pühapäev, 27. aprill 2008

Madonna uus CD - Hard Candy

Ei jaksanud Eestisse minekut ära oodata. Madonna uus plaat on lihtsalt nii kuum ning igal pool linnas vaatavad ta plaadireklaamid vastu.

Siin siis esmase kuulamise mõtted. Viis parimat laulu on punaseks värvitud.

1. Candyshop
Madonna kui kommionu. Keegi ähib taustaks. Laul on üpris tantsuline, mingi selline vana tunne tuleb peale, on see 70ndad või 80ndad? Mõnus blibin käib terve laulu ajal taustaks.

2. 4 minutes
Kauaoodatud duett Justin Timberlake-ga. Ainult 4 minutit maailma päästmiseks. Justini ja Madonna hääled sobivad kokku kui valatud. Timbalandi teistest jämedam hääl annab natuke tasakaalu. Kuulates annab särtsu juurde ettekujutlus heast videost.

3. Give it 2 me
Väga maitsekas segu teknost, jutustavast laulust ning vanast heast 70ndate discost. Lisaks usun, et laul on saanud mõjutusi nendelt prantslastelt (või olid need mustlased?), kellega Madonna esines Live Earth-il. Lahedalt kummitama jääb. Kogu laulust jääb kokkuvõttes kunsti mulje. Mulle tuleb tunne sellisest Madonna-marsist.

4. Heartbeat
Tekno-südametuksed. Enne laulu kuulamist tuli meelde Pet Shop Boys-i samanimeline laulust. Ja kuidagi ajastutunnetus ongi sarnane sellega, ehk siis 80ndad. Ometigi on tegu pesuehtsa disco-looga, on selles ikkagi mingi kummaline tunnetus kurbusest.

5. Miles away
Üks aeglasemaid laule kogu plaadil, kuigi tegemist pole ballaadiga. Mingid igatsusenoodid tulevad läbi laulu.

6. She's not me
See on siis selle plaadi isikliku taustaga lugu. Sellised tavaliselt kukuvad natuke võltsimad välja, ehk kuidagi punnitatud ning pean tunnistama, et natuke selline maitse jääb ka sellest laulust. Ainult, et kas see laul on pühendatud Sean Penn-ile ja Robin Wright Penn-ile. Mida sellisel juhul Guy Ritchie sellest arvab? Või on see ikkagi lihtsalt suva lugu? Väike üllatusmoment on laulu sisse kirjutataud, kuid Madonna on seda ka varem kasutanud, näiteks Live to tell laulus.

7. Incredible
See laul on nagu plaaditäiteks. Tegemist on nagu seksiga, mis muudkui jõuab oma haripunkti poole. Sõnad kah - Sex with you is incredible... pole minu maitse laul.

8. Beat goes on (feat.Kanye West)
Natuke nagu "vana hea Madonna" (näiteks "Holiday" stiilis). Lisaks veel hea annus funk-i ja musta souli.

9. Dance 2night
Tuleb jälle meelde 70ndate muss, Earth, wind and fire ja selline naiivne biit.

10. Spanish lesson
See oleks nagu mingi Justin Timberlake-i laul. Rütm on väga sarnane. Samas on ka Madonnat alati erutanud Hispaania teema ("Spanish eyes"). Samas on hispaania biiti kohati nii palju moonutatud, et mulle tuleb pigem meelde bollywood. Madonna viskab õhku hispaaniakeelseid fraase, tõlgib need ja lubab õpilase tantsupõrandale kui kodused tööd on tehtud.

11. Devil wouldn't recognize You
Üks mu lemmiklaule plaadil. Mõnus jutustav stiil on jälle tagasi. Sõna "angel" mõjub mulle millegipärast ja selles laulus on see sees. Ka selles laulus on midagi Nelly Furtadolikku või Justin Tiberlakeilikku, kuid samas ikkagi Madonna...nagu samm edasi "Till death do us part" laulust. Hmmm, juba mitmes kord kui mulle seda plaati kuulates tuleb meelde mõni laul plaadilt "Like a prayer".

12. Voices
Ja ongi terve plaat ilma ballaadideta. Kes on ori, kes on peremees. Hääled kummitavad peas.

Kommentaare ei ole: