neljapäev, 15. august 2019

Teatrisoovitused septembriks ja mida ise soovin vaatama minna


Juba nii mõnelgi korral olen koostanud oma soovituste nimekirju, kuid mõtlesin luua sellest omamoodi traditsiooni ning tõesti korra kuus, ehk kusagil eelneva kuu keskpaigas võtta kokku parimad lavastused, mille etendustele järgmisel kuul veel selleks hetkeks on pileteid saadaval ning mida soovitan vaatama minna.
Ühtlasi toon ära need, mis minul veel nägemata ja mida ning miks neid ise sooviksin näha. Sealtki nimekirjast võib loodetavasti seeläbi siis enda teatrikava jaoks inspiratsiooni ammutada.

September on ju 2019/2020 hooja algus ja ühtlasi väga mitmete Eesti teatrite jaoks juubelihooaegade algus. Juubelite puhul on tunne, et pingutatakse tavalisest veelgi rohkem ning üldse on tähelepanu nendele teatritele palju ja ühtlasi ka piduhõngu õhus, mis väljendub tihti ka huvitavate mängukavalisandustega ja eriliste sündmustega. Teatrit armastavatele inimestele omakorda pakub see ikka huvi ja rõõmu. Ning mida rohkem head pakutakse ja mida erilisemaid asju, seda uhkem ja põnevam.

Juba septembris kostitatakse ka vaatajaid uute esietendustega. Näiteks Rakvere Teatris tuleb välja uus Bergman - "Nagu peeglis", Ugalas rootslaste ja tegelikult ka eestlaste palavalt armastatud 100-aastane, kes aknast välja hüppab ja kaob ning NUKUs suisa 2 uut esietendust, millest üks on Rein Raua adapteeritud Shakespeare, mis lavastatakse visuaalteatrina! Ja need "uued" leiab suuremas osas ka minu enda "ootuste" tabelist siit altpoolt.

Septembris on ka siinkirjutajal endal au lavalaudadele astuda, ehk kõigil on võimalus tulla muuhulgas ka minu osalusel Tallinna Linnateatri väiksesse saali mängima Pisuhänna-mängu teatri 55.hooaja uuslavastustega. Kuid praktiliselt pärast seda sõidan Eesti presidendiga Araabia Ühendemiraatidesse ning seega päris terviklik see teatrikuu olema ei saagi... kuigi esimesed teatriplaanid on juba septembriks paigas (eelkõige eelmainitud Bergman!).

Kuid kõigepealt nendest, mis juba nähtud ning mida soovitaksin kõigil nautima-kogema või avastama minna, ehk siis...

SEPTEMBRIKUU SOOVITUSED:

TOP 10:

1. Ivanov - Eesti Draamateater - Tšehhovi valus ja sügavahingeline klassika, mis on suurepäraselt lavastatud Uku Uusbergi poolt ja osalemas täiesti fenomenaalselt fantastiline trupp, rääkimata elavast Aafrika hallpapagoist! Elamus suure E-ga! Üks senise teatrisajandi suurimaid elamusi!

2. Beatrice - Vanemuine - Siret Campbelli auhindu võitnud dramaturgia on nii mõtlemapanev ja Ain Mäeotsa lavastus nii tehniline, et sellisel tasemel "tulevikku", ehk scifit näeb eesti teatrites väga harva.

3. Kalevipoeg - Vanemuine - meie rahvuseepos on saanud Karl Laumetsa lavastatuna väga väärilise ja muinasjutulise tõlgenduse. Imetlusväärne trupp!

4. Väljaheitmine - Eesti Draamateater - heas mõttes noortekas, mis sobib ka vanematele, ühe mehe põnevast ja pikast (elu)teekonnast.

5. Ära imesta kui sinu maja süütama tullakse - Vene Teater - techno-teater. Väga omanäoline lavastus. Draamalavastus, mis esitatakse tantsides ja ise märkamatult tantsid ka kogu etenduse kaasa. Vapustav.

6. Isa - Theatrum - Lembit Petersoni üks suurrolle ja üldse tema duett tütart mängiva Liina Olmaruga raputab, paneb mõtlema ja lavastusena harukordne võimalus kogeda dementsena olekut. Florian Zeller on hetkel terve maailma ilmselt üks kuumamaid näitekirjanikke!

7. Dekameron - VAT Teater - noorte mängupower ja lõbusad lood, millest rännatakse huvitava (Aare Toikka) lavastuse läbi ühest teise.

8. Väike prints - Tallinna Linnateater/Lavakooli 29.lend - Eriline mänguruum (mängitakse küll Tartus Draama-festivalil ja ei tea kuidas see seal on seatud, aga ju sarnaselt kui Linnateatris) ja vana tuttav lugu saab noorte esitatuna täiesti uue elu! Nauding algusest lõpuni. Jah, hämmastav, et 13.09 on sellele veel 19 piletit saadaval! :)

9. Minu Eesti vanaema - Vaba Lava/RAAAM - elulugu, mille on lavastanud autor enda elust ise. Ilus ja huvitav ning väga põnev trupp mängib koos.

10. Paunvere poiste igavene kevade - Rakvere Teater - Lennukas Lennuki Lutsu-tõlgendus, kus on ühes lavastuses kogu klassiku aastaaegade-saaga nutikalt lavastatuna ühe teatrietenduse sees. Vahva ja naljakas, aga läheb hinge ka.
-----

Lisaks veel mõned soovitused, mis minule meeldisid. Ehk kui eelnevad nähtud või ei mängita neid sobivatel kuupäevadel või on huvi millegi teistsuguse vastu, siis järgnevas loetelus olevad lavastused pakuvad kindlasti elamust.
Neist, millest olen kirjutanud, saab täpsemalt lugeda klikkides pealkirjadele:

Hüljatud - Vanemuine - suurejooneline ja suurepärane muusikal

Nukumaja, osa 2 - Eesti Draamateater - valus ja mõtlemapanev draama, kus Ibseni Nukumaja ajast on kulunud mitmed aastad, aga inimesed on jäänud samaks

Midagi tõelist - Vanemuine - emotsionaalselt jutustatud põnevik kahe mehe osavõtul

Once - Ugala - kurva alatooniga muusikal armastusest, mis ei saa puhkeda

Ükssarvikute farm - Rakvere Teater - naljakas mäng tuttavate naistega eesti kirjandusklassikast

Kõik naistest - Endla - koomiline sissevaade erinevas eas naiste hingeellu

Saraband - Eesti Draamateater - valulik Bergmani peresuhete- ja manipulatsioonidraama

Etturid - Ugala - põnev ja dramaatiline lugu noortest metsavendadest ning nende lähedastest

Kolm talve - Eesti Draamateater - ühe perekonna saaga läbi kolme ajahüppe

Märter - Endla - draama poisist, kes hakkab süvausklikuks ning ärritab sellega kõiki

Teineteiseta - Vanemuine - isemoodi kurb armastuslugu

AV Maria - Teater Kelm - huvitava ülesehitusega ja üllatusi täis kammerlik draama

Hullemast hullem - Rakvere Teater - pöörane komöödia hobiteatri etendusest, kus kõik nässu läheb

Emadepäev - Ugala - sketšilik komöödia emadest ja nende argipäevarõõmudest-muredest

Kiskja - VAT Teater - põnev lugu tänapäeva suhetemaailmast, kus võrgutamised võivad end võrku tõmmata

Ööpiltnikud - ERM Teater - ilus ajastupildike 1920/30ndate Tartu Saksa Tütarlastekoolist ja sinna sattuvatest kurikuulsatest meestest. Auteur Gerda Kordemets.

Vennas - Eesti Draamateater - draama kahest vennast ja nende emast, läbi kirjavahetuse ja aja kulgemise

Richard III - Vene Teater - Potapovi vaimustav lavastus ja Jaak Prints venekeelse Shakespeare'i antikangelasena

Mees, kes teadis ussisõnu - Vanemuine - Pepeljajevi maailmas on Kivirähki moodne klassika just selline :)

Naiste kool - Vanemuine - Priit Strandbergi vaimukas Moliere'i tõlgendus ja Karol Kutseli suurepärane duett koomilise Karl Laumetsaga!

Ernesto küülikud - Must Kast - Üks viimaseaja lasteteatri pärl - fantaasiarikas lavastus ning mõnusalt karikatuursed rollid - elamus nii väikestele kui suurtele.

Kuni ta suri - Rakvere Teater - kurb ja naljakas käsikäes, aga rohkem vist ikkagi kurb

Põud ja vihm... - Eesti Draamateater - ilusate kunstiliste stseenipiltidega, suurepärane ning üsna eriline Priit Pedajase lavastus Draamateatri suures saalis

Don Juan - Vanemuine - fantaasiarikas nii kunstilises, dramaturgilises kui koreograafilises mõttes, viiuldajast rääkimata!

Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet - tantsuteater, mis on lavastatud elava kunstinäituse sisse

----------

SEPTEMBRIKUU SOOVID (need, mida ise pole veel näinud, aga tahaks. Kuu esietenduste juures on vastava kuupäevaga märge, teised on juba varasemast repertuaarides):

Jaik - Von Krahli Teater - pidavat tulema Von Krahli kõigi aegade kõige suurejoonelisem lavastus, 5 ja pool tundi (esietendus 5.09)

Nagu peeglis - Rakvere Teater - Bergman ja selle vaatamaminekuplaan on juba paigas (esietendus 13.09)

Kosmilised saialilled - VAT Teater - Katariina Unt lavastab ja on ise ka laval, Pulitzeri võitnud näidend (esietendus 3.09)

Pariisitar - VAT Teater - Aare Toikka uus lavastus koos mitmete külalisnäitlejatega, autoriks mees, kes lõi telesarja "Kaardimaja" (esietendus 27.09)

Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus - Ugala - Jonas Jonassoni fantastiliselt fantaasiarikka romaani teatriversioon, ehk seiklus läbi viimase 100 aasta ajaloo... loodetavasti Aarne Soro on peaosas... Priit Põldma dramatiseeris, aga kas seda on üldse võimalik... :) (esietendus 14.09)

Kopsud - Endla - nii palju head kuulnud "Kopsude" kohta ja igatsus näha Carita Vaikjärve suuremas tõsisemas rollis

sest meid on õpetatud madusid kartma - Karl Koppelmaa autoriteater. Kammerlik - 2 näitlejaga ja laval, viimasel ajal harv juhus näha Kristjan Sarv'e mängimas ning Karli muusa Lauli Otsar ka uues rollis! (esietendus 28.09)

Oliver Twist - Endla - suurejooneline muusikal, mille lavastajaks-dramatiseerijaks Peep Maasik ning Chalice on muusika autor!

Kapten Mihkel - RAAAM - monotükk, mida mängib Argo Aadli, Smuuli teoste põhjal ja lavastajaks Damir "Praegu pole aeg armastamiseks/Pikse pill" Salimsjanov! (esietendus 21.09)

Röövsaak - Kuressaare Linnateater - Tammearu lavastuste peale võib enamvähem kindel olla ja siin on huvitav trupp ka (esietendus 13.09)

Doktor Dolittle - Endla - lapsepõlve üks lemmikraamatuid - paras aeg uuesti seda kogeda ja Tambet Seling on ju ikkagi peaosas!

Tõrksa taltsutus - NUKU - ühtegi Shakespeare'i eesti teatrites ei lase ma endast mööda! Siin on veel sedavõrd põnev trupp ning Rein Raud, kes kogu asjale oma dramatiseeringuvormi annab. Lavastab soomest külaline visuaalteatrina. (esietendus 29.09)

Tere, kallis! - Vanemuine - autoriks ja lavastajaks Tiit Palu ning trupp tõmbab magnetina (esietendus 21.09)

Tantsutund - Endla - seda lähen juba augustis vaatama, aga ootan erilist armastuslugu ning loodan, et Keerd on lavastuslikult ka midagi põnevat teinud, et mu teatrikaaslane saaks oma mütsi ära süüa :)

Vasjake - Vene Teater - visuaalteater, mis näib, nagu põnevik ja loodan, et see ongi põnevik, kuigi tegijad tahavad mõista anda, et seda pole vaja "karta"... lähen juba tegelikult augustis vaatama

Prozovite maja nelikümmend aastat hiljem - Vene Teater - Tšehhovi Kolm õde... mis neist on saanud? (esietendus 12.09)

Me armastame ja ei tea midagi - Endla - külalisnaisnäitlejad Endla enda meestega maid jagamas

Godot'd oodates - Theatrum - lavakooli noored mehed teevad mehetegusid ja katsuvad jõudu Becketiga

Tramm nimega iha - Estonia - paljud on kiitnud ja lugu on ju tuttav ning valus...huvitav kuidas balletina?

Järgmine peatus: Kosmos - Kuressaare Linnateater - Koppelmaa on üks huvitavamaid praeguse hetke eesti noori dramaturge...

Röövel Hotzenplotz - NUKU - Anti Kobin peaosas ja see oli üks lapsepõlve lemmikmultikas, autoriks Krabati kirjutanud Preussler, kuigi lugenud ei olegi kunagi... (esietendus 15.09)

Olümpia - Vene Teater - Tundub midagi kummalist, aga no olümpiamängud on ikka põnevad... ja sellest ei tea üldse, mida oodata.

Ruslan ja Ludmilla - Vene Teater - Puškin! Jaaaa! Alati! Iga kell! (esietendus 20.09)

Tuli mees naise juurde - Vene Teater - Rain Simmul Vene Teatri laval tuleb ikka ära näha. Raini vene keel on teadagi hea, aga tegelikult üks armastuslugu kuluks ja sobiks eriti sügisõhtusse hästi.

Charoni koor - Vene Teater - imelaps ja draama, muusika pidavat võimas olema...

Romeo ja Julia - Estonia - Shakespeare'i maailmakuulus armastajate lugu ooperina! (esietendus 20.09)

Mina olin siin - Fine 5 Tantsuteater - Läti huvitav kaasaaegse tantsu koreograaf on Eestis külas ja tegemas lavastust Eesti tantsijatega. (esietendus 10.09)

Elagu elu, mis põletab rinda - Vaba Lava - dokumentaallavastus, mille jaoks on tehtud maakerale ring peale. Jarmo Reha ja prantsuse-belgia lavastaja koostöö. (esietendus 11.09)

Lõhe / Разлом - Vaba Lava - dokumentaallavastus, mis baseerub Narvas ja Ivangorodis tehtud "piiri ääres elavate inimestega" intervjuudel. (esietendus 18.09)


PS. tulistasin oma siinsed miniarvamused-kommentaarid puusalt. vabandan, kui kusagil mõne nimega aps juhtus sisse tulema.

Kommentaare ei ole: