laupäev, 19. jaanuar 2019

Danzumehe-blogiajaloo esimese hääletuse tulemus...


Korraldasin esimest korda siin blogis hääletuse, et teada saada kui pikki PARIMATE tipp-nimekirju aastakokkuvõttes näha soovitakse.

Kokku kogunes 103 hääletajat ning hääled jagunesid järgnevalt:

TOP10 või "nii lühike kui võimalik" 26 häält
TOP20-TOP30 31 häält
TOP40-TOP50 9 häält
TOP100 või "nii-pikk-kui-võimalik" 37 häält

Arvestades seda, et blogist loetakse keskeltläbi 1 kuu jooksul keskmiselt u. 20 000 teksti, rekordarv lugejaid ühel tekstil on üle 5500, aga keskeltläbi loeb ühte teksti 200-1200 inimest (oleneb kui kiitev see tekst on või kui paljud seda jagavad sotsiaalmeedias), see hääletus polnud mobiiliversioonis nähtav ja ka leheküljel avanes vaid teatud kordadel, seega võib selle u.100 vastajaga päris rahule jääda. Arvestades eelmise aastakokkuvõtte edetabelite lugejate arvu, ehk u.1500 erinevat arvutit/nutiseadet, siis pole see ju tegelikult isegi 10%, aga no kõigile lugejatele ei lähegi ilmselt korda kui pikad need nimekirjad on :)

Samas hääletustulemused on üsna võrdsed... Ma ise arvan, et kui loetleda lühem nimekiri, siis saavad need tõelised tipud rohkem tähelepanu. Samas u.10 parimat, küll mitte edetabelina, on läbi aasta blogis paremas tulbas näha. Eks need tõelised tipud tippude seast on ju ka lihtne leida edetabeli tipust...

Ah, mis siin ikka pikalt analüüsida. Igatahes on mu tabelid valmis saamas ning järgmisel nädalal hakkan neid tasapidi eetrisse panema. Tänud kõigile, kes võtsid vaevaks sõna võtta.
Otsustasin selle tabeli põhjal, et teen nagu eelmisel aastal 3 erinevat teatrikokkuvõtet. Kõigepealt toon võimalikult pika nimekirja terve aasta tähthetkedest - parimad stseenid, parimad lavastuslikud trikid, meeldejäävad laused, erilised juhtumid, üllatuslikud lahendused jne. Ei koosta neist edetabelit, vaid pakun loetelu, kogemaks neid tipphetki uuesti lugedes ja silme ette manades, mis on möödunud teatriaastast väärt meenutamist ka tulevikus. Teiseks, nagu hääletustulemuse läbi sooviti - TOP100 aasta parimat teatrielamust (kokku peaaegu 200st erinevast lavastusest, mida aasta jooksul näha jõudsin). Ja kolmandaks lavastajad, näitlejad, kunstnikud, heliloojad, dramaturgid jne, ehk erinevate lavastuskomponentide ja tervikute loojatest parimad. Kuigi ma olen nende "parimate" nimekirjad üleskirjutades võimalikult pikkadeks venitanud, siis avalikus aastakokkuvõttes toon ära erineva pikkusega tabelid - ainult need, mis väärivad tõesti ajaloo jaoks üles tähendamist. Nõnda näiteks kirjutan avalikult siin välja PARIMA MEESPEAOSA TOP34, kokku TOP104st endale üleskirjutatud rollist/nimest ja PARIMA NAISPEAOSA TOP37 kokku TOP77st üleskirjutatud väärt naispeaosa-tööst. Lisaks muidugi TOP alla 30a  ja TOP 60+ vanuses näitlejate rollide edetabelid, parimad valgus- video- ja kostüümikunstnikud...

Olen mõelnud ka pikalt kuidas neid aastatabeleid nimetada, aga kuidagi ei leia head nime. Autahvel on juba võetud, kuigi autahvel see ju oma olemuslikult on. Oscarid ja Tonyd ja muud auhinnad on tihti kellegi nime järgi saanud nime... võiks ju ka jagada Aarneid (Üksküla järgi) või Jürisid (Krjukovi järgi), aga mul pole ju mingeid kujusid, ega kahjuks ka mitte preemiat, mida jagada... kui oleks, siis jagaks :)

Aga enne neid aastakokkuvõtteid veel siiski pisut kannatust, sest täna on Vanemuises esietendus ning küll siis riburada need tipud ka saavad välja hõigatud! Teatriliidu preemiad on tulekul ju alles märtsis...

Veelkord tänud küsitluses osalejatele! Katsun neid tulemusi rakendada selles mõttes, et teen "nii pikad kui vähegi võimalik", aga selleks, et tõesti saaksid vaid parimad välja toodud, siis igal pool kõiki häid ka üles ei loetle, vaid pigem "väga head"!

Kommentaare ei ole: