laupäev, 1. juuni 2019

Mai 2019 - teatrikuu kokkuvõte


Lehekuu on möödas ja aeg on võtta sügavaima jälje jätnud teatrielamused ning -tegemised kokku ning tõsta olulisimad aupaistesse. Ehk mida möödunud kuu teater endaga kaasa tõi ning mida tasus endaga kaasa võtta "aasta parimate" pagasis.

Isiklikus plaanis jäi maikuusse nii palju teatrivälist, nagu ülikooli lõputööd ja -eksamid. Muide kõik on edukalt sooritatud ning "Tehnikateaduste magistridiplom" ulatatakse kätte Tallinna Tehnikaülikooli lõpuaktusel juunikuu teises pooles. Nüüd siis lisaks MBA-le Rahvusvalises ärijuhtimises ka MSc IT-s... mida edasi? Sõber kutsus autoremontimise koolitusele sügisel... eduka läbimise korral hoiaks ju kõvasti raha kokku :) Ise tahaks õppida majaehitamist... Doktorikraadi tahaks ju ka... Aga kui võtta tõesti see doktoriks saamine käsile, siis tuleks ju õppida ja uurida midagi sellist, mis tõesti väga-väga huvitab... Teater?! Jaaaaa... seda tudeeriks küll ülima hea meelega kogu ülejäänud elu ja edaspidi doc, postdoc jne... Aga mis saaks olema selle hariduse väljund? Maikuus esinesin ühes olukorras üle 300le inimesele... Neid 100 päiseid ja üle 100seid kuulajategruppe on ju küll olnud, aga nii suurt kui 300+ vist küll esimest korda. Kummalisel kombel ei tulnudki närv sisse. Enne oli küll, aga laval enam mitte. Sellest hoolimata olen veendunud, et laval "näitlejaks" minust ei ole. Minule meeldib ikka oma juttu rääkida :) Filmis küll, kui õppida/proovida/teha... Nüüd saab ka sellesse va Hollywoodi omasse. Enne kui tuli kutse massistseeni, kontakteeruti ja küsiti, kas oleksin nõus hakkama ühele põhinäitlejatest kehadublandiks... Aga no rohkem ma ei tohigi sellest filmitegemisest rääkida, sest pärast telefonikõnesid ja kirju allkirjastasin nüüdseks juba lepingu, mis edasistest asjadest keelab pajatada, seega las ta siis olla... Aga teatri suunal huvitaks mind palju rohkem lugude kirjutamine ja lavastamine... panna oma pähe tekkinud pildid-mõtted-visioonid lavale, näha näitlejaid tegemas seda, mida oma vaimusilmas ette oled kujutanud nii, et kogu lugu jookseks kokku ning intrigeeriks mind ja ühtlasi ka teisi vaatajaid... see oleks põnev. Ega ma ei tea, kas kahe magistrikraadiga, millest kumbki pole kunstilistel liinidel, on üldse tõsiseltvõetav teha teatriteaduses doktorikraad... Teine asi, mis mind meeletult paelub on innovatsioon ja maailma muutvad tehnilised lahendused... aga kuigi sai natuke progemist, ehk koodikirjutamist maitsta ning midagi isegi jäi kuhugi kinni, siis kardan, et minust sellel suunal on pigem hoopis turundaja või projektijuhina või finantsidega tegelejana asja, sest numbreid ma tunnen ja numbreid ma armastan. Okei, see siin pole ju tööotsimiskuulutus - armastan oma praegust tööd ja tahan seda võimalikult hästi teha ning loodan veel kaua sellel suunal edasi toimetada ja areneda. Pigem tahaks harida ennast veelgi... aga muidugi tegeleda ühtlasi ka selle hariduse mõttes asjadega, mis meeldivad...  siis läheb kõik nagu lepase reega ning tulemused tulevad ka vastavad :)

Jah, annan ise ka endale aru, et eksisin täiega rajalt. No mis Sa teed kui see kõik nii aktuaalne praegu on... Peaksin kogu eelmise mõttevoolu kustutama ning alustama algusest... aga mingitpidi haakub ju jutt teatriga ja no kui see tahtis minust nüüd välja tulla... las ta siis olla...

Alustame siit peale "otsast peale" :)

Mai oli minu jaoks natuke kummaline, sest kõik 4 parimat teatrielamust saabusid kuu esimese 10 päeva jooksul. Oleks võinud praktiliselt pärast 10ndat maid teatriskäimise selles kuus lõpetada... alles kuu eelviimasel päeval tuli jälle üks hea teatrielamus. Selleks muide oli uue teatriprojekti - TIKERKULTUUR - esimene lavastus! Suurepärane algus!

Üha enam leian tsitaate siinsetest blogi-tekstidest teistest meediaväljaannetest. See teeb südame soojaks. Lisaks on mu sõnad murdnud sisse ka lavastustes kasutatavatesse tekstidesse, mis on eriti vahva. Oma laste kaudu tean, et koolides kasutatakse siinseid raamatupeegeldusi/arvustusi ning õpetatakse kriitikat kirjutama või arvamust avaldama siinsete tekstide alusel - no mida muud selle peale tunda kui uhkust! Aitäh, et olete selle blogi omaks võtnud ja tore, et sellest päriselt ka kasu on. Tänud ka kõigile kes on kirjutanud. Ükskõik kas teatri üle arutlemiseks, lavalugude seletuste küsimiseks või muu teatriinfo uurimiseks. Ikka vastan ja ikka aitan kui oskan-tean.

Möödunud teatrikuu oli ka kurb... Kõige rohkem raputas ilmselt meie teatrimaailma Jüri Aarma üdini kurvastav õnnetus raudtee ülekäigurajal... Too ülekäigukoht oli pidevalt minu hommikuse jooksuraja osa ning vanasti kui seal veel foor oli, siis kasutasingi seda igal hommikul. Kuid ühel hetkel see ristmik muudeti - ehitati ümber. Tehti palju nõmedamaks ja ohtlikumaks. Vahetasin sellepärast ka oma jooksuraja Filtri tee kaudu Järvele... Rongi pardakaamera näitas, et Jüri olla telefoniga rääkinud kui rongiteed ületas, aga siis oli juba liiga hilja... Telefoni ei tohi liikluses kasutada!!!

Ise ka imestan, et kokku jõudsin kogu selle hullumeelse töö- ja kooli-kuu jooksul (lisaks käisin mais ka Valgevenes - sealseid ülikoole koolitamas) teatritesse kuueteistkümnel korral. Ilmselt üks teatrirohkemaid kuid sellel aastal (märtsis jõudsin suisa 21 korda). Kuid suvel tõmban kõvasti teatris käimist tagasi (vähemalt nii ma arvan). Lähen ainult kui kutsutakse. Nüüd kus kooli-kirjatööd on tehtud, hakkan oma poolikuid tekste siin blogis samuti ohtralt lõpetama, et jõuda taas ilusti järje peale. Võtan eesmärgiks suve jooksul jälle korralikuks hakata. Praegusel hetkel on terveks suveks vaid 7 kutset - see on poole vähem 3 kuu kohta teatrit kui vaid selles möödunud maikuus. Vaevalt, et kogu teatrikülastuste saldo suvel päris 7-le jääb, aga aastaplaanist, ehk 101st lavastusest on ju tänaseks, ehk mai lõpuks nähtud juba 64! Liidame siia juurde need suvised 7 ning siis jääbki sügiseks vaid 29... No eks näis... ega ma ju kätt päris ette ka ei pane kui natuke see number lõhki läheb (igal juhul tuleb mõistlikum number kui eelmise aasta 181), kuigi püüan küll valikulisemaks muutuda ja vähemalt katsun, kas õnnestub ainult 101 erineva lavastusega aasta lõpule saata.

Nonii, nüüd on igasugune latramine ületanud juba kõik taluvuse piirid. Sai ju pealkirjas ja sissejuhatuses maikuu tippude aruanne välja kuulutatud ning siit see tuleb -

Maikuu vingeimad teatrid ja teatritegijad on Teie ees!


SUURIM TEATRIELAMUS
Toon ära need 5, mis murdsid terve senise teatriaasta TOP30 sisse

1. Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
2. Etturid - Ugala
3. Ööpiltnikud - ERM Teater
4. Põud ja vihm Põlva kihelkonnan nelätõistkümnendämä aasta suvõl - Eesti Draamateater
5. Üksi lehekuu põues - TikerKultuur


PARIM LAVASTAJA
Need 5 lavastajat on suisa aasta TOP20 sees hetkel. Selle kuu tippude seas lisandus vaid 1 naislavastaja...

1. Priit Pedajas - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
2. Gerda Kordemets - Ööpiltnikud - ERM Teater
3. Taago Tubin - Etturid - Ugala
4. Mehis Pihla - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
5. Raivo Trass - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater


PARIM AUTORITEATER
Ühe kuu kohta päris helde "autoriteatrikuu", kuid tippe eristaks vaid 2

1. Gerda Kordemets - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Indrek Taalmaa - Onu Heinari lood - Tallinna Kammerteater


PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA
Väga palju häid meespeosi tuli välja. Terve senise aasta TOP30sse lisandus 7 nime ja tegelikult Ott Sepp jäi napilt 8ndana välja...

1. Ringo Ramul - Etturid - Ugala
2. Toomas Suuman - Loojanguekspress - Rakvere Teater
3. Karl Robert Saaremäe - Etturid - Ugala
4. Mihkel Tikerpalu - Üksi lehekuu põues - TikerKultuur
5. Raivo E. Tamm - Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt
6. Indrek Taalmaa - Onu Heinari lood - Tallinna Kammerteater
7. Kristjan Lüüs - Ööpiltnikud - ERM Teater


PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA
Naiste peaosi nii palju polnud, seega on ka TOP30sse liitujaid vaid 3, ent selle eest kõik 3 on suisa terve senise teatriaasta TOP10sse lisandnud! Kvaliteet, mitte kvantiteet on ju tegelikult ka oluline!

1. Kersti Heinloo - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
2. Kersti Tombak - Ööpiltnikud - ERM Teater
3. Helena Merzin-Tamm - Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt


PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA
Siin hüppasid terve aasta TOP10sse 2 rolli, TOP20sse veel 3 lisaks ning TOP30sse veel 3 lisaks:

1. Jaan Rekkor - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
2. Harry Kõrvits - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
3. Aarne Soro - Etturid - Ugala
4. Gert Raudsepp - Windsori lõbusad naised - Endla
5. Taavi Teplenkov - Eesti Draamateater
6. Jürgen Gansen - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
7. Pääru Oja - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
8. Martin Mill - Etturid - Ugala


PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA
Heade naiskõrvalosade suhtes oli möödunud kuu veel eriti rikas - Tervelt 10 lisandust aasta TOP30sse ja 5 neist suisa TOP10sse! Wow!

1. Piret Simson - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Mari Lill - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
3. Jane Napp - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
4. Viire Valdma - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
5. Hilje Murel - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
6. Kaie Mihkelson - Põud ja vihm... -Eesti Draamateater
7. Katrin Kalma - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
8. Carmen Mikiver - Windsori lõbusad naised - Endla
9. Marta Laan - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
10. Jaana Kena - Etturid - Ugala


PARIMAD NOORED NÄITLEJAD (alla 30a. nägemise hetkel)

1. Ringo Ramul - Etturid - Ugala
2. Jane Napp - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
3. Karl Robert Saaremäe - Etturid - Ugala
4. Jürgen Gansen - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
5. Kristjan Lüüs - Ööpiltnikud - ERM Teater


PARIMAD 60+ NÄITLEJAD

1. Mari Lill - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
2. Jaan Rekkor - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
3. Harry Kõrvits - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
4. Toomas Suuman - Loojanguekspress - Rakvere Teater
5. Kaie Mihkelson - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater


PARIMAD UUED NÄITLEJAD
Tervelt 20 "uut tutvust teatrilaval" märkisin enda jaoks maikuus üles. Toon neist ära 5 mõjuvaima mulje jätnud:

1. Maria Kallaste - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Jana Volke - Mägede iluduskuninganna - Tammsaare Teater
3. Galina Tikerpuu - Mägede iluduskuninganna - Tammsaare Teater
4. Matis Prostang - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
5. Iris Viru - Ööpiltnikud - ERM Teater


PARIM INDIE-TEATER

1. ERM Teater - Ööpiltnikud
2. TikerKultuur - Üksi lehekuu põues
3. Kuressaare Linnateater - Tasa, vaikselt sõudvad pilved
4. Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt - Armas luiskaja
5. Tallinna Kammerteater - Onu Heinari lood
6. Salme Teater - Esimesed suudlused


PARIM KUNSTNIK

1. Pille Jänes - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
2. Kristjan Suits - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
3. Liina Tepand - Ööpiltnikud - ERM Teater
4. Kaspar Jancis - Etturid - Ugala
5. Britt Urbla Keller - Armunud alkeemik - Kellerteater


PARIM KOSTÜÜMIKUNSTNIK

1. Kristjan Suits - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
2. Liina Unt - Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt
3. Pille Jänes - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
4. Liina Tepand - Ööpiltnikud - ERM Teater


PARIM MUUSIKALINE KUJUNDUS/MUUSIKAGA TÖÖ

1. Jürgen Kristoffer Korstnik - Esimesed suudlused - Salme Teater
2. Markus Robam - Ööpiltnikud - ERM Teater
3. Tiit Kikas - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater (live-kujundus)


PARIM HELILOOJA

1. Jürgen Kristoffer Korstnik - Esimesed suudlused - Salme Teater
2. Markus Robam - Ööpiltnikud - ERM Teater
3. ??? - Põud ja vihm - Eesti Draamateater
4. Feliks Kütt - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
5. Ekke Västrik - Võlupood - NUKU


PARIM LAUL

1. Poseidoni laul - 100m more - TÜ VKA/Tartu Uus Teater
2. Vanaisa õpetatud laul - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater


PARIM VISUAAL-/TEHNILISED LAHENDUSED/VIDEOKUNST

1. Rene Topolev - Armunud alkeemik (tehnilised lahendused) - Kellerteater
2. Rommi Ruttas - Üksi lehekuu põues (videokunst) - TikerKultuur
3. Maria Elisaveta Roosalu - 100 m more (videokujundus) - TÜ VKA/Tartu Uus Teater
4. Kristjan Suits ja Tauno Makke - Põud ja vihm... (videokujundus) - Eesti Draamateater


PARIM VALGUSKUNSTNIK

1. Madis Kirkmann - Armunud alkeemik - Kellerteater
2. Taavi Toom - Ööpiltnikud - ERM Teater
3. Kristjan Suits/Hilja Irdla - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
4. Targo Miilimaa - Võlupood - NUKU
5. Mari-Riin Paavo - Etturid - Ugala


PARIM KOREOGRAAFIA/LIIKUMINE DRAAMALAVASTUSES

1. Silas Stubbs - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Hanna Junti - 100m more - TÜ VKA/Tartu Uus Teater
3. Sandra Lange - Armunud alkeemik - Kellerteater
4. Raido Mägi - Etturid - Ugala


PARIM TANTSIJA DRAAMALAVASTUSES

1. Aarne Soro ja Jaana Kena - Etturid - Ugala
2. Ringo Ramul ja Laura Kalle - Etturid - Ugala
3. "Ööpiltnikud" tüdrukud - ERM Teater


SUURIM POSITIIVNE ÜLLATUS/AVASTUS

1. Piret Simson - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Jürgen Kristoffer Korstnik - Esimesed suudlused - Salme Teater
3. Lauri Kink - Windsori lõbusad naised - Endla


PARIM KODUMAINE ORIGINAALDRAMATURGIA

1. Gerda Kordemets - Ööpiltnikud - ERM Teater
2. Loone Ots - Üksi lehekuu põues - TikerKultuur
3. Urmas Lennuk - Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
4. Indrek Taalmaa - Onu Heinari lood - Tallinna Kammerteater


PARIM VÄLISMAINE DRAMATURGIA (esmakordselt eesti lavadel)

Lucas Hnath - Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater


PARIM DRAMATISEERING/DRAMATURG

1. Taago Tubin - Etturid - Ugala
2. Sven Karja - 100m more - TÜ VKA/Tartu Uus Teater


PARIM TAASLAVASTUSE ALUSMATERJAL

1. Martin McDonagh - Mägede iluduskuninganna - Tammsaare Teater
2. Jay D.Hanagan - Esimesed suudlused - Salme Teater
3. Madis Kõiv/Aivo Lõhmus - Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
4. Jerome Kilty - Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt


PARIM ANSAMBLIMÄNG

1. Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
2. Etturid - Ugala
3. 100m more - TÜ VKA/Tartu Uus Teater
4. Ööpiltnikud - ERM Teater


PARIM KOMÖÖDIA (või komöödia sugemetega)

1. Onu Heinari lood - Tallinna Kammerteater
2. Ööpiltnikud - ERM Teater
3. Üksi lehekuu põues - TikerKultuur
4. Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt


PARIM PÕNEVIK

Etturid - Ugala


PARIM MUUSIKALINE/TANTSULINE/EKSPERIMENTAALNE LAVASTUS

Ööpiltnikud - ERM Teater


MAIKUU KÕIGE TEGIJAMAD TEATRID (vastavalt siin tippude seas mainitud kordade arvu järgi)

1. EESTI DRAAMATEATER
2. ERM TEATER
3. UGALA


INSTAGRAMI KESKONNAS KOGUSID ÜLE 40 SÜDAME

1. Eesti Draamateater - Nukumaja, osa 2
2. Valgevene tööreis


FBs POPULAARSEIMAID POSTITUSED

1. "Südames sündinud" täisversioon internetis (nähti 1364 seinal)
2. Aprillikuu - teatrikuu kokkuvõte (972 seinal)
3. Suveteatrite kava (947 seinal)


Ülalkasutatud foto (pärit Eesti Draamateatri kodulehelt) näitab üht hetke maikuu suurimast teatrielamusest "Nukumaja, osa 2".

1 kommentaar:

Kogutud eosed ütles ...

[Aga teatri suunal huvitaks mind palju rohkem lugude kirjutamine ja lavastamine... panna oma pähe tekkinud pildid-mõtted-visioonid lavale, näha näitlejaid tegemas seda, mida oma vaimusilmas ette oled kujutanud nii, et kogu lugu jookseks kokku ning intrigeeriks mind ja ühtlasi ka teisi vaatajaid... see oleks põnev.]

Proovi Drakadeemia kursuseid.
Selleks hooajaks on koolitused lõppenud, kuid sügisel tuleb taas uusi asju. Kui sa end näidendi kirjutajana näed, siis see on just õige koht.

Selleks, et olla hea kirjanik, peab palju lugema. Selleks, et olla hea stsenarist, peab palju teatris käima. Sinu puhul on eeldus, et "peab palju", juba olemas.