teisipäev, 30. september 2008

Sztuczki (Tricks)

Poola tänavune Oscar -i "Foreign language film"-i kategoorias osalev film jutustab loo ühest u.10 aastasest poisist ning tema vanemast õest, kes elavad Poola väikelinna argipäevaelu. Lugu on väga lihtne, väga tavaline ning minu meelest on selliseid idaeuroopa filmikesi tosinas juba kolmeteist. Tüüpiline FIPRESCI-i auhindade võitja. Igav ja mõttetu. Vestlustesse on pikitud mingeid igapäevafilosoofiaid, mida iga normaalne täiskasvanu on lugenud või kuulnud juba 100-st teisest kohast enne seda filmi. Ja mõelda vaid, et eelmise aasta Poola oscari-saadetis oli aasta üks parimaid filme - Katyn (aga muidugi Katyn-i režissöriks oli ka legendaarne Wajda!).

Korraks kusagi poole peal kui "õde" viib oma ostukäru tänava-õunamüüja juurde ning see tekitab ka kohe müügi sellele müüjale...siis ma mõtlesin, et tekib selline point filmi sisse...Et suurem õde on nutikas ning läbi oma "trikkide", mis nagu muuseas õnnestuvad (kuigi tüdruk on ilmselgelt nutikas) ja sellepärast pisike vend hakkab õe tarkust imetlema üha enam ja enam...aga see oli tühi lootus. Kõik niidiotsad, nagu tüdruku töökoht, isa-teema...rongide teema, kõik need jäävadki ainult "otsadeks", midagi ei lahata lahti... Eks ta vist olegi sama igav sellises kuivas ja igavas Poola väikelinnas elada, nagu kogu see film. Palju lagunenud maju ja ängi ning elu paigaltammumist.

Ma ei hakkagi rohkem oma aega raiskama sellest filmist kirjutades, sest juba selle lõpuni vaatamine oli piisav ajaraisk. Heade filmide kett on katkenud :(

Hinnang: 1- (Päris nullist päästis kaameratöö ja mahedad kollased toonid, mis toovad ehk hea une :) Tegelikult, ega noortele, kogenematutele näitlejatele ei ole ka midagi ette heita. Nemad näitlesid küll hästi ja ehedalt. Materjali mängimiseks lihtsalt polnud.)

Kommentaare ei ole: