kolmapäev, 24. aprill 2019

Soovitused maikuuks ja mida ise soovin ja plaanin vaadata veel enne suve


Vaatasin siin, mida veel suudab maikuu teatrikalendrisse mahutada, sest otsapidi hakkab suvi paistma ning märkasin, et päris palju maikuu teatripileteid on juba vaikselt otsa saamas või saanudki. Tallinna Linnateatri omad loomulikult, aga ka teistes teatrites on praeguseks juba viimased piletid veel alles parimatele paladele. 2 väga head lavastust saavad oma viimase etenduskorra ja nendele oleks kohe eriti mõistlik koht varuda.

Koostasin 3 nimekirja, mida mõtlesin ka siin jagada. Kõigepealt soovituslik 27 lavastusega list, millele veel praeguse hetke seisuga (kontrollisin) on pileteid saadaval maikuus kas Piletilevis või Piletimaailmas. Teine nimekiri on nendest 18st, mida ise tahaks näha maikuu mängukavadest. Kahjuks nendele enam kõigile pileteid polegi ning kõik kuupäevad ei sobi ka, aga jäävad siis tuleviku tarbeks paremini meelde. Ja viimases, ehk kolmandas tabelis on need 17 lavastust reas, mille etendusi veel enne suve lähen vaatama. Märgin ära need, millest siin ka pikemalt pärast etenduse nägemist kirjutan, juhul kui on soovi kunagi hiljem arvamusi võrdlema tulla...

MAIKUU SOOVITUSED:

33 variatsiooni - Vanemuine - Beethoveni ja Beethoveni uurija elulood ristuvad üle aegade. Imeline lavastus ja imeline muusika - suurepärased rollid Marika Barabanštšikovalt, Guido Kangurilt ja Ragne Pekarevilt. Mängitakse viimast korda!!!

AV Maria - Teater Kelm - Päris eriskummaline lugu ühest isast, tema tütrest ja veel ühest imelikust tegelasest. Futuristlik muinasjutt? Absurdne peredraama? Friiigiteater? Kodumaine pärl! Koppelmaa autoriteater.

Dekameron - TÜ VKA/VAT Teater - Noorte metsiku kirega tehtud teekond katkuaegsesse Euroopasse, kus seksuaalse alatooniga kelmilood on Aare Toikka osava lavastajakäe all saanud igavesti vinge kuju.

Emadepäev - Ugala - 4 ema, kelle igapäevaga samastuvad nii isad kui emad. Koomilised elupildid ja äge girlpower :) Emad ruulivad!

Ernesto küülikud - Must Kast - Põnev, naljakas ja armas teekond, millel üks seiklus ajab teist taga. Palju värvikaid karaktereid, kõigest 4 näitleja esituses! Sobib varajasest põnnieast vanavanemateni välja. Vahva lugu!

Hullemast hullem - Rakvere Teater - ülevõlli komöödia amatöörteatritrupist, kellel absoluutselt kõik nässu läheb, aga seejuures saab nalja nabani! Supertrupp!

Isa - Theatrum - dementne isa, kellega publik pannakse samasse olukorda. Harukordselt huvitava ülesehitusega ja Lembit Peterson teeb ulmeliselt hea rolli. Florian Zeller vallutab Eestimaa lavalaudasid ja need tema lood, nagu see Isagi, on väga hingepugevad.

Isamaa pääsukesed - Eesti Draamateater/NargenOpera - Kui ägedad naised hakkavad teatrid tegema, siis hoidku mehed oma piibud ja prillid. Draamateatri tipptrupp ja Kivirähki mõnusalt muhe lugu, kus naised on staarid, aga ka mehed saavad pisikestes kõrvalosades särada.

Ivanov - Eesti Draamateater - Uusberg on saanud hakkama lavastusega, mis on juba praeguseks käesoleva sajandi tähtlavastuste sekka mängitud. Tšehhov oma kõige ehedamas headuses. Tõeline näitlejatööde tulevärk ja sisuliselt sügav. Armastus ja armastusetus ning inimeste egod...

Kaukaasia kriidiring - Vanemuine - Tiit Palu on loonud mäeaheliku Vanemuise suure saali lavale, mille otsa tegelastel-näitlejatel tuleb ikka ja jälle ronida. Mäng toimub nii mäeotsas, selle jalamil kui poolel teel mäkke. Brechti muusikaline mõistulugu. Vapustas eelkõige lavastuslikus mõttes, aga kogu trupp on ülikõva! Kevadhooaja uuslavastuste 3 tugevaima seas!

Kunst - Von Krahli Teater/Lavakool - Mehed on küll nüüdseks juba lavakooli lõpetanud, aga see Reza klassika tuli neil nii hästi välja, et igati mõistlik veelgi mängida. Lugu ühest täiesti valgest maalist, mille üks kolmest mehest on kalli raha eest ostnud ja kuidas 2 parimat sõpra sellesse suhtuvad? :)

Kõik naistest - Endla - Seda on mängitud juba aastaid (mina nägin 2015), aga nii lahedat asja käivad inimesed üha uuesti ja uuesti vaatamas. Hea partner Ugala "Emadepäevale", mingeid paralleele võib täitsa kerge vaevaga tõmmata. Kõik naistest on ka vahvalt koomiline - naiste välimääraja :)

Mees, kes teadis ussisõnu - Vanemuine - Pepeljajevi nägemus Kivirähki modernsest klassikast. Füüsiline teater, mis pakatab fantaasiast. Mingid osad ka ei toimi, ent nendest saab kõrvale vaadata ja nautida seda plastmetsaelukate huvitava liikumise ning atribuutidega askeldamist.

Midagi tõelist - Vanemuine - üks põnevamaid asju, mis praegu Eesti teatrite mängukavades ja seda mängitakse istudes! Jutustajateater, aga nii pingeline, et pidevalt istud oma tooli eesotsas! Veiko Porkanen'ilt superroll!

Minu eesti vanaema - Vaba Lava/RAAAM - Julia Aug-i elulugu. Mida tähendab rahvuskuuluvustunne - see pole alati seotud sünnimaa või keelega. Mõtlemapanev ja väga huvitavalt ning stiilselt lavastatud. Nostalgitsemakutsuv.

Märter - Endla - Marius von Mayenburg on nagu Florian Zeller, kelle eesti teatrid on osanud maailmateatrist üles korjata. Seekordne lugu räägib ühest poisist, kes hakkab süvausklikuks. Kuidas see kõiki teda ümbritsevaid mõjutab? Sander Rebasest on saanud nii hullult hea näitleja, et iga tema roll on tipptase. Ja see oleks juhtunud nagu üleöö!

Once - Ugala - romantikata romantiline muusikal, mis on tuntud varem parima laulu eest Oscari võitnud filmina. Kuigi sisu on selline trafaretne, nagu muusikalide puhul ikka, siis tervik mõjub armsalt ja muusika ning lavastus oli väga hea. Priit Võigemast kohe väga-väga hea!

Paunvere poiste igavene kevade - Rakvere Teater - Urmas Lennuk on pannud terve Lutsu saaga kevadest talveni ühe etenduse sisse. Tuttavad teemad, aga lennuklikus tõlgenduses, mis annab vanadele lugudele uue hingamise. Palju lavastuslikke leide ning väga vahva trupp.

Piip ja Tuut Hamlet - Piip ja Tuut Teater - ehheee, see pole Sul mingi tavaline Hamlet, tavaline Hamlet ongi juba normaalsetel inimestel pähe kulunud... see siin on Piibi ja Tuudu Hamlet ja see on vingemast vingem Hamlet :) Naerda saab end upakile ja Siim Aimla live muusika seal juures annab veel erilise särtsu juurde.

Piip ja Tuut on lõvi Lõrr ja jänes Jass - Piip ja Tuut Teater - Täiskasvanutele on seal omad naljad ja lastele omad, aga kõik hirnuvad kooris kohe alguses kui Piibi klounijalg lavale ilmub, kuni vahva finaalini välja! Vaimustav!

Pilgatud pimedus - VAT Teater - See on viimast korda mängimisel, aga kui pole veel jõudnud näha, siis kindlasti tasub! Saksa lavastaja on lavastanud saksa näitekirjaniku ägeda loo, kus tegelikult on asi Eestiga kokku viidud ja sellepärast mõjub eriti kummaliselt omana. Laval areneks nagu mõni džunglis aset leidev sõjafilm, kus kaks meest mööda vihmametsade sügavikke rändavad ning omasid otsivad sõdurit kohtuvad igasuguste imelike tegelastega, aga lisaks ka iseenda ja teineteise deemonitega.

Pollyanna - NUKU - ameerika klassika on leidnud mõnusalt värvilise ja südamliku kodu meie koduses nukuteatris. Armas lugu orvust tüdrukust, kes läheb oma karmi tädi juurde elama, aga leiab sealt nii sõbra kui uue kodu. Nii lastele kui vanematele.

Stiiliharjutused - kirjanduse ja teatri mix. Kirjanikud ja näitlejad läbisegi, esitavad ühte, mõne rea pikkust juhtumit, nii umbes 40nes erinevas stiilis, hamletlikust, laste raadiomuinasjutuni, räpist kuni psühhodraamani välja. Üks ja sama lugu võib kõlada ja mõjuda nii erinevalt, aga kõik see ajab kõvasti naerma ja kõik need erinevad vormid mõjuvad väga andekate leidudena.

Surmkindlad asjad siin elus - Ugala - pileteid on vaid mõned viimased järel maikuu kõige viimasele etendusele. Perekonnadraama, kurb ja südantlõhestav, mõjuv. Aarne Soro ja Kadri Lepp teevad väga tugevad rollid. Andres Tabun perekonnaisana on vast kõige keskmes, kelle jaoks järjest need surmkindlad asjad ükshaavad muutuvad ebakindlateks...

Sweeney Todd - Vanemuine - kättemaksumuusikal. Tuttav ka kinolinalt. Karvade ja inimlihaga hõrgutised ajavad südame pahaks, aga oi kui hea on Lauri Saatpalu pahalasena laval ja Rasmus Kull kättemaksuhimulisena... Maria Annus särab ka ja üldse üks viimaste aastate parimaid muusikale teatrites.

Ära imesta kui Sinu maja süütama tullakse - Vene Teater - midagi sellist pole ma kunagi varem teatris näinud. Industriaalne tegevustaust, technomuusika, inimesed, nagu tantsivad robotid selles oravarattas. Kõige keskmes noor naine, kes üritab selgitada oma mehe surma, mis toimus tööd tehes... Ma tantsisin terve etenduse toolil kaasa... mõtlesin muidugi ka...

Ükssarvikute farm - Rakvere Teater - Urmas Lennuk on toonud eesti kirjandusklassika kolm kuulsat naist ja pannud nende vaimud elama Peeter Rästase vanaema korterisse. Lahe, lahe, lahe!

Siin nimekirjas pole näiteks NUKU Apelsinitüdrukut, mis on maikuus välja müüdud, aga aprilliks on veel pileteid! Samuti on siit puudu mitmed teised head lavastused, aga valisin enda arvates vaid need kõige-kõige paremad välja.


MIDA ISE TAHAKS MAIKUUS NÄHA, MIDA VEEL POLE NÄINUD:

All that goes right - Kanuti Gildi Saal - 2 tuttavat tantsijat Raho Aadla Voomavoosist...
Armujook - Estonia - Georg Malviuse lavastatud ooper
Charoni koor - Vene Teater
Doktor Dolittle - Endla - Tambeti fänklubile kohustuslik vaatamine, a seda kiidetakse muidu ka!
Lood kurjusest - Eesti Luguteater - päris inimeste lood, päris kohas... Tallinna vanalinnas.
Katariina I - Estonia
Knock out - Varius
Kuuvalgus//Sild - PolygonTeater - Tamuri sünnipäevalavastus
Me armastame ja ei tea midagi - Endla
Mida see E tähendab? - Raivo E. Tamme teatriprojekt
Olümpia - Vene Teater
Romeo ja Julia - Estonia - Prokofjev!
Sada ja üks - Varius
Tantsutund - Endla - Kadri Rämmeld!!!
Topeltwoody - Teoteater - see "woody" selles pealkirjas on Woody Allen...
Tuul kuu pealt - Ugala - seda lastetükki tahaks näha... kui vaid Tallinnas kordki mängitaks...
Vasjake - Vene Teater - visuaalteater, sõnadeta, fotodel tundub ülipõnev, aga kumbki kuupäev ei sobi.
West Side story - Estonia - Klassika. Malvius lavastab.

Täpsemalt tuleb uurida ka NuQ Treffi kava... sealt võib leida veel nii mõndagi...


KUHU ON PRAEGUSEKS PILETID TASKUS JA SAAB NÄHA VEEL ENNE SUVE (tärnidega on märgitud need, millest hiljem pikemalt siin blogis kirjutan, teisi mainin instas):

Etturid - Ugala*** - metsavendadest, Eno Raua raamatu järgi.
Tasa, vaikselt sõudvad pilved - Kuressaare Linnateater
Ööpiltnikud - ERM Teater*** - Gerda Kordemetsa uusim - lugu eesti esimesest pornopiltnikust :) Lüüs mängib!
Kolm versiooni elust - VAT Teater
Kiskja - VAT Teater
Naiste kool - Vanemuine*** - Moliere'i klassika... kindlasti saab naerda ja kindlasti on seal kostüüme
Põud ja vihm... - Eesti Draamateater
Loojanguekspress - Rakvere teater*** - Cormac McCarthy - Ei ole maad vanadele meestele...
100 M More - TÜ VKA/Tartu Uus Teater*** - Suure lemmiku - TÜ VKA lavakooli 12.lennu tudengite viimane(?) koolitöö
Üksi lehekuu põues - TikerKultuur*** - Loone Otsa eesti ajalugu lahkav lavalugu - põnev!
Armunud alkeemik - Kellerteater - üks mu kiiksudest - mustkunst... ja siin seda on...
Windsori lõbusad naised - Endla
Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater
Onu Heinari lood - Tallinna Kammerteater - Indrek Taalmaa uus monotükk
5 grammi - Must Kast*** - uuslavastus vene keeles Silver Kaljula mängitud eestikeelsest narkoloost
Võlupood - Nuku - tundub põnev, et seal on mustkunsti integreeritud.
Armas luiskaja - Eesti Kunstimuuseumi teatriprojekt - Raivo E.Tamm ja Helena Merzin-Tamm

Kommentaare ei ole: