esmaspäev, 27. aprill 2009

Aprillikuulõpu teatriuudised ehk peamiselt suveteatriplaanidest

Hmmm, nüüdseks juba traditsiooniks saanud iga kuu viimase nädala jooksul kokkuvõtlikud uudiselõigud teatrimaailmaga seonduvast on jälle siin :) Koondan need enda jaoks, aga kui kulub kellelegi veel ära, siis on ju tore :) Anna märku, kui neist on Sulle tolku, siis võtan asja rohkem südamega... kui ei ole, siis pole ju ka midagi... saan vähemalt ise targemaks ning oskan paremini plaane teha :)


Linnateater

***Mais tuleb siis lõpuks kauaoodatud Elmo Nüganeni uus lavastus lavale! Lisaks on jälle võimalus näha Anu Lamp -i uues rollis! Tegemist on prantslasest kirjaniku Jean-Luc Lagarce´i näidendiga "Meie, kangelased". Kunstnikuna on meeskonnas Vladimir Anshon. Kostüümikunstnik - Reet Aus. Lavastuse muusikaline kujundus on Jaak Jürissonilt ja Riina Rooselt. Mängivad: Aleksander Eelmaa, Andres Raag, Andero Ermel, Tõnn Lamp, Helene Vannari, Anu Lamp, Epp Eespäev, Piret Kalda, Külli Teetamm, Andrus Vaarik (külalisena), Peeter Jakobi (külalisena).

***Lapsepuhkusele minevate naisnäitlejate Evelin Pange ja Hele Kõre rollid võtavad üle “Iguaani öös” Lavaka üliõpilane Liis Proode; “Arbuusisuhkrus” Lavaka üliõpilane Maiken Schmidt ning “Meeletus” asendab Helet oma teatri näitleja Külli Teetamm.

***1. mail kell 21:35 ja 8. mail kell 21:40 on kahes osas ETV eetris Linnateatri lavastuse "Karin. Indrek. Tõde ja õigus.4." salvestus. (Ei maksa lasta end häirida Linnateatri kodulehel ära trükitud kuupäeva ja kellaaja apsudest, ilmselt panid nad kohe üles esmase info. Siin äratoodud kellaajad ning kuupäevad on õiged!) Nagu ma õieti aru saan on Tiina rollis selles salvestuses mitte Teatriliidu auhinna võitnud Evelin Pang vaid tema dublant Ursula Ratasepp. Mul on siiani Eveliniga versioon nägemata :(

***Oh kuidas ma olen oma ootused üles kütnud Hecuba pärast tüki arvamusi kuuldes! Tundub, et see on selle kevadhooaja kõige armastatuim asi... eks siis maikuus saab ise ka veenduda :)))

***Suvel mängib Linnateater eelmise suve tükki - Wargamäe Wabariik (minu hinnang oli 4/4+) ja Tarkust, mis ehk polegi nagu teater vaid rohkem kontsert? Muidugi osalemas on ka Aarne Üksküla...

***Linnateater mängib "Minu tädi" juuni esimeses pooles. Piletid tulevad müügile 4. mail kell 11.


Draamateater

***Suvel mängitakse eelmise suve etendusi: Pikk päevatee kaob öösse (minu hinnang 3+/4-) ja Lõputu kohvijoomine (minu hinnang 1 - lahkusin vaheajal... võibolla oli viga selles, et pidin istuma viimases reas ning sealt ei näinud näitlejate nägusid võibolla pole lihtsalt Kõivu stiil minu maitse.)

***mul on maikuus plaanis Kõik on täis ning Mängud tagahoovis. Mõlemate tükkide kohta käiv kriitika on linnapeal väga positiivne.

***aasta alguses lubatud Lauri Lagle debüütlavastus "Popmuusika a la Vittula" (See on üks mu lemmikraamatuid) lavastatakse ilmselt sügisel (Aitäh Riia, info eest!)


Ugala

***sel suvel on oodata kahte uut suvelavastust - 5. juunil esietendub Viljandi Kaevumäel Mati Undi komöödia "Charley tädi", mille toob lavale Taago Tubin, peaosades Martin Mill, Andres Oja ja Juss Haasma. "Charley tädi" mängitakse üle Eesti viisteist korda ning viimased etendused antakse augustikuus taas Viljandis. 19. juunil on aga Ugala tiigi kaldal esimest korda publiku ees Bartolt Brechti rahvatükk "Härra Punttila ja tema sulane Matti", mille lavastab Kalju Komissarov, peaosades Peeter Tammearu ja Indrek Sammul. Seda lavalugu võib sel suvel näha kümnel korral. Ise otsustasin need mõlemad ikkagi ära vaadata, aga eriti ootan Punttilat...

***Ugala uus juht on Hillar Sein (Linnateatri endine haldusjuht). Indrek Sammul (Linnateatri endine näitleja) asub tööle loomingulise juhina. Tammearu jätkab näitlejana... tahakski teda jälle laval näha!

*** Lisaks suve-etendustele mul mul veel kavas enne suurt suve "Kolm meest paadis", mida on töökaaslane soovitanud ja briti huumor on "minu maitse" ning selles mängib ju Peeter Jürgens!!!


NO99

***No-teater jätkab oma kevadhooaja-etendustega peaaegu kuni jaanipäevani. Suvel on oodata "Onu Tommi Onnike"-st, mille esikale mul pilet ka juba olemas :)

***Maikuus saavad lavaküpseks ning on ka juba minu "vaatamiskavas" NO81 ja NO82, ehk vastavalt "Startup" ja "Pea vahetus". Uku Uusbergi kirjutatud ja lavastatud Pea vahetus sai tõuke, kui autor koges üht teda sügavalt liigutanud kunstiteost. Oma venna koorimuusikat.Pea vahetus on helge ja lõpuks üpris selge lugu-kurbmäng. Kurbmäng muusikaga. Lugu Muusikast. Lavastus inimestevahelisest muusikast. Trupis on kõik Raplamaa mehed (ehk minu maakodu-kandi kutid) - Priit Võigemast (Linnateater) ja Märt Avandi (Draamateater) ning Pärt Uusbergi kammerkoor Head ööd, vend. Startup-i autor-lavastaja on Mart Kase, kunstnik Kairi Mändla, näitlejad Kristel Leesmend (külalisena), Jaak Prints, Bert Raudsep (külalisena), Gert Raudsep. Päris pull näha vendi Raudsep-i koos mängimas. Bert ongi kuhugi kadunud viimasel ajal. Mart Kase blogi on alati huvitav lugemine! Tema eelmine, ehk esimene töö kandideeris isegi Teatriliidu auhinnale, aga pingutustest hoolimata ei õnnestunud seda mul kuidagi näha. Seekord parandan vea ning pilet on juba planeeritud! Lahe, et kui teater algab ka muul ajal kui 18-19. Igatahes, kuna sai selles majas alles hiljuti üht "reklaamfotot" käidud tegemas, siis on tee sinna ka juba tuttav :)

***Mul võtab ikka veel muhelema mõte, et Marika Vaarik on nüüd No teatris. Ta on ikka nii nunnu! Ja ülihea näitleja kah!!!


VAT-teater

***Jõudalt sammumas üheks Eesti parimaks teatriks! "Ingel, Ingel vii mind taeva"; "Nürnberg" ja nüüd veel "Vääärviid" kah... unustamata "Misantroop"-i... üks hit teise järel! Võtan mütsi maha ja imetlen!!!

***Suveplaanidest ei kippu, ei kõppu...


R.A.A.A.M.

***Suvel tulemas kaks uut lavastust ning vähemalt üks eelmise suve tükk ka! Uued - Viinistus - „Käsu Hansu ajalootund“ Autor: Mart Kivastik Lavastaja: Ingomar Vihmar Kunstnik: Maret Kukkur Mängivad: Ain Lutsepp (Eesti Draamateater), Sulev Teppart, Mari-Liis Lill (Eesti Draamateater), Raimo Pass (Eesti Draamateater), jt. Hüüru mõisas - “Tuult Tiibadesse!” Lavastaja: Katrin Saukas Kunstnik: Pille Jänes Helilooja: Urmas Lattikas Mängivad: Elina Reinold, Jaak Johanson ja Mart Koldits. Eelmise suve tükk Vahepeatus jätkab Hüürus ka! Väga soojalt soovitan!!! (Minu hinnang 4+/5-). Ise plaanin, kui vähegi võimalik, siis puhkuse ajal mõlemad uued tükid ära vaadata!!!


Rakvere teater

***Suvel - Astrid Lindgreni suur seiklus "Vennad Lõvisüdamed" suurtele ja väikestele esietendub Rakvere Rahvaaias 11. juunil. lavastab Üllar Saaremäe, peaosades Tim Leesnurm või Jan Lucas Videvik ja Karl Robert Saaremäe. Hendrik Toompere toob Rakvere pangamajas välja Jean Genet' "Toatüdrukud", mis esietendub 5. juunil. Kunstnik Ervin Õunapuu. Uue glamuurse elustiili saadikud Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg ja Anneli Rahkema aitavad igapäevarutiinist üle saada! Lubatakse skandaalseid keha- ja hingepaljastusi :)))

***Lisaks mõlemale suvetükile on mul plaanis veel maikuus minna vaatama "Creeps"-i ja "Onu Remuse lood" - etendust. Kui vähegi õnnestub. Ja Rakveres käies saab alati Aqvasse ujuma ka, mis on kaugelt sõitjale nagu boonuseks (lapsed mul ka tulevad alati ülima rõõmuga Rakverre teatrisse... ei, tegelikult mul on tunne, et nad on vaikselt papsi kõrvalt üldse selle teatrikäimise pisiku ka sisse saanud) :)))

***Vendade Lõvisüdamete tasuta kutse saab kui on ostnud kolm piletit eri Rakvere teatri koduteatri etendustele aprillis-mais... jama, ma seda varem ei pannud tähele... mul tulebki just kokku 3! - Kooselu väikesed kuriteod, Onu Remuse lood ja Creeps (lisaks veel naise piletid kah...ja laste piletid Onu Remusele), aga sellepärast peabki täpsemalt neid teatriuudiseid lugema... muidugi ega mul pole seda luksust kah, et neid pileteid Rakvere teatri kassast osta.... see ju minust umbes 500 km kaugusel :)))


Vanemuine

***Vanemuise järgmise hooaja piletid jõuavad müüki 18. mail. Kuni 10.maini saab osta etendustele, mis toimuvad kuni 15.maini 2 piletit ühe hinnaga!!!

***Suvel on neil plaanis uuesti Alatskivi lossis mängida "Vihurimäe"-d, seekord naispeaosas Kersti Heinloo (Minu hinnang 3+) ja uut lavastust - "Imearst" - Iiri nüüdisaja kirjandusklassiku Brian Frieli näidend mälestustest, teostunud ja teostumata unistustest, elujaatusest kõigi pettumuste kiuste. Autor Brian Friel Tõlkija Krista Kaer Lavastaja Priit Pedajas (Eesti Draamateater) Kunstnik Riina Degtjarenko (Eesti Draamateater) Osatäitjad: Külliki Saldre või Merle Jääger, Hannes Kaljujärv või Aivar Tommingas, Riho Kütsar või Peeter Volkonski - kui ma kuidagi saaks valida, siis võtaks: Saldre, Tommingase ja Volkonski. Aga teater pole veel teatanud, kes millal mängib ja enne ma ei hakka piletit ka ostma, sest kunagine Noorsooteatri (või oli see nüüd juba Linnateatri ajal) lavastus on nähtud.

***Vanemuise teatri, Värska valla ja setude ühistööna jõuab suvel 2011 Värska lauluväljakul vaatajate ette muusikaline vabaõhulavastus „Peko“. 1. juulil 2011 esietenduva „Peko“ lavastab Vanemuise lavastaja Ain Mäeots. „Sellest tuleb fantaasia setude sajanditepikkuse kultuuri ja ajaloo teemadel,“ selgitas Mäeots. Tema sõnul moodustab tulevasest lavastusest 80 protsenti setude muusika, mille loomine ja valik jäävad ansambli Zetod hooleks.

***Mul on veel kavas enne suve jõuda "Lood Viini metsadest" vaatama.

***Vanemuise teater esietendab novembris Tallinnas Solarise Keskuses Andrew Lloyd Webberi ja Tim Rice’i maailmakuulsat muusikali „Evita“, kus nimiosas astub lavale Maarja-Liis Ilus. "Evita" lavastab Georg Malvius Rootsist ning lavastuse kunstnik on Ellen Cairns Šotimaalt. Eva Peroni ehk Evitat kehastava Maarja-Liis Ilusa kõrval mängivad peaosi Marko Matvere, Vaiko Eplik ja Aivar Tommingas. „Evita“ muusikaline juht on Tarmo Leinatamm, lavastuses osalevad Vanemuise teatri sümfooniaorkester, ooperikoor, balletitrupp ja rokkbänd. Uskumatu!!! Maarja-Liis ja Evita.... ma ei saa aru, kes seal Vanemuises viimasel ajal neid castinguid teeb???? Ämbliknaise suudluse käkerdavad juba Lauri Liivi ja Koit Toomega ära (Jüri ja Ainiga versioon on legendaarne...ok seekord ju tegemist muusikaliga, aga see on ka ikkagi tekstil baseeruv ju...) ja nüüd see veel otsa... Võtavad igasuguse muusikali-isu ära... Ei tea, kas tahabki üht või teist näha... Lootus jääb, et äkki on dublandid ka... Ei saa mainimata jätta, et Siiri Sisask oli ideaalne Evita mõned aastad tagasi...võibolla Matvere pärast peaks ikkagi minema...ei tea...nii kahju :(((

***Vanemuise teatri väikeses majas esietendub neljapäeval, 30. aprillil uhiuus muusikalavastus „Kaunimad hetked Su elus“, esitajaks legendaarne Kaunimate Aastate Vennaskond. Teksti kirjutas Mart Kivastik, lavastaja on Andres Dvinjaninov ja kunstnik Maarja Meeru. Kaunimate Aastate Vennaskonna koosseisus astuvad lavale Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste, Andres Dvinjaninov, Toomas Lunge ja Indrek Kalda.


Endla

***Nii lahe, et Endlal on suvehooaeg! Näeb kõik aasta jooksul nägemata jäänud tükid ära! Sellel aastal on ka üks uus "suvetükk" - Pimedusega löödud. Lahe, et teatris võib näha "psühholoogilist trillerit"!!! Nagu mõni film!!! Tegijad- Autor Frederick Knott, Tõlkija Triinu Ojalo, Lavastaja Tiit Palu, Kunstnik Silver Vahtre, Valguskunstnik Margus Vaigur, Muusikaline kujundaja Feliks Kütt, Osades: Karin Tammaru, Raivo E. Tamm (külalisena), Ahti Puudersell, Lauri Kink, Nicole Marchesani või Kaisa Metsaots (külalistena) ja Jaan Rekkor. Lisaks sellele tükile plaanin kindlasti minna vaatama Ballettmeistrit!! Ja võibolla ka Raimondsit ning Kolmekesi kahevahel. Kes pole veel näinud, neile soovitan Endla suvehooajast noppida üles: "Rock 'n' roll"(Stoppard!!!); "Kangelane" (Kivastik!!!); "Karge meri" (Eesti klassika!!!); "Vee mälu"(Laurence Olivier' Auhind, parim uus komöödia...tegelikult pole see stiilipuhas komöödia vaid päris kurb lugu...kuigi naer läbi pisarate, aga väga hea tükk!) ja "Tunnete tektoonika"(Éric-Emmanuel Schmitt)!!!


Von Krahli Teater

***Maikuus mängivad lavaka õpilased Kolditsa juhtimisel hirmudega lavastuses "Kummitus masinas". Mul on ka see kavas.


Tartu Uus Teater

***Mai viimastek päevadel on tulemas Genialistide klubi lavale Helen Rekkori diplomitöö Toorikud, aga hetkel eriti palju info sellekohta pole.

***Juunis toimuvad Tartu Uue Teatri mitmefaasilise projekti EESTI 1.faasi avalikud intervjuud Eesti juhtivate poliitikute, majandusekspertidega ja sotsiaalteadlastega. EESTI on poliitilise teatri projekt, mis vaatleb ja summeerib Eesti poliitikapõllul antavaid lubadusi täna ja tulevikus – viimaseks faasiks oleva lavastuse esietendus on kevadel 2011.


Emajõe Suveteater

***Viimsi Vabaõhumuuseumi Kingu talu õuel esietendub 26. juunil "Raha", kus näitlejate Andres Dvinjaninovi, Ingrid Isotamme, Leino Rei ja muusik Eva Lindali mängus selgub, kuhu kadus raha, kus ta on, kuidas teda leida, kuidas ära tuua j.n.e. Eesti rahvatarkust ja rahvalikke jutte ja lugusid rääkides ja lauldes, saame Eesti rikkaimas, Viimsi vallas teada kõike rahast. Rahaaugu leidmine ja rahapaja väljakavamine toimub kuni 13. juulini.

***Emajõe Suveteatri taasavatud kodulehelt ei saagi veel hästi aru, et kas sellel suvel mängitakse veel eelmiste suvede tükke või mitte, aga justnagu mängitakse, sest uudises on lauselõik "Lisaks Tartus, Toomemäel toimuvale..." Minule Kellalööja eriti ei meeldinud, aga Romeo ja Julia lugu ehk läheks vaatama... ei tea kah... Linnateatris Sammul ja Lauk mängisid nad kunagi nii surematuks... ei tea jah...

***Urmas Vadi kirjutatud näitemäng, mis räägib suurtest teatrivaimudest: Vaino Vahingust, Mati Undist, Evald Hermakülast ja teistest 1960-ndate lõpul Tartust alanud teatriuuenduste tegijatest. Selle toob lavale Ain Mäeots. Planeeritud esietendus 25.juuni, kuid etenduse toimumise koht on alles selgitamisel.


Nukuteater

***19. aprillil jõudis lavale Eesti Nuku- ja Noorsooteatri uus lastelavastus „Lutsukomm ja 200 vanaisa“, kus oma lemmiklugusid jutustab näitleja Tarmo Männard. Kuigi kuidas need saavad Männardi lemmiklood olla, kui tüki on kirjutanud Tšehhi kirjanik Milos Macoureki? Noh, eks nad "saavad" olla ka lemmiklood, lihtsalt kuidagi kummaliselt on nad selle sõnastanud :) Lustakad lood seadis lavale Vahur Keller, kunstnikutöö tegi Kalju Kivi ja muusikalise kujunduse Kaire Vilgats.

***Suve alguses on Nukuteatris Teater Treff-i festival. (Aitäh Riia, info eest!) Nukuteatrit näeb suvel vaid Vanalinna päevade aegu, kui mängitakse Tallinna legendidel põhinevat näidendit «Tuli suvi.»


Muusikaliteater Smithbridge Productions

***Pankrotimenetluses oleva Muusikaliteatri juht Anne Veesaar rääkis, et kuigi muusikalide tegemisel on ettevõte varemgi miinustesse jäänud, siis viimase etenduse puhul enam raskustest välja ei suudetud tulla. Kurb :((


Estonia

***Hele Kõre rolli Minu veetlevas leedis võtab üle Hanna-Liina Võsa.

***juuni alguses mängitakse kevadhooaja lavastusi.


Vana Baskini Teater

***Tabasalu Looduspargis esietendub suvel uus tükk - Hullem kui Hollywoodis. See on John Patricku komöödia. Lavastaja Ivo Eensalu, Kunstnik: Kustav-Agu Püüman. Peaosas: Helgi Sallo (RO Estonia) Mängivad veel: Mari Lill (Eesti Draamateater), Ene Järvis (Tallinna Linnateater), Anne Paluver, Raivo Mets, Väino Laes ja Ivo Eensalu


Theatrum

***Paari tükki mängivad VHK kooli õpilased. Lavastused "Maarja kuulutamine" ja "Linn" on taas mängukavas sügisel 2009


Pärimusteater Loomine

***suvel mängitakse: "Vana Tooma pilgu all"-Legende ja lugusid vanast Tallinnast.Etendus algab Neitsitorni ees ja lõpeb Raekoja platsi ääres Matkamajas. Ja "Püha Bernardi päev". Novembris-detsembris on tulemas samuti midagi huvitavat ja ajaloolist: "Keisrinna hull ehk Mees, kes rääkis tõtt".Etenduspaik on Kiek in de Kök (etendus algab bastioni käikudes).


Võru Linnateater

***valmistatakse ette suvelavastust "Pidu". Näidendi autor on Slawomir Mrožek ja lavastaja Uku Uusberg Eesti Draamateatrist. Täpsem info alles tulekul.

***Eestis elavatel veab... 1. juunil kell 18.00 mängitakse Koomiku lapsepõlv -e Eesti Nuku- ja Noorsooteatri suures saalis....oh kuidas ma tahaks seda näha, aga pean tööl olema. Loodetavasti mängitakse suvel seda veel!!! Tegemist on ühe minu meelest "kõikide aegade parima raamatu" dramatiseeringuga!


Kuressaare Linnateater

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu.


Teater Varius

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu.


Ellunäod

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu. Eelmisel aastal oli nende "Rasputin" tõeliselt hea!!!


Uus Vana Teater

***Natuke segased plaanid, aga täpsem info on siin: http://www.uusvanateater.ee/index.php?page=kava


Teoteater

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu

***Uuslavastus mais - Wahlsten /Fo/ Viisimaa - Kõik (s)ängis! (Ei sobi lastele vaatamiseks!)


Vilde teater

***Veiko Märka "Tabamata pisuhänd" (Ed. Vilde ainetel), lavastaja Raivo Adlas, mängitakse Laulupeomuuseumis, Tartus Jaama tänaval, esietenduse aeg hetkel teadmata, ilmselt jääb augustisse.Koos Tabivere trupiga esietendub 31. mail Tšehhovi "Kajakas", lavastaja Liisi Tegelmann. Mängitakse Tabivere rahvamajas.
***vt. ka MTÜ Kell kümme... (Aitäh Kristiina, info eest!!!)


VKA tudengid

***Teatrilabori ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia ühistöös 7.lennu näitlejatudengite diplomilavastus „Jean-Paul Marat tagakiusamine ja tapmine Charentoni varjupaiga näitetrupi ettekandes härra de Sade'i juhtmisel“ - mängitakse mais Hotell Viru Inni veekeskuses.

***Albus mänigvad VKA 8.lennu omad "Kõrboja". (NB! Etendus kestab 45min.)


Komöödiateater

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu


Monoteater

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu


Polygon Teater

***Suveplaanidest ei kippu ei kõppu


MTÜ Kell Kümme

***Mängitakse suvel eelmise suve "Täiskuu 2" (Minu hinnang 1+/2-, elik mina ei soovita, kuigi paljudele on see ka väga meeldinud...) ning sellel kevadel esietendunud "Intiimsed tehingud", mis mul veel nägemata...

***Roman Baskini lavastus "Augustikuu teemaja", mängitakse Eesti Maanteemuuseumis (Varbusel), esietendus 21. juulil. Peaosas Marko Matvere, tegevus toimub ühes Jaapani külas, külaelanikke mängivad harrastajad (sh Vilde teatri omad). Seda lähen ma KINDLASTI vaatama, kui seda ka pärast 4.augustit mängitakse!!! (Aitäh Kristiina, info eest!!!)

***Ohtu mõisas - Alan Ayckbourn «Aiapidu» Lavastaja: Roman Baskin. Samalt autorilt on Roman Baskin varem lavastanud ka «Täiskuu». «Aiapidu» on lavastaja sõnul omanäoline lugu seepärast, et see toimub paralleelselt majas ja aias – pool publikut istub ühes ja pool teises kohas, kuigi kogu tegevus on pidevalt kõigile näha. Žanrilt peab Baskin seda koomiliseks draamaks – tegu on perekonnalooga, kus suhted sassi läinud. Mees hakkab minema poliitikasse ja peab selle puhul maha suure peo. Laval on 14 näitlejat, kelle nimed Baskin esialgu veel saladuses hoiab.


PRO 3

***"Mtsenski maakonna leedi Macbeth" Autor : Nikolai Leskov. Lavastaja : Eili Neuhaus. Dramatiseering : Urmas Lennuk. Kunstnik : Reili Evart. Tõlkija : Friedrich Kõlli. Muusikaline kujundus: teater "Tuuleveski" Jõhvist,slaaviühingu "Läte" naiskoor Kundast. Mängukoht : Ontika mõis. Mängivad : Ülle Lichtfeldt(Rakvere Teater),Ines Aru,Marin Mägi(Rakvere Teater),Indrek Saar,Peeter Jakobi,Kristjan Sarv,teater "Tuuleveski",slaaviühingu "Läte"naiskoor. Urmas Lennuki dramatiseeringu tegevus leiab aset Venemaal XIX sajandi keskpaigas.Lugu keskendub rikka kaupmehe naise - Katerina Izmailova - traagilisele armastusele. Võttes naiselt kõik peale tema armastuse,muutub armastus liiga suureks,et elavate ilma ära mahtuda. Siis tuleb oma armastusele elavate ilmas ruumi teha.Liiga suur armastus tapab. Kirglik lugu raasukesest õnnest ümbritsetuna eheda vene rahvusliku ilu ja ehtsusega.Lugu valikute vabadusest,võimalikkusest - enda sees ja enda ümber. Eesti ja Vene näitlejad mängivad ühes koos,ühes loos.


Hansahoovi teater

***Merca tekst «Kolhoos» Lavastaja: Tarmo Tagamets. Põhilised sotsialiseerumispaigad nagu kõrts, saun ning buss on Hansahoovis varasematel aastatel juba mahlakas võro keeles portreteerimist leidnud, nüüd on aeg kolhoosilugude käes. Lavastus jätkab sama joont, mis eelmised – lustakad rahvalikud sketšid, seekord vaatluse all 1970ndad–80ndad, ühendavaks lüliks on lavastaja Tarmo Tagametsa sõnul lehm. Mängivad Merca, Liina Tennosaar, Meelis Hansing ja Egon Nuter. Kunstnik Triinu Pungits.


Muud uudised:

***Lavastaja Vahur Keller ja kunstnik Britt Urbla-Keller asutasid möödunud nädalal uue teatri – Vaba Teatri. Eesmärgiks on mitmekesistada Eesti teatripilti alternatiivsete nuku-, objekti- ja visuaalteatri vormidega. Vaba Teatri nime all on plaanis publiku ette tuua erilisi lavastusi, mis balansseeriksid teatri ja kujutava kunsti piirimail. Üks olulisemaid eesmärke on leida oma tegemisteks ebatavalisi mängupaiku, mis haaraksid publiku sündmuste keskele ja nõuaksid rohkemat kui lihtsalt mugavas plüüstoolis tukkumine. Esimese lavastusega «Vanalinna vaimud» astub Vaba Teater publiku ette 1.–31. juulini Tallinna vanalinnas Laboratooriumi tänaval. Inspireerituna Tallinna legendidest pannakse kummitama kogu tänav. Lavastust mängitakse eesti, vene, soome ja inglise keeles.

***Eesti Teatri Agentuur kutsub jagatud mõtete sarja kolmandale kohtumisele pealkirjaga "teater ׀ tabu" 5. mail Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (Pikk 17).

***10.05. on Klassikaraadio raadioteatris "Kõrboja peremees" - Katku Villu osas Ilmar Tammur ja Kõrboja Anna - Aino Talvi!!!

***"Janu" ja "Kuidas seletada pilte surnud jänesele" esindavad Eestit Balti Teatrifestivalil septembris. Eesti Teatriliidu juhatus usaldas valiku teatri aastaauhindade sõnalavastuste žüriile. "Janu"? Ma tõesti ei saa aru...

***''Mina olin siin" võitis Moskvas auhinna ja sai Ameerika müügiagendi

***Endine Vanemuise esibaleriin Mari Savitski abiellub juunikuus Vanemuise näitleja Martin Kõivuga. Kuulu järgi peavad 27aastane erubaleriin Mari Savitski ja 24aastane näitleja Martin Kõiv pulmapidu juunis. Palju Õnne!!! Kuigi tegemist on Õhtulehe uudisega, seega ei tea kas ikka on tõsi :)

***ETV hakkab Õnne 13 näitama esimesest osast alates igapäevaseriaalina alates 4.maist.

***Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas käskkirja, mille alusel eraldatakse kokku 1,65 miljonit krooni kahe uue filmi tootmiseks. OÜ F-Seitse sai 850 000 krooni suuruse toetuse mängufilmi "Lumekuninganna" tootmiseks, joonisfilmi "Lotte ja kuukivi saladus" tootmiseks eraldatakse aga OÜ Eesti Joonisfilmile 800 000 krooni, teatas kultuuriministeerium. Mängufilmi "Lumekuninganna" stsenarist ja režissöör on Marko Raat, filmi esilinastus on planeeritud käesoleva aasta jõuludeks. Režissööride Heiki Ernitsa ja Janno Põldma koostöös valmiv joonisfilm "Lotte ja kuukivi saladus" on järjeks 2006. aastal valminud täispikale joonisfilmile "Leiutajateküla Lotte".

***"Esimest korda Rootsis"(!!!) tuleb Kuninglikus Draamateatris (Dramaten) novembris lavale Ingmar Bergmani "Sügissonaat"! Ema ja tütre rollides - Marie Göranzon (tuttav filmidest Den Goda viljan (Bergmani "Hea tahe"); Alla älskar Alice; Äideistä parhain ("Emadest parim")) ning Maria Bonnevie (tuttav filmidest "Jerusalem"; "13th warrior"; "Tsatsiki, morsan och polisen"; "I am Dina" (nimiosa Wassmo, ka eesti keeles ilmunud raamatu ekraniseeringus); Izgnanie ja mitmetest muudest Rootsi, Taani ja muu maailma filmidest!). See saab olema põnev!!! Lisaks tuleb juba suvel välja "Stseenid ühest abielust", kus Johan-i rollis Rootsi üks andekamaid meesnäitlejaid minu meelest - Jonas Karlsson.

***Stockholmi Linnateatris (Stadsteater) on üle linna pop tükk hetkel "I väntan på Godot" (ilmselgelt üheks põhjuseks Rootsi üks armastatumaid meesnäitlejaid Mikael Persbrandt). Lisaks sellele on seal mängukavas ka Eestis kohe lavadele jõudvad või juba kavast läinud - Arseen ja vanad pitsid; Kolm musketäri; Vennad Lõvisüdamed; Kajakas; Petra von Kanti kibedad pisarad; Punttila/Matti; Shopping & F***ing; Kolm õde; Metspart ja Kes kardab Virginia Woolfi?... ning lisaks neile veel mõned tükid, mis minu teada pole Eestis veel lavale jõudnud.... naljakalt sarnased on siiski need nö. "kohustuslikud" tükid mängukavades nii siin kui sealpool merd :)))

17 kommentaari:

merleke ütles ...

Braavo! Sellest ülevaatest on väga palju kasu. Ja kuidas veel! :) Tegelikult on su blogi kujunenud mu jaoks omamoodi veebiväravaks ehk portaaliks. Suur-suur aitäh sulle!

Muide, sul on teatrite loetelust puudu üks üsna oluline link: www.noorsooteater.ee. Ma ei saagi aru, miks Nuku- ja Noorsooteater oma leheküljed nii segaselt on üles ehitanud, et osa infot saab ühelt lehelt, osa teiselt ja osa veel duubeldatakse ka? :)

Kristiina ütles ...

Pakun mõned täiendused:
MTÜ Kell Kümme - Roman Baskini lavastus "Augustikuu teemaja", mängitakse Eesti Maanteemuuseumis (Varbusel), esietendus 21. juulil. Peaosas Marko Matvere, tegevus toimub ühes Jaapani külas, külaelanikke mängivad harrastajad (sh Vilde teatri omad).

Vilde teater - Veiko Märka "Tabamata pisuhänd" (Ed. Vilde ainetel), lavastaja Raivo Adlas, mängitakse Laulupeomuuseumis, Tartus Jaama tänaval, esietenduse aeg hetkel teadmata, ilmselt jääb augustisse.
Koos Tabivere trupiga esietendub 31. mail Tšehhovi "Kajakas", lavastaja Liisi Tegelmann. Mängitakse Tabivere rahvamajas.

Riia ütles ...

Loen alati huviga su blogi. Lisaks paar asja - Nukuteatril ei tule sel suvel midagi ehk siis etendused lõppevad Teater Treff Festivaliga juuni alguses ja augustis siis uuesti juba repertuaaris olevate lavastustega. Draamateatri "Popmuusika a la Vittula" tuleb kõigi eelduste kohaselt välja sügisel, miskine töökava ja rollijaotus pidi paigas olema.

Päikest!

Kiku ütles ...

Muidugi on sellisest väärtuslikust infost kõigile kasu!

Hüüru mõisa 'Tuult tiibadesse!' oli meeldiv üllatus ja üritan ehk siis ka Endlasse minna, tuginedes Sinu soovitustele.

Emajõe Suveteatri koduleht jagab jah vale infot, võinoh vananenud. Oleksin tahtnud 'Romeot ja Juliat' näha, kuid teatri turundusjuht kinnitas, et see aasta seda kindlasti ei mängita.

Ja minu kuuldu kohaselt on Baskini 'Täiskuu 2' täpselt sama etendus, mis paari aasta eest etendunud 'Täiskuu'. Imelik, miks küll inimesi nii segadusse aetakse! Minu jaoks oli see heade näitlejatega mitte naerma ajav situatsioonikomöödia, sobilik kuiva suveõhtusse.

Kristiina ütles ...

Vastuseks Su küsimusele: praeguse info järgi peaksid "Augustikuu teemaja" etendused olema 21. juulist kuni 8. augustini. :)

Danzumees ütles ...

Aitäh Merle, Kristiina, Riia ja Kiku, et võtsite vaevaks mu tabelit täiendada ning parandusettepanekuid teha ning kirjutamisjõudu juurde anda. Vahest on vaja teada, et on teisigi "minusuguseid" teatrist huvitatud inimesi. Siin Stockholmis, kui räägid ainult tööjutte hommikust õhtuni, siis tekib vahest see vajadus tunde järgi, et kusagil mõeldakse ka vahest muudest asjadest :)

Ja mul see viga küljes ka, et kui juba midagi teha, siis ikka täiega :) Aga ei tea kas kevad või lihtsalt palju tööd, et ei jõua ja ei taha ka ainult enda jaoks seda blogi pidada. Samas kui hakkaks ainult teistele seda asja siin tegema, siis kaoks ka hing ja mõnu selle tegemise seest. Ehk siis nii on just hea ning mõnus - teiega mõtteid vahetades ning vaikselt täiustades nii üht kui teist asja. Samas ju ise ka arenedes ning miks ka mitte ennast arendades :) Ja kui hea oli teada saada Augistikuu teemajast (olen seda mustvalget USA filmi kunagi näinud, vist oli Marlon Brando peaosas, kui õieti mäletan). Ja tahaks seda kindlasti näha. Ise infot kokku pannes avastasin klassivenna venna Vahur Kelleri juulikuu projekti info, mis tundub ju väga huvitav. Draamateatri "Popmuusika" info on lootustandev :) ja Noorsooteatri link on nüüd ka üleval! Samuti nüüd tean, et ei arvesta Romeo ja Juliaga sellel suvel!

Ehk suur suur aitäh veelkord Teile kõigile!

Kiku ütles ...

Lisaks Sinu sarnastele teatrifriikidele loevad kindlasti seda teatritegijad isegi! See on alles väärt tulemus ju.

Mina vist isegi leidsin selle blogi nii, et kuskil intervjuus (Teater.Muusika.Kinos vist) ütles Rasmus Kaljujärv, et tema loeb vahel Danzumehe teatriblogisid, et asjalikud kirjutised. :)

Kristiina ütles ...

Jah, seda kindlasti, et loevad. Ma tean näiteks kindlasti, et Endla teatri tegijad kõik väga otsivad ja loevad, mida nende kohta kuskil (sh blogides) kirjutatakse. Minu oma ka loeti, kuni ma selle liiga isiklike teemade pärast kinni panin. Nii et kindlapeale on Su blogi teatrimaailmas märgatud :)

Danzumees ütles ...

:))) Tegelikult ma olen saanud ka otsest tagasisidet ühel või teisel moel, et Endla, Ugala, Vanemuine, Linnateater, NO99, Rakvere teater, Draamateater, Ellunäod... noh ja muidugi "Vildekad" loevad seda blogi :) Ma küll kirjutades püüan need mõtted kõrvale ajada, sest muidu ju ei taha asjadest mis "ei meeldinud" kirjutada... Ja siis ei oleks aus nii enda kui ka teiste vastu. Aga see on eriti armas kui tuleb teistelt minusuguselt "publikult" tagasisidet, et miski mida ma soovitanud olen, et see on meeldinud. Siis on nagu täie ette läinud. Ja eks ma isegi ju Teie blogisidki loen, et aimu saada, mida vaatama minna ja mida kõrvale jätta. Eilegi tegin ühe kokkuvõtte-tabeli, mis nö. kevadhooajast "vaatamata jäävad", ehk mida sügisel näha tahaks (kustutasin kõik ebahuvitavad ära ja alles jäi mu rekordväike number - 30!). Ilmselt kunagi suve-etendustega seoses panen üles ka.

Jah, eks see blogi annab ka rahuldust "tabelite koostamise" maaniale. Mul on see lapsest peale mingi kiiks :) Ise olla võimalikult kõrgel tabelites (lõpetasin ju ülikooligi oma kursuse parimana:)) ning üldse tabelite koostamine. See on minu meelest lahe...

Aga kui palju teatri-inimesed siit ikkagi tagasisidet saavad, seda ma ei tea... nii paljust oleks ju kirjutada, aga vahest ei tule kõik kirjutamise hetkel meelde ja hiljem jääb lisamata. Seda Rasmus Kaljujärve teksti lugesin küll TMK-st mitu korda üle ja üle - mis seal salata olen uhke sellise tunnustuse üle! Mõtlesin veel, et vaatkui hea inimene ta on! Ma olen tema vastu tihti olnud ülikriitiline enda meelest, aga tema ütleb nii kenasti minu blogi kohta. (Mul on süümekad, aga endiselt ei kavatse olla muud kui aus, ehk kirjeldada asju nii nagu neid näen või mõtlen.)

Viimasel ajal tundub küll vahest kirjutades, et kui midagi otseselt öelda pole, et kas siis peaks ikkagi asja üles kirjutama? Et nagu kroonika mõttes. Et nagu oleks märk ka halbadest tükkidest maha pandud (sama käib raamatute ja filmide kohta). Võibolla mõjutab see kellegi otsust just vastupidiselt ning too ei lähegi "oma potentsiaalset" lemmiklavastust vaatama. Näiteks ma ei suuda ette kujutada, et kellelegi tõesti "Janu" võiks meeldida. Ja kui see keegi satub seda vaatama, siis tal läheb ju teatriskäimise isu hoopis ära? Või vastupidi, see võib ju paljudele meeldida, aga mina tegin tüki pihuks ja põrmuks... Kas keelgi on üldse teise loomingut niimodi hinnata - seegi on mu igavene dilemma. Omaette vaikselt ju küll - igaühe enda asi mis teeb...aga ka blogipidamine on ju "avalik". Siit aga edasi, et kinnisena ei jõua see ehk selleni, keda see huvitaks. Ma ise küll loeks selliseid blogisid, kus teatrist kirjutatakse. Ja neid polegi nii eriti palju... mitte piisavalt minu meelest... Ja osalt neist ongi ju koodi alla läinud (nagu Kristiina - Sinu oma).

Aga samas vahest on tunne, et oma kodulehekülgedel teatrid panevad küll kriitikute artiklitele viiteid, kuid blogidele nad kunagi ei viita. Ju siis "oluliseks" nad neid küll ei pea. Minu meelest positiivse kriitika puhul oleks ju igati mõistlik viidata :) Aga samas mõnikord (mu enda teksti üle lugedes) on tunne tõesti, et need ei küündi ajakirjanduslikule tasemele. Aga tihti mõnede teiste tekstid oleks küll väärt linkimist...

Samas kui nad viitaks blogidele, ehk blogikirjutised oleks neile piisavalt olulised, siis ehk inimesed kirjutaksid neist ka rohkem? Muidugi minu blogi vist ei viidatagi selle "küündimatuse" tõttu ning tihi ma ju avaldan liiga palju sisu kah. Olen süüdi. Selles suhtes oleks vahest hea, kui ma mingi püandi paljastan, et keegi ütleks, et olen üle piiri läinud. Samas olen küll enesekriitiliselt üritanud järgida, et seda ei teeks otseselt. Kuigi lemmikstseenide ülestähendusega võibolla midagi on lipsanud...aga usun et kontekstiväliselt ei ole nad ikkagi liialt paljastavad.

Oh, mõtted jooksevad pilla-palla ringi ning see tekst on muutunud juba heietuseks.

Veelkord tänud, et "toetate" seda teatrist kirjutamist. Kohe on tulemas uus teatrimaraton ja siis on jälle kogu eeter natuke ühekülgselt teatri päralt. Pereblogis saab siis kõigest "igapäevasest" jahuda, muidugi kui selles pidevas ringitormamises jõuabki :) Kuigi hirmus raamatutelugemise himu on ka. Aga kui päeval peab tööd tegema, õhtud lähevad teatris ja öösel kirjutad blogi, siis ei jäägi raamatute jaoks kusagil otsas aega :) Filmidest ja muust elust rääkimata :)

Kiku ütles ...

Pean veel pika heietuse lõppu mainima, et minu meelest oled Sa
küll imeinimene!
Pere, töö ja elu kiire tempo kõrvalt jõuab keegi nii palju ja lühikese aja jooksul lugeda, vaadata, üritustel käia ning siis veel kõik pikalt ja põhjalikult analüüsides kirja panna!

Kiitust!

Anonüümne ütles ...

Kusjuures oma twitteri lehel viitas no-99 küll sinu Jänese lavastuse kirjutisele.
http://twitter.com/TeaterNO99

Nii, et kui isegi päris kodulehele blogi viiteid ei panda, peetakse sinu arvamust siiski oluliseks.

Mustikas ütles ...

Minu meelest on see väga vajalik ja tänuväärne ettevõtmine Sul. Ja siiski mitte ainult need kokkuvõtted ja analüüsid ja tabelid, kogu blogi on kummardamistväärt ja teatri arvustused sobiks avaldamiseks samuti ajakirjanduses. Ja imetlen/imestan, kas Sul on ööpäevas rohkem tunde kui 24, sest jõuad lugeda, filme vaadata, teatris Eestis käia,päeval mingil muul alal, kui kirjutamine või teater, tööl veel käia, laste ja perega tegeleda. Lihtsalt kummastav ja nii hea on lugeda ja endas teatripisikut taassütitada.:)Suur tänu!:)

Danzumees ütles ...

Suurimad tänud ja kummardused, et olete nii palju jõudu mulle kirjutamiseks andnud. Seda oli just praegu väga vaja!

Saabusin täna Eestisse ja veel teatrisse ei jõudnud, sest 11.mail astun ise Draamateatris lavale, ühe tantsuetendusega seoses. Ja tänane päev läkski tantsides/trenni tehes (vaatasin küll õhtul ETVst Karinit ja Indrekut :)) Kuid homme pärast trenni saab jälle teatrisse ning siis hiljem mingil hetkel ilmuvad muljed ka siia.

Tänutäheks veel üks uudisekild suveateatri kohta. Nimelt üks etendus, mida ma ise vaatama plaanin minna:

MTÜ PRO 3 ESITAB "Mtsenski maakonna leedi Macbeth"

Autor : Nikolai Leskov
Lavastaja : Eili Neuhaus
Dramatiseering : Urmas Lennuk
Kunstnik : Reili Evart
Tõlkija : Friedrich Kõlli
Muusikaline kujundus: teater "Tuuleveski" Jõhvist,slaaviühingu "Läte" naiskoor Kundast
Mängukoht : Ontika mõis

Etendused : 29,30,31 - juuli, 1,2,5,6,7,8,9 - august 2009.a. kell 19.00

Mängivad : Ülle Lichtfeldt(Rakvere Teater),Ines Aru,Marin Mägi(Rakvere Teater),Indrek Saar,Peeter Jakobi,Kristjan Sarv,teater "Tuuleveski",slaaviühingu "Läte"naiskoor

Urmas Lennuki dramatiseeringu tegevus leiab aset Venemaal XIX sajandi keskpaigas.Lugu keskendub rikka kaupmehe naise - Katerina Izmailova - traagilisele armastusele. Võttes naiselt kõik peale tema armastuse,muutub armastus liiga suureks,et elavate ilma ära mahtuda. Siis tuleb oma armastusele elavate ilmas ruumi teha.Liiga suur armastus tapab. Kirglik lugu raasukesest õnnest ümbritsetuna eheda vene rahvusliku ilu ja ehtsusega.Lugu valikute vabadusest,võimalikkusest - enda sees ja enda ümber. Eesti ja Vene näitlejad mängivad ühes koos,ühes loos.

Danzumees ütles ...

ahjaa... ja Linnateater mängib "Minu tädi" juuni esimeses pooles. Piletid tulevad müügile 4. mail kell 11.

Danzumees ütles ...

Je veel 2 täiendust (Eva Kübar-a artiklist Postimehes):
Hansahoovi teater
Merca tekst
«Kolhoos»
Lavastaja: Tarmo Tagamets

Põhilised sotsialiseerumispaigad nagu kõrts, saun ning buss on Hansahoovis varasematel aastatel juba mahlakas võro keeles portreteerimist leidnud, nüüd on aeg kolhoosilugude käes. Lavastus jätkab sama joont, mis eelmised – lustakad rahvalikud sketšid, seekord vaatluse all 1970ndad–80ndad, ühendavaks lüliks on lavastaja Tarmo Tagametsa sõnul lehm. Mängivad Merca, Liina Tennosaar, Meelis Hansing ja Egon Nuter. Kunstnik Triinu Pungits.
****
Ohtu mõis
MTÜ Kell Kümme
Alan Ayckbourn
«Aiapidu»
Lavastaja: Roman Baskin

Samalt autorilt on Roman Baskin varem lavastanud ka «Täiskuu». «Aiapidu» on lavastaja sõnul omanäoline lugu seepärast, et see toimub paralleelselt majas ja aias – pool publikut istub ühes ja pool teises kohas, kuigi kogu tegevus on pidevalt kõigile näha. Žanrilt peab Baskin seda koomiliseks draamaks – tegu on perekonnalooga, kus suhted sassi läinud. Mees hakkab minema poliitikasse ja peab selle puhul maha suure peo. Laval on 14 näitlejat, kelle nimed Baskin esialgu veel saladuses hoiab.

Danzumees ütles ...

Eesti Päevalehest veel üks infokild juurde:

Emajõu suveteatris etendub juuni lõpus Urmas Vadi kirjutatud näitemäng, mis räägib suurtest teatrivaimudest: Vaino Vahingust, Mati Undist, Evald Hermakülast ja teistest 1960-ndate lõpul Tartust alanud teatriuuenduste tegijatest. Selle toob lavale lavastaja Ain Mäeots. Etenduse toimumise koht on alles selgitamisel.

Hädapätakas ütles ...

Aitäh! Oleme amatööridega Salme, Teoteatri ja Polygoniga seotud inimestega, Sinu blogist rääkinud. Peab tunnistama, et Sinu blogi on ülevaatlikum kui kohalikud piletilevi või teate-lehed. Aitäh Sulle!