esmaspäev, 16. september 2019

Oktoobrikuu teatrisoovitused ja -soovid


September on juba oma keskpaika jõudnud, sestap, nagu ikka, väike ülevaade, mida sooviks soojalt soovitada Eesti teatrite järgmise kuu mängukavadest kuhu veel just praeguse hetke seisuga pileteid on saada. Ega tavaliselt ju inimesed kaugemale oma teatriplaanide tegemisega harjunud ei ole, kui just pole kindel soov teatud etendust näha, millele praktiliselt kunagi pileteid ei saa, muidu kui kohe pärast nende müüki paiskamise järel need endale varudes. Neid "väljamüüdud oktoobri-etendusi" pole seega hetkel mõtet soovitadagi, sest kui on välja müüdud, siis on välja müüdud.

Rõhun seekord soovituste blokis kvaliteedile ja mitte kvantiteedile. Valisin hoolikalt välja veerandsada, ehk 25 teatrielamust, mis ma arvan, võiksid iga eesti teatrit armastava inimese pagasisse varem või hiljem jõuda. Nende seas läbisegi tõsisemat ja kergemat, noorematele ja vanematele. Loomulikult on teatrites vaatamisväärset veel kõvasti rohkem ja minulgi jäid soovituste listilt teised 25 nö. napilt joone alla.

Soovide nimekirjas laon lagedale enda huviorbiidis olevad oktoobris mängitavad lavastused, mida veel näinud ei ole. Seega võib neist nii mõnigi olla hoopis selles soovituste listis, kui vaid teaks kui hea see või teine on.

Oktoobris on praeguseks hetkeks juba paigas 10 teatrikülastust:
Rakvere Teater "Onu Vanja"
Karlova Teater "Minu haukuv koer"
Must Kast "Jõud"
Vanemuine "Lageda laulud"
Apollo Film Productions'i uue teatrisaali avalavastus "Püksid maha!"
Endla "Pidusöök"
Lisaks Kuldse Maski festivali kolm lavastust:
"Kankaan"
"Kõik pole kassile vastlapäev"
"Au"
Ja siis 5 noore eesti lavastaja 5 teatrilavastuste eskiiside projekt "Teartrilaboratoorium", mis on festivali off-programmis.
Tahaks tegelikult kõiki Kuldse Maski Eesti alafestivali lavastusi näha, aga kahjuks just keset seda sõidan komandeeringusse Singapuri (Intelligentsete Transpordisüsteemide Maailmakongressile).

Nende teatrielamuste kohta, mida olen jõudnud siin blogis juba peegeldada, leiab laiemad lahtiseletused pealkirjade alt avanevate linkide kaudu.

OKTOOBRI TEATRISOOVITUSED:

01. Eesti Draamateater "Ivanov" - üks käesoleva sajandi võimsamaid teatrielamusi! Vaimustav, vapustav Uku Uusbergi lavastustöö, mis kubiseb ainult väga headest rollidest! Tšehhov ja armastus. Valus, ilus, aga kohati lõbus ka.

02. Vanemuine "Beatrice" - Eesti 25-50 aasta pärast. Ajal, mil inimteadvuse saab digitaliseerida. Nõnda ei sure keegi kunagi päriselt. "Teadvuse" saab ka mõne teise inimese sisse panna. Mõtlemapanev ja põnev lähitulevikuutoopia. Filosoofiline ja suurepäraselt tehniline lavastus Ain Mäeotsalt.

03. Estonia "Viiuldaja katusel" - ilus ja mõjuv Georg Malviuse lavastus, milles pääsevad esile nii tuttavad muusikalilaulud kui imeilusad tantsud. Klassikaline menumuusikal kõige parimas vormis. Puhas nauding, mis teeb vaataja ka emotsionaalseks.

04. Eesti Draamateater "Väljaheitmine" - põnev teekond-teater, mis pigem vast ehk keskealistele ja sellest noorematele vaatajatele. Queen, queen ja Inglismaa. Unistustest, nende poole püüdlemisests, elamisest võõral maal ja üldse elus hakkamasaamisest. Kristo Viiding on võimas.

05. R.A.A.A.M. "Libahunt" - Kitzbergi klassika fantaasiarikas lavastus, mis üllatab ja kisub endaga kaasa. Ülihuvitav trupp!

06. Vaba Lava Narva/Vene Teater "Ära imesta, kui Sinu maja süütama tullakse" - vean kihla, et midagi sellist ei ole varem eesti teatrites nähtud. Techno-teater. Terve etendus tantsib oma toolil kaasa ja ka näitlejad esitavad oma rollid tantsides. Kuigi tegemist on draamalavastusega! V-A-P-U-S-T-A-V! Tahaks, et kõik seda saaksid kogeda! Eriti keskealised ja nooremad. Lugu on ka tugev ja tänapäeva ärimaailma mõttes asjakohane, sest säästlikkuse ja teenimise huvides on sellised riskid pidevalt õhus!

07. Vanemuine "Kaukaasia kriidiring" - Tiit Palu on pannud Kaukasuse mäestiku Vanemuise suure maja lavale ning näitlejad selle nõlvale nii ronima, laulma kui mängima. Üks käesoleva aasta huvitavamaid lavastustöid ja väga mõjuv ning varem Eestis lavastamata Brecht-i näidend. Väga tugev soovitus!

08. Piip ja Tuut Teater "Cabaret Siberia" - naer ja nutt käsikäes. Mõlemad teatrimaskid. Natuke ajalugu, palju raskuseid ja väga palju armastust. Eesti armastatuim klounipaar võtavad korraks punased ninad eest, et jutustada see küüditamiselugu kabareevormis. Harukordselt emotsionaalne ja isegi ehmatav. Aga meeletult armas ka!

09. NUKU "Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal" - Noortekas, mille lõpus aplodeerisin seistes, sest see läks niimoodi hinge. Sobib kahtlemata kõigile vanustele ning tasub kindlasti-kindlasti vaatama minna, sest NUKU mängib seda juba mitmeid aastaid! Järelikult kõik teavad kuivõrd hea see on ning kõik soovitavad seda kõigile. Kummaline, aga raamat minule tegelikult ei meeldinudki, aga teatrilavastus on nii mitmete huvitavate leidudega ja dramatiseering kuidagi selgem ja emotsionaalselt mõjusam.

10. VAT Teater "Dekameron" - Kelmikas ja hoogne, lõbus ja vallatu. Ühe etenduse raames saab tervelt 6 lugu, Aare Toikka igati ägedas dramatiseeringus ja lavastuses, kus tänavu Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetanud, värskelt diplomeeritud noored näitlejad oma säravate silmade ja suure mängutahtega panevad terve saali mängleva kergusega kaasa elama. Veel praegugi meenub kuidas saalist väljudes garderoobis kõik kahisesid kui äge elamus see oli! Oli tõesti! Üks senise teatriaasta lõbusamaid ja ägedamaid :)

11. Vanemuine "Hüljatud" - imeilus lavastus, imeilus muusika. Üks muusikaliajaloo "suurimaid" on Vanemuise versioonis veel eriliselt hea. Seda võib vaadata üha uuesti ja uuesti ja ikka on see mõjuv. Seekord leidis ka täiesti uusi tahke. Nii kunstiliselt kui lauljate tasemelt maailmaklass.

12. Vaba Lava/R.A.A.A.M. "Minu eesti vanaema" - Julia Aug'i lugu ja lavastus, sellest kuidas ja miks ta end eestlasena tunneb. Ja igati õigusega! Lavastuslikult eriline, mitmete lugudega, millest moodustub üks suur. Väga huvitav ja hea trupp!

13. Rakvere Teater "Paunvere poiste igavene kevade" - Lennukalt lennuklik dramatiseering tervest Lutsu-saagast, alustades Kevadest, lõpetades Talvega. Tuttavad lood ja tegelased saaksid nagu uue hingamise niimoodi need lood ja karakterid kokku segades. Lõbus ja tõsine käsikäes, aga just see lutsulik lõbusus pääseb võidule. Natuke muusikat ka, aga ohtralt lavastuslikku leidlikkust.

14. Eesti Draamateater "Nukumaja, osa 2" - eelkõige vist ikkagi naistekas, aga seda olulisem vaatamine meestele. Mehis Pihla üsna omanäoline lavastus koostöös Kristjan Suitsu stsenograafiaga. Võimsad, suured ja olulised rollid ja veelgi olulisemad tõstatatud teemad, mis on Ibseni klassikas tõstatatud teemade edasiarendused.

15. Endla "Kõik naistest" - Vahva ja läbinisti humoorikas 3 naise show, läbi erinevate vanuste. Sketšilik meelelahutus suure M-iga. Vinge naistrio ja päriselt naljakas. Endla mängib juba aastaid, sest ikka tahetakse seda laval veel näha. Täiesti saan aru, miks!

16. Ugala "Once" - indie-muusikute muusikal, mis on toonud Priit Võigemasti Ugala lavale. Minule mõjus eelkõige emotsionaalselt tasandilt, sest elasin kahe inimese armastusele kaasa - armastusele, mis ei saa kuidagi päriselt õide puhkeda. Laulud on ka väga head ning Taago Tubin'i lavastus mõnusalt omanäoline.

17. VAT Teater "Kiskja" - Tänapäevaline ja hoiatusena isegi oluline lavalugu Helen Rekkorilt. Trupp on ka väga tugev ning luuakse üllatusi täis, ootamatute pööretega põnevuslugu. Eriti noorematele, aga samas, kuigi minul "need ööklubi-ajad" juba üle elatud, elasin ka täiega tegelastele kaasa, nagu oleksin üks nende seast.

18. Ugala "Etturid" - Metsavendlusest. Ajalooline ja mõtlemapanev. Ühtlasi ka sõprusest, armastusest, valikutest ja aja poolt pealesurutud oludest. Emotsionaalne ja ehmatav. Tugev lavastus ja tugevad rollis. Ringo Ramul'ilt üks aasta parimaid peaosasid.

19. Rakvere Teater "Ükssarvikute farm" - Lennuk mängib kolme eesti kirjanduse naistegelasega - tuues nad keskikka ja pannes nad elama ühe mehe vanaema kappidesse :) Magus nii kirjandushuvilistele kui ka hea huumori austajatele. Vägev naistrio igas mõttes!

20. Vanemuine "Midagi tõelist" - Vaid 2 istuvat meest ja fotodeseeria, mis taustaks jookseb. Tugev põnevuslugu, eriline, kuid samas ka väga tugeva nägemusega lavastus ja lausa vaimustavad 2 meesrolli! Üks põnevamaid asju, mida hetkel eesti teatrites mängitakse. Ja seda kõike praktiliselt istudes eraldi oma toolidel! Vot on tase! Veiko Porkanen mängis end selle rolliga minu lemmiknäitlejate sekka. Mõnikord hämmastab, milleks näitlejad võimelised on!

21. Ugala "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus" - äsjanähtud ja veel päriselt mitte läbiseeditud, kuid selge on see, et tegemist on mõnusa meelelahutusega, mis korduvalt kiskus naerma. Ugalal on kahtlemata käes uus hit-lavastus! Ja Aarne Soro eesotsas, aga terve trupp on nii lahedalt karikatuurne. Kõige rohkem hämmastas Priit Põldma võimekus see raamat nii mõnusalt dramatiseeruda ning tuua tänapäevase osa tegevustik Eestisse ja Ringo Ramul tõesti kasutab kõikvõimalikke Ugala lava võimalusi, et tervik muuta üheks ägedaks teekonnaks läbi aja ja ruumi.

22. ERM Teater "Ööpiltnikud" - Gerda Kordemetsa autoriteater, mis mõjub nagu tema suurepärane ja imeilus "Pruutide kool" 2. ERMi saalist saab Tartu tütarlaste Saksa eragümnaasium ja sinna satuvad ühed kahtlase kuulsusega eesti ajaloost tuntud tegelased, kes löövad nii tüdrukute kui vanatüdrukutest õpetajannade pead segi. Sellest saab üks vahva tants, trall ja tagaajamine. Mõnusalt mänguline.

23. Endla "Märter" - kui üks poiss otsustab järsku hakata süvausklikuks, lööb see kõigi, teda ümbritsevate elu segamini. Provokatiivne ja sigahästi mängitud. Mõtlemapanev väärtlavastus.

24. Vanemuine "Naiste kool" - Moliere värskes, Priit Strandbergi adaptsioonis, kus Karol Kutsel on küll publikuga sina-peal, aga nii publik, kui loo tegelased saavad tema tegelase üle kuhjaga naerda. Karl Laumetsa ja teiste rollilahenduste üle ka. Kuidagi tõesti värske ja väga-väga lõbus klassikaline komöödia.

25. Ugala "Emadepäev" - 4 (ja rohkemgi) ema võitlemas igapäeva-teemadega, aga need kõik on tuttavad ka isadele :) Hoogne ja sketšiliku ülesehitusega, naljakas ja ohtralt äratundmisi pakkuv teatrielamus. Ugala 4 vinget naist (ja ühtlasi ema) teavad, mida nad mängivad! :)


OKTOOBRI TEATRISOOVID:

01. "Gorge Mastromase rituaalne tapmine" Tallinna Linnateater
02. "See laps" Theatrum
03. "Pidusöök" Endla (pilet juba taskus)
04. "Kaupo ja Lembitu" Toomteater
05. "Onu Vanja" Rakvere Teater (pilet juba taskus)
06. "Püksid maha!" Apollo Film Productions
07. "Kopsud" Endla (lähen juba septembris vaatama)
08. "Pariisitar" VAT Teater
09. "Võrk" Eesti Draamateater
10. "Zarah Leander" Karlova Teater
11. "Daamid" Endla
12. "Minu haukuv koer" Karlova Teater (pilet juba taskus)
13. "Jõud" Must Kast (pilet juba taskus)
14. "Doktor Dolittle" Endla
15. "Tere, kallis" Vanemuine (lähen juba septembris vaatama)
16. "Oliver Twist" Endla
17. "Tõrksa taltsutus" NUKU
18. "Kapten Mihkel" R.A.A.A.M.
19. "All that goes wrong" Kanuti Gildi Saal
20. "Me armastame ja ei tea midagi" Endla
21. "Varjud" Piibe Teater
22. "Laval koos Veikko Tääriga" Improteater Impeerium
23. "Röövsaak" Kuressaare Linnateater
24. "Prozovite maja. Nelikümmend aastat hiljem" Vene Teater
25. "Charoni koor" Vene Teater
26. "Lageda laulud" Vanemuine
27. "Tsaari mõrsja" Estonia
28. "Romeo ja Julia" Estonia (ballett)
29. "Zoika korter" Vene Teater
30. "Sada ja üks" Varius
31. "The kid" Point
32. "Carmen" Vanemuine
33. "Jumalad on maal!!!" Toomteater
34. "Öökuninganna" Vana Baskini Teater
35. "Tuli mees naise juurde" Vene Teater
36. "Teravmeelne Hidalgo Don Quijote La Manchast" Vanemuine (lähen novembris vaatama)
37. "Lapsepõlvebänd" Vanemuine
38. "Järgmine peatus: Kosmos" Kuressaare Linnateater
39. "Ruslan ja Ludmilla" Vene Teater
40. "Knock out" Varius
41. "Kujutluse võim" Improteater Impeerium
42. "Mis see E. tähendab" Raivo E.Tamm
43. "Vastuvõtt" MustMesi
44. "Enneminek" Kanuti Gildi Saal
45. "Piip ja Tuut köögis" Piip ja Tuut Teater
46. "Armuke" Vanemuine
47. "Romeo ja Julia" Estonia (ooper)
48. "Närvipundar" Teoteater
49. "Tahan olla suur" Viimsi Muusikaliteater
50. "Ristumine peateega" Von Glehni Teater
51. "Õuduste kool" Kellerteater
52. "5 õhtut" Vene Teater
53. "Madama Butterfly" Vanemuine (lähen vaatama märtsis, 2020)
54. "Kummitused" LendTeater
55. "Sonimine kahele" Vene Teater
56. "Vanamoeline komöödia" Vene Teater
57. "Topeltwoody" Teoteater
58. "Baariteraapia" Restoran Maikrahv teatriprojekt
59. "Alice Imedemaal" Goltsman Ballet

Eks siis Halloween-i ajal loeme tibusid... või antud juhul vist pigem hoopis "kõrvitsaid"! :)

Kommentaare ei ole: