esmaspäev, 12. mai 2008

Suveteater 2008 - täiendatud variant!

Teen seda jälle edetabeli vormis, nagu eelmisel aastal. Ehk etendused, mis etenduvad ajahemikul 09.06 - 31.08. Ehk etendused, mida mul endal üldse on väikseimgi "võimalus" näha sellel suvel ning mis tunduvad minu jaoks kõige huvitavamad. Pole siia edetabelisse pannud etendusi, mis juba nähtud, nagu näiteks Tõe ja õiguse 2. ning 4.osa.(mõlemad on ühed läbi aegade parimad lavastused üldse!), Murdlainetus (ei meeldinud sisuliselt, kuid võib osutuda Hiiumaa atmosfääris fantastiliseks!), Tosca (selline keskmisest natuke parem ooper, kuid ei midagi erilist nagu näiteks Carmen või Don Giovanni), Portselansuits (pole minu maitse), Eesti asi (väga armas ja head näitlejad - Viinistu on nagu kvaliteedimärk, lahe suvine meelelahutus), Vee mälu ja Karge meri (väga head mõlemad, minu meelest Endla parimad tükid. Selle aasta Teatriliidu parima naisnäitleja tiitli võitnud Laurimaa mõlemas vinge) või siis Jumalaema Kiriku kellamees (ei meeldinud üldse). Punasega on need, millele olen juba pileti ära ostnud. Irooniline on ka see, et just nendel päevadel augustis, kui Draamateater annab Pärnus külalisetendusi, ei saa ma neid vaatama minna, sellepärast olen need ka tabelist välja jätnud, kel huvi võib siit lingi alt vaadata.

Ehk siis TOP 50 Eesti teatrite või esitajate etendustest, millest praegusel hetkel teadlik olen:

50. 50 lovely ways to die

Etendub Baltoscandali festivalil. Pean tunnistama, et minule isiklikult ei meeldi Eesti moderntants. Siin aga on palju tegemist rahvusvahelise koostööga. Võibolla see päästab, ei tea, ei usu. Kahjuks. Soovitan Baltoscandalil pigem minna välismaist sõnalavastust vaatama. Ma ise lähen Eesti kolme tükki vaatama - GEP, Proffet ja Kool.

49. Võluflööt. Remiks ja selgitus.

Peeter Jalakas -e tükk. Salapäraselt antakse mõista, et võib ka veel teisi laval näha. Mulle isiklikult ei meeldi Võluflööt. Selle sisu. Sellepärast ka "kerge" eelarvamus.

48. Pisuhänd

Ei saa aru, miks Endla selle oma kavva on võtnud. Kas tõesti sellepärast, et anda Carmen Mikiveril võimalus Vestmanni mängida. Ma ei viitsi, sest Pisuhända vaatan iga kell kõige meelsamini Kibuspuu, Krjukovi ja Üksküla esituses. Maitseainetena veel Kull ja Paluver. Ei see tükk jääb mul nägemata...

47. Don Quijote
46. Wallenberg
45. Rigoletto

Kolm Estonia etendust - ballett ja 2 ooperit. Rigoletto neist minu jaoks kõige huvitavam. Mul on üpris hästi Estonia kavas olevad ooperid nähtud. Estonia ooper on heal tasemel, palju paremal kui näiteks nende ballett. Muusikal on nii ja naa. Uusi tipptegijaid on vähe ja vanad, vaatamata sellele, et neid on ülimalt tore alati laval näha, siis peaosa-näitlejaid enam neist pole. Don Quijote-s ja Rigoletto -s on ka onu Agu kunstnikunäpp sees. Ta on ikka minu meelest number 1 Eesti teatrikunstnik. Aga õnneks mitu huvitavat ja head on veel - Semper, Jänes, Unt, Vaus, Hermeliin jne jne jne. Peaks neist üks päev rohkem kirjutama...

44. Mängurid

Nukuteatri tükk noortele ja täiskasvanutele. Ma ei tea, kas see peaks nii kõrgel siin tabelis olema, sest suurema tõenäosusega ma lähen pigem näiteks Rigoletto -t vaatama. Aga midagi huvitavat selles tükis on. Pidavat tehniliselt väga vinged nukud olema ja lisaks põnev sisu...

43. Publikule keelatud

Vana Baskini teater ei ole minu maitse. Kuigi avatud meelt säilitades, võivad ju nemadki üllatada üks kord päriselt naljaka tükiga. Kuigi niipalju kui viimasel ajal tean, on nende tükid sellised kahtlase väärtusega.

42. Linda tahab lahutada

Linda tahab lahutada jääb mul ilmselt nägemata. Seda on kõvasti maha tehtud, et selline nadi komöödia, kus eriti "päriselt" naerda ei saa.

41. Suvesuhe

Nukuteatri muusikalihittide paraad. Seda ehk ei saakski siia teatritükkide nimistusse panna, sest siis peaks ka Jazzi Zahharovi ja Nele-Liis Vaiksoo tuuri, Lauri Saatpalu Naissaare kontserdi või Tätte suvised kontserdid siia ära tooma...Aga noh, teatri egiidi all seda reklaamitakse...ja Hele Kõre-t tahaks kuulata küll veel ja veel. Liisi Koikson -it ka.

TOP 40:

40. Katkuaja lood

Põnevad näitlejad Naissaarel. Ei tea kas tegemist on draamaga või laulude esitamisega. Draamanäitlejad annavad aimu, et ikka draamaga ja sellisel juhul võiks see ehk tabelis kõrgemalgi olla. Aga hetkel ei tea eriti midagi rohkemat.

39. Vihterpalu valss

Väga kallis pilet (1200,-), aga seal pakutakse ka vinget sööki tüki kõrvale. Sisu tõmbab, aga see sööma-asi...ma ei tea, usun et jääb minul ära.

38. Üheksa nulliga Eesti

Tundub, et sisu on päris huvitav, ajalooline...huvitavad tegelased (Vilde, Liiv, Luiga, Lenin, Stalin, viisk, põis ja õlekõrs...), aga enne kui näitlejate nimesid ei avalikustata, jätan sellele piletid ostmata.

37. Ahoi

Lavaka teise kursuse rahvas on kogunud Käsmu lugusid ning Uku Uusberg lavastab nendega nende lugude põhjal tüki. Põnev, mis inimesed need tulevased näitlejatibud on... Samas on kummaline, et Piletimaailm müüb seda Draamateatri alt. Kas ehk seal kasutatakse ka valmis näitlejaid, see teeks asjast veel huvitavama.

36. Uljas neitsi

Nargen Opera on jälle Laulasmaal. Olen kuulnud negatiivset kriitikat, aga samas tegemist on tükiga, mille on kirjutanud Kivirähk. Lisaks head näitlejad, teiste seas ka Ita Ever!

35. Kokkola

Vaariku bravuuritsevat ropendamist on kõvasti hoiatatud vaatama minemast, aga miski selles lauses, et tegemist on mõne aasta taguse "aasta Soome parima tükiga"...see tõmbab mind. Ja Vaarikut pole tõsiselt kaua näitlemas näinud. See tema Rakvere tükk tundub palju huvitavam...aga seda suvel ei mängita.

34. Pärija

Seda tükki tahaks paljalt sellepärast näha, et seal mängib Kersti Kreismann. Ma pole ka varem Otepääl teatris käinud...mul see loss ka veel avastamata.

33. Eesti meeste laulud

Von Krahli teatri mehed ja mõned teised nagu näiteks Mart Koldits ja Tõnu Aav...minust, suurest laulumehest on kuidagi mööda läinud nii Naiste laulud kui ka Ballaadid. Aga sedpuhku tahaks küll näha!

32. Romeo ja Julia

Emajõe suveteatri lavastus. Mis sisult ju väga tuttav ning ma ei tea, kas pärast Nüganeni lavastust u.15 aastat tagasi on vaja nii peatselt uut versiooni välja tuua? Igal juhul minu arvamust mööda mitte Ursula Ratassepa ja Rasmus Kaljujärvega peaosas. Mind ei kutsu need peaosalised absoluutselt (kuigi usun, et Ursula ehk mingis mõttes sobib sellesse rolli), aga see on ju ainult minu maitse. Aga seal on ka "maagiline magnet" - Marika Vaarik. Ma arvan, et tahan kõike näha, mis ta teeb! Eelmise suve Emajõe suveteatri Jumalaema kiriku kellamees ei meeldinud ei mulle, ega ka kellelegi teisele, kellega sellest rääkinud olen.

31. Kajakas

Viimasel ajal olen nii palju selliseid imelikke "Kajakaid" näinud, et tahaks vahelduseks üht korralikku kah (Von Krahl-i versiooni vaadates oli mul paha olla- 39 kraadine palavik ja NO99s etendunud, lavakate tehtud versioon oli nende jaoks liiga suur amps, et läksin vaheajal lihtsalt minema).

TOP 30:

30. Mahtra taevas

Kui Karusoo tõesti lavastab Ugala näitlejatega selle tüki, nagu plaanitud ja kavas, siis saab sellest huvitav sündmus. Kui tegemist on amatööridega, siis see poleks siin tabelis üldse. Igal juhul on seda hea lähedale vaatama minna.

29. Kool

Rakvere teatri panus oma kodulinna festivalile. Väga huvitav. Eks see kool iseenesest ongi üks suur teater. Õpetajad on näitlejad, koolilapsed on publik. Ootan sellelt tükilt palju, aga tahaks teada kes näitlevad, sellepärast pole julgend ka seda kõrgemale tabellisse panna!

28. Kolmekesi kahevahel

Hea trio - Indrek Taalmaa, Madis Kalmet ja Sepo Seeman, lisaks veel mu "Endla lemmik" Lii Tedre!

27. Proffet

See oli mul eelmisel aastal päris kõrgel kohal, kuid jäi kahjuks seoses Rootsi kolimisega nägemata. Nüüd kus tean natuke tausta ja näinud lõike ja reklaami, siis niiväga ahvatlev ta enam ei tundu. Aga igal juhul on mul juba pilet taskus ja ootan "suurt elamust". Millegipärast usun, et see tükk pakub ilmselt rohkem visuaalset kui sisulist naudingut...

26. Naabri Mari

Maria Soomets peaosas, seda ei näe eriti tihti viimasel ajal. Rahvalik jant, see pole tegelikult minu rida, aga Ugala mängib kõik asjad heaks. Sellepärast ka usk Naabri Mari -sse.

25. Linn

Theatrum. Laval ja lavastajaks on Lembit Peterson. Lisaks materjal Venemaa kuulsalt dramaturgilt. Võibolla hea, igal juhul huvitav.

24. Pommimäng

Film oli väga hea, Kriitikud on kõvasti seda lavastust kritiseerinud. Võibolla lihtsalt tükk polnud kohe valmis? Materjal on ju väga huvitav. Karmi Sepo Seemani tahaks ka näha.

23. Patseba Saaremaal

Ooper ja draama koos. Päris huvitav ettevõtmine. Lisaks on pundis Margus Prangel ja Leila Säälik!!!

22. Minu veetlev leedi

Oi kuidas ma loodan, et minu etendusele satub Hele Kõre peaossa. Tema pärast ju seee pilet saigi ostetud. Aga kui ei ole, mis siis ikka. Sisu on ju teada ja muusika on tuttav. Eks ta vähemalt tore meelelahutus ole, kui ei midagi enamat.

21. Koduabiline

Indrek Taalmaa on väga hea! Eriti sellistes mängulistes rollides avaneb ta talent üli-hästi. Nagu nüüd ka see koduabilise roll tundub olevat...Tema Adolf on üldse üks kõigi aegade rolle!!! Aga lõppude lõpuks on Koduabiline ikkagi hea ainult juhul kui seal naerda ka saab.

TOP 20:

20. Perikles

No99 tükk, kus Marika Vaarik külas. Teine külaline, ehk Lenna Kuurmaa on minu jaoks küll eemaletõukavaks faktoriks. Ei usu mina tema näitlejaoskustesse. Kui teda seal ainult lauljana kasutatakse või mingis "tibi" rollis, siis ehk ainult...Aga muidu NO99 ükskõik mida nad teevad tundub ikka huvitav, kuigi ma väga palju nende tükke polegi näinud. Martin McDonagh-i Padjamees on üks vingemaid õnnestumisi, Kommunisti surm ei meeldinud absoluutselt.

19. Janu

Natuke segane värk. Ei tea kas on liiga sürr minu maitsele, aga Lii Tedre ja Helle Kuningas... ja lugu Eesti mehest...ehk siis mõnes mõttes ka minust? Kuigi Ago Anderson mulle üldse ei meeldi, ei tea...jälle üks tükk mille peaks tegelikult kõvasti tabelis alla poole lükkama, aga midagi sõnulseletamatut huvitavat selles on. Lisaks eelmise aasta näidendivõistluse võitja. Neil seal siiani päris hea maitse olnud...

18. Täiskuu 2

Täiskasvanute komöödia Palmse mõisas. Mul jäi esimene osa nägemata või kui ma õieti aru sain on see uus - täiendatud versioon esimesest. Kolm paari, millest suurem osa head näitlejad. Lisaks mõisamiljöö!

17. Võikollane üü

See nüüd satub küll pahale päevale, sest mul juba pilet teisele etendusele selleks päevaks. Ja kui õieti aru sain, siis tuleb see nüüd suvel üldse viimast korda. Nii kahju! Minu meelest Endla näitlejatest parim kooslus - Indrek Taalmaa, Helle Kuningas ja Lii Tedre! Eesti teema ja Kruusvall. Ma nii väga tahaks seda näha.

16. Ühes teises Eesti linnas

Ugala suvetükid on alati mõnusalt lõbusad. Head näitlejad ning ilus tiik. Võidu-valem. Seekord on külalisnäitlejateks kutsutud Ene Järvis (kes on üks mu suuri lemmikuid) ja Jüri Vlassov (keda ma pole juba väga-väga kaua laval näinud.

15. Rock n roll

Kivisildnik kusagil vist kiitis Rock n rolli. Lisaks on seal Rekkor ja Laurimaa. Ja see on lõppude lõpuks Stoppard!!!! Nõukaaegne draama, ka mitmed teised kriitikud on kiitnud.

14. Kangelane

Kangelane on päeval, kui mul on mingile muule etendusele pilet. Aga tüki teema on väga huvitav - ajalooline. Lisaks kandideeris Teatriliidu eelmise aasta parima lavastuse tiitlile!

13. Sugar

See film oli pärl. Muusikali ma polegi varem näinud, kuigi olen lugenud ja kuulnud, et Estonias oli see kunagi väga õnnestunult lavastatud. Veikko Täär ja Andero Ermel "naistena" ning Gerli Padar oma mitte-Marilyn Monroe-liku hääle ja olemisega...loodetavasti bändijuhi rollis, mitte Marilyn Monroe rollis...

12. Reigi õpetaja

A.Kallas, Rootsi teema, ajalooline...näitlevad Katariina Lauk, Robert Annus, Indrek Saar, Garmen Tabor ja mõned huvitavad näitlejad veel, keda viimasel ajal eriti näinud pole. Kunstnik Hardi Volmer, muusika Villu Veski...Selle peaks ikka ära nägema.

11. Tunnete tektoonika

Eric-Emmanuel Schmitt, tunded, suhetedraama, Taalmaa, Laurimaa ja mina olen müüdud. Sellel tükil on potentsiaali! Schmitt oli ju see, kes kirjutas Oscar ja Roosamamma!

TOP 10:

10. Ma olen iseenda naine

Tõsieluline lugu transvestiidist. Raivo E.Tamm mängib kõiki rolle. "Huvitav" - on vist selle tüki kohta vähe öeldud... kõigele lisaks reklaamitakse seda kui "kaunist ja liigutavat" lugu...seda ma pean oma silmaga nägema!

9. Vahepeatus

Uku Uusbergi kirjutatud ja lavastatud tükk Hüüru mõisas. Väga huvitav näitlejaskond - Argo Aadli, Alo Kõrve ja Indrek Ojari Linnateatrist ning Aarne Üksküla lapselaps Sandra Lavaka 2. kursuselt!!! Põnev!

8. Ruja

Yesss, Eesti oma muusikal. Rannapi laulud on väga ilusad ja väga lahe punt näitlejaid on kah kokku saadud. Eriti Võigemasti ja Pange ootan. Hea lõpp teartisuvele, loodan et ka "vääriline".

7. Vihurimäe

Üle tõeliselt pika aja saab teatrilaval näha jälle Marko Matvere -t. Deemonlik Heathcliff! Lisaks veel Vanemuisest Külliki Saldre ja mõned muud näitlejad. Ma pole Vihurimäed jõudnud veel lugedagi, kuigi riiulis on ta olemas - Varamu sarjas. Ei tea kas peaks enne kätte võtma, aga ehk seda põnevam seda tükki ka vaadata kui ei tea, mis sündima hakkab.

6. GEP

Auhindadega pärjatud tükki näen ma nüüd hoopis Rakveres. Kaua oodatud, loodetavasti ka kaunikene. Igalt poolt on selle kohta ainult ülistuskõnesid tulnud, ju siis tasub vaadata.

5. Pikk päevatee kaob öösse

Klassika. Keila-Joa mõisas, Lutsepp ja Kaljuste ja Sukk ja Avandi mängivad ning Karusoo lavastab ja sellest piisab. Umbes 12 aastat tagasi mängisid Ever ja Üksküla, huvitav et Draamateater nii kiiresti tagasi selle tüki juurde pöördus, ilmselt on väga sisukas! Igal juhul mina olen väga rahul.

4. Loojang

Toompere lavastus Viinistus lihtsalt kuulub mu kohustuste hulka. Katlamaja laval kohtuvad Freud, Hitler, Pulitzer, Nurejev ning teised ajaloo ja lääne kultuuri suurkujude analoogid. Lisaks hea näitekirjanik ja head näitlejad (kokku mängib 15 näitlejat, nende seas Jan Uuspõld, Merle Palmiste, Ivo Uukkivi, Margus Prangel), miimoodi võib see ka suve lõpul parimaks suve-etenduseks osutuda.


3. Keiserlik kokk

Kivirähk!!! Luubi alla võetud Tuglaste perekond. Andrus Kivirähk -i “Keiserlik kokk” toetub Elo Tuglase päevaraamatule ning kuigi see keskendub ajale, kui Friedebert Tuglas oli põlu all, on lugu ise lõbus. Kui menukas “Põrgu wärgis” olid noored Tuglased koomilised ja toredad tegelased (Elokese ja Fredi rollides Harriet Toompere ja Margus Prangel), keda küll pidevalt noriti, siis Kivirähki “Keiserlikus kokas” on nad juba vanemad ja haigemad ning ka aeg on keerulisem – stalinliku kultuuripoliitika vääriti mõistmise tõttu tühistati Tuglase rahvakirjaniku nimetus, ta visati välja kirjanike liidust, võeti ära pension ja käibelt korjati tema teosed. Nende Nõmme maja valvati pingsalt ning keegi ei julgenud nendega suhelda. Ingomar Vihmari lavastuses mängivad Kleer Maibaum, Jaak Prints, Egon Nuter, Gert Raudsep, Maria Soomets jt.. See on niiiiiiii huvitav!

2. Vargamäe kuningriik

Tammsaare. Kas ma pean midagi enamat põhjenduseks tooma?

1. Wargamäe Wabariik


Tammsaare, Nüganen, Linnateater ja Linnateatri Tõe ja õiguse 2. ning 4. osa. Kas ma pean midagi enamat põhjenduseks tooma?

Mis tükk osutub selle suve tipuks? Alatskivi, Tammsaared, Baltoscandali või Viinistu tükid? Vastus selgub umbes 4 kuu pärast! Püsige kanalil!

Kommentaare ei ole: