esmaspäev, 20. detsember 2010

Sirbi Kirjandusgallup 2010

Peaaegu paarkümmend Eesti kirjanduskriitikut ja kirjanikku vastasid ajaleht Sirp esitatud küsimusele:
Milline teos, sündmus, ilming tõuseb (praeguse seisuga) lõppevast kirjandusaastast (s.t v.a detsember) kõige eredamalt esile ja miks?

Ma tegin rohkem kui korra (positiivses kontekstis) mainitud teostest nimekirja, et siis on lihtne ja hea siit lugemisvihjeid ammutada.

4 korda mainiti:
****Lauri Sommer "Kolm yksiklast" (raamat ilmus küll 2010, aga on tänaseks juba välja müüdud - otsisin seda täna kõikjalt Tallinna poodidest, tulutult.)
****Maarja Kangro "Ahvid ja solidaarsus" (riiulis, ootab lugemist!)
****Aare Pilv "Ramadaan" (esimesel võimalusel rändab see minuga koju kaasa!)
****Mats Traat "Õelate lamp" (see juba "viimane osa"...häbi tunnistada, mul kogu saaga veel lugemata...)

3 korda mainiti:
***Lauri Pilter "Retk Rahemäkke" (riiulis, ootab lugemist! Minu meelest kogu nimekirja huvitavaim raamat...)
***Viivi Luik "Varjuteater" (selle ostaks kohe, kui see nii kallis poleks :( Ehk tuleb mingi kampaania kunagi...)
***Ene Mihkelson "Torn" (peab uurima, kas tõesti nii hea, nagu kiidetakse...)
***Tiit Aleksejev "Leegionärid" (K luges selle näidendi läbi, kiitis. Kogu aastakäik LR-e on riiulil olemas ja see teistehulgas.)

2 korda mainiti:
**Sofi Oksanen "Puhastus" (loetud, aga juba 2009.aastal. VÄGA hea oli... Ainus tõlketeos nimistus. Keegi seal artiklis kobises jälle, et teda ajab närvi, et inimesed seda ajalootõepähe võtavad. Mind ajavad sellised kobisejad närvi. Who cares!!! Tegemist on lihtsalt hea ilukirjandusega ning kui keegi kunagi midagi hinge ei võtaks, ega tõepähe mingil määral, siis miks üldse ilukirjandust lugeda, mõtle selle peale ka.....mrrrrrrr. Las inimesed võtavad nagu tahavad. Peaasi ei meeldib. Mina lugesin seda lihtsalt kui huvitavat ja HÄSTIKIRJUTATUD lugu... a sellest kirjutasin siin pikemalt...)
**Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" (riiulis... nüüd tuleb kiiresti lugeda, et teaks kas tasub ka "juba ilmunud" järgmine osa osta?!)
**Sinijärv, Rooste, Künnap "Eesti haikud" (poeretkele ON vaja minna. Head haikud on mu nõrkus!)
**Mehis Heinsaar "Ebatavaline ja ähvardav loodus" (sirvisin kunagi Apollos, aga ei ostnud... peab täpsemalt uurima. Heinsaare luulekogu mind ei kõigutanud.)

Ühe korra mainitud raamatutest jõudsin juba selle sama artikli mõjul Urmas Vadi "Kirjad tädi Annele" koju tassida. Jaak Jõerüüt-i "Muutlik" oleks ka äärepealt sama rada tulnud, aga jätsin selle siiski järgmiseks korraks. Niigi läksin ahneks (ostsin kõigile ja kõigile see tähendab meid on 5, homseks päkapikukingituseks raamatu) ja mul oli trennist tulles kogu trennikraam ka vaja kaasas tassida...

Minu jaoks polnud 2010 lugemisaasta. Lugesin sellel aastal poole vähem raamatuid kui tavaliselt, aga kui minult küsitaks, millised raamatud olid minu jaoks elamused sellel aastal, siis vastaksin, et avastasin mitu olulist naist enda jaoks: Märta Tikkanen, Virginia Woolf, Syvia Plath, Jeanette Winterson ja Asta Põldmäe (kes muideks ise osales ka selles küsitluses), kui nüüd neid erilisemaid ja parimaid välja tuua. Vanadest tuttavatest ootasin ehk kõige rohkem Anna Gavalda uut raamatut ning ahmisin selle raamatu ilumispäeval ühe hingetõmbega enda sisse. Ei pettunud...meeldis, isegi väga, aga Gavada on ju selline lihtsake. Lihtne ahmida ka :) Meeskirjanike teostest läksid eriliselt korda ainult Haruki Murakami jooksmise-lood "What I talk about when I talk about running" ja Rein Raua "Pisiasjad". Natuke vahva oli ka Alan Bennetti "Tema majesteet lugeja" ning Mihkel Kaevatsi luulekogus "Eile hommikul ja täna" olid mõned "luulepildid", mis mind liigutasid. Selleaastane Tammsaare on veel lugemata (olen oma "üks Tammsaare kogutud teoste raamat aastas" projektiga jõudnud 12.osani-Ma armastasin sakslast), ehk veel jõuan, st. pean jõudma selle ka jõuluajal läbi lugeda...lisaks mõnele hetkel pooleliolevale raamatule.

Täpsema kokkuvõtte oma lemmikutest teen aasta esimestel päevadel, aga juba täna võin lubada, et "minu lugemisaasta" saab olema 2011 :)

---------------------------
Järgmisel päeval:

Poes käidud...
Läksin Solarise Apollosse tegelikult ainult Kaarel B.Väljamäe luuleraamatut kiiruga ostma ("kiiruga", sest teistest Apollodest see juba otsas, ainult Solarises ongi veel järel). Avastasin tema blogist, et Bööma, see on TEMA ja et tal on 2006. aastal luulekogu nimega "Sent" ilmunud. Tegelikult avastasime alles eile Loomingust tema luuletused - need on nii armsad ja soojad... tuli meelde, et hiljuti avastasin tema blogi (vaata vasakus tulbas "Kirjanduse" all linki)... seal on viiteid ka mitmele tema ETV luuleminutite videotele (eriti head on "Kuidas seda nüüd öelda", "Täiskasvamine" ja "Õpetaja Ene oli kommunist", aga tegelikult on need kõik väga head!). Sama mees kirjutas üliarmsa "Suur mees juba" näidendi, mida ka Linnateatris edukalt etendatakse ja mis samuti väga sügavale hinge puges ja sinna omale pesa tegi. Nii mitmes tema luuletuses tunnen ära isenda mõtteid ja mitmeid asju ütleb ta nii lahedalt, et paratamatult läheb hinge või hoopis kisub suunurgad üles! Väga lahe avastus... ning nüüd tema raamatuomanikuna võin öelda, et ka selles olevad luuletused on just nii "temalikult" head... kurvad, armsad, naljakad, kurbnaljakad - tõeline luule.

Solarise Apollost rääkides, pole ma vist varem jõudnud kirjutada, et seal töötab terve linna parim müüja (parim teenindaja üldse). Selline tumedate juustega tüdruk, kes alati naeratab, alati on nii positiivne ja meeldiv, et seda positiivsust voogab ka klientidesse. Kui mul oleks endal oma pood, siis ma läheks ja üritaks meelitada teda enda poodi tööle :) Aga täna ei olnud teda tööl. Tegelikult kui ta on, siis ma alati üritan just temaga oma ostud korda ajada. Täna oli seal aga üks teine tore tüdruk (kes ka varem hea teenindamise ja kiire abiga silma jäänud), selline pikem ja hästi kõhna, priilidega ja tegelikult sama meeldiv ja abivalmis, kui see lemmik-tüdruk... hmmm, mul on kaks lemmiktüdrukut Apollos - kuidas seda nüüd paremini seletada :))) Igatahes kui oma ID kaarti tahtsin sisse torgata, et oma kuldkliendisooduseid nautida, siis ta ütles, et pole vaja... Uskumatu, ma käin seal nii tihti, et nad juba teavad mu nime :)

Igatahes pahandasin oma 4-aastasega, et ta jälle terve hunniku raamatuid riiulitelt kaasa oli rabanud:
Aare Pilv "Ramadaan"
Viivi Luik "Varjuteater"
Ene Mihkelson "Torn"
Jaak Jõerüüt "Muutlik"
ning juba mainitud Bööma "Sent"...

Kuidas ta küll oskas just need valida, selle seletamisega naisele jäin kodus plindrisse... plika lihtsalt üldse ei tunne piiri (käbi kännust kaugele ei...)

Kui nüüd täpne olla, siis "Eesti haikud" läks meelest ja Heinsaare raamatut sirvisin jälle, aga otsustasin jätta järgmiseks korraks. See tundub omamist väärt olevat küll... Mats Traadi raamatud ostan vist "Minge üles mägedele" 4.mammutkõitena... a veel parem, kui need tooks jõuluvana, siis ei pea oma raha kulutama :) Tahtsin patustada Kaur Kenderi uue raamatuga, aga sellepeale tegi vanem tütar suured silmad, et miks ma "sellise" kirjaniku raamatut tahan (ta pidas silmas tagakaanel olevat fotot). Minule Kenderi Yuppijumal kunagi meeldis (stiilne oli) ja viimasel ajal on tööjuures nii tihti sellest "talendid koju" värgist juttu olnud, et selline ümberpööratud lugu võib päris pull olla.
Lauri Sommeri raamatu kohta sain kirjastuselt infot, et varsti kohe tuleb kordustrükk.

Õudne omamishimu valdab mind alati raamatupoes. See on haiglane, ma tean :)
Lihtsalt nii mõnus on raamatutevahel magada (mul on magamistoas terve üks sein maast laeni raamutuid täis)... nende soojuse paistel. Ja siis neid enda sisse kallata.

6 kommentaari:

Agepe ütles ...

nice post. i like it. greetings

Anonüümne ütles ...

Mainisite, et sirvisite Heinsaare "Ebatavalist ja ähvardavat loodust" poes, aga jäi ostmata. Võimalik, et need illustratsioonid mõjuvad kuidagi eemaletõukavalt:) Ka minul jäi piltidest vale esmamulje, see on tegelikult väga inimlik, sügav, omamoodi veidralt filosoofiline raamat!

Elina A. ütles ...

Ka mulle polnud 2010 eriline lugemisaasta. Ühe nime, kelle täiskasvanukirjanduse avastasin, on Tove Jansson, nüüd on kõik temalt eesti keeles ilmunu läbi loetud.

Huviga ootan, millise mulje jätab Sulle Sommeri raamat. Mina sellega haakuda ei suutnud ja paar teist naisterahvast on rääkinud, et jäi suisa pooleli. Ometi on seda gallupis mainitud suisa neljal korral. Oleksin oma raamatu täitsa nõus Sulle ära andma.

Gallupis enim mainitutest tundub ahvatlev Traat, kuid mulgi selle sarja raamatud lugemata, plaan on millalgi algust teha. "Puud olid.." on loetud u 10 aastat tagasi Rein Veidemanni loengu raames, oli tõeliselt masendav, ei meeldinud.

Danzumees ütles ...

S - jah, tundub, et ka see raamat ühel hetkel veel mu koju rändab.

Elina - Janssoni Suveraamat tundub olevat kõige armastatud selle aasta tõlkeraamat. Kõik kiidavad, et see olevat raamat, mis ei saagi mitte meeldida... Sommeri raamatu võtaks küll :) Aga ei, sa ei pea minu pärast vaeva nägema. Küll ma siis ostan, kui see jälle end ilmutab. Mitte nagu, et mul poleks "midagi muud hetkel lugeda" :))) Traat on mulle tuttav mõne filmi ja teatrilavastuse vahendusel ning need on küll meeldinud. "Türgi oad", mida hiljuti vaatasin, sellest peakski kirjutama varsti, enne kui kogemus kustub mälust...

merleke ütles ...

Mina just lõpetasin täna bussis Sommeri "Kolm yksiklast". See oli mul riiulis olnud pikka aega, lõpuks võtsin kätte ja lugesin läbi. Ei ühine üldise vaimustusepuhanguga selle raamatu puhul, sest esiteks on kõik kolm lugu väga erinevad nii sisu kui ka ...(kuidas nüüd öeldagi?) kirjandusliku väärtuse poolest. Pealegi on need lood väga erinevatest inimestest. Mulle meeldis Darja ja Nick Drake'i lugu, aga Masingu lugu ajas kohati lausa vihale. Ometi peaks Masing olema Sommerile kõige südamelähedasem. Kui mahti saan, kirjutan peagi oma blogis pikemalt.

AGA tahtsin öelda hoopis, et ma millegipärast arvan, Danzumees, et sulle see raamat (väga?) meeldib. Jään põnevusega ootama, kui kunagi muljeid vahendad. :))

Danzumees ütles ...

Hmm, Merleke, väga huvitav... Kui arvad, et mulle meeldib, siis pean selle ilmtingimata lugema! Masing on minu jaoks võrdlemisi võõras.
Lugesin just Sommeri tõlgitud Brautigani luulet, sellega ei suutnud kuidagi haakuda. Aga mitte tõlkes polud viga, vaid just Brautigani mõtetes. Ometi Sommer tundub olevat väga nendes sees. Igatahes põnev ja loodan, et Menu selle kordustrükiga peatselt valmis saab!