reede, 13. veebruar 2009

2009.aasta teleaasta algus

Ma olen üpris mõõdukas televiisoritarbija...või noh, kui täpsem olla, siis oma telesaated vaatan peamiselt arvutist ja sellisel ajal kui minule sobib. Mõni üksik asi ehk ka tsipa suuremalt ekraanilt. Kuid peamiselt ikka mugavusest, on ju nii lihtne voodis enne magamaminekut mõnda mõtlemist mittevajavat telesaadet vaadata :) Kuigi ma eelistaksin lugemist, siis alati ju ei saa ning alati ei jaksa ka. Selle aasta alguses on minule teistest olulisemaks osutunud 11 sarja:

Desperate housewives (ABC) - Mulle meeldib selle saate koomika ja sama palju ka tõsised teemad. Ning andekate stsenaristide oskus tekitada põnevaid, elulisi ja ka elu-kaugeid olukordi ja dialooge. Selline seebisari, milles midagi iga kord juhtub. Kõige huvitavam ja parem näitleja on neist koduperenaistest ja tegelastest üldse Felicity Huffman ja tema Lynette Scavo. See stseen seal autos oma pojaga, kuidas ta poega autost välja ajab, et siis poja ähvardajast üle sõita... (ikka kasvatuse eesmärgil...kuid kes teab, sarjas ju hulle asju ikka juhtunud)...kasvõi lilhtsalt selle stseeni ning selle näitlemise pärast ma seda sarja vaatan. Muidugi Bree, Carlos, Gaby ja Edie oma "endast hullema mehega" on samuti huvitavad. Ja tihti saab ka südame soojaks.

De halvt dolda (SVT) - Jonas Gardelli kirjutatud 4-osaline minisari. Juba selle sarja alguslugu, mis juhatab kõik need osad sisse, meeldib mulle väga. Ehk see kuidas vanasti maaliti piltidele ka surnud pereliikmed. Näiteks kui mõni laps oli haiguse pärast surnud ja siis maaliti pereportreed, olid need "surnud lapsed" seal kuidagi piilumas teiste selja tagant võisiis vaatamas üle õla või puu tagant. Gardell on täiesti võrratu kirjanik ja stsenarist. Need lood "surevatest inimestest ja nendest, kellel on õnn elada", on jagatud kahte ajastusse - 70ndatesse ja tänapäeva. Kõik on nad kuidagi kohtade või inimestega seotud ja see kõik on nii stiilne ja südamlik. Tõeline pärlike selle aasta alguse telemaastikul.

Tuulepealne maa (ETV) - palju kirutud sari on minul veel tänaseni lõpetamata. Viimane osa ootab DVD-l vaatamist. Öelgu teised mida tahavad, minule see sari meeldib. Ja ma ei pea silmas ajaloo täpsust või kuidas eestlaseid, venelasi või sakslasi või keda iganes teatud inimest näidati. Minu meelest on nii tänuväärne Eesti näitlejate head mängu näidata. Inimestevahelised liinid on ju huvitavalt kirjutatud ning selline pisike epopöa oli minu jaoks küll elamus. Kõige rohkem meeldis mulle 9.osa. Seal kus Mirtel Pohla selle kunstniku juurest Toomase juurde läks. See osa oli kuidagi siiani kõige paremini kirjutatud ja näideldud. Aga jah, nagu mainitud, viimane osa on veel nägemata.

American idol (FOX) - Ma olen see inimene, kellele meeldivad võistlusmomendiga reality-sarjad. Ja üks parimaid on ikka see kuulus lauljate võistlus. Ameerikas on nii palju andekaid lauljaid ning nende taustalood lähevad tihti hinge. Sellel aastal on just välja valitud 36 poolfinalisti ning oma 10 inimest neist olid ka sellised, mille mina välja oleksin valinud. Eriline lemmik on üks rokihäälega Jackie. See on ülipõnev, mis nüüd edasi saama hakkab, sest tase on tõesti kõrge! Eesti vastav võistlus mulle eriti ei meeldinud just sellepärast, et kahe hooaja peale kokku on mulle ehk paar lauljat meeldinud, aga mitte nii nagu näiteks Ameeriklaste versioonist Daughty... et ma kohe tahaks nende kontserdile minna ja nende plaati osta.

13-the fear is real (CW) - Kummaline võitlussaade, kus inimesed on viidud keset metsa ning nad peavad võistlema õuduse kannatamises :) Tõeliselt tobe, aga samas...kui kujutada ise nendesse olukordadesse...näiteks krokodille täis tiiki, paati, ja siis kästakse võtta uss kätte, tõsta see peakohale ja samal ajal täitub paat veega ning vajub vaikselt vee alla... pimedas öös... see on juskui õudusfilm, mis on keeratud reality-sarjaks. Lisaks see vahva twist, ehk see, et kellelgi, kellel õnnestus teiste märkamata varastada puurist midagi, sellel on õigus kõrvaldada mängust mõni konkurentidest...

United states of Tara (Showtime) - Draamasari skisofreenikust pereemast. Stsenaristiks Diablo Cody, ehk see kelle sulest on pärit ning kes võitis ka Oscari filmi eest "Juno". Peaosas "alati hea", Murieli pulmast ning Sixth sense-ist tuttav Toni Collette. Need tema karakterid on huvitavad ja lisaks kogu see pere-elu. Mees mängib Sex & the city-st tuttav John Corbett ning Tara õde mängib Rosemarie DeWitt, kes hiljuti lõikas loorbereid filmiga "Rachel getting married".

America's best dance crew (MTV) - Danzumehe "kohustuslik" saade :) Ehk tantsurühmade võistlus. Kindlad lemmikud on So You think You can dance -saatest tuttavate tantsijate- Hok-i, Dominic-i ja Briani tiim "Quest crew", siis see valgete tüdrukute tiim - "Beatfreaks" ning cloggiate tiim "Dynamic edition". Kuigi see peeglitants, mille tegid "Strikers All-stars", see oli ehk kogu hooaja seni parim tants... tase on ikka sõnulseletamatult kõrge! Nad on seal saates ikka nagu "teisest maailmast"...panevad akrobaatikat, on rütmis ja musikaalsed, jõulised, tippsportlaste vormis, plastilised, saltod, trikid, mitmekordsed pöörded, nii küljega, õhus, maas kui ma-ei-tea-veel-kuidas ja muidugi täesti uskumatud hüpped!!! Lisaks teevad need rühmad seal oma koreograafia! Fantastika kuubis!

Teatriõhtu (ETV) - Nii harva kui seda siinmaal nautida saab... PARIM ASI ÜLDSE, MIS TELEKAST TULEB!!!! Eriti hea meel on "Nafta" üle ;)

So you think you can dance Australia (Ten) - Jesss...eelmisel aastal parim võitis, ehk Jack! Sellel aastal valiti just TOP20 välja ning pühapäeval algab võistlus! Nii lahe, et üle aasta on sobivalt Austraalia versioon aasta alguses, USA versioon suvel ning Kanada versioon sügisel. ikka kordi parem ning huvitavam kui mingi Dancing with the stars või tegelikult mistahes teine tantsusaade, mis üldse kunagi telekast on tulnud! Austraalias on ka sellel aastal päris kõva tase! Sellest sai hästi aimu ka nendest eelvõistlustest. Ja koreograafidel pole seal ka viga... Isegi Nigel Lythgoe ise valis neid tantsijaid seal tänavu :)

Project runway Canada (Globaltv) - Kanadas hakkas see ülipõnev riietedisainerite võistlus täie hooga pihta... esimeses osas kukkus kohe 3 osalejat! Kehel ei pidanud tervis ja närvid vastu ning 1 siis läks oma halva disaini pärast. Esimese paari saate põhjal on lemmikuks tõusmas Sunny, aga seda on veel liiga vara öelda, kes neist tegelikult on parim! Igatahes Imaan ja tema "In fashion, sometimes You just don't measurrrrre up!" on juba meie peres kultusväljend!

Melodifestivalen (SVT) - Rootsi euolaulukarussell läks pöörlema täie hooga. Esimeses saates olid umbes pooled laulud, mis oleks kõikidele Eesti 10-le finaallaulule ära teinud, minu meelest. Aga eks ta ole maitse asi ning vahva on vaadata kuidas oma maitse rahva omaga kokku läheb :) Esimesest saatest said otse finaali Emilia (seesama tütarlaps, kes oli mõned aastad tagasi üle Euroopa kuulus oma "Big world" lauluga). Ja teine otse finaali pääsenud (kes minule tegelikult ei meeldinud) on Alcazar...see sama bänd on ka mitme lauga Eesti raadiote playlistis olnud. Minu lemmik jäi aga hoopis kolmandaks ning sai võimaluse läbi poolfinaali finaali veel pürgida (rahvusvaheline žürii valis selle laulu ka oma lemmikuks ja see oligi täiesti omanäoline ning huvitav)... ehk siis Caroline af Ugglas lauluga "Snälla, snälla". Sellel laupäeval on võistlustules üks mu lemmikuid Rootsi lauljaid Måns Zelmerlöw. 28.02. osaleb Malmö eelvoorus ka Eestit kunagi esindanud Sahlene...

Ja kohe-kohe on algamas Survivor, Amazing race ning 01.03. alustab jälle mu eriline lemmik "The Apprentice", kus Donald Trump veab "majandusülesannete lahendamise" võistlust.

Lõpetuseks veel näidis sellest tantsusaatest... selles tantsus pöördeid ja hüppeid ehk pole nii palju kui mõnedest teistes, kuid selles on stiili ja action-it. Ning mõnikord on sellised veelgi efektsemad kui efektidele üles ehitatud tantsud. Kuigi efekte on ju selles tantsus ka ja küllaga!!!

12 kommentaari:

Niidirull ütles ...

Kas sa Biggest Loserit enam ei jälgi?

Danzumees ütles ...

Jah...biggest loser tüütas ära. Lisaks tekitas see minus alati isu süüa :)

Ma olen aastaid BL-i jälginud ning pole suutnud ennast kätte võtta....ja näed nüüd ei jälgi ning nüüd olen ise tubli :)

Tänahommikuse seisuga on alates 1.jaanuarist kukkunud kaal 13 kg. Ja kõik mis ma tegelikult teen on piiran söömist õhtul ning sõidan iga päev rattaga (eile näiteks sõitsin 40 km). Ehk põhimõtteliselt kasutan ju ära BL-ist õpitut (oluline on kaloreid mitte sisse ahmida)...aga seal saates nad muudkui räägivad söögist ja mängivad ahvatlustega jne...minu jaoks oli see alati suureks "söögiisu tekitajaks" :)

Niidirull ütles ...

Hea töö! Näed, see saade mõjub igate pidi:)

TwD ütles ...

eee...seda et...no mina aru ei saa, kas ma olen otu vöi mis, aga see list näitab ju ikka ysna regulaarset telekavaatamist? mul on siuke lugu, et hää, kui nädalas paar korda mingit saadet vaatan. siis enamasti mönda probleemsaadet (Uppdrag granskning) vöi pigem teadus-loodus-jms temaatilist dokkarit. uudiseid kah natuke :). Teeks oma järjestuse:
Parim kanal STV2. Parim saade: Mitt i naturen.
Rohkemaks aega&viitsimist ei jätku. Ahjaa, muidugi möni vana hea film, kui on.

Danzumees ütles ...

Hehhee...ma vaatan ebaregulaarselt televiisorit, aga regulaarselt kõik osad ära sarjadest, mis mind huvitavad :) Ehk siis dvd-delt, mitte telekast.

Loodussaadetega on minul nii, et spetsiaalselt ma midagi ei vaata ning kava järgi ka mitte, aga kui mõnikord mõnda looduse dokki vaatama jään, siis alati mõtlen, et miks ma neid küll tihedamalt ja süstemaatilisemalt ei jälgi :)

Aga seda nüüd küll, et iga päev ma midagi ikka vaatan...kui mitte neid telesarju siis vähemalt filmi...aga iga päev raamatut ei loe...see näitab ehk päeval töömõtetega ülepingutamist. Vahest õhtul lihtsalt ei jaksa mõelda, aga kirjandus justkui eeldab kaasamõtlemist...

Selles suhtes minu telesaadete vaatamisel pole kunagi "viitsimisega" midagi pistmist...need lihtsalt tulevad...taustaks või nii. Või enne magama jäämist. Aga teadlikult jälgin hetkel küll vist ainult neid, mis selles listis nimetasin...samas teatriõhtut ju iga nädal ei saa ning Jonas Gardell-i sari on juba lõppenud...seega päeva kohta tulebki umbes 1 saade. Ning televiisor iseenesest on mul vahest nädalate kaupa üldse kinni. Uudiseid ma telekast enam üldse ei vaata, need tulevad kuidagi igat pidi muidu ka kätte. Eestis olles vaatan küll vahest AK-d. Ja telekast tulevaid filme ka pole juba pikka pikka aega vaadanud, sest kõik minu jaoks huvitavad filmid on mul peamiselt selleks ajaks juba nähtud kui nad telekast näitamiseni jõuavad...samas on ka erandeid...eriti dokkfilmide ja vanade, mustvalgete filmidega...

Nüüd läksin hoogu :) Mu lemmikkanal on ETV, aga mul pole õnnestunud seda siin Viasat-iga üles panna. Rootsi kanalitest vist lemmik on SVT1, aga ega ma midagi muud ei olegi sealt vaadanud kui praegu Melodifestivalenit...kunagi Idol-it paar osa, aga see tüütas ära. Ja siis seda Jonas Gardelli sarja...ahjaa veel vaatasin paar korda "Tähed lossis" sarja, sest seal osales ka Jonas Gardell.

Täna hommikul tööle minnes lugesin Metro lehest, et kusagilt kanalilt pidi tulema saade Go'kväll, kus pidavat tutvustatama nädala uusi raamatuid ning uusi filme...peaks uurima, et mis asi see täpsemalt on...

Unknown ütles ...

OOOOOOO, ma vaatasin seda tantsuvideot mitu korda järjest ja mul oli iga kord kananahk seljas. Ma ju ka endine tantsija. Ma nii ootan , et tuleks miski siuke üritus, kus me saaks koos tantsu välja mõelda ja esitada. See oleks superlux!!!!!!

Danzumees ütles ...

Jessss! See on ju fantastiliselt hea mõte! Selle teeme veel ära ja näitame "neile"!!! :)

TwD ütles ...

Minu tuttav Högdalenis vaatab igasugu kanaleid, eesti, vene jms. Selleks on vaja teha Eestis leping, SATi pann peab ka olema, ma vöin uurida, mismoodi see käib. Meil on SAT ka (ainult Thor), aga see on J Norra asjade jaoks. Mind ETV niipalju ei huvita, et eriti pingutada seda saada.

Danzumees ütles ...

Suur tänu R!!! Aga tegelikult pole vaja uurida...ma olen asjaga hästi kursis. Lihtsalt meil on majaühistul teine firma ja ma ei saa panni siia panna. Sellepärast mul ei õnnestu ka seda ETV-d kuidagi saada.

Aga suur aitäh headuse eest!!! Ilusat sõbrapäeva!!!!

TwD ütles ...

See käib nii:
teed Eestis VIASATiga lepingu - sissemaks 400 EEK. Selle eest saab tuuneri, panni ja koodi. Kodus seadistad panni löuna (kl12) peale, siis menyy tuleb, signaalid paika, siis tuleb mingi eesti kanal ette, helistad Eestisse VIASATi ytled, et on paigas, kysitakse koodi, mis on lepingus ja ytled tel.teel selle koodi ja möne minuti pärast avaneb. Kuus maksab 149.-EEK (teed Eesti pangas maksekorralduse.
(On ka pakett 99.-EEK, kuid see pole piisavalt hea pakett).
Näiteks vördluseks Rootsis maksab ca 500.-SEK sissemaks ca 399.- SEK kuus ca samade kanalite eest ja on ainult yks Eesti kanal.
NB! Nyyd on see toiming lubatud (Schengen).

Kogu info on siin söna-sönalt tollelt inimeselt.

TwD ütles ...

Ilusat söbrapäeva Sullegi, ma ei näinud Su vastust, enne kui ära saatsin...

Danzumees ütles ...

Nii armas Sinust R, aitäh!

Kui ma siit praegusest kohast peaksin ära kolima, siis tulen otsin Su õpetuse üles ning teen samm sammult just nii! Aitäh!!!