neljapäev, 2. jaanuar 2020

Filmiaasta 2019 - TOP 100 parimad filmielamused


Lisaks teatrile, hoian end jõudumööda kursis ka filmikunstiga. Olen üritanud leida head lahendust ja no eelkõige ka aega filmidest kirjutamiseks, aga praegu pole veel kuidagi õnnestunud.

Möödunud aastal siiski natuke pöffi-päevikut pidasin... Kuigi tegelikult jõudsin 1.jaanuar - 31.detsember kokku näha/vaadata tervelt 234 filmi. See on viimaste aastate keskmine jõudlus muu elu kõrvalt (tänavu ju lisaks teatrile ka teise magistrikraadi lõpetamine-saamine). See number pole ehk nii suur, kui 90ndatel välismaal elades, mil kõik õhtud ja nädalavahetused koolist ja ülikoolist vabal ajal videolaenutuses töötasin. Toona oli keskmine aastane saak 400-500 filmi ja praktiliselt kõigi tähtsamate režissööride filmograafiad ning filmiajaloo oscarinominendid said vaadatud sealhulgas (ausalt öeldes, väidab mu viimased 20 aastat peetud exceli-tabel, et 1499 oscarile nomineeritud filmi on veel vaatamata u.3000st, keskmise väljalaskeaastaga 1954, ehk ikka pigem sinna varasemasse filmide-ajastusse jääv kraam. Sh. oscari VÕITNUD filmidest on nägemata veel kõigest 310 filmi).

Kuid selleks, et 2019ndal aastal nähtud parimatest filmidest märk maha jääks ja ehk pakuks inspiratsiooni vaatamiseks ka teistele, siis toon vähehaaval ära neist 234st 100 parimat.

Esimesena on teie ees kohad TOP31 - TOP100:

100. Ad Astra (2019, James Gray) scifi mängufilm
Brad Pitt, Ruth Negga, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland
Kosmosepõnevik, kus BP saadetakse missioonile, et tuvastada, mis inimkonda ähvardab. Segatuna aastaid tagasi kadunuks jäänud isa looga, sest too oli käinud ka seal universumi ääremail, kuhu missioon viib. Visuaalselt on sellised kosmosefilmid ikka väärt vaatamist, see polnud erand ja lugu ning põnevad hetked olid ka olemas, kuigi praeguseks on suures osas meelest läinud.

99. Nightcrawlers (2019, Alexander A.Mora) lühidokumentaal: https://www.youtube.com/watch?v=_r1Zoa8KPYw
Filipiinide president tuli võimule valimislubadusega tappa kõik inimesed, kes müüvad või kasutavad narkootikume. Praegu valitsebki selline "igamehe kohapeal õigusemõistmine". Lugu tuuakse vaatajate ette öiste reporterite ehk Nightcrawlersite abiga. Täiesti hämmastav - maakera on küll ümmargune, aga mõni "kant" on ikka täiesti teistsuguste moraaliarusaamadega. Ma ei õigusta mingilgi moel narkootikume ja nendega hangeldajaid ega kasutajaid, kuid selline lähenemine ühe riigi valitsuse poolt on õudne - teadmata ja uurimata juhtumi tausta. Ja millised mõjutused see üldse ühiskonnale saadab - kui lihtsalt kohapeal mahalaskmine on õigustatud mingilgi vormil.
Film on muide tänavu ka lühidokumentaalfilmide oscarinominentide poolfinalist.

98. Love, Antosha (2019, Garret Price) biograafiline dokumentaal
Armastatud varalahkunud näitleja Anton Yelchin'i elulugu, läbi tema venelastest iluuisutajatest vanemate, sõprade ja töökaaslaste, ehk teiste Hollywoodi tähtede meenutuste järgi ning ühtlasi ohtrate koduvideote baasil, sest Anton juba varakult hakkas igasuguseid filme lapsena kodus tegema. Pisut liiga ülistav igast kandist, aga no tegemist oli ilmselgelt multitalendiga, kelle anded alles riburada muudkui avanesid. Ja nüüd teda enam ju pole...

97. Won't you be my neighbor? (2018, Morgan Neville) biograafiline dokumentaal
Ameerikas on üks legendaarne lastesaadete juht - Fred Rogers, umbes nagu Eestis oli nõuka-ajal tädi Ruth. Tema loodud ja juhitud saatesari - "Kas oleksid minu naabriks?", sisaldas käpiknukke, mida Fred ise mängis ning mõningaid kindlaid külalisi (nagu näiteks postiljon). Praegu sellele saatesarjale tagasivaadata on natuke naljakas, aga lastele läks see korda ja sõnumid, mida Fred jagas, olid südamest ning olulised. Paljud keskealised ameeriklased väga sooja tundega meenutavad seda sarja, millega nad üles kasvasid... umbes nagu meie Tipp ja Täpp või Hunt Kriimsilm või ehk isegi kõige sarnasem Leopoldi-saade. Näiteks aitas Fred oma rahuliku ja sõbraliku hoiaku ja häälega tragöödia üleelanud lastel kurbusega toime tulla või aktsepteerida endast erinevaid inimesi jne, jne jne. Mees ise mõjus oma headuses siiski pisut kohtlasena ja tekkis kahtlus, kas ta on "päris" või ehk tal kruvid logisevad... Aga ta tegelikult oligi lihtsalt üks väga hea inimene. Film näitab teda oma sarja kaamera ees ja taga ning avab teda inimesena ja tema tegelikku elu, mis sisaldaski palju neid mõtteid, mida ta lastele edasi jagas.
Oli eelmisel aastal parima dokfilmi oscari eelvalikus, aga 5 nominendi sekka ei jõudnud. Arvatakse, et jäi napilt välja.

96. Hotel Mumbai (2018, Anthony Maras) dramatiseeritud tõestisündinud lugu
Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi, Jason Isaacs
Põnevik sellest kuidas ühe Mumbai hotelli töötajad ja külalised elasid (või siis ei elanud) üle terrorirünnaku. Hotell on suur ja end seal varjata raske. Eriti suur jama, kui Su laps satub olema rünnaku hetkel numbritoas, aga ise oled näiteks restoranis... Millisteks ohverdusteks me oma lähedaste päästmise nimel oleme (või siis ei ole) valmis...

95. Il traditore / Traitor (2019, Marco Bellocchio) dramatiseeritud päriselt elanud inimese elulugu
Pierfrancesco Favino
Maffiabossi - Tommaso Buscetta, kes oli 1980ndatel esimene suurem maffia-reetur Sitsiilias - tema elu, pere, "koputamine", ülejäänud maffia-famiilia põlgus ja kohtuskäimised.
Itaalia saatis selle tänavu ka Oscaritele esindama kui oma riigi parima filmi, aga lõppvalikusse see ei pääsenud.

94. Doctor Sleep (2019, Mike Flanagan) õudukas/triller/üleloomulik põnevik
Ewan McGregor, Rebecca Ferguson
Režissöör on ise kahasse Stephen King'iga kirjutanud stsenaariumi Kingi enda raamatu alusel, kus jälgitakse, mis juhtub Surmahotellis, ehk The Shining'us tegutsenud väikse poisi Daniga 30 aastat hiljem, mil mingi kahtlane kamp tüüpe hakkab hävitama eriliste võimetega lapsi ja noori. Lugu viib meid tagasi ka sellesse kurikuulsasse hotelli, kus (minu lapsepõlve kõige õudsamas filmis) hulluks läinud Jack Nicholson ära külmus hotelli ees olevasse põõsaslabürinti. Filmi lõpp vajus natuke ära ja pisut pikk oli ka (2 ja pool tundi), aga pakkus nii nostalgialaksu kui mõned huvitavad lahendused.

93. La Verite / Truth (2019, Hirokazu Koreeda) draama/peresuhted/filmitegemine
Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier
NÄHTUD TÄNU PÖFFILE! Milline tipprežissööride aasta see oli - Tarantino, Almodovar, Scorsese, Allen ja kes kõik veel ei tulnud oma uute filmidega välja... sealhulgas ja üks isiklikke lemmikuid - Koreeda. Esimest korda mitte-jaapanikeelse filmiga (siin räägitakse inglise ja prantsuse keeles). Esilinastus toimus Veneetsia filmifestivalil, aga minul õnnestus näha tänu Pöffile. Kuigi tegelikult on see minu arvates Koreeda nõrgim film, oli see piisavalt hea, et siin tabelis figureerida. CD on siin suur filmidiiva, kelle täht on küll hääbumas, kuid proua ise on tähtsust täis ja lööb filmides ikka kaasa. Hiljuti kirjutas ka eluloo-raamatu... külla saabub tütar JB, koos oma ameeriklasest telefilmide näitleja EH-ga. Igapäevaellu sekkub ka ex-mees ehk tütre isa. Tütar hakkab oma ema assistendiks, natuke nagu olude sunnil ja film jälgib seda peresuhet ning matriarhi püüdluseid hakkama saada tänapäeva filmitegemise muutustega võrreldes tema hiilgeaegadega.

92. Britt-Marie var här / Britt-Marie was here (2019, Tuva Novotny) draama
Pernilla August
Britt-Marie on terve elu elanud oma mehele ja mehega, olles koduperenaine. Pärast 40 aastat abielu, leiab mees uue silmarõõmu ja Britt-Mariel tuleb oma elu alustada algusest. Jama ainult selles, et kas ühiskond on valmis vastu võtma 63-aastast prouat, kui too tööd otsib ja elu täiesti algusest jalule katsub seada. Töö ta leiab ühest väikelinnast - noortekeskuse perenaisena... peatselt on proua segatud kogu väikelinna ellu ja ei lähe kaua kui ex-mees ka tagasi platsis on...
Lugesin selle (eestikeeleski ilmunud) rootsi kirjaniku Fredrik Bachmani raamatu mõni aasta tagasi ja raamat oli väga hea - sai naerda ja sai nutta... film päris nii hea ei olnud (nagu tavaliselt raamatutega võrdluses ikka), aga ikkagi oli huvitav vaadata, kuidas see visuaalsesse keelde oli seatud. Selline tüüpiline armas Rootsi film. Ja no Pernilla on ju näitleja, kelle kõik filmid tuleb nagunii ära vaadata...

91. Atlantique / Antlantics (2019, Mati Diop) üleloomulik romantiline draama
Mame Bineta Sane, Amadou Mbow, Ibrahima Traore
Senegal saatis filmi tänavu parima filmina Oscaritele oma riiki esindama ja on muide üks 9st Tõe ja õiguse konkurendist akadeemia lõppvalikus. Esilinastus prestiižikas Cannes-i filmifestivali võistlusprogrammis. Film ise on väga tänapäevane, kus ühe futuristliku tornmaja ehitajad Senegali pealinnas otsustavad laiali minna, sest neile pole tükk aega palka makstud. Minnakse ookeaniäärde paremat elu otsima. Nende seas ka üks mees, kes armastab Dakarisse jäävat naist. Naine on omakorda lubatud naiseks hoopis ühele kohalikule rikkurile. Merele läinud mehed hukkuvad, aga nad ilmuvad Dakarisse seal elavate inimeste kehades. Üleloomulikke asju hakkab juhtuma noore naise ja tolle poolt mittearmastatud mehe pulmade eel, aga armastus ise on ju ka "seletamatu nähtus".

---

90. Hustlers (2019, Lorene Scafaria) tõsielust rääkival artiklil baseeruv draama
Constance Wu, Jennifer Lopez, Julia Stiles
Stripparid, kes jäävad tööst ilma ja avastavad uue, kriminaalse mooduse rikastelt meestelt raha enda taskutesse lasta voolata. Arvatakse, et Jennifer Lopez on siit filmist kindel oscarinominent ja mõned pakuvad teda ka võitjaks. Minu meelest, no kena on ta siin küll ja tavalisest ropuma suuga, aga mängu mõttes ma ei näe seda, mida ameeriklased näevad.


89. Marju Lepajõe. Päevade sõnad (2019, Vallo Toomla) isikuportree dokfilm
On jäänud mulje, et film meeldib eriti vanematele naistele. Minule meeldis ka, sest hea on kuulata targa inimese juttu. Marju oli nii teoloog kui filoloog. Filosoof. Marju avardas mu silmaringi, pakkus äratundmisi ja tõi ka mõned enda mõeldud mõtted tagasi pähe. Filmist jääb ikkagi tunne, et tal jäid asjad siin maapeal pooleli, oleks saanud nii mõndagi veel ära teha. Kurb. Aga film tegelikult ei ole kurb, see on täis elu.


88. Bad times at the El Royale (2018, Drew Goddard) põnevik
Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Chris Hemsworth, John Hamm, Xavier Dolan
Võõrad saabuvad ühte motelli ja neil on seal kõigil mingi oma asi ajada. Neist igaühel on oma saladus ja mõni ei ole päris see, kellena alguses paistab. Kõik sealt ei lahku elavana.


87. For Sama (2019, Waad Al-Kateab/Edward Watts) sõja dokfilm
Süürlasest ema jutustus oma väiksele tütrele dokumentaalfilmina, mis toimus tütre sünni eel ja ajal ja pärast Aleppos ja miks nad olid sunnitud sealt ära kolima. Kuigi filmis mitmed saavad surma, siis peategelaste saatus on vahelduses õnneliku lõpuga, olgugi, et jutustaja tahaks ju tegelikult oma kodumaal elada.


86. Madre / Mother (2017, Rodrigo Sorogoyen) põnevik, lühimängufilm
Marta Nieto
Kujuta ette, et sulle helistab Su väike laps ja ta ei tea, kus ta on. Sina ka ei saa tema jutust aru ning kedagi pole läheduses, kellelt küsida. Siis selgub, et su laps on teises riigis Su mehega viibides kaduma läinud... Ja siis kui laps järsku näebki kedagi täiskasvanut, hakkab see hoopis teda taga ajama ning lapsel saab telefon hoopis tühjaks... Mida siis teha? Nõelterav lühimängufilm torkab maru valusalt. Vaatasin mitu korda järjest. Südantlõhestav. Vastikult võimatu ja ärev olukord ka... Hästi tehtud film - mõjuv.


85. Dumplin' (2018, Anne Fletcher) draamakomöödia
Jennifer Aniston, Danielle Macdonald, Kathy Najimi
Film missindusest. Aniston mängib endist missi, kes nüüd neid võistluseid ise korraldab. Tema tütar on ülekaaluline ja tahab näidata emale ja teistele, kui nõme värk see tegelikult on. Ei saa, miks see nii korda läks, kuigi tegelikult on lihtne ja tavaline ja nõmedalt ülemängitud. Aga no vajutas mingitele õigetele nuppudele ja pisar oligi väljas. Häbi on. Ära kellelegi ütle :)


84. Life overtakes me (2019, Kristine Samuelson/John Haptas) lühidokumentaal
Rootsi saabuvate pagulaste lapsed muutuvad täiesti apaatseteks ja nad kaotavad kõne- ja liikumisvõime kuudeks isegi aastaks või pikemaks. On see kaval trikk, et riigist välja ei visataks? Või on see ikkagi päris stressisündroom? Nüüdseks on selgunud sarnaseid juhtumeid ka näiteks Austraalias.


83. Prayer before dawn (2017, Jean-Stephane Sauvaire) vangladraamapõnevik
Joe Cole, Billy Moore
Tõestisündinud lugu briti taipoksijast, kes pannakse Taimaa ühte kurikuulsamasse vanglasse kinni. Seal hakkab ta ka võitlema ja on varsti vangla gängijuhi ning tolle kihlvedude ohver. Tegelikult on tal haigus ja ei tohiks üldse saada lööke... Keeruline vanglaelu... aga inimene talub üpris palju... kui palju? Eks mingis mõttes on vihje ka see, et päris Billy Moore mängib filmis iseenda isa.


82. Report (2019, Scott Z. Burns) tõestisündinud poliitiline põnevusdraama
Adam Driver, Annette Bening, John Hamm, Tim Blake Nelson, Maura Tierney
Üks ameerika senaatoritest moodustas uurimisrühma, kes hakkas koostama raportit selle kohta, kuidas CIA pärast 9/11 ülekuulamisi korraldas. Tulid välja igasugused piinamistaktikad. CIA proovis raporti lugemist keelata, aga seda otsustab juba senati komisjon. Tegelikult teadis ka näiteks Condoleezza Rice nendest, aga tal keelati president Bushile sellest rääkida. Tuleb välja, et ka USAs tegeletakse varjamisega sama hoogsalt kui mujal.


81. Cold case Hammarskjöld (2019, Mads Brügger) uuriv dokumentaal
Film saab alguse sellest, kuidas taanlasest režissöör koos rootslasest detektiiviga hakkab uurima ÜRO endise peasekretäri natuke kahtlastel asjaoludel toimunud surma... Kuid see, mille ta nende uurimiste käigus avastab, on hoopis midagi suuremat. Kriminaalset ja salajast.

---

80. Mary, Queen of Scots (2018, Josie Rourke) ajalooline kostüümidraama
Saoirse Ronan, Margot Robbie, Joe Alwyn, Guy Pearce
Kahe võimuka, sugulastest naiste maade ja võimujagamine 1500ndate keskel. Üks valitsemas Inglismaad, teine Šotimaad, aga ehk on Maria Stuartil õigus ka Inglismaa troonile? Seda ei saa Elizabeth I lubada. 2 oscari nominent - kostüümid ja makeup/soengud.


79. Blinded by the light (2019, Gurinder Chadha) muusikaline draamakomöödia
Viveik Kalra
Pakistanist Suurbritanniasse kolinud pere teismelisest, kes 80ndate briti väikelinnas peab taluma rassismi ja võrdlemisi õnnetut lapsepõlve, kuniks ta avastab Bruce Springsteen'i. Üllataval kombel lähevad nii mitmedki Springsteeni laulusõnad kokku tema igapäevaeluga. Sõprus ja armastus ja iseendaks jäämine võivad siiski osutuda päästjateks... hallist argipäevast vähemalt.


78. Detainment (2018, Vincent Lambe) dramatiseeritud tõsielu lühimängufilm
Ely Solan, Leon Hughes, Tara Breathnach, Kathy Monahan
Valus ja skandaalne lühimängufilm sellest kuidas kaks poissi kaubandiskeskuses varastavad ühe väikse lapse ja nende tõttu too ka sureb. Surnud poisi päris vanemad tahtsid seda filmi keelustada. Ja kui film nomineeriti oscarile, siis korjasid üle 200 000 allkirja, et film kõrvaldatakse oscaritelt. Seda siiski ei tehtud. Nimelt film näitab tapjate seisukohta, mis mingis mõttes isegi kutsub esile kaastunnet. Väike Ely Solan ja tegelikult ka teine poiss ja mõlemad emad teevad siis suisa vapustavalt head rollid. Soovitan vaadata, kuniks see üleval on: https://www.youtube.com/watch?v=OMxk6P_85xA


77. Grace a dieu / By the grace of god (2018, Francois Ozon) tõsielul baseerub draama
Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud
3 meest, keda lapsepõlves katoliku preester seksuaalselt ära kasutas, avastavad ühel päeval, et see sama preester on tööle ennistatud. Vanad haavad on jälle lahti ja hakatakse tegutsema tüübi kõrvaldamise nimel. Muide preester, kellest filmis räägitakse palus kirikult abi, et film keelustataks, aga eklesiastiline komisjon otsutas, et alla 16-aastastega magamine on kuritegu ja ei rahuldanud preestri palvet. Tal oli õigus ka Vatikanile kaevata, aga seda pole ta teinud. Sellised tulebki päevavalgele tuua.


76. Extremely wicked, shockingly evil and vile (2019, Joe Berlinger) elulooline mängufilm
Zac Efron, Lily Collins, Haley Joel Osment, John Malcovich
Psühhopaadist sarimõrvar Ted Bundy dramatiseeritud elulugu. Baseetub Bundy endise tüdruksõbra memuaaridel ja publik on pikka aega samas olukorras, nagu tüdruk - ei saa üldse aru, et mehel on peas vinsksti.


75. Marguerite (2017, Marianne Farley) draama lühimängufilm, LGBT
Beatrice Picard, Sandrine Bisson
Lugu vanaprouast ja teda kodus hooldavast õest. Vanaproual on üks lugu südamel ja ta ei saa enne hingerahu kui ta sellest ei räägi. Nõnda saamegi teada tema suurest armastusest.


74. Tuntematon mestari / One last deal (2018, Klaus Härö) draama
Heikki Nousianen, Amos Brotherus, Pirjo Lonka
Pensionile ihkav Helsingi kunstikaupmees tahaks veel vaid üht suurt kaubatehingut. Ja nagu taevast kukkunud - avastab ta ühel oksjonil kahtlaselt hea "tundmatu meistri" maali. Olgu öeldud, et ka mina tundsin kohe stiili ära, kelle maaliga võiks olla tegemist... Asjasse on segatud ka vanamehe tütar ja tolle poeg, ehk lapselaps... Konks ainult selles, et ta pole kunagi neist hoolinud. Nüüd siiski tuleb lapselaps kunstipoodi koolipraktikale. huvitav, miks seda Pöffile ei toodud. Soomes oli film korralik hitt ja tegemist on "Vehkleja" filmi režissööri uusima filmiga... Härö on tuntud tunnete väljakiskuja vaatajatest oma inimlähedaste lugudega. Tema pildikeel on alati ilusate värvidega ja armsa atmosfääriliga.


73. John Wick: chapter 2 (2017, Chad Stahelski) põnevusmärul
Keanu Reeves, Ruby Rose, Ian McShane, Laurence Fishburne, John Leguizamo, David Patrick Kelly, Peter Stormare
Hämmastavalt äge action-film. Wicki eest paneb allilm raha välja. Aga nagu teada, siis ega Wick pole papist poiss, ta teeb kõigile tuule alla. Üks aasta nauditavamatest märulitest (minule meeldivad sellised filmid harva).


72. Beautiful boy (2019, Felix van Groeningen) tõsielul baseeruv draama narkomaaniast
Steve Carell, Timothee Chalamet, Maura Tierney, Amy Ryan
Isast ja pojast. Poeg on narkomaan. Kes veel kui Sa ise lapsevanemana ei proovi oma last aidata sellest jamast lahtisaamisel. Kui kaugele see kannatus venib katkemata, sest see kes tarvitab, see kukub üha uuesti jälle tagasi...


71. Boy erased (2018, Joel Edgerton) tõsielul baseeruv peredraama LGBT-teemal
Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Troye Sivan
Ikka leidub veel inimesi, kes arvavad, et seksuaalne sättumus on inimese enda valida-otsustada... Eriti jama muidugi, kui seda teevad Su enda vanemad. Vähemalt vanemad peaks oma lapsi mõistma. Ja kui ei mõista, siis iga hinna eest vähemalt toetama. Siin filmis see päris nii lihtsalt ei lähe. Eks selliseid lugusid nii raamatute kui filmidena on juba ilmunud, muidu oleks see film siin tabelis kürgemalgi kohal.

---

70. Aladdin (2019, Guy Ritchie) seiklusmuinasjutufilm
Mena Massoud, Will Smith
Vana hea muinasjutt Guy Ritchie lavastatuna! Ei, midagi Ritchielikku siin pole. Kõik on suhkrusiirup. Meeldis väga kuni esimese tobeduseni, mis on kusagil filmi keskel. Muidi mõjus ja läks hinge ning oleks võinud siin tabeli palju kõrgemal figureerida.


69. Downton Abbey (2019, Michael Engler) kostüümidraama
Michelle Dockery, Maggie Smith, Joanne Frogatt, Imelda Staunton, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Allen Leech, Hugh Bonneville, Matthew Goode, Jim Carter
Tuntud telesarja täispikk film ühest korrast kui Inglismaa kuningas ja kuninganna Downtonisse külla tulid.


68. Kingmaker (2019, Lauren Greefield) biograafiline portree dokumentaal
NÄHTUD TÄNU PÖFFILE! Süüdimatust, praegusel hetkel oma poega Filipiinide presidendiks upitavast Imelda Marcosest, kes nagu selgub, oli ka oma mehe Ferdinandi presidendiks saamise taga. Rääkimata mehe otsustest. Tegelikult kühveldasid Marcosed rahva vara enda taskutesse nii mis jaksasid. Nüüd sõidab või käib proua mööda tänavaid, siis jagab lastele ja lihtrahvale sedelitekaupa sularaha. Tädi poeb ka küva suurusehullustust - tema nimelt on nii mõnegi sõja ära hoidnud. Saddab Hussein oli ka Imelda meelest tegelikult täitsa tore inimene, temaga tuli lihtsalt suhelda nii, nagu Imelda seda oskab... Vaata ja imesta.. sest ka praegu on neid, kes Marcostega rahul olid ja on ning poega valivad...


67. And then we danced (2019, Levan Akin) romantiline draama LGBT
Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili
Lugu ühest tantsijapoisist Gruusiast. Ühel päeval liitub tema tantsurühmaga üks teine noormees. Alguses on kerge kadedus ja rivaalitsemine õhus, kui ühel hetkel on neil intiimne lähedushetk. Kõik liigub paratamatult õnnetu armastuse suunas. Tänavuaastane Rootsi esindaja rahvusvahelisele oscarile. Film siiski poolfinaali, ehk 10 sekka ei pääsenud.


66. Great hack (2019, Karim Amer, Jehane Noujaim) poliitiline uuriv dokumentaal
Konspiratsiooniteooriat tekitav dokumentaal, mis jutustab Oxford Analytics nimelisest firmast, kes on aidanud sotsiaalmeedia algoritmidega mõjutada valimisi üle terve maakera. Sealhulgas ka USAs Trumpi võitu. Lisaks mainitakse ka Leedut ja teisi riike, kus eeldatav valimistulemus osutus millekski muuks. Tuleb meelde kuidas ma iga kord Facebooki avades nägin Jaak Madisoni reklaami. Hakka või tõesti uskuma, et ka EKRE sai nii palju hääli tänu Oxford Analyticsi sotsiaalmeediamõjutustele...


65. Fighting with my family (2019 Stephen Merchant) tõsieluline spordi- ja peredraama
Florence Pugh, Dwayne Johnson, Lena Headey, Jack Lowden, Nick Frost
Perekonnast, kus nii poeg kui tütar on kõvad vabamaadlejad. Eriti poiss on briti väikelinna suur staar. Vanemad pushivad USA WWEst ühele treenerile oma lapsed ette, aga see valib üllataval kombel ainult tütre välja, kes lennutatakse ameerikasse ja hakatakse muutma wrestling-täheks. Vend on kade ja solvunud ja õel on ameerikas raske ja ta tegelikult ei taha seal olla...


64. Moment in the Reeds (2017, Mikko Mäkelä) romantiline draama LGBT
Janne Puustinen, Boodi Kabbani
Üks soome poiss tuleb ülikoolist isa juurde. Isal on palgatud keegi pagulane tegema remonditöid. Läbi vestluste leitakse teineteist ja tekib suhe, mis paraku siiski ei saa kestma jääda või saab ehk siiski?


63. Apollo 11 (2019, Todd Douglas Miller) ajalooline kosmose dokumentaal
Neil Armstrong
Arhiivikaadritest koostatud ülevaade alates ettevalmistustest kuni tegeliku, inimkonna esimesest kuu pinnale minekust.


62. Red Joan (2018, Trevor Nunn) elulooline draama
Judi Dench, Sophie Cookson
Briti pikemaajalisim KGB agent, kes palgati juba 1930ndatel, annab aru oma elust ja tegemistest. Film liigub kahes ajas - ajaloos ja praeguses hetkes. Omal ajal reetis ta tuumapommi saladused nõukogude liidule, et nood saaks enda oma aretada.


61. Giant little ones (2018, Keith Behrman) noortedraama LGBT
Josh Wiggins, Darren Mann, Maria Bello, Kyle MacLachlan
Kaks teismelist sõpra, kelle vahel tekib homoseksuaalne lähedus. Kuna nad vahele jäävad, siis üks hülgab teise ja hakkab suisa kaasaõhutama kõiki homofoobe vihkama teist poissi. Elu läheb keeruliseks. Filmis on mitmel nii noorel kui ka vanemal oma seksuaalse sättumusega segased lood. Paljud inimesed ikkagi veel saavad sellest teatavat üleolekutunnet tunda, madaldades neid, kes tegelikult ei saa midagi parata iseendale. Kes selles valemis siin filmis tegelik kaotaja on ning kuidas kõik lõpeb oli isegi üllatav. Mõjus natuke väikse indie-filmina, kuigi mõned nimekad näitlejad löövad ka kaasa.

---

60. Dronningen / Queen of hearts (2019, May el-Toukhy) peredraama
Trine Dyrholm, Gustav Lindh
Vanema naise ja noore poisi seksuaalsuhe, kusjuures tegemist on kasuema ja kasupojaga. Trine mängib sigahästi. Isa ja poeg on rootsikeelsed, ainult Trine räägib taani keelt, aga kõik on ristirästi arusaadav. Lõpp ehmatab ja mõjub. See on õudne kuidas praktiliselt alati lapse ja vanema ristipidi väidete juures jääb vanema sõna peale.


59. Midsommar (2019 Ari Aster) õudukas
Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter
Natuke pikk, aga täiesti õõvastav. Minule kui rootsis 10 aastat elanud inimesele oli see veel eriti kummaline vaatamine. Imelik rootslaste küla, kus on omad "jaanipäevarituaalid"... Ameerikast kohalesaabunud noored pahaaimamatult osalevad nendes, kui järsku hakkab imelikke asju juhtuma ja noored ükshaaval kaduma... Vastik film, rõve ka, mõjub mingitele ajuosadele kusagil hämaras osas, mis pole enda hallata.


58. One child nation (2019 Nanfu Wang/Jialing Zhang) ajalooline dokumentaal
Hiina kurikuulus seadus aeti inimestele läbi propaganda pähe - et see on vajalik. Tegelikult tekitas väga palju probleeme. Tänapäeval vanem sugupõlv usub siiani, et see oli vajalik, nooremad ei mõista seda. Intervjueeritakse ka neid, kes pidid käima külast külla ja "üleliigsed" lapsed kaasa viima. See oli nende "töö"!


57. German life (2016, Christian Krönes/Olaf S. Müller/Roland Schrotthofer/Florian Weigensamer) ajalooline dokumentaal
Brunhilde Pomsel
Üle 100 aastane proua annab intervjuu selle kohta, kuidas natsid tulid võimule, kuidas elu tollel ajal saksamaal muutus, kuidas natsipropaganda töötas. Tema ise töötas Goebbels stenografistina. Kogu muule infole lisaks oli imetlusväärne kuulata-vaadata nii terava mõistuse ja hea mäluga 104-aastast inimest.


56. Crime + punishment (2019, Stephen Maing) uuriv dokumentaal
New Yorgis on politseidel nõue arreteerida teatud arv inimesi Kui kuritööd pole tehtud, siis tuleb see välja mõelda, et oma kvoot täis saada. Muidu on oht tööst ilma jääda. Mõned astuvad selle süsteemi vastu välja. See teeb nende elu väga raskeks.


55. Honeyland (2019, Tamara Kotevska/Ljubomir Stefanov) biograafiline dokumentaal
Ühest naisest, kes mesilasi kasvatab. Ühel hetkel tulevad võõrad tema piirkonda enda mesilastega ja tema mesilased hakkavad surema... Olles ise mesinik, mõjus see film veel eriti tugevalt. Film annab ka aimu ka Makedoonia põlisrahva eluolust tänapäeva maailmas.


54. In the absence (2018, Seung-jun Yi) lühidokumentaal
Õudne, kuidas asjatult Koreas hukkusid ühe laeva uppumisel sajad inimesed ja neist peamiselt lapsed. Kurb kui täiskasvanud inimesed nii saamatud, et mitte öelda laisad sellistes tähtsates olukordades on. Vapustav dokumentaal. Riigi president sai sellepärast sule sappa ka.


53. Bombshell (2019, Jay Roach) tõsielul baseeruv draama
Charleze Theron, Nicole Kidman, Morgot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Kate McKinnon, Malcolm McDowell, Connie Britton, Mark Duplass, Nazanin Boniadi
Tõsieluline lugu USA FOX telejaamast ja selle pikaajalisest bossist, kes telejaamas töötavaid ning ka sinna tööle soovijaid seksuaalselt ära kasutas. Tõeline staaride paraad ja kõik mängivad oscarinominatsioonide vääriliselt, aga lugu ise on üsna lihtsake ja vähemalt mind eriti ei liigutanud. Muidu võiks siin tabelis kõrgemal olla.


52. Bacurau (2019, Juliano Dornelles/Kleber Mendonca Filho) lähituleviku põnevusmäruldraama
Barbara Colen, Thomas Aquino, Sonia Braga, Udo Kier
Üks üsna kummaline film sellest, kuidas oma kodus ei anna keegi alla, kui neid sealt kodust tullakse välja kupatama. Nimelt on lähitulevikus ühe väikse Brasiilia külaga sellised lood, et nad on järsku kaartidelt kadunud. Seetähendab, mitte joonistatud ja trükitud kaartidelt, vaid digitaalsetelt. Varsti selgub, et ongi plaan see küla maamuna pealt minema pühkida. Külaelanikud muidugi sellega ei lepi. Läheb korralikuks veresaunaks.


51. Maiden (2018, Alex Holmes) elulooline spordidokumentaal
Tracy Edwards
Naispurjetajapioneeridest. Sellest kuidas esimene naistetiim Whitbreadi maailmaümber purjetamisvõistlusel meestele tuule alla tegid 1980ndate lõpus. Dokfilm jälgib naist, kes omaunistuse teoks teeb ja kuidas ta oma naiskonna koostab sellele raskele katsumusele ning mis on merel tähtis. Sugupool see igatahes pole, kuigi vanad merekarud armastavad öelda - naine laevas, laev põhjas.

---

50. Art of racing in the rain (2019, Simon Curtis) koera-film, draama
Milo Ventimiglia, Amanda Seyfried, Gary Cole, Kevin Costneri hääl
Lugu koerast, kes elas koos rallisõitjast peremehega ja kes ise ka rallit ja oma peremeest üle kõige armastab. Film kisub muidugi pisarad välja, nagu iga teine "koera"film. Eriti selles valguses, et varsti on minu pere ka ühe koera võrra kasvamas, aga tegelikult täiesti puhtalt ka sellepärast, et see oli üks tugevamaid koerafilme üldse, sestap on see ka nii kõrgel siin tabelis, olgugi, et originaalset nendes "sellistes" lugudes on vähe.


49. Judy (2019, Rupert Goold) elulugu
Renee Zellweger, Jessie Buckley, Rufus Sewell, Michael Gambon
Judy Garlandi elulugu alates sellest, kui ta USA lavadelt põlati, aga UK lavad teda ootasid. Ajast kui tal tuli lapsed loovutada abikaasale. Kuni selleni, mil teda ka britid hakkasid põlgama pideva purjutamise ja tablettidetarbimise pärast. Kellelgi pole isegi enne oscarinominentide teatamist kahtlust, et ta sellel kevadel kuldmehikese selle Judy rolli eest koju viib. Tõesti mängib hästi! Kaksipidi - tunned vaadates, et temast on kahju ja teiselt ei saa aru, miks ta nii teeb ja ei võta ohje... Filmist lipsab läbi tegelastena ka tema tütar - Liza Minelli (nooremad lapsed muidugi ka) ja 2 meest... Ja eks see laste järele pidev igatsus oli ka tema kui selle filmi karakteri raskeim valu. Muidu üsna tavaline eluloofilm, aga Renee ja Judy laulud, mida kõlab siin mitmeid, teevad sellest siiski erilise.


48. Dolor y gloria / Pain and glory (2019, Pedro Almodvar) draama, LGBT
Antonio Banderas, Penelope Cruz
Esilinastus mainekal Cannes'i filmifestivalil ning Antonio viis sealt koju parima meesnäitleja auhinna. On üks 9st Tõe ja õiguse konkurendist nominendiks Rahvusvahelise filmi oscari lõppvalikust. Time magazine valis selle aasta parimaks filmiks. Oscarinominatsiooni ennustatakse ka Antonio Banderasele, kuigi mitte võitu. Lugu on filmirežissöörist Banderase kehastuses, kes täht on kustumas. Liigutakse kahes ajas - olevikus ja minevikus. Minevikust saame teada tema kujunemisloo, kuidas ta immigrandina 60ndatel saabus ühte Hispaania väikelinna, kuidas ta väikse poisina esimest korda armub jne... Olevikus tuleb tal kokku saada ühe mehega, kellega nad ühe filmi valmis saades omavahel 30 aastat tagasi tülli läksid... Filmi lõpus ootab üks suur puänt! :)


47. Sorry we missed you (2019, Ken Loach) sotsiaaldraama
Kris Hitchen, Debbie Honeywood
Üdini kurb lugu perekonnast, kus isa läheb tööle kullerfirmasse, kus ta ei saa võtta ühtki vaba päeva ja ema käib hooldajana tööl üle linna, aga ilma autota see on raske, lastel on paha ja raske, sest kunagi ei ole raha. Pere proovib teineteisest jõudu ammutada, aga kui kogu aeg peab väsimatult tööd rabama, siis ei ole seegi võimalik ja teismelise poja jamad teevad kõik veel raskemaks. Lõpp on veel nii ebaameerikalik kui üldse olla võib... aga tegemist ongi briti filmiga.


46. Systemsprenger / System crasher (2019, Nora Fingscheidt) draama
Helena Zengel, Albrecht Schuch
NÄHTUD TÄNU PÖFFILE! Benni on umbes 10-aastane ja elab lastekodus. Mitte sellepärast, et tal ema ei oleks... ema ei saa lihtsalt temaga hakkama. Bennil nimelt on probleem oma tunnete vaoshoidmisega. Pool filmist lähebki mööda tüdruku karjudes. Teisalt näidatakse meile, kui palju talle ka haiget tehakse, mitte füüsiliselt, vaid mentaalselt. Kuna "kõrvaltvaataja" pilku selles filmis ei kuulda, siis näib olukorda üsna lootusetu. Film sai esilinastuse ja palju kiita Berliini filmifestivalil ja Saksmaa saatis selle esindama ka oscaritele, aga millegipärast ei valitud seda lõppvalikusse.


Siit edasi on hinnang 4+

45. Wild Rose (2018, Tom Harper) muusikaline draama
Jessie Buckley, Julie Walters, Sophie Okonedo
Üks Glasgow noor naine pääseb vanglast koju ja läheb oma lastele järele oma ema juurde. Leiab kodu ja töö ning elu hakkab nagu otsast peale. Tööle pääseb ta üht kodu koristama. Seal tuleb välja ka tema suur soov saada country-artistiks ning rikkurist majaperenaine aitab teda sellel teekonnal... kuid tema vanglataust ja laste varjamine tulevad teda peatselt kummitama. Nii südamesse läks, et nutma ajas. Selle filmi laul "Glasgow" on ka tänavustel oscaritel poolfinaalis ning usun, et päris hea šansiga saada nomineeritud.


44. Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a lady on fire (2019, Celine Sciamma) romantiline draama LGBT
Noemie Merlant, Adele Haenel, Valeria Golino
NÄHTUD TÄNU PÖFFILE! 18nda sajandi lõpus saabub noor naiskunstnik maalima pulma-portreed ühe rikka naise tütrest. Trikk on selles, et ta ei saa teda maalida nii, et teine poseeriks, vaid tal tuleb päeval teist naist jälgida ja siis öösel mälu järgi maalida. Kuigi tegelikult juba esimesest silmapilgust näib näib noor kunstnik armuvat oma maalitavasse, siis päevi koos veetes ja omavahel vesteldes kasvab see armumisest armastuseks...aga teine on kohe-kohe abiellumas...
Adele Haenel on tõeline tõusev täht!


43. Uncut gems (2019, Bennie ja Josh Safdie) raske määratleda žanri - maffia-kelmi-draama-komöödia-krimipõnevik
Adam Sandler, Julia Fox, Idina Menzel, LaKeith Stanfield, Kevin Garnett
New Yorki Juveelikaupmees (Adam Sandler) on juveelikaupmees, aga ta žonglöörib oma pere, armukeste, staaride, äri ja riskidega nii, et see kõik tal paratamatult üle käte läheb ja ükteise järel kõik vasta maad kukuvad. Üks risk on suurem kui teised ja kui see läheb vett vedama, siis võtab ta veelgi suurema riski... see ei saa kõik hästi lõppeda... aga lõppeb hoopis üllatusega...


42. Baby Jane (2019, Karja Gauriloff) draama LGBT
Roosa Söderholm, Maria Ylipää, Nelly Kärkkäinen
Üks film, mida ma tänu sellele, et Sofi Oksaneni raamat on paljudele eestlastele tuttav, ootasin ka Pöffile, aga õnneks õnnestus see siiski enne aastavahetust Pöffil selle puudumisest hoolimata ära näha. Film tabab väga hästi raamatut ja oli hämmastavalt lähedal sellele, kuidas mina raamatut lugedes seda ette kujutasin. Raamatus tajusin eriti sügavalt seda kurbust, mis just noorte naiste loos toimuvad-juhtuvad olukorrad tekitasid, filmis oli see natuke pinnapealsem, aga kurb sellegipoolest. Väga head ja tabavad näitlejad on leitud! Lugu saab algust sellest, et 19-aastane Jonna saabub Helsingisse ja satub kokku 30-aastase Piki'ga, kes ta temale kallaletulnud mehe käest päästab. Jonna armub teise naisesse ja varsti on nad lahutamatud. Piki on siiski natuke omamoodi ja kõik ei lähe nii sirgjooneliselt, nagu elus ju ei lähegi. Näiteks Piki endine pruut Bosse, käib Piki kodu ikka veel koristamas ja peseb tema pesu... ja see on alles algus...


41. Ben is back (2018, Peter Hedges) narko- ja peredraama
Julia Roberts, Lucas Hedges
Hilisteismeline poiss saabub jõulude eel üllatavalt narkosõltlaste võõrutusravilt koju ema juurde. Proovides jätta muljet, et kõik on okei ja ta on saanud lahti uimastisõltuvusest. Ema tahab muidugi uskuda, aga on pidevalt alarmeeritud. Probleemid pole ka kaugel... Julia Roberts mängib iga oma rolli nii hästi, et lihtsalt vaata ja imesta. Paljuski tema mängu imetluse jõul see film mu tabelis nii kõrgel ongi, aga tegelikult ikka mõjus lugu muidu ka sügavalt.


---

40. Little Joe (2019, Jessica Hausner) ulmepõnevusdraama
Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox
Väga stiilne ja hämmastavalt teatraalne. Peaaegu õudusfilmi žanri piire kompav ja üha põnevust kruttiv. Noor naisteadlane on aretanud välja lille, mis eritab lõhna, mis paneb inimesed end õnnelikuna tundma. Ühe nendest lilledest viib ta ka koju, kus oma teismelise pojaga elab. Laboris, milleks on suur kasvuhoonelaadsete tubadega ehitis, kasvab neid lilli sadu, sest plaanis on neid järgmisel lilleshow'l esitleda. Kuna teised taimed välja surevad nende lähedal, siis kogu lootus ongi just nendel taimedel. Juhtumisi aretas teadlane need lilled selliseks, mis ei tooda seemneid, ega paljune ka juurte kaudu. Peatselt selgub, et nendes taimedes on veel nii mõndagi kahtlast... Esilinastuse sai Cannes'i filmifestivali põhivõistlusprogrammis ja viis sealt koju parima naisnäitleja auhinna. Praegu on nomineeritud pea kõigile olulisematele Austria filmiakadeemia auhindadele.


39. Rocketman (2019, Dexter Fletcher) eluloofilm-muusikal LGBT
Taron Egerton, Jamie Bell, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones
Elton Johni muusikaliste fantaasiatega rikastatud elulugu tema läbilöögist ja lauludest. Värvikirev film, nagu peategelase karakter. Ja muidugi pea kõik tema surematud hitid.


38. Kursk / Command (2018, Thomas Vinterberg) tõestisündinud juhtumi ümber dramatiseeritud põnevusdraama
Lea Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Pernilla August, Max Von Sydow, Michael Nyqvist
Barentsi merel, 2000.aastal juhtunud Kurski allveelaeva õnnetuse ning sellele järgnenud Vene valituse täieliku mahasalgamise ja valede dramatiseering - ühest küljest meremehed, kes oma elu kaotamas (ajaloost on teada, et lõpuks suri terve 118-liikmeline meeskond, kuigi osalt neist suutsid end seal nii mõnedki tunnid elus hoida), teisalt kodused, kes infot ja tegutsemist nõudsid... kuigi asjatult. Putin näiteks jätkas oma puhkust ja alles 5 päeva pärast õnnetust oli nõus brittide ja norrakate abi vastu võtma... aga selleks ajaks muidugi olid kõik juba surnud. Hiljem on selgunud veel palju tõsiasju. Kuigi venelased ise kirjutasid juhtumist ainult 4 leheküljelise raporti, siis film näitab, kuidas see kõik enamvähem võis juhtuda. Minu suured lemmikud Lea, Colin ja Pernilla mängimas, lisaks ka muidu väga rahvusvaheline näitlejatekooslus.


37. Period. End of sentence (2018, Rayka Zehtabchi) lühidokumentaal
Võrratu film võitis parima lühidoki oscar eelmise aastal. India naiste jaoks on "päevad" üks suurimaid tabuteemasid ja väikestes külades ja maakohtades nad ei tea sidemetest midagi. Terved sugupõlved on igasugu tervisehädadega sellepärast kimpus olnud. Teispool maakera - Kalifornia tüdrukud kogusid raha kokku ja kinkisid India naistele nende esimese sidemetevalmistamismasina. See on suur revolutsioon! Naised õpivad masinat kasutama ja saavad seeläbi tööd ja olulise ameti. Kohati natuke huumoritki pakkuv, aga üdini positiivne ja vägev dokumentaal tänapäeva maailmast, kus on nii mõndagi imekspandavat.


36. Knives out (2019, Rian Johnson)
Daniel Craig, Ana de Armas, Don Johnson, Toni Collette, Christopher Plummer, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, LaKeith Stanfield
Kui Agatha Christie elaks praegu, siis ilmselt kirjutaks ta umbes selliseid lugusid :) Siin on üks suur pere kokku tulnud ja vana pereisa leitakse mõrvatult. Kõik on kahtlusalused. Daniel Craig on üks isemoodi detektiiv, kes hakkab asja uurima politsei varjus. Lugu keerab igasuguseid vinte sisse ja pole üldsegi tavaline "kes on süüdi" lugu. Ühest küljest see ärritas natuke, aga teisalt äge ju kui "pole päris tavaline". Lahendus on ka keerulisem kui Agatha omad tavaliselt.


35. Accountant of Auschwitz (2018, Matthew Shoychet) natsi-dokumentaal
Ilmselt ma olin juut natsisaksmaal oma eelmises elus, aga kogu see teema läheb mulle niimoodi korda iga kord kui mõnda vastavasisulist raamatut loen või hea filmi sellel teemal näen. See dokumentaal tutvustab Oskar Gröning'ut. Mees, kes 70 aastat peale 2.maailmasõda on üks viimaseid elavaid SS-laseid, kes tiritakse vanuigi kohtu ette, süüdistatuna 300 000 inimese kaasmõrvas Auschwitzi koonduslaagris. Ta oli 94-aastane, kui kohtus tunnistas aastal 2015. Tõstatub ka küsimus, kas piinata enam nii vana meest, kes on nagunii sent surmale võlgu. Aga ajalugu ei tohi unustada - muidu võib see korduda. Mõningaid asju pole võimalik andeks anda. Vanamees ise näis täiesti süüdimatu ja rääkis uhkelt kõigest. Dokfilmis on tegelikult veel mitmeid huvitavaid pöördeid ja avastusi. Oskar oli see, kes mõrvatutelt nende väärtasju korjas ja nende kohta arvet pidas, sellest ka pealkiri.


34. Souvenir (2019, Joanna Hogg) suhtedraama
Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton
Väga omapärase ja tugeva stiilitajuga tehtud film viib meid 1980ndate Inglismaale. Tilda Swinton mängib siin koos oma päris tütrega ema ja tütart, aga lugu keskendub tütrele ja tema tegelase suhtele ühe omapärase, natuke egomaniakist mehega, mis filmi mõttes on üles ehitatud huvitavalt - me oleme vaatajatena naisega samas positsioonis ja saame nagu puzzletükk puzzletüki haaval üha enam teada selle mehe kohta. Saame aimu, et temas on midagi kahtlast ja muidugi punaseid märke hakkab üha enam välja paistma, kuni lõpuks selgub tõde... teisalt suhe ise on haarav ja hoiab kütkes... armastus lihtsalt liigub seletamatul kombel. Üks möödunud aasta maailma kuulsamate filmikriitikute suuri lemmikuid ja oli ka näiteks president Obama igaaastasel lemmikfilmide listil.


33. Free Solo (2018, Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi) mägironimise dokumentaal
Võitis täiesti ettearvatult eelmise aasta parima dokfilmi oscari. Lisaks ka Toronto filmifestivali publiku lemmikdoki auhinna. Ja räägib see loo Alex Honnold'ist, kes üksi ilma kaitsevahendite ja köiteta asus ronima üles El Capitan'i. Täiesti hulljulge ettevõtmine ja filmistki selgub, kuidas kõik teda püüdsid sellest loobuma. Filmitegijad ise muide olid ka kõik kogenud mägironijad - ega muidu sellist filmi polekski võimalik teha.


32. Searching (2018, Aneesh Chaganty) põnevusdraama
John Cho, Debra Messing
16-aastane tütar kaob kui vits vette. Ta ei ilmu tagasi ka järgmisel päeval ja ärevil isa murrab sisse tütre arvutisse ja hakkab mööda digitaalseid niidiotsi tütre otsimine. Väga omapäraselt lahendatud film, kus absoluutselt kogu tegevustik filmi algusetst lõpuni mängitaksegi ette läbi arvutite-telefonide ja muude suhtlusekraanide. Ühtlasi on selles väga hästi põnevust krutitud ja pinge kasvab kuni viimaste kaadriteni.


31. Dõlda / Beanpole (2019, Kantemir Balagov) sõjajärgne draama
Viktoria Mirošnitšenko, Vasilisa Perelõgina
Veel üks Cannes'i filmifestivalil esilinastunud film siin tabelis ja sugugi mitte viimane! Lisaks on film üks 9st Tõe ja õiguse vastasest Rahvusvahelise filmi oscarinominatsiooni võitluses. Praegusel hetkel ennustajad peavad seda Tõest ja õigusest tõenäolisemaks kandidaadiks, jättes Eesti filmi 6ndana esimesena ilma nominatsoonita... teisalt pole ju ka Poola, ega ka teised (Hispaania ja Prantsusmaa), peale Korea "Parasiidi" kindlad nominendid... eks 16.jaanuaril siis selgub.
Siin filmis igatahes elatakse Leningradis aastat 1945 ning selle peategelasel, kummalisel pikal naisel tuleb terviserike peale ühel saatuslikul hetkel - siis kui ta valvab oma ühiskorteris oma pisikeses toas sõbranna pisipoega. Varsti saabub ka sõbranna, aga liiga hilja... edasi liigu film kahe naise eluga selles raskes ajastus, pidevalt millegipärast üllatades. Filmi pildikeel on väga stiilne ja tegemist on tõesti filmi"kunstiga", aga sisu on ka väga mõjuv ja näitab sõjajärgsete inimeste suunakaotust ning üksikisiku enda allasurumist... kurb film.

----

30. Booksmart (2019, Olivia Wilde) noortekas, LGBT
Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Maya Rudolph
Harva viimasel ajal kui noortekad midagi uut või keskealiselegi kaasaelamist pakuvad, aga see oli meeldiv erand. Hästi kirjutatud ja huvitavad karakterid - eriti kaks peamist tüdrukut. Üks pole suupeale kukkunud ja sellepärast laseb oma lõugadel veel eriti käia ja teine noor lesbi, ning nende sõprus on just selline, nagu pliksidel ikka. Aga just need sekendused, mille läbi nad elu õpivad ja oma suhte ning iseennast proovile panevad - tõeline üllatusfilm.


29. Tolkien (2019, Dome Karukoski) eluloofilm
Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney
Armastatud kirjaniku elulugu ja eriti nooruspõlv ning armastus. Ilus ajastufilm.


28. Can you ever forgive me? (2018, Marielle Heller) eluloofilm, kelmidramöödia LGBT
Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Jane Curtin
Tõestisündinud lugu! Naisest nimega Lee Israel, kes 1970-80ndatel kirjutas staaridest lugusid. Ühel hetkel need enam ei müü ja tal tuleb leida teine moodus leiba teenida. Pool kogemata avastab ta, et kuulsuste kirjadele on korralik turg ja antivaarid ning raamatukaupmehed ostavad ja müüvad neid. Aga miks mitte kirjutada mõned kirjad ise vastava käekirjaga... sest biograafiate uurijana on tal ju käekirjad hästi teada... Suurepärased rollid kahelt põhitegelaselt.


27. Us (2019, Jordan Peele) õudukas
Lupita Nyong'o, Elisabeth Moss, Winston Duke
Üks pere läheb puhkama... aga mis saab siis kui järsku ühel pimedal õhtul saabuvad kohale tapahimulised kaksikolendid, kes soovivad nende "elu üle võtta"? Selge see, et läheb madinaks. Originaalne lugu ja muidugi ka väga põnev!


26. Vice (2018, Adam McKay) poliitiline draama-põnevik
Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Eddie Marsan, Jesse Plemons
Väitlesin ükskord ühe Ameerika suursaadikuga, et kumb mõjutab elu eestis rohkem, kas Eesti või Ameerika president... Siin filmis tegutsevad ajaloost tuttavad Valge Maja elanikud koos teiste tõsielust pärit tegelaste ja tegemistega. Kõige keskmes Bushi asepresidendi Dick Cheney lugu. Tasapisi töötab mees ennast tippu. Ja kui ta jõuab asepresidendi staatusesse, siis hakkab kogu riiki ja maakera ümbermodelleerima enda äranägemise järgi. Huvitav ja informatiivne, aga samas ka hästi mängitud ja hiilgavalt kirjutatud poliiliine dramöödiapõnevik. Christian Bale nomineeritakse igal aastal oscarile - nii oli see ka selle filmiga eelmisel aastal ja võite tähele panna, et ka 9 päevast teatavate nominentide seas saab olema tema nimi... aga see juba ühe tänavuse TOP10 filmirolli eest!


25. Joker (2019, Todd Phillips) draamapõnevik
Joaquin Phoenix, Robert De Niro
Kuidas inimesest saab eluheidik? Kriminaal? Ärapõlatu? Ameeriklastel on selline väljend "own it"... ehk kui Sinusse kuidagi millegipärast eriliselt suhtutakse, siis ära lase pead norgu, vaid vastupidi, ole uhke selle üle. (meenub üks rõve väljend, mida töökaaslane mõni päev tagasi kasutas - kui oled kaelani sitas, siis ära pead norgu lase). Film näitabki, kuidas "sünnib JOKER" - Batmani pahalane, Gotham City rist ja viletsus. Muide läbi ajaloo, minu lemmikpahalane. Tundub, et kuna Heath Ledgeri legendaarsele Jokerile on Joaquin suutnud vaatet väärilise psühholoogilise karakteri luua, siis see ei jää ka oscaritejagamisel tähelepanuta. Filmis on ka tugev atmosfääritunnetus ning üldse minu jaoks väärt vaatamine.


24. Skjelvet / Quake (2018, John Andreas Andersen) katastroofifilm-actionpõnevik
Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp
Oslos oli kunagi üle 100 aasta tagasi maavärin. Selle jälgi pole eriti kusagil näha... Mis siis juhtuks, kui maaväris tuleks Norra pealinnas praegu? Film on aeglase küdemisega... kerib ja kerib ennast käima. Aga umber poole peal võtab sellise hullu hoo sisse, et võib-olla oli see aasta kõige kõvem actionfilm üldse?! Eriti kõik see, mis toimub isa ja ta pisikese tütrega ühe Oslo kõrghoone kõrgeimalt korrusel! NIIIIIIIII põnev oli, et ammu pole nii põnev olnud! Tegelikult on film samade tegelastega ja ka otsene järg filmile "Laine", mis umbes 5 aastat Norras laineid lõis ja näitas, mis siis kui Põhja-Rootsis järsku tuleks hiidlaine. Aga see "järg", mida on täiesti võimalik vaadata ka eelmist nägemata, oli veel põnevam ja parem!


23. Jusqu'a la garde / Custody (2017, Xavier Legrand) peredraama
Lea Drucker, Denis Menochet, Thomas Gioria
Valus peredraama, mille keskmes on väike poiss ja tema lahutatud ema ja isa. Isal ei ole kõige tervem närvikava... mitte öelda, et ta on vägivaldne ja hirmuäratav. Lahutuse järel on muidugi võitlus, kes saab lapse hooldusõiguse? Lapse tunded on nii selgelt ekraanil paista, et silmi pimestab, aga isa ei näe neid. Võitis prantslaste enda filmiakadeemia aasta parima filmi auhinna paar aastat tagasi, aga on võitnud parima filmi auhindu üle kogu maailma.


22. House that Jack built (2018, Lars Von Trier) õudusdraama
Matt Dillon, Uma Thurman, Riley Keough, Bruno Ganz
Kui reˇissööriks on Von Trier, siis ei tea kunagi mida oodata! Ja no see oli minu jaoks üks tema vaadatavamaid... kuigi nõrganärilistele ei soovitaks mingil juhul. Rõve ja võigaski. Mõrv mõrva järel... jah, see on paha, kui sellisest meelelahutus tehakse, aga film ei üritagi midagi muud olla. Lisaks veel kamaluga häid näitlejaid... kes küll üksteise järel Jack'i ohvriteks langevad, et mees saaks endale "maja" ehitada. Friigifilm, aga minule lõikas otse soonde.


21. Farewell (2019, Lulu Wang) peredraama
Awkwafina, Shuzhen Zhao, Tzi Ma
Hiina perekonnas on pulm tulekul, aga enne seda viiakse vanaema arsti juurde... seal selgub, et vanakesel on jäänud õige natuke veel elada, kuid seda otsustatakse eidekese enda eest saladuses hoida. Pole ju vaja tühja paanitseda ja muretseda. Otsustatakse täiega pulmadest rõõmu tunda ja pidutseda, et vanaema saaks ka selles osaleda rõõmsal südamel... no arva, kas suudetakse... me oleme ju inimesed... aga seda headust on tervendav vaadata. Ja see on tegelikult suur asi, kui Sulle antakse aeg hüvastijätuks enne kui teine läheb. Siis on palju normaalsemalt ja tervemõistuslikumalt võimalik hiljem edasi elada. Armas film.


----

20. Marriage story (2019, Noah Baumbach) suhtedraama
Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda
Üks karilejooksnud suhte anatoomia. Kuidas ikkagi lahku minnes inimesteks jääda ja normaalset ex'ide suhet luua ja hoida? Juristid tõesti siin "abiks" ei ole. Scarlett ja Adam teevad aasta ühed parimates peaosadest... aga kõik ennustavad oscarit ka Laura Dernile kõrvalosast (sellest vaimustusest ma nii hästi aru ei saa). Baumbach on "minu režissöör" - kõik mis ta teeb, läheb mulle korda. Eriti soovitaksin tema "Francis Ha" filmi (mis pidavat ka muuhulgas Tarantino lemmikfilmide sekka kuuluma... kuigi mingit ühendust nende kahe mehe loomingute vahel ei näe).


19. Vita and Virginia (2018, Chanya Button) eluloofilm-suhtedraama LGBT
Gemma Arterton, Eliabeth Debicki, Isabella Rossellini
Virginia Woolfi ja tema armastatu Vita-Sackville West'i armulugu. Noor (32-aastane) naisrežissöör on hea silmaga ja julge ning huvitava pildikeelega, andes oma filmile mõned erilised ja (ime)ilustavad kunstilised lisandid (armastuse puhkede näiteks kasvab metalse väravaposti ümber roniroos ja maalidele tekivad lilled jne). Näitlejad on imetabaselt sobivalt valitud (kohtusin päris elus Virginiat mänginud Elizabeth Debickiga Nolani Tenet võtetel Tallinnas). Mitte ka niivõrd õnnetu armastuse lugu ise - see on ju teada, pigem Virginia ja Vita kirjade, ehk nende enda päris sõnade teksti kasutamine võlus stsenaariumis. Paaris kohas tulid külmavärinad (võib-olla ma olen mehe nahas lesbi?) Armastus on ilus, aga võib valus ka olla. Lugu voolab üle lühikese aja 1920ndate Londonis, mil Virginia kirjutab "Proua Dalloway" ja seejärel Vitast inspireerituna "Orlando". Kild illustreeritud ajalugu, kild ajastupilti ja toonaseid eelarvamusi, kild kirjanike rivaalitsemist ja muidugi armastuses kasvamist ja inimesena enda nng teiste psühholoogiatega tutvumist. Ideaalne vaatamine minusugustele Woolfi fännidele ja kõigile lootusetutele romantikutele :)


18. Leaving Neverland (2019, Dan Reed) dokumentaal
Michael Jackson, Wade Robson, Jimmy Safechuck
Vastik hakkas seda dokki vaadates. Olen alati arvanud, et midagi selle Jacksoniga on kahtlast ja see dokk kinnitaks nagu kõike seda, mida oled oma peas temast kokku pannud. Võib-olla ma ei usuks muidu seda kogu juttu, kui üks neist ohvritest poleks Wade Robson - üks minu lemmikkoreograafe ja ma ei mõista, miks tal oleks vaja see kõik välja mõelda - tähelepanu ja kuulsust on tal niigi praegu küllalt, tööd nii palju, et ei jõua ära teha, raha ka... Dokfilm tegelikult avab inimloomuseid ka laiemalt ja sügavamalt... see, kuidas nad ikka lootsid ja ootasid Michael'i tähelepanu, ka pärast seda kui neid kõrvale oli visatud uute ja nooremate poiste pärast. Ometi kumbki neist polnud ka gay... Ja siis veel Home alone Macauley Culkin... no võibolla Michael temaga voodimänge ei mänginud? Teisalt võibolla ta lihtsalt ei taha, et maailm teaks... Minul igatahes on alatiseks rikutud nimi Michael Jackson ja ma ei suuda isegi raadios teda enam kuulata. Midagi pole teha. Ükskõik kui hea tantsija ja kui suur mõju tal muusikale ja koreograafiale on olnud - on piir, millest ma ei suuda üle minna ja siin on see piir ees. Vastik, vastik, vastik. Filmina muidugi silmiavav ja tulebki sellised asjad päevavalgele tiritda.


17. Climax (2018, Gaspar Noe) tantsufilm, mis muutub painavaks narkotrip-draamaks
Sofia Boutella ja rida tantsivaid näitlejaid
Pärast filmi vaatamist kui koju läksin, oli mul nii paha olla, et viskasin end voodisse ja magasin... ärgates olin ikka veel segi sellest filmist. Kas see, mis selliseid tundeid tekitab, võib nimetada heaks filmiks? Mina võin... nii mõjuv! Nii osavalt selles mõttes ju tehtud... Algab nagu äge tantsufilm... tahaks ise olla seal nende tantsutrupis... Näidatakse paar pikemat tantsu ka ja see võlub. Kuid siis ühel hetkel segatakse LSD-d booli ja kõik pahaaimamatult joovad seda ning hakkavad imelikult käituma. Asi võtab aga täiesti kreisid pöörded ja on hetki, mil tekib täiesti kaifis oleku tunne... hämmastav filmikeel ja sisu ka seejuures täiesti olemas.


16. Biggest little farm (2018, John Chester) dokumentaal
Film on üks neist, mis pääses tänavu Oscari dokfilmi kategooria lõppvalikusse. Imearmas dokk, ühes 200 aakri farmist Los Angeles'i külje all. Farmipidamise mured ja rõõmud ja PÄRIS elu. 8 aasta pingutused, et saada farm tootvaks, kas selleni ka jõutakse? Tegelikult saab kõik alguses sellest, et nad elavad korterid ja neil on koer... aga koera haukumise pärast visatakse nad kodust välja... ja nõnda kolivadki maale...koos koeraga... Ja tahavad sama palju kui endale, ka koerale pakkuda kodu ja head elu... Kas töörabamises seisnebki hea elu? Seda saab vaadates igaüks ise otsustada. Loodus on ettearvamatu ja see võib ühe hetkega kõik pihuks ja põrmuks teha. Suurepärane filmielamus ja nii palju erinevat tarkust saab sealt ammutada...


15. Tõde ja õigus (2019, Tanel Toom) draama
Priit Loog, Priit Võigemast, Maiken Schmidt, Ester Kuntu, Liisa Aibel, Marika Vaarik, Indrek Sammul, Simeoni Sundja jpt.
Aasta ja võibolla, et isegi aastakümne(te) Eesti suurfilm. Pole vist vaja sisu isegi lühidalt kirjeldada :) Minus võitlevad 2 poolt selle filmi suhtes. Esiteks mulle meeletult meeldis kaameratöö ja näitlejad - siin on nii mitmeid, kes teevad silmad ette maailma suurtele filmistaaridele! Droonikaadrid ja üldplaanid on erilised lemmikud. Meeldis kuidas Andres ja Pearu olid veelgi üheplaanilisemad filmis kui nad raamatud olid - no see lihtsalt sobib sellises loos filmilinal - nad on hõlmatavamad. Teisalt ei meeldinud see, et mõned raamatu sõlmkohad olid ära jäetud... aga isegi ilma nendeta oli see film minu jaoks õige pisut pikk. Kusagil kaob korraks särts seest ja seda oleks võinud järeltöötluses timmida. Kuna minule, nagu paljudele teistele eestlastele on Tammsaare "Tõde ja õigus" püha ja hoolimata sellest, et see tõesti on hea film ka sellisena, siis perfektsionist tõstab minus pead just selle looga seonduvalt ja oleks tahtnud, et see veel natuke parem oleks. Südamest loodan, et film nomineeritaks oscarile, oleks ilus veel Eesti 100nda sünnipäeva järellainetus ning lisaks see, et meie seda kõige-kõigemat lugu ka maailm vääriliselt hindab. Raamatutest oli minu arvates 1.osa alles eelviimaseks parim. Seega 4. ja 5. ja 2. osa võiksid veelgi kõrgemalt lennata. Kuigi ma ei tea, kuidas nüüd saaks seda saagat sellisest kohast jätkata, mil Indrek ei visanudki Mari kiviga... vaatet üks olulisimaid sõlmpunkte saagas... Aga mnjah... mis siin norida - film on ju üks aasta suurimaid lemmikuid :)

Instas kirjutasin kohe pärast filminägemist sellise teksti:
Oodatud ja oodatud ja nüüd see on siis nähtud! Rivistasin oma koduse kommando ja paraadisammul sai tervel polgul kinos käidud! Meeldis näha nii palju häid eesti näitlejaid koos! Eriti Priidud ja Ester ja Maiken ja Simeoni. Tõeliselt vinged rollid kõigilt! Aga ka kõik pisikesed sutsud... eriti oleks tahtnud rohkem Pearu eite mänginud Liisa Aibelit ja sauna-Madist Indrek Sammulit ning saunaetite Marika Vaarikut näha (ja kõiki TÜ VKA tibusid ka)... Kui kriitilisemalt poolelt natuke vinguda ka (eks meis kõigis ole ju nii Andrest, Pearut, Krõõta ja Mari), siis eks ta natuke pikk oli. Ja pikk ju olekski pidanud olema, aga kohati oli selliseid lohisevaid kohti ka. Lapsed olid eesti filmidele kohaselt puised (meeldiv erand selles suhtes oli kunagi "Vehkleja" film), aga selle kompenseerisid kõik need uhked ja võimsad looduskaadrid. Samas ma oleksin iga kell võtnud palju rohkem teksti kui neid tekstita stseene. Minule Tammsaare "Tõde ja õigus" just eelkõige kirjaniku ilusa teksti pärast meeldiski... aga siin oli seda teksti siiski vähe. Omad lapsed ütlesid, et film ei kutsu raamatut lugema... Kahju, sest filmist olid puudu mõned olulised kohad ka. Eelkõige muidugi KÕIGE olulisem- see kui Indrek viskab Mari kiviga... aga no järge selgelt ei plaanita selle filmiga teha, sest see hakkab ju tulevikus suurt rolli mängima. Puudu oli ka Pearu surnud Krõõdale tee korda tegemine (filmis Pearu oli üldse üheplaanilisem) ja no raamatu teksti ilu ikkagi filmilinale pääseski vaid läbi dialoogide... Aga make-up on üks kõigi aegade eesti filmide tippe ja Priitude mäng oscari-klass! Täna öösel jagataksegi kuldmehikesi Hollywoodis... ehk on ka Tõde ja õigus järgmisel aastal seal punasel vaibal :) Kunagi 10 aastat tagasi kui ise Georg-filmis kaasa tegin, siis Tanel Toom oli alles poisike, aga kamandas juba seal ägedalt vägesid :)


14. Yesterday (2019, Danny Boyle) muusikalisromantiline dramöödia
Himesh Patel, Lily James, Ed Sheeran, Kate McKinnon
Suurepärase ideega film - toimub midagi, mis paneb peaaegu kogu maailma inimesi unustama, et ansambel The Beatles üldse kunagi eksisteeris. Ainult üks mees (ja nagu hiljem selgub siis mõned inimesed veel) mäletavad neid ja teavad nende laule. Üks hindu Inglismaal hakkab Biitlite laule esitama ja saab nendega kuulsaks üle maakera ka tänapäeval, mil neid laule keegi ei tea. Muidugi on loosse segatud ka armastus. Palju biitlite häid lugusid ka pisut tänapäevastatult, aga kaotamata nende meloodiaid. Ed Sheeran mängib iseennast ning tutvub ka "teise superstaariga" :)


13. Beautiful day in the neighborhood (2019, Marielle Heller) eluloodraama
Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper, Christine Lahti
Liigutav film, a la üks kõigi aegade jõulufilme "It's a wonderful life". Tegelikult päris inimestest, ajakirjanikust (Tom Junod) ja ameeriklaste armastatud lastesaatejuhist (see sama Fred Rogers, kelle kohta tehtud dokfilm on ka siin tabelis, kohal 97). Minul tegi südame hellaks. Lugu räägib intervjuudest, mida mehed omavahel tegid, kuigi uurides tv-tähte, oli see vaatet rohkemgi ajakirjanikust, sest preesterliku aeglase ja selge jutuga Fred pakub nii ajakirjanikule kui filmivaatajatele selgust ja headust.


12. American factory (2019, Steven Bognar, Julia Reichert) dokumentaal
Hämmastav dokfilm, üks viimaste aastate parimaid majandusdokumentaalfilme. Film on ka Oscarite lõppvalikus ja olen täiesti veendunud, et sellele filmile antakse nominatsioon. Ei imestaks isegi kui see võidaks. Film räägib ühest USA väikelinna tehasest, mille ostab Hiina investor. Aasia ja USA töömoraalid põrkuvad ja seeläbi paljastuvad väga huvitavad kultuurilised erinevused. Ülipõnev vaatamine, mis avab silmi ja harib ning õpetab mõistma teistsugust, aga ühtlasi aru saama, et ise ei saaks ka Hiinas sellise kultuuriga hakkama. Ja lõppude lõpuks, kas see oli siis "Ameerika tehas" enam? Või ikkagi Hiina oma?


Siit edasi hinnang 5-

11. Guernsey Literary and Potatoe Peel Society (2018, Mike Newell) romantilisajalooline sõjadraama
Lily James, Matthew Goode, Penelope Wilton, Katherine Parkinson, Michiel Huisman
Kirjanik läheb pärast teist maailmasõda ühele saarele, kus kohtub kogukonnaga, kellel on oma raamatutelugemisklubi. Sõja ajal juhtus seal saarel nii mõndagi ja noor kirjanik hakkab neid lugusid koguma ja ühtlasi lõimub saareelanikega veelgi enam. Minevikusuhted ja praegused suhted segunevad selles filmis ja ajas hüpatakse ning saladusi paljastatakse. Vaatasin seda filmi sõna otseses mõtte ahmides, kuigi võib-olla on pigem isegi niiöelda naistekas... aga ju siis mitte "ainult". Ilus ja liigutav film. Raamatu-teema on veel lisaks suureks boonuseks!


TOP 10

10. Once upon a time in Hollywood (2019, Quentin Tarantino) lähiajaloodraamamärul
Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Bruce Dern, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Al Pacino, Luke Perry, Kurt Russell, Lena Dunham, Michael Madsen
Hollywood ja 1960ndate lõpp - Charles Manson pole veel oma naist Sharon Tate'i tapnud, aga Polanskiga oli ta juba koos. Keskmes on aga hoopis üks kustuva tähega näitleja ja tema sidekick - stuntman. käib filmitegemine, aga selle kõrval liigub lugu muidu ka sellel ajal ja seal kohas ringi. Möödunud aastal ise ka Hollywood Hillsis käies vaatasin selle silmaga ringi, et kas taban õiget kohta, aga ei tabanud, kuigi tunne oli seal kohas küll täpselt sama, mis filmis :) Tarantino filmid on alati suursündmus ja see polnud erand. kohe peale nägemist tekkis hetkeks tunne, et see pole päris eelmiste tasemel, aga tundub, et on vaja lihtsalt natuke aega settimiseks ning nüüd juba mõtlen, et loodetavasti ta ikka viitsib veel filme teha, mitte nagu ta ähvardas, et hakkab pensonile jääma. jah, ta filmid on meelelahutuslikud ja vägivaldsed samaaegselt, aga see on ju Tarantino ja on mõnus võtta ta filme sellisena nagu nad on - mõnusalt värvilised ja värvikad.

9. Pick of the litter (2018, Don Hardy, Dana Nachman) dokumentaal ja koerafilm
Dokfilm jälgib üht koerapesakonda alates nende sünnist, läbi kavamise, kasvatamise ja treenimise, kuni selleni, et kellest neist saab ja kellest mitte pimedatele juhtkoerad. Ülimalt armas ja põnev. Natuke seal kõrval nendest inimestest ka, kes neid koeri kasvatavad ja kes neid kasutavad või pigem kasutama hakkavad. Südamlik film.

8. Ford v Ferrari (2019, James Mangold) motospordiajaloopõnevusdraama
Christian Bale, Matt Damon, Tracy Letts, Josh Lucas
Vanade Hollywoodi filimide hõngu oli millegipärast selles rally-filmis. Karakterid olid välja arendatud, stsenaarium nii puhas ja tasemel, kaameratöö ja montaaž - kõik täiuslikkuseni lihvitud. Suur mõnu lihtsalt vaadata ja nautida kuidas Fordi ja Ferrari tiimid oma autofirmadele kuulsuse ja au nimel rinda pistsid... kuigi seda teevad ju hoopis inimesed, mitte firmad... aga kes ütles, et äri ei ole isiklik, kui firmaomanikud seda isiklikult võtavad? Võidusõitu ennast oli ka põnevalt välja mängitud , sest autodes on ju ka inimesed... j amõnikord võib võit olla ka roolitaga istuva inimese "otsusest" kinni.

7. Parasite (2019, Bong Joon Ho) põnevusdramöödia
Kang-ho Song, Jeong-eun Lee
Täiesti kreisiks filmiks kippus lõpus kätte ära, aga seda põnevam. Kim'ide pere on vaesed ja töötud, kuniks üks neist hakkab rikkuritest Park'ide peres töötama. Vähehaaval töötavad Parkide jaoks terve Kimide pere... ja siis hakkab veidraid asju juhtuma... See on film, millest poleks vaja palju ette ära rääkida, sest üllatusi jagub siin hulgi ja põnev on ka! Võib isegi juhtuda, et esimest korda koreakeelne film pääseb kandideerima parima film oscarile! Kampaania on neil kõva... rääkides kampaaniatest on kummaline, et Eesti "Tõde ja õiguse" DVD-d pole akadeemia liimetele saadetud ja isegi uues akadeemialiikmete veebis pole seda üleval. Poolakad näiteks just jagasid oma Corpus Cristit ja see on üks suurimaid Tõe ja õiguse konkurente.


6. La Promesse de l'aube / Promise at dawn (2017, Eric Barbier) eluloosõjadraama
Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Catherine McCormack
Võimas eluteekonnafilm! Mõneti romantiline ja väga ilusa kaameratöö, ehk pildikeelega lugu Leedu poisist, kelle pere kolib Hitleri eest pakku Lõuna-Prantsusmaale, käib läbi 2.maailmasõja lendurite koolituse ning lähebki sõtta. Tegemist on ühe prantsuse armastatuima kirjaniku Romain Gary elulooga (ainuke, kes on võitnud Goncourti preemia 2 korda) ja see on nii huvitav ning põnev. Ema ja poja side on siin veel eriline, sest ema ise on väga eriline... kuigi kindlasti poja poolt romantiseeritud, sest film ongi Gary autobiograafia dramatiseering.


5. Little women (2019, Greta Gerwig) kostüümidraama
Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Elia Scanlen, Meryl Streep, Laura Dern, Timothee Chalamet, Tracy Letts, Louis Garrel, James Norton
Võib ju tõesti küsida, et kas tõesti oli vaja veel üht Louisa May Alcott'i klassika filmidramatiseeringut? Kuid kui selle taga ja ees seisavad sellised naised, siis - kahtlemata! Ilus ja armas film. Naistekas. Aga väärt naistekas. Ning tõesti see näitlejate kaader, kes siin koos kõik on! Ikka see vana lugu, kus isa on sõjas ja 4 tütrega ema peab selle aja ise hakkama saama kogu pere majandamisega. Kõik 4 tütart on igaüks isemoodi. Vanim hakkab juba mehele minema... No lihtsalt nii ilus film, et võlub ära. Pisara kisub ka välja.


4. Irishman (2019, Martin Scorsese) maffidraamapõnevik
Robert De Niro, Al Pacina, Joe Pesci, Harvey Keitel, Ray Romano, Anna Paquin, Stephen Graham, Jesse Plemons, Bobby Cannavale
Scorsese filmid on alati tasemel ja Irishman pole erand. 3 ja poole tunni pikkune maffia-eepos on teekonnafilm ja ühtlasi ka eluloofilm. Sisaldades mitmeid suurrolle. Eriti üllatas Joe Pesci ning kui Al Pacino osalt muidu temale minevatest häältest ära ei kisu, siis võib Pesci ka oscari võita selle rolli eest. Sellepärast ma loodan, et Pacino jäetaks nominatsioonita (kuigi seda ilmselt ei juhtu). Tegelikult on loo keskmes siin hoopis vaikne salamõrvar ja karmi töö tegija Frank Sheeran. Targalt sõber kõigiga, kuigi ühel hetkel võib see talle kalliks maksma minna. Samas näib, et maffias on just oluline valikute tegemisel õiges leeris olla, et sul endal oleks suurte meeste kaitse peal, et hing säiliks. Sheeran näiks nagu mängivat igas pulmas pilli, aga tegelikult on tal kindlad eelistused. Töö lihtsalt tuleb teha nii sellele kui teisele, et rahu säilitada ning kõik õnnelikuna hoida. Kuigi film oli nii pikk, siis aeg sellega läks kiiresti - hea filmi tunnus. Ja no igati põnev ka.


3. 1917 (2019, Sam Mendes) sõjadraama
George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Richard Madden
Filmist jäi tunne, nagu oleks ise sõjatandril. Hiilgava kaameratööga, kasutab sama nõksu, nagu 4 aasta tagune aasta parim film, sakslaste "Victoria", ehk tundub, nagu kaamera võtaks üles katkematult ühes voos ja montaaži polekski. Steenid ei katke ning ajaliselt on seega filmi tegevustes tegemist ka filmi kestvuse jooksul toimuvaga. Olin lummatud! Huvitav kokkusattumus, et just täna, kui seda oma eelmise aasta lemmikfilmide tabeli tippu avaldan, linastub see film esimest korda ka Eesti kinodes. Kiusatus oleks seda isegi korra veel vaadata, sest detaile ei pruukinud esimese korra suure vaimustusega kõiki märgatagi. Ja kui mõelda laiemalt kõikidele nendele noortele poistele, kes esimesse maailmasõtta kaasati ja seal surma leidsid... Siin saavad 2 noort sõdurit ülesandeks minna vaenlase tagalas asuvate omade juurde ja seal peaks olema ka ühe vend ning anda edasi info, et nad ei ründaks, sest vaenlased on sellest teadlikud ja ootavad ning nõnda saaks neist kiirest kahuriliha. Pidevalt on pinevus, sest neid ennast varitsevad igasugused ohud, aga ka sellepärast, et kas nad ikka jõuavad teatega kohale õigeks ajaks.


2. Werk ohne autor / Never look away (2018, Florian Henckel von Donnersmarck) ajalooline põnevusdraama
Tom Schilling, Sebastian Koch, Saskia Rosendahl, Paula Beer
Ilusa pildikeelega saksa film, ühelt lemmikult saksa režissöörilt. Sakslased saatsid selle filmi ka (kui parima Saksa filmi eelmisel aastal) oscaritele ja film kandideeriski lausa kahele - lisaks parimale võõrkeelsele filmile, ka kaameratöö eest, mis on mitte-ingliskeelsete filmide puhul üsna haruldane. Lugu jutustab ühest Ida-Saksa kunstnikust, kes põgeneb Lääne-Saksamaale, aga natsi-aastate lapsepõlv ei lase endast lahti. Varsti kohtab ta kunstikoolis üht kena tüdrukut, kelle isa on doktor... Tüdrukuga tekib armastus ja hiljem nad ka abielluvad, aga see, millega tüdruku isa on natside ajal hakkama saanud ja mida ta teeb oma tütrele, see on sõnulseletamatu! Miski ei jää tegelikult saladuseks, sest kus tegijaid, seal nägijaid. Lisaks kogu see kunstnikuhinge haprus, ent sellest hoolimata vaikne, aga tugev võitlus ka läbi oma kunsti nende painavate deemonitega. Ilus pildikeel ja hirmus sisu ning ilusa hingega noored ja koleda hingega natsid kokku annavad ühe võimsa ja elamusliku filmielamuse. Vapustav film ja kuni novembrini, mil nägin nr.1 filmi, olin veendunud ja rahul, et see ongi minu aasta lemmik! Aga võta näpust... siis tuli see pauk -

1. Jojo Rabbit (2019, Taika Waititi) sõjakomöödiadraama

Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Rebel Wilson, Sam Rockwell, Stephen Merchant
Paar aastat tagasi oli üks aasta lemmifilme Stalini Surm, ehk Death of Stalin. Teatavas mõttes on see samasse žanrisse liigituv - komöödia tõsistel teemadel. Minu jaoks oli see aasta oodatuim film ja nagu näha, siis ootus igati õigustas end (kuigi tihti ju ootad üle ja siis pettud, aga seekord ilmselgelt mitte!). Ühest küljest kreisi film, nagu Taika Waititilt juba ootakski, aga teisalt on see ka nii Tarantinolik. Isegi kogu see värviküllus. Igatahes on Waititi tõusnud selle filmiga üheks selliseks filmilavastajaks, kelle filme nüüdsest edaspidi ootan kohe erilise huviga. Vaatasin filmi Los Angelesis, ühes maailma parimaks tituleeritud kinos (pizzat mugides) ja kindlasti tõstis see filmi elamuslikku väärtust veel omakorda, aga olen veendunud, et film oleks nii ehk naa minu aasta lemmikfilm - see teema juba - natsid ja juutide varjamine - üks huvitavamaid ja hingeminevamaid... ning nii osavalt, maitsekust kaotamata segada seda komöödiaga - tase! Sisu kohta ei tahaks väga palju reeta, aga kui ühe lausega kokku võtta, siis: Väike poiss (hitlerjugend wannabe ning isegi Hitlerist ettekujutatavat sõpra omav) avastab, et tema ema varjab nende kodus juuditüdrukut ja tema maailm saab ümber paisatud kui ta selle tüdrukuga sõbraks saab. Mänguline, humoorikas, põnev, heade näitlejate heade rollidega, nõelterava stsenaariumi ja ilusa pildikeelega - no mis sa ühelt healt filmilt veel ihakad?! Minu 2019.aasta lemmikfilm!


----

Parimad meespeaosad

20. Roman Griffin Davis - Jojo Rabbit
19. Sorry we missed you - Kris Hitchen
18. Uncut gems - Adam Sandler
17. Pain and glory - Antonio Banderas
16. Beautiful boy - Steve Carell
15. Custody - Thomas Gioria
14. Stan & Ollie - John C. Reilley
13. Detainment - Ely Solan
12. 1917 - George MacKay
11. Custody - Denis Menochet
10. Vice - Christian Bale
9. Once upon a time in Hollywood - Leonardo DiCaprio
8. Tõde ja õigus - Priit Loog
7. Beautiful day in the neighborhood - Tom Hansks
6. Lighthouse - Robert Pattinson
5. Irishman - Robert De Niro
4. Marriage story - Adam Driver
3. Lighthouse - Willem Dafoe
2. Ford v Ferrari - Christian Bale
1. Joker - Joaquin Phoenix


Parimad naispeaosad

20. Beanpole - Vasilisa Perelõgina
19. Harriet - Cynthia Erivo
18. Sorry we missed you - Debbie Honeywood
17. Souvenir - Honor Swinton Byrne
16. Queen of hearts - Trine Dyrholm
15. After the wedding - Michelle Williams
14. Booksmart - Beanie Feldstein
13. Knives out - Ana de Armas
12. Vita & Virginia - Elizabeth Debicki
11. Mademoiselle Paradis - Maria Dragus
10. Vita & Virginia - Gemma Arterton
9. Beanpole - Viktoria Mirošnitšenko
8. Little women - Saoirse Ronan
7. Can you ever forgive me? - Melissa McCarthy
6. Wildlife - Carey Mulligan
5. Mary, queen of scots - Saoirse Ronan
4. Bombshell - Charleze Theron
3. Ben is back - Julia Roberts
2. Judy - Renee Zellweger
1. Marriage story - Scarlett Johansson


Parimad meeskõrvalosad

20. Rohelised kassid - Andrus Vaarik
19. Marriage story - Alan Alda
18. Little women - Timothee Chalamet
17. Marriage story - Ray Liotta
16. Knives out - Daniel Craig
15. Souvenir - Tom Burke
14. Jojo rabbit - Taika Waititi
13. Jojo rabbit - Sam Rockwell
12. Ad Astra - Tommy Lee Jones
11. Rohelised kassid - Mait Malmsten
10. Can you ever forgive me? - Richard E.Grant
9. Wildlife - Jake Gyllenhaal
8. Vice - Sam Rockwell
7. Ford v Ferrari - Tracy Letts
6. Little women - Tracy Letts
5. Never look away - Sebastian Koch
4. Irishman - Al Pacino
3. Bombshell - John Lithgow
2. Tõde ja õigus - Priit Võigemast
1. Irishman - Joe Pesci


Parimad naiskõrvalosad

20. Once upon a time in Hollywood - Margot Robbie
19. Red Joan - Judy Dench
18. Jaik - Tiina Tauraite
17. Marriage story - Laura Dern
16. Souvenir - Tilda Swinton
15. Report - Annette Bening
14. Downton Abbey - Maggie Smith
13. Jojo rabbit - Scarelett Johansson
12. Vice - Amy Adams
11. Guernsey Literary and Potato Peel Society - Penelope Wilson
10. Boy erased - Nicole Kidman
9. Tõde ja õigus - Maiken Schmidt
8. Kursk - Lea Seydoux
7. Bombshell - allison Janney
6. Little women - Florence Pugh
5. Bombshell - Nicole Kidman
4. Bombshell - Margot Robbie
3. Little women - Meryl Streep
2. Promise at dawn - Charlotte Gainsbourg
1. Tõde ja õigus - Ester Kuntu


Kõikide aasta jooksul nähtud eesti filmide edetabel:

Hinnang 2-:
16. Skandinaavia vaikus
15. Klassikokkutulek 3: Ristiisad
14. Surematu

Hinnang 2
13. Vanamehe film

Hinnang 2+
12. Tõnis Mägi. Vaikus valguses

Hinnang 3-
11. Ott Tänak - the movie

Hinnang 3
10. Kõhedad muinaslood

Hinnang 3+
9. Kas pead hakkavad veerema?

Hinnang 4-
8. Aasta täis draamat
7. Klassikokkutulek 2
6. Jaik
5. Ükssarvik
4. Johannes Pääsukese tõeline elu
3. Rohelised kassid

Hinnang 4
2. Marju Lepajõe. Päevade sõnad

Hinnang 4+
1. Tõde ja õigus


Pöffil nähtud filmide paremusjärjestus:

17. Hidden life
16. Skandinaavia vaikus
15. Surematu/Immortal
14. Moneychanger

13. Ott Tänak - the movie
12. Cave
11. Dreamland

10. Gutterbee
9. Corpus Cristi
8. Ema
7. Truth

6. Ükssarvik
5. Papicha
4. Antigone

3. Kingmaker
2. System crasher
1. Portrait of a lady on fire


Aasta parimad dokfilmid

20. Marju Lepajõe. Päevade sõnad
19. For Sama
18. Life overtakes me
17. Cold case Hammarskjöld
16. Kingmaker
15. Great hack
14. Apollo 11
13. One child nation
12. German life
11. Crime + punishment
10. Honeyland
9. In the absence
8. Maiden
7. Period. End of sentence
6. Accountant of Auschwitz
5. Free Solo
4. Leaving Neverland
3. Biggest little farm
2. American factory
1. Pick of the litter


Aasta parimad multikad

10. Grinch
9. Frozen 2
8. How to train your dragon 3
7. I lost my body
6. Secret life of pets 2
5. Lion King
4. Toy story 4
3. Klaus
2. Incredibles 2
1. Missing link


Aasta parimad mitte-ingliskeelsed filmid

20. Marguerite (prantsuse)
19. Tuntematon mestari (soome)
18. And then we danced (gruusia)
17. Dronningen (taani/rootsi)
16. German life (saksa)
15. Honeyland (makedoonia)
14. Bacurau (portugali)
13. Dolor y Gloria (hispaania)
12. Systemsprenger (saksa)
11. Portrait of a lady on fire (prantsuse)
10. Baby Jane (soome)
9. Dõlda (vene)
8. Skjelvet (norra)
7. Jusqu'a la garde (prantsuse)
6. Farewell (hiina)
5. Climax (prantsuse)
4. Tõde ja õigus (eesti)
3. Parasite (korea)
2. La Promesse de l'aube (prantsuse)
1. Werk ohne autor (saksa)


Kõige rohkem kahju, et nägemata jäid 2019 aasta jooksul:

25. Death and life of John E.Donovan
24. Just mercy
23. True history of Kelly Gang
22. Loro
21. Kill team
20. Where is Anne Frank?
19. Synonyms
18. Sink or swim
17. Waves
16. Queen & Slim
15. Good liar
14. Mademoiselle de Joncquieres
13. Clemency
12. About endlessness
11. X&Y
10. Matthias & Maxime
9. Reconstructing Utoya
8. Honey boy
7. Cats
6. Les Miserables (2019a. prantsuse film)
5. Officer and a spy/J'accuse
4. Those who remained
3. Painted bird (oli pöffil, aga nendel päevadel ei saanud minna)
2. Richard Jewell
1. Dark waters

Kommentaare ei ole: