teisipäev, 26. august 2008

2008. aasta suur Suveteatri kokkuvõte


2008. aasta teatrisuvi... 2008. aasta suveteater

Eelkõige peab muidugi ära mainima, et Tõe ja õiguse 2. ja 4.osa on mul juba varem nähtud ning sellepärast nad siinsetes tabelites ei kajastu. Siin on ainult need tükid, mida ma sellel suvel esmakordselt nägin.

Kokkuvõttes käisin Eestis 26 erinevat etendust vaatamas suve jooksul. Mul olid ka piletid ostetud „Minu veetlev leedi“ ja „Proffet“ etendustele, kuid kahjuks jäid need erinevatel põhjustel nägemata.
Siin on küll edetabelitesse kõik surutud, aga minu puhul on ikka nii, et tegemist on hetke-emotsioonidega. Aasta pärast võivad need natuke teistsugused olla, aga üldplaanis parimad on ikkagi parimad, ükskõik mis järjekorras.

TOP10 etendused:

10 Rock ’n’ roll (Endla- Endla küünis) – Armastus selle tüki vastu on kasvanud ajaga. Mõnikord lihtsalt ei saa kohe kõikidest geniaalsetest nõksudest aru ja aeg annab arukust. Mõnusalt mitmeplaaniline ning mitmel tasandil mõjuv, tugev ning huvitav lavastus. Stoppard on geenius.

09 Tunnete tektoonika (Endla- Endla küünis) – Vastakaid arvamusi "meie peres" tekitanud tükk, läks minule väga hinge. Mis sellest, et see naine seal käitus väga rumalalt ja isekalt, eks siis oledki väärt kahetsusi täis elu, aga ometi tundsin talle kaasa. Palju, palju mõtlemisainet. Samuti vinge kirjaniku kirjutatud!

08 Rasputin (Ellunäod- Pilistvere vanas rehetalus) – Huvitav sümbioos amatöör- ja proffnäitlejaid. Lisaks vene romansid. Lavastaslikult väga huvitavaid lähenemisi. Huvitav, omapärane, dramaatiline, koomiline - kõik oli olemas, kaasa arvatud elus hani!

07 Vahepeatus (RAAAM- Hüüru mõisas) – Üks omapärasemaid ja huvitavamaid selle suve teatritekste. Kuigi oma üldiselt sisult lihtne (ma nii ootasin püanti!!!), oli väga detailirikas ning need detailid olidki geniaalsed. Väga originaalne!

06 Wargamäe Wabariik (Linnateater- Vargamäel) – Kõige nõrgem Tõe ja õiguse osadest - nii laval kui raamatuna. Samas Nüganen saab ka sellise raske asjaga kokkuvõttes väga võimsalt hakkama. Huvitavalt palju eri teatrite näitlejaid. Üksküla kirsina tipus.

05 Perikles (NO99- vanas Sakala keskuses) – Värvikirev, põnev, küllastatud väga huvitavate stseenide ja rollidega. Nagu Bollywoodi kabaree. Shakespeare pole kunagi olnud nii naljakas ja nii põnev!

04 Keiserlik kokk (RAAAM- Viinistu katlamajas) – Väga heade näitlejatööde paraad. Naljakas ja tõsine, originaalne ja Kivirähilike vahvate karakteritega küllastatud.

03 Ruja (Vanemuine- Vanemuise suvelaval) – Suve suur muusikal on kvaliteetne – äratundmisrõõmu pakkuv, samas originaalne. Võigemasti võidukäik.

02 Vargamäe kuningriik (Endla ja Rakvere teater- Vargamäel) – Väga ilus sümbioos Tõe ja õiguse esimesest ja viiendast osast. Väga väärikas lavalugu, samas palju huvitavaid komponente. Loo tipp saab ka vääriliselt etendatud, mitte nagu Wabariigis, kus kõige olulisemad sõlmed jäetakse dramaturgi poolt erilise tähelepanuta (Mari ja Kristi surmad) ning minu jaoks jäid lahendused laisaks. Seevastu "Kuningriik" on just nii nagu peab - Tiina tõuseb kõrgele ja teatab üle küla!

01 GEP (NO99- Rakvere spordikirikus) – Braavo! Pisikestest stseenidest koosnev etendus, kus üks originaalsem ja mõtlemapanevam stseen kui teine - üks väga mahlane tervik. Juba alusmõttena väga huvitav - mehed asutavad klubi, et eestlased välja ei sureks... On oma aasta parima lavastuse ja Draama-festivali võite väärt. Ojasoo/Semper on vapustav lavastajaduo – kolm TOP5 lavastust on nende töö!!!
---

TOP5 etendused, mille nägemata jäämisest on kõige rohkem kahju:

05 Minu veetlev leedi (Estonia) – Hele Kõre!!!
04 Kõik on täis (Eesti Draamateater Endlas) – Põnev ühe-mehe-show
03 Proffet (Kolditsa projekt) – Noorte ambitsioonikas ettevõtmine. Koldits vägedejuhatajana alati huvitav!
02 Võikollane üü (Endla) – Vinge näitlejateansambel, Eesti lugu.
01 Voldemar (Eesti Draamateater Endlas) – Palju kiidetud, tahaks oma silmaga näha!
---

TOP15 näisnäitlejat

15 Ita Ever – Ulas neitsi; Loojang – Tükid mõlemad kehvakesed, aga Ita ruulib täiega nii ühes kui teises. Vapustav naine, vapustav hääl!

14 Kata-Riina Luide – Ühes teises Eesti linnas – Ehtne Soome ropp-mutt

13 Helen Rekkor – Vihurimäe – Ilus roll, huvitav uus näitlejanna (kes tegelikult on lavastaja)

12 Helle Kuningas – Tunnete tektoonika - Tundlik...selles etenduses etendab ta "teatud" inimtüüpi ja Helle Kuningas teeb sellest tüübist palju sügavama ja ehedama, kui seda eeldaks. Sest selliseid inimesi tavaliselt näidatakse väga kahedimensioonilistena. Samas ka sellistel inimestel on sügav hing ning Helle annabki talle ka puuduvad dimensioonid.

11 Terje Pennie – Klaver – Mõnus koomiline pärl, kogu etenduse nael.

10 Maria Klenskaja – Wargamäe Wabariik; Uljas neitsi – Annab endast kõik ja seda on nii mõnus vaadata. Endiselt üks Eesti teatrite parimaid.

09 Evelin Pang – Ruja – Tibatilluke roll, kuid suutis oma häälega täita terve Tartu. Tal on eriline aura.

08 Carmen Mikiver – Tunnete tektoonika – Väga sügav ja valus roll. Mõned stseenid ta mängib lihtsalt oma silmadega ja see on tase! Negatiivsele tegelasele on raske kaasa tunda, kuid Mikiver oskab vaataja millegipärast enda poole võita, kuigi kogu loogika juures oled just mehe poolt...

07 Piret Laurimaa – Rock ’n’ roll – Minu jaoks Endla teatri esi-naisnäitleja. Alati hingestatud, alati sügav. See roll eriti! Õigemini kaksikroll...aga eriti see ema...

06 Inga Salurand – GEP; Perikles – Oma lennu kõige kenam tüdruk (IMHO), on selle suvega tõusnud minu jaoks oma lennu parimaks naisnäitlejaks. Tema venelanna GEP-is on nii nauditav ja lõbutüdruk Perikleses mitte vähem vinge...

05 Anneli Rahkema – Vargamäe kuningriik – Lahe Elli, enamvähem just selline kuidas ma teda raamatut lugedes ette kujutasin. Kuid Rahkema annab sellele tegelasele nii mõnusa hingamise. Üks suuri avastusi!

04 Ülle Kaljuste – Pikk päevatee kaob öösse – Galantne, võimas, kuninglik. See kuidas ta õhtu edenedes üha rohkem pilve jääb, see on nii õhkõrnalt näha ja Kaljuste mängib seda nii targalt.

03 Marika Vaarik – Perikles – Vapustav. Eri piltides nii koomiline kui ka võimas. Ei jää noortele tantsimiseski alla. Tõeline staar! Tõeline näitlejanna, mis sellest et vahest „vuntsidega“

02 Katariina Lauk – Reigi õpetaja – Nii hingeline ja nii sügav suudab hetkel Eesti teatris olla ainult ühe käe sõrmedel üles loetavad näitlejannad. Lauk on viimseni täpne, usutav ja valusalt haavatud. Ilus hing!

01 Maria Soomets – Keiserlik kokk – Tõeline komödienne! Milline mahlakas roll, mille mahlakus võlgneb selgelt tänu just nimelt Mariale ja tema Muia mõõtu puusadele ning söömata jäänud sardellile ja apelsinidele Toompea haiglas ja...
---

TOP5, kes ei mahtunud tabelisse, aga on väärt tähelepanuavaldust

05 Pille Lukin – Täiskuu 2 – Kehv ja igav uusversioon Norman Vallutajast. Lukin ja Kangur on vähesed selle etenduse päiksekiired. Lukin vingub täiega ja see kahtlemata mõjub.
04 Mirtel Pohla – GEP – Esimene Pohla roll, mis minule meeldib. Lavastus annab mitmed ohjad ja Mirtel oskab neist osavalt kinni haarata
03 Hilje Murel – Meie Mari – Tibatilluke, aga vahva rollike. Ma ei uskunud oma silmi, et see külahull on Hilje.
02 Ester Pajusoo – Uljas neitsi – Ei jää oma teistele kolleegidele alla. Üheplaaniline tegelane, aga Ester Pajusoo pigistab viimsegi mahlapisara sellest hullust vanast piraadist.
01 Luule Komissarov – Džinnimäng – Luule on klassika! Igati vääriline partner kellele iganes. Kuigi oma selle "aasta rolli" tegi ta juba "Runar & Kyllikki" nimelises tükis!
---

TOP15 meesnäitlejat

15 Andres Tabun – Naabri Mari – Tabun on viimase paari aastaga tõusnud nende kõige lemmikumate hulka. Väga vahva pisike koomiline roll. Kuid nagu Luule, tegi oma vingeima selle aasta rolli "Runar & Kyllikki" nimelises tükis.

14 Indrek Saar – Reigi õpetaja; Rasputin – Eriti Reigi õpetaja. Väga hästi tehtud pisiroll. Millegipärast sobivalt hirmuäratav.

13 Risto Kübar – Ruja – Tõeline üllataja. Kübar sai tõesti hästi hakkama!

12 Marko Matvere – Vihurimäe – Alati sügavalt rolli keskendunud, alati hea, alati oodatud.

11 Gert Raudsep – Keiserlik kokk; GEP – Aadu oma kõhu ja passimurega. Mis kõige kummalisem, siis kuigi see roll oli kuidagi toores esietendusel, kuid selles tooruses peituski tema erilisus.

10 Alo Kõrve – Vahepeatus – Minu jaoks oli see Kõrve comeback! Pingestatud, vinge!

09 Aarne Üksküla – Wargamäe Wabariik – Parim hetkel lavadel tegutsev Eesti näitleja! Elav klassik! Ja tema Pearu, olgugi et tüpaažilt tema olemuse vastu, õnnestus tal, nagu absoluutselt kõik tema rollid. Ma tundsin seda, mida ta ta tegelane tundis...see oli nii armas (sest eks vanal Pearul oli ka tegelikult hell süda, kui keegi selle kõva koore läbi suutis murda).

08 Aarne Soro – Naabri Mari – Tulesäde, vahva ja kõige selle nalja sees on tema isikus ka mingi sügavam ja kurvem külg, mis annab igale ta komöödiarollile täiesti erilise atmosfääri või dimensiooni.

07 Anti Reinthal – Loojang – Lahe, kelmikas, mehine ja huvitav. Alati saab hakkama heal tasemel, isegi kui tükk pole eriti tugev, nagu seekord.

06 Argo Aadli – Vahepeatus – Tõeline meisternäitleja. On näha kuidas ta ise ka naudib mängimist ning see annab veel lisasärtsu juurde.

05 Sergo Vares – Perikles; GEP; Ruja – Uus tõusev täht, kes jätkuvalt teeb tipprolli teise järel. Kõigis kolmes tükis säravab eredalt ja kõigis kolmes on aru saada kui hea lauluhääl tal on.

04 Andres Mähar – GEP; Perikles – Väga laia ampluaaga näitleja. Õnneks tuli Tartust Tallinna! Hobu-mees oli lahe leid ja baleriini-tutu-s pisike tüdruk-mees oli lihtsalt vaatepildinagi koomiline.

03 Märt Avandi – Vargamäe kuningriik – Parim.Indrek.Üldse. Märt=Indrek

02 Jaak Prints – GEP; Keiserlik kokk – Selle aasta suur avastus, kes ühe suvega põrutas otse tippu. Pole piisavalt sõnu selgitamaks seda naljakat Anu Lambilikku mängutunnetust. Üks andekamaid noori näitlejaid!

01 Priit Võigemast – Ruja – Üks meie suurimaid! Kõik vist armusid tema andesse sellel suvel, ka need kes juba varem polnud :)
---

TOP5 kes ei mahtunud tabelisse, aga on väärt tähelepanuavaldust

05 Felix Kark – Džinnimäng – Vanameister elab rolli sisse ja teeb vapustava rolli. Juskui oleks see temale kirjutatud, nii ehe on ta!
04 Arvi Mägi – Ühes teises Eesti linnas – Hästi tabatud asotsiaali olemus
03 Tambet Tuisk – Perikles; GEP; Rasputin – Eriti Perikles! Blondi parukaga pimp, kes aluspükste väel ajab neitsit taga.
02 Margus Kastor – Rasputin – Vinge karakternäitleja olemus, sõnaline pool vajab veel arendamist ja koolitust. Ei saanud silmi temalt...kui Viimne reliikvia tehtaks kunagi uuesti, siis ta peaks preestrit mängima!
01 Tõnu Oja – Kevadtalv 1918 – Väga peenelt kõnnib ta tundlikul pinnal. Löödud inimene. Valus vaadata ja see on hea!
---

TOP10 tükid teatrite sügise repertuaarist, mida näha tahaks

10 Kogutud teosed (Vanemuine) – Hilje Murel-i esimene uue teatri koosseisus välja tulev tükk. Lisaks Külliki Saldre ja huvitav sisu. Kirjandusteemaline, ehk tundub nagu loodud neile inimesele, kellele meeldib raamatuid lugeda.

09 Ohvrit mängides (Linnateater) – Ainuke Linnateatri tükk, mis veel nägemata. Priit Võigemast, Piret Kalda, Rain Simmul ja muu kamp... Kolditsa lavastatud.

08 Börs ja börsitar (Ugala) – Palju kiitvaid sõnu siit ja sealt. Eriti Hilje Murel-i suunal. Ei tea, kas ta jätkab selle rolliga Ugalas või annab kellegile üle?

07 Nürnberg (VAT) – Aarne Üksküla ja Katariina Lauk, lisaks natsi-teema!

06 Tähed hommikutaevas (Vanemuine) – Moskva Olümpiamängud ja lõbunaised aetakse linnast välja...olen juba „aastaid“ tahtnud seda näha!

05 Boulgakoff (Draamateater) – Kiidetud ja huvitav libaajalugu. Kirjanikust, kelle sünnikodus ma käinud olen.

04 Grönholmi meetod (Draamateater) – Sisu tundub ülipõnev! Toompere lavastatud ja koos mängivad mh. "Eloke ja Friida" Harriet Toompere ja Margus Prangel.

03 Kolm õde (Ugala) – Tšehhovi klassika ja kuna "õdedena" astuvad üles Kadri Lepp, Liina Olmaru ja Triinu Meriste, siis see ei saa olla muud kui hea!

02 Sügissonaat (Eesti Draamateater)- Bergman.Kaljuste.Lutsepp.

01 Voldemar (Eesti Draamateater) – Palju kiidetud, Karusoo, Sukk ja Teplenkov ning mitu muud head ja huvitavat. Ja muidugi Voldemar ...Eesti teatri issi...

Xtra: Huvitav kas NO99 Hirvekütt-i ja Nafta-t veel mängib??? Kui mängib, siis oleksid ka need tabelis ja üpris kõrgel...
---

TOP25 meeldejäävamat ja mõjuvamat steeni 2008.a. suve teatritükkidest. (Tegemist ei ole ainult konkreetselt selle kohaga, mille siia kirjutan, vaid kogu stseeniga.)

25 Vargamäe kuningriik – Elli (Anneli Rahkema), ei taha Otti (Margus Grosnõi) naabrite juurde lasta.

24 GEP - Inga Salurand ja Mirtel Pohla duett

23 Vahepeatus – Laast aga mitte liist, Jaanus (Alo Kõrve) läheb segi

22 Perikles - Sutenöör/Gigolo „Väike päike“ (Tambet Tuisk) tahab neitsit

21 Rasputin – Kirikumehed (Margus Kastor ja Tiit Alte) ehmatades teineteise „kaisus“

20 Kevadtalv 1918 – Krahv (Tõnu Oja) ütleb noorele Eesti neiule (Elina Pähklimägi) „Räägime nagu mees mehega“ja kahe eri taustaga ja tasandil oleva inimese põrkumine.

19 Loojang – Kantpea (Anti Reinthal) tõstab Nurbejevi (Nero Urke) sirgetele kätele õhku ja viskab ta Katlamaja teise otsa...

18 Keiserlik kokk – Minni Nurme (Jaak Prints) ei anna Aadule (Gert Raudsep)...

17 GEP – Üksikema (Elina Reinold)

16 Ruja – Reet Linna ja Olav Ehala intervjuud Ruja-meestega

15 Tunnete tektoonika – Ema (Helle Kuningas) räägib tütrele (Carmen Mikiver) kuidas ta on pettunud, et tal on tütar aga mitte poeg

14 Perikles - Hobu-mees, kelle nime ma ei mäleta (Andres Mähar) murelikult kappamas mööda saali, samas kui vuntsidega teener (Marika Vaarik) viskab meestele silma

13 Wargamäe Wabariik – Noored (Simeoni Sundja ja Ketter Habakuk) omavahel „Kas Sul mulle raha on anda, ma moodustan Wabariigi“. Ja kogu see raha jaotamine.

12 GEP – Meesteklubi koosolekul - „Kelle laps seal on?“ „Ei tea....See on ju minu laps“

11 Vargamäe kuningriik – Pearu poja naine (Tiina Mälberg) ütleb Pearule (Peeter Jakobi), et kõigest muust on ta nõus loobuma, aga oma meest ta ei jaga.

10 Perikles – Lõbutüdrukud (Inga Salurand ja Lenna Kuurmaa)

09 Rock ’n’ roll – Rinnavähiga naine (Piret Laurimaa) palub oma mehelt (Jaan Rekkor) armastust

08 Reigi õpetaja – Laste kirstud, ema (Katariina Lauk) valu

07 Perikles – Tarsoses- Dionysose (Marika Vaarik) ja Kleiose (Sergo Vares) vestlused. Nende vahel vallatu jonniv baleriinitüdruk (Andres Mähar)

06 Wargamäe Wabariik – Tere naabri-isa ja „naabri-isa“(Aarne Üksküla) monoloog

05 Vahepeatus – Tapitahtedeta kone (Argo Aadli)

04 Vargamäe kuningriik – Tiina (Karin Tammaru) ütleb Indrekule (Märt Avandi), kes ta on.

03 GEP – Noormees (Jaak Prints) lill püksis naist valimas

02 Keiserlik kokk – Trükikoja direktori juubel ja teised Muia (Maria Soomets) "jutud"

01 Ruja – Telefonikõne-Rannap ei saa Protsessis osaleda ja ka kõik teised stseenid Rannapi (Priit Võigemast) osalusel
---

TOP3 suurimat positiivset üllatust, ehk etendused, millelt ma eriti ei oodanud midagi, kuid need osutusid väga heaks:

03 Ruja (Vanemuine) – Muusikal, ,mis on täiesti „Eesti oma“, ning muidugi Võigemasti superroll ning mitmed ilusad laulud ja vahva lähimineviku kunstiline raam. Omapärane ülesehitus, vinge elamus. Kuigi ma natuke arvasin, et sellest midagi head tuleb, ei osanud ma oodata, et niiiii hea!
02 Naabri Mari (Ugala) – Hämmastav kui hea võib olla üks külajant. Ma ei oodanud üldse, et sealt saab sellise mõnusa meeleolu! Ja palju lusti!
01 Perikles (NO99) – ei osanud üldse oodata midagi nii mitmekülgset, värvikirevat, ilusat ja põnevat. Tõeline nauding! Spektaakel suure algustähega!

TOP3 suurimat pettumust, ehk etendused, millelt ootasin palju, kuid need ootused jäid täitmata:

03 Kevadtalv 1918 (VAT) – Ootasin palju-palju rohkem. Huvitavat oli küll ka, kuid mitmed kunstilised valikud olid minu jaoks mõistmatud ning peale esimese vaatuse Liivak-u hapra, omapärase, „haldjaliku“ Mari ja teise vaatuse Oja ning Pähklimäe teema oli kõik ülejäänud kuidagi pinnapealne ja kuiv.
02 Sugar (Vanemuine) – Õudsalt kehv versioon nii särtsakast ja lahedast filmist. Ei oleks uskunud, et pean „Džäzzis ainult tüdrukud“ filmi järgi tehtud tükki vaadates ootama, et millal ükskord see jama lõpeb.
01 Loojang (Eesti Draamateater) – Liiga, liiga sürr minu jaoks. Jan Uuspõld hakkab tüütama. Õnneks Anti Reinthal päästis täielikust rämpsust. Ja ma nii ootasin järjekordset Toompere tipplavastust Viinistus! Kõike oli kuidagi "liiga" palju.

4 kommentaari:

Eliza Day ütles ...

Vauu.. väga põhjalik

Sehkendaja ütles ...

Oled sa lugenud Nick Hornby raamatut "Elu edetabelid"? Seal ka peategelane armastas iga asja kohta edetabeleid teha:)

Danzumees ütles ...

Hmmm....mul on see raamat riiulil, aga ma pole veel jõudnud lugeda. Aitäh soovituse eest! Võtan varsti selle ette.

Minu meelest on nii vahva nii ise koostada edetabeleid kui ka lugeda teiste tabeleid. Selles on mingi konkreetsus. Kuigi tõele au andes, eks need tabelid on ikkagi just selle ajahetke kohta, milles seda tabelit koostades parajasti oled...sellele annab ju mõju nii hetkemeeleolu kui ka kogemused, samuti kõisugused tegurid, mida ei oska endale teadvustadagi.

Ja "kõige" kohta edetabeleid ei oskaks ma koostada :)

Aga võibolla Hornby raamat õpetab :))

Sehkendaja ütles ...

Ei, Hornby raamat ei õpeta ses suhtes midagi:) See peategelane lihtsalt teeb edetabeleid, aga see jääb vist (mu mäletamist mööda) tahaplaanile. Ja peategelane on seal selline vallaline 30+ (vististi?) ja ses suhtes vist sinu eluga ka kokku ei lange päris. Aga Hornby on alati lõbus ja lihtne lugemine, väikseid elutarkusi täis. Ses suhtes oleks "kuidas olla hea" ehk parem - see on pereinimeste kohta, kuigi naise seisukohast:)