laupäev, 13. juuni 2009

Hangover / Pohmakas (USA 2009)

Režissör: Todd Phillips
Stsenaarium: Jon Lucas, Scott Moore
Olulisemad näitlejad: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Jeffrey Tambor, Mike Tyson, Mike Epps

Loo lähtekoht: Neli meest sõidavad Vegasesse, sest üks nende hulgast veedab seal oma viimast poissmeesteõhtut. Kaks kaaslastest on tema sõbrad ja üks tema tulevase naise vend. Pärast esimeset ööd nad aga ärkavad ja selgub, et keegi ei mäleta eelmisest õhtust mitte kui midagi ning "peigmees" on ka jäljetult kadunud. Sellest läheb lahti selline seikluste ahel, et hoia piip ja prillid! Üks mees on millegipärast olnud haiglas, teine on abiellunud ning jäänud hambast ilma ja kolmas märkab hommikul pissile minnes, et toas jookseb ringi kana ja vannitoas lösutab ehtne tiiger...

Hämmastav, et samad stsenaristid kirjutasid alles äsja kinos nähtud "Ghosts of girlfriends past". Sest kui üks on täiesti vinge ja lahe komöödia (Hangover), siis teine on hoopis midagi romantilise komöödia "sarnast", kuid tegelikult üks paras soperdis (GoGP). Mingis mõttes "MEESTE" kirjutatud teksti maitse jääb küll mõlemast filmist. "Pohmaka" puhul on aga need naljad kuidagi "õigustatud" ja ehedad. Endiste tüdrukusõprade kummitused oli esiteks "poliitiliselt ebakorrektne" ning üldse selline tavaline jama.

"Pohmakas" oli minu meelest tõeline komöödiline triumf! Ehk mõnevõrra rohkem meestele... nagu meeste "sex ja linn", ainult et mehed ju ei vaata moodi ja ei räägi armastusest vaid mehed joovad, varastavad politseiautosid ja käivad stripiklubides :) Vähemalt mõned meie hulgast... Kusjuures ma ei imestaks kui "Hangover" Oscarit jahtima ei hakka järgmisel kevadel - stsenaariumi oma... Sest see dialoog ning need situatsioonid on ikka tõsiselt naljakad. Enam vähem igas teises stseenis on mingi iva peidus, mille üle itsitada. Ja seda kohe algusest kuni isegi lõpputiitrite kõrval jooksvate fotodeni välja!

Igatahes ma arvan, et iga inimene peaks (vähemalt) korra elus sellise pohmaka ise üle elama :) Minul oli see ehk siis kui ma sain 21 :) Okei, muidugi mitte NII hullupöörane nagu see filmis nendel meestel, midagi sinna suunda...aga ma räägin "põhimõtteliselt" :)

Režissöriks mees, kelle sulest on pärit sellised filmid nagu "Borat" ja "Road trip" (seekord ta stsenaariumit ei kirjutanud). Ja eks see "Pohmakas" mingis mõttes "Road trip"-i ka meenutab, ainult et sedapuhku tsipa vanemate meestega. Kusjuures režissör koos teiste Borat-i stsenaristidega kandideeris ka ju Oscarile!

Väike stiilinäide:
Üks mees, kes on just avastanud, et on oma kodus ootavale tulevasele naisele mõeldud sõrmuse andnud purjus olles ja abielludes ühele stripparile: "Oh mu jumal, Ma ei suuda uskuda, et andsin oma vanaema Holocaust-i sõrmuse ära võhivõõrale."
Teine mees selle peale: "Ma isegi ei teadnud, et Holocausil jagati sõrmuseid"!

või siis see:
Mehed saabuvad Las Vegase kuulsaimasse hotell-kasiinosse "Caesars palace" ja üks meestest küsib administraatorilt: "Ega see ei ole ju päris Caesars Palace? See on ikka võltsing?" Adminn talle vastu "Mis te sellega mõtlete?"... "Noh, et ega Caesar siin ju tegelikult elanud?!" :)

Kuna Rootsis on suurem osa filmidest kinos alla 15 aastastele keelatud ja see film oli kõigest alla 11 keelatud ja mu 13 aastane igavles kodus, võtsin tema ka kaasa filmi vaatama... Ok, teema pole ju tõesti lastekas ja eks ma teadsin ette ka, et ega see polegi "tema" film ja ega talle ei saagi see film meeldida... noh olge siis hoiatatud - see film EI SOBI lastele üldse :) Eriti need lõpus jooksvad fotod :) Ei saa kah nendest vanusepiirangute otsustajatest alati aru. Nende järgi ei tasu küll arvata midagi...

Mis mulle selle filmiga seoses eriti mõjus, oli see sõpruse-teema. Nii mõnus kui on olemas sõbrad, kes Sinu pärast niimoodi muretsevad ja on igasugusteks asjadeks valmis, et Sind päästa. Ikka päris kreisideks asjadeks. Ei tea, kas see on selline muinasjutt või on päriselt ka selliseid sõpru olemas... ilmselt küll päris elus on sellised sõbrad mingis varasemas vanuses... kunagi seal täiskasvanuea alguses ja just enne seda... Aga tore on ka sellist muinasjuttu vaadata ja uskuda et kellegil kusagil....

Ja nii nõme on kui inimesed, kellel pole õigust teise elu üldse kamandada, eriti kuna nad on teinud teisele väga haiget, võtavad endale ikkagi selle õiguse. Pean silmas ühe mehe naist, kes oli teda petnud, aga mehelt nõudis täpset talla all olemist. Naised ei tohiks oma mehele "emaks" hakata... see tapab igasuguse romantika ja tegelikult üldse armastuse...

Treilerit vaadates ma arvasin, et tean kogu filmi sisu juba selle põhjal ning kõik naljad on kindlasti topitud reklaami, ehk ega sealt midagi muud eriti oodata pole. Aga see mis on reklaamis see on tõesti ainult pisitilluke osa sellest kõigest :) Tegemist on tõesti ühe laheda "täiskasvanute komöödiaga". Ilmselt mõjub selline film kunagi kerge veiniga ja koos sõpradega DVD-lt vaadates ka väga hästi :) Sellist filmi ongi ehk lahe just "sõpradega koos" vaadata!

Hea meel on ka selle üle, et Heather Graham sai üle pika aja ühes vinges filmis jälle kaasa teha. Ta on kuidagi D-kategooria filmidesse viimasel ajal langenud (viimane "hit"oli vist 8 aastat tagasi "From hell" Johnny Depp-iga peaosas).

Ja veel kõige tipuks istus mulle see soundtrack ka imehästi. Hitte nii sellest aastast kui ka viimastest aastatest - Usher, Rihanna ja ühtkomateist rocki kah.

Hinnang: 4+ (Filmis on kasutatud peaaegu kõiki erinevaid komöödia vorme ja võtteid. Muidugi neid nõmedaid - jalaga tagumikku nalju ka, aga kõige muu komöödia-ilutulestiku sees ei häirinudki need, vaid justkui mõjusidki päriselt naljakatena :) Näitlemine oli ju ka komöödiafilmile kohane. Erinevad mehed olid kõik loomult erinevad, kuid nende jaburdamine ei mõjunud võltsina vaid eks selle "kreisi" ja ülhoogsa seikluse sees olid kõik justkui "omal kohal"... "narkootilised ained ja alkohol segi"....hää et niigi läits :))) Ja hoidke siis silmad lahti seal lõpus kui fotod hakkavad vahetuma tiitrite kõrval, eriti paar viimast fotot!!! :))))

Filmi trailer:

Kommentaare ei ole: