teisipäev, 1. detsember 2020

Teatrikuu tipud - NOVEMBER 2020


Oli see vast teatrikuu... pidevalt oli õhus oht, et jäetakse see või teine etendus kas näitleja haigestumise või eneseisolatsiooni tõttu ära. Nagu slaalom... või miks ka mitte laevasõit karide vahel. Minul läks õnneks. Esimesed lõivumaksed tulevad alles detsembris ja siis ka lükati esietendus vaid mõne päeva võrra edasi. Teisalt on olnud raske leida aega kirjutamiseks. Olen kirjutanud lõiguti tekste valmis, aga selline kummaline kuu oli, kus tööd oli tavalisest rohkem, doktorantuuris on tulnud teha kirjatöid ja käia tundides. Need nüüd lõpetati sellest nädalast ära, aga asemel on PÖFF. Kuna pressil on ligipääs ka muidu nendele filmidele, siis kestab see "igal-vabal-hetkel-filmide-vaatamine" veel vähemalt 6.detsembrini. Alles seejärel saab asuda siiani ootel olevaid teatritekste avaldama. Filmist muide on palju lihtsam kirjutada, vastutus on kuidagi väiksem ning olen võtnud neist kirjutamisel ka positsiooni, et ei tee taustauuringut, vaid kirjutan puhtalt puusalt. Seevastu teatrist kirjutades tunnen palju suuremat sundlust olla korralik ning kaaluda sõnu, mida eetrisse paiskan, et mitte mõjuda lahmivalt, ega pealiskaudselt. Sellest hoolimata tekib see pealiskaudsuse tunne ikkagi, sest kes jõuab lugeda maailmatu pikki ja lohisevaid tekste, kus oleks kõik detailideni kirjas... niigi kirjutan ilmselt pikemalt kui suurem osa teisi vaatlejaid ja peegeldajaid, kriitikutest rääkimata.

November oli teatri mõttes natukenegi normaalsem ühe kuu mahu mõttes (kui paar eelmist "rekord"kuud). Kuigi 13 lavastust (ja veel PÖFFil siiani nähtud 48 filmi kõrval + kuna kutsuti ka ühe startup firmade võistluse žüriisse, siis sai vaadatud ka u.60 pitchimisvideot, millest muide osa olid ka täitsa kunstilise väärtusega :)), ehk mõne jaoks terve aasta teatrisaak on ju ikkagi paras ports teatrit... Igatahes piisavalt paras, et sellest üks korralik kokkuvõte koostada ning parimad taaskord esile tuua. Omapoolse kindla soovituse annan kaasa neist 13st vaid 3-le ("suurimate teatrielamustena" siin kirjas), kuigi hinnangu 4- või 3+ said veel 5 elamust. Ühe korra sai isegi aplausi ajal püsti tõusta! See on pärast 9.septembri Lehman Brothersi esietendust teine kord sellel sügishooajal ja terve aasta jooksul siiani nähtud 137 erineva lavastuse etenduse kohta 5.kord. Detsembris on muide praeguse seisuga tulemas veel 11 teatrikülastust... ehk leiab nendele lisaks veel paar, et tuleks ilus 150 aasta lõpuks kokku :) No see pole eesmärk omaette, tuleb nagu tuleb... tore oleks kui teatrid saaks ikka edasi lahti olla ja mängida, mängida, mängida... 

November pakkus ka esimest korda võimaluse kohtuda TÜ VKA lavakooli 14.lennu näitlejatibudega. Selgelt on areng alles kõvasti käimas, sellepärast veel väga tõsiselt ei tahtnud ka neid võtta, kuigi nii mõnegi potentsiaal paistis juba tugevalt ära. Teisalt mäletan nii mitmetegi näitlejate esimest mängu, mil mõtlesin, et "appi, sellest küll näitlejat ei saa", aga nüüdseks on mõni selline suisa kõige lemmikumate seas! Näitlejad on oma arenguprotsessis terve elu... mõni jah, saavutab juba kooliajal teatava taseme, ent iga roll, iga lavastaja, iga partnerlus, iga iseenda sees peituvate tööriistade avastus teatris ja lugudes, arendab edasi. Nii on ka vanameistritega, kes enda arvates on kõike mänginud - kõike teinud... staatilisse mängugi mõni kukkunud... ikka võivad nad leida uusi nurki, uut inspiratsiooni, teistmoodi rõõmu mängust ja tõusta uutesse kõrgustesse... Ja põhimõtteliselt sama ju ka lavastajatega... See teeb ka minusuguse teatrijälgija vaatamised naudingulisemaks. Annab veel ühe tasandi juurde, milles liikuda teatrit uurides ja mõtestades. 

Kuid siin siis need möödunud teatrikuu parimad, kompaktselt ja lihtsalt tabelitesse treitud (ainus nähtud asjadest, mis siin ühessegi tippu ära ei mahtunud on Estonia "Operetikuningas Imre Kalman"... kuigi koreograafia, kostüümid ja muusikateatri suurepärased lauljad oleks võinud küll ära märkida.. Näe - märkisingi - just nüüdsama, siin sissejuhatuses😃):


SUURIM TEATRIELAMUS NOVEMBRIS

1. CARMEN - Paide Teater+Must Kast
2.-3. HEAD INIMESED - Vanemuine
2.-3. TALLINNVILLE - VAT Teater
(käin edasi-tagasi 2. ja 3. vahel, kumb oli parem... mõlemad väga erinevad, ent mõlemad tugevad eesti algupärandid!)

Carmenit soovitaks eelkõige selle ägeduse, hoo, energia, muusika, liikumise ja sigakõva ansamblimängu pärast!
Head inimesed on üks aasta tugevamaid uusi dramaturgiaid - tahaks seda lugeda, et kõigi nende tabavate ütluste ja terava dialoogi sees sügavamalt ja pikemalt mõnuleda. Samuti väga tugev trupp.
Tallinnville on midagi erilist, oma novellikogumliku ülesehitusega, ainult, et siin on kõik u.10 lugu tegelaste kaudu kuidagi seotud ning see teeb kogu asjast lõppude lõpuks üllatuslikult hoopis romaani kokku... väga tänapäevase ja innovaatilise romaani...


PARIM LAVASTAJA

1. PEETER VOLKONSKI - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. HELEN REKKOR - Tallinnville (VAT Teater)
3. AIN MÄEOTS - Head inimesed (Vanemuine)
4. KARL LAUMETS - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)

Vürst rokib ja pungib kohe mõnuga! Rebel! 
Muide väike faktikild - sõna "Toreador" mõtles välja Bizet... tegelikult on see sõna Torero (härjavõitleja), aga kuna tal oli vaja nootide jaoks silpi vahele, nii sündiski "To-re-a-dor" :)


PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA

1. LAURA NIILS - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. HENESSI SCHMIDT - Tallinnville (VAT Teater)
3. PIRET KRUMM - Tallinnville (VAT Teater)
4. ILO-ANN SAAREPERA - Valged põdrad (Ugala)

Milline leid on Laura Carmeniks - tõeline üllatus. Sellega mängib ta ennast palju laiema publiku kaardile, kui ta siiani on olnud. Noor ka ju alles... 
Mul on siiani õnnestunud näha mõni Carmeni ballett, 5 erinevat Carmeni ooperilavastust ja 5 erinevat filmitõlgendust. Viimases neist mängis nimiosa Beyonce: https://www.youtube.com/watch?v=0z5cylsz_IU 
Aga Laura on palju parem näitleja!


PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA

1. MARTIN MILL - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
2. AGO SOOTS - Tallinnville (VAT Teater)
3. MARGO TEDER - Tallinnville (VAT Teater)
4. KAAREL TARGO - Carmen (Paide Teater+Must Kast)


PARIM NAISKÕRVAOSA NÄITLEJA

1. LAURA KALLE - Valged põdrad (Ugala)
2. LENA BARBARA LUHSE - Head inimesed (Vanemuine)
3. KÜLLIKI SALDRE - Head inimesed (Vanemuine)
4. LUULE KOMISSAROV - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
5. MARIKA BARABANŠTŠIKOVA - Head inimesed (Vanemuine)
6. HARRIET TOOMPERE - Keiserlik kokk (Eesti Draamateater)


PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA

1. CHRISTOPHER RAJAVEER - Keiserlik kokk (Eesti Draamateater)
2. RIHO KÜTSAR - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. TANEL INGI - Valged põdrad (Ugala)
4. IVO UUKKIVI - Keiserlik kokk (Eesti Draamateater)
5. AARNE SORO - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
6. JÜRI LUMISTE - Head inimesed (Vanemuine)


PARIM NOORE (ALLA 30.A) NÄITLEJA ROLL

1. LAURA NIILS - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2.-3. LENA BARBARA LUHSE - Head inimesed (Vanemuine)
2.-3. CHRISTOPHER RAJAVEER - Keiserlik kokk (Eesti Draamateater)
4. HENESSI SCHMIDT - Tallinnville (VAT Teater)
5. ILO-ANN SAAREPERA - Valged põdrad (Ugala)

Üks fakt feel "Carmeni" kohta - helilooja Bizet suri kõigest 36-aastaselt (3 kuud peale esimest Carmeni esikat), paljud arvavad, et ka osaliselt sellepärast, et Carmen kukkus täiega läbi... Ent selle esmalavastuse kohta on vastakat informatsiooni. Armastatakse rääkida, kuidas esietendusel see välja vilistati, ent ometi mängiti seda 45 korda esmalavastuse teatri repertuaaris... kui see oleks "läbi kukkunud", siis poleks sellel nii suur menu olnud... Bizet elu ajal jõuti selle 3 kuu jooksul 33 korda Carmenit mängida. Aga kummaline seejuures on see, et Bizet ise oma elu jooksul ei käinud kordagi Hispaanias (ka ooper on tegelikult originaalis prantsuskeelne). Küll aga rändas seal palju ringi Carmeni-ooperi aluseks oleva novelli autor Prosper Merimee.


PARIM 60+ NÄITLEJA ROLL

1. KÜLLIKKI SALDRE - Head inimesed (Vanemuine)
2. LUULE KOMISSAROV - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. JÜRI LUMISTE - Head inimesed (Vanemuine)
4. KAIE MIHKELSON - Keiserlik kokk (Eesti Draamateater)


PARIM UUS NÄITLEJA (keda varem pole teatrilaval näinud)

1. MARIA VALK - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
2. SAAMUEL PILPAK - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. THEODOR TABOR - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
4. HENRI VAIKRE - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
5. JOHANNA VAIKSOO - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
(alles esmakohtumine mitmete selle kursuse tulevaste näitlejatega, seega veel väga kaugeleulatuvaid järeldusi ei tõmba)


PARIM ANSAMBLIMÄNG

1. CARMEN - Paide Teater+Must Kast
2. SHAKESPEARE - Improteater Impeerium
3. VALGED PÕDRAD - Ugala
4. TALLINNVILLE - VAT Teater
5. HEAD INIMESED - Vanemuine

Carmenis mängivad (kõik ainult väga head!): Laura Niils, Jaanika Tammaru, Birgit Landberg, Kaija M Kalvet, Kaarel Targo, Karl Robert Saaremäe, Joosep Uus, Johannes Richard Sepping, Kirill Havanski ja Karl Edgar Tammi. Muide tegelikult rohkem kui Carmenist, on see lugu hoopis don Jose'st (Kaarel Targo).


PARIM AUTORITEATER

HELEN REKKOR - Tallinnville (VAT Teater)


PARIM INDIE-TEATER

1. PAIDE TEATER+MUST KAST - Carmen
2. VAT TEATER - Tallinnville
3. VABA LAVA - Liustikud
4. IMPROTEATER IMPEERIUM - Shakespeare
5. VABA LAVA - Inimesed ja numbrid

Kas teadsid, et must kast (väikeste tähtedega) on küberneetikas mudel, millega ei püüta modelleerida objekti siseehitust ja tema sees toimuvaid protsesse, vaid ainult välismõjude (sisendite) ja reaktsioonide (väljundite) vahelist seost. Mõiste võttis kasutusele William Ross Ashby. Musta kasti kasutatakse näiteks biheiviorismis.
Aga seda, et Paides tegutses 1940ndate teises pooles teater nimega Narva Eesti Draamateater Paides... tegemist oligi Narvast Paidesse kolinud teatriga, kuid 1948ndast aastast (2 aastat enne teatri sulgemist) muudeti nimi lühemaks, ehk nagu praegu - Paide Teater.



PARIM MUUSIKA/TANTSU/EKSPERIMENTAALSE TEATRI LAVASTUS

1. CARMEN - Paide Teater+Must Kast
2. PEER GYNT - Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool
3. LIUSTIKUD - Vaba Lava


PARIM KOMÖÖDIA

1. CARMEN - Paide Teater+Must Kast
2. TALLINNVILLE - VAT Teater
3. SHAKESPEARE - Improteater Impeerium


PARIM KUNSTNIK

1. IIR HERMELIIN - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. KRISTJAN SUITS - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. KRISTJAN SUITS - Head inimesed (Vanemuine)
4. JAANIKA JÜRIS - Tallinnville (VAT Teater)


PARIM KOSTÜÜMIKUNSTNIK

1. IIR HERMELIIN/MOONIKA LAUSVEE - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. KRISTJAN SUITS - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)


PARIM GRIMM/SOENGUD

1. UGALA - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
2. PAIDE TEATER+MUST KAST - Carmen (Paide Teater+Must Kast)


PARIM VALGUSKUNSTNIK

1. RENE LIIVAMÄGI - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
2. KAROLIN TAMM - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
3. VILLU KONRAD - Valged põdrad (Ugala)


PARIM VIDEO/VISUAAL/TEHNILINE KUNSTNIK

LAURA ROMANOVA - Liustikud (Vaba Lava)


PARIM HELILOOJA (originaal)

1. SANDER MÖLDER - Tallinnville (VAT Teater)
2. DOMINYKAS DIGIMAS - Liustikud (Vaba Lava)
3. VALENTIN SILISENKO - FN (Fine5)


PARIM MUUSIKALINE KUJUNDUS/TÖÖ MUUSIKAGA/HELIKUJUNDUS

1. ELE SONN(muusikajuht)/KAAREL KUUSK(kujundus) - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. VAIKO EPLIK - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. TALLINNVILLE - Sander Mölder (VAT Teater)
4. RIINA ROOSE - Osnap (Tallinna Linnateater)


PARIM TEATRIS KUULDUD EESTIKEELNE LAUL (mida varem pole kuulnud)

1. "CARMEN, ARMASTAN SIND!" - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. "SOLVEIGI IGATSUSLAUL" - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+ TÜ VKA lavakool)


PARIM KOREOGRAAFIA TANTSULAVASTUSES

RENEE NÕMMIK - FN (Fine5)


PARIM KOREOGRAAFIA/LIIKUMINE/LAVAVÕITLUS MITTE-TANTSULAVASTUSES

1. JAANIKA TAMMARU - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. RAUNO ZUBKO - Peer Gynt (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
3. SIRLI KRIIS-KALM - Osnap (Tallinna Linnateater)


TANTSIJA TANTSUETENDUSES

TIINA OLLESK - FN (Fine5)
RICHARD BELJOHIN - FN (Fine5)


TANTSIJA MITTE-TANTSUETENDUSES

1. SAAMUEL PILPAK - Carmen (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
2. SANDRA UUSBERG - Osnap (Tallinna Linnateater)
3. KRISTIIN RÄÄGEL - Osnap (Tallinna Linnateater)
4. LAURA NIILS - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
5. JAANIKA TAMMARU - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
6. BIRGIT LANDBERG - (Paide Teater+Must Kast)
7. MARIKA BARABANŠTŠIKOVA - Head inimesed (Vanemuine)


PARIM MUUSIK TEATRILAVAL

1. KAAREL KUUSK - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
2. RIINA ROOSE+JAAK JÜRISSON - Osnap (Tallinna Linnateater)
3. TARVO KRALL - Shakespeare (Improteater Impeerium)


PARIMAD LAULUHÄÄLED TEATRILAVAL

1.-2. SANDRA UUSBERG - Osnap (Tallinna Linnateater)
1.-2. KAAREL TARGO - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
3. HELE KÕRVE - Osnap (Tallinna Linnateater)
4. LAURA NIILS - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
5. MIIKA PIHLAK - Perplex (TÜ VKA lavakool)
6. MART TOOME - Osnap (Tallinna Linnateater)
7. MAARIUS PÄRN - Shakespeare (Improteater Impeerium)
8. JOOSEP UUS - Carmen (Paide Teater+Must Kast)
---
PROJEKTIKOOR REEDA TOOTSI JUHENDAMISEL - Liustikud (Vaba Lava)


PARIM KODUMAINE ORIGINAALDRAMATURGIA

1. MART KADASTIK(+lavastusdramaturg OTT KILUSK) - Head inimesed (Vanemuine)
2. HELEN REKKOR(+lavastusdramaturg MIHKEL SEEDER) - Tallinnville (VAT Teater)
3. PIRET JAAKS - Valged põdrad (Ugala)


PARIM VÄLISMAINE DRAMATURGIA ESIMEST KORDA EESTI LAVAL

TEKLE KEVTARADZE - Liustikud (Vaba Lava)


PARIM DRAMATISEERING/ADAPTSIOON

PEETER VOLKONSKI - Carmen (Paide Teater+Must Kast)


10 SUURIMAT TEATRIIME NOVEMBRI LAVADELT

1. Tallinnville'i liftistseen (VAT Teater)
2. Carmeni finaali visuaalne komm (Paide Teater+Must Kast)
3. Nugadeloopimine Carmeni pihta (Paide Teater+Must Kast)
4. Tallinnville'i Chatboxi AI-Richardi ja Mirjami kõne finaalis (VAT Teater)
5. Valgete põtrade "Ärme kellelegi juustu-kiirmakaronidest räägi!" (Ugala)
6. Nööbid lendavad igasse ilmakaarde kui Heade inimeste Nina(Lena Barbara Luhse) kirglikuks muutub (Vanemuine)
7. Aarne Soro ühe sõraga "papp/saatan" - keset etendust aplaus (Ugala+Vanemuine+TÜ VKA lavakool)
8. "Nähtamatu inimene" Inimestes ja numbrites (Vaba Lava)
9. Akrobaatilised kombinatsioonid Carmeni ja ta kambaga (Paide Teater+Must Kast)
10. Osnap följeton, kus harakiri teevad Hong Kongi rongi pingpongi-mängijad (Tallinna Linnateater)

(Üleval kasutatud foto on pärit novembri nr.1 teatrielamusest ja selle foto autor on Gabriela Urm.)

Kommentaare ei ole: