neljapäev, 15. jaanuar 2009

Väike teatrireklaam ja mõned teatriuudised

Ma lihtsalt ei saa...pean seda kõigile kuulutama!

Ugala tuleb 02.03 Tallinna Draamateatrisse külla etendusega

BÖRS JA BÖRSITAR

Kellel pole olnud veel võimalust seda näha...see on harukordselt hea võimalus,
sest tegemist on ühe väga mõnusa ja muheda tükiga! Saab naerda, läheb hinge...
no mis Sa veel ühelt healt tükilt tahad!

Hilje Murel-i Sille Salu "oleks" pidanud võitma Teatriliidu aasta naisnäitleja preemia selle rolliga. Sama peab ütlema ka meeskõrvalosatäitja Andres Tabuni rolli kohta...need mõlemad on nii FANTASTILISED!!! Õnneks mõlemad vähemalt kandideerisid! Ma ei usu, et keegi kahetseks selle tüki vaatama minemist!

Nüüd ma vist kütsin nii üles...aga ma usun, et sellest hoolimata, see on viimaste aastate üks Eesti omakirjutatud teatritükkide pärlikesi, mis jääb minule küll kauaks-kauaks südamesse...eriti need Hilje Mureli nutetud silmad ja Andres Tabuni karaokemees!!!

Aga et see nüüd ainult ühe tüki reklaamimiseks ei läheks siin, siis mõned teatriuudised veel, mis vajavad üles tähendamist...

Veel eelmise aasta poolel jagasid Draamateatri inimesed Antsusid, ehk kolleegipreemiaid. 2008. aasta Antsude laureaadid on:

Käsu-Ants (lavastajapreemia) - Priit Pedajas (Sügissonaat; Kõik on täis; Lõputu kohvijoomine; Leekrüübe)

Suur Ants (naispeaosa preemia) - Ülle Kaljuste (Charlotte - Sügissonaat; Mary Tyrone - Pikk päevatee kaob öösse)

Suur Ants (meespeaosa preemia) - Taavi Teplenkov (Sam - Kõik on täis; Poeet - Lõputu kohvijoomine)

Väike Ants (naiskõrvalosa preemia) - Laine Mägi (Seija, teine naine - Jõgi voolab läbi linna; Margit - Sigma Tau-C705; ettekandja - Lõputu kohvijoomine)

Väike Ants (meeskõrvalosa preemia) - Guido Kangur (Tolstoi - Boulgakoff; hr Bardolph - Leekrüübe)

Ilu-Ants - Riina Degtjarenko (Kõik on täis, Grönholmi meetod, Lõputu kohvijoomine, Leekrüübe)

Parima tehnilise töötaja tiitli Asi-Ants pälvis etendusteenistuse juht Toivo Kaev, kes aitas keerulistes tingimustes kodumajast väljaspool tagada etendustegevuse parimal võimalikul moel.

Abi-Antsuks ehk parimaks teenindustöötajaks valiti teatri tehnikadirektor Aldo Niilus kogu ehitustegevusega seotud peavalu kandmise eest.

Kaval-Antsu tiitli sai teatri juhatuselt Tõnu Kark, kolleegipreemiate väljaandmise algataja ja Antsude mõtte autor.

Eesti Draamateatri juhatus tunnustas ka aasta jooksul enim hõivatud meesnäitlejat Tiit Sukka reisipaketi ja naisnäitlejat Mari-Liis Lille hinnalise käekellaga (tööhoolikud:)).

Huvitav, et Boulgakoff jäi tähelepanuta...seda ju majast väljapoolsed hirmsasti hindavad. Kui ma Draamateatris töötaks, siis ma oleksin Ülle Kaljustele ka hääle andnud. Aga üldselt olen andnud endale lubaduse, et sellel aastal võtan Draamateatri tükid natuke korralikumalt ette. Selle remondi ajal ja enne remonti ei jõudnud ma peaaegu midagi näha (meenuvad kõigest 4 tükki). Kuid seda viga annab parandada! Lisaks tuleb neil nüüd kevadel kohe uus "suurlavastus" PEDRO PARAMO.

Linnateatri juhi Elmo Nüganeni intervjust "Lavatagused" -saatele noppisin üles infokillu, et kevadel on lisaks "Minu tädi"-le oodata veel paari esietendust...tahaks hirmsasti teada, mis need on, kuid täpsemat infot pole kusagilt saanud! Veebruari lõpuks olen jälle olukorras, kus KÕIK Linnateatri repertuaaris olevad tükid on nähtud :) Kuid ma ise alati soovitan kõigile vaadata, kes veel pole näinud: Eesti teatri laulud ja Kivid sinu taskutes. Minule väga meeldis ka Priit Võigemasti lavastatud Nõks. Ja Piret Kalda ning Anne Reemann ja miks ka mitte peaosaline Rain Simmul teevad head rollid etenduses Iguaani öö, kuigi tükk ise on selline Linnateatri mõistes "keskmine". Sama ütleksin ka Ohvrit mängides kohta, kuid mõlemad on kindlasti vaatamast väärt!!!

Rakvere teatris lavastatakse kevadel Hemingway JA PÄIKE TÕUSEB... see raamat on ju päris teatraalne...ja sügav...loodetavasti see äng ja pinna alla peidetud tunded tulevad tükis hästi välja. Ootan huviga! Lisaks on neil tulekul Eric-Emmanuel Schmitt -i "KOOSELU VÄIKESED KURITEOD". Kammerlik kahe-inimese tükk. Aga inimsuhetest ja sellised on tihti just need kõige paremad! Kõigele lisaks on neid tihti ka Tallinna lavadel näha. Kui ma saaksin, siis läheksin vaatama Üllar Saaremäe loorbreid kogunud Cyrano de Bergerac-i...aga ma ei saa, vähemalt mitte seekord kui ta nüüd Tallinna tuleb. Minu plaanidega klapid TOP DOGS...mida mängitakse Radisson SAS-is. Nii põnev, uus mängukoht :)

VAT-is on kevadel tulekul vähemalt 2 uut. Üks millele ka mina olen juba oma koha varunud - Katariina Lauk ning Marko Matvere ju mängivad ning Kivirähk on tüki kirjutanud...milline maiuspala tundub sellest tulevat!! Ingel, Ingel, vii mind taeva. Lisaks on mul kavas oma lemmikut, ehk Aarne Üksküla minna vaatama kah, etenduses Nürnberg. VAT-i teine "kevadine pääsuke" on näitleja Ago Soots -i lavastusdebüüt VÄÄÄÄÄÄRVID.

NO teatri parimaks uudiseks hetkel minu isiklikust huvist lähtuvalt on see, et nad pole veel kustutanud HIRVEKÜTT -i oma repertuaarist. Ning teadjate inimeste sõnul pidavatki see veel nö. ootel olema...et võibolla seda ikkagi õnnestub veel näha! See on küll tükk, mida ehk kõige-kõige rohkem näha tahaks hetkel "repertuaarides" olevatest tükkidest. Aga loodetavasti nad ikka kevadel teevad midagi muud uut ka peale nende ühekordsete aktsioonide, mida minul, Eestist kaugel elaval inimesel praktiliselt võimatu on näha. Mul käib ju see suuremat sorti planeerimiste läbi, mida ja millal ma üldse teatrisse vaatama saan Eestis :)

Vanemuises olen juba planeerinud ühe lavastuse, mida lavastati küll Eestis juba sellel ajal, kui ma liiga noor veel olin selliste tükkide jaoks...kuid mida alati näha olen igatsenud, nimelt LOOD VIINI METSADEST. Vanemuises üldse tehakse nii häid tükke viimasel ajal, nii oma kui võõrjõududega - eelmisest aastast meenuvad kohe - Kogutud teosed, Ruja ja Koidula veri...kõik täiesti tipptasemel lavatükid. Ja nii palju kavas olevaid tükke on ka, mida näha tahaks - Suurema kurbuseta, Loss, Vaene loom vihma käes ja Lotte meenuvad esimestena. Ei tea, mis nad selle Tähed hommikutaevas tükiga plaanivad teha...mul jäi see ka nägemata, kuigi pidevalt oli isu seda näha. Repertuaarinimistus on see veel sees, aga mängukavas oli juba "Viimane etendus" ära... äkki ehk juhtub midagi Mesimehega sarnast...et päris "viimane" rong ikkagi veel pole veel läinud :)

Endla tükkidega ma olen päris hästi kursis...ehk midagi hetkel kavas olevatest nagu olulist nägemata polegi, kui ehk Kahekesi kolmevahel...aga seal on tulemas paar tükki kevade jooksul küll, mida ma kindlasti näha tahaks: BALLETTMEISTER ja HINGEDE ÖÖ. Nii põnevad mõlemad! Loodetavasti Märt Avandi kolimine Draamateatrisse ei mõju trupile halvasti. Rekkorgi ju pendeldab neil vist kahes teatris...Ja minu meelest on tõeliseks esinäitlejaks "vanade heade" kõrvale tõusmas Sten Karpov.

Sten Karpovist rääkides...ma pean vist tema pärast ka Võru Linnateatrisse minema...nimelt seal etendatakse mu suure lemmiku - Jonas Gardell -i raamatu järgi lavastatud tükki KOOMIKU LAPSEPÕLV. Ja see on üldse üks parimaid raamatuid, mida ma oma elus lugenud olen!

Theatrumisse ma polegi veel jõudnud, ehk sealt tahaks kõike näha. Lembit Peterson on mu suur iidol ja nii teda ennast laval kui ka tema lavastatud asju ma olen alati huviga vaadanud. Neil on ainult see mängukava nii ja naa...praegugi näiteks ei tea, mis veebruaris toimub ja mul on ikka see planeerimise mure...ilma kaugele ette teadmata on väga raske.

Vana Baskini teatriga on mul natuke kehvad lood. Kõik viimased tükid, mis ma nende teatris olen näinud, pole olnud ükski minu maitse (neid on juba õige mitu viimast...). Kuigi nendes praegustes tükkides - seal on ju tihti Ines Aru näitlemas ning tema pärast olen ikka mõelnud, et peaks üht või teist asja minema vaatama. Helgi Sallo on ka nii armas...teda tahaks ka näha... Ja eks seal ole ju ka neid teisi armsaid ja häid...aga millegipärast selle teatri koomika ei kõneta mind. Kevadel on neil üks uus huvitav asi ikka ka tulemas - NAISED MÄNGUS. Ikkagi Ita Ever ja Maria Klenskaja peaosades! Ja lisaks veel üks mu suuri lemmikuid Terje Pennie ning üks väga huvitav noor näitleja, keda teadmata põhjustel ei õnnestu mul näha - Nero Urke. Samas osaleb mitu sellist mitte päris-proffi, mis on tavaliselt suur miinus... ja annab jälle sellist harrastusteatri maitset. Peaasi, et ei ropendataks. Kui ma seda vaatama lähen ja seal on mingigi labane nali või keegi ütleb "perse" või mõne muu nõmeda või ropu sõna, millega publiku huumorisoont alahinnatakse, siis ma annan alla.

Kuressaare Linnateater muidugi Tallinna oma Tapatöö Jumal -ga ei tule sellisel ajal kui mina seal olen...kas nad üldse Tallinlastele seda näidanud on? Aga räägivad juba mingitest viimastest kordadest. NIIIIII KAHJU! Reza on praeguse aja üks tippdramaturge ja lavastajaks ise hr.Allik ning osades Kersti Kreismann ja Sulev Teppart ja Piret Rauk ja Jüri Aarma. Ehk mõnusalt kammerlik, kõigest 4 näitlejaga! Sellele tükile lisaks on Kuressaare Linnateatris etendumas "paar nii elus kui ka laval", ehk Epp Eespäev ja Roman Baskin mängivad talv/kevadel Kuressaare Linnateatri egiidi all üht Ayckbourn-i komöödia - "Intiimsed tehingud". Kuid Baskin ja Ayckbourne...see ei ole minule mõjuv valem...ma ei taha meenutada viimase suve Täiskuu-d...kuigi paljudele ju meeldis, niiet...

Estonias mängitakse märtsis PATSEBA SAAREMAAL. Aga ma ei saa sellel ajal Eestisse minna. Kuid nüüd on seal ju päriselt tööl Garmen Tabor ning võib loota, et nad jätkavad oma viimaste aegade sõnalavastuste traditsioonidega! Seninähtutest olid mõlemad, nii President 1939 kui ka Teatriromanss väga väga head!

Nukuteatri uute tükkide kohta mul info puudub, kuid soovitan kõigil minna avastama lavastaja nutikust, vaadates oma lastega tükki - Kuldvõtmeke ehk Buratino senitundmatud seiklused. See laval "ujumine" jättis kustumatu mälestuse!

RAAAM-is toimuva kohta ka uut infi on väga vähe. Seda võib jälgida siit. Kuid kui pole näinud ja kui jälle mängitakse, siis kindlasti tasuks haarata kinni Vahepeatuse -st!!! Mina olen ka suur Keiserliku kokk -a fän, kuigi selle kohta on erinevaid arvamusi, aga igatahes kõik laulavad kiidulaulu kui ühest suust Maria Soomets -a fantastiliselt koomilisele Muia Veetammele.

Lõpetuseks tulen veel korra tagasi Ugala juurde, kellel on kaks uut tükki tulemas repertuaari: Andrus Kivirähk -i kirjutatud «Vanamehed seitsmendalt», lavastab Peeter Tammearu ja Mati Põldre ning Margus Vaher -i kirjutatud «Artur Rinne», lavastajaks Margus Vaher.

Ning aasta alguses jagatud Ugala kolleegipreemiad jagunesid tänavu järgnevalt:
* lavastaja Oleg Titov
* kujundaja Jaanus Laagriküll
* näitlejanna Liina Olmaru
* näitleja Indrek Sammul
* lavastust teenindav ja ettevalmistav töötaja Kaisa Sein (inspitsient) (PALJU ÕNNE KAISA KA MINU POOLT!...oled ju vahest mõne kommentaariga mu päeva ka paremaks teinud... Näed, Sind hindavad nii "omad" kui "võõrad" :))
* maja ja publikut teenindav töötaja Helle Leppik (kirjandustoimetaja)
* südamega tehtud töö preemia pälvis Maie Perli (majahoidja)
Eraldi preemia teenisid näitlejad, kes aasta jooksul enim lavalaudadele astunud. Preemiad pälvisid Tanel Ingi ja Kata-Riina Luide.
Huvitav, kas lavastaja ja näitlejate auhinnad olid seotud ka mingite konkreetsete lavastusega? Ugala koduleht igal juhul ei maini neid...

Aaaahhh, kui põnev teatrikevad!!! Mu tekstist sai palju pikem kui ma arvasin...kogu lõuna läks selle nahka...ah, ongi parem. Polegi nii palju vaja süüa kogu aeg :)

1 kommentaar:

Kaisa ütles ...

Ugala kollegipreemiad ei ole seotud konkreetse lavastusega. Lihtsalt hinnatakse ugalalast, kes oli möödunud aastal vastavas kategoorias eriliselt hea kolleeg:) Vähemale nii olen mina selle statuudi enda jaoks sõnastanud.

Tänan õnnesoovi eest.