kolmapäev, 19. november 2008

Nereikalingi žmonés (Kasutud inimesed /Loss)


Pean tunnistama, et ega ma vabatahtlikult Leedu või Läti filme kunagi ei vaata, erandiks ainult need, mida vastav riik oma "aasta parima" filmina Oscarite-jagamisele "parima võõrkeelse filmi" kategooria jaoks saadab. Leedukate tänavune film Loss või originaalkeeles Nereikalingi Zmones, mille PÖFF on otsustanud tõlkida millegipärast ingliskeelsest pealkirjast ümber "Kaotus" -eks, aga tegelikult peaks see otsetõlkes tähendama ikkagi "Kasutud inimesed", mis tegelikult sobiks ka filmile paremini pealkirjaks!

Leedu Oscari-saadetise (tegelikult on see natuke sohimaiguline, sest pool filmi on inglise keeles, ehk tegemist ei ole puhta "võõrkeelse" filmiga ingliskeelsete jaoks) režissöriks ja stsenaristiks on tegelikult hoopis lätlane - Maris Martinsons, keda tuntakse peamiselt muusikavideote ja telefilmide tegijana. See on tema esimene täispikk mängufilm ning seda on ka tunda. Mul on tunne, et mul ei piisa kehvadest sõnadest kirjeldamaks kui jama ja tobe see film oli. Eelkõige küll stsenaariumi pärast. Okei, ma sain aru küll, et see baseerub "six degrees of separation" ideel, aga see nende 6 inimese niimoodi kokku toomine on ikka üle mõistuse nõme. Ehk pähklikoores ETTEVAATUST SPOILERID- auto sõidab teelt välja, sest valges kampsunis poiss sõidab autole ette. Valges kampsunis poiss hiljem 40-aastasena kohtub Iirimaal tütarlapsega, kes sünnib seda autot päästma tulnud kiirabis olnud sünnitajal. See sama tütarlaps on hiljem suhtes selle mehega, kes teelt välja sõitis. Tütarlapsel on mingi sünnitrauma ning ta on kergelt hull ja kujutab ette, et lastekodus olev pisike poiss on tema oma. Ning tegelikult on saanud sellest teelt väljasõitnud mehest ning sellest tütarlapsest paar. See mees aga oli seal autos ühe naisega, kes aga enam lapsi ei saa ning läheb lapsendab selle pisikese poisi sealt lastekodust. Ja see pole veel kõik...

Tegelikult häiris see film mind kohe algusest peale, kui avariis olev auto jääb laugest mäest alla veeredes ühe puu najale pidama. Auto hakkab vaikselt põlema ning autos olev naisterahvas proovib uksest välja saada. Aga muidugi proovib ta ainult sellest ukseks, mida lahti ei saa, kuna ta on selle oksa vastas. Naine ei proovigi akna kaudu välja ronida või teiste uste kaudu...ometi endal jalad põlevad...ikka togib ainult seda puuvastas olevat ust. LOLLAKAS!!!!

Ja kindlasti Iirimaal inimesed arutavad omavahel, et kui mõnel mehel on kõrvarüngas kõrvas, et ta siis on kohe pätt... uskumatu, nad ju osaliselt filmisid seda Iirimaal, kas neil ei tekkinud mingitki aimu Iiri mentaliteedist...see lõik oli nii naeruväärne.
Sama tobe tundus, et tütarlaps sõitis Leedust Iirimaale, et seal sillalt alla viskuda. Ja siis ta hüppab PAARI meetri kõrguselt sillalt vette...no see on küll kindel tee surma :) Ja siis seda vaatab pealt Leedu päritolu kirikuõpetaja, kes siis hiljem kuuleb täiesti suvalises baaris pealt, kuidas keegi mees selle tüdruku sealt ära päästis. Ja ülla-ülla, see kirikuõpetaja ongi see väike poiss valge kampsuniga, kes filmi alguses õnnetuse põhjustas :) OH MY GOD!!! Ja see on Leedu kõigi aegade kolmandaks enim kassatulusid teinud film! No neid teisi küll ei taha siis näha :) Täiesti, täiesti uskumatu, kui erinev on minu ja leedukate kultuuritaust. Ma olin täiesti piinades seda vaadates ning naerdes kui tobe see kõik on!!!! Ja igav ja ülikehvasti tehtud... Tehnilisest tasemest (muideks montaaži on teinud režissör ise), saab aimu näiteks siis kui enesetapu tüdruk sõidab trammiga ja tema taga olevast aknast on selgelt näha kaameramees, kes teda parajasti filmib. No on ikka tase! Lisaks terve film on üles võetud käsikaamera stiilis, ehk vahepeal jõnksutakse ikka nii, et süda läheb pahaks, kuigi ei saagi aru kas süda läheb pahaks pildi mõtetu hüplemise pärast või sellepärast, et film lihtsalt on nii jama, et ajab südame pahaks :) Kusjuures ma tõin ainult "mõned" näited sellest "tasemest"...

Ok, muusika oli ok...eriti see iiri laul filmi keskel...aga samal ajal see kirikuõpetaja oli seal mingi kose juures nautimas vee voolamist...jube huvitav ja paljutähenduslik kõikidele vaatajatele :)

Hinnang: 0 (ma ei mäleta millal ma viimati nii kehva filmi nägin...see on ikka see põhjatase... ja muideks Leedu lapsnäitlejad on sama "ehtsad" kui Eesti omad...no ok...Eesti omad on tsipa paremad :) Aga tegelikult muidu näitlejatel otseselt viga ei olnud...eriti vastikuks mängib enda Kostas Smoriginas, kellest ei saagi aru, et kas ta on nii ebameeldiv näitleja või lihtsalt mängib nii hästi nii vastikut tüüpi. Hehee...K ei saa aru, mida mul oli nii palju selle nii kehva filmi kohta kirjutada, ta oleks lihtsalt öelnud "rämps ruudus" :))

Trailer:

Kommentaare ei ole: