reede, 12. märts 2010

Eesti Laul 2010 ehk Eesti Eurolaul

*** Enne ürituse toimumist võiks Eestlaste eelsoosikuks pidada Lenna Kuurmaa esitatud Vaiko Epliku laulu "Rapunzel". Isegi AK-s ütles saatejuht, et "tema usub muinasjuttudesse", ilmselgelt viidates Lenna laulule... kuid ka teisi mõjutajaid oli mitmeid.

*** Žürii lemmikuks osutus Lenna ja laul "Rapunzel" (94 punkti). Edasi - Violina/Rolf 83 punkti ja Malcolm Lincoln & Manpower 74 punkti. Žüriisse kuulusid Ines, Owe Petersell, Anne Erm, Siim Nestor, Alar Kotkas, Helen Sildna, Erik Morna, Tanel Padar, Tauno Aints, Silvi Vrait ja Kerli Kõiv.

*** Kõigi 10 finalisti laule võib kuulata siin.

*** Minu lemmik oli Groundhog Day laul "Teiste seest kõigile"

*** Publik ja žürii kohad kokku arvestades:
10 koht 3 Pead "Poolel teel"
9 koht Tiiu Kiik "The one and only - love"
8 koht Mimicry "New"
7 koht Disko 4000 "Ei usu"
6 koht Groundhog day "Teiste seest kõigile"
5 koht Marten & Mahavok "Oota mind veel"
4 koht Iiris "Astronaut"
3 koht Violina feat. Rolf Junior "Maagiline päev"

Finaali pääsesid Lenna "Rapunzel" ja Malcolm Lincoln & Manpower "Siren"

*** Finaalis hääletas 22000 inimest 54% häältest sai võitja.

*** Sellel aastal esindab Eestit suurel Eurovisioonil Oslos:

Malcolm Lincoln & Manpower ning Robin Juhkental -i kirjutatud laul "Siren":



Laulu sõnad:

Siren in my head, is making awful sound.
It's time to make it clear-what is lost
and what is found?

My life has been oh lame,
has been oh lame so far.
I waisted years, I waisted time,
trying to reach the starts.
My life has been oh lame,
has been oh lame so far.

2X
Give me time and give me strenght,
give me strenght to carry on.
Give me bit of hope now, help me through the night.

Siren in my head, yes I can hear it again.
Is it just the beginning, or is it the end?

My life has been oh lame,
has been oh lame so far.
I waisted years, I waisted time,
trying to reach the starts.
My life has been oh lame,
has been oh lame so far.

4X
Give me time and give me strenght,
give me strenght to carry on.
Give me bit of hope now, help me through the night.


ERR-i tõlge:

Sireeni kuulen peas, teeb hirmsat häält.
On aeg saada selgeks- mis on kaotus,
mis on võit?

Mu elu on olnud tühine,
on olnud tühine seni.
Raisatud aastad, raisatud aeg,
üritades püüda tähti.
Mu elu on olnud tühine,
on olnud tühine seni.

2X
Anna aega, anna jõudu,
anna jõudu vastu pidada,
anna veidi lootust, aita läbi ööst.

Sireen mu peas, kuulen seda jälle.
On see vaid algus või hoopis lõpp?

Mu elu on olnud tühine,
on olnud tühine seni.
Raisatud aastad, raisatud aeg,
üritades püüda tähti.
Mu elu on olnud tühine,
on olnud tühine seni.

4x
Anna aega, anna jõudu,
anna jõudu vastu pidada,
anna veidi lootust, aita läbi ööst.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Laul (võitja) on hea, aga need vahepalad küll kiitust ei vääri. Suisa nõme oli.

Danzumees ütles ...

Jah, nõus, võitja polegi kõige hullem. Ja ma ei saanud ka aru, et miks nad selle nõmeda libalauluvõistluse sinna vahele pidid tegema. Tõeliselt tüütu venitamine. Ja veel nii pagana pikalt neid laule siis lasta. Ei saanud sell(is)est naljast aru. Kuigi pean tunnistama, et see viimane... olid vist "Villu ja Mati"... nende peale tõusid suunurgad üles küll... ometi vana nali ju juba - mehed naiste riietes, aga neile kahele sobis kuidagi eriti hästi. Avandi meenutas Sandra Nurmsalu ja Sepp oleks võinud täiesti ära petta naisena, kui suud poleks lahti teinud :)

Kiku ütles ...

Ma leidsin, et Märt ja Ott olid küll ägedad!
Palju ägedamad isegi kui mõned finalistidest. :D

Danzumees ütles ...

Eks ta vist oligi ironisseriv ka selles suhtes, et need põhivõistluse laulud tänavu nii kehvakesed olid. Aga samas mitmed pilamised olid minu jaoks päris tobedad ning seda mitte huumori mõttes. Ent kui võrrelda mõnede varasemate aastatega, siis parem nii... Kuigi korralduslikus mõttes oli neid apse ikka sigapalju... Punktide andmine, žürii, kes annab hinnanguid selle järgi, kellega on koostööd teinud ja kõik see, millest räägiti juba finalistide väljaselgitamisel...
Eks see kõik kokku üks suur klounaad olegi... ei maksagi seda eriti tõsiselt võtta. Ise loodan, et leian 1-2 head laulu oma muusikaastasse tänavu mõnede teiste riikide esitustest. Seni pole küll ühtki head kuulnud, aga ega ma pole ka viitsinud tänavu neid eriti kuulata veel. Nii palju head eurovisioonivälist muusikat olen avastanud enda jaoks - Amy MacDonaldi uus plaat, Emilie Autumn, Anouk. Kuule Kiku, Sinule ju meeldis ka minuga sarnane muss. Viimasel ajal olen täiesti kitarriga tüdrukute mõjutuse all. Proovi, mis Sa Anouk-ist arvad:
http://www.youtube.com/watch?v=tKTLZRgZZIY
või see:
http://www.youtube.com/watch?v=i_-Wf9Dthsc

merleke ütles ...

Kuna tänavu ühtegi normaalset laulu ei olnud, siis otsustati müügiargumendina appi võtta Ott ja Märt. Mina isiklikult vaatasin seda saadet ainult nende kahe pärast. Ja tean veel selliseid vaatajaid. Tagatipuks muutus üritus (vähemalt televaataja jaoks) Märdi ja Oti "lauluvõistluseks", mille vahel olid "Eesti laulu" laulud. Ses mõttes oli üritus tasakaalust väljas. :) Märdi ja Oti lood olid ülilahedad!

Aga mis puutub hääletamisse ja konkreetselt nt Tanel Padari kommentaari, et "Annan parima hinde Lennale, kuna temaga olen koostööd teinud", siis andke andeks, aga kui Taneli-sugune laulja oleks neid laule pidanud mingite muusikaliste kriteeriumide järgi hindama, siis poleks ta ühelegi laulule üle 2 punkti andnud. Minul on lihtsalt kurb meel, et eesti muusika tase on selline. Käisin paar päeva tagasi ühe peaaegu garaažibändi kontserdil ja selle mis tahes laul on ka parem kui "Eesti laulu" finaali jõudnud lood.

Austan siiralt kõiki loojaid, lauljaid jne, aga mida meil ei ole, on väga hea (pop)muusika. :( Või vähemalt ei taha ükski tõsine tegija mingit tegemist teha eurovisiooniga.

Danzumees ütles ...

Noh, minu meelest need Märdi ja Oti lood "ülilahedad" küll ei olnud, aga see on ehk "maitseküsimus". Mind häiris nii mõnigi nende nali ka mingil täiesti maitsetuse tasandil. Võibolla olen liiga palju vaadanud perfektse korraldusega teiste riikide suurte rahadega tehtid showsid, ei tea. Ka Eesti juurtega Kristian Luuk pani ülilahedat nalja siin paar kolm aastat tagasi Rootsi eelvoorudes. Mitu korda naersin nii et silmad märjad... niiet tehakse tõesti ka "ülilahedat" nalja... Aga need on ikkagi professionaalsed koomikud, kes oma ametiks kirjutavad nalju... neilt võib tõesti midagi naljakat ka oodata. See, mis Eesti Laulus toimus, see oli ikka rohkem sinna palagani valdkonda... "minu arvates".

Mis puutub žüriisse, siis mitmed neist minu meelest mainisid, et neile meeldisid mitu või isegi kõik laulud. Ei mäleta küll, et mida Padar arvas. Igatahes oli ta nõus seal osalema. Ja tema ise ka Eesti mõistes nö. "tõsine tegija"... ja on varem nii lauluga osalenud kui seekord ka žüriis. Niiet selles suhtes ma pole Sinuga nõus ja arvan, et tõsisemad tegijad tahavad eurovisiooniga tegemist teha küll...

Eks see oli selline poosetamise värk kah. Eurovisiooni vihata on praegu natuke pop kah. Sest tõesti mingist muusikast ei saa ju selle laulu"võistluse" puhul rääkidagi. Kuigi iga aasta või vähemalt üle aasta ikka mõni parem lugu ka sinna vahele ära eksib.

Ja muidugi seda kõike suure austusega kõikide loovate isikute ees. Ma ise olen viimasel ajal mõelnud, et miks ei võiks sinna saata mõnd juba turul end tõestanud laulu. Mina saadaks näiteks Maria Rahula Sinu jaoks või Birgiti Moonduja, mõne Padari laulu, Rulers of the deep-i või kasvõi selle superstaaripoisi laulu, mille nimi mul ka nüüd parajasti meelde ei tule. Kuigi pean tunnistama, et ega sellel võidulool nüüd selles valguses ka väga viga polnud, et kui kuulata teiste riikide "õudukaid"... Eesti laulus on mingit tera või stiili ikkagi. Lenna Rapunzel meeldis minule isiklikult näiteks vähem, sell´ine ülitavaline, kuigi ka mitte kõige hullem...

Üldse arvan, et kuna seal võistlevad nagunii suuremas osas ingliskeelsed laulud, siis võiksime ka ikka ingliskeelse lauluga minna. Noh muidugi Balkaniriigid tahavad ikka oma keeles laulda... et selles suhtes võiksime ikka rohkem Rootslaste ja Norrakate ja Taanlastega end ühte patta liigitada kui balkani ja lähisida riikidega. On paremad võimalused ka labi lüüa (kuigi tõesti on ju juhtunud, et võidab ka mõni muukeelne laul, aga tavaliselt siiski ikka ingliskeelsed). Sest sinna minnakse ju "läbi lööma". Eesti keelega me enam kedagi ei üllata ja need eurovisioonivaatajad kuulajad on ka juba kuulnud meie keelt, niiet ei pea põdema, et keegi ei teagi, et me siin ingliskeelt ei räägi. Lisaks see väikerahva iga hinna eest enda tõestamine ja uhkustamine, et oma keel on nii ilus. On küll. Minu meelest maailma kõige ilusaim keel. Aga see ei pruugi teiste jaoks nii olla. Ja sellepärast ei ole nad ka rumalad, et neile meie keel ei meeldi... Nonii nüüd läksin teemast natuke kõrvale. Lugesin kusagilt mujalt, et seoses emakeelepäevaga või midagi, oleks Eesti pidanud valima eestikeelse laulu... no on alles tarkusevälgatus :)

Lõppude lõpuks on maitseid sama palju kui inimesi ning kõigil on õigus enda maitsele ja ka arvamusele.