teisipäev, 18. november 2008

Duchess (Hertsoginna)


Brittide näitlejate-kahurvägi on koondatud viimasesse suurde "kostüümidraamasse", mis maailma kinoekraane vallutab - The Duchess. Tegemist Amanda Foreman -i best-seller raamatu "Georgiana, Duchess of Devonshire" ekraniseeringuga skandaalsest, 18.sajandi aristikraadist, ehk Devishire-i hertsoginnast. Lisaks režissör Saul Dibb -ile vastutavad stsenaariumi eest 2 teist meest, kellest üks on muuseas lühifilmiga Oscari võitnud Taanlane Anders Thomas Jensen (võibolla kaasas Susanne Bier Jenseni, sest tema pidi esialgselt olema filmi režissöriks).

Näitlejatest teevad väga head rollid peaosalistest Devonshire -i Hertsog ja Hertsoginna, ehk Ralph Fiennes ja Keira Knightley. Keira on nii kena ning tundub, et ta juskui olekski sellest ajastust pärit, nii loomulikult kannab ta neid parukaid ning on oma ajastu moe-iidol. Ralph Fiennes on lausa meisterlik karakternäitleja. Tema vihast värisevad näolihased ja muud näitlejamesterlikkuse talenti tõestavad oskused on mängus selles filmis ning järjekordselt leiab kinnitust, et ta on üks praeguse hetke briti paremaid meesnäitlejaid ning õigusega saab peaosi ja huvitavaid rolle siin ja sealpool Atlandi ookeani. Kuid naudingut pakuvad ka kõrvalosalised: Charlotte Rampling, hertsoginna emana (saab muideks Stockholmi Filmifestivali elutöö preemia ning tuleb ise kohale sellele järele), Hayley Atwell, "teise naisena", ehk nii kavalalt balanseerib ta oma raskes rollis, kus ühelt poolt on ta olude sunnil armunud teise naisega abielus olevasse mehesse, kuid teisalt soovib väga olla selle mehe naisega "parim sõbranna". Ja ka kõik teised õukonnas väham või rohkem silma torkavad poliitikud või muud tegelased. Isegi Mamma Mia! -st tuttava Dominic Cooper -i kannatab hädavaevu ära :)

Loo lähtekohaks on hertsogi ja hertsoginna abielu. Hertsog tundub on võtnud naise ainult selleks, et poega ehk järeltulijat saada. Hertsoginna aga ootab tundeid ja armastust. Hertsogi võim on tohutu ning sellega suudab ta valitseda kõikide lähedalolijate eraelu. Hertsoginna on aga armastatud kõigi poolt. Ta on särav ja arukas ning paelub isegi poliitikuid. Oma armastuse puuduses sõbruneb hertsoginna ühe naisega, kelle ta endale koju kutsub külaliseks...pikemaks ajaks. Kuid hertsog kõva naistemees muidugi võtab naise sõbranna endale kui konkubiiniks. Ja kuna hertsoginnal endal võimu pole, siis peab ta selle lihtsalt alla neelama ning jagama oma meest teis(t)e nais(t)ega. Muidugi jälle armastuse puutes ilmub ellu tema lapsepõlve armastatu...

Muidu ju üpris tüüpiline kostüümidraama ning kõik ju teavad kui julg see Inglismaa keskaja lõpp oli. Naistel ei mingit võimu ja mehed tegid mis tahtsid. Eriti rikkad ja võimukad mehed. Lisaks see järglase saamise jama...tüdrukud polnud miskit väärt, ainult poeg kandis nime edasi. Ja abieluväised lapsed võisid naise tähenada elu või sellest loobumist. Julm, julm, julm Inglismaa. Kuid film lõppedes jooksid kirjad, et kuidas tegelaste elu edasi hargnes, ehk sellest ärkas kohe huvi, et tegemist on ju tõsielulise looga! See tõstis filmi aktsiaid kohe mitmekordseks! Ja kindlasti kergitas hinnangut terve pügala võrra! Muideks päris William Cavendish oli üpris inetu mees, mitte nagu Fiennes...kuigi naljakas on vaadata kuidas Ralph on tehtud natuke paksemaks oma eeskuju järgi...kuigi tema ülejäänud proportsioone arvestades ei olnud tegijatel võimalik teda piisavalt kõhukaks teha...kunstiliselt kaotamata :) Ja oh kui ilus on ikkagi Keira:



Ehk siis uurisin natuke ka seda taustalugu ja siin on väike infojupp, mida ehk on hea teada juba enne filmi vaatamist. William Cavendish, kes oli Devonshire-i 5. hertsog, sündis 14.12.1748 ning suri 29.06.1811, ehk kokku elas peaagu 63 aastat. Hertsogit tuntaksegi kõige paremini tema esimese naise Georgina pärast. Kuid abielus jõudis ta olla kaks korda. Leedi Georgina elas 1759-1806 ning tema teine naine Leedi Elizabeth Foster 1759-1824. Enne abiellumist, elas Leedi Elizabeth hertsogi armukesena, esimese naise sõbrannana ning sellises menage troi suhtes üle 20 aasta! Williami ja Georgina "oodatud" pärija, ehk 6.hertsog suri aga 1858 abiellumata ning ilma pärijata. Kuid nende kahel tütrel mõlematel sündisid järeltulijad. Natuke eluline iroonia kui mõelda filmile. Ja see lõpuskandaal...kas see on ka tõsi või mitte, seda ma ei tea...kuigi väga usutav!

Hinnang: 4+ (väga huvitav ning kõikidele kostüümidraama-sõpradele lausa kohustuslik. Samuti on üpris tõenäoline, et need uhked kostüümid äratavad ka Oscarite jagajate tähelepanu. Samuti Make-up inimesed võivad vabalt hinnata neid vapustavaid parukaid. Kunstiliselt vapustav ning peaosalised teevad samuti Oscarit väärt rollid. Kokkuvõttes väga hea, kuigi tsipake "100 korda nähtud", mõjuvad need teemad ikka ja alati! Lisaks saab teada killukesi päriselt sündinud ajalugu!)

Trailer:

Kommentaare ei ole: