teisipäev, 20. oktoober 2020

TOP20 teatrisoovitust novembriks + 3 x TOP10 sh. kõige huvitavamad novembri esietendused


Oktoobrikuud on järel veel viimased 12 teatriõhtut, ehk absoluutselt viimane aeg on hakata tegema järgmise kuu teatriplaane... mõnede etenduste puhul ongi juba "hiljaks" jäänud. Mina keskendun, nagu ikka, nendele, kuhu veel pileteid on saadaval. Pole ju mõtet soovitada asju, mida nagunii ei saa novembris näha. Koostasin need tabelid küll juba paar päeva tagasi ja sellepärast täpselt tänane seis polegi nii kindel, ent tihe teatriõhtute paraad - 20.10 on juba oktoobris nähtud 15 erinevate lavastuste etendust ja no kui tervist on, siis peaks veel 10(!) ees olema... Nimelt oktoobri viimasel päeval algab Väike- ja Projektiteatrite Liidu festival, mis kandub üle ka novembrisse.

Minu enda novembri teatrikava on hetkel veel võrdlemisi tühi ning loodan sedapuhku selle "vähemahulisemana" teatri mõttes hoidagi, sest Novembris ju on teadagi PÖFF! Ja kuna ka sellel aastal olen sinna ajakirjanikuna akrediteeritud, siis katsun võimalikult palju tuua hoopis filmipeegeldusi sellel kuul. Pöffil ju teadagi linastuvad mitmed sellised filmid, mis alles järgmisel aastal hakkavad "ilma tegema" ja sestap on hea võimalus nende koht aegsasti midagi pajatada. Pöffi ajal olen siiski juba varem planeerinud 2 teatriõhtut (Ugala "Sorri ei saa aidata" ja eriti oodatud Vanemuine "Head inimesed") ning ka enne Pöffi jõuan vähemalt paaril korral teatrisse (Fine5 "FN" ja Vaba Lava "Liustikud")... neelud käivad ka Ugala/Vanemuine/Viljandi Kultuuriakadeemia esika peale "Peer Gynt", mis nagu mulje on jäänud, on saanud kabareeliku vormi! Vot on põnev! Vast terve kuu oodatuim ja tekstina palju kiita saanud, isegi Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistluse võitnud Piret Jaaksi "Valged põdrad"(originaalpeakirjaga "Siirderiitujad")... eriti kuna seda veel lavastamas Andres Noormets! Ja VAT Teatri juba kevadel esietenduma pidanud Helen Rekkori uusim autoriteater "Tallinnville". Tallinna Linnateater toob välja uue Pansoteemalise kontsertlavastuse Osnap ning Paide Teater ja Must Kast on löönud käed Peeter Volkonskiga ning hakkavad toleadoorideks Carmeni Bizet' muusika saatel! Ja muidugi ei saa kuidagi loobuda igaaastasest nukuteatri, ehk Eesti Noorsooteatri jõululavastusest, mis ka juba novembris oma lavakardinad paotab. Hehh... ja muidugi Kivirähki ei saa unustada, kes oma enda juubeli puhul toob välja ise lavastajana enda näidendi, mida kunagi pea 10 aastat tagasi sai vaadatud ja vaimustutud...sellest R.A.A.A.M.-i versioonist saab isegi siit samas blogist lugeda. Olin toona vaimustuses ja vaevalt, et seegi korda teisiti saab olema, sest juba tekst ning need koomilises võtmes omaaegsed suurused tegelastena on ju põnevad.

Toon sedapuhku ära TOP20 teatrisoovitust neist, mis minul juba nähtud ja tahaksin ka Sinule sooja soovituse kaasa anda, lisaks veel TOP10 huvitavamad novembri esietendused, mida ju veel keegi näinud pole, TOP10 soovitust laste- ja noorteteatrist ning tagatipuks ka TOP10 nendest, mida küll lähen peatselt vaatama (või praeguseks olen just äsja näinud), mida ei oska "veel" soovitada, aga mida väga ise ootan. Ja kuna neid kõiki mängitakse ka novembris, siis lihtsalt laiendavad seda "pilti"... ehk nendegi seast võib leida vägagi soovituslikke teatrielamusi.


TOP20 NOVEMBRI TEATRISOOVITUSED

Seisvad ovatsioonid! Tummfilmiesteetika laval (aga teksti on ka).

Seisvad ovatsioonid! Eesti eepos nii fantaasirikkas vormis - imeline!

Seisvad ovatsioonid!

4. DEKAMERON - VAT Teater
Kelmikad, pisut siivutudki lood noorte näitlejate esituses, mis on üks fantaasiarikkam kui teine. Kõik meganaljakad ja kogu etendus nii hoogne ja äge!

Vaatasin ise, aga olen ka kõik pereliikmed saatnud vaatama, kõigile meile on meeldinud! Nalja saab, eriti teises vaatuses võtab täitsa kõveraks! :)

Kurb ja väga tänapäevane. Eriti just praegu kui kogu see Mart Helme DW skandaal lahvatas. Me eestlased peaksime olema intelligentsemad ning suutma end asetada kõigi inimeste kingadesse! Mul on tunne, et need, kes ei suuda ühe, need ei suuda ka teise... ja üldse mitte ainult vähemuste... aga ka mehed peaks naisi austama rohkem... ja ma ei pea siin silmas ainult lilledetoomist või kodutöödes aitamist, vaid üldse ühiskonnana. Suured tasandid mõjutavad väikseid ja vastupidi.

Seisvad ovatsioonid! Täiesti võrdväärne (ja suuremast osast peajagu üle) lavastus 8.klassi kohustusliku kirjandusena oleva raamatu dramatiseerngu alusel.

Eesti 40ndad ja metsavennad ning kuidas see edasi on kandunud. Mõjuv ja võimas Eno Raua romaani dramatiseering. Lavastus ja trupp ja väga tasemel!

Kogu Ugala suure lava võimalusi ärakasutav, rockkontserdi mõõdu välja vedav teekond läbi viimase 100 aasta ajaloo, aga roadtrip ka praeguses Eestis.

Käisin ise üksi vaatamas, aga ostsin nüüd ka tervele perele piletid!

Täiesti viimane võimalus seda, eesti kirjanduse naistegelaste Lennuklikult lennukat lavatööd haarata! Mõnus meelelahutus igale mõnusa muheda komöödia ja kirjanduse austajatele. See nimelt läheb kavast maha, pärast 3 aastat edukat eesti vallutamist.

Hea võimalus noorte näitlejatudengitega tutvumiseks, aga ka arusaamiseks ühe eesti narkomaani argipäevast.

13. HAMLET - Piip ja Tuut Teater
Tõelisel lahe ja omapärane Hamleti ümbertöötlus - selline millepeale saab end herneks hirnuda! Piip ja Tuut oma klounininadega annavad sellele täiesti oma dimensiooni. See on siiski täiskasvanutele... ja eriline maiuspala neile, kes Hamletit tunnevad või siis ei taha rasket ja tõsist Shakespeare-i vaadata - see tõesti läheb peale nii Shakespeare'i fännidele kui ka Shakespeare'i kaugetele!

Uus eesti dramaturgia on oma pööretega nii Põllulikult põnev ja ootamatu, lisaks hea kammerlik lavastus ja superrollid.

15. KISKJA - VAT Teater
Eesti oma põnevustriller, meeste madalast enesehinnangust ja mida kõike ei või juhtuda ööklubielus öistel aegadel. Uskumatu, aga no tõsiselt põnevat asja on võimalik ka tetarilaval täiesti edukalt teha!

Briti huumor, mis kõik võib ühe teatrietenduse mängimisel nässu minna. Olen seda saatnud ka lapsed vaatama ja kõik sõbrad-tuttavad... kõik on tänulikud - siin saab naerda! Võitis ka Euroopa teatrimaailma kõrgeima auhinna - Olivier'i.

Tundub, et üsna komöödiavõiduline on see soovituste nimekiri, ent kui see on hea, siis see on ikka väga hea. Ja head komöödiat teha on vast peale hea põneviku järel teiseks raskem. Siinse rolli eest võitis Karol Kuntsel teatriliidu parima meespeaosa auhinna, aga tähelepanu vajab kindlasti ka kogu tervik - eriliselt tehtud väga vana klassika kõnetab ka naiste-meeste suhetest rääkivana igas ajas. Ja see moodus kuidas publikust proovib peaosaline oma vandeseltlast teha oma mänguvormiga - seegi on väga lahedalt eriline.

Kuidas on võimalik, et lihtsalt 2 meest ja fotosein suudab luua nii pingelise atmosfääri ja põneva loo-teekonna - see on hämmastav. Veiko Porkanen pani end selle rolliga niimoodi kaardile, et seal ta naljalt minema ei pääse.

Paljud tahavad seda "noortekaks" vägisi suruda, aga no sellisel juhul olen mina ka veel õnneks "noor". Nii huvitava kontseptsiooniga vahetuvad erinevad suhtelood, mida see lavastus endas sisaldab. Huvitav vaatamine ja supertrupp!

Indie-teater oma eheduses (termin, mille just Kelmi teatri kohta kunagi nende algusaegadel välja mõtlesin). Siin on veel huvitav väike ja kammerlik lava eriliseks muudetud, oma tagumiste avanemistega (kunstnikud Karoliina Kull, Johannes Valdma, Martin Koldits) ja Kristjan Sarv ning Lauli Otsar mängivad oma hinge lavale. Mõjuv ja eriti huvitav, et siin on alkohoolikuks hoopis naine, mitte nagu tavaliselt...

---

TOP10 NOVEMBRI HUVITAVAMAD ESIETENDUSED

1. VALGED PÕDRAD  - Ugala/Vanemuine/Viljandi Kultuuriakadeemia
Piret Jaaks võitis sellega 1.koha eelmise aasta näidendivõistlusel. Lavastajaks Andres Noormets... Maagiline realism? Või lihtsalt maagia keset Eesti küla? Või siis seotus tänapäeval üha segimineva loodusega?

Kui Ain Mäeots Kiluski tekstiga hüppas 90ndatasse, siis sedapuhku Kivastikuga 80ndatesse (Kilusk on siingi lavastusdramaturg). Kui see on pooltki nii hea kui Kirvetüü, siis seegi on juba väga hea! Trupp on igatahes kõva! Väga-väga ootan midagi mängulist, aga samas äratundmist (kuigi olin tollel ajal alles 10nene, peaks nii mõndagi mäletama)

3. PEER GYNT - Ugala/Vanemuine/Viljandi Kultuuriakadeemia
Esimene tõeline kohtumine Viljandi lavakooli 14.lennu üliõpilastega ning uute lemmikute avastamine on üks ahvatlevamaid tegevusi teatris :) Sürreaalne kabaree, mis on žanriks määratletud on üks põnevamaid lauseid tüki tutvustuses. Vanemad kolleegid ja balletitantsijad on ka kaasatud - see viskab ainult hagu veelgi rohkem tulle, et tuleb vaatama minna! :)

4. TALLINNVILLE - VAT Teater
Helen Rekkori tegemised ei jäta kunagi külmaks... Tema eelmine VATiga koostöö, ehk "Kiskja" on üks viimaste aastate põnevamaid lavalugusid - tõeline triller teatrilaval! Ja no midagi vähemat oodata sellest erilise loomeprotsessiga tööst oleks patt.

Uskumatu, Paide poisid hakkavad toleadoorideks! Ja kuna neil oma teatrist pole "Carmenit" võtta, kui just mõni laval imekombel sugu ei vaheta... ja sedagi võib sellelt kambalt oodata, sest lavatajana vägesid on juhatamas vürst Volkonski ise. Aga Carmen võib ka teise Volgigagi varem koostööd teinud, ühe lemmikuma eesti teatri, ehk Musta Kasti ridadest leiduda... 

6. KEISERLIK KOKK - Eesti Draamateater
Kivirähk, kas peakski midagi rohkem ütlema... siin veel tema enda teksti lavale toomas autor ise, ehk saame näha seda Eesti ajaloost ammutatud lugu just sellisena, nagu tema seda mõtles kirjutades. Kuna seda on ka varem lavastatud ja meeldis juba see varasem lavastusversioon, siis olen kindel, et ka see saab olema sama koomiline!

7. TABAMATA IME - Theatrum/EMTA Lavakool
Noored EMTA lavakooli õpilased tulevad siin esimest korda suurema kambaga lavale. Vilde lugu on muidugi tuttav, aga kuidas see ainult noortega on lahendatud, saab olema huvitav. Ilmselt kuidagi mitte lihtsalt. Ja see võib selles suhtes olla nii ja naa, aga igatahes on võimalus uute, tulevaste näitlejatega lähemalt tutvuda.

8. METSIK KAART - Collegium Miraculorum
Mängitakse Niguliste kirikus, mis on juba iseenesest huvitav. Vinge trupp ka. Aga mul on tunne, kuna praegu on elu natuke mõnest otsast segi, siis ehk saab sealt mõtlemisainest või tähelepanekuid, kuidas elu peaks elama... Meil kõigil ju teatud arv hingetõmbeid ja neid ei tohiks raisata, n'est pas?!

9. OSNAP - Tallinna Linnateater
Panso on alati huvitav aines. Siin veel muusikalises kastmes, mis võib anda mitmetasandilise elamuse, ehk nii teatri kui kontserdina.

Ott Aardami autoriteater. Kõige huvitavam uus lastekas (mis näib sisulises mõttes sobivat ka täiskasvanuteatrina) novembris. Imedest... kes neid ei ootaks oma ellu! Ja kellel neid pole olnud :)

---

TOP10 SOOVITUSED LASTE- JA NOORTETEATRIST

Ei saa aru, kuidas teatriliifu žürii seda aasta parimaks ei tunnistanud, kuigi tegelikult on tegemist üldse ühe viimaste aastate parima lastekaga. Lastekaga, mida on ka täiskasvanutel põnev vaadata, sest lavastuslikult ülimalt fantaasiarikas.

Imeilus nii lavastuslikult kui ka sisult. Põnev. Visuaalne. Hämmastav. Klassika, aga no ülimalt fantaasiarikkas vormis.

Laste krimka, milles 2 vaatust, nagu 2 osa. Esimeses peategelase jutustus ja teises läheb tegevustik edasi. Taavi Tõnisson Ugalas külas lavastamas, on loonud väga dünaamilise, tervikliku ja hoogsa lavaloo, ümber maakera armastatud romaanisarja esimesest osast.

Nii vahva kõikidele vanustele. Väga tänapäevane ja mängitud ka nii ägedalt noortelt näitlejatele noortele (ka hinges) vaatajatele. Lisaks veel Sepo läbi ekraani. Maru lahe ikka! Aga kavalalt peidetud sõnum ekraanide ohtlikkusest on ka Ilmar "Volli-lood" Tomuskil sinna sisse kodeeritud.

Igavesti äge (lapsepõlvekoomiksi) koomikslik lavastus Tagurpidi-Antslasse saadetavast Ants-poisist, kes on tegelikult riiete all hoopis Doris Tislar :) Modernseid lavastuslikke lahendusi mixib teekonna-lugu on nii hoogne, et see natuke alla tunni kestev lavastus läheb nagu linnutiivul itsitamise saatel.

Imelise kunstnikutööga tänapäevastatud Tuhkatriinu-lugu on juba oma muudatuste tõttu huvitav vaadata. Mõnusalt koomilised võõrasema Lull ja ilged kasuõed Silva Pijoni ja Triinu Meriste kehastuses.

7. KAS KALAD MAGAVAD? - VAT Teater
Kurb lugu ühest tüdrukust, kes on kaotanud oma venna. Mitmed laused jäävad kauaks kummitama. Monoteater Liisa Saaremäel'i mängituna.

Üks seiklus pimedaga sõbraks saamisest pere pisematele. Üks selline, mida ka täiskasvanul on mõnus lapsega kaasa teha. Mänguline ja maagiline... see kastidest sein ja selle sees peituvad üllatused!

Miisukal, kus 4 hüljatud kiisut leiavad oma kohta siin maailmas. Noorte mängusärts ja -sära silmis seda esitades on selline nauding. Laulud ka toredad... igale kassisõbrale kuldaväärt elamus.

Õuduse ja huumori segamine Kellerteatri mõnusas atmosfääris oli lausa üllatavalt lahe! Kõik need mitu lugu, igaüks omade konksudega. Sobib pigem kooliealistele... pealkirigi ju viitab sellele :) Lahedaid fantaasiaid käivitav Tarmo Männardi jutuvestjalikult, aga ka dramaatiliselt mängitud monolavastus.

---

TOP10 LAVASTUSED, MIS ON SAANUD JUBA ENNE NOVEMBRIT ESIETENDUSE, AGA MINA VEEL SOOVITADA EI OSKA, SEST POLE NÄINUD, ENT PILET JUBA TASKUS NING ISE VÄGA OOTAN 

Ooo, mu terve aasta oodatuim... Miks küll nii harva natsiaega meil lavale tuuakse, ometi väga paljud räägivad, kuidas neid see ajastu huvitab ning emotsioone tekitab. See näidend juba oli selline, mis pisara välja kiskus, jõhker ka, aga tegemist ju päris elu (arvatavasti üpris elulähedases vormis) ettekujutatud dramatiseeringuga. Oktoobri viimastel päevadel näeb.

2. MILLEST TEKIVAD TRIIBUD - Eesti Draamateater
Just vaatasin... tagantjärgi targana see oleks endiselt siin tabelitippude seas, aga vast mitte siiski nii kõrgel... vahetakse näiteks Tartu Uue Teatri "Mängu ilu"ga kohad! 

3. NAGU SÜLDIKEEDUVESI - Endla
Palju kiidusõnu saanud absurdikomöödia, mida korra juba "käisin" Pärnus vaatamas...ainult tookord ei näidatud muud kui väntavat vaimu :) Nüüd lähen detsembris uuesti kogu etenduse järele :)

4. ABORT - Endla
Brautigan... kas on üldse vaja rohkem mainida? No võib ju ka lisada Viidas/Kilusk dueti lavastaja ja dramaturgina... trupp ka hea... sellele on vähemalt minu nimi lavastuse sihtgruppi kirjutatud... sinu oma ka? Vaatan selle nädala lõpus.

Oi kuidas ihkan vanu häid krimkasid lavale... need on nagu raamatulugemine visuaalses vormis. Siin veel põnevad trupiga ja lavastajaks Peep Maasik, kes kunagi lihtsalt lugu lavale ei viska, vaid teeb omad vimkad sisse lavastuslikult. Jõuan oktoobris ka kohe vaatama.

Koppelmaa Saksamaal auhinnatud tükk, väga huvitava ja eripalgelise trupiga. Ootan Tamuri õnneotsingutele jätku, sest see teeb südame soojaks. Teisalt tundub sisu kõhedusttekitav - lähituleviku stsenaarium. kohevarsti näeb oma silmaga.

7. VAADE SILLALT - Endla
Ameerika klassika. Pedajas on Endlas külas. Immigrantidest. Napilt enne oktoobri lõppu napsan selle Pärnust.

Rikkad ja vaesed - eesti inimesed... dokumentaallavastus, mille käigus saab tuttavamaks Eesti eluoluga erinevates ühiskonnakihtides, teatraalses vormis. Ootan üsna erilist ülesehitust ja no mitmed Musta Kasti näitlejad on nagunii lemmikud ka. Lähen see nädal vaatama.

Beckett... väga hea ja mitmekihiline, palju avastamist, leiutamist ja seosteloomist tõsise-absurdi meistrilt. Ehk siis "väga" naljakas see pole, aga seda huvitavaid mõtte ning arutluskäike tekitav. Ja superrollid!

Ka seda jõudsin just näha ja see on megahea!!! Eriti trenni tegevatele, spordiga seotud inimestele, ent ka neile, kes end ikka ja jälle konkureerimast ühes või teises (ka mitte spordi vallas) leiavad. Partnermängu ilu ja no tõesti pealkiri ütleb palju - tõeline "mängu ilu" noortelt, äsja lavaka lõpetanud, kes on siin nagu vanad partnermänguprofid - Elise Metsanurk ja Jan Erik Ehrenberg.

Lisan siia veel, et väga tahaks näha ka Kuressaare Teatri "Shakespeare'i kogutud teoseid", Improteater Impeeriumi "Shakespeare"'i, Viljandi Kultuuriakadeemia "Perplex" ning Kinoteatri "Püstijalukomöödia 2.0", mille esietendused on juba toimunud enne novembrit, aga siiani pole leidnud sobivat kuupäeva.

Kommentaare ei ole: