neljapäev, 16. jaanuar 2020

20 teatrisoovitust veebruariks! (lisaks soovitused lastele ning head lavastused, mille etendused veebruaris on praeguseks juba välja müüdud)


Veebruar 2020 mängitakse järgmisi häid ja väga häid lavastusi Eesti teatrites. Valisin välja 20, mida soovitan, millele praeguse hetkega kasvõi 1 pilet on veel saadaval.

Alias - VAT Teater, lavastaja Aare Toikka
Kivirähk. Praktiliselt kahenaisetükk - Merle Palmiste ja Piret Rauk mängivad endiseid klassiõdesid, kelle Aliasemäng osutub palju enamaks kui lihtsalt üks mäng.

Beatrice - Vanemuine, lavastaja Ain Mäeots
Väga tugeva teatriaasta - 2017 - TOP10 teatrielamus. Eesti oma lähitulevikufantaasia ajast, mil inimhinge on võimalik digitaliseerida. Palju mõtteainest, kuidas ise teeks kui oleks võimalik oma hing või lähedase hing säilitada ka pärast keha surma. Üks üldse parimaid lavastusi hetkel eesti lavadel!

Cabaret Siberia - Piip ja Tuut Teater, lavastaja Lauris Gundars
2018 TOP4 teatrielamus! Saab naerda ja nutta... Piip ja Tuut on sedapuhku mitte Piip ja Tuut, vaid kaks artisti, kes Siberisse saadetakse. Kuidas seal ellu jääda ja üldse kokku jääda, kui töölaagrites naised-mehed eraldati. Kummaline kooslus, palju ehedat, ägedat huumorit, teisalt poeb hinge ja on nii-nii kurb!

Dekameron - VAT Teater, lavastaja Aare Toikka
2019 TOP4 teatrielamus! Noorte näitlejate äge mängupower. Lõbus, kohati isegi siivutustega kurameeriv, kuigi püsitakse hea maitse enamvähem siinpool piiri. Mäletan kuidas pärast seda etendust kõik kes saalist väljusid olid nii elevil ja kahisesid - kui äge see oli! 6 lugu Dekameronist, kus naised ja mehed vastassugupoolele võidu sarvi teevad või oma sugupoolt üle kavaldavad :)

Hullemast hullem - Rakvere Teater, lavastaja Elina Purde
Täiesti kreisi ja üle võlli komöödia - naera herneks tasemel - amatöörteatritrupist, kellel ühe etenduse ajal absoluutselt kõik nässu läheb. Ja kui arvad, et nüüd saabub piir, siis minnakse ka sellest üle! Väga lahe ja lõbus ning segab kõiki komöödia eri liike.

Kaukaasia kriidiring - Vanemuine, lavastaja Tiit Palu
2019 TOP2 teatrielamus! Brechti mõistulugu on ühest küljest muusikal, teisest sügav draama. Palu on pannud kaukasuse mäestiku Vanemuine suure saali lavale ja näitlejad mängivad nii selle jalamil, sellele ronides kui ka selle otsas - enneolematu! Lugu ise ka väärt kogemist!

Kiskja - VAT Teater, lavastaja Helen Rekkor
2019 teatriaasta kõige põnevam lavalugu! Hämmastavalt õnnestunud, sest ega teatris pole ju lihtne päriselt põnevust saavutada, aga siin on see veel väga olulisel teemal. Klubides ja baarides ja pubides puistatakse jookide sisse aineid ja hiljem kui ärgatakse võib olla parimal juhul varastatud rahakott, aga halvimal vägistatud... ja hea üldse kui hing veel sees. Siin võtab lugu karmid pöördeid.

Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi - Ugala, lavastajad Liis Aedmaa ja Laura Kalle
2019 Teatriaasta TOP10 elamus! Muusikaline teekond 1930ndate Ugalasse. Materjalina ugala trupi peetud päevik ja seeläbi paljastuvad teatritegijate kulissidetagused mõtted ja tegemised. Teine vaatus on tõeline komöödia

Kuidas minust sai HAPKOMAH - Ugala, lavastaja Vallo Kirs
Karm, aga väga realistlik dramatiseeritud narkari argipäev. Valus vaatamine ja eriti soovitatav kõikidele noortele, et näha kuidas see "äge" elu tegelikult välja näeb.

Kuni ta suri - Rakvere Teater, lavastaja Peeter Raudsepp
ideaalne reedeõhtune teater, eriti keskealistele ja vanematele, kus on soe ja sõbralik atmosfäär, natuke saab naerda, natuke on kurbust. Loos on teatavat vene hinge, kuigi see avaldub eelkõige järelmaitses. Hilisemas vanuses armastuse leidmisest.

Midagi tõelist - Vanemuine, lavastaja Andres Noormets
Huvitavalt lavastatud, sest laval on 2 istuvat meest ja nende vahel fotosein, kus vastavalt loole pildid vahetuvad. Ülimalt põnev ja pinev - nagu actionfilm, aga iroonia seisneb selles kuidas seda mängitakse. Samas näitlejad teevad lausa superrollid! Seda peab nägema, et aru saada, kuidas see kõik toimub ja toimib.

Minu eesti vanaema - Vaba Lava/R.A.A.A.M., lavastaja Julia Aug
2019 Teatriaasta TOP7 elamus! Julia näitab oma pisikestest pildikestest (stseenid, nagu fotoalbum) koosneva looga, miks ta ennast eestlasena identifitseerib. See on väga emotsionaalne teekond, kus saab tunda kõiki erinevaid tundeid. Väga ilus lavastus.

Minu haukuv koer - Karlova Teater, lavastaja Taago Tubin
Ökokatastroof on kohal ja selged ilmingud on näha. Siin minnakse sammuke veelgi kaugemale, üle võlli. Aga üle võlli peabki minema, et midagi muutuma hakkaks ja inimestele kohale jõuaks. Huvitav lavastus ning head näitlejatööd. Võib-olla mitte kerge neelata ja seega mitte kõigile, aga minule mõjus ja kohe väga!

Naiste kool - Vanemuine, lavastaja Priit Strandberg
Sukkpükstes ja parukatega mehed, kes proovivad naisi enda jaoks rumalatena hoida ning teistest eraldatuna, et mitte sarvi pähe saada, aga kõik läheb muidugi hoopis teistmoodi. Naljakas ja hoogne klassika - Moliere.

Paunvere poiste igavene kevade - Rakvere Teater, lavastaja Urmas Lennuk
2018 Teatriaasta TOP10 elamus! Kogu Lutsu-saaga panna ühte lavastusesse - selleks on võimalik küll ainult Urmas Lennuk. Kuigi lugu ju praktiliselt peas, siis Lennuk on omade rõhuasetustega muutnud selle uueks. Kristjan Suitsu stsenograafia mängib siinjuures oma rolli. Näiteks kunagi varem pole Kiirest päriselt kahju olnud. Nalja saab ka kõvasti!

Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus - Ugala, lavastaja Ringo Ramul
Lavastaja on kõik Ugala lava viled ja tuled mängu pannud nin laenanud lisasädemeid juurde pürotehnikast. Aarne Soro 100seks saava Allani rollis teeb läbi Jonas Jonassoni ühe läbi aegade müüduima Rootsi raamatu teekonna, aga sedapuhku asub see vanadekodu, mille aknast ta välja ronib koduses Viljandis. Sellest hoolimata jõuab ta oma teekonnal nii Stalini kui Einsteini vennaga kohtuda... ja muidugi on laval ka elevant Silvi!

Unusta/Unista - Tartu Uus Teater, lavastaja Ingmar Jõela
Psühholoogiline põnevik a la Voonakeste vaikimine (Silence of the lambs), aga segatuna tulevikuga. Ajaga, mil kriminaalide ajusid on võimalik ümberprogrammeerida ning neist tavakodanikud teha. Üks eriti kaval psühh on siin keskmes ja tema lugu harutatakse lahti... kes siin aga tegelikult hull on? Väga äge lavastus lugu ja eriline mängukoht - üks neist kõige-kõige soovituslikemast! Väga põnev ja kihiline.

Ära imesta kui sinu maja süütama tullakse - Vaba Lava/Vene Teater, lavastaja Yuri Muravitsky
2019 Teatriaasta TOP3 elamus! Midagi sellist pole te varem teatris näinud! Tegevus toimub tehasemiljöös ja selleks kasutatakse techno-muusikat - läbi terve etenduse. Näitlejad küll mängivad ja jutustavad lugusid nii endast kui avavad keskset lugu, aga ise pidevalt tantsides! Lugu on krimkaliku taustaga - miks noore naise mees suri tehases töötades? Seda asub ta koos oma mehe õega uurima, põrkudes nii tehase teiste töötajate kui ülemuste ja omanikega. Sünkroontõlge jookseb eesti keeles kõrvaklappepidi kõrvu, kui vene keelt ei mõista piisavalt. See tasub sellest hoolimata igal juhul ja kindlasti kogemist!

Ööpiltnikud - ERM Teater, lavastaja Gerda Kordemets
Gerda on teinud omamoodi "Pruutide kool 2.osa", ainult, et seekord on eesti ajaloost teada-tuntud kahtlase taustaga mehed sattunud Tartus ühte tütarlastekooli eelmise sajandi esimesel poolel. 2 meest jõuavad ajada kõigi, nii õpilaste kui õpetajate pead seal sassi... aga mis plaanid neil üldse on?

Ükssarvikute farm - Rakvere Teater, lavastaja Urmas Lennuk
3 eesti kirjanduse naistegelast on asunud elama Peeter Rästase vanaema kappidesse. Ja kui nad elaks seal kõigest nii, et väljuks vaid siis kui kedagi kodus pole... aga ei, naised tulevad ka siis välja, kui Peeter vanaema juures on! Panevad nii kirjandust, mehi kui teineteist paika! Vahva utoopia - lennuklikult lennuka fantaasiaga!


10 PARIMAT VEEBRUARI LAVADE LASTELAVASTUST (mida on mõnus vaadata ka vanematel)

Ernesto küülikud - Must Kast, lavastaja Kaija M Kalvet
2019 Teatriaasta lastelavastus number 1!

Jõud - Must Kast, lavastaja Kaija M Kalvet
Noortekas, mis päriselt ka noortele kohale jõuab!

2 +2 = 22 - Zuga Ühendatud Tantsijad, lavastajateks terve trupp
Armas perelavastus, kus tantsitakse ja saab nalja ning isegi osaleda ise!

Kassid - Piip ja Tuut Teater, lavastaja Haide Männamäe
Tänavakiisude elu pole meelakkumine, aga laulda ja lustida nad mõistavad, nii saab kergemalt raskustest üle!

Momo - NUKU, lavastaja Mait Joorits
Fantaasirikas visuaal - maagiline! Lugu ise Michael "Neverending story" Ende kirjutatud - kas Sina oled valmis oma aja panka panema, kui see Sinule intressidega hiljem tagasi antakse? Aga mis siis kui toimub pangarööv? Või antud juhul - pangaomanikud ise on röövlid?

Piip ja Tuut on lõvi Lõrr ja jänes Jass - Piip ja Tuut Teater, lavastajad Haide Männamäe ja Toomas Tross
Oh neid Piipu ja Tuutu küll - mängivad Olivia Saare lasteraamatuklassika lood oma piibijatuudlikus laheduses ette! Muide lapsevanematel on sama lõbus!

Pollyanna - NUKU, lavastaja Mait Joorits
Südamlik, aga ka põnev lugu ühest tüdrukust, kellest on tänaseks saanud ameerika lastekirjanduse klassik ja üks armastatumaid lasteraamatuid.

Röövel Hotzenplotz - NUKU, lavastaja Mirko Rajas
Laste röövlimäng võtab mõõtmed, mis avavad mitmeidki tähtsaid teemasid, aga eelkõige on üks hoogne ja lõbus mäng!

Vari - NUKU, lavastaja Leino Rei
Eriline varjumuinasjutt. Ilus ja üllatavalt keerulise ülesehitusega. Üldsegi mitte tavaline. Andersen ise jutustab seda - varjude abil, mis sirmil (ja ka seintel!). Aga kõige ilusam tegelane on hoopis vastupidi - valgus!

Õuduste kool - Kellerteater, lavastaja Virko Annus
Huumor ja õuduslood käsikäes - see on nii lahe kombinatsioon. Kõik lood on seotud kooliga, seega kõik tunnevad siit midagi ära.. no vähemalt koha, kus lood toimuvad ja see just nahavahele poebki :)


VEEBRUARIS VÄLJA MÜÜDUD, AGA SOOVITAN HOIDA SILMA PEAL JÄRGNEVATEL KUUDEL, KUI VEEL NÄGEMATA:

Alice Imedemaal - Estonia
Apelsinitüdruk - NUKU
Emadepäev - Ugala
Enigma variatsioonid - Tallinna Linnateater
Faust - VAT Teater
Inimesed, kohad ja asjad - Tallinna Linnateater
Kalevipoeg - Vanemuine
Kant - Tallinna Linnateater
Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4. -Tallinna Linnateater
Kes kardab Virginia Woolfi? - Tallinna Linnateater
Kommuun - Tallinna Linnateater
Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus - Tallinna Linnateater
Linnade põletamine - Eesti Draamateater
Mineku eel - Tallinna Linnateater
Põhjas - Tallinna Linnateater
Surmkindlad asjad siin elus - Ugala


VEEBRUARI MÄNGUKAVADES, MIDA PRAEGUSE SEISUGA VAATAMA LÄHEN

Ilma Sinuta - Rakvere Teater
UUS FLORIAN ZELLER Eestimaa lavadel!!! Esikas juba 31.01!

Laul õnnest - Vanemuine/EMTA lavakooli 29.lend
Lavakate uus tulemine, sedapuhku Tartus ja sellises teatris, mille töödest ma pikemalt ka kirjutan, seega tulge ka vaatama ja pärast arvamusi võrdlema. Näitlejatibudega on laval ka Marika Barabanstšikova ja Külliki Saldre. Lavastajaks ka üks lavastajatibudest ning materjaliks "keegi" Oskar Luts...

Madama Butterfly - Vanemuine
Mina lähen küll alles märtsis, kui nad Tallinnasse sellega külla tulevad. Maailmakuulus ooper, uue lavastusena Eestimaa lavadel.

Ooperifantoom - Vanemuine
Vaatan küll alles aprillis, aga juba nüüd käivad taastusproovid ning kiiremad-kangemad saavad juba veebruaris seda vaatama või taasvaatama minna. Ootan huviga, kuidas see Vanemuises on lavastatud.

Triller - Ugala
Mirtel Pohla on Viljandi näitlejate kambas ning materjaliks midagi Tarantinolikku. Lavastab metsikult heas loomevormis viimasel ajal olev Taago Tubin.


MIS VEEL NÄGEMATA VEEBRUARI MÄNGUKAVADEST, AGA TAHAKS

TOP10:

1. Pruugitud aeg. Punainimese lõpp - Vaba Lava
2. Evolutsiooni revolutsioon - Must Kast
3. Üleminekuaja inimesed - Vaba Lava
4. Felicitas - Theatrum
5. Oh jumal - Eesti Draamateater
6. Suur Siberimaa - Eesti Draamateater
7. Anne lahkub Annelinnast - Tartu Uus Teater
8. Doktor Dolittle - Endla
9. Enneminevik - Kanuti Gildi Saal
10. Daamid - Endla

TEISED, MIS VEEBRUARIS LAVAL - MINUL NÄGEMATA, AGA VAATAKS HEA MEELEGA:

16 soolot - EMTA magistrandid/Von Krahli Teater
Antigone New Yorgis - Kuressaare Teater
Canterville'i kummitus - Kellerteater
Goodbye, Berlin! - Vene Teater
Järgmine peatus: Kosmos - Kuressaare Teater
Kirsiaed - Vene Teater
Krahv Luxemburg - Estonia
Kummitused - Endla
Käest kätte - Vene Teater
Lihtsalt, rõõmuks - Rakvere Teater
Lotomiljonärid - Ugala
Me armastame ja ei tea midagi - Endla
Modigliani, neetud kunstnik - Estonia
Naksitrallid - Kuressaare Teater
Neid oli kolm õde - Vanemuine
Pal-tänava poisid - VAT Teater
Prozorovite maja. Nelikümmend aastat hiljem. - Vene Teater (on kiidetud!)
Ruslan ja Ludmilla - Vene Teater
Röövsaak - Kuressaare Teater
Sada ja kaks - Teater Varius
Tango - Endla
The kid - Point
Things in my mouth - Kanuti Gildi Saal
Tramm nimega iha - Estonia
Tuli mees naise juurde - Vene Teater
Tumm teener - VAT Teater
Tuulte pöörises - NUKU
Tütarlaps kuldsest läänest - Estonia
Unerohi - Vana Baskini Teater
Vanuse viiskümmend varjundit - Karlova Teater
Viini veri - Vanemuine

(üleval on kasutatud Gabriela Liivamägi fotot Tartu Uue Teatri psühholoogilisest trillerist "Unusta/Unista")

Kommentaare ei ole: