teisipäev, 27. jaanuar 2009

Petra lood - Kristiina Kass

See on nüüd neljas Kristiina Kass-i raamat, mida lastele ette loen. Siiani, ühe erandiga (Samueli võlupadi), on nad olnud sellised mõnusad, soojad, armsad, vahvad, südamlikud ning toredad lugemised. Ja samuti see - "Petra lood". Ma isegi julgeks väita, et see on lausa neist veel kõige parem!

Petra on selline tarmukas u.6 aastane tüdruk, kes sehkendab oma isa ja emaga ning õpib maailma tundma. Petral on ka üpris kindlameelne iseloom. Ehk kui talle midagi ei meeldi, siis ta mõtleb ka kohe välja, kuidas tema need maailma asjad korraldab, kui tema täiskasvanuks saab. Lisaks on tal palju head tahtmist ja pealehakkamist ning ta kirjutab juba "päris hästi", ainult mitte pikki sõnu :) Ja loomade-lindude pärast valutab ta südant ning lubadustest hoiab kinni :) Ning nagu kaanepildist võib aimata, meeldib Petrale nii ema kui isaga seenel käia!

Kui ma raamatu olin ette lugenud, nõudis P, et ma mõned "paremad palad" kohe uuesti ette loeksin. Tema meelest olid parimateks need, kuidas Petra perega Viljandis teatris käis ning seal parte toitmas käis. P hakkas kohe heietama, kuidas tema vanaemaga ise Kadriorus oli parte käinud toitmas ja et kui me Eesti lähme, et me siis ka kindlasti peame Kadriorgu parte minema toitma. Ma ütlesin, et kui ta tahab, siis võime isegi Viljandis teatris käies need "Petra pardid" üles otsida ning neile Petralt terviseid ja samaga saia viia :)

Teine valitud lugu oli see, kuidas Petra ostunimekirja kirjutas ning muidugi pikkadest sõnadest ainult pooled paberile jõudsid ning mis sellest kõigest sai. P oli naerust kõveras!

Mina valisin ka oma lemmiku (mille ma arvan, et P tegelikult unustas, sest nii esimesel lugemise kui ka korduslugemisel, oli see ehk neist lugudest kõige naljakam, kui tema naeru ja minu naeru muidugi ka arvestada ). Selle pealkiri on "Ei!". Ja räägib sellest kuidas Petra asjad korraldab, kui emme jääb vanaks ning tema kodus "uue emmena" kamandama asub. See lugu on nii lusti täis, et sobiks nii hästi mõnesse esimese klassi lugemikku, et kõik lapsed saaks innustust selle vahva raamatu lugemiseks! Meie igatahes nautisime seda väga. Parajalt lühike ka...paari õhtu lugemine. Loodetavasti Kristiina kirjutab neid lugusid veel ja veel! Eriti just neid naljakaid :)

Hinnang: 4+ (Mõnes mõttes oli tegemist samasse "liivakasti" raamatuga, nagu Leelo Tungal ja tema "Kristiina, see keskmine". Ainuke erinevus on selles ja miks ma Leelo raamatut tsipa kõrgemalt hindan on see, et "Petra lugudes" on pidevalt selline tunne, et emme on tütre häälekandja. Ehk Kristiina Kass on võtnud oma tütre tegemised üles kirjutada just nagu tütar need ise jutustaks lugejale. Kuigi paaris kohas, et ununebki, siis mingil hetkel on jälle sõnastus selline, et see on ikka "emme", kes neid lugusid "lapse häälega" jutustab. "Kristiina, see keskmine" raamatus on aga vastupidi, pidevalt oli tunne, nagu Kristiina ise seal toimetab ja jutustab lugejale, vahest harva tuli meelde, et Leelo ehk oma tütarde tegemiste pealt šnitti võtab. Kuid "Petra lood" on väga väga mõnus ja lahe lugemine. Nii lastele, kui vanematele endale vahva! Soovitan väga soojalt! Ja muideks kuigi need olidki natuke "plikade jutud", siis poisis saavad ka sama hästi kõhutäied naerda!!!)

Kommentaare ei ole: