neljapäev, 17. jaanuar 2019

Piip 20 Tuut juubeldavad - Piip ja Tuut Teater


Tollel päeval, panin ülikonna selga, lipsu ette, rabasin kodust kaasa maailma kolmandaks "suurima" Piip ja Tuut fänni (ma ise olen suurim ja vanim laps teiseks suurem... aga kuna tema ei saanud seekord tulla, siis sai suuruselt järgmine selle au ja rõõmu endale) ning me sõitsime --- GAAAALALE!

Piibi ja Tuudu 20 aasta JUUBELIGAALALE! Assamait kui uhke! Ja uhked olime ka meie ise - võite ette kujutada... tegelikult ei või, sest nii uhkeid te polegi üldse näinud, vohhh!

Maailma nunnumad ja "maailmakuulsaimad klounid, kes on kuulsad ainult Eestis", kogusid kokku näpuotsaga siit ja näpuotsaga sealt oma aastate läbi välja mõeldud trikitamisi ning kokku sai sellest üks suur ja uhke komöödiadraamatsirkusekontserdi ühepajatoit! Nomaeitea... juba mitmendat korda kui Piibist ja Tuudust kirjutan, kipuvad kõik laused lõppema hüüumärkidega... ju ma vist arvan, et muidu inimesed ei kuule või midagi... Või tahan ma ise iga sõna rõhutada neist kirjutades. Sest ma lihtsalt olen niii vaimustuses... absoluutselt iga kord kui neid laval näha on õnnestunud. Nagu mingi eriti haruldane ja eriline loomaliik, mida õnnestub vaid korra elus kusagil paksu katte taga näha...
No nii hull see siiski ei ole... seekord ju küll eriline, sest suurel laval ja suures majas, aga nunnus Piibi ja Tuudu mängumajas näeb ju neid ikka vahetevahel askeldamas veel... Seal mängumajas pakutakse muidu ikka pannkooke, aga seekordsel juubelipidustusel olid lauad lookas muudest (Marek Demjanovi) maitsvatest suupistetest... või noh, mis suupisted need ka olid - restoraaanigurmaaani pidupäev - kõrvitsasupp, pirukad ning muidiugi ka sünnipäevapeole kohaselt - TORT! Ja seda jätkus tervele suurele saalitäiele publikule! Vau! Näen oma vaimusilmas, kuidas kõik te, kes te saali ei mahtunud praegu suud gulpsate ja olete kadedusest rohelillad... jah, oleksin ise ka kui poleks saanud peost osa... Aga õnneks olin ma kohal! Viisin sünnipäevalastele kingi ka! Sest oleme ausad - mis sünnipäev see on kui kinke ei saa... anda :) Eksju!

Aga lavastuse kohta ka ikka mõni sõna...
Vaatasin seal neid kahte, mugistasin omaette (terve etenduse algusest lõouni ja pärast veel takkapihta kah) naerda ja tundsin ülevoolavat rõõmu! Rõõmu selle üle, et ma saan lihtsalt istuda ja vaadata ja vastu võtta seda mõnusat huumorit. Ja mitte ainult huumorit, vaid Piip ja Tuut teevad täiesti arvestatavaid tsikusetrikke! Ja Siim Aimla bändiga musitseeris ja terve saalitäis publikut muudkui rõkkas naerda. Lapsed muidugi eelkõige, aga ega vanemad eriti alla ei jäänud. Oli isegi hetki, mille peale mõni lapsevanem üle saali naerma purskas :)

Piipi ja Tuutu vaadates adud iga ihurakuga... ja eriti südame ning hallide ajurakkudega, et see, mida parajast oma silma- ja kõrvaluukide kaudu endale sisemistesse süsteemidesse lased, on midagi, mis on PÄRIS, midagi milles on kogu hing ja süda ja saba ja sarved õigel kohal. Sedasi lihtsalt Piip ja Tuut on ja nad teisiti ei oskagi kui andes endast kõik ja siis veel natuke...

Gaala-etendus polnud erand. Tore oli meenutada neid nalju ja laule, mis varemalt juba nähtud-kuuldud (oi kuidas ma ootasin ka seda Siimu Hamleti laulu, aga selle kuulmiseks tuleb ilmselt kunagi uuest Hamletit minna vaatama, sest see on kiivalt vaid tolles etenduses peidus), aga siit leidis veel hulga teisigi, mida siiani pole üldsegi õnnestunud kohata. Eriti meeldis näiteks lõpu lisaloona Piibi esitatud minutivalss... pärit etendusest "Ai heit mjuuzik"... mis omakorda lükkus mu "näha-soovide" tippu :) Tükk, kus Piip ja Tuut ei jõudvatki kohale ning nõnda tuleb lavatöölistel - Haidel ja Toomasel - ise näitemäng maha mängida - ainuüksi juba kontseptsioon on lahe! Ja nõnda oli lahe ka kogu "Piip 20 Tuut" juubeldab"! Klounid kisuvad ka vaatajad endaga kaasa laulma, tantsima ning mängima. Ühtviisi lustisid nii lapsed, vanemad kui ka vanavanemad. Mina seekord siis on noorema tütrega, kes muide oli ka VAIMUSTUSES!

Kustumatu mälestus jäi näiteks sellest narritamisest kus ämbrid pandi tissideks :) Akrobaatikast kui Piip seisab ühe jalaga Tuudu reiel ja teisega võtab tuge Tuudu kulklatagant ning mõlemal on käed harali laiali! Vau! Juba mainitud minutivalss ning alati-alati-alati kui Tuut oma Lõrri-lakaga lavale tuleb! Või ka klassikalisem klounaad, kui Tuut jookseb hirmsa hooga ümber laua, kuniks jookseb kõhuli lauale ja lendab üle selle koos terve lauaga kõhuli maha. Piibi laulud... ja veel see kuidas terve saal konna-laulu õppis ning Piip ja Tuut agaralt õpetasid kuniks tõesti kõik see publikumass ja Piip ning Tuut takkapihta koos kogu laulu ettekandsime ja -tantsisime! Ilmselt ei unune ka tomati ja kurgi laul, hernekauna poleemika - Kuidas öelda "Kauna sees" nõnda, et mitte keegi ei mõistaks seda nii, et mitte Leedus, vaid ikka "herne kauna sees" :)

Ja muidugi eriti hellaks teeb südame Piibi ja Tuudu armastus (see on veelgi suurem kui preili Landskrone ja härra Pilstickeri oma). Jah, seda neil teineteisele jagub... Tuut tegelikult kannab Piipi terve see aeg hõlma all oma südames! 💘 Ta näitas meile kõigile seda ka...
Ja nõnda südamesse poevad nad mõlemad kõikidele vaatajatele, kes neid külastavad!

Palju-palju õnne, kallid nunnumeetripurustajad! Pikka, pikka iga ning lõpmata palju põnevaid esinemisi, jõudu-jaksu ja rõõme ja inspiratsiooni ja metseene!  Kallistame!

Hinnang: 4 (Terve puupüstitäis Vaba Lava suur saal oli naeruna ja oma käed surisema plaksutanud enne kui Piip ükskord avavalsini jõudis :) Ja kuna neil peale taustabändiks oleva Siim Aimla trio kedagi rohkem lavale pole panna, siis tuleb kogu show ja tsirkus endal kahekesi ära teha. Sealhulgas kaelamurdvad akrobaatikatrikid ja näiteks ühes stseenis balansseerib Tuut 5m pikkust rehavart oma otsaesisel! Pärast saalist lahkudes kõik ümberringi ahhetasid kuivõrd lahe see kõik oli. Nii armas, et nad meil olemas on - Piip ja Tuut on rahvuslik aare!)


Tekst lavastuse kodulehelt (fotod on mu enda tehtud - telefoniga miljon korda zoomitud ja sellepärast kvaliteet on kehv, aga kuna ei leidnud ametlikke fotosid Vaba Lava saalis toimunud "Piip 20 Tuut juubeldavad" kohta, siis tuli neid siin kasutada):

PIIP 20 TUUT JUUBELDAVAD

Piip ja Tuut panevad esmakordselt ühte etendusse kokku säravaimad hetked oma
20 aasta lavastustest ja teevad 11-22.juulini Eestile tiiru peale. Kokku saavad suured ja väiksed sõbrad, et koos juubeldada.
Esietendus 11.07 2018 Viljandi Kaevumäe laval.
Autorid, lavastajad, näitlejad: Haide Männamäe ja Toomas TrossMuusika autorid: Siim Aimla ja Jarek KasarMuusikud: Siim Aimla ansambel 
Sobib vaatamiseks alates 3. eluaastast.
Etendus on kahes osas ja ühe vaheajaga ning kestab kokku 2 tundi.

PIIP 20 TUUT JUUBELDAVAD
gala, kus astuvad üles maailmakuulsad klounid, kes on tuntud ainult Eestis

Piip ja Tuut panevad ühte etendusse kokku säravaimad hetked oma 20 aasta kahekümnest lavastustest ja teevad pärast päikeselist suvetiiru viimase juubelietenduse. Vaba Laval saavad kokku suured ja väiksed sõbrad, et koos juubeldada. Etenduses mängib kaasa Siim Aimla ansambel. Piipu ja Tuutu näeb kord lavatöölise või Hamletina, siis karu ja põdrana, ooperiprimadonna või koristajana.

Etendus on kahes osas ja ühe vaheajaga ning kestab kokku 2 tundi.
----
Minu nähtud versiooni kohta eraldi:
Galaetendus on stardipauk Piip ja Tuut Teatri VÄIKSELE FESTIVALILE, kus tuuakse vaatajate ette kirev valiku oma lavastustest, mis on lavale jõudnud viimasel kümnendil, vanim 2008.a. ja värskeim 2018.a. Nädala jooksul pakume vaatamiseks seitset eri lavastust sõnadeta pantomiimist koomilise kontserdini, püstijalakomöödiast ise loodud muinasjutuni ja klassikalisest Shakespeare´st kaasaegse algupärandini.
Piip ja Tuut Teatri Väike Festival on oma nime vääriline, sest see on ühe väikese teatri väike teatripidu meie rohkearvulisele publikule. Hea võimalus ka meie uutel vaatajatel teatri tegemistega tutvust teha. Etendusi leidub peredele ja täiskasvanutele. Enamus neist toimuvad kodulaval Piip ja Tuut Mängumajas, kui kavas ei ole märgitud teisiti.

Piip 20 Tuut Teatri VÄIKE FESTIVAL:
3. ja 4.nov. kl 12 SOOLO KAHELE Batida Teater (Taani)
11.nov. kl 14 Piip 20 Tuut JUUBELDAVAD galaetendus Vaba Laval
12.nov. kl 19 Piip ja Tuut PIMEDAS JA TEKI ALL
13.nov. kl 19 AI HEIT MJUUZIK koomiline kontsert
14.nov. kl 19 Piip ja Tuut KÖÖGIS sõnadeta etendus
15.nov. kl 19 Piip ja Tuut HAMLET
17.nov. kl 12 PREILI LANDSKRONE JA HÄRRA PILSTICKERI ARMASTUSLUGU
18.nov. kl 13 ja 15 MINU VANAISA OSKAS LENNATA Energia avastuskeskuses

Piip ja Tuut Teater oli 2014.a. Salme Reegi nimelise teatriauhinna laureaat ja 2018.a. sama preemia nominent. Eelmise aasta Eesti teatristatistika põhjal kogus eraetendusasutustest enim vaatajaid Piip ja Tuut Teater (27 322). Enim külastatud lavastuste nimistus oli „Piip ja Tuut kontserdil“ kõigi Eesti teatrite seas kolmandal positsioonil.

Kommentaare ei ole: