reede, 12. juuni 2009

Coraline / Coraline ja salajane uks (USA 2009)

Režissör: Henry Selick
Stsenaarium: Henry Selick (baseerub Neil Gaimani raamatul)
Olulisemad hääled: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Keith David, Ian McShane

Loo lähtekoht: Lugu tüdrukust, kes avastab, et läbi seina on võimalik minna "teise" koju, kus on "teine" ema ja "teine" isa. Ja need "teised" vanemad on väga kahtlased - tahavad tüdrukule ette õmmelda silmadeks nööbid ja teha temast jäädavalt nende "oma". Sellest saab alguse kergelt kõhe, aga visuaalselt väga nauditav 3D animatsioon.

Tegemist on kõigi aegade kõige esimese stop-motion stiilis filmitud 3D multikaga! Lugasin alles mõned päevad tagasi lastele selle raamatu ka kõva häälega ette. Raamatu kohta arvamust võib lugeda siit. Kuid hämmastaval kombel on selle multifilmiga juhtunud nii, nagu juhtub raamatutel baseeruvate filmide puhul üliharva - see animatsioon oli palju parem kui raamat, minu meelest! Multika karakterid on konkreetsemad, vanadaamid märksa koomilisemad, lugu ise ka kuidagi mõnusam ning paremini struktureeritud, kui raamatus.

Mu 8 aastane pani ikka korraks ka silmad kinni, sellevõrra põnevast seal ikka oli temavanustele, kuid tegelikult seda hirmsust on mõnevõrra siiski kahandatud. Ja muidugi eks sellised psühholoogilisemalt sügavamad hirmu-tekitajad pääsevadki raamatust lugedes paremini esile ning mõttetööd nõudes on need ka kergemini silmatorkavad.

See 3D tehnoloogia annab natuke kogu filmile veel omakorda vürtsi juurde. Juba päris alguses, alles tiitrite ajal tuleb nõel peaaegu vaatajale silma :) Saab kohe tunde kätte, millise dilemma ees Coraline filmis mõni hetk hiljem seisis. Geniaalne! Kusjuures, see Coraline karakter on animatsioonis kujundatud nii hästi liikuma. Dakota Fanning-u hääl oli ka justkui Coraline hääl :) Desperate housewives-ist Susanina tuttava hääle kurja (ja samuti ka hea) ema rollis oli vahvalt tuttavlik. Aga Ian McShane-i härra Bobinskyna ma küll ära ei tundnud. Kusjuures need venekeelsed väljendid olid ju päris "õiged".

Mis mulle filmis meeldis oli see, et alguses Coraline ärkas ikka "omas voodis" ja see oli kuidagi turvaline, aga siis järsku enam mitte. Ja sama oli selle teise emaga. Alguses oli ju kõik hea, aga siis järsku enam mitte :)

Tegelikult sain ma enda meelest aru, mida kirjanik Gaiman selle loo kirjutamisega mõtles. Ma ei mäleta, et ma sellest raamatut lugedes nii konkreetselt oleksin mõelnud. Nimelt see lugu on justkui lohutuseks lastele, et isegi kui nende vanematel pole nende jaoks aega, ega huvi, siis "omad vanemad" on ikka paremad kui mingid võõrad. Coralinest oli tõesti kahju ja ehk avab see nii mõnegi ronga-isa või ronga-ema silmad... et kui nad oma lapsest ei huvitu, siis võib lihtsalt tulla keegi "parem vanem" ja lapse endaga ära meelitada. Tõeline hirmulugu vanematele... Teisalt võibolla on see ka nö.turvaline tavalistele lastele kes näevad seda olukorda kinos, kus lapsel polegi nagu õiget enam ega isa ja siis tekib hea psühholoogiline efekt, et kui hea on ikka niimoodi vaadata kui endal on kodus head vanemad, et ei olegi vaja selliseid seikluseid otsida kusagilt teiste vanemate juurest. Ei tea, mis see tegelik sõnum siis on, aga igatahes multifilmi vormis töötab see ideaalselt.

Ja kes oleks võinud arvata, et nööbi-silmad võivad mõjuda hirmsalt :) Lahe! Miks aga see Wybie oma pead niimoodi hoidis... kas ta oli mingi hälbega, sellest filmis aru ei saanudki. Muidugi Coraline ja tema sõbra suhtes olid samuti peidus õpetuslikud vihjed lastele. Neid on ikka vaja kasvatuslikelgi eesmärkidel lastefilmidesse kavalalt peita :)

Hinnang: 4 (Üks viimase aja parimatest multikatest. Minule küll väga meeldis. Eriti lastefilmi kohta. Lisaks need efektid ja kogu see õudus, et keegi tahab lapsele niimoodi paha. Natuke tuli meelde Nightmare before Christmas ja Corpse Bride. Kusjuures CB oli minu meelest veelgi parem. Aga lastele ka meeldis, kahju ainult, et see eesti keelde pole dubleeritud. Oleks olnud lahe hiljem DVD-lt eesti keeles seda ka vaadata.)

Isiklik märkus: Huvitav, et Rootsis maksavad 3D filmide piletid 25 krooni rohkem kui tavapilet, aga prille pärast esitust ära ei korjata. Kusjuures prillid ise olid kuidagi mugavamad veel, kui need, mida Tallinna Coca-Cola Plaza kasutab. Nüüd saab ka kodus 3D filme vaadata, mul üks IMAX dokist tehtud DVD ongi 3D :)

Filmi trailer:

1 kommentaar:

Anni ütles ...

Sorri,tahtsin lihtsalt parandada,aga Coraline oli nukufilm,mitte 3D animatsioon.See ei ole 3D multikas.Nukud olid ikkagi päris.Nagu juba ütlesid,lisas kogu see 3D värk ainult pisut vürtsi.