esmaspäev, 22. juuni 2009

Toatüdrukud - Rakvere Teater


Wow! Milline show kolme Rakvere Teatri kauni diiva esituses! Fantastiline!!! Fantastiliselt hea!
Toompere jr. (või on ta nüüd sen.?) on pannud sellise naudingulise naistetrio peo püsti Rakvere Turu plats 2 asuva SEB pangahoone saalis, et selles osaleda oli tõeliselt lahe!

Kui nüüd ka midagi muud head sellel suvel teatris ei peaks nägema, siis vähemalt on üks hea tükk kirjas! Jah, ega see pole selline kaasamõtlemise või ka sügav psühholoogiline tekst, mille üle on päevi hiljem mõnus mõelda ning mille sisu analüüsida. Ei. Aga selle eest on seal sellist ehtsat meelelahutust, visuaalset kommi, näitlejannade vinget talenti ning nagu Toompere puhul alati - tugevat ja originaalset lavastajakätt. Rääkimata sobivast kunstnikutööst (kostüümide puhul eriti), tabavat helindust, huvitav valgustuskaart ja 100% sobiv muusikaline kujundus!


"Te ehite mu tuba lilledega, nagu ma hakkaksin surema"

Juhtumisi oli see juba teise, viimase kuu aja jooksul nähtud, prantslasest homoseksualisti näidend. Eelmiseks oli Linnateatris lavastatud Meie, kangelased. Paralleele võiks tõmmata ainult vormiliselt küljelt. Mõlemad olid kuidagi mängulised, mõlemates olid lavastajad otsustanud anda näitlejate liikumisele rõhutatud rolli. "Toatüdrukud" algabki oma kolme kordusega justkui mõni moderntantsu etendus. Muidugi eelkõige sellepärast, et nii Ülle Lichtfeldt kui ka Tiina Mälmerg liikusid ja liiguvad nii kergelt. Ülle hüples mööda valgeid ruute... nii tuttav mäng lapsepõlvest :) Aga sellega ka need "sarnasused" piirduvadki.

Lavastuslikust küljest oli see "rahva vahel" mängimine mõnus ning vähemalt sealt kus mina istusin ei läinud küll midagi kaduma. Jah muidugi keegi oli ikka selja või küljega, aga siis sai jälgida teist karakterit, sest üksi ei jäetud lavale kedagi. Kogu etenduse vedasid naised ikka kahekesi või kolmekesi pidevalt laval olles.

"Tule! Tule! Tule mu juurde!"

See lahe liigutus on justkui Rahkema kaubamärgiks :) Sarnast liigutust tegi ta ka "Creeps"-is ning kahtkemata sobis see nii sinna kui siia! Ja miks ka mitte sellised lahedad detailid mitmekordselt ära kasutada! Mina igatahes naersin igal korral :) Rahkema on täiesti kiiresti tõusnud minu jaoks sinna lemmiknäitlejate nimistusse (tema "OLI" Elli - Vargamäe kuningriigis -nii ma seda tegelast ette kujutasin ka ise lugedes). Selge ja terava keele ning diktsiooniga ning tihti kergelt ülbusesse kalduv olemine (Johannese passioon, Lumivalgeke, Creeps ja nüüd ka Toatüdrukud) tundub talle sobivat ideaalselt! Vanus ka paras. Oi kuidas ma loodan, et kui juba Rakverre on teatrisse minek, et siis ka teda seal näha saab!

Ülle Lichtfeldt ja Tiina Mälberg, mõrvakalduvustega õekesed-toateenijad - Solange ja Claire või Claire ja Solange? Ei jäänud minulegi meelde, sest "Proua" ajas neid ka pidevalt sassi :) Ja ega see polegi ju oluline... Üks on nõus roimatöö ise ära tegema, teine aitab kaasa... Minu meelest oli see etenduse toon neil ideaalselt tabatud - alguses "kui kassid on kodust ära, on hiirtel pidu". Kui Proua koju saabub, muutus ka täielikult Ülle ja Tiina mängimise tugevus ning intensiivsus. Toatüdrukud on ju alandlikud härrasrahva ees, aga selja taga teevad mis tahavad :) Kuigi nad juba eelneva, ehk esimese lõiguga näitasid ära, mis nende tegelaste sisemuses samal ajal toimub. Ja siis läheb ju proua jälle minema, kuid siis on juba hoopis kolmas tunnetus tegelastes ning hoopis teistsugune power - agressiivne ning viha ja pettumust täis vannivahune õhk. Kus tundub, et mingil määral on sellest pärnaõieteest seda mürki ka õhku levinud...



"Teil veab! Teile antakse ilusaid riideid tasuta! Mina pean oma asjad poest ostma!"

Publiku hulgas oli ka Ülle abikaasa ja veel teatrikriitikuid ning muid "tegalasi"... huvitav kui palju see näitlejate mängu mõjutas? või kas nad igal õhtul tõesti selllise energiaga suudavad seda tükki rahva ette laotada? See ongi selle asja juures veel eriliselt imeline! Uuesti ja uuesti mängida sellise poweriga, ühte ja seda sama :) ja ikka nii et silmades särab ning discotantsu ajal rokkida täiega, vannis mürada või teineteist tappa üritada...

Meenub üks lahe, küll juba ju kasutatud naljatrikk, aga mis siis sellest - siis kui "disco" järsku vaikib ja Ülle... see mõjus "Toatüdrukutes" ikka nagu uus nali ning osavalt sinna sisse kombineeritud :) Üldse oli palju "täpset" tabamist ning ideaalset kokkumängu. Tundub, et nad kolmekesi on nii mõndagi juba koos mänginud ning teinud... Sest partneritunnetus oli selles tükis kuidagi väga tugevalt tunda. Ja see kandub ju publikule edasi. Tulemuseks puhas nauding!!!


"Gde že vašõ rutški?"

Huvitava vimka on tegijad visanud kavalehega. Ma mõtlen sellega, et toonud näiteks väljendi "Folie a trois" kavva... jah, tegemist oli ju kahe õe tõsielulise juhtumi dramatiseeringuga. Kuid
see, et Proua ilmub oma viimasesse stseeni samuti mustas kombinees nagu teised kaks toateenijat (ehk siis "Toateenijate" kostüümis :))... kas see tähendab, et ka tema oli selles hallutsinatsiooni-mängus osaline? Eriti viidates etenduse alguse "mängule" kahe õe vahel... kes lõppude lõpuks oli toateenija, kes proua... seda ütle mulle Sina... Kui vaadata "kavalehelt" tegelasi ja näitlejaid - ka sealt ei saa selgust... Kuigi ega see kogu kontekstis ju polegi oluline, lihtsalt vahva väike mõttemäng :)

"See on spetsiaalselt minule defineeritud kleit"
Kõik need vähemalt näiliselt füüsilist valu tekitavad kohad kukkusid neil nii ehtsalt välja, et kui Ülle Tiinat juukseidpidi ühest saali otsast teise lohistas, oli mul tunne, nagu keegi rebiks mind juukseidpidi. Karmid naised! Samuti ka vannist välja üle ääre lataki plaadistatud põrandale kukkumised ja muu! Tõeliselt usutav või äkki tõesti "ennastohverdav mängimine"?

Hinnang: 5- (See võib vabalt suve lõppedes kujuneda "selle suve parimaks tükiks"! K teatas, et see on üldse tema selle aasta lemmiklavastus! Kummaline tõesti, aga kuigi väliselt on mängitud selliste mehi-meelitavate trikkidega - naised kombineede väel - mõrvateema - märjas kombinees naised - lõhnastamas ennast, kätšimas omavahel - märjalt, või lihsalt seksikalt juukseid lehvitamas jne jne.... siis tegelikult oli see minu meelest rohkem sisuliselt ikkagi tükk naistele. Veel kord müts maha Hendrik Toompere ees, kes on kuidagi imekombel "mehena" sellise tunnetuse saavutanud. Aga jah, nagu mainisin - kui on plaanis suve esimesel poolel ainult 1 tükk vaadata, siis tasub kindlasti seada sammud Rakvere suunas!!! Saab naerda, saab nautida head mängu ning originaalset mängukohta. Ja "girl-power"-it :) See ei tee paha kellelgi! Kui just mitte näitlejatele endale :))) Kas neil tõesti polnud kõige vähematki valus? :)) Pagan, ma ehmatasin isegi selle peale, kui Mälberg istub vanni äärel ning Lichtfeldt teda kui möödaminnes tõukab... Lahe! Äge! Pull! Meelelahutuslik trall! Soovitan kahe käega!)


Tekst lavastuse kodulehelt:

Jean Genet
TOATÜDRUKUD
Les Bonnes, 1947

Lavastaja Hendrik Toompere jr
Kunstnik Ervin Õunapuu
Tõlkija Ott Ojamaa

Mängivad Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg ja Anneli Rahkema

"Toatüdrukud" on näitlik õppevahend. Kuidas saada prouaks, kel pole elumuresid. Kuidas olla proua, kel on ilu ja raha. Kuidas pääseda ligi härra tohutule varandusele.Selleks tuleb lihvida kujutlusvõimet ja oskusi punuda intriige. Tuleb osata kirjutada selliseid kirju, et härra vangi panna. Tuleb osata segada mürki, mis jälgi ei jäta. Tuleb osata mängida mängu, kus vale saab tõeks.Et rikkaks ja kuulsaks saada, tuleb vaid tahta ja selle nimel tegutseda, muidu jäätegi kõik toatüdrukuteks, kelle ehteiks on vaid roojased kummikindad.

"Toatüdrukud" punuvad intriige Rakvere kesklinna pangamajas (SEB panga hoone, Turu plats 2, sissepääs Adoffi tänavalt). Etenduses suitsetatakse.

Etendus on ühes vaatuses ja kestab 1:45

Etenduse trailer:

Kommentaare ei ole: