esmaspäev, 5. märts 2018

Täna öösel jagatakse Oscareid...

... juba 90ndat korda...

Kõikidest nomineeritud filmidest ei õnnestunud mul enne gaalat ära näha 4 nominenti:
3 Lühimängufilmi -
The Silent child
Eleven o'clock
My nephew Emmett
ja 1 lühidokk -
Knife skills
Kusjuures Knife skills on New Yorkeri lehel üleval, aga millegipärast ei lasta seda Eesti IP-ga vaadata.

Minu ennustused enne kui kujusid hakatakse jagama... selles järjekorras, milles neid jagatakse:

Actor in a Supporting Role -
Ennustan võitu: Sam Rockwell - Three billboards...
Minu lemmik: Christopher Plummer - All the money in the world
Paljud ennustavad ka Willem Dafoe võitu, aga mina sellega küll ei nõustuks. Christopher Plummer on läbi ajaloo kõige vanem näitleja-oscarikandidaat.
VÕITJA: SAM ROCKWELL - THREE BILLBOARDS

Makeup and Hairstyling -
Ennustan võitu: Darkest hour
Minu lemmik: Darkest hour
Teised nominendid ei saa seda võita.
VÕITJA: DARKEST HOUR

Costume Design -
Ennustan võitu: Phantom thread
Minu lemmik: Phantom thread
Film räägib kostüümide disainist, ju see korjab ka võidu.
VÕITJA: PHANTOM THREAD

Documentary Feature -
Ennustan võitu: Icarus
Minu lemmik: Icarus
Siin võib võitjaks osutuda ka šokeeriva lõpuga Last men in Aleppo või armas, kunstiline ja filosoofiline Faces, places.
VÕITJA: ICARUS

Sound Editing -
Ennustan võitu: Dunkirk
Minu lemmik: Dunkirk
Paljud pakuvad ka Baby driverile võitu. Seal oli vinge heli küll, aga Dunkirkis oli vingem. Mõned arvavad ka Blade runneri või Star wars võitu... Shape of water ei tohiks siin küll võita.
VÕITJA: DUNKIRK

Sound Mixing -
Ennustan võitu: Dunkirk
Minu lemmik: Dunkirk
Tihti mõlemad heli-oscarid lähevad samale filmile. Variant on muidugi, et häältearvud on väga võrdsed ja ühe neist võitudest nabib Baby driver või Blade runner.
VÕITJA: DUNKIRK

Production Design -
Ennustan võitu: Shape of water
Minu lemmik: Shape of water
Austusavaldus 50-60ndate monstrumi D-kategooria filmidele on silmale ilus. Kunstnikud on kõvasti tööd teinud. Dunkirk oli ju ka võimas, aga see peaks olema Shape of water'i oscar...
VÕITJA: THE SHAPE OF WATER

Foreign Language Film -
Ennustan võitu: The square
Minu lemmik: The square
Mul on tegelikult 2 lemmikut - rootsi ja vene filmid. Vaatasin Loveless'i Pärdi-festivali raames, kui helilooja ise ka oli vaatamas. Arvo nimelt tegi sinna muusika. Pubik seisis KINOS püsti aplodeerimas pärast filmi (esmaskordne kogemus minu jaoks kinos). Oli hea film küll... Kihlveod pakuvad võitjaks Tšiili filmi ühest transseksuaalist - Fantastic woman. Vaatasin ka seda Pöffil ja olin kergelt pettunud.
VÕITJA: A FANTASTIC WOMAN

Actress in a Supporting Role -
Ennustan võitu: Allison Janney - I, Tonya
Minu lemmik: Allison Janney - I, Tonya
Laurie Metcalf võib ka võita, kuigi ma ei usu. Allison Janney oli nii äge!
VÕITJA: ALLISON JANNEY - I, TONYA

Animated Short Film -
Ennustan võitu: Dear basketball
Minu lemmik: Dear basketball
Bryantil on vägistamissüüdistus, ei tea kuidas see hääletamisel mõjutas Dear Basketball'i häältesummat. Siiski film on armas, lahedalt joonistatud ja läheb hinge. Kui Revolting rhymes kandideeriks tervikfilmina, ehk 2 osa koos, siis oleks see minu lemmik, aga kandideerib ainult 1.osa - see jääb ikkagi poolikuks... Mõned pakuvad võitjaks ka tehniliselt perfektset Garden Party't, mõned Negative space'i. Mõlemad olid head. Aga Lou küll võita ei tohiks, kui võidab, on siin midagi kahtlast... siis ilmselt hinnatakse ainult tehnilist (mille headus ka nüüd nii silmatorkav polnud võrreldes näiteks Garden party'ga) ja lihtne-lakooniline sisu ei mõjuta üldse hääletajaid.
VÕITJA: DEAR BASKETBALL

Animated Feature Film -
Ennustan võitu: Coco
Minu lemmik: Coco
Muud varianti lihtsalt pole see aasta. Minule tegelikult Coco väga meeldis ka. Mu parim sõber on Mehhiko aukonsul ja olen tema Dia de los muertos -peol paar korda käinud ja see veel omakorda mõjutab mu arvamust :)
VÕITJA: COCO

Visual Effects -
Ennustan võitu: Blade runner
Minu lemmik: War for the planet of the apes
Ma ei tea, miks mulle see ahvide planeedi ehedus nii tugevalt mõjus... Star wars muidugi võib ka üllatada... Blade runner oli filmina minu meelest nii igav, et ma ei suutnud ka selle efekte nautida.
VÕITJA: BLADE RUNNER

Film Editing -
Ennustan võitu: Dunkirk
Minu lemmik: Dunkirk
Tihti parim film võidab ka parima montaaži oscari, sellisel juhul võib selle võtta ka Shape of water või Three billboards... oleneb kumb parima filmi oscari endale nabib.
VÕITJA: DUNKIRK

Documentary Short Subject -
Ennustan võitu: Edith + Eddie
Minu lemmik: Edith + Eddie
Siin võivad tegelikult kõik võita. Paljud pakuvad ka Traffic stop'i ja sama paljud Heroin(e)'i võitu. Ma arvan, et Heroine võib küll võita ja ei imestaks ka kui Heaven is a Traffic Jam võidaks...
VÕITJA: HEAVEN IS A TRAFFIC JAM

Live Action Short Film -
Ennustan võitu: The silent child
Minu lemmik: -
Olen näinud DeKalb Elementary't ja Watu Wote't ja kumbki neist kahest küll võitu pole väärt, kuigi DeKalb Elementary on ilmselt kõige suurem eelsoosik võidule, sest neid koolitulistamisi on USAs olnud väga tihedalt eriti viimasel ajal. Minu jaoks kõige huvitavam on hoopis Eleven o'clock, sisulises mõttes. Aga meil ei näidata tipp-lühifilme kinos, kahju... Õnneks netist on need paar vähemalt leidnud.
VÕITJA: SILENT CHILD

Adapted Screenplay -
Ennustan võitu: Call me by your name
Minu lemmik: Mudbound
Mudbound'i stsenaarium oli kahtlemata kõige parem neist, aga Call me by your name'i stsenarist on peaaegu 90 aastane ja teda on liiga hea võimalus auhinnastada, seega ilmselt on see üks õhtu nö. poliitkorrektsetest oscaritest. Ja see isa jutt pojale seal filmi lõpus... see oli ikka päris hea.
VÕITJA: CALL ME BY YOUR NAME

Original Screenplay -
Ennustan võitu: Get out
Minu lemmik: Three billboards
McDonagh on üks maailma tipp näitekirjanikke, seega oleks igati eeldatav, et tema ka võidab. Aga see Get out'i lugu oli geniaalne ja hämmastav, et varem pole keegi sellise looga filmi teinud... ju see võidab või igatahes üks neist kahest.
VÕITJA: GET OUT

Cinematography -
Ennustan võitu: Blade runner
Minu lemmik: Dunkirk
Jällegi olukord selline et hea võimalus ometi anda Deakins'ile oscar ja sellepärast Dunkirk sellest oscarist jääb ilma... Samas Shape of Water kui võidab parima filmi, siis tihti operaatori oscar läheb samale filmile... Mudbound meeldis tegelikult mulle neist filmina kõige rohkem, aga Dunkirki kaameratöö oli ikka klass omaette.
VÕITJA: BLADE RUNNER

Original Score -
Ennustan võitu: Shape of water
Minu lemmik: Phantom thread
No selle võidab üks neist kahest. Saab näha kumb, aga minu aimdus on hetkel Shape'il.
VÕITJA: THE SHAPE OF WATER

Original Song -
Ennustan võitu: Coco - Remember me
Minu lemmik: Call me by your name - Mystery of love
Jamad laulud on see aasta. Võib-olla võidab hoopis Greatest showman'i This is me... Seda oscarit on tihti kõige raskem ennustada. Seda ja lühifilmide oscareid.
VÕITJA: COCO

Directing -
Ennustan võitu: Shape of water
Minu lemmik: Dunkirk
Siin ei saa vist olla kahtlust - kõik režii auhinnad on sellel aastal võitnud Guillermo del Toro... ju ta võtab ka Oscari Shape of water'i eest.
VÕITJA: THE SHAPE OF WATER

Actor in a Leading Role -
Ennustan võitu: Gary Oldman - Darkest hour
Minu lemmik: Daniel Day-Lewis - Phantom thread
Daniel tegi hämmatavalt hea rolli. Oldman mängib maskeeritult, aga massidele tundub see meeldivat ja see ei loe, et tal on selline nö. "abivahend".
VÕITJA: GARY OLDMAN - DARKEST HOUR

Actress in a Leading Role -
Ennustan võitu: Frances McDormand - Three billboards
Minu lemmik: Margot Robbie - I, Tonya
Kahju, et Sally Hawkins ei kandideeri "Maudie" eest, mis oli ka eelvalikus. Seal ta tegi tõeliselt oscarivõiduväärilise rolli. Muidugi paljud pakuvad teda ka täna Shape of water'i eest kõige suurimaks Frances'i konkurendiks. Margot küll ei võida, aga minule meeldis tema mäng neist kõige rohkem.
VÕITJA: FRANCES MCDORMAND - THREE BILLBOARDS

Best Picture -
Ennustan võitu: Three billboards
Minu lemmik: Dunkirk
Kõige rohkem ilmselt arvatakse Shape of water'i võitu, sest režissööri oscar läheb nagunii Shape of waterile ja ühtasi ka õhtu rohkem nominatsioone - tervelt 13 ja värske lähenemine "Kaunitar ja koletis" -loole... Aga kõige rohkem on akadeemias liikmeid näitlejate liidust ja näitlejate liit valis aasta parimaks filmiks Three billboards'i, seega peaks ka Oscar minema sellele. Igatahes tundub, et need kaks on päris võrdsed ja seega on kõik võimalik. Ehk isegi minu lemmikul - Dunkirk'il on õige tilluke võimalus võita.
VÕITJA: THE SHAPE OF WATER

Hommikul saab siis naerda oma ennustuste ja möödapanemiste üle :) Sellel aastal on kuidagi eriliselt raske ennustada. Aga nüüd hakkasid staarid juba saabuma. Kes otse tahab vaadata net'i kaudu, siis tundub, et Rootsi Aftonbladet kannab otse neid üle. Vähemalt punase vaiba saabumisi vaatan praegu siit:
https://tv.aftonbladet.se/abtv/

---------
Järelkommentaar:
Kirjutasin tegelikud võitjad oma ennustuste ja analüüside alla iga kategooria juurde TRÜKITÄHTEDEGA ja punasega.
21 õigesti 24st! Wow! Kõige raskemini ettearvatavast aastast tuli minule igatahes uus rekord! Ainult Parim film, parim võõrkeelne film ja parim lühidokumentaal läks teistele filmidele. Kusjuures parima filmi ja parima võõrkeelse filmi eelsoosikud olidki need, kes tegelikult võitsid, seega minu risk nendes kategooriates lihtsalt ei õigustanud end. Tuli välja, et võitjad olid ikkagi üsna etteaimatavad :)

2 kommentaari:

kodulehe tegemine ütles ...

väga hea blogi, edu Teile

kodulehe tegemine ütles ...

Dunkirk eriti hea film!