teisipäev, 24. juuni 2008

Reisipäevik - 12.päev Eestis, ehk Aiandus 2008/suvi

Ostsin umbes 3 aastat tagasi Luige laadalt viinamarjaistiku. K ema istutas selle kasvuhoonesse. Seal tagaotsas keskel kasvuhoonet ta muudkui kiduralt elas kuidagi üle nii talved kuuseokste varjavas soojuses kui suvekuivad, andmata endast erilisi elumärke. Ja sellel suvel on sündinud ime! Viinamarja väädid on kasvuhoone katuseni välja. Täis õiekobaraid ja suuri viinamarjalehti. Hurraaa! Meie aias kasvab päris viinamari!

Lisaks viinamarjadele sai punaseks esimene maasikas ja umbes nädala pärast on oodata herneid. Varajased herned on küll madalad ning nende kaunadki ilmselt saavad olema sellised lühemat ja väiksemat sorti, aga selle eest on kogu peenral selline õitemeri, et lausa lust vaadata! Maasikatega sellel aastal tegelikult midagi erilist kiita pole, sest sellel aastal toimus suur maasikate ümberistutamine ja sellepärast ka esimesel ümberistutusaastal mingit tohutut saaki oodata ei tasu. Aga nüüd said maale ka Rootsist toodud amplimaasikad ning neli taime ronimaasikaid, mis järgmisel aastal loodetavasti kasvavad vähemalt paari meetri kõrguseks ja hakkavad ronima mööda kuuri seina ning paksult maasikaid kandma...nii vähemalt lubas reklaam. Ja loodetavasti läheb nendega ikka rutem kui viinamarjaga enne kui neid asja saab. Amplimaasikad on ka sellised lopsakalt marju kandvad taimed, mille marjad siis üle ampliääre hakkavad rippuma.

K kiviktaimla sai õige mitu uut kodanikku. Sattusime Rootsis peale kui mingi taimemüük kolis, ning kõik kiviktaimla taimed olid 15 krooni. Loomulikult ei jätnud me võimalust kasutamata ning nüüd on see meie kiviktaimla mägi täis igasuguseid vastupidavaid püsikuid. Nii põnev! Ainult, et K tahaks leida ka punaste õitega taimi sinna. Kõiksugu muud värvid on esindatud...

Maitsetaimede peenar lokkab ka osaliselt. Kõigest ei saanud asja, ei saagi aru miks, aga võibolla külm võttis ära väiksed taimetibud. Aga võibolla olid seemned vanad või kehvad. Samas suurem osa maitsepeenardest on täis ja lopsakad. Tänavu on ju õnneks vihmaga ka natuke ikka õnnistanud. Eelmisel aastal istutatud kuuseistikud on aias ka korralikult hoo sisse saanud. Aiast välja närbusid jälle ära. Ilmselt on süüdi metsjänesed või kuiv kevad. Aga aias sees olevatest on oodata korralikku hekki!

Vaarikaid tuleb ka tänavu jälle korralikult. Eelmisel aastal oligi nendega natuke nagu vaheaasta, kui ilmselt taimestik tegi sellise vanade vahetuse uute vastu ja esimesel aastal uus taim ei taha väga marju kanda. Sõstrad on ka päris täis ja tänavu saavad nad natuke rohkem päikest ka, sest tegime korralikku harvendustööd õunapuudele. Nii mõnigi vanur sai otsa või lihtsalt suurpuhastuse. Lähiaastatel peabki rohkem mõtlema õunapuude, pirni- ja ploomipuudele. Vaja oleks juurde ka paar tikripõõsast ja mõni Eesti oludele vastupidav mureli või suurte kirsside sort. Ahjaa ja Rootsis torkas silma ka mingi melonisranaste viljadega uus aretatud sort, mis kasvab ka meie kliimas.

Kommentaare ei ole: