neljapäev, 22. jaanuar 2009

2008.a filmide Oscarikandidaadid

PARIM FILM


Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog millionaire
---
The Reader on ainuke tõeline üllataja. Ma arvasin ka seda, et Frost/Nixon -i asemel kandideerib üks mu aasta lemmikfilme "The dark knight". The Curious case of Benjamin Button ja Slumdog Millionaire on ainukesed neist viiest, mida olen ise näinud, kuid mõlemat hindasin 3+.
Milk räägib ühe gay-aktivisti elust ja surmast 70ndatel. The reader ühest Saksa poisist, kes kohtub nooruses ühe naisega, kellega tekib mingi sügav side. Aastaid hiljem kohtub ta temaga uuesti, aga nüüd on poisist sirgunud jurist ning naine on süüdistatuna kohtu ees natsi-kuritegude pärast. Curious case of Benjamin Button on lugu mehest, kes vananeb tagurpidi, ehk sünnib 80-aastase mehena ja sureb beebina. Frost/Nixon jälgib ühe kõigi aegade kuulsaima briti reporteri David Frosti intervjuu tagamaid USA president Nixoniga Watergate skandaali valguses. Slumdog millionaire on lugu Indias elavast noormehest, kes kogemata jõuab "Kes tahab saada miljonäriks" saates suurima võiduni ning film koosneb tema "lugudest" iga vastuse kohta, ehk kuidas ta kõikidele küsimustele oskas õieti vastata.
Õigesti ennustatud 3/5
----------

PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA



---
ÖÄK, Brad Pitt kandideeribki :( Täiesti emotsioonitu mäng, minu meelest. Jenkins "The visitor"-is oli küll ok, aga kas nüüd Oscarit väärt...seda ma küll ei ütleks. Ainuke Oscarikaliibriga roll oli Mickey Rourke-il, aga Sean Penn-i ja Frank Langella rolle pole ma veel näinud.
Õigesti ennustatud 4/5
----------

PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJANNA



---
Peaasi, et Kate ja Meryl on sees! Tegelikult on väga hea meel ka Melissa Leo võidukäigu pärast. Ma arvasin küll, et Kate Winslet kandideerib hoopis teise filmiga ning et seda Ettelugeja rolli aeti rohkem nagu kõrvalosa pähe. Trikk ei läinud läbi :)
Õigesti ennustatud 3/5
----------

PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA



Heath Ledger on selle kategooria kunn. Otseseid üllatusi polnud. Muud polegi öelda.
Õigesti ennustatud 4/5
----------

PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJANNA



---
Amy Adams oli kerge üllatus. Kuid tegemist ju näidendi ekraniseeringuga. Sellised filmid ongi tavaliselt näitlejarollide mõttes silmatorkavamad...muidugi kui näitleja on hea.
Õigesti ennustatud 4/5
----------

PARIM REŽISSÖR
---
Ei või midagi öelda - Stephen Daldry on imemees! The reader on tema kolmas täispikk mängufilm ning kõigi oma kolme filmiga on mees kandideerinud parima režissöri Oscarile ja kõik kolm filmi on kandideerinud parima filmi Oscarile! Teisi üllatusi polnud, kuigi ka seda ma pakkusin variandina... Ma arvasin, et The Dark knight võtab selle viienda positsiooni.
Õigesti ennustasin 4/5
----------

---
Jeeee! Üks mu lemmiknäitekirjanikke Martin McDonagh kandideerib!!! Mike Leigh üle on ka ülimalt ülimalt hea meel. Ja Courtney Hunt!!! Üks mu lemmikkategooriaid, kui see tobe Wall-e ainult poleks saanud nominatsiooni.
Õigesti ennustasin 3/5
----------

PARIM STSENAARIUM MIS BASEERUB VAREM AVALDATUD MATERJALIL

---
Selles kategoorias läks täpselt nii nagu ette arvata oli. Kuigi salamisi lootsin, et Rootsi vampiirifilm "Let the right one in" oleks selles kategoorias pääsenud ka jaole...
Õigesti ennustasin 5/5
----------

PARIM OPERAATOR

---
Millal juhtub ime ning naisoperaator kandideeb Oscarile? Wrestler-i omapärane kaameratöö oleks pidanud saama au!
Õigesti ennustasin 4/5
----------

PARIM MONTAAŽ
---
Õigesti ennustasin 5/5
----------

PARIM KUNSTNIK
---
Siin panin küll metsa...üks koht, kus ma ei osanud The dark knight-i võidukäiku ette näha. Olen alati arvanud, et arvutiga tehtud kunsti Akadeemia tavaliselt ei hinda.
Õigesti ennustasin 2/5
----------

PARIMAD KOSTÜÜMID
---
Ma arvasin, et Changeling saab oma vahvate 1920ndate stiilis riietega aupaistet, kuid sai hoopis Milk oma 1970-ndate riietega.
Õigesti ennustasin 4/5
----------

PARIM MAKE-UP
---
Siin panin jälle metsa! The dark knight-i pärast on mul hea meel - Jokker oli tõesti hästi tehtud...aga Hellboy 2...milleks? See ju sama töö, mis esimeses filmis...mingit paranemist või uut asja seal küll näha polnud....aga mis ma ka tean, ma jäin selle jama ajal magama :)
Õigesti ennustasin 1/3
----------

PARIM ORIGINAALMUUSIKA
---
Slumdog ilmselt võidab.
Õigesti ennustasin 3/5
----------

PARIM ORIGINAALLAUL
---
Ei sellest kategooriast ma ei saa üldse aru... Kus on Bruce Springsteeni The Wrestler? Kus on Beyonce laul? Kus on Mariah Carey laul? Kus on...
Õigesti ennustasin 1/3
----------

PARIM HELI
---
Wanted-i kandidatuuri ei osanud üldse ette aimata nendes helikategooriates.
Õigesti ennustasin 3/5
----------

PARIM HELIMONTAAŽ
---
Jälle Wanted :(
Õigesti ennustasin 3/5
----------

PARIMAD FILMITRIKID
---
Kas keegi üldse kahtles nendes?
Õigesti arvasin 3/3
----------

PARIM PIKK MULTIFILM
---
Jeee Bolt! Buuu Kung Fu Panda! Kuhu jäi Waltz with Bashir...oleks võinud ükski kandidaat olla teistsuguses stiilis.
Õigesti arvasin 2/3
----------

PARIM MITTE-INGLISKEELNE FILM
---
Akadeemiale meeldib saksa keel :) Prantsusmaa film võitis küll Cannes-is peavõidu, aga minule see eriti ei meeldinud. Kuhu jäi Rootsi? Ikkagi suur Troell :) Nad oleks ikka pidanud selle "Let the right one in" esilinastuse varasemeks tegema ja saatma akadeemiale tolle "Maria" filmi asemel...Omad vitsad peksavad.
Õigesti ennustasin 4/5
----------

PARIM PIKK DOKEMENTAALFILM
---
Ma nii lootsin, et Fuel saab ka sisse!
Õigesti ennustasin 3/5
----------

PARIM LÜHIKE DOKUMENTAALFILM

The Conscience of Nhem En: Steven Okazaki
The Final Inch: Irene Taylor Brodsky, Tom Grant
Smile Pinki: Megan Mylan
The Witness from the Balcony of Room 306: Adam Pertofsky, Margaret Hyde
----------

PARIM LÜHIMÄNGUFILM
----------

PARIM LÜHIMULTIKAS
----------

Kui kõrvale jätta lühifilmide kandidaadid, mille kohta ma oma ennustusi tavaliselt ei teegi, siis kokku on 96 kandidatuuri. Ma arvasin neist ära 68, seega 70,83%. Kui arvestada veel neid, kandidatuure, mis olid mu 3 ohustava kandidatuuri ennustuste hulgas, siis panin täppi 84 filmi 96-st, ehk 87,5%.

Seega kokkuvõttes polnud eriti palju üllatusi. Rohkem nagu üllatas, et kuidas Dark Knight parima filmi kandidaatide hulgas ei ole ning Wrestleri laul oleks pidanud olema kindlasti kandidaat. Ning muidugi kogu see värk, mis on seotud The reader-iga. Ehk see, et ta parima filmi kandidatuuri napsas endale ning et Kate Winslet pandi hoopis peaosaliste rividesse selle rolliga, mis ilmselgelt lükkas kõrvale tema teise nominatsiooni, mis oleks olnud filmist Revolutionary road. Ahjaa Wanted-i kandidatuure ma ei osanud üldse ette näha. Kuigi see heli seal oligi ehk filmi kõige parem detail :) Ja Wrestler-i lahe operaatoritöö, kus järgiti pidevalt seljatagant...selle oleks ka võinud panna nominentide sekka.

Oscarid jagatakse 22.02.09...ehk "meie aja järgi" 22. ja 23. vahelisel ööl.

Kommentaare ei ole: