esmaspäev, 19. mai 2008

Astrid Lindgreni pidu


Reedel oli P koolis Astrid Lindgren-ile pühendatud kontsert-etendus. Osa võtsid F kuni 3 klasside lapsed. P klass laulis 3 laulu. Kõik rootsi keeles ning Astrid Lindgreni lugudest tuttavad:

Du kära lilla snickarbo - Vahtramäe Eemil-ist, Här kommer Pippi Långstrump - Pipist loomulikult ning Lille Katt - kah Vahtramäe Emilist, aga see on väikese Iida laul.



Seal see meie Emil jälle võrgutab Pipit (Ankit) ja vaatab üldse ringi tüdrukuid, sest ümberringi on ainult kutid - Indrek, Martin ja David.


Siin juba teel kodu suunas. Fotokas jäi koju ning need udused üllitised on telefoniga tehtud. Selle Emil-i mütsiga meenub lugu kastanitest...
Ehk kes need on, kes pimedas taskulampidega kastanipuude all sahistavad? Need on lapsevanemad, kes otsivad kastanimune ja sügisesi lehti. Nimelt härra ei suvatsenud üldse mainidagi, et koolis järgmine päev pidu või karneval või teema-päev toimub. Õnneks ma käisin kogemata schoolsoftis ning napilt enne poodide sulgemist saime siis teada, et härra lubas õpetaja Mimmile, et tema tuleb Emil-i kostüümis. Ainuke asi, et siin Rootsis on Emilile kõige iseloomulikum kanda sellist sinist "Emili müts"-i. Noh, igatahes Södermalm -ilt me seda ei leidnud, kuid õnneks kesklinna Stora & Liten päästis olukorra. Tõime kastanid tulest välja ja mees oli Emil nagu muiste, ning Kristin muideks on kui Väike -se Ida kaksikõde. Hea paar!

Astridist veel nii palju, et ta sündis Vimmerby-s 101 aastat tagasi (14.11.1907) ning suri Stockholmis 6 aastat tagasi (28.01.02), ehk 94 aastaselt. See maja, kus ta elas suurema osa oma elust, ehk see tema viimane kodu, see tänav läheb praktiliselt risti minu töökoha tänavaga. Sõitsime tema majast mööda ka siis kui "Mina, naine" käisime vaatamas. Esimene lugu tema kuulsaimast raamatust - Pipi Pikksukk lasti välja esimest korda alles 1945 (ehk mul on veel aega jõuda temast kiiremini oma suurteose välja andmiseni!). Viimane Pipi lugu nägi ilmavalgust alles 2000. aastal. Ta on ka kuulus ka sellepoolest, et kuna Rootsis on astmeline tulumaks, siis aastal 1976, tema maksud tõusid 102 %-le! Tema surma mälestuseks tehti ka kuju, mida rahvasuus kutsutakse "Sagornas Död", ehk "Muinasjuttude Surm".

Kommentaare ei ole: