kolmapäev, 31. detsember 2008

Rusalka (Merineitsi/Mermaid); Edge of love (Armastuse äär); Les femmes de l'Ombre (Naisagendid/Female agents)


Anna Melikyan tõi enda kirjutatud stenaariumi järgi ekraanile Rusalka, ehk maagilisrealistliku filmi "merineitsist", kes tegelikult on üks vahva vene tüdruk, kes nagu iga teine otsib oma kohta siin maailmas ja elus. Unistades, armastades ja igasugustesse sekeldustesse sattudes.

Tegemist on tänavuaastase Venemaa Oscarisaadetisega ja seda üpris õigustatult minu meelest. Lisaks omapärasele ja armsale loole on tegemist ka tehniliselt hästi teostatud tööga, kus kaadrid on justkui täpselt kalkuleeritud ja värvitoonidega aidatakse tunnete loomisele kaasa. Mina sattusin selle filmi otsa Stockholmi filmifestivalil ning olen selle üle väga õnnelik! Pärast filmi jagati ka flyereid, et kevadel on tulemas Stockholmis Vene filmide festival!

Lisaks peab kiitma muusikavalikut ning peaosalist Alisat mänginud Mariya Shalayeva, kes jättis sobivalt alaealise (ja natuke kreisi) tüdruku mulje, kuigi filmimise ajal oli ta juba 24-25 aastane :)

Hinnang: 4 (selliste omapäraste filmide austajatele. Kokkuvõttes mõnusaid ja positiivseid emotsioone tekitanud film. Ning muidugi armastusest rääkiv film teeb ikka südame soojaks. Kuigi ka sellise "võluvõimetega" tüdruku elu pole lihtne. Muinasjutt. Merineitsi ju...)

Trailer:

-----------


The Edge of Love on John Maybury tehtud Sharman Macdonald kirjutatud fiktsioon, mis on seotud tegelike sündmustega. Nimelt jutustab film Wales-i poeedi Dylan Thomas -i armastus(t)e loo. Räägitakse, et tema sõber tutvustas oma pruuti Thomas-ile. Asjalood läksid aga nii, et tüdruk abielluski hoopis poeediga, kuid jätkas suhet ka endise peigmehega.Thomas oli aga joodik ning tegelikult samuti ebalojaalne oma naisele.

Filmis on lähenetud natuke teise nurga alt...ehk peategelaseks justkui polegi see poeet, vaid pigem need kaks naist. Natuke vabameelsed naised elavad justkui ennesõjaaegsel hipiasjastul. Neid ühendab karismaatiline poeet, kes neid mõlemat armastab. Üks naistest - Vera Phillips (Knightley) ja Dylan olid teismelistena armastajatepaar. Kümme aastat hiljem nad kohtuvad uuesti Londonis. Selleks ajaks on Dylan jõudnud abielluda juba seikluseid otsiva Caitliniga (Miller). Kuid vana armastuse leegid ei ole ka kustunud. Ja kuigi naised on omavahel justkui rivaalid armastuses, tekib nende vahele sõprus. Verat hakkab aga austama William Killick, kellega mingil armujoovastuse hetkel ka Vera abiellub. William saadetakse välismaale sõtta ning rase Vera kolib enne seda oma sõpradega koos naabritena Walesi. Vera suur armastus, ehk Dylan jääb ju ikkagi Walesi ning muidugi suures ootuses ja igatsusvalus on naine nõrk...ning samuti on ju ka mees nõrk...

William tuleb aga tagasi muutunud mehena, kuid pole enam Vera see muretu lauljatüdruk, kellesse ta kunagi armus. Asi jõuab vägivaldsete arveteklaarimiseni.

Väga huvitavate värvidega ning ajastule sobivate soengute ning riietusega kaunistatud lugu, kus peaosades säravad kaks briti praeguse hetke kuulsat staari Keira Knightley (Vera) ja Sienna Miller (caitlin). Lisaks Dylan Thomasena Matthew Rhys ning Vera abikaasa William Killick -i rollis fantastiliselt hea karakternäitleja Cillian Murphy.


Hinnang: 4 (Film on suurepärane maiuspala fiktiivsete ja miks ka mitte päris elulugude austajatele. Kuid inglise keel on selline natuke vanemast ajast ning kes hästi keelt ei valda, see peaks kindlasti leidma võimaluse eéstikeelsete subtiitritega vaatamiseks. Filmi sisse saamiseks oleks hea teada ka selle sisulist tausta, kasvõi natukene, muidu lihtsalt jäävad teatud asjad kahe silma vahele ja ei pruugi kõigest aru saada. Samas see ei olegi film laide masside maitsele. See on piisavalt omapärane ja üpris masendav. Kuid sellele, kes keskendunult vaatab lõpuni - üpris tasuv lõiguke üpris huvitavast ajastust Inglismaal ja muidugi omapärasest armastussuhtest...suhetest.)

Trailer:

-----------

Les Femmes de l'ombre on prantsuse sõja-melodraama-triller, mille lavastajaks on Jean-Paul Salomé.

Mais 1944, rühm Prantsuse naisi palgatakse Briti Erioperatsioonide rinderühmitusse. Rühma juhib Louise Desfontaines ning ta vend Pierre. Nende missiooniks on päästa Briti armee geoloog, kes on Normandia ranniku uurimisel vangi võetud. Sellele missioonile lisatakse ka naiste teadmata teine - tappa Saksa SS-i kindral. Lugu on inspireeritud SOE agendi Lisé de Baissac -i tegevusel teise maailmasõja ajal. Vürsti loole lisab see, et üks naisagentidest on kunagi olnud saksa kindrali armastatu. Ja õde-vend jäävad vangi ning samuti läheb üha põnevamaks, kui naisagendid üks haaval jäävad sakslaste surmavate kuulide ette...

Väga head rollid teevad prantsuse vinged naisnäitlejad: Sophie Marceau, Julie Depardieu, Marie Gillain, Marie Gillain, Maya Sansa. Lisaks Saksa SS kindralina Saksa üks praeguse hetke kuulsamaid meesnäitlejaid Moritz Bleibtreu...kes tegelikult oma kergelt mingi türgi välimusega ehk kõige parmini sellesse rolli ei sobigi...kuid teeb oma rolli sellest hoolimata väga hästi.

Hinnang: 4 (huvi püsis kuni lõpuni, nii sisu kui heade näitlejate tänu. Lisaks ei ole raha kokku hoitud ka kogu kunstilise poole pealt. Korralik eurofilm, kus mitu riiki osalemas.)

Trailer:

Kommentaare ei ole: