kolmapäev, 21. veebruar 2007

Parima Montaaži; Parima Grimmi; Parimate Visuaalefektide; Parima pika multifilmi Oscarikandidaadid

Seni oli ainus terve nominatsioonide nimistu mis nähtud - Meeskõrvalosatäitja Oscarikandidaadid. Seal ma loodan, et võidab Jackie Earle Haley Little children -ist (Väiksed lapsed), kuid arvan, et võidab kandidaatidest kehvim, ehk Eddie Murphy Dreamgirls filmist.

Nüüd võin sõna võtta ka mõnede teiste kategooriate kohta.

Best editing
5. Children of men - Inimeste lapsed.
Road film, mille põhiline väärtus minu jaoks oli kaameratöö. Jääb montaaži kandidatuuri mõttes täiesti üllatuseks. Oleksin rida teisi filme eelistanud.
4. Blood diamond - Vereteemant.
Väga põnevaid leide pakkuv ning nominatsiooni väärt. Samas järgmised kolm on ilmselt tõesti selle aasta kolm parimat montaaži...
3. The departed - Kahe tule vahel.
Aasta film, mis nii mõneski mõttes võlgneb oma headuses tänu montaažile. Tänu selle toimimisele koos kaameralahendustega on asi põnevam ja komplitseeritud sisu on vajanud päris rasket ja läbimõeldud montaažiplaani.

2. United 93.
Efektne montaaž lennukiõnnetusefilmis on kindlasti aidanud lisada dramaatilisust. Tegemist ju ikkagi piiratud ruumiga. Lisaks veel see lõpp! Ainuüksi sellepärast on tegelikult editi tegija Oscarit väärt. Kuigi jah, kuidas muud moodi ka seda teha?

1. Babel.
Mitme loo kokku põimimine ning lisaks sellele veel ajaga mängimine. Kui üldse mõni film on montaažioscarit väärt, siis Babel! Selles filmis on see juba kunst omaette. Sellise montaaži tegemiseks on vajalik juba kõrgemat matemaatikat - samuti nagu näiteks oli seda vaja ka Mementos.


Best Make-up

3. Click
See tavaline make-up, mis akadeemiale meeldib, ehk noor tehakse vanaks, kõhn tehakse paksuks. Ehk mitmeski mõttes kummi kasutamine ja hõbedase värvi... minu meelest oli kohati see vanaks tegemine kuidagi kehva, paksuks tegemine oli küll ehe ja naljakas.
2. Apocalypto.
Kehamaalingud ja nii meeste kui naiste ihuaugud koos ehetega ning vastavate ornamentidega. Eriliselt vinged olid soengud! Igati kandidatuuri väärt.

1. Pan's labyrinth - Paani labürint.
Tõeline võitja. Nii oma efektsete vägivalla make-up-i kui paljalt valge monstrumi pärast. Vapustav, efektne ja muinasjutuline! Tõeline võitja!


Best Visual effects
3.Poseidon.
Arusaamatu see kandidatuur. Kohati oli päris võlts ning sellise filmi puhul oleks võinud märksa suuremaid ja uhkemaid ja ehtsamaid kaadreid teha.

2.Superman returns.
Hmm, raske hinnata. Oli kohti, kus efektid mõjusid võltsina kuid oli ka originaalseid ja huvitavais effekte.

1.Pirates of the Caribbean 2: Dead man's chest.
Tõeline visuaalefektide extravaganza! Alates Bill Nighy piraadist, lõpetades kogu kunstilise saavutusega. Super!


Best Animated feature film

3. Monster house.
Millegipärast kiidetud ja ma isegi mõistan, et mõni leiab seoseid lapsepõlvega jne. kui arvestada lapsi, siis minu omadele meeldis see neist kolmest kõige vähem ja minule samuti. Huvitav oli ainult Kathleen Turneri hääl, ülejäänu polnud ka halb, kuid kuidagi väheoriginaalne.

2. Happy feet.
Nunnud pingviinid, kes tantsib kes laulab. Diskrimineerimise alltekstiga. Väga raske on otsustada kumb on parem multikas kas see või esimesel kohal olev. Kuna see minus väga sügavaid emotsioone esile ei kutsunud, otsustasin Autode kasuks.

1. Cars - Autod.
Pixari geeniuste viimane meistriteos. Põnev, õpetlik, emotsionaalne. Kuid kindlasti mõjutas selle multika hindamisel ka eesti näitlejate dubleerimine. Aarne Üksküla ja Harriet Toompere ning mitmed muud. Koit Toome küll kiskus natuke alla seda hinnet, kuid ei suutnud päris ära rikkuda - oli ju ka peategelane alguses natuke selle hääle tüüpi, hiljem küll enam mitte. Aga siiski pani niimoodi kaasa elama kui ükski teine selle aasta multikatest. (Lotte pole ju Ameerikas kinos olnud)

Kommentaare ei ole: