kolmapäev, 31. detsember 2008

Die Welle (Laine / The Wave)

Die Welle on Saksa tänavuaastase Filmiauhindade jagamisel pronksiga koju läinud linateos. Dennis Gansel on minuvanune Saksa režissör, kes adapteeris ameerika kirjaniku Todd Strasser "The Wave" raamatu filmistsenaariumiks. Tegelikult on täiesti üllatav, et tegemist on tõsieluainestel põhineva looga, mis "päris elus" toimus hoopis USAs Californias.

Lugu leidis originaalis aset 1967.aastal, kui ühe kooli õpilased esitasid küsimuse oma õpetajale, et kuidas need sakslased natside ajal niimoodi massipsühhoosis genotsiidi korraldasid? Kuidas keegi ei astunud välja ja ei öelnud, et see mis toimub on ebanormaalne. Õpetaja otsustas korraldada eksperimendi, luues sellise elitaarse rühmituse, kelle etteotsa astus õpetaja ise ning kuidas distsipliiniarmastuses ning juhi sõnu kuulates pandi tahaplaanile oma mõtted ning käskude lihtsuses oli nii lihtne tegutseda, kuid neid käske jagas natukenegi autoriteetne isik. Ainuke viga, et see läkski lumepallina pöörlema, pidevalt kaasates uusi liikmeid sellesse projekti, kuni lõpuks väljus kõik kontrolli alt.

See on ka filmi sisuks. Selle vahega, et tegevus on toodud tänapäeva Saksamaale. 5 miljoni eurose eelarvega on suudetud valmis teha Hollywoodi 75 miljoniliste eelarvetega põnevikega väga hästi konkureeriv film, mis on nauding nii visuaalselt, näiteljameisterlikkuse poolest kui ka sisulises mõttes. Ja lugu on tõesti tugev ja ehtne. Täiesti usutav ning silme avav, osaliselt nagu hoiatusfilm...selliste asjadega mängida ei tohi. Ühel hetkel võid tõdeda, et "I have created a monster"...ning siis seda monstrumit tappa võib juba olla võimatu.

Näitlejatest tahaks eraldi välja tuua Jürgen Vogel -i õpetaja rollis, kelle CV on juba üsna aukartustäratav ja saab selle filmiga kindlasti ainult tuult tiibade alla juurde. Ja kindlasti teeb tähelepanuväärse rolli ka imekaunis Jennifer Ulrich, kellel "mõistus" siiski saab võidu sellest "diktaatori kummardamise" psühhoosist.

Hinnang: 4+ (väga soovitatav põnevike ja tõsielufilmide fännidele. Samuti nendele viimaste aastate Saksa lähimineviku-filmidele päris hea lisa...mis sellest, et tegemist pole otseselt "Saksa looga"...see sobib Saksamaale imehästi!)

Trailer:

Kommentaare ei ole: