esmaspäev, 18. veebruar 2008

Viimase 10 aasta Eesti teatri top 100 (1998-2007) kohad 50-41

Ja ongi märkamatult saabunud see parem pool niigi siiani heast top 100-st. Kuid üha paremaks läheb - kuni 1.kohani välja. Siit aga siis kohad 50-41:

50. Kuritöö ja karistus (Linnateater)
Osades: Indrek Sammul, Anu Lamp, Rain Simmul, Liina Olmaru, Külli Teetamm, Aarne Üksküla, Argo Aadli

Linnateatri suulavastus oli minu jaoks natuke liiga suur ühe etenduse jaoks. Kuid kahtlemata profilt tehtud. Suurepärased näitlejatööd ning vinge kunstnik. Koht oleks palju kõrgem, kui see mulle ka hinge sisuliselt oleks läinud. Kuid see sõnulseletamatu jäi seekord tulemata.


49. Kaev (Linnateater)
Osades: Allan Noormets, Andres Raag, Ursula Ratasep

Kaks meest ja salapärane naine. Eluline, allegooriad, elu, ja suhted. Tätte näidendid on alati kindlapeale minek. Ta kohe oskab. Kuigi minu meelest oli sellel tükil natukene sellist pliaatsist imetud maitset. Kuid mis sellest, mulle meeldis ja meeldivadki sellised inimsuhteid lahkavad etendused.


48. Minu oivaline lahutus (Draamateater)
Osades: Ülle Kaljuste, Taavi Teplenkov

Põhimõtteliselt monoetendus, kuid samas oli Taavi mõnusaks abiliseks ja mõnes mõttes sajas erinevas rollis seal kõrval. Eriti hea oli see lutsukommi imev vanamutike. Kuid tegelikult oli ikka Ülle vapustav "Bridget Jones"-ilik osa see, mis näitab, miks ta on üks Eesti esin-naisnäitlejannasid. Sisu samuti selline kerge ja mõnus meelelahutus.


47. Kolm klaasikest kirsiviina (Ugala)
Osades: Peeter Jürgens, Priit Võigemast, Jaana Kukk

Suvine Ugala on alati lahe suvine ettevõtmine. Seegi kord pildikesed Tšehhovilt ja natuke nalja, natuke draamat ja seda kõike heade ugala näitlejate kastmes. Mõned nurisesid, aga mina küll mitte. Üks Ugalas suveetenduste tippe.


46. Risk (Nukuteater)
Osades: Kärt Tomingas, Veikko Täär, Jaagup Kreem, Helene Vannari, Terje Pennie, Helle Laas, Andres Dvinjaninov

Nukuteatri Terminaator-muusikal. Siiani on meeles Conjourime laul ja Kärt Tomingas-t saab nii harva näha, kuigi ta on tõesti hea. Miks teda kõll muusikalides ei kasutata? Värvirikas, lahe, noortepärane ja Terminaator!!! Ka teised laulud olid eranditult kõik head. Ajal, mil nukuteatri sisehoovil veel katust polnud...


45. Vladimiri väljak (Vanemuine)
Osades: Herta Elviste, Lembit Eelmäe

Vanameistrite vapustav etteaste. Nägimre seda Tartus talvisel ajal, kohe pärast aastavahestust ja Herta ning Lembit soovisid etenduse lõpus Head Uut Aastat. Kõik läks hinge, kõik oli hea ja täiesti tipptasemel.


44. Söögituba (Ugala)
Osades: Leila Säälik, Kalju Orro, Üllar Saaremäe, Külliki Saldre

Teleteatri pärlike, Ugala etenduse põhjal. Väga huvitava ülesehitusega ja tegelasi palju ning igasuguseid. Samad näitlejad esinevad eri tegelastena. Eri ajastutes, eri vanuses... väga huvitav tükk.


43. Keisri hull (Ugala)
Osades: Peeter Tammearu, Triinu Meriste, Meelis Rämmeld

Vene draamateatri esimeses reas vaadatud Krossi klassika läks minule isiklikult korda. Kuigi raamatus mind kõige rohkem paelunud Jakobi armastuseliin teatritükis kajastust ei leidnud. Sellest hoolimata oli Tammearu kõige 'igem sellesse rolli. Meenub, et Andres Tabun tegi eriliselt hea rolli. Kuid kas Tammearu oli hull või mitte, see jääb ikka igaühe enda otsustada. Ahjaa Meriste kinnitas se´lle rolliga järjekordselt, et ta on astunud tippnäitlejate hulka.


42. Helisev muusika (Vanalinnastuudio)
Osades: Liisi Koikson, Marko Matvere, Silvi Vrait, Silvia Laidla, Egon Nuter, Peeter Oja, Jakko Maltis, Annika Tõnuri

Sound of music Linnahalli laval oli suurepärane elamus! Alustades nunnakloostri misansteenidega. Silvi Vrait ja Liisi Koikson...edasi Matvere ja põgenemine, kõige tipuks veel Matverede pere koer. Niiiiiii hea, kõik, absoluutselt kõik!


41. Eesti teatri laulud (Linnateater)
Osades: Evelin Pang, Hele Kõre, Mart Toome, Argo Aadli, Indrek Ojari, Riina Roose

See polnudki nagu teater, traditsioonilises mõttes. Pigem viktoriin-kontsert. Mida edasi, seda aina ägedamaks ja lahedamaks läks. Kuigi ka vahele oli pikitud fantastilisi versioone vanadest headest teatri jaoks kirjutatud muusikast. Meeldejäävaim oli ehk kuplee ja kihutamise laul. Kuid nüüd võivad kõik osta endale selle etenduse DVD. Kuigi soovitan ikka teatrisse minna seda vaatama, see on autentne ja originaalne!

Kommentaare ei ole: