esmaspäev, 9. detsember 2019

5 граммов - Must Kast


Paar aastat tagasi käisin vaatamas Musta Kasti eestikeelset lavastust samast materjalist ning kirjutasin oma mõtetest ja kogemustest sellega ühenduses siin juba pikalt.

Nüüd on praeguseks, pärast 3 aastat auhinnasajus ja kiidulaulu saatel mängimist, kaasautoriks saanud Silver Kaljula kutsunud mängima Vene Teatri noore näitleja Aleksandr Žilenko ning lavastanud selle vapustava, ent väga olulise, valusa ja eheda loo välja ka venekeelsetele noortele. Ühtlasi muutes pealkirja lühemaks, jättes "sisemist rahu" viie grammi tagant ära. Sest oleme ausad, see "sisemine rahu" on ju vaid näiline, kuna narkootikumidest saadav "rahu" kestab vaid hetke ning muutub mõne aja pärast hoopis mitmekordseks rahutuseks. Silver muide oli ka nõuandjaks Ugala värskele narko-teemalisele lavastusele "Kuidas minust sai HAPKOMAH".

Samas, eks ka Aleksandr Žilenko mängitav antikangelane igatseb siin taga seda va "sisemist rahu"...

Silver on siin selgelt võtnud oma mängukogemustest teadmised, mis ja kuidas toimis ning pannus oma venekeelse kolleegi liivakasti monoloogi pidama. Liivakas kui sümbol, kus tihti puutuvad tänapäeva lapsed esimest korda (sinnapeidetud või -visatud) süstaldega. Narkomaaniks saadakse üha varasemas eas ja sellest teemast tulebki rääkida juba ülekantud tähenduses "liivakastis", et õigeks ajaks info kohal oleks.

Mina nägin kevadel esietendust ning lasnamäe kultuurikeskus Lindakivi saal oli täis vene koolilapsi ja siginat-saginat jätkus veel mõnda aega kui etendus juba käis. Seda kuni hetkeni, kui Saša võtab oma emal juustest kinni ja nõuab karjudes: "Lits! Anna raha!" See pani hetkega lastel karbid kinni ja naelutas pilgud lavale.

Narkomaania on mingis mõttes tabuteema ja kindlasti paljudele, heast perest lastele kauge, isegi kui teatakse, mis see on või seda, et keegi kusagil kasutab... aga kui juba keegi emaga nii käitub - siis on asi TÕSINE! Aleksandr on ise sellise paipoisi olekuga ja isegi lavalt tihti äpulik või tore mees ja võib-olla see just ongi venekeelse lavastusversiooni kõige tugevam nõks - igaühest võib saada narkar! Nii vajalik on noortele ja isegi lastele nendest asjadest ilustamata, ausalt ja otse rääkida. Isegi kui otseselt ei taheta hirmutada või ehmatada, siis igatahes see tekst teeb seda ning nõnda võidame kui kasvõi 1 lastest, kes seda näeb, mõtleb ja kahtleb kui ühel hetkel narkootikumide proovimise valiku ees seisab. Ja see ON valik!

Tahaks kummardada kõikide õpetajate ees tänutundest, kes oma õpilased seda vaatama on viinud või viivad ja tegijate ees, sest nad teevad väärt asja, mis võib mõjutada elusid!

Kaaspublik oli kahtlemata vaimustuses ka tossust ja Sander Aleks Paavo valguskujundusest. Eriti kui veresooned siniselt välja joonistusid.

Dünaamilisuse mõttes väiksesse saali see liivakasti-piiratus kindlasti töötab, aga suure saali laval jäi tegelase staatilisus silmatorkavaks ning oleks saali hõlmamise mõttes suurem liikumine kasuks tulnud. Teisalt kuna tegemist on monotükiga, on nagunii kõigi tähelepanu ja fookus ainiti sellele ainsale tegelase keskendunud.

Hinnang: 3-
Ma ei saa sellele anda kõrgemat hinnangut kui eestikeelsele versioonile. Ei ole ka võimalik eelistada üht teisele. Kammerlikumas versioonis nähtud eestikeelne lavastus oli intiimsem, lähemal, minu jaoks läbitunnetatum. Venekeelne versioon näitas paremini ära, et narkomaan võib saada igaühest. Kontrast töötas. Lisaks oli venekeelses lavastuses rohkem nö. lavastust, arvestades juba ainuüksi liivakasti temaatikat. Veel oli siin üks venekeelne sõnademäng, millest ma aru ei saanud ja seega läks ehk mõni asi kaduma ka. Kuid selle loo vajalikkus on hindamatu!

PS. Mingi magav venekeelne teatrikriitik oli ka esietendusel saalis... huvitav, miks kõrgemas eas kriitkadaamid ronivad noorte tükke vaatama (meenub "Ära imesta kui Sinu...") kui nad magamata vastu ei pea. Loodetavasti ta vähemalt ei kritiseeri, sest uinus juba enne poolt tükki ja ärkas alles 5 minutit enne lõppu!


Tekst lavastuse kodulehelt (sealt on pärit ka siinsed Kevin Kohjuse tehtud fotod):

5 ГРАММОВ

noortele (12+)

AUTOR

LAVASTAJA

TÕLKIJA

  • Maia Soorm

VALGUSKUJUNDAJA

  • Sander Aleks Paavo (Ugala)

MUUSIKALINE KUJUNDUS

  • Aleksandr Zhilenko ja Silver Kaljula

TURUNDUS JA OTSEMÜÜK

PROJEKTIJUHT

TEHNIKUD

  • Kristo Kuusik ja Kermo Kukk

VESTLUSRINGID

  • Sirle Blumberg ja Aleksandr Škut

LAVAL

  • Aleksandr Zhilenko

  • 🇷🇺 “5 граммов” – это честный и острый моноспектакль для учеников, их родителей и учителей о превращении обычного парня в колющегося наркомана. Почему человек ищет “кайф” в запрещенных и опасных веществах? Почему бежит от реальности? Какие могут быть последствия? Авторы постановки не намерены запугивать зрителя или давать рассматриваемой теме субъективную оценку, однако считают важным донести до аудитории правдивую истории о влиянии наркотиков на человека, их употребляющего, на его близких и окружающий мир.
    Постановка была изначально создана на эстонском языке и имела оглушительный успех среди эстонских подростков.
    Язык представления – русский. Рекомендуется к просмотру зретелям начиная с 12 лет. Продолжительность спектакля один час. В ходе представления используются спецэффекты. После спектакля состоится получасовое обсуждение рассматриваемой темы с актером.
    ⬛ ПОСТАНОВЩИК Сильвер Кальюла / ПЕРЕВОДЧИК Майа Соорм / ХУДОЖНИК ПО СВЕТУ Сандер Алекс Пааво (Театр “Угала”) / МУЗЫКАЛЬНОЕ ОФОРМЛЕНИЕ Александр Жиленко и Сильвер Кальюла / НА СЦЕНЕ Александр Жиленко (Русский театр Эстонии)

    🇪🇪 EESTI KEELES
    Aus ja valus monolavastus “5 grammi” jutustab vene keelt kõnelevale vaatajale ühe tavalise noormehe kujunemisest süstivaks sõltlaseks. Miks otsitakse õnne- ja rahutunde saavutamiseks lahendusi narkootikumidest? Millised võivad olla tagajärjed? Lavastus ei püüa kedagi hirmutada ega käsitletavale teemale omapoolset hinnangut anda, vaid rääkida narkootikumide mõjust tarvitajatele, lähedastele ning ümbritsevale ühiskonnale.
    Etenduses kasutatakse strobovalgust ja lavatossu. Igale etendusele järgneb pooletunnine vestlusring näitlejaga.
    ⬛ ESIETENDUS
    29. aprillil 2019 Tallinnas, Lindakivi Kultuurikeskuses

Kommentaare ei ole: