teisipäev, 22. aprill 2008

Mamma Muu ehitab onni

Harjutasime P-ga rootsi keelt ja tubli töö eest lugesin ja tõlkisin talle ühe raksuga ühe terve raamatu ära. Nimelt Jujja-Tomas Wieslander -i "Mamma Mu bygger koja", ehk eesti keeles "Mamma Muu ehitab onni".

Esimene tutvumine Mamma Muu-ga toimus meil juba Eestis ning täiesti eesti keeles oleva Mamma Muu - sarja raamatuga, nimelt "Mamma Muu kiigub". Eks ta ole, et läbi terve sarja võtab toimekas lehma-tädi ette igasuguseid asju, mis otseselt lehmale ei sobi. Ning alati on sõber Vares talle meelde tuletamas, kes ta õieti on.

Mamma Muu võtab šnitti lastelt ja tahab ka kõike teha nagu lapsed, sest lapsed tunnevad ikka rõõmu asjade üle, mis nad ette võtavad. Ja Mamma Muule see meeldib. Lisaks kiikumise loole eesti keeles oleme lugenud rootsi keeles sellest kuidas Mamma Muu liumäest alla laseb ning nüüd siis ka onni ehitamisest. Muidugi tahab ka Vares seda proovida. Ja Vares, kogu oma targutamise juures, on päris kõva käsi onnide ehitamises, kuid et mitte lugu ümber jutustada, tõlgin siia ühe jupikese, sest Mamma Muu tegemistega tasub igal juhul kursis olla!

-Nüüd tahan ma ehitada, ütles Mamma Muu
Vares nägi välja, nagu ta oleks valesti kuulnud.
-Onni? ütles ta
-Muu, ütles Mamma Muu. Onni. Selle puu otsa.
-Selle puu otsa? ütles Vares. Ei, ei, ei!
Ta rääkis rahulikult ja väga selgelt.
-Sa oled lehm Mamma Muu. Ütle minu järel:
Ma olen lehm. Lehmad ei roni puu otsa
ja ei ehita onne. Ütle seda.
-Nüüd tahan ma onni ehitada.
Vares rääkis veelgi selgemalt.
-Ei! ütles ta. Teravda oma kuulmist ja ütle minu järel:
Lehmad. Ei. Ehita. Onne. Ütle seda.
-Nüüd pean ma tooma haamri ja naelad.

See oligi terve üks lehekülg ehk ega kogu lugu polegi teab mis pikk, aga lapse tähelepanu püsimiseks just sobiv ning väga koomiline, sest ega lehmal ju ilma õigete käteta see onni ehitamine nii lihtne polegi. Aga muidugi, mis jääb puudu sõrmedest, seda on võimalik asendada saba ja sarvedega. Kõigele lisaks Sven Nordqvist -i väga lahedad joonistused! Hr. Nordqvist on ju teadagi tuntud oma "Pettson ja Findus" -ega. Mis on sama vahva ja ehk natuke tekstirikkam, kui Mamma Muu -d. Kuid samas need Mamma Muu lühikesed ja teravmeelsed read lähevad väga lihtsalt kohale! Muuuuu!

Soovitan väga soojalt!
Hinne 4+ (hindan seda täiskasvanu seisukohalt. Usun, et kui ma oleksin 6-7 aastane, oleks sellele kindlalt täied punktid andnud! P naeris päris korralikult mitu korda.)

Kommentaare ei ole: