pühapäev, 1. november 2020

OKTOOBER 2020 - teatrikuu tipud


24 erinevat lavastust, 21 erinevat saali, 19 erinevat teatrit, 7 neist esietendused, kõik toimusid 4 erinevas linnas.
Kui ma arvasin, et septembris saavutasin oma teatrikülastamise võimekuse lae - vaadates 22 erineva lavastuse etendusi 1 kalendrikuu jooksul, siis oktoober lõi selle numbri ribadeks. Jah, 24 on uus "lagi" :) No tegelikult ausalt öelda, on see ikka üle igasuguse piiri. Muu elu tahab ka elamist ja ma enam nii ei tee... Nüüd ongi praeguse seisuga selle aasta järelejäänud 2 kuu jooksul kokku 16 erineva lavastuse etendust kavas. 8-10 kuus, ehk paar korda nädalas on palju mõistlikum number. 
Eks muidugi ikka on ju veel neid uuslavastusi, mille esikad on siirdunud kevadest sügisesse ja sellepärast see maht ongi viimasel paaril kuul olnud nii üüratult suur - vaja ju kõik puudujäägid tasa teha. Ja ega ma ju tegelikult päriselt ei kurda. Minule teater meeldib ja lähen endiselt iga kord "mängu"-majadesse suure elevuse ja ootusärevusega. Nüüd, pärast septembrit on lisandunud ka väike lisahasart - nimelt,  kas "Lehman Brothers" saab endale sellel aastal mõne konkurendi teatrielamuse suuruse mõttes või mitte. Kui Lehmani puhul on üldse viimase 3 aasta võimsaima teatrielamusega tegemist, siis tõenäosus on ju üpris pisike (kõigele lisaks vaatasin selle esietendust esimese rea keskelt)... ent vaadates novembris ja detsembris tulekul olevate etenduste pealkirju ning mõeldes sellele, millist sisu lubatakse ja kes on tegijad, siis potentsiaali ju on veel küll... Eelkõige on ootused kõrgel (neist, mille vaatamise plaanid juba paigas): Ugala, Vanemuise ja Viljandi Kultuuriakadeemia ühine Ibseni kabaree "Peer Gynt"... oh oleks-oleks see midagi Moulin Rouge'ilikku, nagu fotodest võiks aimata... Musta Kasti ja Paide poiste ühisjõududel ja Peeter Volkonski väejuhatusel "Carmen" - kõik eeldused ju olemas, millekski üleelusuuruseks elamuseks. Kivastiku ja Mäeotsa Eesti 80ndad "Head inimesed" Vanemuise lavastuses võib tekitada nii nostalgiat kui ehmatada... Noorte EMTA lavakanoorte Vilde "Tabamata ime"... Jan Teeveti kirikusse lavastatav "Metsik kaart" toob kokku põneva trupi, Ojasoo/Semperi Draamateatris etenduv "Kuritöö ja karistus"... huvitav kui palju selles Dostojevskit on alles, aga alusmaterjal on ju kõva nii ehk naa ja Ursel Tilk peaosas! Laast aga mitte liist - Endla "Nagu süldikeeduvesi" Viidas-Kilusk tandemilt, kes kinkisid ka nüüd selle vastmöödunud oktoobrikuu suurima teatrielamuse, millele ehk tugeva vihje annab juba ülalkasutatud foto! :)

Jah, kui on 24 erinevat lavastust, siis siin esile pääseda on kohe eriliselt raske. Otsustasin välja tuua igas kategooriast umbes 4, ehk tipp kuuendiku (kui oli piisavalt väärilisi). Tuleb küll öelda, et tavaliselt oli neid väga häid töid isegi kõvasti rohkem, aga selleks, et tõesti parimatele aupaistet rohkem saaks, siis ei taha neid "parimate" nimekirju liiga pikaks ka venitada. Nagunii peaaegu kõik nähtud tükid figureerivad ühes või teises kategoorias mingi oma komponendi tõttu. Ainukesed, mis üheski päris tippu ei jõudnud, aga ka said nähtud on Vene Teater "Utoopia" ja Eesti Draamateater "Oh jumal". Olgu need ka siis igaks juhuks siin ära mainitud.

Pikemate trummipõrinate saatel toome siis need seekordsest teatrikuust kõige magusamad viljad aupaistesse!


SUURIM TEATRIELAMUS

---
Abort oli küll suurim, aga teiseks suurima vahel käin edasi-tagasi... ühel hetkel tundub, et see oli noorte ja vihaste Mängu ilu ja järgmisel natuke vanemate ja vihaste Pigem ei. Nii või naa, mõlema puhul on tegemist kindlate soovitustega ning tükkidega, millele ma peaaegu iga päev veel praegu ühes või teises ühenduses tagasi mõtlen. Kõigis kolmes tipu lavastuses oli oma annus toorust, eripära, ent ometi vaatajasõbralikku tugevat mõtestatust. Neljas - Nad tulid keskööl - oli vast neist kõige võimsam lavastusena, viimistletum ja ka kahtlemata vaatamist väärt, aga kolmes esimeses oli nii palju üllatusi, värskust ja kaasakiskuvat teatrimaagiat, et see järjekord sai nüüd seekord selline. (Okei, neile neljale järgnesid tihedalt kannul Vadi paaritunnine Vilde eluloost ülelend "Millest tekivad tiibud?", juba 10ndat aastat Theatrumi mängukavas olev "Misantroop" ja Maarjamaa uusim, mõtete- ja seostetihe, maitsvalt kihiline Beckett -- "Lõppmäng")


PARIM LAVASTAJA

1. Kaili Viidas - Abort (Endla)
2. Urmas Vadi - Millest tekivad triibud? (Eesti Draamateater)
3. Juhan Ulfsak - Pigem ei (Von Krahli Teater)
4. Peeter Raudsepp - Lõppmäng (Rakvere Teater)
---
viies veel Diana Leesalu, ehk 24st nähtud 5 parimast 2 naiste lavastatud! Vat selline kuu oli!


PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA

1. Anu Lamp - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Marika Vaarik - Pigem ei (Von Krahli Teater)
3. Laura Peterson - Misantroop (Theatrum)
4. Teele Pärn - Niagara ületamine (Kinoteater)
---
Harukordselt tugev naispeaosade kuu ja samavõrd närb naiskõrvalosade osas. Aasta top20sse sisenesid ka Harriet Toompere ja Mari Abel. "Niagara ületamine" oligi põhimõtteliselt vaadatav ainult Teele rolli pärast, seega palun seda siiski "soovitusena" mitte võtta.


PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA

1.-2. Märten Matsu - Lõppmäng (Rakvere Teater)
1.-2. Margus Grosnõi - Lõppmäng (Rakvere Teater)
3. Jörgen Liik - Pigem ei (Von Krahli Teater)
4. Priit Pius - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
---
Ja kui naispeaosades oli suur rebimine, siis meestel oli see veelgi tihedam! 8 uut meespeaosa aasta TOp20s oktoobrikuu saagist! Ei oska kuidagi otsustada, kumb tegelikult parem oli, kas Märten või Margus, üks karikatuursem, teine jõulisem... mõlemad ülima mõnuga tehtud ja see kandub saali! Jörgeni power on ka nii äge ja Priidu mänguline muutumine, ent ometi stiilipuhas algusest lõpuni...


PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA

1. Karin Tammaru - Vaade sillalt (Endla)
2. Anne Tuulik - Misantroop (Theatrum)
3. Carmen Mikiver - Abort (Endla)
4. Külliki Saldre - Kaalud (Vanemuine)
---
Tuleb lisada, et kuigi Karin tegi väga hea rolli, siis tükki ennast ma küll ei soovita. Kui Pärnusse on minek, siis eelkõige tasuks sealt haarata "Abort" oma elamuste pagasisse!


PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA

1. Kalju Orro - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Rain Simmul - Vanja (Tallinna Linnateater)
3. Egon Nuter - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
4. Kristo Viiding - Millest tekivad triibud? (Eesti Draamateater)
---
Volli Käro oli viies ja Karl-Andreas Kalmeti roll mahub ka veel praeguse seisuga aasta TOP20sse. Rain figureerib siin kõrgel rolliga Vanjast, aga olge hoiatatud, et see lavastus ise küll kuhugile ei kõlba. Üks aasta suurimaid pettumusi.


PARIM LASTETEATRI NÄITLEJA

1. Liia Kanemägi - Pikk tige vanaeit (Oma Lava)
2.-3. Kaisa Selde - Tulipunane vihmavari (Eesti Noorsooteater)
2.-3. Laura Nõlvak - Tulipunane vihmavari (Eesti Noorsooteater)
---
Oktoobris nägin lasteteatrit vähe... mõned noortekad küll, aga neid mängiti täiesti täiskasvanute teatri võtmes ja siin arvesse ei lähe.


PARIM NOORE NÄITLEJA ROLL (alla 30-aastane)

1. Märten Matsu - Lõppmäng (Rakvere Teater)
2. Jan Erik Ehrenberg - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
3. Teele Pärn - Niagara ületamine (Kinoteater)
4.-5. Nils Mattias Steinberg - Abort (Endla)
4.-5. Jane Napp - Abort (Endla)
---
Kuues oli Lena Barbara Luhse ja terve teatriaasta 40 parima sekka mahtusid oktoobri saagist veel ka Simo Andre Kadastu ja Elise Metsanurk.


PARIM 60+ NÄITLEJA ROLL

1. Anu Lamp - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Kalju Orro - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
3. Egon Nuter - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
4. Volli Käro - Lõppmäng (Rakvere Teater)
---
Tugev vanade korüfeede kuu oli vahelduseks... teised sama palju märkisin ka veel oktoobrist üles.


PARIM UUS NÄITLEJA (keda varem pole õnnestunud teatrilaval mängimas näha)

1. Kadri Noormets - Ümarlaud (Tartu Uus Teater)
2. Helen Alalooga - Naisevõtt (Von Glehni Teater)
3. Külli-Annika Palumets - Naisevõtt (Von Glehni Teater)
4. Kairi Vilu - Naisevõtt (Von Glehni Teater)
---
Tänu esmakordsele Von Glehni Teatri etenduse ja -trupi nägemisele täienes mu teada olevate Eesti näitlejate nimistu päris korralikult.


PARIM ANSAMBLIMÄNG (3 või rohkem näitlejat)

1. Von Krahli Teater - Pigem ei
2. Endla - Abort
3. Tartu Uus Teater - Ümarlaud
4. Vanemuine - Kaalud


PARIM AUTORITEATER

1. Andreas Aadel - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
2. Urmas Vadi - Millest tekivad triibud? (Eesti Draamateater)
3. Külli Roosna/Kenneth Flak - Two body orchestra (STL)


PARIM INDIE-TEATER

1.-2. Mängu ilu - Tartu Uus Teater
1.-2. Pigem ei - Von Krahli Teater
3. Misantroop - Theatrum
4. Pikk tige vanaeit - Oma Lava
---
Mängu ilu ja Pigem ei on Tatikas ja Vesipruul... ei oska kohe kuidagi üht teisele eelistada... mõlemad veel kannavad seda tõelist indie-pitserit ka uljalt igas mõttes!


PARIM LASTE- JA NOORTETEATER

1. Pikk tige vanaeit - Oma Lava
2. Mitte midagi - Vanemuine
3. Tulipunane vihmavari - Eesti Noorsooteater
---
Oi otsige see pikk tige vanaeit üles! Aga vaadake, et te tema muinasjuttude peale magama ei jää, sest muidu sööb ta teid oma piiiiiikkka keelega ära! :)


PARIM MUUSIKALINE-/TANTSULINE-/VÕI EKSPERIMENTAALNE LAVASTUS

1.-2. Mängu ilu - Tartu Uus Teater
1.-2. Pigem ei - Von Krahli Teater
3. Tramm nimega iha - Estonia
4. Pikk tige vanaeit - Oma Lava
---
Tegelikult on siin kindlasti vaja välja tuua ka esimesena välja jäänud "Ümarlaud" Tartu Uues Teatris... see oli üks täiesti iseäralik lavalugu... palju seal tõtt ja palju seal mängu oli, see jäigi lõpuni selgusetuks... ja hea nii ongi!


PARIM KOMÖÖDIA

1. Millest tekivad triibud? - Eesti Draamateater
2. Pigem ei - Von Krahli Teater
3. Mängu ilu - Tartu Uus Teater
--- 
Kokku 24st 6 olid sellised, kus sai täitsa kobedalt naerda ka.


PARIM PÕNEVIK/KRIMKA

1. Abort - Endla
2. Baskerville'ide koer (1.vaatus ainult; 2. oli rohkem komöödia) - Karlova Teater
---
Einevas mõttes "põnevikke" oli kokku 5... aga esile peaks ehk siiski tooma selle "poolteist".


PARIM KUNSTNIKUTÖÖ

1. Jaagup Roomet - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Arthur Arula - Abort (Endla)
3. Peeter Raudsepp - Lõppmäng (Rakvere Teater)
4. Kairi Mändla/Juhan Ulfsak - Pigem ei (Von Krahli Teater)
---
Väga eriilmelised tööd... Aga kindlalt seisan 1.koha selja taga! Ometi sai Lilja Blumenfeldt endale konkurendi aasta parima tiitlile!


PARIM KOSTÜÜMIKUNSTNIK

1. Triinu Pungits - Millest tekivad triibud? (Eesti Draamateater)
2. Laura Pählapuu - Misantroop (Theatrum)
3. Kristjan Suits - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
4. Jaagup Roomet - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
---
Ka Jana Volke Anija mehed said aasta parima tiitlile konkurendi :)


PARIM GRIMM/SOENGUD

1. Nad tulid keskööl - Tallinna Linnateater
2. Lõppmäng - Rakvere Teater
3. Abort - Endla


PARIM VALGUSKUNSTNIK

1. Rene Liivamägi - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Oliver Kulpsoo - Pigem ei (Von Krahli Teater)
3. Margus Vaigur - Abort (Endla)
4. Peep Maasik/Karmo Mende - Baskerville'ide koer (Karlova Teater)
---
Terve teatriaasta tipus on lisaks Renele veel 4 väga tugevat valguskunstnikku ja lisaks veel tema enda Annelinna kujundus on ka kuue seas! Ainuke teine valguskunstnik, kes on 2 tööga aasta TOP10s esindatud on Priidu Adlas.


PARIM VISUAAL/TEHNILINE KUNSTNIK

1. Lauri Urb - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater) videokunstnik
2. Argo Valdmaa - Abort (Endla) videokunstnik
3. Tanel Russ - Ümarlaud (Tartu Uus Teater) lava
4. Henri Viies - Roheline nagu laulaks (PolygonTeater) 


PARIM HELILOOJA (originaal)

1. Ardo Ran Varres - Baskerville'ide koer (Karlova Teater)
2. Mait Rebane - Roheline nagu laulaks (PolygonTeater)
3. Vootele Ruusmaa - Tulipunane vihmavari (Eesti Noorsooteater)
4. Jakob Juhkam - Pigem ei (Von Krahli Teater)
---
Väga tihe rebimine ja praktilselt võimatu võrrelda kõiki neid nelja head (ilusat) tööd.


PARIM MUUSIKALINE KUJUNDUS/TÖÖ MUUSIKAGA/HELIKUJUNDUS

1. Jakob Juhkam - Pigem ei (Von Krahli Teater)
2. Ardo Ran Varres(muusikaline)/Arbo Maran(heli) - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
3. Kirill Havanski - Mitte midagi (Vanemuine)
4. Tarmo Kivisilla(muusikaline)/Mait Visnapuu(heli) - Pikk tige vanaeit (Oma Lava)


PARIM TEATRIS KUULDUD EESTIKEELNE LAUL (varem pole eesti keeles laulu kuulnud)

1. "Kas sa tahaksid" - Pigem ei (Von Krahli Teater)
2. "Sülg sooja pihku" - Pigem ei (Von Krahli Teater)
3. "Vaherahu" - Roheline nagu laulaks (PolygonTeater)
4. "Rahvastepalli-laul" - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
---
Ei tea, kas see Rahvastepallilaul on üldsegi originaal, aga mina seda varem kuulnud pole.


KOREOGRAAFIA MITTE-DRAAMA-LAVASTUSELE

1. Külli Roosna/Kenneth Flak - Two body orchestra (STL)
2. Dmitri Harchenko - Opening (Tallinna Tantsuteater)
---
Tegelikult ma seda "Opening"i ei soovita... aga tants ja tantsijad olid head. Two body orchestra't soovitaksin küll igas mõttes.


KOREOGRAAFIA/LIIKUMINE/LAVAVÕITLUS DRAAMALAVASTUSES

1. Ingmar Jõela - Pigem ei (Von Krahli Teater)
2. Olga Privis - Sõjasõltlane (VAT Teater)
3. Tiina Mölder - Misantroop (Theatrum)
4. Amanda Hermiine Künnapas - Roheline nagu laulaks (PolgonTeater)
---
musirullid reas - kõik nad teevad muudkui häid asju...


TANTSIJA TANTSULAVASTUSES

1. Laura Maya - Tramm nimega iha (Estonia)
2. Jevgeni Grib - Tramm nimega iha (Estonia)
3. Anatoli Arhangelski - Tramm nimega iha (Estonia)
4. Kenneth Flak/Tuuli Roosna - Two body orchestra (STL)
5. Endro Roosimäe/Stassi Šois - Opening (Tallinna Tantsuteater)
---
Raske võrrelda võrreldamatuid. Kõik on isemoodi head. Aga Laura seekord suisa jahmatas.


TANTSIJA DRAAMALAVASTUSES

1. Kristo Viiding - Sõjasõltlane (VAT Teater)
2. Ingmar Jõela - Pigem ei (Von Krahli Teater)
3. Carmen Mikiver - Abort (Endla)
4. Sten Karpov - Abort (Endla)


PARIM(AD) MUUSIK(UD) TEATRILAVAL

1. Estonia orkester - Tramm nimega iha (Estonia)
1. Jakob Juhkam - Pigem ei (Von Krahli Teater)
1. Mait Rebane - Roheline nagu laulaks (PolygonTeater)


PARIM DRAAMANÄITLEJAST LAULJA TEATRILAVAL

1. Anu Lamp/Priit Pius - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
2. Elise Metsanurk/Jan Erik Ehrenberg - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
3. Marika Vaariku kvartett - Pigem ei (Von Krahli Teater)
4. Liia Kanemägi - Pikk tige vanaeit (Oma Lava)
5. Martik Kork/Ekke Hekles - Ümarlaud (Tartu Uus Teater)
---
"Duettide kuu", sekka ka kvartett ja naine nagu orkester!


PARIM KODUMAINE DRAMATURGIA

1. Urmas Vadi - Millest tekivad triibud? (Eesti Draamateater)
2. Andreas Aadel/Elise Metsanurk - Mängu ilu (Tartu Uus Teater)
3. Karl Koppelmaa - Roheline nagu laulaks (PolygonTeater)
---
Ei tea, võibolla vahetan 1. ja 2. ära...


PARIM VÄLISMAINE DRAMATURGIA (esmakordselt Eesti lavadel)

1. Mark Hayhurst - Nad tulid keskööl (Tallinna Linnateater)
---
Konkurentsitu. Kellelgi ei tohiks tekkida küsimus, miks seda praeguses Eestis oli VAJA lavastada!


PARIM DRAMATISEERING/ADAPTSIOON

1. Taavi Eelmaa - Pigem ei (Von Krahli Teater)
2. Ott Kilusk - Abort (Endla)
---
Taavi - BRAAAAAVO! Kalli ka! :)


SEPTEMBRIKUU TEATRIST 10 MEELDEJÄÄVAIMAT

1. Abort - "Pocahontas" (ja ka teised filmide viited lavastuses :))
2. Pigem ei - "Kas Sa tahaksid" kvartett-kuplee
3. Mängu ilu - "Rahvastepalli-duett-duell" turnimisredelitel
4. Abort - abortide tegemine ja pärast veri tänavale...
5. Nad tulid keskööl - raamatukaupmees ei võtnud raha, kui kuulis, et need lähevad Hans Littenile
6. Abort - kõik need veidrad raamatud ja nende kirjutajad, sh Brautigan ise ja üks kummaline, Carmen Mikiveri loodud kandiline ja korisev tüüp
7. Nad tulid keskööl - ema/poja viimane kohtumine
8. Mängu ilu - lauldes sulgpall, mis muutub üha parastavamaks võistluseks
9. Nad tulid keskööl - 3 vangi kättpidi rippumas kettide küljes, kolme kohtvalgusti all
10. Nad tulid keskööl - Hans Litten kuulab Hitlerit üle

---
Ülalkasutatud foto on pärit oktoobrikuu suurimaks teatrielamuseks kujunenud Endla Teatri "Abort" etenduse steenist ja foto autoriks on Priit Loog.

Kommentaare ei ole: