teisipäev, 26. november 2019

Pöffipäevik - 4.film - Kingmaker/Hall kardinal (USA 2019)

Režissöör: Lauren Greenfield
Stsenaarium: Lauren Greenfield
Olulisemad ekraanilviibijad: Imelda Marcos ja ülejäänud Marcoste pere ning nende poliitilised vastased

1h 40min

Minu hinnang: 8
IMDB hinnang: 7,0 (160 hääletajat)

On hetkel üks peafavoriite parima dokfilmi oscari-nominendiks. Lõi laineid nii Londoni kui Stockholmi filmifestivalidel ja võitis käesoleva aasta "Dokumentaalfilmide kõige muljetavaldavama elusolendi" auhinna ameerika Critics choice auhinna tänu Imelda Marcosele.

Iga suurmehe taga olevat tark naine. Antud juhul võib-olla on tõesti eesti keeles leitud tabav mitte-otsetõlge, sest kes tegelikult riiki valitses, kas Ferdinand või Imelda, see seatakse sellise dokfilmiga küll kahtluse alla :)

Imelda Marcos on nimi, mis minuvanustele on kindlasti nimi lapsepõlvest. Ikka käis see uudistest läbi. Millal praegu kuuled Filipiini riigipeade kohta? Ma ausalt öelda ei teadnudki neid nimesid ega nägusid, kes seal ekraanilt läbi käisid või kes üldse praegu seda riiki juhivad. Nimelt Marcosed on endiselt poliitikas tugevalt kaasategevad, sest kandideerimas on viimastel aastatel osalenud ja peaaegu ka võitnud Marcoste poeg, praeguseks juba 60nene Bongbong. Kuivõrd lühike on inimeste mälu?!

Marcosed olid diktaatorid ja oma rahva tagant varastavad, haiglaselt egoistlikud tüübid. Imelda võitis kunagi mingi missivõistluse ja sellega jäi Ferdinandile silma. Kuid tänaseks juba 90-aastane Imelda on oma pere matriarh ning käib tänavatel lastele raha jagamas. Populist, kes poja valimisi toetab, ise tundes, et talle on liiga tehtud. Samas tuuakse dokfilmis ka välja, mida kõike imelikku ning üleolevat nad oma rahvale on teinud. Ise hõljusid kogu maailma liidritega ringi. Imelda uhkeldab kui inimlik ja tore tegelikult oli Saddam Hussein ja väidab, et tema on nii mõnegi rahu tooja või sõja ärahoidja olnud.

Huvitav võimalus kuulata ära mõlemad pooled ja otsustada, kas Imelda ja tema klann olid päriselt pätid või mitte. Ja kas praegusel ajal on õigus järglastel võimu ligidale pääseda. Arvestades kuivõrd tugevalt vähemalt Marcoste valemis on vanad jõud ikka pildil. Mõtlemapanev ja isegi hämmastav kui suured võivad inimeste egod olla. Süüdimatud. Teisalt ülbuse ja uhkusega näib pääsevalt tänapäeva maailmas päris kaugele. Kahjuks.

Tugev soovitus!

Kommentaare ei ole: