teisipäev, 18. mai 2010

Vanemuise järgmise hooaja uuslavastused

Appi! Vanemuine on hulluks läinud! 17 uuslavastust järgmisel hooajal... Kas kvantiteet tapab kvaliteedi? Samas kui on niiiiiiii palju, no siis peab ju ka midagi head olema?

Mina kindlustasin juba mõned ära... näiteks nagu Sofi Oksaneni "Puhastus"-e ja Anu Lambi tõlgitud Shaefferi... ja isegi Pakk-u "Kaos"... mis küll hiljem selgus, on "Paanika"-ga triloogias, aga Paanika minule ei meeldinud... noh vähemalt on sedapuhku "naised"... loodatavasti siis ka sisukam? Lavastaja ka seekord teine. Huvitav, et Paanikat peab Vanemuine ise Draamaks, aga Kaost Komöödiaks... ehk žanr ka teine... Kuna näitlejad pole veel teada, jääb ainult loota, et Liisa Pulk on üks nendest ja Külliki Saldre teine Elviste, Jääger või Soomets kolmas... noh, kuna ma ei tea, mis vanuses need naised seal on, siis lihtsalt loobin huupi oma Vanemuise lemmikuid... :)

Igatahes on kindlasti kavas anda endast parim, et jõuda vaatama ka Quevedo, kus külalisena teeb kaasa ka Üllar Saaremäe. See Unduski võidunäidend on üllataval kombel siiani lavastamata! Natuke huvitav on ka "Vihmamees"...Lavastajaks ju perfektsionist Malvius ise. Tema lavastused on tihti vaatamist väärt. Tommingas ka veel osalemas, nagu Quevedoski. Kuigi film on siiani meeles ja Tartusse sellepärast spetsiaalselt vist kah sõitma ei hakka, kui just eriliselt positiivset kära ei kostu. Kuna Huntluts minule meeldis, siis võibolla vaatan ka Tabamata ime uusversiooni selles valguses ära. Aga sedagi ehk ainult juhul kui Tallinnasse tulevad. Olmaru, Tommingas ja Saldre ja mitu muud head tegijat näitlemas...

Härra Amilcar-i Ükskülaga versioon meeldis kunagi vägaväga. See oli päris huvitava sisuga ja lisaks esmasklassiliselt näideldud - Noorsooteater oli vist, kui ma ei eksi. Ei tea, kas julgebki oma mälestust rikkuda. Kui rikun, siis küll sellepärast, et Liisa Pulk on osalemas. Ott Sepa monotükki "Rumm ja viin" tahaks ka kindlasti näha. McPherson on küll nii ja naa, aga kogu pakett tundub piisavalt huvitav. Heliseva muusika lasen küll sedapuhku endast mööda. Ei ole Vanemuine ennast muusikaliteatrina muidu õigustanud, kui erandina Ojasoo superlavastus "Ruja"... Erilised pettumused on olnud "Sugar" ja "Ämbliknaise suudlus".

Nii lahe, et ometi on üks Eesti teatritest julgenud võtta kätte Oksaneni "Puhastus"-e. Ja eriliselt hea meel on, et Marje Metsur ja Liisa Pulk on osades. Sedapuhku tõlkijaks Kalju Kruusa... tal nii põnevad luuletused endal, et päris huvitav, millise tõlke teeb! See tükk on kahtlemata sügise üks suuremaid ootusi lootusi. Mõni teine teater võiks "Kes kardab Virginia Woolfi" stiilis topelt sellega välja tulla. Sellele kindlasti jaguks publikut...

Eelmistest hooaegadest tahaks veel kindlasti ära näha "Kevade" balleti, Eelmise aasta Vanemuislaste parimaks lavastuseks valitud "Kuidas kuningas kuu peale kippus" - ikkagi Uusbergi lavastus. Ja see mees toodab ainult kulda :) Lisaks ülistatakse Janek Joosti osatäitmist sealt taevani, et seda lihtsalt peab siis oma silmaga ka nägema. Kuningas Richard Kolmanda suhtes pole veel otsust teinud. Ühest küljest tahaks, aga teisest küljest, Undi lavastus on veel värskelt meeles. "Linn" on kah vastakaid arvamusi tekitanud. Üldiselt on värske maailmadramaturgia huvitav, aga ma pole kindel, et kas just selle tüki pärast tasuks Tartusse tee ette võtta või mitte. Ninasarvik Ottot tahaks küll lastele näidata, aga nende jaoks on Tartusse sõit liiga pikk ja igav. "Lotte" oli tõestuseks, kuigi tükk ise meeldis neile väga, siis ikkagi kodutee oli liiga pikk.

Ooperitest tundub Maria Stuart kõige huvitavam. Ja Madame Butterfly-d ma kuulaks vaataks ka ülima hea meelega alati...

Lahe uudis ka see, et Vanemuine on saanud viimasel ajal näitlejate koosseisu täiendust - Liina Olmaru, Karol Kuntsel ning muidugi Liisa Pulk!!!

Kommentaare ei ole: