kolmapäev, 11. jaanuar 2023

TOP100 parimad filmid - Filmiaasta kokkuvõte 2022


Võtan siin kokku parimad, ehk teravaima tipu filmidest, mis said vaadatud ajavahemikus 1.jaanuar - 31.detsember 2022
Iga edetabel kui selline võib anda pildi vaid just selle hetke kohta, millal see avaldatakse, ehk just praegu said need aasta jooksul vaadatud 508-st filmist just sellises järjekorras välja valitud. Jah, ma tean, 508 on hullumeelne number. Jah, ma tean ja tunnistan - olen filmifanaatik... Aga... ja just nimelt AGA ainult heade filmide fanaatik...
Kuid oleme otsekohesed, selleks, et üldse 100 enamvähem soovitamist väärt filmi üles kaevata, selleks tuleb ka... no ütleme "vähemalt" 5 korda nii palju filme vaadata, muidu oleks see ilmselt pool-lurr värk. Ja tegelikult see 508 pole ju ka teabmis suur number. Isegi ma ise vaatasin eelmisel aastal peaegu 150 filmi veelgi enam 1 aasta jooksul (tookord jäi sõja tõttu tabeli tipu lõpetamine katki, põhjusega, et seal oli mitu vaenuriigi filmi ning ei tahtnud neile seda au teha). Ent mul on selleks "suureks numbriks" omad põhjendused või ajendid ka lisaks lihtsalt suurele filmide armastusele (kirjutan filmidest ka välismaalastele ja sealt on ka nii mõnigi kraan nende vaatamiseks avatud), aga kui filme ei armastaks, siis oleks see number ka kahtlemata tunduvalt väiksem. Kõik ju oleneb ka sellest, palju ülejäänud elu võimaldab, aga peamine on ikka see, kui palju ise tahad sellest ülejäänud elust lõigata filmide jaoks. Filmifestivalidel osaledes on muidugi täiesti oma tõukejõud. Ainuüksi tänavusel PÖFFil vaatasin 50 nendest 508st, ehk praktiliselt kümnendiku. Kutsed olid ka Cannes'i ja Berliini, aga kuna peamiselt siiski hoopis teisel alal töötav inimene päris nii palju aega ka ei saa võtta, et täiesti oma igapäevatööst kõrval olla, siis piirdub minu peamine "festivalide külastamine" suures osas pressile mõeldud internetiplatvormide kaudu "osalemisega".

Ja kui nüüd lugeda kokku sellest aasta 100st parimast natuke statistikat, siis 39 filmi 100st saidki nähtud tänu just nimelt festivalidele või kureeritud vaatamisprogrammidele. Aga olgu eraldi välja toodud, et suisa 16 filmi parimast 100st said vaadatud just nimelt meie kodumaisel PÖFFil, sealhulgas tervelt 6 neist säravad isegi kogu filmiaasta TOP20 suurima kinoelamuse hulgas, seega võib tagantjärgi olla tänavuse, meie esindusfestivaliga kohe eriliselt rahul - nii palju tipp-kinokunsti tuuakse meile koju kätte just PÖFFi kaudu!

Kui veel just numbritele otsa vaadata, siis täpselt pooled, ehk 5 TOP10st said vaadatud ikkagi kinoekraanilt, mis vast omakorda tõestab kinoekraani võimekust filmi elamuslikkuse taset tõsta.

39 filmi 100st on mitte-ingliskeelsed (peamiselt) ja omakorda neist 39st 4 on eestikeelsed (kuigi 1 neust sai mööndustega saja sekka "pressitud"). 100st parimast 15 on dokumentaalfilmid (kokku 508st oli dokke 130 - Rahvusvahelise Dokumentalistide Liidu liikmelisus kindlasti tugevaks mõjuteguriks...küll mitte filmitegija, vaid pressina).

TOP100s on 3 animatsiooni, millest 1 suisa TOP30s...olen animafilmide suhtes üsna niru armastusega. Samuti igasugused supersangarifilmid, eriti MCU võiks minu jaoks täiesti olemata olla. Kuna nad alati hiilgavad oma visuaalefektidega ning eraldi hobina katsun alati igasugused auhinnafilmid või ka vaid Oscari-potentsiaaliga filmid ära vaadata, siis on see nagu rist ja viletsus, kui mõne sellistest peab jälle ette võtma... need lihtsalt on minu arvates rohkem lastefilmid ja solvavad mõistust. Samas on ju ka mõned erandid... näiteks Batman... aga see on vist isiklik lapsepõlvetrauma (kunagine 60ndatel tehtud telesarja jäänuk... lisaks Nolani Dark Knight on mitte lihtsalt ainult kõigi aegade parim koomiksite põhjal tehtud film, vaid ka päriselt mistahes žanri filmide arvestuses üsna lemmikute tipu ligidal). Ent muus osas olen žanritu... vaatan westerneid sama edukalt kui õudukaid, melodraamasid õhinaga, nagu häid komöödiaid. Järjefilmid löövad küll kinodes laineid, aga siinses aasta 100 parima seas on neid vaid 5...

Kuna filmikunsti ajalugu sai omal ajal edukalt endasse ahmitud justkui kaasnähtusena, kui Soomes elades keskkooli ajal õnnestus naabrimehe videolaenutuses raha teenides õhtuti ja nädalavahetuseti nad ajakuluks ridamisi kõik ära vaadatud, siis viimasel ajal juhtub väga harva kui vanem kui 1-2 aastat film ette satub. Korduvalt filme ei jõua vaadata. Nii palju uut ja huvitavat on lihtsalt ees ootamas ja vaatamist ootavate filmide nimekiri kogu aeg pikem kui jõuab üldse filme vaadata, sest ööpäevas on ikkagi vaid 24 tundi. 

Hinnanguliselt on selle TOP100 tipus ainult 1 film, millel hinnanguks lihtsalt 5. 2.koha omal juba 5- ning sealt edasi 22 filmi hinnanguga 4+, mis tähendab, et tervelt 76 filmi said hinnanguks puhta 4... ent eks need piirid ole hämarad. Mõni aasta olen viite suhtes vist karmim, mõni film jääb meelele ja tõstatub alles hiljem tõeliste tippude sekka, see kõik on keerulisem kui isegi suudab seletada.

Arvestades seda, et aasta parimad filmid jõuavad just auhinnajahtijate väljalaske graafiku tõttu aasta lõpus kohale, siis pole vist ka ime, et minu aasta lemmikust 100st filmist üle pooled said vaadatud novembris ja detsembris, ent jaanuari saagist on pärit ka tervelt 25... aga neist on suurim osa Sundance'i festivalil vaatamised, seega pole ka see mingi müsteerium. Märts ja Aprill on esindatud kumbki vaid 3 filmiga... aja ju see on ka täiesti hästi seletatav sellega, et aasalõpu tippfilmi, jaanuari Sundance ja veebruari Berlinale lihtsalt on nii ära kurnanud, et ongi vaja paar kuud taastumiseks ja lihtsalt ka natuke vähem vaadata, et siis jälle jaksaks...

Kui natuke laiemalt vaadata, siis tegelikult lisaks sellele TOP100-le oleks vast max 50 veel, mida võiks ju soovitustena esile tuua ja no suurim osa aastal 2022 vähegi kõnekamad filmid said siiski ära vaadatud. Ent sellest hoolimata väljalaske aastaga 2022 "filmid, mida näha tahaks" nimekirjas on mul ikkagi veel 241 pealkirja (nägemata näiteks jäid teiste seas 3 Oscaritel parima rahvusvahelise filmi edasipääsenute nimekirjas "Saint Omer", "Blue caftan" ja "Cairo conspiracy", Norra aasta parimaks filmiks peetav "War sailor" ja seal maal jõulupäeval esilinastunud ajaloofilm "Kampen om Narvik - Hitlers første nederlag", Melchiori 3.osa, mis juba Saksamaal linastuda jõudis ning Saksamaa enda aastalõpu film "Die Stillen trabanten (Dark satellite)"; festivalidel pöörelnud "War pony", "Chevalier", Alice, darling", "Leila's brothers", "R.M.N.", "Don Juan", "White dog", "Prisoner 77", "Prisoner's daughter", "Smoking causes coughing", "No bears", "Inspection" "Blue Jean", "Farewell, mr. Haffmann" jne jne jne). 

Alati minu maitse küll ei ühti kriitikute omadega, aga vähemalt sama tihti ei ühti see ka massidega. Mõnikord leian ise midagi üles, mis kaalub minu jaoks filmi palju paremaks arvestades selle ilmseid vigasid, ent mõnikord on tegemist nii suure ja olulise veaga, et film võibolla vääriks kohta siin tabelis, ent no lihtsalt ei saanud üle mingist vaataja mõistuse alavääristamisest (näiteks "The Menu") või muust sellisest kriteeriumist. Mõnikord olengi mina just see lihtsameelne, kes vajaski lihtsustust. Me kõik oleme omade huvide ja kiiksudega, sh. teravamate ning täiesti mööda päevadega... ja mis päevale see vaatamine siis parajasti juhtub, see ju mõjutab ka otsust.

Kuna orienteerun pigem originaalkeelsetes pealkirjades ning seejuures ka inglikeelsete tõlgetega, siis suures osas ei oska nimetada alati filmide eestikeelseid pealkirju, vabandan!

Aitab selgitustest. Sõidame!


FILMIAASTA 2022 TOP 100


100. Soo (Ergo Kuld)
Sellest kirjutasin pikemalt instagrammis ja kuigi peale vaatamist olin kriitilisemgi kui nüüd, mil aeg on mõned haavad parandanud. Ootused olid ka suuremad, aga no film oli ju tegelikult täitsa okei, ehk ei midagi hullu... pealkiri "Soo", ehk seega ju loodusest ja selles mõttes ilusate värvidega ning ajastufilmile vääriliselt väga hea kunstnikutööga, kaameramehena on režissöör ise end ka siin ühtlasi tõestanud selle filmiga - ja lõppude lõpuks ikkagi eesti film...kuigi mõned näitlejatööd olid küll no-ma-ei-tea, aga õnneks olid väga mitmed päris head ka... Kui päris aus olla, siis see "Soo" on siin tabelis ikkagi vaid sellepärast, et saaks rohkem Eesti filme esile tõsta kui need 3, mis on märksa kõrgematel kohtadel ja päriselt auga väljateenitult seal... Ehk tegelikult peaks aususele au andes Pöffil nähtud "Armageddon time" siinset tabelit avama...

99. Old (M. Night Shyamalan)
Paljude jaoks juba aasta varasemast saagist, jõudis minuni alles nüüd. M.Knight Shyamalani viimane (enne nüüd juba õige peatselt saabuvat majakesekoputuse filmi) üllatava sisuga õudusfilm, mis palju kriitikutelt saanud sakutada ning eks seal oli ka kahtlaseid vigu ja eks see suurte mööndustega ole ka minul siin nõnda kõrgel - aga mul oli "Old"i vaadates päriselt mega põnev... olin suutnud hoiduda sellest, et keegi sisu välja oleks lobisenud. Ja keskne idee on siin ju suisa suurepärane!

98. Bodies bodies bodies (Halina Reijn)
Hunnik noori ühel kodupeol hakkavad ükshaaval surema, sest keegi notib neid. Täis üllatavaid pöördeid ja ehmatusi, kus jah noored ja pealtpoolt tänapäevane värk, aga südamikus vanakooli korralikult põnev õudukas. Ja kes ikkagi lõpus süüdlaseks osutub? Ja kas ning kes eluga pääseb?

97. Driving mum / A ferd med Mömmu (Hilmar Oddsson) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Tänavune PÖFFi peavõidu koju viinud Islandi musta komöödiaga vürtsitatud road-movie oleks natuke nagu eesti film ka. Emaga elu aeg koos elanud keskealine mees täidab ema soovi ja viib ta kodukandist minema. Ema on nimelt surnud, aga vanast harjumusest või millest iganes, suhtleb poeg temaga nagu elavaga... aga ema temaga ka. Pikem arvustus siin: https://danzumees.blogspot.com/2022/11/teekond-emaga-fer-me-mommu-driving-mom.html

96. Sea beast (Chris Williams)
1 kolmest multifilmist siin tabelis, oli muinasjutuna sisukas, üldse loona võimas ja lisaks visuaalsete nõksudega, mis kõik kokku sellise pool-lasteka siia tabelisse paigutas. Mereseiklus, kus jahitakse koletisi.

95. EO (Jerzy Skolimowski) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Road-movie, mille keskmes on eesel. Mis tema ning temaga kokkupuutuvate inimestega juhtub? Tänapäeva Euroopa läbi eesli silmade...kas inimesed on suuremad eeslid kui eeslid ise? Instagrammis pisut pikemalt: https://www.instagram.com/p/ClBmcvSNZEAd_GJexxDQxyvfAsPxqCc87ibrgk0/

94. Corsage (Marie Kreutzer)
1877-1878, ehk aasta Austria-Ungari keisririigi keisrinna elus. Sissi läks ajalukku kui enda näljutaja ja korsetiga võimalikult kitsaks keskkoha tõmbamisega. Ent tegelikult on film ühe positsiooniga naise siseilmast ja frustratsioonidest ning ängist, päris omapäraste vaatenurkade ja kunstiliste leidlike lahendustega. Vicky Krieps teeb praegu vinget tähelendu...osaleb mh, ka järgmise aasta prantslaste suures "Kolm musketäri" kaksikfilmis. 

93. Palindromists (Vince Clemente)
Dokfilm inimestest, kes osalevad maailmameistrivõistlustel alal, kus luuakse lauseid, mis oleksid lugedes eest või tagurpidi täpselt üks ja sama. Seal võistlustel antakse ka teemad või kitsendused, aga tegelikult igasuguseid staare ja heas mõttes hullukesi tegeleb sellise ajuderagistamisega. Mina sain sellest ka inspiratsiooni ning nüüd iga päev kui peab kusagil näiteks midagi-kedagi ootama, siis "mängin", luues ise palindroome. Tihti tulevad need väga tobedad, aga seda naljakam endal on, ent mõnikord kui tabad märki, siis annab hämmastava rahulolu. Ja mis peamine - hobi, mis ei maksa mitte kui midagi. Peale filmi näiteks tuli selline kiiksuga välja: "Su naise mini inimesi anus" :)

92. Nobody has to know (Michelle Fairley, Bouli Lanners, Tim Mielants)
Kui filmi 2 peategelast on märgitud ka režissööride ja stsenaristide sekka, siis ilmselt tehti seda filmi umbes samaga kui lugu ennast tehes välja mõeldi... Loo keskmes on vanamees, kes on kaotanud mälu, teda hooldav naine ütleb mehele, et nad olid armastav paar enne terviseõnnetust, mis mälukaotuse põhjustas...

91. My neighbor Adolf (Leon Prudovsky)
Pöffi tänavune avafilm oli vahva segu paranoiat, komöödiat, seiklust, kättemaksu ja äraspidist sõprust. Kusagil Lõuna-Ameerikas, 1960ndatel, kuhu ju ka paljud natsid päriselt põgenesid, elab üks juudivanamees, endine koonduslaagri elanik. Ühel päeval kolib talle naabriks sakslane, kes mehele nii kangesti Hitlerit ennast meenutab - "neid silmi ei unusta ta ju kunagi". Algab klapperjaht, sest kogu ülejäänud maailm ju teab, et kurikuulus vunts leiti oma punkrist juba sõja ajal surnuna... või kas ikka leiti?


TOP 90


Iseäranis tugevate muusikadokkide aasta oli 2022. Ja kes siis ei armastaks üht korralikku comeback'i?! Tanya oli minu lapsepõlve üks esimesi country-lemmikuid, aga siis järsku 2000ndate alguses ta lõpetas laulmise ja kadus pildilt. Miks? Seda saab teada filmist. Nüüd 17 aastat hiljem, tõi üks noor(ema põlvkonna) countrystaar ta tagasi. Nii tagasi, et kohe kandideeris Tanya ka parima aasta laulu ja muidugi ka aasta country-laulu ja lisaks veel 2-le Grammyle! Ja mitte "ainult" ei kandideerinud, vaid... Südantsoojendav, et kunagi pole liiga hilja alustada või taasalustada midagi. Ja Tanya hääl ei ole pausist ega vanusest hoolimata kusagile kadunud, võibolla isegi veelgi käredamalt kähisevalt äge.

89. To Leslie (Michael Morris)
Pealtpoolt üks tavaline lugu alkohooliku eluraskustest. Seestpoolt siiruviiruline ja valus lugu naisest, kes oma parima tahtmise juures ei suuda sellest "haigusest" jagu saada...isegi oma poja armastuse nimel. Filmis sisaldub ka üks aasta parimatest naispeaosadest - Andrea Riseborough'lt

Tugeva autorikino pitseriga, järjekordne Quentin Dupieux vaimusünnitus, kus sedapuhku vananev abielupaar ostab endale uue maja, mille keldris on peidus kinnisvara tegelik väärtus - nimelt auk, kuhu sisenedes liigud ajas 12 tundi edasi, aga su keha muutub 3 päeva nooremaks. Ei lähe kaua, kui "noorenemine" muutub naise jaoks kinnisideeks. Ent kogu asjal on nii psühholoogilised, füüsilised kui muidugi ka sotsiaalsed kõrvalnähud. Pisut kreisi film, aga Dupieux austajad vähemat ei ootagi.

87. The Outfit (Graham Moore)
Film, mis justnagu teatrietendus, väike ja kammerlik, 50ndate Chicagos, ühest ateljeest ja selle pidajast ning maffiameestest, kellede võimuvõitlus toimub tema juurdelõikustoas. Hea stsenaarium.

Taani film tõesti sündinud loost, kus briti lendurid pommitasid natside staabi pähe hoopis laste kooli. Film vaatab seda pisut mõlemast küljest, kuigi peamiselt muidugi kooli poolelt ja oh seda õudust ning just eriti sellepärast, et enamvähem just nii ajaloos juhtuski!

85. Hit big / Hetki lyö (J.-P. Valkeapää) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Soomlastest a-sotsiaalid lällavad Hispaanias, kuniks sinna saabub pereema 20 aastat vangis istunud mees ja tahab platsi puhtaks lüüa. Naine, tema poeg ja semu leiavad plaani, kuidas mehelt raha välja pressida, aga sellistel "sekeldajatel" muidugi läheb kõik vastu taevast. Jah, filmi teises pooles hakkas see kõik venima, aga sellest hoolimata oli huvitav... võibolla nõksu veelgi huvitavam just sellepärast, et Soome filmi keeristes keerleb ka Pääru Oja eestlasest transvestiidina. Siit leidub ka pikem peegeldus: https://danzumees.blogspot.com/2022/11/suur-noos-hetki-lyo-big-hit-soome-2022.html

84. The worst ones / Les Pires (Lise Akoka, Romane Gueret)
Ühel suvel tullakse ühte Prantsusmaa linnakesse filmi tegema. Näitlejateks palgatakse kohalikud teismelised. Põrkuvad kunsti ja päris maailm, noorte ja täiskasvanute oma. Suurepärased, kogemusteta lapsnäitlejad!

83. Beautiful beings / Berdreymi (Gudmundur Arnar Gudmundsson) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Islandi noorte sõpruskonna kriminaalsed sekeldused. Island saatis selle ka Oscaritele.

82. The lost king (Stephen Frears)
Tõestisündinud lugu 10 aastat tagasi juhtunud imest, mil üks oma tööst tüdinenud, Richard III-st huvitatud naine, leiab endise kuninga hauakoha ja tema säilmed. Huvitav tähelepanek, et tegelikult Richard võibolla polnudki selline monstrum, nagu Shakespeare temast maalis... eriti kuna Villu ju kirjutas oma näidendi rohkem kui 100 aastat peale Richardi surma ja mida tema ka tegelikult siis teadis... aga kogu maailm usub praegu just Shakespeare'i kirjutatut...

81. Silent night (Camille Griffin)
Oh kuidas see sotsiaalpoliitilise alltekstiga väike õudukas minule korda läks. Täiesti mõistan, et rohkem kui paljudele teistele, aga see lõpu iroonia ning üldse inimeste, ehk meie enda üle pilge, olgugi, et selle torkerelvaga nõustuda ei pruugi, aga just see, et ka nii võib filmiga asju öelda ja mõtlema ärgitada (film ilmus juba 2021, ehk tehti sügaval corona ajal). Ent ka see kaasamõtlemisevõimalus, et mida ikkagi ise teeks, kui maailmalõpp vastu vaatab... kas usuks ja kas võtaks midagi ette just sellises olukorras, kus eriti valusat lõppu lubatakse. Üks teine, nihkes, aga mitmeski mõttes sarnast laadi küsimuste püstitustega film "White noise" aasta lõpus ei olnud pooltki nii huvitav, ent seal see küsimus, et kas võtaks tabletti, kui arst ütleb, et see surma ära hoiab...isegi kui vaid näiteks vähi...kas usuks... kas kasvõi profülaktika mõttes ikkagi krõbistaks kui poleks kõrvalnähtusid? Või näeks (nagu suurem osa vandenõuteoreetikuid) arstide ära ostmist ravimitootjate poolt?


TOP 80


80. Catherine called Birdy (Lena Dunham)
Shakespearlik, keskaegne Inglismaa ja lapseeas tüdruk, kes peab isa otsustatud vanade kosilastega maid jagama. Lõbus väike filmike, nagu muinasjutt, mis võluski ära.

79. Till (Chinonye Chukwu)
Afroameeriklasest ema saadab oma poja lõunaosariikidesse 1955.aastal ning ta lintšitakse seal julmalt. Algab ema võitlus kohtus, et kuri saaks palga...aga sellest kasvab midagi palju suuremat.

78. The son (Florian Zeller) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Valus lugu ühest perekonnast, kus isa ja ema on lahutatud ja teismeline poeg ei leia enam oma kohta maailmamunal üles. Ilmselt kui poleks näinud juba varem Theatrumis sama materjali põhjal lavastust, siis oleks meeldinud veelgi rohkem, sest sisulised mõtted olid juba varem korralikult peas läbi hekseldatud. Ent sellegipoolest igati mõjuv ja võiks isegi öelda oluline vaimse tervise teemat esile tõstev film/lugu. Instagrammis veidi pikemaltki välkarvustus peale vaatamist: https://www.instagram.com/p/Clbd8HutVHkYwPCjf77RrZZ4LE340FAfWU2tNc0/

77. The pale blue eye (Scott Cooper)
Stiilne ajastu-krimka, kus seiklemas teiste seas ka Edgar Allan Poe noore kadetina. Huvitav süüdlase lahendus, mis on kogu aeg silme all, aga mina ometi ei arvanud ära.

76. Retrograde (Matthew Heineman)
Dokfilm Bideni karjääri ilmselt suurimas plekist siiani - USA armee äratoomine Afganistaanist ja sealse hetkega Talibani võimu alla langemisest, nagu kõik need aastad poleks vahepeal midagi väärt olnudki. Aga eks sõjatööstus vajab raha...

75. Broker (Hirokazu Koreeda)
Jaapani "suure" Hirokazu Koreeda autorifilm, mis laenab oma loo keskmesse Koreas päriselt kasutusel oleva beebipanga, ehk seal võivad vanemad viia oma mitte-soovitud lapse sellisesse agentuuri, mis otsib sellele lapsele siis uued vanemad - tegelikkuses juba üle 100 000 lapse on nad niimoodi vahendanud. Selles filmis laps jäetakse asutuse ette ja selle vastuvõtjad hakkavad raha eest last maha sahkerdama. Ainult, et olude kokkulangemisel liitub sahkerdajatega beebi enda päris ema ka.

74. Am I OK? (Stephanie Allynne, Tig Notaro)
Olen seda varemgi öelnud, aga ei väsi kordamast, et minu nahas elab tegelikult ilmselt üks lesbi (sest sellised filmid mõjuvad minule alati sügavamalt kui paljudele teistele) :) Siin filmis on 1 juba 30ndates naine, keda mängib Dakota Johnson, kes alles nüüd järsku avastab, et tal on rohkem tüdrukute kui meeste suunas tõmmet. Tööjuures on üks selline tumedanahaline nunnu noor silmarõõm ka, kes nagu mõista annaks vastu-huvist. Parim sõbranna on samal ajal saanud ametikõrgendust ning seeläbi tuleb tal hoopis Londonisse kolida. Kuidas nii tähtsal hetkel sõbra toeta hakkama saada... Film on sama palju selle ühe naise eneseavastamisest kui ka sõprusest... sest tihti võib sõprus olla püsivamgi kui armastus... ja kas mitte sõprus ise ei olegi üks armastuse vorme... Tõeline feel-good lõpulahendus! Armas film.

73. Ruben Brandt, collector (2018 - Milorad Krstic)
Aasta teiseks parim täispikk animafilm on ka kogu TOP100 ainus film, mille valmimisaasta ei ole kas 2021 (neidki vaid 12) või 2022. Vinge multikas, mis kubiseb viidetest suurtele kunstnikele, ühtlasi ka hoogne ja fantaasiarikas krimka-seiklus. Ühes kohas oleks nagu viide Eestilegi...

72. Carol of the bells / Shchedryk (Olesya Morgunets)
Aastal 1939, ühes majas elavad poola, ukraina ja juudi pere...kõigepealt tulevad venelased öeldes, et see pole sõda, vaid "vabastamine" ja viivad poolakad, siis sakslased viivad juudid, ukraina pere kasvatab teiste ja enda lapsi edasi...kuni tulevad jälle venelased, kes ütlevad, et ukraina rahvust polegi... Kurb ja mõjuv, ent samas ka ilus ajastu-film. 38-aastase Ukraina naisrežissööri film, mis vääriks palju suuremat tähelepanu!

71. The Good nurse (Tobias Lindholm)
Tõestisündinud loo dramatiseering, kus üks haiglaõde muudkui inimesi tapab, haiglad ise on ringkaitses, ent politseid ühe kolleegi abiga asja katsuvad välja nuhkida. Psühholoogilises mõttes see sombuse atmosfääriga film on lausa õudukamõõtu, sest mis siis kui ise (või peategelane) sellise hullu ohvriks satuks... Film ei saa alguses käima, aga anna talle hetk aega. Eddie Redmayne on üks neid parimaid ja eks Jessica Chastaine ju ka.


TOP 70

70. A man called Otto (Marc Forster)
Alguses mõtlesin, et no miks on seda filmi vaja ümber teha kui originaal oli juba piisavalt hea, kas tõesti ainult laiskadele ameeriklastele, kes subtiitreid ei viitsi lugeda... aga kusagil kolmandiku peal hakkas mind film enda poole võitma, kuniks hakkasin kordamööda nutma ja naerma ja siis juba korraga nutma ja naerma... Ei saa midagi öelda - lugu ise on nõnda hea ja head inimesed ning headus üldse on niiiiii ilus ja see muudab ka selle filmi lõppude lõpuks ikka väga armsaks! Tom Hanks on ka omal kohal vana torisejana, kellel tegelikult on hell süda.

69. Final cut / Coupez (Michel Hazanavicius)
Mina pole jaapanlaste originaalversiooni näinud, ehkki olen kuulnud, et see olla tunduvalt parem. Sestap minule see prantslaste tänavuse Cannes'i festivali avafilm, ehk "isemoodi zombiekas" maitses ka täitsa hästi. Filmigrupp on tegemas zombie-filmi, mil järsku päriselt zombied tulevad mängu... Kes on päris ja kes on mängult ning kuhu see kõik lõpuks välja jõuab?

68. Argentina, 1985 (Santiago Mitre)
Kohtusaali-draama, kus 1 advokaat julgeb diktaatorliku võimuga 1980ndate Argentiinas hakata süüdistama kõrgeid militaarseid juhte ja poliitikuid. Ta koostab ka tiimi, kes aitavad teda.

67. The beasts / As bestas (Rodrigo Sorogoyen)
Prantsuse paar, kes elab Hispaanias ärritab kohalikud üles ja hakkab vihavaenu ning kättemaksusaaga, mis võtab üha vägivaldsemad pöörded. Psühholoogiliselt jõhker draamapõnevik.

66. X (Ti West)
Õudukas, mis viib aastasse 1979, stiilne ja realistlik, tehtud C-kategooria filmi vormis. Neljane kamp, kes saabuvad mingisse farmi, et seal küünis pornofilm vändata, aga kõik ei lähe nii ladusalt, sest selle koha omanikud on ühed vanad fruktid.

65. The Batman (Matt Reeves)
Järjekordne Nahkhiiremehe actionfilm, kus keebiga salapärane mees jahib sadistlikku sarimõrvarit. Kõik pole muidugi nii lihtne, sest ka sedapuhku on veel teemasid ja liine risti ja rästi lisaks. Gotham City kurikaeltest on kohal siin näiteks nii Pingviin kui ka The Riddler.

64. Hustle (Jeremiah Zagar)
Mängufilm viib korvpalli-maailma, kuidas NBA tiimi värvatakse ning milline võitlus ja närvipinge ning ennast salgamine see teekond on. Lisaks ka inimsuhteid ja endasse uskumine, aga ka enda eest seismine... eriti raha ees. Kas Adam Sandler on nüüd sisenenud jäädavalt märksa väärtuslikumate filmide liinile?

63. Emily the criminal (John Patton Ford)
Põnevik... ja päriselt ka pinev, kriminaalse taustaga naisest, kes olude ja elu sunnil peab jälle liikuma kahtlastele radadele.

62. Emily (Frances O'Connor)
Ilus ajastufilm Emily Bronte'st, tema õdedest ja vennast ning muidugi lugude välja mõtlemisest, kirjutamisest ja suurest armastusest. Kurb film ka, sest saatus ei olnud tema poolel.

61. World war III (Houman Seyyedi)  NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Iraanis töötu mees läheb juhuotsale, aga satub filmi-cateringi tööle. Ühel hetkel, kuna seal tehtavad filmis Hitlerit mängiv mees haigestub, võetakse tema sarnase välimuse tõttu sellesse ossa. Samas kui tal endal tuleb oma armastatud naist hakata varjama mingite kaabakate eest.


TOP 60


60. Bad Axe (David Siev)
Dokfilm mis jälgib Covidi algusest aasta aega ühe Ameerika aasialaste peret ning nende restoranipidamist, olukorras, mil väikelinna valdav enamus on Donald Trumpi toetajaid ja ühtlasi tuli neil võidelda ka oma etnilisuse tõttu.

59. God's creatures (Saela Davis, Anna Rose Holmer)
Väike Iiri kaluriküla, kus poeg teeb miskit koledat ja ema aitab tal varjata seda, sest ei usu, et poeg süüdi on, ent siis hakkavad emal süümekad. Film pole ilmselt kõigile, aga minu jaoks mõjus. Teine sellel aastal nähtud Paul Mescal'iga film (esimene, ehk "Aftersun" oli veelgi tugevam)

58. All that breathes (Shaunak Sen)
Aasta üks kahest auhinnatuimast dokfilmist (teine on siin tabelis kohal 37) on lummav lugu India meestest, kes haigeid must-harksabasid päästavad ja opereerivad. Humaansus, looduse ja inimese kokkukõla, aga ka sõprus ja millegi olulisega tegelemine.

57. Freedom uncut (David Austin, George Michael)
Dokfilm George Michaeli karjäärist ja elust selle kõrval. Suures osas ka tema enda sõnadega, sest tema seda filmi ise oli ka alguses tegemas. Tuli meelde kui sai tema kontserdil ikkagi veel Stockholmis elades ta laval elusast peast ka ära nähtud ning hääl on tal kahtlemata 1 popmuusika-ajaloo parimaid, ka live's. Kurb oli seda filmi vaadata... tema kõige viimane töö.

Dokfilm kahest ägedast vanamehest, 1 kelle raamatud on iga tõsiseltvõetava ameeriklase riiulitel ja teine, kes on üks aegade ägedamaid kirjandus/raamatute toimetajaid - tema näiteks andis numbri 22 raamatule Nõks 22 (Catch 22). Dokfilmi tegijaks on ühe neist meestest tütar.

55. Utama (Alejandro Loayza Grisi)
Vanaldane abielupaar elab Boliivia pärapõrgus. Lapsed on linna elama läinud, sest ega seal midagi teha pole. Aga vanapaarile on see kodu. Kuidas Sa siis kodust lahkud. Aga siis tuleb väga pikk kuivaperiood... nii kuiv ja nii raske, et võtab kannatuse tõeliselt proovile. Külla tuleb lapselaps, kes proovib ka vanakesi linna meelitada...

Ka eesti keeles, pealkirjaga "Jumala poolt kõverdatud read" ilmunud romaani põhjal tehtud vanakooli triller naisest, kes läheb eradetektiivina hullumajja, aga jääb sinna päriselt kinni... Kas konspiratsioon või naine ikkagi ongi päriselt hull?

53. Everything everywhere all at once (Dan Kwan, Daniel Scheinert)
Crazy seiklus ema ja tütre, naise ja mehe, väikse, ameerikas elava ehk ettevõtlusega tegeleva hiina pere erinevate dimensioonide vahel hüplemisest, ilma maksuaudiitori pistmata - aasta ilmselt originaalseim film on väga paljude suur lemmik, kuigi minu jaoks natsa pikk ja pisut liiga palju võitluskunstikätši, et seda päris tipuks pidada.

52. Jacinta (Jessica Earnshaw)
Dokfilm, mis on filmitud üle mitme aasta. Alguse saab lugu sellest kui ema ja tütar mõlemad on samas vanglas. Tütar on võtnud üle ema halvad kombed alates narkootikumidest... Ühel päeval saadakse vabaks ja vabaduses on ees väike laps, keda ema tahaks muidugi tagasi ja elu normaalseks ajada, aga narkaritel pole see lihtne. Tegemist ju päris eluga, sest see on dokfilm... ja sellepärast eriti huvitav näha, mis ja kuidas. Olin peale filmi vaatamist ka kohtumisel tegijatega, teiste seas ka selle filmi "tütar". Hea oli kuulda-näha, et tal hing sees.

51. One fine morning / Un beau matin (Mia Hansen-Love)
Lea Seydoux mängib üksihooldaja ema, kelle isa on Alzheimeri küüsis ning kes hakkab oma sõbra armukeseks, kes pidevalt lubab oma naise maha jätta. Kuid lootus ja päiksekiired pole ka puudu...eluline filmilugu. Lea 2.korda aasta jooksul ekraanil (peale Crimes of the future'it... aga Hansen-Love film on siin sisulises mõttes tunduvalt huvitavam kui Cronebergi oma minu arvates... Ja järgmine aasta peaksime teda ka nägema vähemalt kahes filmis - Düün 2 ja The beast)


TOP 50


50. The Forgiven (John Michael McDonagh)
Ralph Fiennes, Jessica Chastain, Christopher Abbott, Matt Smith, Caleb Landry Jones, Marie-Josee Croze
Kuulsa Martin McDonagh'i venna film on ka omade psühholoogiliste kiiksudega. Lääne rikkurid sõidavad Marokos külla ja teel juhtub midagi, mis käivitab sündmuste ahela, kus lääne mees peab suure hirmu hinnaga minema kohalikele külla, kus ta ei tea, kas pääseb eluga...

49. Brian and Charles (Jim Archer)
Briti scifi-film teadlasest, kes pool kogemata ehitab oma garaažis täiesti toimiva, rääkiva-liikuva roboti. Üksikule mehele saab sellest sõber ja elukaaslane. Ühel päeval tekib küll mehele ka pruut ja sedagi vast just natuke tänu otsekohesele robotile. Samal ajal kurjad naabrid saavad robotist haisu ninna...

48. 12 dares / 12 bragder (Izer Aliu) NÄHTUD TÄNU PÖFFIILE!
Rootsi sisserändurite peredest noored mehed, kes teevad iseenda ja teiste elud kibedaks. 1 kutt rikub kambajuhi tuju ja peab 12 vägiteoga tõestama oma ustavust. Minu tänavune Just Filmi lemmik!

47. Alice (Krystin Ver Linden)
Keke Palmer, Common, Jonny Lee Miller
Lõunaosariikides umbes nagu 100 aastat tagasi mustanahalised orjad orjavad valgete rikaste peret, kui järsku 1 tüdruk avastab, mis selle orjapidaja valduste piiridest väljaspool toimub... 
Exploiting blacks, muutub järsku blaxploitationiks!

46. Karaoke paradise /Karaokeparatiisi (Einari Paakkanen) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Dokfilm, milles on peidus midagi väga soomlaslikku ja ometi selline julgustükk, nagu teiste ees laulmine, kui Sul vinget häält ei ole, pole ju seda. Mõnusat huumorit, aga ka väga kurbasid elulugusid. Üksindust, millest karaoke annab suurepärase väljatulekuvõimaluse. Kuhugile kuulumise olulisusest. Tõeline üllatus filmina, justkui leitud pärl. Blogist leidub ka pikem arvustus: https://danzumees.blogspot.com/2022/11/karaokeparatiisikaraoke-paradise-soome.html

Bill Skarsgård, Gustav Lindh, Asta Kamma August
Biograafiline filmilugu, mis kulgeb kolmes ajastus. Inimsuhetes psühhoterrorist ja manipuleerimisest...Igaüks on ise oma saatuse sepp ja oma õnne valaja ning kui valid õnnetuna oleku, siis paratamatult kahetsed seda, aga siis on juba hilja nagunii. Instagrammist leiab pikema peegelduse: https://www.instagram.com/p/CmoWsKCN5mINfyPDS0p83Ffz453FHhFsEZMt2o0/

44. Joyland (Saim Sadiq)
Hämmastav, et sellise sisuga filmi on islamiriik Pakistan saatnud end esindama Oscaritele - LGBT armastuslugu, kus mees armub transsoolisse ja hakkab tolle taustatantsijaks...kes omakorda tahab teha soovahetusoppi, aga see ju mehele ei meeldi...samas kui kodus on tal omal rase naine. Lisaks huvitavat kultuurierinevust ka laiemalt linaloo ridade vahelt.

43. Nothing compares (Kathryn Ferguson)
Väga mõjuv dokfilm Sinead O'Connorist. Raske, kui see kõik nii noorelt tuleb, aga kui oma mina selgineb, siis ei saagi enam suunda muuta, sest oled lõksus... Sinead'il läks see väga valuliselt, aga lõpp, ehk tänapäev on... vaata ise :)

42. Downton Abbey 2: a new era (Simon Curtis)
Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Imelda Staunton, Jim Carter, Penelope Wilton, Michelle Dockery, Allen Leech, Dominic West, Nathalie Baye
Downtoni fännidele ju igati hea suur suutäis... ainult, et mis nad seal lõpus tegid?! Kas tahtsid tõesti punkti siia panna? Minu huvi siit osast edasise vastu kahanes igatahes vähemalt poole võrra!
Ehk siis sedapuhku Crawley'de pere suundub Lõuna-Prantsusmaale, kus leedi Grantham on saanud päranduseks uhke villa.

41. June Zero (Jake Paltrow)
Gweneth Paltrow venna tehtud (iisraeli) film. Huvitavate ja erinevate vaatenurkade kaudu jutustatud filmilugu 1960ndatel nats Adolf Eichmanni surmamõistmisest ja hukkamise toimepanekust.


TOP 40



40. Empire of light (Sam Mendes) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones
Sam Mendese armastusfilm, mis on ühtlasi monument 1-2 saali ja oma majaga erakinodele. Ajastufilm 1990ndate algusest ja toona eriti tugevast rassivaenust, mida suurendas omakorda Thatcheri ajastu lõppedes valitsenud tööpuudusest tingitud vaen. Kuhugile kuulumise olulisusest. Vaimsest tervisest ja kui oluline on selle hoidmiseks teised inimesed, aga ka kultuur, sh. filmid. Taaskord suurepärane roll Olivia Colmanilt. Blogis ilmus ka pikem peegeldus: https://danzumees.blogspot.com/2022/11/empire-of-light-uk-2022-poffipaevik.html

Tang Wei, Park Hae-il
Kiiksudega Lõuna-Korea tänavune parima rahvusvahelise oscari võistlustulle saadetud film ja Cannes'i festivalil kriitikute lemmikfilm võistlusprogrammist (sadade kriitikute hindamisel kõrgeim keskmine hinne). Isemoodi romantiline krimka, kassi-hiire mäng, keeruline ülesehituselt ja pidevate sisuliste vihjetega, aga kes viitsib jälgida ja süveneda, sellele ka väga rikkalik filmielamus.

38. Pearl (Ti West)
Mia Goth
Autorikinole omaselt rikkalike ja sügavate värvidega ilusa ja hirmsa segu. Noorest naisest, kellel katus sõitma hakkab ning laibad on taga - oma enda vanematest alates. Tarantinole kindlasti meeldib...mingitpidi tema mõjutusi on tunda filmikeeles endas ka (tegelikult mitmed maailmakino suured režissöörid, nagu näiteks Scorsese, avalikult kiidavad suurte sõnadega!).

Fotodest, fotograafist, inimestest, kes on kokku puutunud ühe ravimiga, mis tekitab sõltuvust, ehk nö.narkootikum ja selle toomise ning müügiga rikastunud perekonnast, kes on ühtlasi suured kunsti toetajad... Aga kas pool miljonit surunud inimhinge on väärt sellest kunstitoetamise hinnaga möödavaatamist? Muidugi mitte!

36. Snipers / Ju ji shou (Zhang Yimou, Zhang Mo)
Väga hea sõjafilm ühest USA ja Hiina snaipripataljonide kokkupõrkest ühes Korea sõja mäekurus. Põnev, ükshaaval teineteisele pihta saamine ning strateegiline mäng vastastega, algusest kuni lõpuni välja. Oli nomineeritud Hiina filmiakadeemia mh. parima filmi ja parima režissööri tiitlitele ja võitis parima kaameratöö ja parima heli auhinnad. Kaugelt liiga vähe on see film saanud meie maailmaotsas tähelepanu!

35. All quiet on the western front (Edward Berger)
Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl
Võimsa kinematograafiaga Saksa suurfilm. Sõjafilm, Remarque'i romaani põhjal. Kahjuks siiski lõppu on muudetud raamatust kehvemaks, mis omamoodi kaotab pealkirja mõtte. Aga sõjafilmina väga korralik. Suursoosik parima rahvusvahelise filmi oscari võitjaks. Noored mehed 1.maailmasõjas. Kuigi peaosaline oli uus suur avastus näitlejana, siis tõelised filmisõbrad ilmselt saavad veelgi rohkem imestada-imetleda eelmisel, ehk Pöff2021 parima meespeaosa preemia võitnud Albrecht Schuch'i kameeleonlikkust (peaosalisega koos üsna filmi lõpuni vastupidava sõbra Katczinskyna)!

34. Glass onion (Knives out 2)  (Rian Johnson)
Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monae, Kate Hudson, Dave Bautista jne
Mõrvamüsteerium Kreeka miljardäri erasaarel. Benoit Blanc lahendab. Mega meelelahutuslik. Ilus silmale ka. Minu arvates parem kui eelmine "Noad välja"... või igatahes sama hea. Mõnus, et vahepeal on ajahüppega mängitud, teeb pisut keerulisemaks filmi kui tavalised meelelahutusfilmid.

33. Hallelujah: Leonard Cohen, a journey, a song (Daniel Geller, Dayna Goldfine)
Minu "tugevate muusikadokkide aasta" selle žanri lemmik. Liigutav dokfilm Leonardist ja tema ühest kuulsaimast laulust... Pisarad tulid "dokfilmi" vaadates!

32. Bones and all (Luca Guadagnino)
Timothee Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance, Chloë Sevigny
Jõhker aga stiilne õudukasugemetega road-movie inimestest, kellel on inimliha söömise sündroom. Mark Rylance'i minu arvates karjääri parim roll siiani!

Iiri lugu, ühest vaesest perest pärit tüdrukust, kes läheb suveks sugulaste juurde. Imearmas ja südamlik, kurb natuke ka. Lihtsuses peitub geniaalsus!


TOP 30


30. Holy spider (Ali Abbasi) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani
Tõestisündinud lugu usuhullust, kes hakkab oma kodulinna tänavaid prostituutidest puhastama, neid koju viies ja seal maha lüües. Pikem arvustus, kus iraanlastest sõpradelt ka üksjagu infot sees: http://danzumees.blogspot.com/2022/11/puha-amblik-holy-spider-taani-2022.html

29. Kalev (Ove Musting)
Mait Malmsten, Reimo Sagor, Priit Võigemast, Mihkel Kuusk, Liisa Saaremäel, Kristjan Sarv, Jekaterina Kordas, Taavi Teplenkov, Kaspar Velberg, Nero Urke, Igor Rogatšov, Karin Tammaru, Margus Jaanovits, Siim Maaten, Mathias Leedo jne jne jne
Kommentaarid ilmselt liigsed... oleks tahtnud veel tervet tundi selle filmi juurde, mis oleks olnud rohkematest mängijatest ning elust kossu kõrval... aga no valik oli selline ja see oli ka põnev ja ajastutruu, kuigi omade dramaatiliste muudatustega realismist... aga filmi jaoks ongi nii vaja. Kahtlemata üks aasta parimatest kodumaistest filmidest. Oscaritel küll põrus, aga eks see olegi ju rohkem meile endile film... Ent sellest hoolimata ikka uhke värk, et saame seda maailmale näidata, mis meil juhtunud-olnud ja seegi on juba kõvasti väärt.

28. Apteeker Melchior (Elmo Nüganen)
Märten Metsaviir, Maarja Johanna Mägi, Alo Kõrve, Ken Rüütel, Marko Matvere, Henessi Schmidt, Franz Malmsten, Hendrik Toompere, Martin Kork, Kristjan Sarv, Mait Malmsten, Volli Käro, Martin Mill jne jne jne
Olles Melchiori raamatute suur austaja ning kogu sarja kohe iga osa ilmumise järel endasse ahminud (muide siiani lemmik, just selles sisalduva "õuduse" pärast, on kogu sarja raamatutest 2.osa) siis mina jäin "sissejuhatava" filmiga igati ja kohe väga rahule! Kõik muudatused olid ju tehtud Harglaga kooskõlas ning minul ka nende suhtes mingeid etteheiteid pole - oligi lahe, et natukenegi kusagilt otsast uudse külje pealt raamatutest (ehkki minu jaoks on viimastes osades just Melchiori salamõrtsuka-õpipoisist poja liin eriti huvitav...aga eks filmis saab ju edaspidi teha ka hoogsamaid ajahüppeid edasi). Kiidusõnu saadan kuhjaga nii režissöörile, kunstnikele, heliloojale ja loomulikult ka eesti teatrite nii noorema kui kogenuma kahurväe näitlejatele! Inimeste arvamused jagunevad kaheks, mõnede jaoks olla see segane. Mina seda ei mõista, sest minu jaoks kohe mitte vähematki. Mõnede jaoks oli tegelaste arv suur ja hõlmamatu, minu jaoks kohe üldse mitte. Ent see võib olla tingitud sellest, et kes raamatut on lugenud ja kes mitte. Raamatut lugenutele veel omakorda boonus enda ettekujutatut siin-seal võrrelda. Lisaks on Melchiori-raamatutega see fenomen, et nad ei jää sisult meelde. Mitu osa ka ja natuke lähevad sassi. Samas on nad nii detailirikkad, et seegi võib hämardada mälu ning sellepärast eriti tänuväärne, et need nüüd filmideks ka saavad!

27. Apteeker Melchior 2: Viirastus (Elmo Nüganen)
Märten Metsaviir, Maarja Johanna Mägi, Alo Kõrve, Carmen Mikiver, Raivo Trass, Ken Rüütel, Mait Malmsten, Riina Maidre, Ursel Tilk, Marko Matvere, Martin Kork, Volli Käro, Eduard Salmistu jne jne jne
Ka siin jätkab keskaegses Tallinnas noor proviisor saladuste ja mõrvade paljastamist ja muidugi ühtlasi ka Keterlyniga armumist.... Saaga 2.osa oli nõksu isegi veelgi parem... Miski sisemine hääl ütleb, et järgmine saab olema veelgi jne... Melchiori-fanaatiku "sisemine hääl" :) Ega ta ju päris raamatu ja enda ettekujutusega võrdne polnud, aga palju puudu ka ei jää :) Tuleks juba aprill ja 3.osa!

26. Fresh (Mimi Cave)
Sebastian Stan, Daisy Edgar-Jones
Rõve õudusfilm (inimsöömise-teemal), aga realistlik ja sellepärast vast veel eriti vastik, ent suisa metsikult-hullult põnev! Aasta parim õudukas, kus 1 kena mees naisi võlub, need endale koju tassib ja sealt nad enam ei pääse... Justkui Sinihabe, aga tegelikult ei ole!

25. Elvis (Baz Luhrmann)
Austin Butler, Tom Hanks
Suurfilm, millele on nii mõnelegi komponendile OSCAR peale kirjutatud - eriti 2 meespeaosatäitjat - Austin Butler ja Tom Hanks ning viimase grimm ja kogu helindus. Õige pisut kohati venis ning mina ei jäänud päris rahule montaažiga, näiteks kui Las Vegases oli lepingusõlmimine ja samal ajal Elvis esines, oli see nii kuiv, aga sellisel tasemel film oleks pidanud palju ägedamalt mänguline olema, mitte lihtsalt ühest teise hüplema. Vingumiskohti on veel, aga sama võluv oli Moulin Rouge'i lavastaja Baz Luhrmanni auteuridele omapärast (näiteks Tarantino ja Almodovar ka alati) sügavate värvidega liikuvaid pilte nautida. Ja see muusika ning rockiklassikaga tänapäevaste miximistega mängud - tantsisin poole filmi ajast oma toolil istudes kaasa ning mõtlesin, et seda võiks kunagi kusagil välikinos vaadata ning tõesti kaasa rockida.

24. Cyrano (Joe Wright)
Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison jr, Ben Mendelsohn, 
Klassika uus ja hingeminev tulemine, sedapuhku muusikalifilmi vormis.

23. Marcel the shell with shoes on (Dean Fleischer-Camp)
Hääled: Jenny Slate, Isabella Rossellini
Aasta parim multikas on imeline, dokumentaalfilmistiilis, ehk justkui intervjuuna päris filmi ja stop-motion nukufilmi stiili segav lugu ühest nunnust teokarbist, kes otsib oma pere ja elab koos oma väga targa vanaemaga ühes suures majas.

Aamu Milonoff
Soome noortekas keska lõpuklassi 3st tüdrukust, kes elavad Helsingis. Üks ei saa rahuldust seksides kätte, kuigi proovib nii ja naa, ühe kui teisega. Üks on lesbi, kelle emal on uus pere, milles ta tunneb, et temal pole kohta... ja armub kolmandasse, kes omakorda tippuisutaja ning treenib, et pääseda Euroopa meistrikatele. See armastus tegelikult "ei mahu" meisteruisutaja ellu, aga südant sundida ju ei saa. Peod ja eluvalud ning rõõmud hoogsas ja sümpaatses Soome draamas.

21. The Swimmers (Sally El Hosaini)
Nathalie Issa, Manal Issa, Ali Suliman, Matthias Schweighöfer
Tõestisündinud (elu)lugu kahest ujujatest õdedest, kes on sunnitud sõja eest Süüriast põgenema Saksamaale ja ühest neist on saanud tänaseks kahekordne olümpialane! Olemuselt road-movie (vähemalt suuremas osas), aga nii palju rohkem veel... päriselt juhtunud ja see tõstab omakorda filmi väärtust.


TOP 20



20. Eight mountains / Le otto montagen (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Luca Marinelli, Alessandro Borghi
Paulo Cognetti raamat, millel film baseerub oli mu 2022.a lemmik lugemine ja kuigi film ei ole nii intensiivne kui raamat, siis visuaaliga, ehk kaadritega mägedest tehakse kõik tasa. Lugu kahest sõbrast, kes vahelduseks pole kumbki gay ja kes armastavad mägesid, aga eri tasandil... elavad mõlemad tõesti omaenda elusid, kuid hoolivad ka teineteisest. Elavad päris elusid, mitte mingit kontorirottide "elulaadset toodet". Sügavam film kui mis pinnale paista. Natuke pikem peegeldus siin: https://www.instagram.com/p/ClGRqJdLxmSMrUdbHK1f6O4kag5Vg1XtxjrnsI0/

19. She said (Maria Schrader) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Ashley Judd, Jennifer Ehle, Samantha Morton
#MeToo käivitumisest, sh. Weinsteini vaheletõmbamisest, eeskätt 2 tarmuka naisajakirjaniku töö tulemusena, aga ka need naised, kes julgesid tõega välja tulla. Mõjuv postament sellele teemale. Väga oluline ja ühtlasi hästi tehtud ning mängitud film.

18. Babylon (Damien Chazelle)
Margot Robbie, Diego Calva, Brad Pitt, Tobey Maguire, Jean Smart, Olivia Wilde, Eric Roberts, Katherine Waterston
Kreisipöörane paroodia sellest, milline Hollywood oli 1920ndatel, ehk tummfilmide ajastul...kuidas see tegelikult siiani mingis mõttes pole muutunud...sest inimesed ajavad ikka sama asja taga. "Pagana" meelelahutuslik, ehkki sisaldab ka maitsevääratusi (okse-pissi-elevandi ekskremendid).

17. Fire of love (Sara Dosa)
Jutustajahääl: Miranda July
Dokfilm vulkanoloogidest abielupaarist, kelle filmitud materjalist film on kokku lõigatud, aga lisaks saame teada vulkaanidest pea kõik. See abielupaar keskendus nö. Tapjavulkaanide, ehk hallide vulkaanide uurimisele. Film lõpeb nende surmaga, kui nad filmisid üht Jaapanis tegutsemist alustanud vulkaani - kaugel, aga mitte piisavalt kaugelt. Ja sellest ei tehta kohe filmi alguses saladust - sest film algab "päevaga enne surma". Hämmastav film ja hämmastav lugu. Samas ju veel alles 1980ndatel oli vulkaanipurskeid, kus surid kümned tuhanded inimesed, sest valitsus ei kuulanud-uskunud neid. Ent seejärel, tänu siinsetele teadlastele, näiteks evakueeriti Filipiinidel ja ühtlasi pääsesid eluga 56000 inimest! Üks neid dokfilme 2022, millest ilmselt saab selline, millest kõik veel räägivad ja filmisõpradele natuke nagu kohustuslik vaatamine! Teksti loeb IDEAALSELT Miranda July! See peaks olema õpikuks, kuidas lakooniliselt ja külmalt lugeda dokfilmidele tekste, et inimestel enda peas tekiksid seosed ja saaks seda infot puhta lehena vastu võtta. 

16. Aftersun (Charlotte Wells)
Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall
Isa-tütre draama, kus on pinna all nii palju rohkem kui see, mis ekraanilt silmadeni jõuab. Ilus ja kurb. Justkui midagi ei juhtu, isa läheb tütrega lõunamaale puhkama... Aga selles filmis on niiiii palju sees. Lisaks sild üle aja. Mõnikord ütlemata jätmisega öeldakse miljon korda enam veel.

15. Munich: The edge of war (Christian Schwochow)
George MacKay, Jeremy Irons, Sandra Hüller, August Diehl
Ajaloofilm, mis just praeguses hetkes oma sõjatuultega kohe eriliselt kõnekas
 
14. Tar (Todd Field)
Cate Blanchett, Nina Hoss, Noemie Merlant, Mark Strong, Alec Baldwin
Näitlikustatud olukord kuidas elu irvitab viimasena. Kui oled olnud vastik teiste vastu, siis lõpuks põled põrgupiinas. Kuulus naisdirigent/helilooja kasutab naisi ja mehi kuidas endale kasulik parajasti on. Teiste kellegagi arvestamata. Ka mitte oma naise või lapsegagi. Ja see tema sees olev mäda, hakkabki vaikselt temast teda ümbritsevasse ellu imbuma. Karma is a bitch. Võluv, et väga palju jäetakse ütlemata või välja mängimata ja endal tuleb nii ühtkomateist ise noppida. Intelligentselt konstrueeritud stsenaarium.

13. Luxembourg, Luxembourg (Antonio Lukich) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Amil Nasirov, Ramil Nasirov
Komöödia kahest ukrainlastest väga erinevast kaksikvennast, kelle endine mafioosnikust isa on Luksemburgis suremas - teekond tema vaatamaminemiseks on täis ägedalt koomilisi sekeldusi. 
Siin natuke pikem vaimustuslaul Pöffi ühe, sõna otseses mõttes - leitud pärli kohta: https://www.instagram.com/p/Clbd8HutVHkYwPCjf77RrZZ4LE340FAfWU2tNc0/

12. After Yang (Kogonada)
Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Justin H.Min, Clifton Collins jr
Esilinastus tegelikult juba eelmise aasta suvel Cannes'i festivalil, aga mina jõudsin alles nüüd Sundance'il näha. Scifi film lähitulevikust, mil kodudes on inimkujuga robotid. Ühes kodus läheb armastatud Yang-i nimeline katki ja see käivatab sündmuste ahela. Pereisa mängib Colin Farrell.

11. The poet (Giedrius Tamosevicius, Vytautas V. Landsbergis) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Donatas Zelvys, Fainius Gavenonis
Leedu metsavendade lugu viib aastasse 1949, mil 1 poeet ja õpetaja ei tea kumba poolt valida. Väga mõjuv ja ega see niiväga erinev meie enda ajaloost ole. Blogisse sai ka täispikk arvustus kirjutatud: https://danzumees.blogspot.com/2022/11/poeet-poet-leedu-2022-poffipaevik-2022.html


TOP 10



10. Good night Oppy (Ryan White)
Jutustajahääl: Angel Bassett
Robotitest kaksikõdede Spirit ja Opportunity missioon Marsile pidi kestma vaid 90 päeva...aga tegelikult... Pisarateni liigutav dokfilm Steven Spielbergi ja George Lucase produktsioonifirmadelt. Isiklikult ka sidusus, sest sai just JPL-is käidud, kus USA marsioperatsioone juhitakse...instagrammis on sealt ka videod-fotod, muuhulgas juba selle doku robotitest järgmise (ja juba marsile saadetud) kulguri kokkupanekust!

9. Triangle of sadness (Ruben Östlund)
Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Dolly De Leon, Zlatko Buric, Carolina Gynning
Östlundi järjekordne inimhinge hämaramate osaalade uurimus ja väljapanek läbi klassiseisuste vahe, aga ka sugupoolte normide. Juba kolmandat korda sel aastal Harris Dickinson ekraanil, peale siinsest tunduvalt kehvemaid filme "Kus laulavad langustid" ja "Mõrv teatris".

8. Top Gun: Maverick (Joseph Kosinski)
Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris
Tõeline hea-tuju-film. Rahaga tehtud ja see on ekraanilt näha-kuulda, aga mõnus on üht korralikku blockbusterit suurelt ekraanilt vaadata, mis tõesti ka mõnusalt elamuslik kinokogemus tervikuna ja igas oma detailis. Läks kiiresti kui lennukitiivul!

Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Neil Patrick Harris, Demi Moore
Mõnusalt originaalne ja üllatav, eneseiroonilinegi, aga ka muidu irooniline. Actionkomöödia, mis siiski mingist otsast ka kohati stampidesse komistab, aga mis siis sellest kui tervik ikkagi originaalse mõõdu välja veab ja kogu teekond on sedavõrd lahe ja hoogne!

6. Die Wannseekonferenz / Conference (Matti Geschonneck)
Dramatiseering sellest kohtumisest, kus 15 tippnatsi 1942 jaauaris kohtusid ja otsustati "juudiküsimus", ehk tegelikult 3 põhiteemat:
1.juute on nii palju, et nende Madagaskarile saatmine ei ole võimalik, seega tuleks nad itta kõik toimetada. Samas jääb siis ju puudu tööjõust, aga selle asemel võib tuua venelastest sunnitöölisi. 
2. keda ikkagi pidada "juudiks"... kui keegi, kes on pooljuut ja abielus aarialasega ning tema välimus ei ole juudilik, siis võiks ta ju ikkagi olla "mitte-juut", aga see tekitaks probleemi selle inimese sugulasega võrreldes, kes on näiteks veerand juut, aga "juudi välimusega"... kuidas siis "rohkem juut" ei ole juut kui see, kes on "vähem juut"... jõuti kõigi vähegi juudi verd inimeste "steriliseerimiseni" ja niimoodi juudi vere hävitamiseni. Sellega seonduvalt üks väga tugev filmisoovitus veel - Werk ohne autor/Never look away - minu 2019.aasta 2.koha film TOP100s
3. selle "hilise hommikusöögi"konverentsi juba lõpetuseks, ehk hiljem sigaritoas, niiöelda "viimasel hetkel" tõstatus, et mida ikkagi teha koonduslaagrites "ülekuhjuvate" juutidega. Mahalaskmine on ühest küljest "ebameeldiv" natsisõduritele, aga teisalt ka väga aeganõudev - ehk siin jõutigi gaasikambriteni - esimene ehitati Auschwitzi juba 2 kuud peale "konverentsi", ehk märtsis 1942. Ja juudid ise, ehk Sonderkommando saaks ise enda rahvuskaaslased surma toimetada ja pärast ka "ära koristada" ning sõdurite käed jäävad puhtaks. Ka Eestit mainitakse filmis korduvalt ning muidugi juubelduste saatel, sest Eesti on kuulutatud natsivabaks "judenfrei"ks...Filmiga kaasnevas dokfilmis kirjeldatakse lahti seda kohtumise kohta - maja on siiani alles - ja neid inimesi, kes seal osalesid ning kuidas see kohtumine oli võtmetähtsusega 6 miljoni juudi tapmisel...plaan oli ju neil seal isegi 11 miljonit juuti hävitada. Lisaks jälgitakse ühe holokausti üle elanud inimese perekonnalugu, millega on seotud üks huvitav dokfilmi enda sisuline nõks. Wannseekonferenzi esilinastusel kõneles ka Saksamaa president: https://www.zdf.de/zdfunternehmen/premiere-wannsee-konferenz-102.html

5. Wildcat (Treveor Frost, Melissa Lesh)
Väga oluline dokfilm ja seda nii vihmametsade ning loomade päästmise mõttes kui ka humaansusest laiemalt, aga ka mentaalsest tervisest ja kuhugile kuuluvuse ja vajalikuna olemise vajadusest. Mõtlemapanev, liigutav ning meisterlikult mitmekihiline.

4. Cha Cha real smooth (Cooper Raiff)
Cooper Raiff, Dakota Johnson, Leslie Mann
Imearmas romantiline komöödia, kus palju nalja, soojust, aga ka väga seksikas, ent lõpuni süttimata "võimatu" suhe 22 aastase poisi ja 34 aastase naise vahel. Dakota Johnson on see "naine"... Apple+ ostis filmi tänavuaastase Sundance'i festivali kõrgeima summa, ehk 15 miljoni dollari eest ära, sellepärast pole ime, et seda peetakse tänavuaastaseks "CODA"ks - mõlemad olid ka Sundace'i publiku lemmikfilmi tiitli võitjad.

3. Ghahreman / A hero (Asghar Farhadi)
Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh
Iraani eelmise aasta oscarisaadetis on väga tugeva stsenaariumiga draama ühest kavalast petuskeemist. Süüdistati küll Farhadi õpilase poolt loo varguses (ja režissöör mõistetigi süüdi), ent film ise on lihtsalt nii hea, et vaatajale selle väärtus sellest ju ei kahane. Lausa suurepärane lugu, aga ka filmikeel ning atmosfäär ja kaasaelama-mõtlema kutsumise tase.

2. The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan
1923, Iirimaa lääneranniku väike küla ja seal elavad inimesed, kelle seas 2 sõpra, kellest 1 otsustab, et ei taha enam sõber olla ja teine ei mõista ja mis sellest siis saab kui vihavaen võtab üha suuremaid tuure. Natuke pikemalt veel siit Pimedate Ööde Filmifestivali ajal kajastatuna: https://www.instagram.com/p/Clbd8HutVHkYwPCjf77RrZZ4LE340FAfWU2tNc0/

1. The Fabelmans (Steven Spielberg) NÄHTUD TÄNU PÖFFILE!
Gabriel LaBelle, Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Judd Hirsch
Steven Spielbergi enda kirjutatud/tehtud film oma lapsepõlevest. Noore filmimehe kujunemisest, tema esimesed armumised, peresuhted, rõõmud ja raskused. Lisaks vanemate lahutuse lugu, seejuures tema enda suhted isa ja emaga. Vanakooli Hollywoodi tunne. Nii huumori kui kurbuse emotsioonidega pidevalt mängiv. Väikefilm, mis on suur. 
Instas sai ka kajastatud peale Pöffil vaatamist: 

-----

TOP10 EESTI FILMID 2022

10. (Ära) vaata
9. Estcoy-8
8. Machina Faust
7. Sõelaga vett. Merle Karusoo
6. Lõvide vennaskond
5. Tagurpidi torn (sellepärast ei saa seda Oscaritele saata soovinutega kohe kuidagi nõustuda, et USAs just tuli sama sisuga film aasta varem välja Sundance'i festivalil, kus poiss oma pere augus hoidis - ameeriklaste film oli kuidagi konkreetsem, ehkki kõvasti vähemate kihtidega, ent ka tegeles laste julmuse teemaga sama nurga ja sisu alt).
4. Soo
3. Kalev
2. Apteeker Melchior
1. Apteeker Melchior 2: Viirastus


PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA

20. Jessica Chastain - Good nurse
19. Tang Wei - Decision to leave
18. Vicky Krieps - Corsage
17. Outi Mäenpää - Hetki lyö
16. Michelle Fairley - Nobody has to know
15. Keke Palmer - Alice
14. Kristine Kujath Thorp - The great silence
13. Danielle Deadwyler - Till
12. Emily Watson - God's creatures
11. Michelle Yeoh - Everything everywhere all at once

10. Aamu Milonoff - Tytöt, tytöt, tytöt
9. Emma Thompson - Good luck to you, Leo Grande
8. Lea Seydoux - Un beau matin
7. Emma Mackey - Emily
6. Margot Robbie - Babylon
5. Olivia Colman - Empire of light
4. Andrea Riseborough - To Leslie
3. Antonia Zegers - The punishment/El castigo
2. Michelle Williams - The Fabelmans
1. Cate Blanchett - Tar


PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA

20. Park Hae-il - Decision to leave
19. Gabriel LaBelle - The Fabelmans
18. David Menochet - Peter von Kant
17. Daryl McCormack - Good luck to you, Leo Grande
16. Kenneth Branagh - Death on the Nile
15. John Boyega - 892
14. Matthew Jeffers - Unidientifies objects
13. Bill Nighy - Living
12. Benjamin Voisin - Lost illusions
11. David Hayman - My neighbor Adolf

10. Eden Dambrine - Close
9. Donatas Zelvys - The poet
8. Mohsen Tanabandeh - World War III
7. Paul Mescal - Aftersun
6. Juraj Lerotic - Safe place
5. Austin Butler - Elvis
4. Mait Malmsten - Kalev
3. Tom Hanks - Elvis
2. Colin Farrell - Banshees of Inisherin
1. Brendan Fraser - Whale


PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA

20. Samantha Morton - Whale
19. Anne Hathaway - Armageddon time
18. Elina Pähklimägi - Erik Kivisüda
17. Nina Hoss - Tar
16. Liisa Saaremäel - Kalev
15. Epp Eespäev - Soo
14. Annette Bening - Death on the Nile
13. Dakota Johnson - Cha cha real smooth
12. Jekaterina Kordas - Kalev
11. Dolly de Leon - Triangle of sadness

10. Noemie Merlant - Tar
9. Kate Hudson - Glass onion
8. Janelle Monae - Glass onion
7. Jamie Lee Curtis - Everything everywhere all at once
6. Allison Janney - To Leslie
5. Carmen Mikiver - Apteeker Melchior 2: Viirastus
4. Maggie Smith - Downton Abbey 2: a new era
3. Sadie Sink - Whale
2. Kerry Condon - Banshees of Inisherin
1. Hong Chau - Whale


PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA

20. Udo Kier - My neighbor Adolf
19. Ke Huy Quan - Everything everywhere all at once
18. Ilkka Heiskanen - Hetki lyö
17. Pääru Oja - Hetki lyö
16. Jeremy Strong - Tar
15. Juhan Ulfsak - Erik Kivisüda
14. Brad Pitt - Babylon
13. Martin Kork - Soo
12. Märten Matsu - Soo
11. Helgur Rosenthal - Soo

10. Jonny Lee Miller - Alice
9. Tobey Maguire - Babylon
8. Marc Maron - To Leslie
7. Brendan Gleeson - Banshees of Inisherin
6. August Diehl - Munich: the edge of war
5. Eddie Redmayne - Good nurse
4. Harry Melling - The pale blue eye
3. Mark Rylance - Bones & all
2. Barry Keoghan - Banshees of Inisherin
1. Raivo Trass - Apteeker Melchior 2: Viirastus


PARIM REŽISSÖÖR

10. Elmo Nüganen - Apteeker Melchior 1&2 / Ove Musting - Kalev
9. Antonio Lukich - Luxembourg, Luxembourg
8. Charlotte Wells - Aftersun
7. Giedrius Tamosevicius, Vytautas V. Landsbergis - The poet
6. Todd Field - Tar
5. Asghar Farhadi - A hero
4. Martin McDonagh - Banshees of Inisherin
3. Damien Chazelle - Babylon
2. Steven Spielberg - The Fabelmans
1. Ruben Östlund - Triangle of sadness


PARIM ORIGINAALSTSENAARIUM

10. Everything everywhere all at once
9. The outfit
8. Luxembourg, Luxembourg
7. The poet
6. The Fabelmans
5. Unbearable weight of massive talent
4. Triange of sadness
3. Tar
2. A hero
1. Banshees of Inisherin


PARIM MUGANDATUD STSENAARIUM

10. Bränn alla mina brev/Burn all my letters
9. Marcel the shell with shoes on
8. Living
7. Eight mountains
6. Catherine called Birdy
5. Downton Abbel 2: a new era
4. The pale blue eye
3. Glass onion
2. She said
1. After Yang


PARIM MULTIKAS

10. Save Ralph
9. It's nice in here
8. Eternal spring
7. Guillermo del Toro's Pinocchio
6. Bad guys
5. Turning Red
4. Apollo 10 1/2: a space childhood
3. Sea beast
2. Ruben Brandt, collector
1. Marcel the shell with shoes on


PARIM DOKFILM

20. 2nd chance
19. The Territory
18. Killing a journalist
17. Children of the mist
16. Die Wannseekonferenz - Die Dokumentation
15. Palindromists
14. The return of Tanya Tucker - featuring Brandi Carlisle
13. Retrograde
12. Bad Axe
11. All that breathes

10. Freedom uncut
9. Turn every page
8. Jacinta
7. Karaoke paradise
6. Nothing compares
5. All the beauty and the bloodshed
4. Hallelujah: Leonard Cohen, a journey, a song
3. Fire of love
2. Good night, Oppy
1. Wildcat


PARIM MITTE-INGLISKEELNE-FILM

20. One fine morning / Un beau matin
19. 12 dares / 12 bragder
18. Karaoke paradise / Karaokeparatiisi
17. Burn all my letters / Bränn alla mina brev
16. Joyland
15. June Zero
14. Decision to leave / Heojil kyolshim
13. Snipers / Ju ji shou
12. All quiet on the western front
11. Quiet girl

10. Holy spider
9. Kalev
8. Apteeker Melchior 2: Viirastus & Apteeker Melchior
7. Girl picture / Tytöt, tytöt, tytöt
6. Swimmers
5. Eight mountains
4. Luxembourg, Luxembourg
3. The poet
2. Die Wannseekonferenz / Conference
1. Ghahreman / A hero


PARIM HÄÄLEGA EESTI NÄITLEJA TÖÖ FILMIDES

20. Kristjan Sarv - Lightyear (Mo)
19. Laine Mägi - Turning Red (vanaema)
18. Evelin Võigemast - Turning Red (ema-Ming)
17. Ülle Lichtfeldt - Lightyear (Darby)
16. Marika Vaarik - Bad guys (politsei)
15. Elina Reinold - DC league of superpets (kilpkonn)
16. Andero Ermel - Lightyear (kass Sox)
13. Tiit Sukk - Minions: Rise of the Gru (Gru)
12. Taavi Teplenkov - DC league of superpets (koer Krüpto)
11. Tõnis Niinemets - DC league of superpets (koer)

10. Saara Pius - DC league of superpets (notsu)
9. Helena Lotman - Bad guys (rebane)
8. Harriet Toompere - DC league of superpets (merisiga)
7. Maria Klenskaja - Minions: the rise of Gru (
6. Kärt Tammjärv - Bad guys (tarantel) - aasta parim nais-häälnäitleja!
5. Mait Malmsten - Puss in boots (saabastega kass)
4. Erki Laur - Bad guys (merisiga)
3. Indrek Ojari - Bad guys (masu
2. Taavi Teplenkov - Puss in boots (hunt-surm)
1. Märt Avandi - Bad guys (hunt) - aasta parim mees-häälnäitleja!


PARIM EESTI FILMINÄITLEJA MÄNGITUD ROLL

25. Ken Rüütel - Apteeker Melchior 1&2
24. Ester Kuntu - Tagurpidi torn
23. Jaanika Arum - Tagurpidi torn
22. Andres Lepik - Tagurpidi torn
21. Maarja Johanna Mägi - Apteeker Melchior 1&2
20. Elina Pähklimägi - Erik Kivisüda
19. Mait Malmsten - Apteeker Melchior 2: Viirastus
18. Kristjan Sarv - Erik Kivisüda
17. Liis Lass - Soo
16. Liisa Saaremäel - Kalev
15. Epp Eespäev - Soo
14. Jekaterina Kordas - Kalev
13. Alo Kõrve - Apteeker Melchior 1&2
12. Indrek Taalmaa - Soo
11. Kristjan Üksküla - Burial

10. Pääru Oja - Hetki lyö
9. Juhan Ulfsak - Erik Kivisüda
8. Martin Kork - Soo
7. Märten Matsu - Soo
6. Helgur Rosenthal - Soo
5. Laine Mägi - (Ära) vaata
4. Carmen Mikiver - Apteeker Melchior 2 : Viirastus
3. Tambet Tuisk - 3.oktavi F
2. Raivo Trass - Apteeker Melchior 2: Viirastus
1. Mait Malmsten - Kalev

Kommentaare ei ole: