reede, 5. juuni 2009

Suve oodatuimad teatritükid TOP 20

Natuke teatrist ka vahelduseks...kuigi teatrisse saab jälle alles rohkem kui paari nädala pärast...

Tegelikult on pealkiri mõnevõrra eksitav. Esiteks selle tabeli alt leiab veel ühe extra-edetabeli - TOP 10 varem nähtud etendustest, mida sellel suvel mängitakse. Ning selles ülemises, ehk TOP 20 edetabelis pole need otseselt minu "oodatuimad" tükid "suvel", vaid neid kõiki küll etendatakse suve jooksul ning olen võtnud arvesse kõik alates tänasest kavas olevad tükid (seega on välja jäänud näiteks 1.juunil juba etendatud Koomiku lapsepõlv). Tegemist on nö. oletusliku edetabeliga - ehk mis tunduvad kõige huvitavamad suvel pakutavatest teatrietendustest ning esimeses tabelis just nimelt nendest, mis minul varem nägemata.

Suuremas osas olen ka planeerinud nende vaatamise juba tänaseks ära. Ühele neist (koht 14) on mul küll alles sügishooajaks pilet. Ja juba täna ma tean, et ma ei jõua kindlasti suve jooksul vaatama ühte neist, sest ma lihtsalt pole sellel ajal Eestis (koht 18).

Aga siin see edetabeli-üllitis siis on, mõnede täpsustavate kommentaaridega, et mida nad endast kujutavad ja miks ma neid ootan ning kopeerisin etenduste kodulehtedelt ka info kokku, et oleks lihtsam "üle vaadata", kes kus mängib ja kes on lavastajad ning kunstnikud ja muu selline inf:


20. Vanalinna vaimud -
Värskelt loodud "Vaba Teatri" esimeseks lavastuseks on „Vanalinna vaimud“. Inspireerituna Tallinna legendidest pannakse kummitama kogu Laboratooriumi tänav. Lavastust mängitakse Tallinnas Laboratooriumi tänaval 1. - 31. juulini 2009 eesti-, vene-, soome- ja inglise keeles. Pole selle kohta veel eriti midagi rohkemat kuulnud, kuid ehk on ikkagi tegemist "teatriga"? Kus on "päris" näitlejad :) Igatahes hetkel, kui infot veel eriti pole on "huvi" tekitatud ja olemas. Taustategijateks Vahur Keller ja Britt Urbla-Keller.

19. Pidu -
Slawomir Mrožeki „Pidu” keskmes on inimesed ja pidu. „Pidu” olevat üks neist näidendeist, kus autor ennast ei ava, vaid on andnud tegelased ja teksti. Loogika tuleb ise otsida.
Lavastaja: Uku Uusberg (Eesti Draamateater)Kunstnik: Anne Kabel
Mängivad Ago Soots (VAT Teater), Meelis Põdersoo (VAT Teater), Peeter Rästas (Rakvere Teater), Agu Trolla ja Maive Käos.
Etendused 17, 18, 19, 20. juuni ja 8, 8, 10, 11. juuli

Mrožek on muidugi kahtlane....minule tema asjad pole meeldinud, aga teisalt lavastajaks Uku Uusberg ning pärast "Pea vahetust" tahaks kõike tema tehtavaid asju oma silmaga näha. Eriti kuna see olevat veel selline asi, kus autor ennast ei ava vaid see on tegijate enda teha... Piisavalt põnev, et mahtuda põnevaimate nimistusse... kahju ainult, et see niiiii kaugel - Võrus - etendatakse. Eks näis, võibolla võtan hoogu ja lähen ikkagi kohale...

18. Ürgmees -
Stand-up comedy, Rob Becker-i mononäidend, mida mängitakse praegu paljudes Euroopa riikides, Saksamaal näiteks 12 teatris korraga. Ühemeheshow populaarsus põhineb universaalsel teemal – meeste ja naiste erinevuste kõrvutamine kiviajast kuni tänapäevani; peamiselt läbi huumoriprisma, aga ikka reaalsusest lähtudes. 6 ja 10.juuni Vene Kultuurikeskuses, 13-15.juuni Vanemuises.

Ikka siit-sealt pidevalt kostub, et asi on vaatamist väärt. pidavat olema naljakas ning samas eluline. Minule kuupäevad ei sobi, muidu läheks vaatama küll.

17. Kolm põrsakest ja hea hunt -
KOGUPERE MUSIKALINE SIGADUS
Selle suve sead ja hundid saavad kokku Tartus, Laulupeomuuseumi pargis, Jaama 14.
Pidu, pill, laul, majaehitus ja kohtumine hundiga (hea) leiavad aset 25. juulist 15. augustini.
Lisaks sigadustele saab ka pulli.
Tekst: Mati Unt, Juhan Viiding
Lavastaja: Ain Mäeots, Kunstnik: Nele Soosalu, Koreograaf: Janek Savolainen, Muusikajuht: Toomas Lunge
Mängivad: Jüri Aarma, Taavi Eelmaa, Rein Pakk, Jekaterina Nikolajeva, Toomas Lunge
Etendused toimuvad: 25.26.29.30.31.07; 01.05.06.07.08.13.14. ja 15.08 kell 19.00 ja 02.08; 09.08 kell 12.00

Yess, midagi lastele ka suvel! Lahe kamp näitlejaid kah peale kauba! Taavi Eelmaa-d pole näinudki pärast Nora-t ning Jüri Aarmat juba ma ei mäleta enam mis ajast. Rein Pakk üllatas Koidula veres mind väga ning muidu tundub ka igas mõttes vahva asi tulevat! Mäeotsa lavastused on ikka tavaliselt - Vanemuise paremast otsast... minu meelest.

16. Raimonds -
Muusikaline lavastus.
Autor ja lavastaja Tiit Palu, Kunstnik Silver Vahtre, Valguskunstnik Margus Vaigur, Muusikaline kujundaja Feliks Kütt, Lauluõpetaja Toomas Voll (külalisena), Kontsertmeister Evald Raidma (külalisena), Osades Ireen Kennik, Liis Laigna, Triin Lepik, Kaili Närep, Karin Tammaru, Lii Tedre, Enn Keerd, Lauri Kink, Ahti Puudersell, Veljo Reinik, Tambet Seling, Indrek Taalmaa ja Jüri Vlassov
„Raimonds“ on lavastus elu pisiasjadest, sekeldustest, unistustest, suhetest – kõigest sellest, millest koosnevad meie päevad. Lavastuses esitavad näitlejad Raimonds Paulsi surematuid laule. „Raimondsis“ on möödunud aastakümnete nostalgiat ja püsimajäävat elujaatust.
Endlas 10., 26. ja 31. juulil

Natuke nõuka-aegset nostalgiat kulub ikka ära, veel niimoodi muusikalises kastmes. Raimonds Paulsi nime ma lapsepõlvest mäletan, aga tema muusikat küll mitte. Võibolla siis kui kuuleb, tunneb ära, eks näis.

Otseselt teatriga mitte seonduvad märkused: Suvel muidu ka lahe Pärnus olla. Ehk saab enne etendust ujuma kah... ja kindlasti on vaja osta tuutu magusaid mandleid rannast ja Endla teatri kohviku pasta on ka väga maitsev!!!

15. Vana Tooma pilgu all -
Omalaadne liikuv etendus Vana-Tallinna keskaegsetest legendidest ja kohtulugudest. Ajavaimu juhtimisel viiakse vaataja ringkäigule Tallinna vanalinnakõnekatesse majadesse, sisehoovidesse ja legendidega seotud paikadesse.Vaataja silme all “elustuvad” lood isand Uexküllist ja Schenkenbergist, majades kahtlast kolinat tekitavatest ämbritest ja õnnetutest armastajatest.Minevikuuks paotub raehärradele, kaupmeheisandatele, kroonikakirjutajatele,katkutohtritele, vaestele ja patustele, rikastele ning ilusatele.Ja kes teab, ehk pressib mõni kummitavgi olend end sealt sisse.Ajavaim jagab rohkelt teadmisi Tallinna endise elukorralduse,ajaloo ja endisaegsete tõekspidamiste ning kommete kohta.Oht Tallinna ajaloost rohkemat teada saada!
Idee autor - Anne Velt Loo autorid - Mart Laar ja Lauri Vahtre ja Angela Randmets Lavastajad - Ivo Eensalu ja Anne Velt Kunstnik - Killu Mägi, Trükised - Maite Kotta, Osades - Hannes Prikk, Kersti Tombak, Hans Kaldoja, Sten Zupping, Iivi Lepik, Jana Wolke, Pirge Sildmaa, Ivo Eensalu jpt

Ajalugu on nii põnev, eriti Tallinna Vanalinna ajalugu ja eriti "legendid"! Lisaks palju põnevaid näitlejaid - Iivi Lepikut pole juba lapsepõlvest saati näinud mängimas ning Sten Zupping on alati hästi hea! Lisaks teksti autoriteks Laar ja Vahtre, ehk usutavasti saab põnev olema. Ning muidugi see, et algusaeg kah kell 22 õhtul - siis kui vaimud juba liikvel :)
8., 10., 11. ja 12. juulil

14. Detektiiv Lotte -
Lastemuusikal kahes vaatuses.
Helilooja Priit Pajusaar Libreto autorid Janno Põldma, Heiki Ernits Laulusõnade autor Leelo Tungal Lavastaja Ain Mäeots Muusikajuht ja dirigent Tarmo Leinatamm Dirigent Lauri Sirp Kunstnik Iir Hermeliin Koreograaf Janek Savolainen Osatäitjad: Gerli Padar, Robert Annus, Aivar Tommingas, Leino Rei, Maria Soomets, Maarja Mitt, Margus Jaanovits, Jaan Willem Sibul, Veikko Täär,Tanel Jonas, Markus Luik, Atlan Karp, Märt Jakobson, Marko Mäesaar, osalevad Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli õpilased, Vanemuise teatri ooperikoori ja Tartu Noortekoori lauljad ning Vanemuise sümfooniaorkester. Sedakorda püüab koeratüdruk Lotte välja mõelda, kelleks ta suurena saada võiks ning algav päev annab talle suurepärase idee, sest ootamatult läheb kaotsi isa Oskari leiutatud suhkrumasin. Lotte ja ta sõber Bruno ei jää käed rüpes istuma, vaid otsustavad hakata detektiivideks ning suhkrumasina üles otsida.

Vanemuine tuleb Tallinna külla, etendused on 28.,29. ja 30.augustil Estonias.
Ülikiidetud lastelavastus. Ja piltide järgi tundub, et see on tõesti lahe ja värviline! Minule aga kuupäevad suvel ei sobi ning seega jääb sügisesse...

13. Igavene kapten -
Urmas Lennuki kirjutatud lugu merest ja armastusest... ja tuuled küsisid ja ta kõneles oma kaugest maast Saare Maast, kust kunagi maailma meredele põgenes. Oma kodusaarest kõneles ta, kus suviti on öö nii üürike, et vaevu jõuad tüdrukut loojaku saabudes suudelda, kui juba päike taas koidukiirtes tõuseb. Ta kõneles oma kodusaare külmast ja kargest talvest, mis kaanetab mere jalapaksuse jääga, kõneles jaaniöö tulekumast ja tarkadest vanadest meestest, kelle silmad pole just eile pähe lõigatud. Ja tuuled jäid kuulatama. Kus on see veider paik, küsisid nad üksteiselt. Ja nad tormasid ummisjalu laiali, et leida üles too kummaline saar, kus elavad need veidrad vanad mehed, kelle silmad pole just eile pähe lõigatud, kuid kes ometi näevad oma südamega rohkem, kui kõik teised silmadega kokku ...lugu merest ja armastusest
Lavastaja: Kalju Komissarov (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia), Kunstnik: Silver Vahtre (Teater “Endla”), Osalevad: Allan Noormets (külalisena Tallinna Linnateatrist), Jüri Vlassov (Teater “Endla”), Merilin Kirbits, Hannes Prikk, Rauno Kaibiainen. Esietendus 30. juulil. Järgnevad etendused: 1. augustil kell 18.00, 2.-8. augustil kell 19.00.

Esiteks on Lennuki oma kirjutatud näidendid mulle siiani kõik meeldinud. Komissarov lavastajana ka enam-vähem kindel värk! Lisaks mängimas Allan Noormets ja Jüri Vlassov. Ning minu meelest viimasest Viljandi näitlejate lennust üks lootustandvaim - Merilin Kirbits! Kahju muidugi, et see Saaremaal on. Ei tea kuidas sinna kohale jõuab... Üks suurem planeerimine nii sõitmise enda kui laste pärast kah, aga muidugi huvitav asi tundub olevat! Läheks küll meelsasti! "Armastus", "meri" ja "suvi" käsikäes :)

12. Augustikuu teemaja -
21. juulist - 7. augustini 2009 Eesti Maanteemuuseumis - Varbuse hobupostijaama õuel
Autor: John Patrick
Lavastaja: Roman Baskin
Kunstnik: Ann Lumiste
Peaosas: MARKO MATVERE
Ameerika Armee on Maailmasõja võitjana saanud käsu juurutada ühes väikeses Jaapani külas demokraatiat ja läänelikku maailmavaadet . Üks peategelasi, Jaapani väikese mägiküla elanik Sakini - MARKO MATVERE kehastuses, tutvustab oma külarahva suhtumist ja arusaamu järgmiselt: -Okinawa ajalugu vallutajate väärikast reast jutustab. Neljateistkümnendal sajandil meil au Hiina piraatidele alistuda. Kuueteistkümnendal sajandil Inglise misjonäridele. Kaheksateistkümnendal sajandil Jaapani sõjapealikele. Ja kahekümnendal sajandil Ameerika mereväele. Okinawal hästi vedanud. Kultuur siia toodud ... Ei vaja minna tooma. Palju õppinud. Kõige tähtsam: ülejäänud maailm Okinawa ei ole. Maailm tore vaheldusrikas. Näide. Okinawas ... ustel lukku pole. Halb komme, kui naabrit ei usalda. Ameerikas ... lukud ja võtmed suur tööstus. Järeldus? Halvad kombed, hea äri. Okinawas ... avalikus kümblusvannis palja daamiga päris sobib ennast pesta. Palja daami pilt kodus ... päris sobimatu. Ameerikas ... palja daami kuju pargis preemia saab. Aga paljas luust ja lihast daam pargis trahvi saab. Järeldus? Pornograafia geograafia küsimus. Okinawalased alati usinad valitsejaid kuulama. Sügav soov hõõrdumist vähendada. Õppida lihtne ei ole. Vahel valus. Aga valu inimese mõtlema paneb. Mõte inimese targaks teeb. Tarkus elu talutavaks teeb. Nii et ... Me väikese loo räägime, mis suurepärane näide, kuidas Okinawa heast tahtest demokraatia vastu võtab.-Kui küsitakse, nagu tavaliselt ikka tehakse, et miks just see lugu, siis selle materjalivaliku suhtes on mul öelda vaid seda: kui üldse leidub dramaturgias, eriti veel komöödiakirjanduses autorit, kes vaataks maailma nii eluterve rõõmu ja soojusega , siis on see John Patrick, oma kummalise huumorimeele ja omanäolisust ja endaks jäämist väärtustavate eluhoiakutega. - nii arvab lavastaja Roman Baskin

Mina lähen küll kohale peamiselt ainult Marko Matvere pärast - "esialgu"... sest teiste näitlejate kohta infot veel pole. Loodetavasti seal on ikka rohkem proff-näitlejaid ka, mitte et kõik ülejäänud ongi harrastusnäitlejad. Siis võib see sellesse suurde harrastuslõbu sisse ära mattuda :) Eelmisel aastal Ellunägude Rasputin oli küll üllatavalt hea ja isegi need harrastusnäitlejad olid mitmed ülihead! Aga seal oli ka pooleks ametilt näitlejaid ja neid, kes seda hobikorras teevad. Baskin lavastajana on natuke ebaühtlane, kuigi ta suudab alati hästi tekitada atmosfääri. Võibolla saab tunda seda "jaapanlaste küla" :) Marlon Brandoga film samast materjalist on kuidagi ähmaselt meeles, aga mäletan, et see meeldis mulle.

11. Käsu Hansu ajalootund -
Autor: Mart Kivastik
Lavastaja: Ingomar Vihmar
Kunstnik: Maret Kukkur
Mängivad: Ain Lutsepp (Eesti Draamatetater), Tiit Sukk (Eesti Draamatetater), Mari-Liis Lill (Eesti Draamatetater), Raimo Pass (Eesti Draamatetater), Sulev Teppart, Janek Joost jt.

Kui Käsu Hans on kümneaastane ja õpib veel Forseliuse koolis, viib õpetaja ta üle mere Rootsi kuningaga kohtuma. Rootsi kuningale meeldib väike Hans nii väga, et ta annab Hansule käsu Eestimaa üle valvata, kui teda ennast enam ei ole.
Nii saab Hans oma Käsu, mida ta jääb igavesti täitma. Ta rändab ajast aega ja hoiatab eestlasi, kui näeb hirmsat aega tulemas. Kõige raskem on rahvast päästa tema enda käest. Hansu ei usuta enne, kui suur jama käes. Tsaar Peeter hävitab Tartu linna koos elanikega.
Hans läheb taas tagasi minevikku ja rändab ajas niikaua, kuni teda uskuma jäädakse, sest temal on kuninga käsk. Kui me teda ükskord kuulda võtame, on meil lootust pääseda ja alles jääda.
Viinistu Kunstimuuseumi vabaõhulaval.
Etendused: 12., 19. ja 26. juulil kell 15.00
11., 16., 17., 18., 22., 23., 24., 25., 28., 29., 30. ja 31. juulil kell 19.30

Ikka peab igas suves olema üks "Viinistu tükk" ka :) Need Kivastiku omad on tihti väga head ning sedapuhku jälle head näitlejad ka! Tõenäoliselt saab see olema üks suve parimaid!

10. Imearst -
Brian Frieli näidend mälestustest, teostunud ja teostumata unistustest, elujaatusest kõigi pettumuste kiuste. Autor Brian Friel Tõlkija Krista Kaer Lavastaja Priit Pedajas (Eesti Draamateater) Kunstnik Riina Degtjarenko (Eesti Draamateater) Osatäitjad: Külliki Saldre või Merle Jääger, Hannes Kaljujärv või Aivar Tommingas, Riho Kütsar või Peeter Volkonski
Iiri nüüdisaja kirjandusklassiku näitemäng koosneb neljast monoloogist: mööda külasid ringi rändav imearst, tema naine ja tema mänedžer jutustavad meile oma elu pöördelise tähtsusega sündmustest. Sündmused ise on sageli korduvad, erinev on viis, millistena jutustajad neid mäletavad ja edasi räägivad. Imearst Frankil on loodusest antud võime inimesi ravida, anda neile usku, lootust ja armastust. Paraku ei ilmuta see võime end iga päev. Kehvade päevade pettumus ja purunenud lootused imelisele tervenemisele puudutavad nii haiget kui ravijat, aga ka nende lähedasi. Kuidas ravida ravijat ennast? See on näidend mälestustest, teostunud ja teostumata unistustest, elujaatusest kõigi pettumuste kiuste. Lavastaja Priit Pedajasele on see juba õige mitmes, Vanemuisele alles esmakordne kokkupuude Frieli loominguga.
Kammerlikud suveõhtud Tammistul annavad võimaluse eri õhtutel nautida kaht erinevat näitlejakoosseisu: 12, 16., 17., 18., 19. ja 20. juunil Külliki Saldre, Peeter Volkonski, Hannes Kaljujärv 21.juunil Merle Jääger, Riho Kütsar, Hannes Kaljujärv 25., 26., 27. ja 28. juunil Merle Jääger, Riho Kütsar, Aivar Tommingas

Mina valisin oma tüki ühe oma lemmiku - Külliki Saldre järgi. Kuigi ka Volkonskit on lahe mängimas näha... pole teda juhtunud juba aastaid teatris mängimas nägema... Kaljujärv oli väga huvitav Küünlad põlevad lõpuni tükis ning päris huvitav on näha, kuidas tal see roll õnnestub. Friel on materjalina hea. Kunagist Noorsooteatri (või oli see juba Linnateater sellel ajal) lavastust ma mäletan ähmaselt, kui ma nüüd midagi sassi ei aja :) Ja see materjal oli tõesti hea! Pedajas lavastajana on ilmselt "klassikaline stiil", mis minule istub küll tavaliselt, aga koht ise, ehk "küün", annab kindlasti mingi omalaadse tunde elamusele juurde.

09. Mtsenski maakonna leedi Macbeth -
Autor: Nikolai Leskov
Lavastaja: Eili Neuhaus
Dramatiseering: Urmas Lennuk
Kunstnik: Reili Evart
Tõlkija: Friedrich Kõlli
Muusikaline kujundus: teater "Tuuleveski" Jõhvist, slaaviühingu "Läte" naiskoor Kundast
Mängukoht: Ontika mõis
Etendused: 29, 30, 31 – juuli; 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 - august 2009.a. kell 19.00
Mängivad:Ülle Lichtfeldt (Rakvere Teater), Ines Aru, Marin Mägi (Rakvere Teater), Indrek Saar, Peeter Jakobi, Kristjan Sarv, teater "Tuuleveski", slaaviühingu "Läte"naiskoor
Urmas Lennuki dramatiseeringu tegevus leiab aset Venemaal XIX sajandi keskpaigas. Lugu keskendub rikka kaupmehe naise - Katerina Izmailova - traagilisele armastusele. Võttes naiselt kõik peale tema armastuse, muutub armastus liiga suureks, et elavate ilma ära mahtuda. Siis tuleb oma armastusele elavate ilmas ruumi teha. Liiga suur armastus tapab. Kirglik lugu raasukesest õnnest ümbritsetuna eheda vene rahvusliku ilu ja ehtsusega. Lugu valikute vabadusest, võimalikkusest - enda sees ja enda ümber. Erakordne võimalus näha mängimas eesti ja vene näitlejaid ühes koos, ühes loos. Selle tulemusena avaldub unustatud tõsiasi - pole tähtsust rahvusel, nahavärvil, usulistel tõekspidamistel - tähtis on olla inimene. Tähtis on märgata inimest ja tähtis on jääda inimeseks.

Aaah, see näitlejate-ansambel on väga põnev! Minu nunnu - Ines Aru on ka pundis! Lisaks Lichtfeldt, Mägi, Saar, Jakobi, Sarv - kõik on väga põnevad variandid!!! Lennuk dramatiseerijaks - lisaks vene-eesti sega-värk - see on midagi "erilist"! Kui veel Lichtfeldt mõne vene romansi ka sinna sisse laulaks - siis on juba pool võitu käes :) Ta on lausa superhea vene romansside laulja!!! Põnev materjal ja mängukohta ka!

08. Aiapidu -
SUVEKOMÖÖDIA
OHTU MÕISAS
Autor: Alan Ayckbourn
Lavastaja: Roman Baskin
Kunstnik: Ann Lumiste
Mängivad: Carmen Mikiver; Ülle Kaljuste; Epp Eespäev; Harriet Toompere; Liina Vahtrik; Pirjo Levandi; Marta Laan; Kaili Närep; Hendrik Toompere sen; Hendrik Toompere jun; Raivo Rüütel; Roman Baskin; Mihkel Smeljanski jpt. Kes meist ei oleks tahtnud viibida samal ajal erinevates kohtades. Tõsi, tundub kuidagi raskesti teostatav. Kas olete mõnel aiapeol või ka lihtsalt mõnel suveõhtul, kui seltskond on maja ja aia vahele laiali pudenenud, istunud näiteks aias ja mõelnud, mis küll vöiks praegu toimuda majas või köögis või tagatubades või siis jäänud suhtlema majja ja mõtisklenud, mis trall võiks käia praegu aias?! Kas tuleb tuttav ette? Inglise komöödiakuningas A. Ayckbourn on selle võimaluse rahuldamise eest hoolitsenud ja 6. augustil OHTU mõisas esietenduv lavastus „AIAPIDU“ võimaldab publikul vaadata etendust kas MAJAST või AIAST. Niisiis toimub paralleelselt kaks etendust ühest ja sellestsamast aiapeost. Tegelased liiguvad oma suhterägastikes õhtu jooksul korduvalt maja ja aia vahet ja sel õhtul aeda pileti ostnud publik näeb omaette lugu aias toimuvast ja majja sattunud publik siis vastavalt seda, mis toimub siseruumides. Otse loomulikult on võimalus tulla ühel ilusal õhtul uuesti ja vaadata lavastust sealt paigast, mis eelmisel korral saladuseks jäi. Niisiis abielu ja armastuse keerdkäigud poliitikasse pürgiva mehe korraldatud aiapeol; külaliste kogunedes võtab pidu järjest ägedamaid ja kummalisemaid pöördeid. Etendused Ohtu mõisas 6.-30.08.

Päris lahe, et nii palju vingeid näitlejaid ja et ühte ja sama lavastust saab vaadata nii sees kui väljas. Mina valisin igaks juhuks selle sisemise variandi. See ehk tsipa kammerlikum ja kui vihma sajab või sääsed kiusavad, siis ikka majas sees on tsipa kindlam :) Mugavusearmastaja nagu ma olen :) Igatahes originaalne ettevõtmine - lisaks nii põnev, et saab näha selliseid näitlejaid nagu Kaljuste, Mikiver, kolm Toomperet ja alles teatrikoolis õppiv - üks mu selle järgmise lennu lemmikutest - Marta Laan ja Peeter Tammearu kõik ühes tükis koos!!!

07. Kiivad armastajad -
Casamarciano Krahvi Annibale Sersale erakogust leitud commedia dell'arte stsenaariumi põhjal loodud lavastus kujutab endast laulude ja muusikaga põimunud lugu noorte inimeste armastusest. Lähtutud on commedia dell'arte tegelaskujudest, aga mängime ja laulame ilma maskideta. Öeldakse, et abielud sõlmitakse taevas. Aga mis juhtub siis, kui kaks kaupmeest, otsustavad raha nimel ühe abielu ise sõlmida? Sõnal „KIIVAS“ on eesti keeles kaks tähendust – teises vältes „ARMUKADE“, kolmandas „VILTU“. Täiesti võimalik, et need kaks on kuidagi omavahel seotud. Igatahes see lugu räägib mõlemast.
Lavastaja: Kristjan Üksküla (EMTA Lavakunstikool)
Kunstnik: Kristiina Hortensia Port (EMTA Lavakunstikool)
Koorijuht: Kaspar Mänd (EMTA)
Muusikaline kujundaja: Kristjan Üksküla (EMTA Lavakunstikool)
Mängivad: Ketter Habakukk (õppinud Nukuteatri noortestuudios), Laura Kalle (õppinud Nukuteatri noortestuudios), Mari Pokinen (Viljandi Kultuurikolledž), Sandra Üksküla (EMTA Lavakunstikool, õppinud VHK teatriharus), Rainar Aasrand (õppinud VHK teatriharus), Tõnis Jürgens (õppinud VHK teatriharus), Mikk Jürjens (EMTA Lavakunstikool), Priit Strandberg (EMTA Lavakunstikool, õppinud VHK teatriharus), Kaspar Velberg (EMTA Lavakunstikool, õppinud VHK teatriharus), Kristjan Üksküla (EMTA Lavakunstikool, õppinud VHK teatriharus)Musitseerivad Peeter Klaasi meistriklassi õpilased

Noorte teatri-ettevõtmistel on alati mingi eriline tahtejõud ja särts seest. Sedapuhkus siis Tallinna Vanalinnas Dominiiklaste kloostri hoovis. 16.-25.07. Commedia dell'arte tundub mulle sobivat kah - liigitan sellesse žanri näiteks "Armastus kolme apelsini vastu" ning paari aasta taguse Linnateatri suvetüki "Ronk". Huvitav on ka Ketter Habakukke näha uues rollis. Tema oli ju seal Wargamäe Wabariigis eelmisel suvel. Ja muidugi on see ju Kristjan Üksküla lavastajadebüüt. Ning lavastajadebüütides on tihti palju huvitavaid leide ning lahendusi. Üllatavaid ja häid ideid, mida tegijad on sees pikalt kaasas kandnud...

06. Härra Punttila ja tema sulane Matti
Bertolt BrechtHÄRRA PUNTTILA JA TEMA SULANE MATTI
Kirjutatud Hella Wuolijoe jutustuste ja näidendikavandi järgi
Tõlkija: Debora Vaarandi
Lavastaja: Kalju Komissarov
Kunstnik: Jaak Vaus
Muusikaline kujundaja: Peeter Konovalov
Liikumisjuht: Oleg Titov
Peaosades: Peeter Tammearu ja Indrek Sammul
Teistes osades: Kadri Lepp, Kata-Riina Luide, Triinu Meriste, Carita Vaikjärv, Anne Valge, Peeter Jürgens, Jaanus Kask, Arvi Mägi, Arvo Raimo, Meelis Rämmeld, Aarne Soro, Andres Tabun, Janek Vadi jt.
Rahvatükk, kus nalja ei kaaluta mitte apteegikaaluga, vaid kotiviisi nagu kartuleid. Kujutlegem end hetkeks valgesse Soomemaa suveöösse, kus varane lüpsitüdruk kolistab ämbriga, kukk teeb esimesi kiremisharjutusi ja kasetukk lõhnab nii meeliülendavalt... Ja selles sulnis rahus vaarub ringi end lahkeks joonud mõisaomanik Punttila ning kihlub järjest kõigi vastujuhtuvate naisukestega.
See on aga alles algus, sest ühel hetkel saab ta kaineks ja hakkavad juhtuma hoopis teistmoodi asjad... Härra Punttila, tema sulase Matti ja paljude teiste mahlakate tüüpide tegemiste kõrval on Ugala tiigikalda-laval palju muusikat, laulu ja tantsu. Nalja ning naeru nagunii.
Ugala tiigi kaldal
19.20.26.27.juunil; 03.04.juulil; 14.15.21.22.augustil

Klassika! Küll juba korra nähtud tükk, aga teises esituses ja teises keeles :) Oli päris hea tookord, aga ootan ühelt oma lemmikteatrilt veel paremat ja lahedamat tükki! Näitlejad ja muud tegijad kõik head, eesotsas Tammearu ja Sammuliga. Ugala tiigi kaldal üks etendus iga suvi on sama kindel värk nagu Viinistuski :) Ja tavaliselt on need ikka "elamused" olnud :) Loodetavasti Kadri Lepp on seekord natukenegi suuremas rollis, mitte ainult paari lausega, nagu tavaliselt Ugala suvetükkides :) Aga "vanamehed seitsmendalt" on ka pundis ning neid on alati nii hea meel näha!

05. Ballettmeister
Pseudoajalooline põnevuslugu.
Autor Urmas Vadi
Lavastaja ja kujundaja Andres Noormets
Kunstnik Girlin Bassovskaja (külalisena)
Tantsuõpetaja Kati Põldots (külalisena)
Osades Indrek Taalmaa, Ago Anderson, Liis Laigna, Triin Lepik, Kaili Viidas, Sten Karpov, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Tambet Seling

On südasuvi 1940 Eesti vabariigis. Taevas sirab kolm päikest.
President Päts võtab Oru lossis vanni. Korraga saabuvad hallide mantlitega mehed, kes ütlevad: „On aeg", ning viivad presidendi ära...
Samal ajal toimuvad ühel staadionil kergejõustikuvõistlused. Tuletõrjujad Johannes ja Erik ootavad parasjagu oma vasaraheite järjekorda, kui esimene neist äkitselt minema tormab. Erik vaatab ringi – staadioni ääres seisavad ja sosistavad hallide mantlitega mehed – õhk on ärevusest paks. Murelikuna otsustab ta sõpra otsima minna ning võtab juhuslikult vastu saatusliku telefonikõne. Kuuldud ülisalajane info suunab ta presidendi jälgedele...
Ja see on alles algus.
Endlas 4., 17. juulil ja 1. augustil

Väga hea näitlejate nimistu! Pseudoajaloolised tükid on ka tavaliselt "minu rida"...need lihtsalt lähevad hästi peale. Leiab seoseid päris ajalooga ning lahe on neid "tõdesid" sealt üles leida. Ning Taalmaa on kui Pätsu taaskehastus :) Ei jõua ära oodata! Esimesed kriitikad, mis etenduse kohta kuuldud olid ka positiivsed, ehk siis ootusärevus on juba sees :)

04. Toatüdrukud
Lavastaja Hendrik Toompere jr Kunstnik Ervin Õunapuu Tõlkija Ott Ojamaa
Mängivad Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg ja Anneli Rahkema
"Toatüdrukud" on näitlik õppevahend. Kuidas saada prouaks, kel pole elumuresid. Kuidas olla proua, kel on ilu ja raha. Kuidas pääseda ligi härra tohutule varandusele.Selleks tuleb lihvida kujutlusvõimet ja oskusi punuda intriige. Tuleb osata kirjutada selliseid kirju, et härra vangi panna. Tuleb osata segada mürki, mis jälgi ei jäta. Tuleb osata mängida mängu, kus vale saab tõeks.Et rikkaks ja kuulsaks saada, tuleb vaid tahta ja selle nimel tegutseda, muidu jäätegi kõik toatüdrukuteks, kelle ehteiks on vaid roojased kummikindad.
"Toatüdrukud" punuvad intriige 5.-6., 10.-14., 17.-21. ja 26.-28. juunil kell 20 Rakvere kesklinna pangamajas (Turu plats 2).

Yess....mu lemmikud Rakvere-naised kõik kolmekesi koos :) Anneli Rahkema on viimasel ajal roll rolli järel olnud väga, väga hea! Üllest ja Tiinast rääkimata! Omapärane mängukoht ning natuke "täiskasvanute tüki" maiguga :) Toompere on lavastajaks... mul on tema lavastustega kaks äärmust, kas meeldivad hullult või ei meeldi absoluutselt. Sisu mõttes kaldun arvama, et sellest tuleb üks suve suur üllataja! Heas mõttes muidugi :)

03. Pimedusega löödud
Psühholoogiline triller.
Autor Frederick Knott
Tõlkija Triinu Ojalo
Lavastaja Tiit Palu
Kunstnik Silver Vahtre
Valguskunstnik Margus Vaigur
Muusikaline kujundaja Feliks Kütt
Osades Karin Tammaru, Raivo E. Tamm (külalisena), Ahti Puudersell, Lauri Kink, Nicole Marchesani või Kaisa Metsaots (külalistena) ja Jaan Rekkor
Sam Hendrix kohtub Toronto lennuväljal ühe meeleheitel naisega ning toimetab tema palvel üle Kanada-USA piiri portselannuku – kingituse naise haigele lapsele. Heausklik Sam ei oska aimatagi, et nukk on täidetud heroiiniga ning et peatselt saabub grupp külmaverelisi kurjategijaid tema New Yorgi kodu ukse taha, mille avab Sami pime ja usaldav abikaasa Susy, kes on üksi koju jäänud. Psühholoogiline triller – žanr, mille tegi maailmatuntuks Alfred Hitchcock – otsib vastust küsimusele, kas hirmutavam on kurjus, mis on silmale nähtav või see, mis on nähtamatu.
Endlas 3., 4., 12., 17. juulil ja 1. augustil

Natuke see laste kasutamine tükkides on kahtlane... aga tegemist tundub olevat siiski tugeva sisu ja üpris kammerliku asjaga. Raivo E.Tamm ja Jaan Rekkor meeldivad mulle ka. Karin Tammaru ning Lauri Kink Revidendis olid ka päris head, saabki siis nüüd näha, kas tegemist oli erandiga või hakkavadki nüüd meeldima :) Aga peamine on muidugi SISU! Tihti ikka põnevuslugusid lavalaudadel näha saab? Oleks kohe hästi põnev ja hästi psühholoogiline... siis oleks vinge!

02. Kon-Tiki
Neli entusiasti asuvad teaduslikel eesmärkidel ületama balsapuust parvega Vaikset Ookeani. Teoreetiliselt peaks kõik hästi minema. Toomas Hussari vabaõhunäitemäng "Kon-Tiki" Käsmu Meremuuseumi rannas on inspireeritud Thor Heyerdahli menukast reisikirjast "Kon-Tiki ekspeditsioon" , mis on eesti keeles ilmunud sarjas Maailm ja mõnda. Tegu on kuulsa ekspeditsiooniga 1947. aastal, kui ületati Vaikne ookean balsapuust parvel eesmärgiga tõestada teooriat võimalikust migratsioonist Ameerikast Polüneesiasse.Näidend ei taotle dokumentaalset tõde, pigem on tegemist autori fantaasiaga, kus vaatamata tühjusele ja meelepettele peaks teoreetiliselt kõik hästi minema.
Mängivad Margus Prangel, Margus Tabor, Jan Uuspõld, Raivo E. Tamm ja Garmen Tabor. Lavastaja Toomas Hussar.
Etendused10.,11.,15.,16.,22.,23.,24.,25.,29.,30.,31. juulil ja 02.,03. augustilalgusega kell 19.00

Nii põnev materjal! Nii huvitavad näitlejad! See PEAB hea olema! Pole küll nimetet raamatut lugenud (häbi-häbi:(), aga selline päris eluga seotud asi ning ikka muidugi ei saa üle nendest näiteljatest - Prangel, Taborid, Uuspõld ja E.Tamm. Kõik eeldused suve tipplavastuseks olemas :)

01. Onu Tommi onnike
'Onu Tomi onnikest' on nimetatud ainukeseks kirjandusteoseks, mis tõesti maailma muutnud. Pärast selle avaldamist 19. sajandi keskel hakati avalikult rääkima orjuse, vabaduse ja töökohustuse keerulistest suhetest. Puhkes kodusõda. Orjad vabastati. Neegri süda laulis. Nii kõlab loo hea lõpp.
Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi lavastatud 'Onu Tomi onnike' algab sentimentaalsest romaanikesest ja jõuab McDonald'si müüjateni. Kuigi kõik kisub traagikasse, laulab neegri suu sellest, kui imeline on maailm.
"Onu Tomi onnikest" on Thomas McEvilley nimetanud ainukeseks kunstiteoseks, mis maailma tõesti muutnud. 19. sajandi keskel ilmunud romaan tõi Ameerika kodudesse teadmise, et orjus on õudne ning neegril on tunded. Arvatakse, et puhkenud kodusõda, mille tagajärjel orjus kaotati, toitus suuresti just neist teadmistest.
Ometi McEvilley eksib. See romaan võis ju tõesti põhjustada kodusõja, nagu ütles raamatu autoriga - väikese vanaprouaga - kohtudes ka USA president. Kuid see ei muutnud maailma. Sest maailm ei muutunud. Orjus on alles. Neegrite tunded ei koti kedagi. Ainuke muutus on see, et neegriteks pole enam ainult mustanahalised. Vaadake oma peopesi. Kas tuleb tuttav ette?
Onu Tom ei olnud Spartacus. Ta ei olnud isegi Ol' Dirty Bastard, vabaduse lüürik ja getode laulik. Ta oli lihtne mees lihtsate soovidega ja väheste unistustega. Väikekodanlane? Ei, ori.
Lavastajad ning kunstnikud Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper
Osades Andres Mähar, Rasmus Kaljujärv, Eva Klemets (külalisena), Sergo Vares, Inga Salurand, Marika Vaarik, Mirtel Pohla, Risto Kübar.
No teatri saalis 8, 10, 11, 13, 14, 17, 18, 19, 21, 22.augustil

Kõige suurema tõenäosusega on see tükk see kõige-kõigem sellel suvel! Seda ootan ma küll kõige kõige rohkem. Ostsin pileti ka kohe kui need müüki paisati. Hämmastav, et veel tänaselgi päeval on kõikidele etendustele pileteid... Igatahes eelmisel suvel "Ruja", sellel suvel "Onu Tommi onnike"... olen veendunud, et sellest tuleb "vähemalt" hea, aga kaldun arvama, et ikka "suurepärane"! Oleks ainult, et Risto Kübar end paljaks ei kooriks :) Seekord on naiste kord... palun :))) Igatahes on kõik kolm NO teatri naist paltsis ja nad on ju kõik kolmekesi nii head! Lisaks muidugi ka No-teatri suured lemmikud Mähar ja Vares... kahju, et Jaak Printsi pole, siis oleks täiuslik :)


Lisaks siin veel üks lubatud EXTRA edetabel etendustest, mis on mul küll varem nähtud, aga mida etendatakse käesoleva suve kolme kuu jooksul. Ehk minu "soovituste" TOP 10 ning paar sõna, et millepärast:

10. Vee mälu - Kurb lugu. Hästi lavastatud. Millegipärast läks see lugu mulle sügavale hinge sisse. Hästi näideldud ning väga hea materjal. Klassikaline, igas mõttes.
09. Helesinine vagun - Kivirähk ja Ugala. Mängitakse ainult 1 kord suve jooksul, aga seda väärtuslikum see kord on. Kurbnaljakas lugu. Gert Raudsep, Aarne Soro, Arvo Raimo, Meelis Rämmeld, Kata-Riina Luide ja Tanel Ingi. Kõikidelt superhead rollid ning üldse üks meeldejääv teatrielamus! Natuke nostaligiat ja Kivirähk -i üks parimaid...
08. Kangelane - Lahedad Viljandi Kultuuriahadeemia kutid ruulivad Endlas! Väga hea ajaloolises mõttes ning üldse sisulises mõttes. Ja lavastus ise on ka väga hästi õnnestunud.
07. Rock 'n' roll - Stoppard. Väga hea sisu, Piret Laurimaalt väga hea roll(id). Ja üldse mõtlemapanev ja mõtlemist vajav tükk. Omamoodi eriline.
06. Wargamäe wabariik - Eelmise suve Vargamäe suurlavastus. Aarne Üksküla kroonis kogu lugu. Võimas looduse ja teatri koosmäng. Dramaturgiliselt ning kõikide näitlejavalikutega ei jäänud 100% rahule, aga kokkuvõttes ikkagi võimas elamus!
05. Karge meri - Eesti klassika. Ja vääriliselt hästi lavastatud. Ilus kunstnikutöö ja Piret Laurimaa fantastiline roll. Tegelikult kõik näitlejad on lausa SUPERHEAD! Maiuspala. Siiani meenutan ka Madis Kalmeti monoloogi ja Marika Vaarikut Toora Jookimina.
04. Perikles - Selline värvikirev Eesti Bollywood - hoorad ja Shakespeare, muinasjutud ja Andres Mähar kentaurina. Lahe muusika, lahedad ideed :)
03. Vahepeatus - Lahe tekst, head näitlejad. Kuidagi eriline elamus. Armas mälestus.
02. Pea vahetus - Nii hea ja mõtlemapanev ning fantastiliselt hea tekstiga. Ja näitlejad ning muusika on ka tippklass!
01. GEP - Kellel veel nägemata, siis see saab küll vinge elamuse! Sisu, näitlejad, stseenid, kõik on kulda väärt!

2 kommentaari:

Hannele ütles ...

Ma VÕIB-OLLA tulen kaks nädalat varem Eestisse, et saaks "Onu Tomi onnikest" vaadata. Kangesti tahaks, aga samas on siin samal ajal maailma suurim teatrifestival - päris keeruline valik.

Ah, ja veel, ma pean ikka natuke närima: Viljandi KultuuriAKADEEMIA, mitte kolledž :)

Danzumees ütles ...

Appi, appi! Muidugi "akadeemia" :))) Mul oli ühes kohas õieti ja teises valesti :) VABANDUST!!!
Parandasin vea, loodetavasti jääb mulle nüüd "meelde" kah :))) Tuisupea, tainapea, lillkapsapea - nagu ma olen :)))

Mõistan Su dilemmat... Sealne festival on kindlasti hirmus põnev... Aga kui tuled Onu Tommi jaoks kohale, siis ära unusta ka "Pea vahetust"!!!!! See oli üli-mega-super-fantastiliselt hiilgavalt hea!!!!