kolmapäev, 24. juuni 2009

Pettson & Findus - Glömligheter / Pettson ja Findus - Unustamised (Rootsi 2009)

Kuna täna veeres terve päev õues - tuld tehes, grillides (appi kui hea tuli! Mis siis sellest et ise kiidan... kallasin grillides "Hoi Sin" kastet lihale ja šašlõkivorstidele peale - keele viis alla), chillides (sai natukenegi päikest ja batuudil hüpata... ja alkoholi juua - jõume Mohiito Gin-i ja Coolereid :) Lapsed olid nii närvis. S teatas, et nüüd saavad meist joodikud... - hmmmm, eelmine kord tarbisin alkoholi aastavahetusel :)), süües (oioioi kui täis on mu kõht siiani - kuigi sõime umbes kell 18) ja lastega tantsides ning mängides (mängisime "Muna", "Peitust", "Koera" ja "Siga"...ainult, et laste palvel hoopis "Edgar Savisaart", sest siis ei lõpe mäng nii ruttu ära... lisaks "Edgar Savisaarele" lisasime veel otsa ka "juunior" ikka sellel samal põhjusel, et mäng veel ei lõpeks :)), siis ühtki teatrit ja filmi ei näinudki, ükski raamat ka läbi ei saanud (lugesin küll natuke mingil hetkel K-le natuke Larsson-i raamatut edasi - see tundub kujunevat väga heaks! Aga me ei ole veel poole pealgi... õnneks :)). Ja kuna mul mitu kinokülastust (ka juba õige kaugete aegade tagant) üles tähendamata, siis otsustasin päeva lõpetuseks ühe filmimälestuse kirja panna...


Režissörid: Jørgen Lerdam, Anders Sørensen
Stsenaarium: Torbjörn Jansson (baseerub Sven Nordqvisti lasteraamatute sarjal)
Olulisemad näitlejad (hääled): Lukas Karlsson ja Tord Peterson

Loo lähtekoht: Tegemist on multikaga, kus ridamisi järgnevad väiksed lookesed teineteisele. Tegelikult on lugude aluseks lühi-lastraamatud ning ühte multikasse mahub mitu lugu. Vahepeal läheb üks lugu sujuvalt üle teiseks, vahepeal algab uus lugu uue päevaga.

Tegemist on juba neljanda täispikka "Pettson ja Findus" multikaga ning põhimõtteliselt on ikka kalapüüki armastav, leiutajast vanamees oma rõõmsameelse ning sekeldusi otsiva kassipoisiga sattumas igasugustesse seiklustesse. Näiteks leiutab Pettson ujumistreenimismasin. Masin muidugi ei tööta nii nagu peaks :) Siis saab Findusel kõrini selleset, et tema on alati kõige väiksem. Ühel hommikul kui ta üles ärkab, ongi ta Pettsonist suurem. See oli ehk minu lemmiklugu nendest :) Ega see suur olemine polegi nii lihtne, eriti siis kui Sa järsku pead hakkama kogu suurusega kaasneva vastutuse enda õlule võtma. Ehk siis vahest on päris hea väike ka olla :) Üks vahva lugu, egk tegelikult filmi "nimilugu" oli sellest kui Pettsonil kaob mälu ära - ta ei mäleta isegi, mis ta nimi on. Õnneks on muidugi Pettsonil Findus, kes aitab tal mäletada. Samaga jutustab ta loo sellest kui ta pisike kassipoeg oli.

Hinnang: 3+ (Multikas on vägivallavaba ning armas. Eelkõige pere pisimatele. Minu 2 aastane vaatas küll väga huviga ja koos 8 aastasega naersid ikka kõikide nende naljade üle. Minule endale meeldis ka. Eriti sellised natuke südantsoojendavad kohad. Rootslased kohe oskavad selliseid vahvaid lastekaid teha. Niiöelda vanas stiilis multifilm, ei mingit 3D-d ega CGI-d. Kuigi eks need vanas stiilis multikad tehakse ju ka paljuski arvutiga tänapäeval, niiet... Aga tegelikult meeldivad ka need raamatud meile kõigile. Nii tore, et eesti keeles on neid ka juba õige mitu. Kõik on ka meil olemas ning ikka vahest võtame neid riiulilt kõik, mina kaasa arvatud :))

Filmi trailer:


Kommentaare ei ole: