neljapäev, 22. jaanuar 2009

Homme teatatakse Oscarikandidaadid (minu ennustused)

Olen seda Oscarite jagamise mängu mänginud juba rohkem kui 10 aastat. Kuigi Ameerika filmitööstus on pideva kriitikatule all, siis just Oscarikandidaatide seast olen ikka leidnud neid filme, mis on tegelikult keskmistest Ameerika-filmidest kõvasti rohkem vaatamist väärt. Eks sekka satub ka rämpsu, eriti tehnilistes ja muusika kategooriates. Mu absoluutsed lemmikkategooriad on "parim mitte-ingliskeelne film"; "parim originaalstsenaarium"; "parim adapteeritud stsenaarium" ning muidugi kõik põhikategooriad, ehk "parim film" ja "parimad pea- ning kõrvalosade näitlejad".

On ikka aeg edasi läinud, sellest kui kunagi lapsepõlves neid Oscarite-jagamisi jälgima hakkasin. Selle ajal oli hea, kui üldse mõnd filmi enne suurt gaalat näha sai...praegusel ajal on enamvähem pooled nähtud juba enne kandidaatide teatavaks tegemist ning ülejäänud pooled jõuab ära vaadata enne gaalat. Juba õige mitu aastat olen auhindade jagamist vaadanud nii, et on jäänud nägemata kõikide kategooriate kõikidest kandidaatidest vaid 1 või 2 või maksimaalselt 3 filmi (kui ei arvesta lühifilme). Eelmisel aastal oli näiteks üksainus nägemata.

Sellel ja eelmisel aastal ma olen üldse olnud natuke kehva filmidevaatamistega. Eelkõige muidugi teiste huvide pärast...ja nüüd sellel aastal ehk nende uute rutiinide pärast (sõidan ju IGA päev 25 km rattaga ja loen tund aega lastele raamatuid). Kuid plaanis ongi rõhku rohkem panna siis nendele reaalsetele kandidaatidele, kui nad homme (rootsi aja järgi kusagil poole kolme ajal) teatavaks tehakse. Sellel aastal ei ole mul kahjuks võimalik jälgida nende teatavaks tegemist "otse", sest olen sellel ajal tööga hõivatud... aga eks siis jääb see põnevus õhtuks.

Ja nagu öeldud...mul on ka kombeks igal aastal ennustada...esialgu neid kes kandideerima saavad ja hiljem, kui kandidaadid teada, siis ka võitjaid. Ja siin need ennustused siis on, eks näis kui "selgeltnägija" ma olen :)

Parim film
Ainus 100% kindel kandidaat-film on ilmselt
SLUMDOG MILLIONAIRE
Kuigi mina selle filmi eriline austaja ei ole. Olen ju raamatut lugenud ning ka raamatus pettusin kergelt...kogu see kokkusattumuste rida on tahetud näidata "võimalikuna", kuigi see lihtsalt pole võimalik. Samas "midagi" temas ju ka on... niiet vaatamist väärib ikka.
Pettusin tsipa rohkem filmis
CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
Kuid ka see "visuaalse kompuna" ja mitmete muude mehikeste kandidaadina, saab ilmselt siin ära märgitud.
MILK
on 70ndad tagasi moodi toonud. Ja gay-akadeemialiikmed annavad kindlasti sellele oma hääle.
REVOLUTIONARY ROAD
See pole enam nii kindel kandidaat kui kolm eelmist. Kuid selles filmis kohtuvad ju jälle "Titanic"-ust tuttav paar - Kate Winslet ja Leonardo Di Caprio ning tegemist on ühe ameerikas kultusraamatu staatuse saavutanud teose ekraniseeringuuga. Seega ma usun, et see peaks kandideerima.
Viimase kandidatuuri, ma arvan rabab endale
THE DARK KNIGHT
Oli ta ju aasta üks suurimaid õnnestumisi. Isegi mina - koomiksifilmidest kaugele hoidev filmisõber pidasin seda aasta üheks põnevaimaks filmiks. Ja seda on ju teinud filmisõbrad ja -kriitikud üle terve maailma. Kindlasti avaldab mõju ka Heath Ledgeri suurepärane roll, mis kindlasti võidugi meeskõrvalosa kategoorias saavutab.
---
Võimalikud ohustajad:
THE WRESTLER
FROST/NIXON
WALL-E
Ooo kuidas ma loodan, et Wrestler koksab mõne neist ennustatud filmidest viie hulgast välja. Eriti lahe kui ta asendaks Curious case of BB-i. Frost/Nixon on ehk veelgi suurem "oht", sest akadeemia teadupärast armastab poliitilise taustaga filme. Ja Wall-E on küll Ameerika kriitikute suur lemmik, kuid tõele otsa vaadates...eelmine kord kui multifilm kandideeris "parima" filmi kategoorias oli aastal 1991 - Kaunitar ja koletis. Siiski kogu see suur "armastus" selle filmi vastu (mida ma isiklikult üldse ei mõista), võib siiski viia ta 5 parima hulka. Kui mõni muu kui need 8 peaks kandideerima pääsema, siis võib seda pidada tõeliseks üllatuseks (kui, siis ehk ainult Clinti filmid - Changeling ja Gran Torino - poleks ka üllatav.)
----------

Parim meespeaosa:
Kindlad kandidaadid:
THE WRESTLER - MICKEY ROURKE
MILK - SEAN PENN
FROST/NIXON - FRANK LANGELLA
ebakindlad variandid:
THE VISITOR - RICHARD JENKINS
GRAN TORINO - CLINT EASTWOOD
---
ohustavad:
CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON - BRAD PITT
REVOLUTIONARY ROAD - LEONARDO DI CAPRIO
FROST/NIXON - MICHAEL SHEEN

Kuna Clint teatas, et Gran Torino jääb tema viimaseks peaosaks filmis ja vist üldse nö kaamera ees, siis ma kaldun arvama, et ehk ta kandideerib....kuigi suurem osa Oscari-fänne kaldub panused tegema Brad Pitt-i kasuks. Kuna mulle endale Pitt üldse ei meeldinud, siis mul käsi ei tõuse teda ennustama :) Di Caprio ning Sheen ma arvan on mängust väljas. Ülejäänud variandid oleks tõelised "üllatused".
----------

Parim naispeaosa:
Kindlad kandidaadid:
DOUBT - MERYL STREEP
REVOLUTIONARY ROAD - KATE WINSLET
Ebakindlad variandid:
CHANGELING - ANGELINA JOLIE
FROZEN RIVER - MELISSA LEO
HAPPY-GO-LUCKY - SALLY HAWKINS
---
Ohustavad:
RACHEL GETTING MARRIED - ANNE HATHAWAY
IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME - KRISTIN SCOTT THOMAS
CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON - CATE BLANCHETT

Ma olen tegelikult üpris veendunud, et Anne Hathaway ühe nendest ebakindlatest variantidest välja vahetab. Aga kuna mulle isiklikult eriti Hathaway roll ei meeldinud, siis ma loodan, et need 5 kelle ma välja valisin, et need ka saavad kandideerima. Kuigi kui minu teha oleks, siis ma kindlasti vahetaksin Melissa Leo Kristin Scott Thomase vastu :) Tundub kuidagi üks raskemini ennustatavaid kategooriaid....NAISED on KÕIK nii head!!! Kuigi ma eeldan, et kandidaadid leiduvad ikkagi nende 8 hulgast, loodan ma muidugi, et näiteks Vicky Cristina Barcelona tüdrukud saaksid sisse või miks ka mitte Poiss triibulises pidžaamas ema mänginud Vera Farmiga...aga see oligi vist rohkem "kõrvalosa".
----------

BEST SUPPORTING ACTOR
Dark knight-Heath Ledger
Doubt-Philip Seymour Hoffman
Slumdog millionaire-Dev Patel
Milk-Josh Brolin
Tropic thunder-Robert Downey Jr
---
Milk-James Franco
Happy-go-lucky-Eddie Marsan
Revolutionary road-Michael Shannon

Siin ei ole kahtlustki, et Heath Ledger on tipus! Kuid mind häirib, et Slumdog millionaire-i turundusmeeskond on Dev Patel-i toppinud kõrvalosaliste nimistusse, kuigi tegemist oli selgelt peaosaga...lihtsalt sellepärast, et nii on lihtsam löögile pääseda. Ise hoian väga pöidlaid Eddie Marsanile kopleksides sõiduõpetajale filmist Happy-go-lucky. Kuigi usun, et need mu 5 valitut on üpris kindlad kandidaadid.
----------

BEST SUPPORTING ACTRESS
Vicky Cristina Barcelona-Penelope Cruz
Reader-Kate Winslet
Doubt-Viola Davis
Wrestler-Marisa Tomei
Curious case of BB-Taraji P Henson
---
Doubt-Amy Adams
Rachel getting married-Rosemarie DeWitt
Slumdog millionaire-Freida Pinto

Siin võib vabalt Rosemarie DeWitt välja vahetada Wrestler-i Marisa Tomei või mõne teise, kuid kaldun arvama, et need 5 hetkel valitut on üpris kindlad variandid.
----------

BEST DIRECTOR
Curious case of Benjamin Button
Slumdog millionaire
Dark knight
Milk
Frost/Nixon
---
Wrestler
Revolutionary road
Reader

Kui Revolutionary road kandideerib parimale filmile, siis võib vabalt ka Sam Mendes kandideerida siin näiteks Frost/Nixon-i asemel. Salamisi loodan ka Woody Allen-i kandidatuuri Vicky Cristina Barcelonaga.
----------

BEST ORIGINAL SCREENPLAY
Milk
Wrestler
Happy-go lucky
Vicky Cristina Barcelona
In Bruges
---
Wall-E
Rachel getting married
Visitor

Martin MacDonagh on ju nii vinge dramaturg ja In Bruges-i stsenaarium on ju vingelt üllatuslik ja põnev ja naljakas ja mis kõik veel... kuid suur tõenäosus on, et mõni kolmest ohustaqjast võtab tema koha...tegeliklult pole ma nii väga kindel üheski arvatud kandidaadis... vast ehk Woody saab siin küll löögile. VCB stsenaarium oli ju briljantne...sama võiks öelda ka Happy-go-lucky kohta...
----------

BEST ADAPTED SCREENPLAY
Reader
Curious case of Benjamin Button
Doubt
Slumdog millionaire
Frost/Nixon
---
Revolutionary road
Dark knight
Let the right one in

Oi kuidas ma hoian pöidlaid The readerile ja Let the right one in-ile. Siin on ehk ainuke "tõeline" võimalus, et Rootsi superhea vampiirifilm võiks kuidagigi sisse pääseda kandidaatide nimistusse. CCOBB baseerub ju F.Scott Fitzgeraldi novellil, Doubt baseerub pulitzeri võitnud näidendil, Slumdog millionaire ümber maailma hästi populaarsel raamatul, Reader ühel (ka minu meelest) parimal raamatul üldse ning Frost/Nixon David Frosti kuulsal intervjuul Richard Nixoniga....päris raske saab sinna vahele kiilumine, mistahes teisel filmil...
----------

BEST ORIGINAL SONG
Wrestler-Wrestler
Bolt-I though I lost you
Wall-E-Down to earth
Gran Torino-Gran Torino
Cadillac records-Once in a lifetime
---
My blueberry nights-The story
Tennesse-Right to dream
Nights in Rodanthe-In Rodanthe

Mu suur soosik on Bruce Springsteeeni lauldud/kirjutatud The Wrestler. Bruce tuleb ka Stockholmi kontserti andma juunis ja tuuritab ümber maakera. Ma pole kogu tema muusikaloomingu austaja, kuid see laul peaks küll nii kandideerima kui ka võitma. Kõik ülejäänud on kahtlased variandid. Cadillac recordi laulu laulab vist Beyonce, Tennesse laulu laulab Mariah Carey, Gran Torino laulu on vist kirjutanud Clint Eastwood ise ja multikate laulud ikka löövad lööbi selles kategoorias. Ahjaa My blueberry nights-i laul on Norah Jones-i oma. Seda kategooriat on alati kõige raskem ette ennustada.
----------

BEST ORIGINAL SCORE
Slumdog millionaire
Curious case of Benjamin Button
Changeling
Wall-E
Dark knight
---
Defiance
Boy in the striped pyjamas
Frost /Nixon

Ma südames loodan, et Boy in striped pyjamas saab ka sisse...see muusika seal oli nii ilus. Ja mõned aastad tagasi, kui The Village kandideeris selles kategoorias, siis ma olin vist küll ainuke, kes julges ja õieti ennustas, et see saab viie hulka. Eks näis. Kuigi siin juba ette ennustatakse võitu Slumdog millionaire-le. Tegelikult seal oli ka hea muusika. Lisaks mõnus soundtrack...MIA Paper planes-ist oli mixitud väga hea versioon ja muidu ka.
----------

BEST CINEMATOGRAPHY
Curious case of Benjamin Button
Slumdog millionaire
Dark knight
Reader
Revolutionary road
---
Milk
Changeling
Australia

Võimalik, et üks mees kandideerib seekord kahe erineva filmiga! Nimelt The readeril ja revolutionary road-il oli sama mees kaamera taga :) Milk võib ka vabalt kellegi asemel viie hulgas hiilata.
----------

BEST FILM EDITING
Curious case of Benjamin Button
Dark knight
Milk
Frost/Nixon
Slumdog millionaire
---
In Bruges
Reader
Quantum of solace

Quantum of solace-e see üks koht oli küll loorbereid väärt...see kus Bond kukkus... Aga kas üha koha pärast kogu au...ei tea. Võibolla saab kah, kuid pigem ma arvan ohustavad need kaks ülejäänud top 5-t.
----------

BEST COSTUME DESIGN
Duchess
Australia
Revolutionary road
Curious case of Benjamin Button
Changeling
---
Milk
Slumdog millionaire
Sex and the city

Siin ma läksin julgeks ja kinkisin Austraaliale kandidatuuri...Kidman kannab ju neid oma riideid nii hästi :) Aga tegelikult oleks lahe, kui tänapäevamoodi rohkem auhindadele ligi lastaks...ehk Sex & the city näiteks... Milk-i stiilsed 70ndad mõjuvad kindlasti gaydele :) pingul t-särgid ja muidu ka selline kostüümivärk :) Seega ma ei imestaks, kui näiteks Austraalia asemel kandideerib hoopis Milk.
----------

BEST ART/SET DIRECTION
Curious case of Benjamin Button
Milk
Frost/Nixon
Slumdog millionaire
Changeling
---
Iron man
Dark knight
Reader

Väga raske jällegi ennustada. Sest Iron Man ja Dark knight olid mõlemad väga heade kunstnikega, igasuguseid vidinaid ja värke...mida akadeemia hindab tavaliselt. Ja reader on ajastufilm...seega ei maksa päris ära kustutada võimalik hulgast.
----------

BEST SOUND MIXING
Dark knight
Iron man
Quantum of solace
Slumdog millionaire
Wall-E
---
Curious case of Benjamin button
Indiana Jones The dark crystal
Australia

Action ja suureeelarvelised filmid löövad siin kategoorias läbi, nagu ka teises helikategoorias ja visuaalefektide kategoorias ka. Ma üldse ei saa aru, miks helitehnikutel peab olema 2 eraldi kategooriat. On ju palju spetsiifilisemaid kategooriaid, mida võiks selle asemel või siis ka juurde teha. Kuigi olemuselt on ju tegemist erinevate protsessidega helinduse juures.
----------

BEST SOUND EFFECTS EDITING
Iron man
Curious case of Benjamin Button
Indiana Jones The dark crystal
Dark knight
Wall-E
---
Quantum of solace
Slumdog millionaire
Australia
----------

BEST FOREIGN LANGUAGE FILM
Class-France
Waltz with Bashir-Israel
Maria Larssons everlasting moments-Sweden
Baader Meinhof Complex-Germany
Departures-Japan
---
Necessities of life-Canada
Revanche-Austria
Three monkeys-Turkey

Kanada on USA-le liiga lähedal ja mul on kahtlus, et akadeemia selle osa liikmed on mitmed ka Kanada juurtega ja sellepärast, eriti viimasel ajal läheb Kanadal hästi siin kategoorias....vabalt võib Jaapani asemel ka Kanada olla. Ka Revanche võib vabalt Saksamaa kandidaadi asemel olla. Saksakeelsed filmid õitsevad millegipärast tihti akadeemia silmis...kes teab, võibolla rabelevad mõlemad 5 sekka. Troell-i Rootsi film peaks küll sisse saama. See oli ilus ja hea.
----------

BEST DOCUMENTARY FEATURE
Man on wire
Trouble the water
Standard operating procedure
Encounters at the end of the world
Fuel
---
Made in America
Pray the devil back to hell
Betrayal

Mu enda eelistuse järgi panin Fuel-i viie sekka, kuigi teised talle nii suurt edu ei ennustagi. Aga see oli nii lahe film ja vajab igas mõttes tähelepanu! Rohline mikrobuss võiks siis Oscaritetseremooniale kohale ka sõita! Elagu tervislikumad alternatiivkütused!!!
----------

BEST VISUAL EFFECTS
Curious case of Benjamin Button
Dark knight
Iron man
---
Indiana Jones the crystal skull
----------

BEST MAKE-UP
Curious case of Benjamin Button
Reader
Tropic thunder
---
Wrestler

Siin võib vabalt kolme sekka sattuda ka Sunecdoche, New York. Akadeemia armastab vanemaks tehtud inimeste make-up-i...
----------

BEST ANIMATED FEATURE FILM
Wall-E
Waltz with Bashir
Bolt
---
Kung fu Panda

Kõik pakuvad, et Kung Fu Panda on kolme hulgas Bolt-i asemel. Ma pole veel Bolt-i näinud, aga kuuldes inimeste vaimustavaid reakstsioone, loodan et see oli ikka parem kui Panda... ja tihti selles kategoorias üks on üllatuslikult mingi muu, kui see mida kõik arvavad. Ma pakun nüüd sedasi. Aga kes teab, võibolla Horton suudab ka sisse trügida... Võidab ju nagunii see tobe Wall-E :(
----------

Need kategooriad, kus tavaliselt on ainult 3 kandidaati, nendele ma panin ainult ühe ohustaja juurde, kuigi eks neid "ohustajaid" on kõikides kategooriates palju rohkem. Üldiselt minule endale meeldisid neist filmidest, mida ma näinud olen ja mis siin tabelites figureerivad: The Wrestler, The Dark Knight, Fuel, Baader Meinhof Complex, Maria Larssons eviga ögonblick, Changeling, Boy in the striped pyjamas, Let the right one in, Visitor ja Vicky Cristina Barcelona... loodetavasti saavad nad "au" vähemalt mõneski kategoorias. Lisaks ühe mu lemmikraamatu ekraniseering, ehk "Ettelugeja" - "The reader"...ma pole seda filmi veel näinud, kuid ma loodan juba ette, et sellel läheb hästi ja nopib ka mõned kandidatuurid - Winslet-i kõrvalosa peaks ju "vähemalt tulema" :)

Selguse mõttes värvisin need filmid punaseks, mis mul tänaseks nähtud. Ülejäänud on ainult "ennustused" meedia, trailerite, erinevate muude auhindade ja reklaamide alusel. Kokku 99 kandidaati...huvitav kui palju protsentuaalselt täppi läheb...ma olen rahul, kui üle 60% ja üle 70% kui arvestada ka neid "ohustavaid filme".

Nii põnev! Homsest läheb hullemaks filmidehooajaks jälle...neid on ju kaks sellist "hooaega" aastas. Esimene see kevadine Oscarite-jagamise aeg ja teine aasta lõpus, ehk festivalide aeg :)

Kommentaare ei ole: