pühapäev, 10. jaanuar 2010

Jaanuarikuu teatriuudised

Siin mõned ülestähendamist vajavad teatrikillud. Kõik pole just otseselt jaanuarikuust, kuid mul on jäänud need teemad viimasel ajal kuidagi kajastamata....
***
Kes pole veel kuulanud, siis Uku Uusberg oli külas Vikerraadio saates "Jutusaade". Rääkis oma siiani veel lühikesest, kuid kahtlemata tähelepanuväärsest teatriteest. Valutas südant tänavu lõpetavate teatrikooli tundengite tuleviku pärast ja muidugi rääkis ka natuke "Pea vahetuse" kohta. Lisaks andis ühe huvitava muusikavihje ning oli täpselt nii sümpaatne ja lahe inimene, nagu ta siiani on tundunud. Ühes kohas oleksin ma küll selle intervjueerija peale solvunud, aga Uusberg oli proff ning igati meeldiv edasi...Kuulata saab saadet selle lingi alt.
***
Väga huvitav vestlus ajalehes Sirp! Kristiina Garancis küsib Adolf Šapirolt põnevaid küsimusi suurmeistri ja Eesti teatri vahekorrast, nii minevikus kui ka praegusel ajal. Lisaks saab teada kuidas Šapiro oma lavastajatööd teeb, kuidas ta materjali valib ja kuidas käib tema töö näitlejatega. Kuidas ta nii suurtesse isiksustesse ja ka halbadesse näitlejatesse suhtub. Artiklit saab lugeda siit.
***
Samast lehest saab lugeda väga head ja mitmekülgset mõttearendust Andres Noormetsa lavastuse "Mässajad" kohta Endla Teatris. Kirjutajaks Valle-Sten Maiste ning lugeda saab seda siit. Lisan omalt poolt, et tegemist on vaatamist väärt lavastusega, mis kasvab hiljem veel edasi mõtetes. Noored näitlejad (Sten Karpov, Liis Laigna, Marta Pulk, Jaanus Mehikas, Priit Loog) ja vähe vanemadki (Tambet Seling ja Lauri Kink) on väga head, lugu mitmeplaaniline ning põnev ja nutikalt on lavastatud ka!

Ja nagu sellest veel ei piisaks - samas lehes Jan Kaus kirjeldab oma nägemust "Ma armastasin sakslast" lavastuse kohta Linnateatris. See on siin.
***
Ugala Teater tähistas oma 90. juubelit! Palju Õnne armas Ugala-rahvas! TV3-e uudisteklippi peo kohta, kus on ka intervjuud kultuuriminister Laine Jänese ja peanäitejuhi Indrek Sammuliga saab vaadata selle lingi alt. Teatrirahvast tundus seal hulgemini koos olevat. Teatrilaval aga anti üle hulk kolleegipreemiaid. Teatrirahvas hidas parimaks lavastajaks Taago Tubina, näitlejaist said kolleegipreemiad Carita Vaikjärv ja Tanel Ingi. Parim lavastust teenindav ja ettevalmistav töötaja Gennadi Gorjajev(pealavameister), maja ja publikut teenindav töötaja Kelly Eensoo (saaliadministraator) ja südamega tehtud töö preemia pälvis Valter Mäesalu (majahoidja). Preemia teenisid ka näitlejad, kes aasta jooksul enim lavalaudadele astunud - Arvo Raimo ja Kata-Riina Luide.
***
Eelmise aasta eelviimasel päeval jagas Draamateater oma traditsioonilisi "Antsusid" parimatele.
2009. aasta Antsude laureaadid on:
Käsu-Ants (lavastajapreemia) - Lauri Lagle (lavastus "Sinul on meretäis hirmu")
Suur Ants (naispeaosa preemia) - Alina Karmazina (külalisena, Dvori rolli eest lavastuses "Because ehk Mängud tagahoovis")
Suur Ants (meespeaosa preemia) - Märt Avandi (Asafi rolli eest lavastuses "Because ehk Mängud tagahoovis")
Väike Ants (naiskõrvalosa preemia) - Kaie Mihkelson (Marge ja vanaema rolli eest lavastuses "Sinul on meretäis hirmu" ning Damiana rolli eest lavastuses "Pedro Páramo")
Väike Ants (meeskõrvalosa preemia) - Tõnu Oja (Rullingu rolli eest lavastuses "Vombat" ja Donise rolli eest lavastuses "Pedro Páramo")
Ilu-Antsu vääriliseks tõstsid kolleegid bändi "The Souduniversums" lavastusest "Sinul on meretäis hirmu".
Parimaks tehniliseks töötajaks ehk Asi-Antsuks hääletati lavatööline Tauno Zopp, Abi-Antsuks ehk parimaks teenindustöötajaks valisid kolleegid teatri müügijuhi Elen Jaaska.
Kaval-Antsu tiitli sai teatri juhatuselt turundusdirektor Toomas Pikhof.
Eesti Draamateatri juhatus tunnustas aasta jooksul enim hõivatud meesnäitlejat Tiit Sukka (123 etendust) ja naisnäitlejat Viire Valdmad (114 etendust) preemiareisiga.
***
Rakveres peetakse 8.-10.01 harrastusteatrite festivali. Tänapäeval tegeleb Eestis hobiteatriga sadu inimesi, Rakveres peetud festivalil on umbes 180 harrastusnäitlejat. ERR uudist võib vaadata siit. Etenduste ajakava on siin... Kes on sealkandis, see homme veel jõuab :)
***
Postimehes võeti kokku eelmise aasta Eesti Teater niimoodi. Järjekordne vingumine, et midagi erilist ei toimunud... toimus ikka küll ja päris palju! Hulgaliselt häid etendusi ning maailma tipptasemel teatrit! Mõned kriitikud nimetavad seal ka oma aasta lemmikud... päris nõus võib nendega olla... mitmega võib peaaegu nõus olla...
***
Eva Kübar võtab huvitavalt kokku Eesti väiketeatrite info siin. Järjekordselt kasvas veelgi himu näha Oma Lava "Türgi oad" tükki :)
***
Vanemuine jagas jõulude ajal oma maja parimatele preemiaid.
Nii naispeaosalise kui ka naiskõrvalosalise kolleegiauhinna sai Marika Barabanštšikova 2009. aasta rollide eest uuslavastustes „Lood Viini metsadest“, „Kuningas Richard Kolmas“, Loss“ ja „Don Juan“.
Parima meespeaosalise auhinna võitis Jüri Lumiste nimiosa eest lavastuses „Kuningas Richard Kolmas“. Parima meeskõrvalosatäitja tiitel läks külalisnäitleja Janek Joostile lavastuses „Kuidas kuningas kuu peale kippus“. „Kuidas kuningas kuu peale kippus“ valiti ka lõppenud aasta parimaks lavastuseks, teiseks jäi „Kuningas Richard Kolmas“. Eripreemiaga tunnustas Vanemuise draamatrupp teatri endist müügijuhti Maarika Pokineni.
Samuti jagas teatri loomenõukogu oma preemiad - Autospiriti-nimeline draama aastaauhind - Draamanäitleja Riho Kütsarile, kes töötab Vanemuise teatris alates aastast 1994. Teda saab näha Vanemuise lavastustes „Kõik aias“, „Suurema kurbuseta“, „Koidula veri“, „Vihurimäe“, „Vaene loom vihma käes“, „Loss“, „Lood Viini metsadest“ ja „Kuningas Richard Kolmas“. Ees ootavad rollid veel esietendumata uuslavastustes „Huntluts“, „Paanika“ ja „Külaline“. Torrese-nimeline balleti aastaauhind hiljuti oma 50. sünnipäeva tähistanud balletisolistile Aivar Kallastele, kes töötab Vanemuise teatris alates aastast 1977. Ta tantsib lavastustes „Pähklipureja“, „Uinuv kaunitar“ ja „Kevade“ ning mängib muusikalis „Sugar ehk Džässis ainult tüdrukud“. Jaanuaris jõuab Sadamateatris lavale Aivar Kallaste juubelit tähistav tantsulavastus „Vanamees ja meri“. EMT-nimeline muusika aastaauhind - ooperikoori lauljale Endel Kroonile, kes töötab Vanemuise teatris alates aastast 1982 ja Kinema-nimeline tehnilise töötaja aastaauhind - helimeister Andres Tirmastele, kes töötab Vanemuises aastast 2002.
***
Endla teatri kollegipreemiad anti kätte enne pühi. Teatris tehtud küsitluse tulemusena valiti parimaks kolleegiks naisnäitlejate seas Piret Laurimaa, meesnäitlejatest Ago Anderson ning lavastajatest Madis Kalmet. Parima kunstniku preemia pälvis Aime Unt, kes oli külaliskunstnik Margus Kasterpalu lavastuse „Hingede öö“ juures.
Administratsioonitöötaja kolleegipreemia sai tänavu teatri avalike suhete juht Katrin Maimik, parimaks etendust teenindavaks töötajaks valiti lavamees Ando Tammsaar ja kogu teatrimaja teenindavatest töötajatest valiti lemmikuks maja perenaine Malle Kuningas.
***
Üks uudis novembri lõpust ka... Panso-nimelise noore näitleja preemia, pälvis sellel aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli 24. lennu näitlejasuuna üliõpilane Lauri Kaldoja. Palju õnne!!!
***
5.Novembril lahkus meie seast Robert Gutman. Kohtusin temaga kunagi tihti, sest ta elas meie lähedal. Ja meelde ning südamesse jääb ta peamiselt oma filmi ning teleteatri rollidega. Esimesena meenub millegipärast "Golemanov". Kuid veel meenub tema roll "Pühajärv"-es ja mitmetes mängufilmides nagu "Keskpäevane praam", "Metskannikesed" ja "Karikakramäng".
***
Linnateatris on valmistamisprotsessis külalislavastaja Mladen Kiselovi nägemus Edward Albee näidendist "Kes kardab Virginia Woolfi?". Selle tarvis kohandab Iir Hermeliin Kammersaali elu-ja söögitoaga korteriks. Oodata on põnevat tubateatrit, kus vaataja saab istuda keset ruumi, otsekui oleks ta kutsumata külaline intiimsel perekondlikul koosviibimisel. Põnev ja natuke "teistmoodi" KKVW?-st! Loodetavasti mängivad ka märtsi esimestel päevadel, kui minul õnnestuks minna...
***
Draamateatris on oodata Toompere jr versiooni Tšehhovi Kirsiaiast. Pedajas toob välja Augustikuu ja Ingomar Vihmar Ibseni John Gabriel Borkman-i. Kõiki kolme tahaks näha!!!
***
Ugalas on veebruari lõpus esietendus väga kahtlase pealkirjaga tükil (imelik kui juba pealkiri eelarvamusi äratab - peab ära ootama arvustused, et ei ole tegemist mingi palagani või labase naljalooga) - "Majandustõus ehk Kohe käib pauk".
***
NO99-s toob (mu lapsepõlve-tuttav) Veiko Õunpuu lavale Fassbinderi. Pagana põnev! "Praht, linn ja surm"... Fassbinderi filmid on küll tihti väga karmid kunstiteosed ja ka näiteks telesari Berliin Alexanderplaz... teatris ei meenugi, kas on kunagi ette sattunud (Igatahes omal ajal Linnateatris "Petra von Kanti kibedaid pisaraid" mul ei õnnestunud näha, kuigi tahtsin väga). Kuid näiteks film "Veepiisad kuumadel kividel" on tema kirjutatud näidendi põhjal tehtud.
***
VAT Teatris on kevadhooajal oodata Toikka lavastust Laura Ruohose "Üksik saar". Rein Aguri käe all saab lavavormi Mare Sabolotny lugu "Kirjaklambritest vöö".
***
28. detsembril esilinastus Rakvere Teatri suures saalis Maiju Ingmani mängufilm "Päeva lõpus", mis põhineb Urmas Lennuki samanimelisel näidendil. Film on üles võetud 2009. aasta kevadel Lääne-Virumaal. Filmis teevad kaasa Rakvere Teatri näitlejad Velvo Väli, Toomas Suuman, Erik Ruus, Tarvo Sõmer ja Liisa Aibel.
***
Vanemuisel on kevadel esietendumas Ninasarvik Otto, Huntluts, Nukitsamees, Paanika, Külaline ja Maetud laps. Eriti seda viimast tahaks väga näha, aga tegelikult kõiki kuut! Lisaks veel mõned tantsu- ja muusikalavastused.
***
Endlas on tulekul Noormetsa auteuri-kontsertdraama "Algus"; Palu auteuri-komöödia "Ära muretse, kallis"; mudilastele lavastab Keerd "Kolm põrsakest ja hunt" ning külalisena tuleb Komissarov lavastama muusikalist koguperelavastust, vana head Lindgreni - Röövlitütar Ronja. Peaosas on Kaili Viidas... hmmm, see roll oleks ju kui loodud Liis Laignale :) aga Viidas on ka kindlasti lahe! Lihtsalt Ronja oli ju selline..... Ronja :)
***
Von Krahlis esietendub jaanuari lõpus Kuningas Lear. TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna teatrikunsti 8. lennu ehk VON KRAHLI KURSUSega saab selles Jalakase lavastuses tuttavaks. Nende õppejõud Peeter Raudsepp on hoopis ise Lear-i enda rollis...
***
Tartu Uues Teatris on tulekul Toomas Saarepera auteur-lavastus "Kapten Cook-i keetmine". Lisaks on oodata Vadi auteur-lavastust "Peeter Volkonski viimane suudlus". Nimiosas on maestro ise :) Ning nagu nendest kahest põnevast projektist poleks küllalt, on veel tulekul ka kolmas auteur-lavastus, nimelt Ivar Põllu "Ird, K". On alles vingeks aetud selle (veel võib vist nimetada "uue") teatri mängukava! Kusjuures näitlejad ka tükkides ülihuvitavad valikud - saab näha nii Nero Urket, Juss Haasmat, Kristel Leesmendi, Ago Andersoni, Indrek Taalmaad, Evald Aavikut, Maarja Jakobsoni kui ka juba mainitud Peeter Volkonskit.
***
Kell Kümme, ehk Roman Baskini teater on alustanud suveetenduste piletimüügiga!
***
Nukuteatris on tulekul suur muusikaliprojekt "High School Musical". Peaosas värske superstaar - Ott Lepland, lavastajaks Dvinjaninov.
***
Vana Baskini Teatris on tulekul Mika Waltari komöödia "Hilinenud pulmaöö". Soomest Kuopio Linnateatrist Lasse Lindeman lavastab. Ene Järvist saab üle pika aja näha uues rollis! Ja Guido Kangur on ju ka tippvormis...
***
Theatrum lubab oma kodulehel 2010.aasta esimestel kuudel mitmeid uuslavastusi... Täpsem info pidavat selguma lähiajal.
***
Pärimusteater Loomine lükkas Carmen Alexandrinumi esietendust edasi, kuid kuhugi ta ei kadunud, vaid seda etendatakse. Lisaks on tulekul "Keisrinna hull ehk Mees, kes rääkis tõtt". Mõlemad on kirjutatud Loone Otsa poolt ja lavastajaks Anne Velt.
***
Variuses esietendub veebruaris näidend " ÜKSI ja VABA". Laval kohtuvad NILS FERLIN (Priit Volmer), ARNO VIHALEMM (Indrek Sarapuu) ja ARVO MÄGI (Rene Soom). Muuseumietenduste rida täieneb uue lavastusega EDUARD VILDEST. Uus lavastus "RIDA ON RAHA" keskendub Vilde elule Kopenhaagenis ja räägib "Tabamata ime" saatusest. Kirjanik tutvustab oma näidendi prototüüpe ja kohtub kirjastaja, ajakirjaniku, hilisema diplomaadi Eduard Virgoga.
***
Jaanuari TASUB minna Rakvere Teatrisse!
1) Rakvere Teatri jaanuari etenduse piletiga veebruari etenduse pilet 35 kr soodsam
2) jaanuari etenduse piletiga Apollo raamatukauplustes soodustus 10%
3) iga piletiga toetad Pille-Riin Purje teatriraamatu „Johannese passioon“ väljaandmist, mis kajastab nii selle lavastuse kui Rakvere Teatri lähiaastate lugu. Iga kampaania jooksul ostetud Rakvere Teatri jaanuari etenduse piletilt läheb 5 krooni teatriraamatu väljaandmise toetuseks. Seda kõikjal Eestis.

Oi kuidas ma olen juba oodanud seda Johannese passiooni raamatut. Pille-Riin kunagi kusagil artiklis või raadios mainis, et ta sellist asja kavandab, aga sellest on juba aastaid. Kartsin, et see jäigi vaid plaaniks. Nii tore, et ikka realiseerumas! Nüüd kõik pileteid ostma, et saaks raamatu ruttu valmis!
***
Kõik on teretulnud täiendama seda uudistevoogu kommenteerides...

Kommentaare ei ole: