pühapäev, 1. veebruar 2009

Valkyrie / Operatsioon "Valküür" (USA/Saksamaa 2008)

Režissör: Bryan Singer
Stsenaarium: Christopher McQuarrie, Nathan Alexander
Peaosades: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Eddie Izzard, Christian Berkel, David Bamber (Hitler)
Loo lähtekoht: Tegemist on ühe tuntuima, viimase ja ebaõnnestunud Hitleri atendaadi-katsega. Eesvedajaks Kolonel Claus von Stauffenberg. Stauffenbergil õnnestub toimetada pomm ühele nõupidamisele, kus osales ka Hitler. Ise põgenedes sellest majast näeb ta kuidas terve maja "õhku lendab". Jõudes tagasi Berliini teatab ta kõigile, et Hitler on surnud. Sellest aga tuleb suur segadus ning Saksa sõdurite tuleproov, kes usub, kes mitte ja kellel lihtsalt veab ning kellel jälle mitte.

Sellised sõjalis-poliitilised tõsieludraamad on filmidena alati "vähemalt" huvitavad. Ehk visualiseeritakse jupikest ajalugu - kuidas see kõik "võis" juhtuda. Käesolevas filmis järgitakse seda kõike läbi Stauffenberg-i isiku. Ehk film saab juba sellest alguse kuidas ta üldse karjääril tõusis, kuidas teda kaasati Hitleri salamõrva planeerijate rühmitusse. Millised olid tema sidemed teistega, kuidas ta kohtub Hitleriga ning kuidas too temasse suhtus. Olulist rolli mängib loomulikult ka kindral Fromm. Kes oleks küll valmis pooli vahetama, kui ta oleks kindel, et Hitler on "kõrvaldatud". Sellised need olukorrad ja positsioonid tollel ajal olid. Hirmus mõelda, et suurel osal neist olid pidevalt mürgikapslid taskus, et kohe kui toimub vahelejäämine, on vaja teha suitsiid.

Operatsioon "Valküür" (Walküre) tähendas operatiivplaani, mis oli mõeldud Saksa armee reservväele. Sellel oli Hitleri allkiri all ning see oli mõeldud juhuks kui liitlasvägede pommituse tagajärjel peaks tekkima kusagil mingi vastuhakk või mäss või üldine segadus või kui peaks tekkima Sakslaste okupeeritud riikidest sunnitööle toodud miljonite inimeste ülestõus. Irooniline, aga Saksa vastupanuvõitlejate rühmitus tahtis seda hoopis kasutada Saksa linnade ülevõtmiseks, SS-i laialiajamiseks ning Natsi-juhtide arreteerimiseks pärast Hitleri atendaati. Hitler -i tapmist oli vaja, et vabastada Saksa sõdurid oma pühalikust vandest, mille kõik olid andnud. Peale Hitleri võis ainult kindral Fromm (Reservarmee komandör) käskida operatsiooni käivitamist. Seega oli ainult kaks võimalust, kas Fromm kõrvaldada või võita ta oma poolele üle. Fromm, nagu teised vanemohvitserid oli teadlik Hitleri vastastest toimingutest, kuid ta ei osalenud nendes ega ka raporteerinud neist Gestapole.

Tom Cruise ei meeldi mulle näitlejana. Temaga on sama lugu nagu Brad Pitt-iga. Millegipärast naistele nende näolapid meeldivad ja sellepärast teenivad nad üüratuid summasid filmide peaosades. Tegelikult kui täpsemalt vaadata, siis mingit erilist "mängimist" nende rollides tavaliselt ei ole. Ma ütlen tavaliselt, sest mõlema puhul on ette tulnud ka erandeid. Cruise oli tegelikult päris hea minu meelest pisitillukeses rollis filmis nimega "Tropic thunder" ja mõni "erand" on ehk veel kui sügavamalt kaevata tema rollideprismas. Aga muidu ikka selline piiksuva häälega pisike mees, rollist rolli täpselt samasugune ja Valküür ei ole erand. Aga seda parimini säravad suurmeistrid tema ümber. Ja selles filmis on neid ju palju! Eelkõige muidugi Tom Wilkinson Fromm-ina. Siis Bill Nighy kindral Olbricht-ina. Nighy on selles rollis hoopis teissugune kui mina teda olen harjunud nägema. Kenneth Branagh on viimasel ajal kuidagi nii vähe esil, kuigi tema talenti tahaks palju rohkem näha. Samas kõikide ümberkaudsete rollid on nii pisikesed, et päris "rahuldavalt" palju neid ei näegi. Ainukese naisnäitlejana filmis lööb kaasa viimasel ajal karjääri hakanud tegema Hollandi näitlejanna Carice van Houten Shauffenbergi abikaasana. Kuid ka tema ei saa eriti siin "mängida", sest kogu tähelepanu on ikka peamiselt ühel ja ainukesel Tom Cruise -l. Väga tore oli ka Saksa tippnäitlejaid filmis kohata. Pole ju harjunud neid inglise keeles rääkimas näha. Näiteks Das Experiment-ist tuttav Christian Berkel.

See oli mu esimene külastus kinos nimega Rigoletto. Selles saalis on üle 900 istmekoha. Päris võimas ja ilus.

Hinnang: 4- (sellised filmid on harva alla keskmise taseme. Ikka on huvitav kasvõi ajalootunnina vaadata kuidas see või teine asi võis juhtuda. Muidugi on see filmitegijate nägemus, kuid mingit aimu ning oma tõde saab neis kokkuvõttes ikkagi koostada. Mulle meeldis selle filmi võimsus ja mingi selline pildiline ehedus. Kuigi kui Tom Cruise asemel oleks olnud keegi teine ja kui teksti oleks natuke paremini lahti seletatud ja kõik poleks olnud nii lineaarselt ühte liinipidikulgev, siis oleks film võinud olla parem ning huvitavam. Hitlerit on ka kuidagi hirmus filmis kohata. Natsifilmidega on mul alati nii, et ühest küljest kui on juba natisfilm, siis tahaks, et ka Hitler oleks see, teisalt aga tundub ta alati nii õõva-tekitavalt. Miks ta küll neid oma vuntse niimoodi lõikas? Tahtis ta sellega kuidagi eriti erineda? Ta ei saanud ju mõelda peegilisse vaadates, a la "Selliste vuntsidega näen ma küll kenam välja kui ilma või teistsuguste vuntidega". Ei saa aru. Ei tea. Sellepärast ongi vaja vaadata selliseid filme, et kõike teada saaks!)

Trailer:

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tropic thunderis oli jh tom cruise yllatav, ei tundnud teist äragi ja kui sis hakkasin naq vaatama, et vict sis ei suut uskuda algul ;P
ja mudugi Lestati rollis Interview with the vampire, sobis kh talle naq rusikas silmauku ;)
Nu Valkyyrist sis, et sääne mission impossible mees ta siin ikka :D Aga filmi ennast kiidan.