neljapäev, 14. mai 2009

Beyoncé - I am... (Tour) - Globen - Stockholm


Kuulsin sellest juba ammu, et Beyonce annab Stockholmis (Globenis) 13.mail kontserdi. Siis selgus mingil hetkel, et umbes samal ajal on mul ka üks tähtis tööüritus, ehk kontserdile "jõudmine" oleks paras "risky business". Otsustasin jätta selle saatuse hooleks - kui jõuan ja pileteid veel on, siis lähen, kui ei jõua, siis pole ka midagi katki (ja raha tuulde lasknud) ning ehk näen teda kunagi hiljem. Saatus mängis sellised kaardid kätte, et jõudsin koju umbes kella kolmveerand kuueks, kuid kontserdi planeeritud algus oli ju alles 19:30 ning siis ka kõigepealt soojendusbänd ning Beyonce ise jõuaks lavale alles u. 20:15

Kodust K kaasa ning olimegi teel Globeni suunas. K oli kõvasti eeltööd teinud ning terve päeva Beyonce viimast plaati "I am... Sasha Fierce" kuulanud. Talle enne seda plaati pole Beyonce mingit pinget pakkunud, kuid nüüd nii "If I were a boy" ning "Halo" ja ilmselt ka mitu muud lugu on vägagi meelt mööda. Minule hakkas Beyonce meeldima juba kõige esimesest Destiny's child -i aegsest hitis ja muidugi kuni selle viimase plaadini välja...peaaegu kõik tema hitid on ka minu maitse. Kahtlemata on ta ka väga kena naine, kuid tema hääl on ikka väga võimas ja ilus! Ning Globenis sai nii ühes kui teises asjas kinnitust!


Igatahes kohale me jõudsime ja aegsasti ning mis kõige toredam - piletid, mis meil õnnestus kassast osta - osutusid lavale ülilähedale! Nägi oma silmaga teda ikka väga korralikult, isegi minusugune "kissitaja". Kusjuures saaliplaanile oli lava täiesti valesse kohta joonistatud ning oleks võinud arvata, et sealt on hea kui üldse kuidagi midagigi väha on...

Soojenduseks olid mingid Rootsi raadio DJ-d, kes sämplisid ja mixisid mõningaid lugusid - näiteks Marss-i Pump up the volume ja Lady GaGa-Poker face ning Flo Rida - Right round jne...

Beyonce saabus lavale kell 20:38... ainult 23 minutit lubatust hiljem. See on staaride kohta päris hea, kuigi mulle jäi mulje, et see hilinemine polnud üldse staaritsemise pärast, lihtsalt inimesi muudkui voolas sisse ning lõppu ei näinud tulevat. Ju see "läbilaskevõime" pole piisavalt hea ning kiire ja sellepärast ka venitatatkse algusega.

Tegin mõned pisitillukesed videolõigud mobiiliga. Riputan mõned siia ka üles, ehk saab mingitki aimu, et mis seal täna toimus...



Lava oli jagatud kaheks. Suurt lava kattis eesriie, väike satelliitlava, milleni jooksis väike koridor rahva vahelt, oli keset Globeni saali.

Ja siis avanes eesriie ning koos tossuga saabus sealt vahelt Beyonce, seljas sätendavalt kudne trikoo, millel sabaks mingi sädelevkuldne moodustis :) K-le jäigi kontserdist mulje, et eks ta üks paras eputis ole. Ma vaidlesin vastu, kuid kui nüüd täpsemalt tagasi mõelda, siis võibolla tõesti :) Aga nagu Beyonce ise laulab oma "Ego" laulus - "I walk like this 'cuz I can back it up."

Esimesed neli rida kontserdil lauldud lauldust olid pärit "Deja vu" laulust (kui ma ei eks), kuid kui eesriie oli täielikult avanenud, tegelikult juba isegi veel enne seda, mindi kohe sujuvalt üle "Crazy in love" sähvakaks a energiliseks tanttsulooks! Ja rahvas oligi hullumas...mina nende hulgas :) Hullumisest rääkides, siis pidevalt mingid tütarlapsed esiridades "hullusid" liiga ning turvamehed pidid neid ära kandma lava ees olevat koridoripidi.

Crazy in love -i oli sisse mixitud veel pisikesed lõigud teistest lauludest, kuid see ei häirinud üldse, pigem tegi just huvitavamaks. Siis muutus terve saal punaseks (valgusega) ja algas "Naughty girl" :) Muidugi üliseksikas versioonis. Ja ma võin küll kohe siin ja praegu ümber lükata kõlakad - Beyonce on vinges vormis - kõhn ja kena ning tantsis oma tantsijatega täiesti võrdselt kui isegi mitte veel suurema poweriga!

Järgnesid laulud "Freakum Dress" , "Get me bodied", "Smash Into You" ning peaaegu ooperisse kanduv "Ave Maria". Millega Beyonce tõesti justkui tahaks tõestada, et ta pole lihtsalt vinge R'n'B laulja, vaid suudab ilmselt mistahes stiilis ning noote laulda. Selleks ajaks oli tal seljas juba valge ujumistrikoo moodi asjandus. Kuid taustatantsijad tõid talle pulbaloori ning kleidile ükevalolevalt pildilt näha oleva seelikuliku moodustise...mis tegelikult koosnes "tükkidest".

Selles printsessi ballikleidis, mis mõjus kui muinasjutt, esitas Beyonce ühe vähestest "cover"-itest - Sarah McLachlan-i "Angel", mis juba Sarah-i esituses on kuulunud mu suurte lemmikute nimistusse. (Sarah-i versiooni leiab siit: http://www.youtube.com/watch?v=i1GmxMTwUgs)
"Broken-Hearted Girl"


Edasi üks mu viimase plaadi lemmiklugudest "Broken-hearted girl", mis on südantlõhestav ja perfektne ka live-esitusena! Siinkohal, ehk pärast "Crazy in love"-i, "Naughty girl"-i, "Ave Maria"-t, "(In the arms of an) Angel"-it ning "BHG"-d oli selge, sellest kontserdist tuleb vingemast vingem!!!

Ning siis üllatus-üllatus algas laul, õigemine kõigepealt video, mis ma arvasin, et jäetaks kontserdi lõppu lisapalaks - If I were a boy.
"If I were a boy" laulu mõte on minu meelest ühe laulu kohta päris hea ja poeetiliselt huvitav :) Naljakas, aga Beyonce kandis seda lauldes MINU päikseprille (nojah, mitte "minu omi", vaid minu omadega sarnaseid :))

Enam polnud tal ka seljas lihtsalt trikoo vaid mingi minimas minim seelik :) Laulu oli huvitavamaks ja kontserdi jaoks erilisemaks tegtud mixides sisse Alanis Morissette-i lugu "You oughta know". Mis toimis ideaalselt!



Siis video, milles Beyonce on kui mingi robot kuid tema nägu maski eemaldumise järel "vilksatab" mingiks kiskjalikuks kassiks :) Ilmselt maailma tippvideokunstnikud esitlevad oma oskusi :)

Ning algabki diivatsemine, ehk siis kõlab "Diva", koos vinge tantsuga!
Edasi kaob Beyonce korraks lavalt ning tantsijad hakkavad mängima lavaletoodud suurte raadiotega. Tagaseinal lastakse mingit koduvideot, millest on siiski kohe aru saada, et tegemist on u.6-aastase Beyoncega, kes kaamerasse laulab. Beyonce ise väitis küll, et ta on seal videos umbes 5 aastane, kuid suuruse mõttes arvaks, et ikka aasta-paar vanem.

Kõlab sobivalt laul "Radio". Millele järel Beyonce teatab, et nüüd tuleb laul, mille ta on pühendanud kõigile naistele - Me, myself & I. Tegelikult jääb mulje, et ta on üsna mitmed oma lauludest kirjutanud just nimelt "naistele". Siis aga hüppab lavale eputav meestantsija (siinkohal peab vist mainima, et need meestantsijad olid täiest vapustavalt heas füüsilises vormis ning kadestamisväärselt head! Tegelikult otse öeldes, kui keegi räägiks, ma ei usuks - nii head olid!!! ja muidugi koreograafia ka!)

Pärast "Ego" ütleb Beyonce, et nüüd tuleb tema enda lemmiklaul viimaselt plaadilt - "Hello"... ehk see laul, mis baseerub ütlusel: You had me at "hello"



Ja siis - üllatus-üllatus - Beyonce kaub ning lava keskele tuleb valgete pikkade juustega must naiskitarrist ja hakkab kukla taga kitarril mängima "minu Jacksoni tantsu" lugu!!! Kuigi seda vaid hetkeks :) Kolm paksu ja suurt ning musta taustalauljat tulevad ette ning hakkavad mehi drinkidega võrdlema. Valivad publiku seast välja mingid mehed, kes on kuidagi kas mütsi vi muu abil identifitseeritavad ja viitavad nendele mingite drinkidega ühenduses... selles tekkis huvi ka tõesti on olemas drink - White chocolate martini... tekkiks isu :)))

Ning oldigi valmis üheks kontserdi tipphetkeks. Lava alt ilmub nähtavale Beyonce kuid ta ei jää mitte lavale, vaid ta tõstetakse nüüridega Globen-i lae alla... ja ta ustkui õhujalgrattaga väntab "Baby boy" saatel pealavalt satelliitlava suunas. Ühel hetkel lastakse ta täiesti alla - inimeste peade kohale... üpris järsult :)))

Väiksele lavale jõudes paneb ta saalitäie rahvast kätega vasakule vehkima, sest algab laul "Irreplaceable". Panin tähele, tegelikult juba umbes pool tundi tagasi, et kõikide sektorite vaatajad, peale minu sektori seisavad püsti. Kui hakati Destiny's child-i laule laulma ei viitsinud ma ka enam korralikku mängida ja vihaste pilkude hinnaga tõusin ka seisma ning hakkasin kaasa tantsima - mis pagana komme see Rootslastel küll on - istuda terve sellise kontserdi niiiii mõnusalt tantsulised lood. Kuid tundus, et oligi vaja algatuse tegijat, sest peatselt tantsisid ka teised kaasa :)

Ehk väiksel laval kõlasid veel "No, no, no"; Destiny's Child Medley: "Bootylicious", "Bug A Boo", "Jumpin' Jumpin'"
Ja huvitavalt lasti suure lava tagaseinale väiksel laval toimuv video kaudu - otse peade kohalt - laul "Video Phone" kusjuures seal keegi käsikaameraga võttis ka vahele umbes nagu tõesti mingite telefoniga filmitav video :)

Ja oligi see väikse lava tsükkel läbi. Beyonce koos tantsijatega jooksis mõõda seda keskkoridori tagasi suurele lavale ja kõlas laul "Say My Name". Kusjuures enne seda küsis ta kelletki publiku seast tolle nime.

Suurel laval hakkas tantsijate vahepala, ehk Beyonce kadus kuhugi lava taha. Tantsijate taustamuusikaks "Destiny's Child-i ajalugu" sisaldades laule: "Independent Women Part 1", "Bills, Bills, Bills", "Beautiful Liar", "Survivor") Enne Beyonce ilmumist video vahelugu - "Survivor"

Beyonce tuleb taustal oleva valge "filmikanga" vahelt maani säravas kuldses kleidis ning laulab oma suured "filmimuusika" hitid "At Last" filmist Cadillac records ning "Listen" filmist Dreamgirls

Videoekraanile ilmus "Single Ladies (Put a Ring On It)" (YouTube-i fännide videolõigud) Päris imelikke ja naljakaid tegelasi. Kuid sekka ka näiteks Justin Timberlake "Beyonce mustas trikoos :) ning Barack Obama, kes Beyonce tantsuliigutust imiteeris. Lisaks uudiselõigud, kus inimesed seda USA presidendi tantsuoskust kommenteerivad :) Obama pälvis üldse publikult erilise aplausi... Rootslased on suured Obama fännid! ja eks Beyonce ju ka esines suurel inauguration ballil... ehk Barack on tema fänn :))

Kontsert oli sellega "hetkeks" lõppenud, kuid teades, et just see kõige-kõigem laul on veel laulmata, oli kindelm et vähemalt ühte lisalugu on veel oodata...

Ja sealt ta tulibi :)))) "Halo" (Heilo,heilo,heilo....) Aaaaah kui hea lugu!!!! Rahvas oli juba täiesti segi...isegi kogu minu sektor oli jalgadel ning "heilotas" kaasa! Beyonce muidugi oli laulu ka eriliselt üles ehitanud, ehk nii võimsalt kui rahulikult, nii keerutades kui kohal liikumatult lauldes.... SEE oli kogu show kroon!

Täpselt 2 tundi kestnud, ühe praeguse hetke kõige kuumema maailmastaari kontsert oli läbi! Ja väga vinge kontsert oli! Terve taustabänd koosnes eranditult naistest (ma pean silmas muusikuid ja taustalauljaid, sest ainult mõned "mees"tantsijad olid ka laval.) Head laulud ja ülihead tantsud... tõeliselt SUUR elamus!

Ahjaa... kusjuures kontsert lõpeb sellega, et Beyonce ütleb, mis seal "I am..." nime kolme punkti all "peitub: I AM YOURS!!!!!!!!!!!!!!

5 kommentaari:

i. ütles ...

KÕIK laevapiletid olid välja müüdud! Muidu oli ka plaan tulla. Vaatasin ka üht uuemat kontsert DVD-d ja ainuüksi see tõmbas nii-i käima, et ma ei kujuta ette, kuidas sul seal kohapeal võis olla..
See polnud nagu kontsert pelgalt, pigem etendus - filigraansed detailid, üleminekud.

Danzumees ütles ...

Jah, ma loodan, et see ei kõla nüüd "näkku määrimisena", aga see tõesti oli "maailma tippklass". Beyonce hääl on ka nii võimas ja hea! Ja ta ei hoidnud tagasi millegagi. Lendas lae all, tantsis täiega, vahetas kostüüme hetkega ning tegi igasugu trikke ja mis naljakas - lasi rahval ennast käppida :) Kuigi lava äärde lubati eranditult ainult "tütarlapsed" :)

Lisaks need tantsud ning valgustus ja videod. "The whole nine yards" :)

See aasta tuleb üldse üks kontserdiaasta! Stockis on plaanis minna vaatama Amy MacDonaldit, Lady Gaga-t, Pink -i (kas Sa tema viimast kontserti oled näinud? See DVD kontsert on täiesti fenomenaalne! Ta on nii hulljulge ning kõik need sõnumiga laulud ja tantsushow! Ma ei jõua ära oodata!!!)
Lisaks Eestis Madonna! Vinge kontserdiaasta tuleb - kui nüüd ainult jõuaks ka igale poole. Ma tegelikult läheks Britney-t ka vaatama juuni keskel just nimelt show pärast. Tal ju alati tippkoreograafid ja tantsijad. Aga ma pole just tema muusika eriline austaja...

i. ütles ...

Sa ikka Täiega praegu keerasid nuga haavas!
Pinki vaatasin Eestis. Vägavägaväga soovitan, see oli super. Pinki DVD on nägemata. (Ma peaks sulle Beyonce selle DVD tooma, kui tahad ehk ka kodus vaadata.) Kõik see koreograafia ja samas hingestatus.
Stockis nähtutest maailmataseme parimatest on mu lemmikumad Alicia Keysi 1. tuuri kontsert ja loooooomulikult George Michael (ma aastaid enne rääkisin, et võin rahus surra, kui selle ära näen :))
Peakski midagi aegsasti otsima Globenis vaatamiseks.
Vaatan just Flow Festivali ja Pori Jazzi kavasid, et ehk sealt midagi kaeda.

Danzumees ütles ...

Kuule, see kõlab juba nagu diili moodi! Sina mulle Beyonce mina Sulle Pink! Tulen jälle Eesti juuni teisel poolel. Siis võiks vahetuse teha :)

Et veel tsipa täpsustada - Pink käis Eestis oma üle-eelmise turneega. See DVD, mida ma "jumaldan", on tema eelmiselt turneelt ning see, millega ta nüüd Stockholmi Novembris tuleb, see on see kõige uuem, ehk praegune.

Alicia Keys-i kontsert Stockis jäi mul kahjuks nägemata, aga sellest räägitakse siiani legende!!! :)))

Ma ei tea, kas oled juba "kõigega" kursis, aga igaks juhuks - praegused minu meelest "huvitavad" kontserdimaastiku kuupäevad Rootsis (mul on küll pilet olemas ainult Pinkile, ning kindlasti lähem vaatama Amy MacDonaldit Gröna Lundi, aga tahaks ehk veel ühe või kaks valida...):
09.06. Anastacia
02.07. Depeche Mode
13.ja 14.07. Britney Spears
22.08.Coldplay
21.06.Elton John
12.11.Eros Ramazzotti
11.10.Green day
18.10.Massive Attack
26.06.Slipknot ja Marilyn Manson
28.ja30.06 Pet shop boys
10.11.Pink
28.05.Placebo
18.07.Metallica
31.07. ja 01.08. U2
12.06.Duffy
31.07.Amy MacDonald
02.08.Lady GaGa
Tere tulemast :)))

Danzumees ütles ...

Damn, mõned sellised jäid ka nüüd sisse, mis mind ennast tegelikult ei huvita... Eros ja Slipknot näiteks...aga mis siis....