teisipäev, 9. oktoober 2018

Festival KULDNE MASK Eestis


Osalesin täna Venemaa teatrimaastiku kõige parema, kuulsaima ja nüüdseks juba korralikult ka meie kultuuripilti juurdunud festivali tutvustaval pressikonverentsil, mis toimus Rahvusooper Estonia valges saalis. Ühtlasi startis ka festival, sest esimene etendus mängitaksegi juba täna Narvas ("Inimene, kes pidas oma naist kübaraks" -seda saab paari päeva pärast näha ka Tallinnas). Jagan siin seda infot edasi, mida pressile räägiti ja ühtlasi muudki pressi-infot mängimisele tulevate lavastuste kohta.

Kõigepealt sõnumid pressikonverentsilt:

Selline üritus saab teoks ainult tänu riiklikele toetustele ja teistele suurtele sponsoritele. Esimesena sai sõna EV kultuuriminister Indrek Saar, kes rõhutas, et tal on hea meel, et see festival saab üle Eesti toimuma. Balti riikide 100nda sünnipäeva puhul. Ja tekib ka mõtteline sild festivaliga Talveöö unenägu. Tänades läbi aastate sellesse festivali uskujaid ja panustajaid. Minister usub, et see festival saab jätkuvalt sooja vastuvõtu Eesti publikult.

Tallinna Linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart soovis rääkida emotsioonidest, sest minister sisust juba rääkis. Iga aasta on see festival natuke erinevat nägu ja erinevate emotsioonidega. Igal aastal korraldajad püüavad luua emotsiooni. Ta usub, et korraldajad suudavad seda teha. See on võimalik võib-olla sellepärast, et festivali korraldajad teavad, et teater on koht kus inimene kohtub iseendaga. Kui me seda mäletame ja teame, siis teame, mis on teatri sisu. See festival rikastab meie kultuurielu, aga eelkõige see rikastab meie vaimsust.

Vene Föderatsiooni suursaadik Aleksandr Petrov tänas, et sellist festivali saab Eestis korraldada.

Festivali Kuldne Mask peadirektor, Maria Revjakina tänas suursaadikut ja Eesti ministeeriumeid. Avaldas suurt kahjumeelt, et ei saanud sellel aastal tuua Eestisse Suure Teatri balletti. Kiitis Hermanise lavastust, millest paremat draamalavastust ei olevat olemas. Teatri olemuslikust olulisusest rõhutas aspekti, et teatris saab elada läbi asju, mida me elus muidu kunagi läbi elada ei saaks. Edasi soovitused - "3 õde", mis on tekitanud palju arutlusi terves maailmas, sest Tšehhov avatakse enneolematul moel ja vormil. "Tsirkus" on unikaalne teatri, kino ja muusika sümbioos. Teater algab lapsest ja kui lapsed ei avasta teatrit juba lapsena, siis vaevalt, et täiskasvanuna oskab ta sellega enda elu rikastada ja sellepärast on ka Kuldse Maski festivali osaks lasteteater. Seekord on Eestisse toodud Võlur Oz.

Sõna said ka sponsorite esindajad firmadest BLRT Grupp (Karina Kond) ja Skinest Grupp (Oleg Ossinovski).

Alvis Hermanise etenduse kohta öelda, et selle piletid müüdi läbi vaid paari päevaga. Lisaks Kuldse Maski võitjale, mängitakse ka tema 10 aastat tagasi lavastatud etendust, mida siiani edukalt mängitakse terves maailmas (sh. Broadwayl) ja mille peaosas Mihhail Barõšnikov (filmisõpradele tuttav ka kui oscari-nominent ja telesarjade-sõpradele Carrie peigmehena sarjast "Sex and the City). Lisaks rõhutas Alvis ise, et ka teine Kuldse Maski võitnud lavastus on veel Talveöö unenäo festivali kavas.

Alvis Hermanis rääkis, et mida erinevam inimene, seda huvitavam tema jaoks. Ta on rahvuselt lätlane, aga teda huvitavad väga ka teised rahvused. Iga rahvus on nagu müstiline hermeetiline saladus, mida teised täielikult mõista ei suuda, aga võivad proovida mõista, mis ongi väga huvitav.

Oleg Ossinovski ütles, et Alvis on terves maailmas armastatud ja ka tema armastab seda Alvise tükki, mis Eestisse tuuakse. Tema annab sellele igatahes hinnanguks viie! Kuldne Mask on festival, mida alati oodatakse ja mis teeb oktoobri eriliseks.

Sõna sai ka Raivo Põldmaa Tallinna Linnateatrist, kes ütles, et kõik Talveöö Unenäo etendused saavad nii eesti- kui ka venekeelse sünkroontõlke. Talveöö unenägu alles otsib enda nägu. Alati on see natuke erinev. Seekord Hermanise retrospektiiv ja 6 erinevat lavastust mängitakse detsembris. Piletid on müügis ja ka seal on 1 sõnadeta lavastus, millel polegi tõlget vaja. Ei tea kuidas tulevikus koostöö toimub, aga mõistlik on jõudusid ühendada, kuna vaatajaid on palju, aga raha vähe. meil on aastas üle 1 miljoni teatrikülastuse ja see on väga hea näitaja. Novembris on ilmumas ka Alvis Hermanise raamatu tõlge.

Lõpus lisas veel suursaadik, et Venemaal on Kuldse Maski festival riikliku tähtsusega ning selle säilitamise tähtsus on eraldi mainitud läbirääkimistel valitsuse tasandil.

----------


Festival „Kuldne Mask Eestis“ toimus esimest korda 2005. aastal ning see oli vene teatrifestivali esimene välismaine projekt, selleks ajaks oli festival juba vägagi ambitsioonikas ja mitmeprofiililine teatriprojekt, olles kõige prestiižikam professionaalsete teatriauhindade konkurss. 14.-nda festivali „Kuldne Mask Eestis“ kava näidatakse nii Tallinnas, Tartus, Narvas, Sillamäel kui Viljandis. Kavasse kuuluvad traditsiooniliselt vene teatrite viimase hooaja parimad lavastused ja mitte ainult pealinna teatrite omad. Turu-uuringute AS’i 2016. aasta uuringu „Teatri roll ja positsioon ühiskonnas“ alusel oli „Kuldne Mask Eestis“ kõige tuntum ja populaarsem festival riigis. Alates 2005. aastast on mängitud kokku üle 150 etenduse erinevates teatrižanrites – nii draama, ballett, nuku- kui ka muusikateatri etendusi. „Kuldse Maski“ etendusi on erinevatel aastatel vaadanud Tallinnas, Tartus, Viljandis, Kohtla-Järvel ja Jõhvis 73 064 vaatajat.

Sel aastal avatakse festival mitte Tallinnas, vaid Eesti sügispealinnas Narvas. Samuti toimub festivali raames esimest korda „Kuldse Maski“ ja Tallinna Linnateatri eriprojekt. Festivali „Talveöö unenägu“ raamides, mis on pühendatud lavastajale Alvis Hermanisele, mängitakse lavastaja ainsat Venemaal tehtud etendust, mis on „Kuldse Maski“ preemia laureaat, selleks on Rahvuste Teatri etendus „Šukšini jutustused“.

Projekti „Kuldne Mask Eestis“ eksklusiivsus seisneb selles, et tänu riiklikule toetusele – Eesti ja Venemaa kultuuriministeeriumid, samuti ka Tallinna ja teiste linnade linnavalitsused – toob festival siia parimad teatrietendused Venemaalt, mis on preemia „Kuldne Mask“ laureaadid ning seda sellisel kujul, nagu need olid kavandatud ja lavastatud.

Traditsiooniliselt toimub festivali raames ka mitmetahuline hariduslik OFF-programm – loengud, arutelud, näitused jms. Kõik OFF-programmi üritused on osalejatele tasuta.


Festivali peasponsor on kontsern BLRT Grupp. Eriprojekti sponsor - Skinest Rail Ltd

Kõik festivali raames toimuvad etendused on varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

Täpsem info lavastustest festivali kodulehelt www.goldenmask.ee
(kasutatud on Ira Poljarnaja fotot lavastusest "Tsirkus")

-------------



Pressiteade:

KULDNE MASK 2018

Sügis on teatrites avamiste ja esietenduste hooaeg. Juba 14-ndat aastat järjest koondab festival „Kuldne Mask Eestis“ kokku pretsedenditult suure hulga teatrisõpru vaatama Venemaa parimaid etendusi. Turuuuringute AS-i 2016-nda aasta uurimuse „Teatri roll ja koht ühiskonnas“ alusel nimetati festival Eestis kõige tuntumaks ja populaarsemaks. Seda külastab meeleldi ka eestikeelne publik, kelle mugavusi silmas pidades on kõik etendused varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

„Kuldse Maski“ selleaastast kava mängitakse 9.-17. oktoobrini Tallinnas, Viljandis, Narvas ja Sillamäel.

Festival avatakse Moskva Vladimir Majakovski nimelise teatri etendusega „Inimene, kes pidas oma naist kübaraks“ (lavastaja Nikita Kobelev). Süžee aluseks on kogu maailmast tuntud neuropsühholoogi Oliver Sacksi bestseller, tema raamatu „Inimene, kes pidas oma naist kübaraks“ järgi on lavastatud teatrietendusi, kirjutatud ooper, tehtud film. Inimesed ootavad „kohtumisi suurepäraste inimestega“, nagu nimetas oma etenduse žanri noor lavastaja Nikita Kobelev. Etendust mängitakse 9. oktoobril Narvas (Geneva Kultuurikesuses), 11. oktoobril Viljandis (teatris „Ugala“) ja 13. oktoobril Tallinnas (Vene teatris).

Festival mitte ainult ei laienda oma projektide geograafiat, vaid alustab koostööd ka uute lavadega. Pealinnas avatakse festival ühel kõige moodsamal ja ligitõmbavamal laval – Kultuurikatlas. Ka rahvusvahelistel teatrifestivalidel poleemikat tekitanud Timofei Kuljabini lavastus „Kolm õde“ (teater „Krasnõi Fakel“, Novosibirsk) märgiti samuti eelmisel aastal ära „Kuldse Maski“ žürii poolt, seda mängitakse Tallinnas, Kultuurikatlas 11. oktoobril. Etendus võib tunduda täiesti ootamatuna tänu uuele nägemisele klassikalisest teosest, sest selle kangelastelt on võetud kõnevõime, etendust mängitakse viipekeeles, kusjuures tegelaste emotsioonid on maksimaalselt paljastatud.

Veel üks sündmus, millest pole võimalik mööda minna – Kreeka Rahvusteatri ja Moskva Jevgeni Vahtangovi nimelise teatri ühistöö - antiik-kreeka tragöödia „Kuningas Oidipus“ Rimas Tuminase lavastuses, mille esietendus toimus Kreeka kõige vanemas amfiteatris Epidauruses. Leedu lavastaja tegi seal omad rõhuasetused ning jutustab loo inimese vastasseisust Saatusega, inimväärikusest ja hinge ning halastuse jõust. 12. oktoobril Alexela Kontserdimajas saavad vaatajad näha selle unikaalse ühisloomingu tulemust, mille eriliseks omapäraks pole mitte ainult suured näitlejad, vaid ka Ateenast pärit kreeka koor ning grandioossed dekoratsioonid.

Programmi „Laste weekend“ raames võib 13. oktoobril Sillamäel (Sillamäe Kultuurikeskuses) ja 14. oktoobril Tallinnas (Vene Teatris) näha Sankt Peterburgi Väikse draamateatri muusikalist etendust kõigi poolt armastatud muinasjutu alusel „Võlur Oz“ Jevgeni Karpovi ja Kirill Sjomini lavastuses. See etendus on mõeldud alla 6-aastastele lastele, nende vanematele ja kõigile neile, kelles laps veel elab.

15. oktoobril mängitakse kaasaegse dünaamilise kunsti austajatele Tallinnas Alexela Kontserdimajas Maksim Didenko muusikali „Tsirkus“ suurepärase Ingeborga Dapkunaitega peaosas ja mis on lavastatud Grigori Aleksandrovi legendaarse samanimelise filmi alusel. Etenduses on ka musta paroodiat ning seda, mida nimetatakse avangardseks atraktsiooniks. Lavastaja töötab virtuoosselt

eksperimentaalse ja populaarse, autoriliku ja traditsioonilisuse piirimail. Tema etendusi määratletakse performance’i žanrina.

Festivali põhiprogrammi lõpetab 17. oktoobril Salme Kultuurikeskuses ka eesti vaatajate seas populaarse lavastaja Dmitri Krõmovi etendus „Kaasavaratu“ (Teater Draamakunsti kool, Dmitri Krõmovi teatrilabor). Lavastaja on kandnud Ostrovski näidendi tänapäeva, järgides autori näpunäidet – „tegevus toimub kaasajal“ – omal moel, ehitades üles oma isikliku, unikaalse maailma: farsiliku, groteskse ja naeruvääristava.

Sel aastal toimub esimest korda „Kuldse Maski“ ja Tallinna Linnateatri ühisprojekt „Talveöö unenägu“, mis esitleb detsembris 5 etendust silmapaistvalt läti lavastajalt Alvis Hermaniselt koos sünkroontõlkega eesti ja vene keelde. Sellesse kavva on lülitatud Alvis Hermanise lavastus „Šukšini jutustused“, kus peaosi mängivad vene teatri- ja filmistaarid Jevgeni Mironov ja Tsulpan Hamatova. Etendus on preemia „Kuldne Mask“ laureaat.

Kuldne sügis koos „Kuldse maskiga“ toob meile erinevaid teatrielamusi igale maitsele.

Festivali „Kuldne Mask“ raames toimub ka sel aastal traditsiooniliselt ettevalmistatud OFF-programm.

10. septembrist kuni 20. oktoobrini on Alexela Kontserdimajas näitus „Teater ja film. Koosmõju kogemus“, kus vaatajajad saavad sukelduda Maksim Didenko uue lavastuse „Tsirkus“ atmosfääri. Etendus-muusikal, mis on lavastatud Grigori Aleksandrovi samanimelise filmi järgi, peegeldab möödunud ajastu sündmusi ja hingust, kui teater ja kino liikusid teineteisele vastu.

Traditsiooniline OFF-programmi hariduslik osa toimub 15. ja 16. oktoobril EMTA Lavakunstikoolis (Toom-Kooli 4), kus toimuvad tuntud teatriteadlase ja –kriitiku, Moskva Elektritatri „Kaasaegse vaataja ja kuulaja kooli“ kuraatori Kristina Matvijenko loengud. Loeng kestab 2 akadeemilist tundi ja toimub sünkroontõlkega eesti keelde.

15. oktoobril kell 14:00 EMTA Lavakunstikoolis (Toom-Kooli 4), toimub Kristina Matvijenko loeng, mis on pühendatud 1920-ndate ja 1930-ndate aastate kultuuriilmingutele ja avastustele Vseveolod Meyerholdi, Sergei Eisensteini ja terve plejaadi nende kaasaegsete näitel.

16. oktoobril kell 11:00 EMTA Lavakunstikoolis (Toom-Kooli 4), toimub teine loeng, mis on pühendatud kaasaegse teatri peamistele teoreetilistele ja praktilistele aspektidele, vene ja euroopa lavastajatel näitel, sealhulgas tuuakse näiteid ka Eesti teatrist.


Lisainfot:
Ksenia Kuzmina                       
ksenia@fortius.ee                     

--------


Ise külastan (ja hiljem kajastan siin blogis):

11.10 "Kolm õde" Kultuurikatlas
12.10 "Kuningas Oidipus" Alexela Kontserdimajas
13.10 "Inimene, kes pidas oma naist kübaraks" Vene Teatris
15.10 "Tsirkus" Alexela Kontserdimajas
17.10 "Kaasavaratu" Salme Kultuurikeskuses

Kommentaare ei ole: