neljapäev, 27. november 2008

$9.99

Austraalia ja Iisraeli koostöös (Austraalia tippnäitlejad on andnud hääled Iisraeli päritolu režissöri ja samuti Iisraelist pärit stsenaristi tehtud filmile) valminud $9.99 on kõigest tunni ja veerandi pikkune lugu Peck-ide meesperest ja nende majas elavatest kummalistest inimestest.
Film on tehtud nö. "stop-motion" stiilis, ehk sama nagu Wallace & Gromit ja Corpse bride. Ma ei kujuta ette, kui töömahukas selline võib olla...ja teha veel täispikk multikas, see on eriti hull...


Ehk selliseks keskseks tegelaseks on Dave Peck, kes otsib elu mõtet ning leiab selle raamatust, mille tellib 9.99 dollari eest...sellest ka see pealkiri. Kuid temaga samas majas elab igavesti kirju seltskond, kes igaüks oma looga seda lugu rikastab - väike poiss, kes on sisemiselt radikaal, õnnetu ning karjääri lõpetanud mustkunstnik, leskmees koos oma kibestunud kaitseingliga, värskelt üksikuks jäänud mees kelle päevad sisutavad tikutopsi suurused mehikesed. Need mehikesed joovad silmatilku kui viina :) Ja minu meelest on kõige huvitavam on üks naine, supermodell, kes on just alustamas armusuhet Dave-i vanema vennaga. See naine on kiiksuga, nimelt on tema jaoks vastikud meesterahva karvad...aga armastus pimestab ju ka vaesed mehed...ning see millegi asi välja läheb, see meenutas mulle natuke Michel Faber "Naha all" mehi, pärast seda kui neid on "töödeldud". Kõik need erinevad lood on omamoodi ning justkui erinevatest žanritest. Sellepärast on ka kogu filmilugu huvitav.


Lisaks sellele, et see on üks 15-st multifilmist, mis on ka Filmiakadeemia lõppvaliku hulgas, oli muidugi otsustavaks teguriks, miks ma seda näha üldse tahtsin Geoffrey Rush -i osalemine. Tal on küll väga väike osa, aga sellest hoolimata on tema saatanlik hääl justkui loodud selle kummalise ingli suhu. Teised tuntumad näitlejad, kes osalevad on Anthony LaPaglia ja Ben Mendelsohn ning veel mitmed, kes lihtsalt minu jaoks tsipa võõramad...kuid päris mitu löövad neist kaasa Luhrmanni Australia -s..eks siis pärast õleõlehomset, kui seda vaatama lähen olen nende kõigiga paremini tuttav :)


Hinnang: 3+ (võibolla ma teen natuke oma hinnanguga liiga. Lihtsalt mulle ei tundunud kõik need lood nii huvitavad kui see supermodelli lugu. Eriti see keskne tegelane, selline luuserist elu mõtte otsija. Ta oli ju juba 28 aastane...ja see häiris mind ning samuti need vanad inimesed, tavaliselt vanurid ei ole nii rumalad, nagu millegipärast seal näidati ja selline "ülekohus" käis mulle natuke vastu. kuigi see hinnang on just selline, kuna ta on võrdne teiste sellel aastal sarnase hinnangu saanud filmidega. Kusjuures pean vist mainima, et ma harva multifilme palju kõrgemalt hindangi...)


Kuna ma nii värske filmi trailerit ei suutnud tuvastada, siis siin on üks foto mu lemmiktegelastest:

4 kommentaari:

TwD ütles ...

Hei, yle pika aja. No näed, ma ei jöudnuki sellele festivalile. Maa täis tuisand ja kärss kärnas ja need teised sönad. Imekombel ma aga nägin Pöffil paari animafilmi, sestap siin söna vötangi. Kirjutasin ka neist filmisahtlisse. Seda $9.99 vaataks kyll kunagi. See sinu 3 mulle ei loe. Ma yldse ei hindaks 5-palli systeemis, liiga väike skaala, kas 10 poleks parem?
PS.Nyyd varsti söidame suvilasse, siis Uppsalasse. Kuidas teie, ikka ka sama plaanis?

Danzumees ütles ...

Oi tere tere! Ma ka nii oleks tahtnud Pöffile...

Meil siin ikka kõik vanaviisi...ootame, et saaks jõuluks "koju" :)))

Päevad ongi enamvähem nii, et hommikul tööle, pärast tööd kinosaali ja umbes südaöösel koju ja nii juba poolteist nädalat. Pühapäevaga saab läbi see suur filmimaraton :) Mul on nii palju kirjutamata ning tegelikult mis kirjutamine see üldse siin vahepeal ongi...pigem ülestähendamine, et mis vaadatud. Võibolla ma tulen kunagi tagasi mõnede olulisemate filmide juurde ning täiendan nende kohta mõtetega, mis on jäänud pähe kumisema. See $9.99 on kindlasti üks selline.

Aga see mu hindamisskaala on küll selline, et ega sellest tõesti 5 palli süsteemis aru ei saa. Aga ma olen juba aastast 1996 pidanud filmipäevikut, ja alati ikka viietärnisüsteemis hinnanud, sellepärast pole enam võimalik muuta, kuigi 10 palli oleks selgem... Seegi film saaks umbes 6-7 punkti 10st. ja see on ju palju parem kui 3+ või mis?

Käisin just eile Su sahtlites sobramas, aga siis ei leidnud midagi uut...ja näed nii hea, et andsid teada...

Stockholmi filmifestivalil peale The Wresteler -i midagi rohkem "vapustavalt head" pole siiani olnudki. Eelmisel aastal oli ikka nii mitu - Persepolis; 4 kuud, 3päeva... ja neid oli veel ja veel. Aga tänavu on kuidagi lahjam...aga mõned head on ju veel täna, homme, ülehomme ees...õnneks :)

Oi siiski, üks dokkfilm mõjus mulle ka väga - "Fuel". Rääkis sellisest "tavalisest" teemast nagu biokütused ja loodus, aga see filmitegija on nii karismaatiline ja ta tegi sellest nii huvitava ja hea loo, et mõjus küll "erilisena"!

TwD ütles ...

Tundub vist töesti, et paremad veel tulevad. Eelnevaid lugedes sain ise ka aru, et ega ma väga paljust ole ilma jäänud. Mul pole seda sportlikku köige-äravaatamise vaimu nimelt. Aga samas, see tekib, kui oled festivalikeskkonnas sees...et mis siis järgmiseks jne - nagu doping, kas pole...ja ei saa pidama.
Mul oli kah raske Pöffilt ära tulla, saades niiii-iiii vähe vaadata, ainult natuke animat. Samas anima on alati mulle huvitav, seega, natuke nuusutada sain.
Hindamisest: 6-7 ytleb tunduvalt rohkem kui 3+. Miks Sa ei vöiks tänasest ymber otsustada, kui ise ka nii tunned? See on ainult ju tehniline muutus.
Dokkarid on igatahes tihti huvitavadki kui nn mängufilmid - minu jaoks. See Fuel, arvan, et see kohe kindlasti, mis moodi ta siis ka asja ei pöhjendaks. Olen energia teemat hoolega jälginud.

Danzumees ütles ...

See mees kes selle Fuel dokki taga on - on Ameerikas juba kultusnähtuseks saanud. Nimelt see, et ta oma väikse vänniga mööda Ameerikat sõidab ning kütuseks kasutab MacDonaldsites juba ärakasutatud toiduõli...kõik teavad temast läbi meedia - Jay Leno showd ja muud sellised...

Kuid alles aasta paar tagasi sai ta sellise löögi, et see Biogaas, mida tema on propageerinud kuni selle ajani ja juba kümneid aastaid, see tehti maha ning tuli välja, et see polegi "hea". Kuid nüüd eelmise aastal avastati uued biokütuse liigid, mis tõesti on nii loodusel kui muidu kasulikud. Samuti viisid kuidas biomassi toota. Tõesliselt huvitav ning ta kirjeldab ja jutustab oma lugu nii põnevalt ja väga huvitatavate näidetega nii ajaloost kui praegusest ajast... kui Sind see teema huvitab ka, siis katsu kunagi kusagilt vaadata...see on küll vabalt sedasorti film, mis võiks mingi hetk ka televiisorist tulla. Ta on ka ka Ameerika Filmiakadeemia 15 poolfinalisti hulgas. Ma nii loodan, et see pääseb kandideerima, siis saaks film veel rohkem tähelepanu. Ma võtan siin üks hetk kokku ja kirjutan sellest filmist eraldi ja täpsemalt. Praegu hakkan kohe minema Prantsuse "Klass" filmi vaatama...see võitis ju Cannes-is mingi suure auhinna...