelmisest vingem! Antiiktragöödia-teekond, mis ilmselt igal tõsisemal teatrisõbral tuleb siiski vähemalt korra läbida, et saada sellest, ma ütleks "tõsisest teatrisündmusest" osa! Muusikaline, täis pikitud sildu praeguse aja "teemadele" ja no igas mõttes võimas teatrioopus nutumüüri ääres - ees, küljel, taga ja kõrval. Ajastute segamist, sest mingis vormis on ka antiikaeg inimestes ikka veel sees alles. Poliitiline, inimsuhete, müütide ja jumaluste, draama ja etenduskunst. Omamoodi vastulöök tühistamiskultuurile. Instagrammi, hetkel 7nda arvustuste-trio seast leiab pikema välkarvustuse ka: https://www.instagram.com/danzumees/

*4. "Lilli" Must Kast (Kaija M Külm/Jaanika Tammaru), lavastaja Kaija M Külm
Agur Seim, Silva Pijon, Mariann Tammaru
Oi see on lihtsalt NIIIIII äge! Hoogne ja kõigele lisaks veel oluline ka! Unustatud Eesti naisõiguslane on mustkastikad õigusega ja meie kõigi rõõmuks (et mitte öelda ka harimiseks) toonud prože-valgusesse! See tekst ja lavastus ka on üldse väga rikkalik... näiteks räpitakse seal põhimõtteliselt ette lisaks Lilli elule ka muuhulgas Lilli kaasaegse, ühel hetkel isegi sõbranna - Lydia Koidula elulugu ühe hooga ette! See on ka üks lavastus, mille soovitamise eest olen nii palju tänusõnu kuulda, sest ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes poleks sellest lavaloost ja lavastusest saanud VÄGA HEAD teatrielamust!
Pisut pikem peegeldus siin:

*3. "Preili Julie" Karlova Teater (August Strindberg), lavastaja Kaili Viidas
Marika Barabanštšikova, Agur Seim, Maarja Johanna Mägi
Kuna sai pikemalt kirjutatud juba blogis, siis väga palju lisada polegi... küll aga on endiselt ja väga tugevalt meeles need tunded, mida nüüdseks juba rohkem kui aasta tagasi sai tunda selles erilises lavaruumis. Kui ehedalt tabatud rootsi maamõisa atmosfäär ning see eriline nihe, mis oli materjali tekitatud sellega, et preili Julie polegi plikaohtu noor naine, kes on Jean'i lükata-tõmmata, samas kui ise meest oma sõrme ümber katsub keerata. Hoopis teine lugu on see Karlova Teatri ja Kaili Viidase versioonis, kuigi vägagi täpselt järgib Strindbergi teksti ning ajastut!

*2. "Meie klass" Ugala (Tadeusz Slobodzianek), lavastaja Tanel Jonas
Klaudia Tiitsmaa, Jaana Kena, Terje Pennie, Margus Tabor, Jass Kalev Mäe, Tarvo Vridolin, Alden Kirss, jt.
No kumba Sa neist lavastustest eelistad siin 2023.aasta edetabeli tipuna, kas seda või järgmist, ehk nr.1 kohal väljatoodut? Praktiliselt võrreldamatud, ehkki oma sisus mõlemad pika ajadiapasooniga lavalood... aga mõlemad nii lavastuslikus (see kuidas oli valitud suremisjärjekord a la mida noorem näitleja, seda nooremana suri tema tegelane + liikumine ja lavajooniste kasutamise ning dünaamilisuse absoluutne meistriklass!) kui loo sisulises mõttes aukartustäratavad ning võimsad elamused (ikkagi 10 inimsaatust, mis ju küll autori fantaasia, ent ilmselgelt põhineb päris elusaatustel).
Minu teatrikaaslase arvates (kes ei käi ka just vähe teatris), oli just "Meie klass" terve teatriaasta ühtlasi nii number 1 lavastus kui ka number 1 teatrielamus. Mina asetasin selle siiski (hetkel, kuigi võibolla ajas arvamus muutub) vähemalt tervikelamusena 2023.teatrielamuste hõbedale, lavastajatöid veel kaalun teatritegijate kokkuvõtte jaoks (mis ilmub varsti, kuigi ilma eriliste selgitusteta).
Tanel Jonasel on tõeliselt palju ilusaid lavastuslikke lahendusi siin ning nii sisult kui vormilt nõnda tugev. Kõik kaasatud kunstnik-helikujundaja-koreograaf ja väikse saali kohta kobedalt suure trupi iga näitleja - vaimustav ansambel! Eraldi vast neist tooks esile veel eriti just naised- Klaudia, Jaana ja Terje…ning meestest (kurjamit mängiv) Margus Tabor (ning eks muidugi ka Peeter Jürgens, kes pälvis tänavu teatriliidu näitlejapreemia, ent seda vast pigem pikemaajalise töö kui just siinse rolli eest), aga no tõesti-tõesti terve trupp on suurepärane!
1 klass Poolas, 10 elusaatust.
Aastast 1927 kuni praeguse sajandini välja…
Valusaid, kurbi ja dramaatilisi hetki täis…nagu elud ikka. Aga mitte üdini masendav, vaid elulises tasakaalus. Ent eks siin muidugi peatutakse neil saatuse keerdkäikude murdepunktides…nii isiklikes kui omavahelistes.
Tegemist küll väljamõeldisega, ent inspiratsiooni aimub tugevalt tõsielust.
Teatrina lausa igas mõttes tõeliselt vaimustav!

*1. "Plekktrumm" Eesti Noorsooteater (Günter Grass), lavastaja Taavi Tõnisson
Ingrid Isotamm, Mart Müürisepp, Anti Kobin, Andres Roosileht, Steffi Pähn, Tiina Tõnis, Joosep Uus, jt.
Möödunud aasta kuld! Juba see, milliseks oli muudetud vana tuttav väike saal kohe sealt viimasest trepiastmest alates, aga lisaks veel fantaasiarikas ning õigetest kohtadest üldistustega dramatiseering, vägevad näitlejatööd kõigilt eraldi, aga ka suurepärane ansamblimöng, sest nii mõnigi kord tuli neil kõigil olla tervikvaate teenistuses, ehk loomulikult vaimustav ning leidlik lavastajatöö, mis hõlmab endas muusika/laulude, liikumise/tantsu, nukkude ja igasuguste objektide, näitlejate/tegelaste ning kogu kunstnikutöö (sh.ka valgus!) tervikuks sidumist - täiesti uskumatu ja terviklik kunstiteos. Kirjutasin sellest väga pikalt juba eelmisel aastal blogis, seega ei hakkagi siin end kordama, vaid annan kaasa kindla soovituse, see "teekond" ka endal koos peategelasega läbi elada!

laupäev, 30. märts 2024

2023 Teatriaasta kokkuvõte - 1.osa - TOP100 näitlejatööd


Kui Teatriliit jagas oma auhindu 2023.aasta loomingu VÕI pikaaegse silmapaistva töö eest, siis keegi peab ju ka puhtalt just ja ainult 2023.aasta rollidest lähtuvalt parimad üles loetlema. Kuna keegi teine seda pole teinud, siis võtsin selle raske ja tõsise töö enda kanda. Aususe mõttes, võin ka käe südamele panna öeldes, et ei tunne ühtegi inimest isiklikult, keda siin mainin, ehk hinnang on täiesti tsunftiväline. Ja siin siis AINULT 2023.aasta parimate näitlejatööde, rollilahenduste ja mõjuvaimate karakteriseppade TOP100. 

Meeldetuletuseks käesoleva kümnendi aastate senised tipud:
2020: Luule Komissarov - Katkuhaud / Guido Kangur, Mait Malmsten ja Priit Võigemast - Lehman Brothers
2021: Tiina Mälberg - Tants / Juhan Ulfsak - Mefisto
2022: Garmen Tabor - Arst / Hendrik Toompere - Musträstas

Viimasel ajal on kuidagi üha keerulisem eristada pea- ja kõrvalosasid, siis see tabel kujunes küll aasta jooksul eraldi mees- ja nais-, pea- ja kõrvalosade edetabelitesse üles märgitud tööde nimistute seast (üldse kokku olin aasta jooksul nendesse tabelitesse kogunud 381 head ja väga head näitlejatööd). Igast 25 parimat eraldi üles märkides, lisades sinna juurde mõned olulisemad ka altpoolt tabelitest ning neid kõiki näitlejatöid omakorda ükshaaval võrreldes ning kaaludes erinevaid nüansse just vastava rollitööga seoses ning ühtlasi arvestades näitleja arengu üllatavust selles rollis ja mõjuvust just selle rolliga seoses... ja nii see tabel siia sündiski.
Neile, kes siiski traditsioonilist jaotust väga soovivad, leiavad lahtilöödult ka erinevate näitlejakategooriate paremikud pika edetabeli alt, ehk mees/nais pea- ja kõrvalosade TOP10 
Ja sealhulgas muidugi ka tänavused kõige-kõigemad!

Arvesse läksid nii pea- kui kõrvalosad ajavahemikus 1.jaanuar - 31.detsember 2023 Eesti teatrites nähtud 158 lavastusest.


100. Ago Anderson - Ja ei jäänud teda ka (Kellerteater)
99. Andres Tabun - Maailma ajaloo kõige võimsam näidend (Ugala)
98. Karol Kuntsel - Metuusala (Villike Teatritalu)
97. Liisa Saaremäel - Teoreem (Eesti Draamateater)
96. Kadri Lepp - Head lapsed (Ugala)
95. Stefan Hein - OttÕ (Viru-Nigula teatriprojekt)
94. Piret Laurimaa - Sada grammi taevasina (Vanemuine)
93. Tatjana Jegoruškina - Mavka. Metsalaul (Vene Teater)
92. Taavi Tõnisson - Hingest ja südamest (Eesti Noorsooteater)
91. Sepo Seeman - Sorgu tuletorni saladus (Pärnu Suveteater)
---
90. Jaan Rekkor - Mullingari kandis (Endla)
89. Merle Palmiste - Lambasihver (Karlova Teater)
88. Tanel Ingi - Head lapsed (Ugala)
87. Hele Kõrve - Ülestähendusi põranda alt (Tallinna Linnateater)
86. Liina Tennosaar - Mägede iluduskuninganna (Vanemuine)
85. Allan Noormets - Poiss, kes nägi pimeduses (Tallinna Linnateater)
84. Ragne Pekarev - Mägede iluduskuninganna (Vanemuine)
83. Agur Seim - Lilli (Must Kast)
82. Andres Mähar - Minu trükikoda (Karlova Teater)
81. Mirtel Pohla - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
---
80. Markus Habakukk - Unistus (Kuressaare Teater)
79. Sander Roosimägi - Kotka tee taeva all (Saueaugu Teatritalu)
78. Andres Mähar - Kotka tee taeva all (Saueaugu Teatritalu)
77. Katrin Saukas - Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud (VAT Teater/Tallinna Lavakool)
76. Harriet Toompere - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
75. Rainer Elhi - Klassis (Rakvere Teater)
74. Imre Õunapuu - Klassis (Rakvere Teater)
73. Janek Vadi - Tramm nimega iha (Ugala)
72. Meelis Rämmeld - Kadunud käsi (Müüdud Naer)
71. Riho Kütsar - Leopoldstadt (Vanemuine)
---
70. Elina Pähklimägi - Naisteranna needus (Teater Nuutrum)
69. Elisabet Reinsalu - Esietendus (Tallinna Linnateater)
68. Lee Trei - Frideberta (Eesti Noorsooteater)
67. Merlin Kivi - Karmeliitide dialoogid (Theatrum)
66. Anne Reemann - Esietendus (Tallinna Linnateater)
65. Ragne Pekarev - Leopoldstadt (Vanemuine)
64. Karin Tammaru - Merrevaade (Endla)
63. Marika Vaarik - Reis metsa lõppu (Ekspeditsioon)
62. Rait Õunapuu - Kaheteistkümnes öö (Ugala)
61. Merilin Kirbits - Väikesed saladused (Teater Nuutrum)
---
60. Riina Maidre - Kohver (Kinoteater)
59. Maria Ehrenberg - Hingest ja südamest (Eesti Noorsooteater)
58. Kaspar Velberg - Nõusolek (Tallinna Linnateater)
57. Tõnis Niinemets - Onu Bella tähestik (Eesti Draamateater)
56. Margus Mankin - Üksildane lääs (KaRakTer/Tegelt kah)
55. Peeter Tammearu - Dissonantsed (Nargenfestival/Viimsi Artium/Tallinna Kammerorkester)
54. Katrin Tuuksam - Anne Franki päevik (Ajateater)
53. Martin Mill - Koju (Ugala)
52. Ott Aardam - Mõõt mõõdu vastu (Theatrum)
51. Jaana Kena - Meie klass (Ugala)
---
50. Terje Pennie - Meie klass (Ugala)
49. Klaudia Tiitsmaa - Meie klass (Ugala)
48. Margus Tabor - Meie klass (Ugala)
47. Karmo Nigula - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
46. Andres Roosileht - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater)
45. Anti Kobin - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater)
44. Rainer Elhi - Metuusala (Villike Teatritalu)
43. Meelis Rämmeld - Karateka ja salasamurai (R.A.A.A.M.)
42. Tiina Mälberg - Hääl minu sees (Rakvere Teater)
41. Grete Jürgenson - Kotka tee taeva all (Saueaugu Teatritalu)
---
40. Klaudia Tiitsmaa - Head lapsed (Ugala)
39. Ülle Lichtfeldt - Naisteranna needus (Teater Nuutrum)
38. Viire Valdma - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
37. Eva Koldits - Elajannad (Migrek Management/Von Krahli Teater))
36. Karol Kuntsel - Õppetund (Teater Nuutrum)
35. Piret Laurimaa - Neljas õde (Vanemuine)
34. Liina Olmaru - Karmeliitide dialoogid (Theatrum)
33. Laura Peterson Aardam - Karmeliitide dialoogid (Theatrum)
32. Marika Barabanštšikova - Ääremaal (Müüdud Naer)
31. Aarne Soro - Kaheteistkümnes öö (Ugala)
---
30. Ursel Tilk - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
29. Mart Müürisepp - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater)
28. Andres Raag - Unistus (Kuressaare Teater)
27. Andres Tabun - Koju (Ugala)
26. Jörgen Liik - Reis metsa lõppu (Ekspeditsioon)
25. Maarja Johanna Mägi - Neljas õde (Vanemuine)
24. Ester Kuntu - 3ÕDE (Ekspeditsioon)
23. Laura Peterson Aardam - Mõõt mõõdu vastu (Theatrum)
22. Karmel Naudre - Unistaja (TeisedLavastused)
21. Jan Ehrenberg - Poiss, kes nägi pimeduses (Tallinna Linnateater)
---
20. Agur Seim - Ääremaal (Müüdud Naer)
19. Külli Teetamm - Nõusolek (Tallinna Linnateater)
18. Anne Türnpu - Onu Bella tähestik (Eesti Draamateater)
17. Maarja Johanna Mägi - Preili Julie (Karlova Teater)
16. Ingrid Isotamm - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater) 
15. Carmen Mikiver - Mullingari kandis (Endla) - 2023 aasta parim naiskõrvalosa!
14. Andres Puustusmaa - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
13. Priit Võigemast - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
12. Taavi Teplenkov - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
11. Kristjan Üksküla - Mõõt mõõdu vastu (Theatrum) - 2023 aasta parim meeskõrvalosa!
---
10. Külli Teetamm - Poiss, kes nägi pimeduses (Tallinna Linnateater)
9. Tiit Alte - Üksildane lääs (KaRakTer/Tegelt kah)
8. Rain Simmul - Ülestähendusi põranda alt (Tallinna Linnateater)
7. Agur Seim - Preili Julie (Karlova Teater)
6. Maarja Mitt-Pichen - Tramm nimega iha (Ugala)
5. Liina Olmaru - Klaasist loomaaed (Eesti Noorsooteater)
4. Marika Barabanštšikova - Preili Julie (Karlova Teater) - 2023 aasta parim naispeaosa!

3. Rain Simmul - Lear (Tallinna Linnateater)

2. Pääru Oja - Meeletu (Sauaugu Teatritalu)

1. Sander Roosimägi - Liblikapüüdja (Kellerteater) - 2023 aasta parim näitlejatöö ja ühtlasi parim meespeaosa ning aasta parim noore (alla 30.a) näitleja roll!

---

Kes siiski armastab eraldi TOP10neid, siis 

Naiskõrvalosade TOP10:

1. Carmen Mikiver - Mullingari kandis (Endla)
2. Ingrid Isotamm - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater)
3. Maarja Johanna Mägi - Preili Julie (Karlova Teater)
4. Anne Türnpu - Onu Bella tähestik (Eesti Draamateater)
5. Külli Teetamm - Nõusolek (Tallinna Linnateater)
6. Laura Peterson Aardam - Karmeliitide dialoogid (Theatrum)
7. Liina Olmaru - Karmeliitide dialoogid (Theatrum)
8. Piret Laurimaa - Neljas õde (Vanemuine)
9. Viire Valdma - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
10. Klaudia Tiitsmaa/Terje Pennie/Jaana Kena - Meie klass (Ugala)


Meeskõrvalosade TOP10:

1. Kristjan Üksküla - Mõõt mõõdu vastu (Theatrum)
2. Taavi Teplenkov - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
3. Priit Võigemast - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
4. Andres Puustusmaa - 12 vihast meest (Eesti Draamateater)
5. Andres Tabun - Koju (Ugala)
6. Andres Raag - Unistus (Kuressaare Teater)
7. Mart Müürisepp - Plekktrumm (Eesti Noorsooteater)
8. Ursel Tilk - Vend Antigone, ema Oidipus (Eesti Draamateater)
9. Aarne Soro - Kaheteistkümnes öö (Ugala)
10. Rainer Elhi - Metuusala (Villike Teatritalu)


Meespeaosade TOP10:

1. Sander Roosimägi - Liblikapüüdja (Kellerteater)
2. Pääru Oja - Meeletu (Saueaugu Teatritalu)
3. Rain Simmul - Lear (Tallinna Linnateater)
4. Agur Seim - Preili Julie (Karlova Teater)
5. Rain Simmul - Ülestähendusi põranda alt (Tallinna Linnateater)
6. Tiit Alte - Üksildane lääs (KaRakTer/Tegelt kah)
7. Agur Seim - Ääremaal (Müüdud Naer)
8. Jan Ehrenberg - Poiss, kes nägi pimeduses (Tallinna Linnateater)
9. Jörgen Liik - Reis metsa lõppu (Ekspeditsioon)
10. Karol Kuntsel - Õppetund (Teater Nuutrum)


Naispeaosade TOP10:

1. Marika Barabanštšikova - Preili Julie (Karlova Teater)
2. Liina Olmaru - Klaasist loomaaed (Eesti Noorsooteater)
3. Maarja Mitt-Pichen - Tramm nimega iha (Ugala)
4. Külli Teetamm - Poiss, kes nägi pimeduses (Tallinna Linnateater)
5. Karmel Naudre - Unistaja (TeisedLavastused)
6. Laura Peterson Aardam - Mõõt mõõdu vastu (Theatrum)
7. Ester Kuntu - 3ÕDE (Ekspeditsioon)
8. Maarja Johanna Mägi - Neljas õde (Vanemuine)
9. Marika Barabanštšikova - Ääremaal (Müüdud Naer)
10. Eva Koldits - Elajannad (Migrek Management/Von Krahli Teater)

kolmapäev, 20. märts 2024

Uhkus ja eelarvamus (justkui) - Ugala


Seda juhtub väga harva, kui maailmas nõnda värskelt laineid lööv komöödia meie kodupubliku ette emakeelse lavastusversioonina tuuakse. Isobel McArthur'i "Uhkus ja eelarvamus (justkui)" võitis Suurbritannias 2022.aastal "Parima Meelelahutus ja Komöödia" Olivier'i auhinna! Sealses saareriigis oli see nõnda populaarne, et lavastus viidi üleriigilisele tuurile ning šotlannast autorile (kes muide ise kahasse lavastas selle Londoni West Endis ning mängis ühtlasi ka ise koristaja/proua Bennett/härra Darcy kolmikrolli), tehti koheselt ettepanek kirjutada ka järgmine klassikast-komöödiaks-mugandus (selleks sai Robert Louis Stevenson'i "Röövitud"). 

"Meeste, mammona ja mikrofonide üle võideldakse selles aukartusetus, kuid südamlikus klassika adaptsioonis, kus panused ei saa olla enam kõrgemad kui tegemist on romantikaga!" Nii kõlab tõlgituna ingliskeelne reklaamlause ning eks kõike seda saabki kogeda (muuhulgas) ka Ugalas, Liis Aedmaa lavastusversioonis.

Vaevalt oli esietenduse viimase muusikanoodi heli raugenud ning publikus kohale jõudnud arusaam etenduse lõppemisest, kui kohe aplausi alguses tõusid inimesed püsti aplodeerima! Siinkirjutaja vaid murdsekundi kaotades eesistujast tõusjale (ja mul pole sugugi selline kombeks - teatriaastas 150 lavastuse kohta heal juhul 3-4 korda), aga jalad justkui ise tõmbasid seisma, sest see mis esietendusel laval (ja üldse saalis) toimus, pani jahedavõitu Eesti publiku niimoodi kaasa elama, et tuleks ilmselt tulevikus mõelda hoiatussõnumile ka meie etendustel, nagu West End'is eelmisel aastal "Moulin Rouge"i etenduse eel kõlanud palve "Hoiduge palun etenduse ajal kaasa laulmast, võite seda teha etenduse lõpus, mil trupp annab selleks loa"... sest tõesti viimase laulu ajal sai Ugala suures saalis kuulda, kuidas siin-seal inimesed kaasa laulsid "nooooreeeed.... hingeeed..." :)
Ehei, tegelikult ma ei kurda grammigi! Tahaks ju tunuduvalt tihedamalt midagi sellist kogeda! Vot, milleni üks kaasakiskuv etendus võib ka meie, üldjuhul ju lausa tuima ja vagurvaikse teatripubliku viia! Täitsa huvitav oleks selle lavastuse etendusi uuesti minna kogema, et teada saada, kas tõesti vaid esietendusel tekkis selline eriline aura ja atmosfäär saali, kus publik ja lavalolijad niimoodi koos seda vallatut näitemängu endasse hingasid... või on see ikkagi üleüldiselt selle loo ja sellise lavastuse ning mängu mõjuvusalgoritmi sisse kirjutatud?! Igatahes võttis ka vana teatrihundi pahviks!

Olemuslikult on tegemist lavalooga, mille vormiks "täna õhtul mängime Jane Austeni - Uhkus ja eelarvamust". Nendeks "mängijateks" 5 koristajat, kelle töökohaks on uhke ajalooga mõisahäärber või isegi loss. Kelle loss? Seda võib lõpus selguvast natuke tõlgitseda :) Sellepärast see sulgudes "justkui" ka pealkirja taga, sest tegelikult mängitaksegi lavastuses terve kogu Austeni teos ette, ainult väiksed jutustajatasandi lõigud justkui seletamiseks sees ning absoluutselt kõiki tegelasi, nii mehi kui naisi, nii vanemat generatsiooni, armastajaid ja muidu sugulasi, mängivadki need samad 5 koristajat. Mõistagi vahetades kostüüme ja parukaid, et tõesti, kes rohkem karikatuurselt, kes psühholoogilist tabamust taotledes mõjuvad vaimustavalt lahedalt. Ja muidugi kõik need 60ndate, 70ndate ja 80ndate USA ja Briti popmuusika-klassikasse kuuluvad laulud, mis sedapuhku suurem osa kui mitte kõik neist esimest korda eestikeelsetena kõlavad! Valik ei ole lavastaja, muusikalise kujundaja (Peeter Konovalov), ega üldse trupi tehtud, vaid tõesti just need laulud on kirjutatud ka originaalnäidendi sisse. Kuigi siin-seal võib teravam kõrv tabada ka vahvaid detaile, mis hoopis Eesti muusikaklassikasse kuuluvad. Igasugused pisikesed kelmikused, mida on puistatud vaatet märkamatult kogu lavaloo teekonnale, on selle lavastuse eriline võlu. Tõmbavad ju igasugused avastused ja märkamised oma ohhoo ja ahhaa -efektidega veel kuidagi eriti tihedalt vaatajad lavastuse sisse kaasa! Muide lisaks eestikeelsetele lauludele, kostus peo ajal taustal näiteks Spandau Ballet "True" ja ehk veel ka teisigi laule, mida lihtsalt ühe vaatamise põhjal kõiki ka muidu rikkalikust, avastamiseks peidetud pärlitest hoomata, ehk noppida ei jõudnud. Kuid eks ka "mis laul järgmiseks?" on muusikafännidele veel omakorda üks naudinguline avastusretk selles lavastuses.

Detaile sai ju avastada, nautida ja naeru pugistada veel mitmeti. Ega näiteks kõik need 5 näitlejat ka kõige paremad lauljad just pole, aga selles näidendiski on see eraldi välja toodud, et mõte ongi need hitid justkui karaoke-stiilis või -tasemel ette kanda. Nalja visatakse nii tekstis kui ka näiteks kõrvalmärkustes, a la "telefoni polnud siis veel leiutatud - eks mine siis leiuta ja helista", sest telefon tõepoolest leiutati üle 30 aastat peale siinseid sündmuseid. Kunstnik Rosita Raud on loonud dünaamilise lavakujunduse, mis nagu elaks pidevalt lavastuses tegevustikule kaasa. Nii näiteks langevad ja tõusevad taamal sambad, millede ülemise otsa ornamentideks olid naiste rinnahoidjad! Keegi neile kuidagi ei viita, aga kes seda märkab, see saab jälle muheleda :)

Selline karakteriseeringute, teksti, füüsilise, muusikalise ning kogu lavastusliku koomika mõjuvuse lausa eelduseks ka nõelteravalt täpne mäng. Kiired kostüümi- ja karakterite-vahetused, misanstseenide täpselt paika pandud väljamängimised - see ongi, miks muie suult ei saa kaduda praktiliselt hetkekski kohe algusest kuni päris lõpuni välja. Kogu "Darcy" -maali stseen näiteks on kulda väärt ja saal sai hetkega täis häälekaid naerupurskeid, ühtlasi on ühes stseenis koos nii palju võtteid ja ideesid, et lihtsalt vaata, imesta ja imetle! Carly Simon'i üks suurimaid hitte "You're so vain", sai eesti keelses tõlkes vaste "Aasta vein"... ehkki need muud sõnad, mis räägivad ju kellestki, kes on nii enesekeskse egoga, et ta arvab, et see laul on temast ja kui muu on ikkagi originaalilähedasem, siis tekib sellest kokku üks koomiline äraspidine kokkukõla.  

Kuid eks parim komöödia on ju ikka selline, mis pakub ka lisaks teisi tundeid. Sellest ka "romantilise komöödia" kui žanri võidukäik üle kogu maailma ja seda ühtviisi nii filmis kui teatris kui loomulikult ka kirjanduses. Nii näiteks võttis ikka südame korralikult soojaks, kui kõigepealt Darcy palub Elizabethi naiseks ja hiljem ka kui päriselt sõrmus vastu võetakse!

Need selle lavastuse 5 naisnäitlejat kõigis kaksik, kolmik või isegi rohkemgi rollides on Adeele Sepp, Jaana Kena, Margaret Sarv, Lauren Grinberg ja Klaudia Tiitsmaa. Vau, milline ansamblimäng, aga ka igaüks eraldi oma silmade sära, hoogsa ja suure naudinguga mängitud mängulised rollid! Iseenesest ju väga vahet polegi kes keda siin mängib ja see on nagu omamoodi tabav austusavaldus veel eraldi Jane Austenile, kes omal ajal, kui ta oma raamatuid välja andis, ei saanud ka oma nime kaanele kirjutada (ei peetud kombekaks, et naised kirjutavad raamatuid ning ta oleks sedasi riskinud oma sotsiaalse staatusega), vaid pidi lihtsalt kasutama esimese romaani "Mõistus ja tunded" kaanel autorina väljendit "By a Lady" ning hilisematel "Mõistus ja tunded ning teiste teoste autor". 

Väidan, et Mamma Bennett ja sinna otsa väga hästi, ehk päris ehtsa mehe olemuse tabamisega härra Darcy, on Adeele Jaago parim (ja lisaks veel ka mitmik) roll teatrilaval siiani! Üksjagu julge otsus ilmselgelt karikatuuri vormis palju lihtsamini mängitav Darcy hoopis psühholoogilises võtmes teha, aga Adeele on läinud raskema vastupanu teed ja see on ka kuhjaga ära tasunud, sest nõnda tekkis meisterlik kontrast tema rollide vahel. Mamma Bennett ju hoopis seevastu just mahlaselt karikatuurne ja üdini koomiline. Tegelikult ka vaheajal valati naisnäitlejad üle ümberringi seltskondade juttudes sellise kiidulauluga, et kui nad ise seda oleksid kuulnud, siis oleks punastamisest nii mõnigi võinud neist päriselt põlema süttida ja teise vaatuse mäng võimatuks osutuda :)

Mõneti isegi üllatuslikult avastasin, et just Adeele oli veel ka paljude teistegi publikuliikmete eriliseks lemmikuks, nagu minugi jaoks seekord. Temale sekundeeris vaimustuse määralt vast ainult Jaana Kena ning eks Jaana lühikesekasvuline "esimene armastaja" oligi ju koomiline ka juba ainuüksi oma kuju tõttu, ent lisaks kõik tema Caroline Bingley õelutsemised Elizabethiga panid ühel hetkel suisa ootama, et tahaks veel ja veel ja veel! Seejuures mängib Jaana mõlemat, nii õde Caroline'i kui ka vend Charles Bingleyt, kes ripsutab tiibu vanima Bennetti õega (keda omakorda mängib laval noorim näitleja, hetkel veel lavakoolist Ugalas laenus Lauren Grinberg, kes küll uuest hooajast juba täiskoosseisulisena just Ugalas oma profinäitleja teed alustab).

Laureni lakooniline, jahe (et mitte öelda "cool"), pea apaatne George Wickham jällegi, on ilmselt läbi aegade kõige ilusaim sõdur Eesti teatrilavadel! Originaalne "paha poiss", kes ilmselgelt murrabki oma petturliku tegutsemisega, ent samas jaheda seksikusega aadli- ja kestahes daamide südameid ridamisi! Täielik stagecrush! Lauren saab laval ka hobuse seljas "ratsutada"... ja sinna juurde siis veel laul ja "tuul"! Siis jälle äksi täis rikkurist (meelega ülemängitud) mammi - Leedi Catherine De Bourgh. Autorilt ka vimka kasutada näitemängus ka ühe lauluna sarnase nimega laulja Chris De Burgh'i kuulsaimat hitti "Lady in red"... Leedi de Bourgh'iga seoses on laval ka üks meeldejäävamaid stseene, kus ta aegluubis Matrixlikus kakluses kepiga vehkimas Elizabethi...aga just see, kuidas see läbinisti koomiline stseen veel lõpeb, paneb ilmselt ka huumorisooneta vaataja laginal naerma!

Kui vast teistel on rohkemgi rolle, siis peategelast Elizabeth Bennett'it mängiv Margaret Sarv eriti (peale ka koristajatüdruku) mängida ei saagi. Ja see tema Elizabeth on oma emotsioonide üles-alla virrvarriga naine, kes pole lihtsalt ajastunaine, vaid mistahes aja naine, kes teab oma väärtust ja väärikust. Justkui eneseabiõpikuna annab ta oma tegelasega kätte hoovad, kuidas peakski selliste ülbete ja ennast täis meestega, nagu härra Darcy käituma. Mõistuse ja mõistlikkuse sümbol. Oleme ausad, aegajalt on ju igal mehel vaja, et miski ei õnnestu või ei saa, mida tahad kohe kätte - seda kallim see siis pärast on! Selles suhtes on võibolla suhtemängudes muutunud vaid väline, aga sisuliselt töötab see ka praegu ju nii :) Margareti roll on siin nagu teravamaks-täpsemaks-mitmekihilisemaks arendatud tema "Kaheteistkümnes öö" roll (üksjagu isegi tõsisem, ehkki ka koomiliste elementidega). Areng ja näitlejana kohalejõudmine on toimunud muidugi veel mitmetegi nõudlike rollide läbi, on selleks siis "Kolm ahvi" või eriti eelviimane, enne siinset - lavastuses "Koju", sest lavakooli lõpetas ta ju tegelikult hoopis lavastajana, aga just see Elizabeth andis esimest korda päriselt aimu, et ilmselt on nüüd tal ka täisväärtuslik näitlejaamet peos. Ja kas need tema mustad noodid mõnes laulus olid kogemata või nimme karakteriseeringu osa, sellest lõpuni ei saanudki aru, aga vahet polegi, sest töötas ju Elizabethi jaoks nii ehk naa.

Ma küll kokku ei lugenud, aga jäi mulje, et Klaudia Tiitsmaa sai vastupidiselt Margaretile kõige rohkem erinevaid rolli-sutsakaid kanda või vähemalt kõige tihedamalt neid vahetada. Kui ma ei eksi, siis isegi (vähemalt) 2 Bennetti õdedest ja tüdrukute ülevoolavalt hoolitsev tädi, proua Gardiner ning üks kosilasest jumalamees - hr. Collins, olid just tema rollide seas, koristajat unustamata ning kindlasti keegi veel... üks koomilisem ja karikatuursem kui teine. Ja kui see püha mees tal ka natuke vähem mehelikum oli kui näiteks Jaana, Laureni või eriti Adeele mehed, siis siin ju mängitigi "mängijaid" ning selline lahend oli üldisele stiilile ja tervikule kaasamängivalt ka igati sobiv. Ja need õed - üks tark ja teine lärmakas, siuhh ja sauhh... äge, äge, äge!

Peale etendust viis korraks mõtted ka risti vastupidisele olukorrale, et mis siis, kui kõigi nende naiste asemel oleksid mänginud hoopis mehed? See oleks siis ju hoopis teine, vast ka mitte nii peen, vaid pigem just rämekoomilisem? Ja kes teab, võibolla isegi massidele ka vastuvõetamatum? Iseenesest imelik, et see nii on meil Eestis ikka veel aastal 2024... Kuigi ega tegelikult polegi oma mõtetega antud juhul vaja sinna suunda liikudagi, sest selles on üksjagu stiili, et seda "kõigi aegade naistekate tähtteost" - Uhkus ja eelarvamus - mängivadki ainult naised. Lavastajaks on naine, tõlkijateks naised, kunstnikuks ja valguskunstnikuks ka naised. Võibolla nii ongi see kõik kuidagi tabavam?

Tegelikult tulebki veel eraldi esile tuua, et ka valguskunstnik Mari-Riin Paavo teeb selles lavastuses oma siiani vast vingeima valguskujunduse. Nõnda detailiderohke ja mõttetiheda, et tahaks sellegi eraldi jälgimiseks ning kõige avastamiseks veel kord seda näha saada. Näiteks valgus, mis on pandud reelingu sisse, kui Bennettid peole saabuvad, mõjub oma altpooltnägudele paistmisega efektselt. Aga lisaks veel tema erinevate vormide ja värvidega mängud - ilus oli näiteks ka üks rist suunamistega viiruline sinine - jäi kohe eraldi meelde ja torkas ilusa lahendusena silma!

Ja hei - ühes rollis osaleb ka tugitool, aga millises - seda tuleb juba endal vaatama-itsitama minna!

Hinnang 4+
Ehk nagu sellest puhtast kiidulaulust loodetavasti sai välja lugeda - kindel soovitus muusikaliste komöödiate, kostüümidraamade, aga ka romantilise klassika -sõpradele! Naer on igatahes garanteeritud!
Õige pisut tuli meelde kunagi Laura Jaanholdi lavastatud (samuti vahva) "Titanic. Ilusad inimesed mängivad suuri tundeid", kus restorani köögis töötavad 2 naist - Endlas rollides Kadri Rämmeld ja Merilin Kirbits - mängisid ette kogu Titanicu filmi kahekesi kõiki rolle kehastades. Teatava tunnetusliku paralleeli võiks tõmmata ka Rakvere Teatris Elina Pähklimägi lavastatud "Hullemast hullem" pöörase komöödiaga harrastusnäitlejatest, kellel etendust mängides kõik vussi läheb (mis 6 aastat varem Parima Komöödia Olivieri endale napsas), kuigi siin on need koristajapliksid suisa vägagi head näitlejad ning metsa ei lähe mitte kui midagi - otse vastupidi! ;) 
Kusjuures, üsna kindlalt võib juba praegu öelda, et see vahva Ugala/McArthur/Aedmaa Austeni-tõlgendus kujuneb kindlasti ka kogu teatriaasta üheks tippudest...igatahes seni nähtud-kogetud erineva 20 lavastuse seast on see selgelt SUURIM elamus! Kaasakiskuv, lõbus, suurejoonelinegi lavastus. Laulude, üllatuste, lavastuslike trikkide ja mänguliste keerdkäikudega. Villiko Kruuse on seadnud ka liikumist, ent kuna näitlejatel tuleb ka laulda, siis ilmselgelt väga keeruliseks ja/või võhmanõudvaks ei ole saanud ka Villiko oma koreograafiaga minna. Pigem intelligentselt just nii palju ja sellistes kohtades ja teatud tegelastele, seal kus vaid võimalik.
Esimene vaatus oli üsna pikk ning selleks tasub mõtteliselt valmis olla, siis ei lähe istumine kangeks. Ja kuna tegevustik ju on arenev ning üha hoogustuvas tempos, siis 2.vaatus, ehkki sama pikk, tundub lausa tunduvalt lühem! Kogu etendus kestab 3 ja pool tundi, ehk saab ka kaugemalt kohale sõitmisel korralikult täidlase ja elamuste-rikka teatrisündmuse osaliseks! Ja kummaline, aga lõppude lõpuks jääb nii hea maitse, ehk mälestus kõigest, et oleks tahtnud isegi VEEL seda mõnusamast mõnusat mängulist meelelahutust! :)

 
Tekst lavastuse kodulehelt (fotod-Elena Koit):

UHKUS JA EELARVAMUS (justkui)
Isobel McArthur

Etendus kestab 3 tundi ja 30 minutit (koos vaheajaga)
Esietendus: 02. märts 2024

LAVASTUSMEESKOND

Lavastaja: Liis Aedmaa
Kunstnik: Rosita Raud (Eesti Noorsooteater)
Muusikaline kujundaja: Peeter Konovalov
Valguskujundaja: Mari-Riin Paavo
Liikumisjuht: Villiko Kruuse
Tõlkijad: Liis Aedmaa ja Laura Kalle

Osades
Adeele Jaago, Jaana Kena, Klaudia Tiitsmaa, Margaret Sarv ja Lauren Grinberg (EMTA lavakunstikool)

LAVASTUSE TUTVUSTUS

„Eks ole üldiselt teada, et varakal vallalisel mehel on tingimata naist vaja.“ 
Just selle lausega algab Jane Austeni maailmakuulus armastusromaan „Uhkus ja eelarvamus“, millest on tehtud seriaale, filme ja lugematu hulk lavaversioone. Me kõik ju teame kergelt hüsteerilist proua Bennetit, tema viit mehelemineku eas tütart, nende pisut totakat nõbu härra Collinsit, rõõmsat ja südamlikku Charles Bingleyt või endasse tõmbunud härrasmeest Fitzwilliam Darcyt? 

Aga kui võtta viis näitlejannat, Jane Austeni tippteos ja briti 20. sajandi pophitid, siis võib juhtuda, et sünnib pöörane komöödia nimega „Uhkus ja eelarvamus (justkui)“. Jah, näitlejaid on meil kõigest viis ja nad on naissoost, aga regendiajastu Inglismaal toimetanud värvikad raamatutegelased võivad olla ikkagi mureta, sest nende romantilised sekeldused jõuavad selgi korral Ugala teatri lavale ning armastajad leiavad oma õnne… Noh, vähemalt me loodame seda, sest tegelikult ei ole me päris kindlad, milline tegelane täna õigel ajal lavale jõuab ja milline mitte. 

“Teie ees on adaptsioon, mis jumaldab oma lähteteksti… “Uhkus ja eelarvamus” kõneleb viie tütre väljapääsmatust olukorrast. Nende tulevik ripub juuksekarva otsas, sest ükski neist ei sündinud mehena. Nii et oma sisimas on see alati olnud naise lugu.”
Isobel McArthur

Lavastuses kasutatakse lavasuitsu.