esmaspäev, 28. jaanuar 2019

2018 Teatriaasta Tipud. 2.osa - TOP 100 parimat teatrielamust - Edetabel


3 suurimat sündmust minu jaoks, millega möödunud TEATRIAASTA ajalukku läheb on muidugi NO-teatri hüppamine ühe hooga NO30lt NO00le, EV100 "Sajandi lugu"-sari, mille teatrid ilusti "tulevikku" välja viisid ja lisaks rikastasid oma repertuaare ka muidu mitmete väärt EV100ga sobivate lavastustega ning kolmandaks - isiklikus plaanis - ma pole kunagi nii palju ühe aasta jooksul erinevaid lavastusi näinud! Neid kogunes ajavahemikul 1.jaanuar kuni 31.detsember kokku peaaegu 200!!! Täpsemalt 181 ning kokku kirjutasin enam kui 250 lühemat või pikemat teatriga seotud teksti!

Sellise mahu pealt on muidugi kokkuvõtteid eriti raske teha - läbimõtlemist on väga palju. Teisalt on niipaljude erinevate lavastuste nägemine suure pildi tunnetuse tekkimise mõttes adekvaatsem. Ja suures pildis võiks teatriaasta kohta öelda seda, et see oli üpris ühtlaselt tugev. Läbikukkumisi ning pettumusi oli vähe ning tegelikult sellist keskmist ja alla keskmise teatrit oli samuti võrdlemisi vähe. Teisalt jälle säravaid tähti oli ka väga vähe. Suuremas osas selline hea, tugev eesti teater, mis annab küll elamuse, aga samas väga palju ei vapusta, ega raputa. Ühtegi sellist 5+ hinnanguga teatrielamust, nagu aasta varem sai Eesti Draamateatrist "Ivanov"ist või Tartu Uuest Teatrist "Praktiline Eesti ajalugu" ma sellel aastal ei saanud. Täpsemalt öeldes, isegi puhast "5" hinnangut ka keegi minult seekord ei pälvinud, kuigi 5 miinusega jalutavad sellel aastal teatriajalukku 6 teatrielamust, mille väärtus võib ajas ka miinuse kaotamise pälvida. Seevastu avastasin teatriaasta jooksul palju rohkem tantsuteatrit ja venekeelset teatrit kui kunagi varem ja mõlemast leidsin üllatusi ja avastusi. Vene Teatri 2 lavastust on minu aasta TOP20s sees! Vanemuine, Tartu Uus Teater ja Tallinna Linnateater on samuti 2 või enama tükiga esindatud 20 suurima teatrielamuse seas. Väga kõrgelt võib leida ka peamiselt lastele mängivate teatrite - NUKU ja Piip ja Tuut Teatri noortele ja täiskasvanutele mõeldud lavastused. Samuti leiab 100 parima seast mitmeid uusi teatrite ja koosluste nimesid. Kõik mis mahtusid 100 sekka on minu arvates vähemalt mingis mõttes vaatamist väärt. Peaaegu teised 100 jäid ju nö. joone alla ja siia tippude sekka ei mahtunud (sh. mõnede teiste inimeste meelest head ja väga head tükid nagu "Workshop", "Miljoni vaade", "Jaanipäev", "Preili Julie", "Kuningas Lear", "Ilmavõõras", "Kihnu Jõnn", "Kõnts", "Öö lõpp", jne... millest ma leidsin küll häid komponente kuid tervikuna minule siiski nii suurt elamust ei pakkunud või ei saanud ma lihtsalt neist aru või suisa ei meeldinu kohe üldse või läks nässu just tookord kui mina seda sattusin nägema)! Huvitav on tõdeda ka seda, et TOP20st on vaid 7 nähtud Tallinnas! Teatri mõttes ja eriti HEA TEATRI mõttes ei ole me üldsegi pealinnakesksed! Täpselt sama palju tippe, ehk 7 sai nähtud Tartus! Lisaks on kaardil Lääne-Virumaa, Võrumaa, Pärnumaa, Ida-Virumaa ning Eestimaa süda Järvamaal - Paide! TOP50 seest leiab ka Viljandimaa, Põlvamaa, Saaremaa ja Harjumaa!

Toon need aasta parimad ära edetabelina, ehk lähtudes sellest, mis kõige sügavama mälestuse jätsid, millele peale etendust kõige rohkem olen järele mõelnud, mille nägemata jäämisest oleks mul kõige rohkem kahju ning muidugi kunstilise terviku lähtekohast vaadatuna, mis üllatasid, mõjusid ning imetlema panid kõige rohkem. Nõnda sai see tabel kokku. Iga nimetuse olen läbi mõelnud ja kaalunud ning see asukoht siin tabelis kehtib nüüd ja praegu. Aastate pärast ilmselt on mõned tugevamalt meeles ja mõned hakkavad mälust kiiremini kaduma ning nõnda võivad tõusta pinnale veel mõned tipud, aga neid "tabeleid" olen ma koostanud juba eelmise sajandi viimase kümnendi keskelt peale ja need mis on "tippudes", need kipuvad sinna tippu ka jääma aastakümnete pärast.

Veel tuleks ära mainida, et möödunud aastal jäid mul ka mitmed uuslavastused nägemata, polegi ju võimalik kõiki neid ligi 300 lavastust kellelgi ühe aastaga ära näha, aga kõige rohkem usun, et kui ma oleksin neid näinud, siis leiaks siit tabelist ka "Muna", "Vanahunt", "Olmeulmad 2", "Kirsiaed"(VHK oma)ja "Hingede öö". Nende nägematajäämisest on mul kõige rohkem kahju. Ka varasematest aastatest on mul mõned, mida tahaks pagasist puudu, nagu näiteks "Kopsud".... Samas mul endal õnnestus näha näiteks Andres Tabuni ja Andres Lepiku Peter Quilteri kirjutatud ja juulis esietendunud "Draamakuninganna", mille kohta ma pole suutnud leida ühtki teist arvustust, peale minu enda instagrammi jutu.

Tegelikult on selliste "kokkuvõtete" tegemine minu jaoks mänguline ja vahva. Teen neid täie tõsidusega, aga ei kutsu üles neid liialt tõsiselt võtma. Kõigil on lõppude lõpuks oma maitse ja see siin on minu oma. Samas mul on endal mõned tuttavad, kes teatris käivad ning nende maitse päris tihti ühildub minu omaga, seega saan ka mina neilt ikka vihjeid, mida tasub vaatama minna. Minu soovitatud vihjed on seega siin. Kirjutan siia ja sinna max 3 lauset juurde ka, et täpsustada, miks ja kellele ma seda või teist soovitaksin.

Tulemas on veel ka 3.osa teatriaasta kokkuvõttest, kus toon ära erinevate teatris osalevate tööde parimad - lavastajad, näitlejad, kunstnikud jne. Ja kellel on veel lugemata 2018 Teatriaasta Tippude 1.osa, kus on kirjas ei vähem ega rohkem kui tervelt 300 mõjuvaimat/olulisemat mõtet, karakterit, stseeni, lauset, hetke, situatsiooni või kujundit, siis selle leiab klikkides siia!

Aususe mõttes mainin ära, et neist järgnevast 100st TIPUST vaatasin teatrite, lavastajate, näitlejate või dramaturgide kutsel 51 lavastust ning absoluutselt kõigi nende 51 kohta on ka ilmunud siin blogis pikem peegeldus (panen lingid pealkirjade alla). Ise ostsin pileti 49-le neist, seega praktiliselt võrdselt ja ei saa just öelda, et eelistaksin ühte või teist - jään igatahes ausaks, muidu poleks kogu asjal ju üldse mõtet. Kõigist kirjutada ei jõua ja seega olen võtnudki selle liini, et kui kutsutakse, järelikult soovitakse vastukaja ning nõnda jätkan ka tulevikus. Instagrammist leiab tegelikult kõikide 10.04-31.12 vahel saadud teatrikogemuste kohta arvamused, aga seal plaanin süsteemi muuta. Pean veel natuke plaani kuidas täpsemalt, aga põhimõtteliselt blogiga sarnaseks. Insta lihtsalt on kiirem, operatiivsem ning tunduvalt-tunduvalt lühema tekstiga. Pole ju tegelikult vaja absoluutselt kõigest ka kirjutada. Erinevates kokkuvõtetes mainin pealkirjad siiski ära... nagu siingi tabelis. Muu elu tahab ju ka elamist ja teised hobid tegelemist. Aga mis siin ikka pikalt plärada - nagu ütles Alfred Hitchcock:
"Mis muud see teater on kui elu, millest igavad kohad on välja lõigatud", seega lähme teatri juurde!

2018 Teatriaasta Tipud - teatrielamuste TOP100!


HINNANG 3+


100. Offline - Piip ja Tuut Teatri projekt
Noortekas, mis on tehtud ja mängitud kirega. Noored räägivad noortele noorte keeles, aga pakub ka vanematele põnevust.

99. Suvepäev - Salme Teater
Harrastusteater, mis on vägagi professionaalne. Mrožeki läbikomponeeritud tekst.

98. Sofia - Eesti Noorte Muusikaliteater
Andekate noorte heliloojate, lauljate ja tantsijate kodu Türil, mis pakkus üllatavalt proffi tulemust. Laulude nimekiri oli pikk ja üks parem kui teine ning väga hästi esitatud-lavastatud. Vääriks suuremat tähelepanu.

97. p(ÖÖ) - NUKU
Vahva uneeelne mäng. Lustimist ja pimeduse kartmisest ülesaamist.

96. Pelgan iga vihmapiiska (SentiMentaalne tants) - Eesti Draamateater

95. #kaotamindära - VAT Teater

94. Transiit. Peatage muusika - R.A.A.A.M.

93. Elias maa pealt - NUKU
Visuaalselt väga fantaasiarikas, värske ja võrdlemisi tõsine ning põnev, riivamisi jõululugu.

92. Lohe needus - Eesti Draamateater

91. La La Wonderland - La La Ladies teatriprojekt
Täiega fun, suvine õuetendus, kus 3 head lauljat osutusid ka vahvateks näitlejateks. Lisaks 3 "lady"le ka 1 mees kampa võetud ning hea lavastaja on kogu asja üllatavalt kõrgetasemeliseks meelelahutuseks sidunud.

---
90. Avameelselt abielust - Oma Lava

89. Draamakuninganna - Teater Karahvin

88. Tunnike rahu - Eesti Draamateater

87. Blow-up - VAT Teater

86. Krõll - NUKU
Vana hea Ellen Niidu lugu on eelkõige lastele, aga tegelikult sobib ka ideaalselt täiskasvanutele nö. kontorimuusikalina. Väga äge räpp on seal ka!

85. Juveliiri juubel - Karlova Teater
Teater pigem vanemale inimesele, britilik, kuninglik, tavaliste inimeste suured rõõmud ja veelgi suuremad mured.

84. John - Tallinna Linnateater

83. Oodates - Movement in Principles
2 endist tipptantsijat, kes tahavad ka "endistena" tantsida, sest kui juba korra tants on elu, siis elu on tants. Vaimustav valguskujundus!

82. Vedelvorst - Endla

81. Pilvede värvid - Estonia

---
80. Bella figura - Eesti Draamateater

79. Piip 20 Tuut juubeldavad - Piip ja Tuut Teater
Piibil ja Tuudul oli juubel ja seda tähistati hästi kokkulavastatud lõikudega erinevatest etendustest. Trikke ja tralli ja laule ja kõige tipuks pakuti veel sünnipäevakooki ka!

78. Väike jumalanna - EMTA/Eesti Draamateater

77. Medeia - Vanemuine
Stiilne lavastus, millest saadud elamus on hakanud alles hiljem mu sees omasoodu kasvama ja arenema edasi. Vinged kostüümid, valus sisu. Antiik.

76. Kostja ja hiiglane - R.A.A.A.M.

75. Meretagune paradiis - Kuressaare Linnateater
Saaremaal lahtihargnev lugu saarlastest ja sinna saabuvates uussaarlastest. Ilus kunstnikutöö ja laulud.

74. Armastus on ajaviide - Tuulekell

73. Naine merelt - Ugala
Klassika, mille esteetika on huvitavalt omapärane, sisaldades aasta lemmikut kosimistseeni. Pisut müstiline ka.

72. Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad - Tallinna Linnateater


Siit edasi HINNANG 4-


71. Romeo ja Julia - Vanemuine
Prokofjev ja Vanemuise priima-balletitrupp ning muidugi Shakespeare, aga väga uvitava uue nurga alt jutustatud!

---
70. Elamise reeglid - Vanemuine
Peaaegu, et tüüpiline briti komöödia, aga siiski mõnede nõkside pärast täiesti omamoodi. Hea, lihtne ja lõbus meelelahutus, mida on võimalik tarbida eriti palju kaasa mõtlemata, kasvõi pärast tööpäeva, aga mõnusalt sobib ka lõbusaks nädalalõpuõhtu veetmiseks.

69. Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas - Estonia/Kanuti Gildi Saal/MIM Project

68. Preili Landskrone ja härra Pilstickeri armastuslugu - Piip ja Tuut Teater
Nunnu armastuslugu sellest kuidas tekkisid 2 torni linnamüürile. Muhedalt Piibi ja Tuudu mängituna. Lisaks natuke muusikat muidugi ka.

67. Kaitseala - Paide Teater
Eriline võimalus tutvuda Paide boybandiga, eriline võimalus kogeda üht päris isemoodi formaadiga teatrit ja kirsina tipul üks Grete Jürgensoni isiklik(?) lugu, mis mõjub kohe eriti.

66. AK-47 - Vanemuine
Reimo Sagori autorilavastus, mida autor ka ise esitab. Sõjaväest ja sõja väest. Ja inimesest seal ees, sees ja vahel.

65. Vaim masinas. G. F. Parrot - Vanemuine
Praktiliselt monolavastus, teadusest ja ajaloost. Merle Jääger on üks äge "mees"!

64. 12 vihast - EMTA/Paide Teater/Tartu Uus Teater

63. Elu on parim meelelahutus - Komöödiateater

62. Meistrite liiga - Ugala
Lulli ja Peetri show - pensionäridest näitlejatest ning neid ümbritsevates inimestest ning omavahelisest keemiast.

61. Elu ja armastus - Endla

---
60. Kriidiaed - Eesti Draamateater


Siit edasi HINNANG 4


59. Suur maailmateater - Theatrum

58. Kas kalad magavad? - VAT Teater

57. Noad kanade sees - EMTA

56. Lõikuspeo tantsud - Rakvere Teater
5 õde - nende armastused ja rõõmud, armastusetused ja valud.

55. Ei tao - Kinoteater

54. Savoy ball - Estonia

53. Rõud trip - Improteater Impeerium

52. Noored hinged - NUKU
Tammsaare. Noored hinged otsimas armastust ja iseennast.

51. Lovesong. Ühe armastuse lugu - Ugala

---

TOP 50


50. Lõvi Lõrr ja jänes Jass - Piip ja Tuut Teater
Maailma armsamad klounid mängivad lõvi ja jänest ning jutustavad peaaegu kõik lood mängides ette Olivia Saare raamatust, muidugi omal Piibi ja Tuudulikul moel ja lisanditega. Seda vaadates ei hirnu mitte ainult herneks vaid ka ohhootab oaks! :)

49. Väike Gavroche - NUKU
Meeldejääv stompimine, aga lugu on ju Victor Hugo klassika - Hüljatud lastele. Ilus ja võimas. Nukud ka laval!

48. Emmanuelle'i jälgedes - Tartu Uus Teater

47. Kratt - EMTA/Tallinna Linnateater

46. Keisri hull - ERMi Teater

45. Tähtede seis - Ugala
Üsna erilise ülesehitusega. Puzzle, mille tükid tuleb endal kokku panna. Sellest puzzlest paljastuv lugu on ilus ja kurb.

44. Madu oma rinnal - Kuressaare Linnateater

43. Kui ühest rinnast kaks me nutsime - Tallinna Kirjanduskeskuse teatriprojekt

42. Hipide revolutsioon - Ugala/R.A.A.A.M.

41. Gulliveri reisid - NUKU
Võimas, võimas hiiglaslik Gulliver! Üldse kogu kunstnikutöö, mäng ja lavastus. Viinistu kõrge laega saal andis selleks kõigeks nii võimalused kui ka erilised mõõtmed.

---

TOP40


40. Väikekodanlased - Eesti Draamateater

39. Kuni ta suri - Rakvere Teater
Kammerlik, soe, pisut kurb, pisut naljakas draama tavalistest inimestest, kes nagu me kõik, oleme omade kiiksudega. Mõnedel on lihtsalt need iseärasused vanusega võimendunud.

38. Don Juan - Vanemuine
Võimas  ja eriline balletilavastus Vanemuise tipptrupilt! Sabaga saatan ja imekaunis viiuldaja ning muidugi Don Juani seiklused ja kõk need imekaunid naised.

37. Metsa forte - Eesti Draamateater/NargenFestival

36. Ristumine peateega - Kukruse Polaarmõisa Teater
Väga sobiv mängukoht just selle loo tarbeks ning eriline lavastus ja mõnus mäng - kõik tekitas kokku vana tuttava väga õnnestunud uue tulemise.

35. Mowgli - Must Kast
Džunglimäng Lõuna-Eesti suvekuumuses - looduses, looduslikul laval - väga õnnestunud ja äge tervik.

34. Faust - Vanemuine
Goethe seikluslik tragöödia klassika hinge saatanale müüvast teadlasest on imeilusa ja elava lavastuse saanud.

33. Südames sündinud - TAI ja tarkvanem.ee teatriprojekt
Kurvad ja õnnelikud lood "südames sündinud" lastest ja nende vanematest. Emotsionaalne - ei ainsatki kuiva silma saalis -tükk, mis ei jäta külmaks mitte kedagi.

32. Väike prints - EMTA/Tallinna Linnateater

31. Morten Mortensoni aed - Teater Kelm
Vallatu ja kelmikas! Morten pole suu peale kukkunud, aga võib-olla millegi muu peale :) Lõbu laialt ja mäng ning tekst on esmaklassiline.

---
30. Enne meid oli veeuputus - NUKU/Vaba Lava
Eesti 80ndad ja tsipa 90ndate algust ka. Õismäe ja lapsepõlv. Uue aja tuuled, mis praeguseks on juba vana aja mälestused.

29. {Sajandi lugu}: Puudutada kuud - Rakvere Teater/Fine5
Draama- ja tantsuteatri ülimalt õnnestunud sümbioos. Eesti 90ndad ja muutuste tuuled on kõik segi paisanud ning inimesed otsivad, otsivad, otsivad kuhu minna, kuhu jõuda, kuhu edasi...

28. Prohvet - Must Kast
Inimkonna lugu 10 peatükis, aga samaaegselt mitmel tasandil. Palju olulisi teemasid ja prohvetlikku sõrmevibutust, aga ka palju head huumorit. Autoriteater.

27. Pluss Contra - Improteater Impeerium

26. Mees, kes teadis ussisõnu - Vanemuine
Pepeljajevi lavamaailm oma tantsude ja kiiksudega, millele Kivirähki tekst on andnud omalt poolt põhjakiiksud juba niigi ette. Sedapuhku on muinas-Eesti plastist ja mets valge. Ning muusika pigem tulevikust.

25. Pilgatud pimedus - VAT Teater
Eesti sõdurid džunglis missioonil. Karm, aga humoorikas, sürr, aga ägedalt äratuntav. Seiklus nagu filmis, ainult et teatrilaval.

24. Isamaa pääsukesed - Eesti Draamateater/NargenFestival

23. Hullemast hullem - Rakvere Teater
Kreisi komöödia harrastusteati trupist, kellel üht kriminaalset lugu mängides läeb kõik nässu, mis nässu võib minna... aga see ajab lausa luksumiseni lõkerdama.

22. Märter - Endla

21. Sweeney Todd - Vanemuine
Muusikal, mis on paljudele ka filmist tuttav, aga teatrilaval on see vahetum ja vahedam. Tipptrupp, millest leidub mitmeid aasta tipptegijaid. Õõvastavale kättemaksuloole kauba peale kostüümid, tantsud ja Lauri Saatpalu vingelt vastik vanamees.

-------

TOP 20!!! 

Ehk need Eesti teatriaasta KÕIGE magusamad marjad!


Ühtlasi siit edasi HINNANG 4+


20. RICHARD³ - EMTA/TÜ VKA/EKA/PAIDE TEATER (lavastaja Jan Teevet)
Vaimustav lavastusideede ilutulestik. Vana Billy lugu on keeratud modernseks, aga midagi olulist pole kaotatud, pigem võidetud juurde.

19. RICHARD III - VENE TEATER (lavastaja Sergei Potapov)

18. CALIGULA - MUST KAST (lavastaja Lennart Peep)
Äge müramine, mis tõmbas magnetina antiiksesse aega kaasa. Poroloonist lava ja verised mahhinatsioonid ning psühholoogilised mängud. Karm, aga lõbus ka.

17. MIDAGI TÕELIST - VANEMUINE (lavastaja Andres Noormets)
Aasta kõige põnevam lugu teatrilaval. Aasta kõige parem uus Eesti algupärand. Tegelikult vaid kahe näitleja jutustusena, aga samas nagu kõige ägedam action!

16. STIILIHARJUTUSED - TÄHESÕJAD (lavastaja Eva Koldits)

15. UNUSTA/UNISTA - TARTU UUS TEATER (lavastaja Ingmar Jõela)
Eriline lugu, erilises kohas, eriliselt mängitud - tulevikumaailmast, kus kriminaalid on võimalik normaalseteks opereerida... Robotid teevad paljud tööd ära, aga mõnedel neist võivad bugid ka olla. Mõned inimesed on ka bugidega - hullud ja kõikvõimalike kiiksudega segased, kellel kruvid logisevad...

14. TSAAR SALTAAN. ÜLEKÜPSENUD MUINASJUTT - EMAJÕE SUVETEATER (lavastaja Kaili Viidas)
Fantaasirikas lavastus 3 ägeda õekesega ja 3 toetava muusikuga ning siis veel üks mustas ringi tuiskav kratilaadne tegelinski. Detailirohke ja need detailid on suuremas osas tõelised huumoripärlid.

13. KUU AEGA MAAL - VENE TEATER (lavastaja Filipp Loss)
Imeilus Turgenjevi lavaletoomine, ainult et selleks lavaks on Sagadi mõisa park.  Romantiline ja dramaatiline, kohati ka koomiline, aga igas hetkes väga stiiline ja klasnõi!

12. SEITSE VENDA ehk UURALI KAJAKAS - ERMi TEATER (lavastajad Katrin Pärn/Janek Savolainen)

11. 33 VARIATSIOONI - VANEMUINE (lavastaja Heiti Pakk)
Imeliselt hea lavastus, millesse on integreeritud Beethoven ja tema muusika - 33 variatsiooni... Helilooja elulugu oma lähikondsetega ja tänapäeva lugu, kus toimetamas suure klassiku uurija ning temaga kokkupuutuvad lähedased. Noote haiguse teemades, loomise teemadel ja muidugi armastuse teemadel.

10. PAUNVERE POISTE IGAVENE KEVADE - RAKVERE TEATER (lavastaja Urmas Lennuk)

Lennuk on Lutsu Paunvere-saaga kõik kokku kirjutanud üheks lavalooks ning toonud selle lahedalt mänguliselt lavale, kiiksude ja muusikaga.

9. PIKSE PILL - R.A.A.A.M. (lavastaja Damir Salimzianov)


8. MINEKU EEL - TALLINNA LINNATEATER (lavastaja Hendrik Toompere)


7. KREMLI ÖÖBIKUD - TARTU UUS TEATER (lavastaja Robert Annus)


Siit edasi HINNANG 5-



6. ÕHTU ON SALAMERI. EDGAR VALTERI RAHUTU RAHU - MISANZEN (lavastaja Helen Rekkor)


Kolmeks jaotatud, hämmastavalt sisukas ja imeliselt visuaalne lavalugu-rännak koos Edgar Valteriga, Edgari kodule lähedalolevatel maagiliselt ilusate vaadetega maastikul. Lummav, mõjuv ja sisukas.

5. TOOMAS NIPERNAADI - TEMUFI (lavastaja Peep Maasik)

Vana hea Nipernaadi-lugu, aga sedapuhku ilusas rohelises looduses, kus ei puudu ka veekogu (ja sinna plärtsatamised). Visuaalselt ja mänguliselt suur nauding. Lisaks veel ka muusikat ning vembumehe/võrgutaja-masterclass.

4. CABARET SIBERIA - PIIP JA TUUT TEATER/TEATRISTT (lavastaja Lauris Gundars)

Harukordne sümbioos kabareed ja vangilaagrit. Mõjuv ja sügav lugu, mis oma olemuselt on väga kurb, kuid esituslaadilt näiliselt kerge ning isegi lõbus. Elus ilmselt esimest ja viimast korda võimas vaadata teatrit Balti Jaama ootesalongis.

3. KENTSAKAS JUHTUM KOERAGA ÖISEL AJAL - NUKU (lavastaja Sander Pukk)

Dramaturgiline, lavastuslik, mänguline ja visuaalne nauding. Kompleksne lugu on väga komplekselt lavale suudetud seada nii, et kõik need tasandid ja sinkavonka käänud joonistuvad loost välja ning pääsevad mõjule. Omamoodi ju ka kaasakiskuv seiklus, kuid ühtlasi mõtlemapanev draama.

2. PÕHJAS - TALLINNA LINNATEATER (lavastaja Uku Uusberg)


1. KALEVIPOEG - VANEMUINE (lavastaja Karl Laumets)

Nii sobivalt Eesti 100ndal sünnipäeva-aastal, osutus minu teatrirohke teatriaasta tippelamuseks meie oma eepose lavaletoomine. Väärikas ja vääriline lavalugu, mille muudavad elavaks vapustav kunstnikutöö ja vähemalt sama vapustavalt lahendatud rollid. Lisaks muusika, kostüümid ja lavaehitus ning otse loomulikult saagalik lugu ise. Kui kolmas vaatus oleks olnud samal tasemel kui teine, siis oleks see olnud ka tänavuse ainsa puhta 5 ärateeninud teatrielamus. Isegi tõelist 5+ vaimustust pakkus tegelikult kolmest vaatusest keskmine, kuid ka kogu tervikuna, oli see siiski aasta kõige meeldejäävaim, tugevaim ja võimsaim teatrielamus! Mul on siiani kahju, et ma mingil seletamatul põhjusel aplodeerides istuma jäin, kuigi kui üldse, siis just see teatrielamus vääris tänavu seisvaid ovatsioone! Olgu need siis nüüd tagantjärele siinse tabeli esikoha kullasäras üle antud! Braaavo!

2 kommentaari:

Kaisa ütles ...

Ka minu suurim teatrielamus oli möödunud aastal “Kalevipoeg”. Mul on väga hea meel, et juhus mu seda vaatama viis.

Danzumees ütles ...

Oh kui lahe! Mõnus teada, et on teisi ka kellele see korda läks. Minu teatrikaaslasele meeldis, aga tema vaimustuses ei olnud. Ma jäin siiski enda juurde kindlaks - see oli tõeliselt hämmastav kui hästi Laumets selle suutis lavale panna. Nii fantaasiarikas ja hämmastavalt hästi mängitud. Oli tõeliselt "aasta elamus" teatris!